Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Cricket Flour Cricket Flour

Crunchy Critters Cricket Flour to jadalne świerszcze zmielone do postaci mąki, które w połączeniu z tradycyjną mąką można stosować do wszelkiego rodzaju wypieków. Produkt ten stanowi innowacyjny składnik, niezbędny w kuchni każdego kto pragnie próbować nowych smaków i jednocześnie zdrowo się odżywiać. Jest całkowicie naturalny, bez sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów.

Nowoczesny dodatek do tradycyjnych wypieków
Zmielone świerszcze to nowoczesny produkt stanowiący zmielone na proszek (dosłownie do konsystencji mąki) owady pozyskane z europejskiej hodowli przebadanych weterynaryjnie, jadalnych świerszczy. Do wyprodukowania 100g takiej mąki, użyto około 1000 świerszczy (Acheta domesticus).

Produkt ten nie jest mąką w ścisłym tego słowa znaczeniu, lecz dzięki odpowiedniej konsystencji może być stosowany w ten sam sposób co tradycyjna mąka. Należy jednak pamiętać, że jest to wyrób pochodzenia zwierzęcego a nie roślinnego, zatem nie będzie powodować wzrostu ciasta (jak w przypadku mąk zawierających gluten).

Dodając zmielone świerszcze do ciasta możemy się jednak spodziewać wzbogacenia jego masy o ciekawy smak, kolor a także solidną dawkę składników odżywczych, w szczególności białka. Warto zastępować przynajmniej część wymaganej wg danego przepisu gramatury tradycyjnej mąki tym produktem, aby zapewnić sobie korzyści z eksperymentowania z tym nowoczesnym produktem.

Mąka ze zmielonych świerszczy sprawi, że tradycyjne wypieki takie jak ciasta czy bułki zaczną jawić się w zupełnie nowym świetle. Podobnie jak niezmielone owady mogą odświeżyć wizerunek znanych dań, tak samo ich zmielona wersja pomoże zaskoczyć nasze kubki smakowe zupełnie nowymi doznaniami.

Nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe
Poza walorami smakowymi i szerokim zastosowaniem kulinarnym, produkt ten odznacza się również bogactwem składników odżywczych. Szczególnie wyróżnia się tutaj wysoka zawartość białka, co jednak nie jest zaskakujące z uwagi na zwierzęce pochodzenie tego produktu. W 100g mąki, znajduje się aż 56.8g białka, przy jednocześnie niskiej zawartości węglowodanów. Dzięki temu, wyrób ten można wykorzystać na przykład do skomponowania wysokobiałkowych przekąsek dla miłośników siłowni mających duże zapotrzebowanie na białko w codziennej diecie.

Co więcej, mąka ze świerszczy dostarcza także stosunkowo dużej ilości nienasyconych (w tym wielonienasyconych) kwasów tłuszczowych oraz żelaza. Podobnie, w składzie warto zwrócić uwagę na zawartość błonnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit, oraz niską zawartość soli.

Podsumowując, Crunchy Critters Cricket Flour to nowoczesny produkt stanowiący zmielone na mąkę jadalne świerszcze. Może być wykorzystany do stworzenia ciekawych w smaku i bogatych w białko wypieków. Zmielone świerszcze stanowią idealną alternatywę dla mąki w tradycyjnych potrawach a także inspiracyjny dodatek dla zupełnie nowych wyrobów.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Cricket Flour Cricket Flour 100g
CRUNCHY CRITTERS
39,00 zł

Cricket Flour 100g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Pomoże stworzyć nowoczesną wersję tradycyjnych wypieków
  • Do wysokobiałkowych przekąsek dla sportowców
  • Pozyskana z przebadanych hodowli świerszczy
  • Zmielone świerszcze – zdrowe źródło białka
  • Inspiracja do eksperymentowania w kuchni
  • Idealne w połączeniu z tradycyjną mąką
  • Niska zawartość soli i węglowodanów
  • Cenne składniki odżywcze

Crunchy Critters Cricket Flour to jadalne świerszcze zmielone do postaci mąki, które w połączeniu z tradycyjną mąką można stosować do wszelkiego rodzaju wypieków. Produkt ten stanowi innowacyjny składnik, niezbędny w kuchni każdego kto pragnie próbować nowych smaków i jednocześnie zdrowo się odżywiać. Jest całkowicie naturalny, bez sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów.

Nowoczesny dodatek do tradycyjnych wypieków
Zmielone świerszcze to nowoczesny produkt stanowiący zmielone na proszek (dosłownie do konsystencji mąki) owady pozyskane z europejskiej hodowli przebadanych weterynaryjnie, jadalnych świerszczy. Do wyprodukowania 100g takiej mąki, użyto około 1000 świerszczy (Acheta domesticus).

Produkt ten nie jest mąką w ścisłym tego słowa znaczeniu, lecz dzięki odpowiedniej konsystencji może być stosowany w ten sam sposób co tradycyjna mąka. Należy jednak pamiętać, że jest to wyrób pochodzenia zwierzęcego a nie roślinnego, zatem nie będzie powodować wzrostu ciasta (jak w przypadku mąk zawierających gluten).

Dodając zmielone świerszcze do ciasta możemy się jednak spodziewać wzbogacenia jego masy o ciekawy smak, kolor a także solidną dawkę składników odżywczych, w szczególności białka. Warto zastępować przynajmniej część wymaganej wg danego przepisu gramatury tradycyjnej mąki tym produktem, aby zapewnić sobie korzyści z eksperymentowania z tym nowoczesnym produktem.

Mąka ze zmielonych świerszczy sprawi, że tradycyjne wypieki takie jak ciasta czy bułki zaczną jawić się w zupełnie nowym świetle. Podobnie jak niezmielone owady mogą odświeżyć wizerunek znanych dań, tak samo ich zmielona wersja pomoże zaskoczyć nasze kubki smakowe zupełnie nowymi doznaniami.

Nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe
Poza walorami smakowymi i szerokim zastosowaniem kulinarnym, produkt ten odznacza się również bogactwem składników odżywczych. Szczególnie wyróżnia się tutaj wysoka zawartość białka, co jednak nie jest zaskakujące z uwagi na zwierzęce pochodzenie tego produktu. W 100g mąki, znajduje się aż 56.8g białka, przy jednocześnie niskiej zawartości węglowodanów. Dzięki temu, wyrób ten można wykorzystać na przykład do skomponowania wysokobiałkowych przekąsek dla miłośników siłowni mających duże zapotrzebowanie na białko w codziennej diecie.

Co więcej, mąka ze świerszczy dostarcza także stosunkowo dużej ilości nienasyconych (w tym wielonienasyconych) kwasów tłuszczowych oraz żelaza. Podobnie, w składzie warto zwrócić uwagę na zawartość błonnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit, oraz niską zawartość soli.

Podsumowując, Crunchy Critters Cricket Flour to nowoczesny produkt stanowiący zmielone na mąkę jadalne świerszcze. Może być wykorzystany do stworzenia ciekawych w smaku i bogatych w białko wypieków. Zmielone świerszcze stanowią idealną alternatywę dla mąki w tradycyjnych potrawach a także inspiracyjny dodatek dla zupełnie nowych wyrobów.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 100 gPorcja jednorazowa: 100 gIlość porcji w opakowaniu: 1
w 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna518 kcal-
Tłuszcz29.3 g-
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe10.5 g-
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe 7.9 g-
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe 9.4 g-
Węglowodany5.5 g-
Cukry0.5 g-
Błonnik2,3 g-
Białko56.8 g-
Sól0.6 g-
Żelazo5.04g-

Pozostałe składniki

Drobno zmielony świerszcz (skorupiak) (Acheta Domesticus) 100%

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
100% Hydrolyzed Beef Isolate Peptides
100% Hydrolyzed Beef Isolate Peptides
SCITEC
175,00 zł
więcej
100% Whey Isolate
100% Whey Isolate
SCITEC
209,00 zł
więcej
WPC Łowickie Instant
WPC Łowickie Instant
MEGABOL
90,00 zł
więcej
100% Beef Aminos
100% Beef Aminos
UNIVERSAL
45,00 zł
więcej
Prot Box
Prot Box
CROSSTREC
3,30 zł
więcej
System Protein 80
System Protein 80
OLIMP
66,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA)

Informacja

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) – kwasy tłuszczowe monoenowe, w przeciwieństwie do PUFA – kwasów polienowych - mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka. Są w związku z tym mniej popularne w suplementacji, choć aktualne badania nad ich właściwościami wskazują, że są niezasłużenie pomijane.

Głównym prozdrowotnym zastosowaniem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA jest ich suplementacja w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Mogą one optymalizować profil lipidowy, zwiększając ilość lipoproteiny HDL, jednocześnie obniżając ilość „złego” cholesterolu LDL. To właśnie kwasowi oleinowemu, obecnemu w oliwie z oliwek, należącemu do MUFA, przypisuje się właściwości diety śródziemnomorskiej, uważanej za najlepszą dla naszego układu krążenia.

Niektóre źródła podają też, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe monoenowe sprzyjają odchudzaniu. W związku z tym, zwiększenie ich podaży w diecie jest polecane osobom zmagającym się z nadwagą.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Informacja

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – posiadają co najmniej dwa podwójne wiązania w cząsteczce. Najczęściej wyróżnia się wśród nich dwie podgrupy: Omega 3 oraz 6. PUFA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie ich syntetyzować endogennie i musza być dostarczane do niego wraz z pożywieniem. Ich aktywność biologiczna w ustroju opiera się na byciu prekursorami dla różnorodnych eikozanoidów.

Głównym spektrum właściwości prozdrowotnych PUFA jest układ sercowo-naczyniowy. Są one skuteczną formą profilaktyki przed chorobami krążeniowymi. Ograniczają agregację płytek krwi, mogą obniżać ciśnienie oraz poziom triglicerydów.

Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma także kluczowe znaczenie dla zachowania sprawności mózgu. PUFA sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego oraz jego funkcjonalności, korzystnie wpływając na funkcje poznawcze. Wskazuje się, że ich odpowiednio duża ilość w diecie może opóźniać procesy starzenia się.

Suplementację kwasami PUFA poleca się także osobom odchudzającym się, wspierają one bowiem kontrolę masy ciała. Ponadto, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie sprzyjają też osłabieniu odporności.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>