Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
CLA 800 mg CLA 800 mg 180 kaps.
Now Foods
99,00 zł
Magazyn: eu

CLA 800 mg 180 kaps.

od 3 sztuk tylko: 97,02 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 400g
Bez GMO
Halal
99,00 zł z VAT
0,55 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Opis produktu
  • Prawidłowy poziom cholesterolu
  • Zawiera sprzężony kwas linolowy
  • Pomaga w mineralizacji kości
  • Utrzymuje prawidłową odporność
  • Pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej
  • Może hamować magazynowanie tłuszczu
  • Przydatny podczas redukcji

Now Foods CLA to suplement zawierający sprzężony kwas linolowy powszechnie znany jako CLA. By wzmocnić prozdrowotne i odchudzające właściwości, preparat został wzbogacony o l-karnitynę, witaminę E, chrom, guaranę oraz ekstrakt z zielonej herbaty.

CLA (sprzężony kwas linolowy) jest jednym z izomerów, czyli postaci niezbędnego nienasyconego kwasu linolowego. Naturalnie kwas ten występuje w oleju słonecznikowego, z którego syntetyzowane jest CLA, ale znaleźć go można również w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Do tej pory poznano 28 izomerów kwasu linolowego, przy czym najbardziej aktywne są dwa – cis-9, trans 11 oraz trans-10, ciss-12.

Źródła CLA
W badaniach przeprowadzonych w 14 krajach europejskich wykazano, że w tłuszczu mleka różnych gatunków zwierząt ilość CLA kształtuje się na zbliżonym poziomie od 3,9 do 5,2%. Natomiast w najczęściej spożywanych produktach mleczarskich, takich jak masło i sery, ich zawartość waha się w przypadku masła od 4,0 do 6,1%, a w przypadku serów 3,6-5,7% wszystkich kwasów tłuszczowych.

Duża różnica jest powodowana przede wszystkim porą roku. W mleku uzyskiwanym latem, kiedy zwierzęta mają dostęp do paszy zielonej, jest cztery razy więcej CLA niż w mleku produkowanym w okresie zimowym. Warto podkreślić, że im więcej tłuszczu izomerów mleku, tym więcej CLA, więc mleko odtłuszczone będzie zawierać tylko śladową ilość tej substancji. Zawartość naturalnych izomerów trans kwasów tłuszczowych w mięsie zależy od gatunku.

CLA a tkanka tłuszczowa
Badania, które zostały do tej pory przeprowadzone, wskazują przede wszystkim na właściwości wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej w organizmie. Poprzez działanie hamujące funkcjonowanie enzymów odpowiedzialnych za magazynowanie tłuszczy oraz zwiększenie stopnia uwalniania wolnych kwasów tłuszczowych do krwioobiegu, CLA niewątpliwie przyspiesza redukcję i zmniejsza gromadzenie tkanki tłuszczowej.

Dodatkowo wykazuje zdolność redukowania pierwotnych komórek tłuszczowych. Próby metaboliczne działania sprzężonego kwasu linolowego sugerują także, że intensyfikuje on proces spalania kwasów tłuszczowych (w procesie beta-oksydacji), natomiast dzięki wpływowi na zwiększenie beztłuszczowej masy ciała jest tak popularnym składnikiem suplementów sportowych.

Wszystkie te wyniki sugerują, suplementacja odpowiednimi formami CLA, może znacząco pomagać w redukcji masy ciała. Okazuje się jednak, że działanie na organizm jest najlepsze u osób o znacznej nadwadze.

CLA w profilaktyce nowotworowej
Na samym początku, zanim dokładnie zbadano CLA przypisywano mu głównie właściwości antynowotworowe. Dalsze badania odkryły inne właściwości, jednak działanie w przypadku nowotworów nadal potwierdzają kolejne próby. Substancja ta przede wszystkim zwiększa odporność komórek na czynniki karcinogenne. Uważa się, że hamuje niszczenie DNA i powstawanie nowotworów lepiej, niż witamina E, czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Ponadto wyniki sugerują, że CLA zmniejsza ryzyko przerzutów, ale również powoduje apoptozę, czyli samoistną śmierć komórek rakowych. Wpływa na zmniejszenie częstości zapadalności na nowotwory sutka, jelita grubego, czy prostaty. Nie wykazano do tej pory wpływu na raka piersi. Aby uzyskać efekt przeciwnowotworowy sugeruje się spożywanie CLA w ilości 1% całkowitej zawartości tłuszczów w diecie.

Pozostałe właściwości CLA
Liczne badania przeprowadzone na zwierzętach przedstawiają bardzo obiecujące wyniki wpływu sprzężonego kwasu linolowego na zapobieganie lub hamowanie już istniejących zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

CLA często stosowane jest także w przypadku chorób przebiegających z przewlekłym stanem zapalnym. Wynika to z fakty, że może obniżać poziom cytokin prozapalnych, jednocześnie stymulując układ odpornościowy. Izomer cis-9, trans-11 lub mieszaniny dwóch form aktywnych mogą być stosowane podczas terapii mającej na celu zmniejszenie insulinooporności, czyli osłabienia wrażliwości organizmu na insulinę.

Naukowcy zauważyli, że u osób przyjmujących suplementy zawierające CLA zaobserwowano zwiększoną liczbę białych krwinek. Badania te zostały opublikowane w 2006 roku w American Journal of Clinical Nutrition.

L-karnityna to środek odżywczy, występujący naturalnie i odgrywający istotną rolę procesie przemiany energii. Zajmuje się ona transportem tłuszczy do mitochondrii, które potocznie nazywa się piecami komórek. To właśnie w nich pozyskiwana jest energia z kwasów tłuszczowych. Bez L-karnityny, kwasy tłuszczowe nie mogą się przemieszczać. Tym samym, jest ona niezbędna by energia mogła być dostarczana do organów min serca, mięśni, wątroby.

L-karnityna odgrywa istotną rolę w organizmie przy: wytwarzaniu energii z tłuszczów, zapewnianiu wytrzymałości u sportowców wyczynowych, wspomaganiu regeneracji po treningu, dostarczaniu energii do serca i komórek immunologicznych, zapobieganiu przedwczesnemu zmęczeniu podczas treningu.

Badania na zwierzętach i badania kliniczne wskazują, że CLA może być przydatne w poprawie zdrowia ludzi w wielu obszarach, np. kontrolując przyrost tkanki tłuszczowej i zwiększając odporność.

Dwa niezależne zespoły badawcze z Univeristy of Massachusetts Amherst (z 2008 roku) oraz University of the Balearic Islands and Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (z 2015 roku) udowodniły, że suplementacja CLA z jednoczesnym przyjmowaniem wapnia, nasila mineralizację kości, co może mieć zastosowanie w przypadku osób cierpiących na osteoporozę.

Podsumowując, Now Foods CLA jest idealnym suplementem by uzupełnić naszą dietę oraz wspomóc pracę naszego organizmu sprzężonym kwasem linolowym. Preparat jest idealnym dodatkiem dla osób wykluczających nabiał ze swojej diety jak i dla sportowców, przestrzegających protokołu autoimmunologicznego. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 180 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 180
w porcji dziennej (3 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie25
Całkowity tłuszcz3 g4%*
Tłuszcz wielonienasycony3 g
Olej z ziaren krokosza (Non-GMO)3000 mg-
w tym2400 mg-
CLA

Pozostałe składniki

Kapsułka miękka (żelatyna wołowa, żelatyna, woda, organiczny barwnik karmelowy)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Apollo's Hegemony
149,00 zł
(13)

Suplement wspiera redukcję masy ciała, zwiększa efektywność wysiłkową i umysłową, poprawia samopoczucie.

Kupuję
Apollo's Hegemony
149,00 zł

Kwas fosfatydowy ze standaryzowanej lecytyny sojowej. Naturalne wsparcie procesów anabolicznych.

Kupuję
Hi-tech
129,00 zł

Preparat sprzyja utracie nadmiernej masy ciała, wspomagając procesy oddychania wewnątrzkomórkowego.

Kupuję
Apollo's Hegemony
35,00 zł
(1)

Łatwoprzyswajalne źródło energii. Promuje utratę zbędnych kilogramów i wspiera wydolność mięśni.

Kupuję
Nutrex
10,90 zł

Żelowa keto-przekąska ułatwiająca utratę tkanki tłuszczowej. Dostarcza energii i poprawia koncentrację.

Kupuję
BeOrganic
50,00 zł

Sproszkowana forma brazylijskiej guarany z upraw ekologicznych. Zwiększa poziom energii i niweluje zmęczenie.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

CLA

Informacja

Sprzężony kwas linolowy CLA (kwas cis-9,trans-11-oktadekadienowy) – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, będący izomerem kwasu linolowego. Źródłem pozyskiwania CLA są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (mięsie wołowym i wysokotłuszczowych produktach z mleka – m.in. maśle). Mimo niepełnych badań naukowych nad jego działaniem w organizmie ludzkim, przyjmuje się iż posiada działanie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Przyśpiesza tempo przemian metabolicznych oraz zmniejsza aktywność enzymów trawiennych i znajduje zastosowanie w dietach odchudzających, pomagających kształtować sylwetkę. Suplementy zawierające CLA (lub monopreparat CLA) są wskazane dla osób o różnej aktywności fizycznej (od sportów wysiłkowych, aż po małą aktywność fizyczną) dla redukcji tkanki tłuszczowej i poprawy masy ciała.

Dawkowanie: 3–6 gramów na dobę w podzielonych dawkach podczas posiłków.

Ostatnio na blogu

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale...

czytaj więcej

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

Metoda na masę i siłę, czyli periodyzacja równoległa w praktyce. Jeśli kojarzycie Wodyna, to zapewne znacie jego autorską metodę 15-10-5, za pomocą...

czytaj więcej

Kebab – ile to kalorii?

Kebab – ile to kalorii?

  Każdemu z Nas zdarzy się co jakiś czas spożyć fast-foody. Są to burgery, zapiekanki, kebaby, pity i różne inne przekąski. O ile z kanapką z McD....

czytaj więcej

Wysoki poziom homocysteiny – jak sobie z nim radzić?

Wysoki poziom homocysteiny – jak sobie z nim radzić?

Powinniśmy zacząć od tego czym jest homocysteina. To aminokwas siarkowy, który powstaje w naszym organizmie w wyniku demetylacji aminokwasu...

czytaj więcej

Dlaczego warto suplementować cytrynian potasu?

Dlaczego warto suplementować cytrynian potasu?

Potas to minerał występujący w wielu produktach spożywczych, który ma kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Wraz z sodem,...

czytaj więcej

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027