Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Giant Mega Mass 4000 Giant Mega Mass 4000
Weider Giant Mega Mass 4000 szczególnie polecana jest dla „hardgainerów”, czyli osób mających trudności z rozbudową umięśnienia ze względu na wysoką kaloryczność każdej porcji.

Suplement dostarcza dodatkowej energii, potrzebnej do przyrostu beztłuszczowej masy ciała. Najnowsza receptura kultowego gainiera, opracowana w Laboratorium Joe Weidera, zapewnia: wysokiej jakości węglowodany oraz białko niezbędne do szybkiego rozrostu masy ciała. Stosując Giant Mega Mass 4000 nie będziesz musiał obawiać się problemów żołądkowych (jak to ma miejsce w przypadku innych tego typu produktów). Przy produkcji zastosowano tylko zwierzęce źródła pełnowartościowego białka: koncentrat białek serwatki, izolat białek mleka, białko jaj

Weider Giant Mega Mass 4000 to nie tylko najwyższej klasy węglowodany oraz białko – producent zadbał by było bogate także w niezbędne witaminyminerały. Całość dopełnia solidna porcja certyfikowanego monohydratu kreatyny (CREAPURE), który jest gwarancją czystości składu!

Wycofany
Since 2005
Giant Mega Mass 4000 Giant Mega Mass 4000 7000g
Weider
239,00 zł

Giant Mega Mass 4000 7000g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

239,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Zapewnia wysoką kaloryczność w każdej porcji
  • Dodaje energii
  • Wspiera budowę beztłuszczowej masy mięśniowej
  • Zapobiega katabolizmowi
  • Zawiera dodatek kreatyny CreaPure
Weider Giant Mega Mass 4000 szczególnie polecana jest dla „hardgainerów”, czyli osób mających trudności z rozbudową umięśnienia ze względu na wysoką kaloryczność każdej porcji.

Suplement dostarcza dodatkowej energii, potrzebnej do przyrostu beztłuszczowej masy ciała. Najnowsza receptura kultowego gainiera, opracowana w Laboratorium Joe Weidera, zapewnia: wysokiej jakości węglowodany oraz białko niezbędne do szybkiego rozrostu masy ciała. Stosując Giant Mega Mass 4000 nie będziesz musiał obawiać się problemów żołądkowych (jak to ma miejsce w przypadku innych tego typu produktów). Przy produkcji zastosowano tylko zwierzęce źródła pełnowartościowego białka: koncentrat białek serwatki, izolat białek mleka, białko jaj

Weider Giant Mega Mass 4000 to nie tylko najwyższej klasy węglowodany oraz białko – producent zadbał by było bogate także w niezbędne witaminyminerały. Całość dopełnia solidna porcja certyfikowanego monohydratu kreatyny (CREAPURE), który jest gwarancją czystości składu!

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 7000 gPorcja jednorazowa: 100 gIlość porcji w opakowaniu: 70
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1642 kJ / 387 kcal-
Białko23 g-
Węglowodany69 g-
w tym cukry50 g-
Tłuszcz2 g-
w tym nasycone kwasy tłuszczowe0,8 g-
Witamina E7,9 mg66%
Witamina C47 mg59%
Witamina B10,6 mg55%
Witamina B20,37 mg26%
Niacyna10,4 mg65%
Witamina B60,76 mg54%
Kwas Foliowy118 mcg59%
Biotyna20,4 mcg41%
Kwas Pantotenowy2,7 mg45%
Wapń330 mg41%
Fosfor252 mg36%
Żelazo9,2 mg66%
Cynk5,3 mg53%
Jod88 mg59%
Monohydrat Kreatyny2267 mg-
w tym kreatyna2000 mg-

Pozostałe składniki

dekstroza, skrobia modyfikowana 20%,koncentrat białka serwatki 13%-1, koncentrat białka serwatki 14%-2,5, koncentrat białka serwatki 13,6%-4, słodka serwatka w proszku, izolat białka mleka 9%-1,2,5, izolat białka mleka 8%-3, izolat białka mleka 8,7%-4, fruktoza, kakao w proszku o niskiej zawartości tłuszczu 9%-3, odtłuszczony jogurt w proszku-5, monohydrat kreatyny 2,3%, cukier karmelizowany-4, białko jaja w proszku 1%, kwas: kwas cytrunowy-5; aromat, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, olej roślinny, barwnik: beta-karoten-1, betanina-2,5; kwas L-askorbinowy (witamina C), pirofosforan żelaza (III), octan D-alfa-tokoferylu (witamina E), kwas nikotynowy (niacyna), tlenek cynku, D-pantotenian wapnia (kwas pantotenowy), chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), monoazotan tiaminy (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), kwas pteroilomonoglutaminowy, jodek potasu, biotyna. Dotyczy smaków: waniliowy-1, truskawkowy-2, czekoladowy-3, biała czekolada pralina-4, żurawina-jogurt-5.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Popularny
YamBam
Body Attack
9,90 zł
(2)

Kultowy baton YamBam. Wyśmienita wysokobiałkowa przekąska o niskiej zawartości cukru.

Kupuję
Performax Labs
149,00 zł

Oparty na naturalnych składnikach suplement, który poprzez różnorodne mechanizmy wspiera redukcję tłuszczu.

Kupuję
Olimp
105,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający glutaminę. Wspomaga regenerację potrenignową oraz ogranicza katabolizm.

Kupuję
Iforce
149,00 zł

Kompleksowy spalacz tłuszczu. Ogranicza apetyt, nasila utratę tłuszczu, poprawia samopoczucie i koncentrację.

Kupuję
Trec
60,00 zł
(2)

Aminokwasy rozgałęzione wzbogacone L-glutaminą. Zapewniają większą siłę i wydolność podczas treningów.

Kupuję
Vpx
189,00 zł

Spalacz tłuszczu wielomechanizmowo wspierający fizjologiczne procesy sprzyjające redukcji tkanki tłuszczowej.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Monohydrat kreatyny

Informacja

Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8  tygodni.

- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni

- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Kreatyna

Informacja

Kreatyna (kwas β-metyloguanidynooctowy) jest substancją endogenną, powstającą z aminokwasów zawartych w wątrobie i nerkach (l-argininy, l-glicyny oraz l-metioniny) oraz przy spożyciu pokarmów mięsnych. Jej działanie zapewnia utrzymywanie poziomu adenotrójfosforanu (ATP), będącego nośnikiem energii, zwiększa uwodnienie komórek mięśniowych oraz magazynuje glikogen. W suplementacji sportowej kreatyna jest magazynowana w mięśniach, co wpływa na poprawę gospodarki energią, zdolności wysiłkowe oraz szybką regenerację i przyrost masy mięśniowej. Posiada potencjał erogeniczny, anaboliczny oraz antykataboliczny.

Kreatyna jest jedną z doskonale działających substancji używanych w sporcie wyczynowym, o renomie potwierdzonej przez badania naukowe. Dostępna w postaci monopreparatów, takich jak: ester kreatyny, jabłczan kreatyny, monohydrat kreatyny oraz preparatów wieloskładnikowych (zarówno kilku form kreatyny, jak również  innych substancji (prekursory tlenku azotu, aminokwasy typu BCAA).  Preparaty zawierające kreatynę dostępne w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:
- suplementacja cykliczna: 5 - 10g na dobę w 1 - 3 porcjach w ciągu dnia, po 2 - 5g na dawkę. Długość cyklu ok. 4 - 12 tygodni
- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5 - 7 dni po 20 - 30g na dobę w 4 - 6 dawkach po 4 - 6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2 - 10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cyklu ok. 4 - 8 tygodni
- suplementacja stała: 0,03 - 0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Ostatnio na blogu

Fizjoterapia uroginekologiczna w przebiegu ciąży i po porodzie

Fizjoterapia uroginekologiczna w przebiegu ciąży i po porodzie

Po raz kolejny wspominam o tym, że u kobiet ciężarnych zachodzi dużo zmian adaptacyjnych w anatomii, fizjologii, biochemii, hematologii, neurologii,...

czytaj więcej
Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Insulinooporność jest często występującym zjawiskiem u starszych osób, chociaż staje się coraz bardziej powszechna we wszystkich grupach wiekowych, w tym...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Wiedziano o tym już dosyć dawno. Jeśli by wierzyć skalnym malunkom – ludzie stosowali miód ok. 5500 lat temu. Terapeutyczne zastosowanie miodu notowali...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele...

czytaj więcej
bareczki

bareczki

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Knoppers to z pewnością ulubiona przekąska wielu z Was. Przedstawiam jej fit wersję, dzięki której możecie spożyć go nawet na diecie! ✔️3 sztuki...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027