Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:214,00 zł428,00 zł642,00 zł855,00 zł1 069,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
CLA 800 mg CLA 800 mg 180 kaps.
Now Foods
99,00 zł

CLA 800 mg 180 kaps.

ilość: 180 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
99,00 złz VAT
0,55 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 97,02 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Prawidłowy poziom cholesterolu
  • Zawiera sprzężony kwas linolowy
  • Pomaga w mineralizacji kości
  • Utrzymuje prawidłową odporność
  • Pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej
  • Może hamować magazynowanie tłuszczu
  • Przydatny podczas redukcji

Now Foods CLA to suplement zawierający sprzężony kwas linolowy powszechnie znany jako CLA. By wzmocnić prozdrowotne i odchudzające właściwości, preparat został wzbogacony o l-karnitynę, witaminę E, chrom, guaranę oraz ekstrakt z zielonej herbaty.

CLA (sprzężony kwas linolowy) jest jednym z izomerów, czyli postaci niezbędnego nienasyconego kwasu linolowego. Naturalnie kwas ten występuje w oleju słonecznikowego, z którego syntetyzowane jest CLA, ale znaleźć go można również w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Do tej pory poznano 28 izomerów kwasu linolowego, przy czym najbardziej aktywne są dwa – cis-9, trans 11 oraz trans-10, ciss-12.

Źródła CLA
W badaniach przeprowadzonych w 14 krajach europejskich wykazano, że w tłuszczu mleka różnych gatunków zwierząt ilość CLA kształtuje się na zbliżonym poziomie od 3,9 do 5,2%. Natomiast w najczęściej spożywanych produktach mleczarskich, takich jak masło i sery, ich zawartość waha się w przypadku masła od 4,0 do 6,1%, a w przypadku serów 3,6-5,7% wszystkich kwasów tłuszczowych.

Duża różnica jest powodowana przede wszystkim porą roku. W mleku uzyskiwanym latem, kiedy zwierzęta mają dostęp do paszy zielonej, jest cztery razy więcej CLA niż w mleku produkowanym w okresie zimowym. Warto podkreślić, że im więcej tłuszczu izomerów mleku, tym więcej CLA, więc mleko odtłuszczone będzie zawierać tylko śladową ilość tej substancji. Zawartość naturalnych izomerów trans kwasów tłuszczowych w mięsie zależy od gatunku.

CLA a tkanka tłuszczowa
Badania, które zostały do tej pory przeprowadzone, wskazują przede wszystkim na właściwości wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej w organizmie. Poprzez działanie hamujące funkcjonowanie enzymów odpowiedzialnych za magazynowanie tłuszczy oraz zwiększenie stopnia uwalniania wolnych kwasów tłuszczowych do krwioobiegu, CLA niewątpliwie przyspiesza redukcję i zmniejsza gromadzenie tkanki tłuszczowej.

Dodatkowo wykazuje zdolność redukowania pierwotnych komórek tłuszczowych. Próby metaboliczne działania sprzężonego kwasu linolowego sugerują także, że intensyfikuje on proces spalania kwasów tłuszczowych (w procesie beta-oksydacji), natomiast dzięki wpływowi na zwiększenie beztłuszczowej masy ciała jest tak popularnym składnikiem suplementów sportowych.

Wszystkie te wyniki sugerują, suplementacja odpowiednimi formami CLA, może znacząco pomagać w redukcji masy ciała. Okazuje się jednak, że działanie na organizm jest najlepsze u osób o znacznej nadwadze.

CLA w profilaktyce nowotworowej
Na samym początku, zanim dokładnie zbadano CLA przypisywano mu głównie właściwości antynowotworowe. Dalsze badania odkryły inne właściwości, jednak działanie w przypadku nowotworów nadal potwierdzają kolejne próby. Substancja ta przede wszystkim zwiększa odporność komórek na czynniki karcinogenne. Uważa się, że hamuje niszczenie DNA i powstawanie nowotworów lepiej, niż witamina E, czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Ponadto wyniki sugerują, że CLA zmniejsza ryzyko przerzutów, ale również powoduje apoptozę, czyli samoistną śmierć komórek rakowych. Wpływa na zmniejszenie częstości zapadalności na nowotwory sutka, jelita grubego, czy prostaty. Nie wykazano do tej pory wpływu na raka piersi. Aby uzyskać efekt przeciwnowotworowy sugeruje się spożywanie CLA w ilości 1% całkowitej zawartości tłuszczów w diecie.

Pozostałe właściwości CLA
Liczne badania przeprowadzone na zwierzętach przedstawiają bardzo obiecujące wyniki wpływu sprzężonego kwasu linolowego na zapobieganie lub hamowanie już istniejących zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

CLA często stosowane jest także w przypadku chorób przebiegających z przewlekłym stanem zapalnym. Wynika to z fakty, że może obniżać poziom cytokin prozapalnych, jednocześnie stymulując układ odpornościowy. Izomer cis-9, trans-11 lub mieszaniny dwóch form aktywnych mogą być stosowane podczas terapii mającej na celu zmniejszenie insulinooporności, czyli osłabienia wrażliwości organizmu na insulinę.

Naukowcy zauważyli, że u osób przyjmujących suplementy zawierające CLA zaobserwowano zwiększoną liczbę białych krwinek. Badania te zostały opublikowane w 2006 roku w American Journal of Clinical Nutrition.

L-karnityna to środek odżywczy, występujący naturalnie i odgrywający istotną rolę procesie przemiany energii. Zajmuje się ona transportem tłuszczy do mitochondrii, które potocznie nazywa się piecami komórek. To właśnie w nich pozyskiwana jest energia z kwasów tłuszczowych. Bez L-karnityny, kwasy tłuszczowe nie mogą się przemieszczać. Tym samym, jest ona niezbędna by energia mogła być dostarczana do organów min serca, mięśni, wątroby.

L-karnityna odgrywa istotną rolę w organizmie przy: wytwarzaniu energii z tłuszczów, zapewnianiu wytrzymałości u sportowców wyczynowych, wspomaganiu regeneracji po treningu, dostarczaniu energii do serca i komórek immunologicznych, zapobieganiu przedwczesnemu zmęczeniu podczas treningu.

Badania na zwierzętach i badania kliniczne wskazują, że CLA może być przydatne w poprawie zdrowia ludzi w wielu obszarach, np. kontrolując przyrost tkanki tłuszczowej i zwiększając odporność.

Dwa niezależne zespoły badawcze z Univeristy of Massachusetts Amherst (z 2008 roku) oraz University of the Balearic Islands and Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (z 2015 roku) udowodniły, że suplementacja CLA z jednoczesnym przyjmowaniem wapnia, nasila mineralizację kości, co może mieć zastosowanie w przypadku osób cierpiących na osteoporozę.

Podsumowując, Now Foods CLA jest idealnym suplementem by uzupełnić naszą dietę oraz wspomóc pracę naszego organizmu sprzężonym kwasem linolowym. Preparat jest idealnym dodatkiem dla osób wykluczających nabiał ze swojej diety jak i dla sportowców, przestrzegających protokołu autoimmunologicznego. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 180 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 180
w porcji dziennej (3 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie25
Całkowity tłuszcz3 g4%*
Tłuszcz wielonienasycony3 g
Olej z ziaren krokosza (Non-GMO)3000 mg-
w tym2400 mg-
CLA

Pozostałe składniki

Kapsułka miękka (żelatyna wołowa, żelatyna, woda, organiczny barwnik karmelowy)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Apollo's Hegemony
129,00 zł
(5)

Formuła wspierająca proces redukcji masy ciała oraz wydolność, zarówno psychiczną, jak i fizyczną.

Kupuję
Labolic
75,00 zł

Optymalne połączenie β-fenyloetyloaminy i hordeniny. Zwiększa poziom energii i poprawia sprawność umysłową.

Kupuję
Labolic
129,00 zł
(1)

Unikalna, synergistyczna kombinacja chlorowodorku yohimbiny i alfa-johimbiny.

Kupuję
Nutrex
109,00 zł

Oparty na ciałach ketonowych suplement wspierający redukcję tkanki tłuszczowej i adaptację do stanu ketozy.

Kupuję
Hi-tech
179,00 zł

Preparat wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Poprawia termogenezę i koncentrację, ogranicza łaknienie.

Kupuję
Apollo's Hegemony
49,00 zł
(2)

Standaryzowany ekstrakt z zielonej herbaty. Wysoka zawartość EGCG.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

CLA

Informacja

Sprzężony kwas linolowy CLA (kwas cis-9,trans-11-oktadekadienowy) – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, będący izomerem kwasu linolowego. Źródłem pozyskiwania CLA są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (mięsie wołowym i wysokotłuszczowych produktach z mleka – m.in. maśle). Mimo niepełnych badań naukowych nad jego działaniem w organizmie ludzkim, przyjmuje się iż posiada działanie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Przyśpiesza tempo przemian metabolicznych oraz zmniejsza aktywność enzymów trawiennych i znajduje zastosowanie w dietach odchudzających, pomagających kształtować sylwetkę. Suplementy zawierające CLA (lub monopreparat CLA) są wskazane dla osób o różnej aktywności fizycznej (od sportów wysiłkowych, aż po małą aktywność fizyczną) dla redukcji tkanki tłuszczowej i poprawy masy ciała.

Dawkowanie: 3–6 gramów na dobę w podzielonych dawkach podczas posiłków.

Ostatnio na blogu

Jak fukoksantyna może pomóc w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby

Jak fukoksantyna może pomóc w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFL) to nagromadzenie dodatkowego tłuszczu w komórkach wątroby, które nie jest spowodowane...

czytaj więcej
Jak sprawdzić czy jesteś w ketozie? Pomiar ciał ketonowych

Jak sprawdzić czy jesteś w ketozie? Pomiar ciał ketonowych

Dieta ketogeniczna to jedna z najciekawszych opcji dietetycznych, która kusi nie jednego z nas. Korzyści, które wiążą się tym rodzajem odżywiania się,...

czytaj więcej
Sulbutiamina: witamina B o właściwościach nootropowych!

Sulbutiamina: witamina B o właściwościach nootropowych!

Czy byłeś jednym z tych dzieciaków, które w szkole bez problemów dostawały czwórki, ale nigdy nie kończyły...

czytaj więcej
Zespół jelita drażliwego – maślan sodu na ratunek!

Zespół jelita drażliwego – maślan sodu na ratunek!

Zespół jelita drażliwego (IBS) dotyka coraz większej ilości osób – nieodpowiednia dieta, duża ilość stresu i używki zdecydowanie nie sprzyjają...

czytaj więcej
Sukraloza – czy jest szkodliwa?

Sukraloza – czy jest szkodliwa?

Jak każdy wie, cukier ma bardzo destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Stąd też rosnąca ilość jego zamienników, które mają być rzekomo o wiele lepsze dla...

czytaj więcej
Czy warto morsować? – poznaj zalety morsowania!

Czy warto morsować? – poznaj zalety morsowania!

Wraz z chłodniejszymi dniami zaczyna się kolejny sezon morsowania. Dla miłośników niższych temperatur i biohackingu to idealna...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Sprawdź również nasze doskonałe oceny na 
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027