Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
L-Carnosine L-Carnosine

Now Foods, L-Carnosine to suplement diety w skład którego wchodzi wysoka dawka karnozyny – organicznego związku powszechnie występującego w mięśniach i ośrodkowym układzie nerwowym ssaków.

Preparat jest rekomendowany w szczególności dla osób narażonych na intensywny wysiłek fizyczny. Karnozyna zapobiega odkładaniu się kwasu mlekowego w mięśniach, zwiększa ich siłę i wytrzymałość oraz przyspiesza proces regeneracji. Dzięki temu może przyczynić się do poprawy wyników sportowych. Jednocześnie jest to jeden z najskuteczniejszych produktów  rodzaju „anti-aging”. Przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne i kardioprotekcyjne właściwości karnozyny pozwalają na wykorzystanie suplementu również w celach terapii i profilaktyki wielu chorób.

Karnozyna to endogenny związek określany mianem dipeptydu, będący połączeniem dwóch aminokwasów: b-alaniny  i histydyny. Naturalnie występuje we wszystkich tkankach organizmu człowieka, w największych stężeniach w mięśniach szkieletowych, mięśniu sercowym, skórze, żołądku, tkankach nerwowych i mózgu.

Karnozyna cechuje się wyjątkowo dużą aktywnością biologiczną, ma zdolność przekraczania bariery krew-mózg i jest istotnym składnikiem odżywczym o bardzo dużym potencjale prozdrowotnym. Oprócz niezwykle pozytywnego wpływu na wytrzymałość i kondycję organizmu stanowi potencjalny środek terapeutyczny licznych chorób indukowanych stresem oksydacyjnym i stresem karbonylowym. 

Spowolnienie procesów starzenia  
Zdaniem wielu naukowców karnozyna nie tylko spowalnia, ale nawet odwraca proces starzenia się organizmu. Przede wszystkim przedłuża odstęp między podziałami komórek, wydłużając tym samym ich życie.

Karnozyna hamuje liczne procesy (utlenianie, glikacja, skracanie telomerowych części DNA i sieciowanie białek), które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu.

W licznych testach udowodniono, że stare komórki poddane działaniu karnozyny odzyskują młody wygląd i prawidłowe funkcje.

Korzyści dla sportowców   
Po karnozynę chętnie sięgają sportowcy przed intensywnym treningiem. Pozwala ona na zwiększenie wydajności i wytrzymałości fizycznej, a dodatkowo opóźnia zmęczenie mięśni. Przyczynia się do wzrostu VO2max.

Kranozyna pomaga przywrócić prawidłowy bilans pH w komórkach mięśniowych, dzięki czemu niweluje zmęczenie i przyspiesza eliminację zakwasów. Może również poprawić kurczliwość mięśni poprzez wzmocnienie obrony przed szkodliwym wpływem reaktywnych form tlenu i azotów oraz innych związków odpowiedzialnych za utlenianie komórkowe.

Właściwości antyoksydacyjne
Karnozyna jest silnym przeciwutleniaczem. Usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników hydroksylowych, hamuje szkodliwe działanie tlenu singletowego, zapobiega procesowi peroksydacji lipidów. Jest skuteczna zarówno w odniesieniu do ROS (reaktywne formy tlenu), jak i RNS (reaktywne formy azotu).

Karnozyna chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, który stanowi podłoże wielu jednostek chorobowych. W licznych badaniach udowodniono, że karnozyna obniża poziom MDA (aldehyd dimalonowy) - głównego markera wykorzystywanego do oceny stresu oksydacyjnego. 

Zapobieganie glikacji białek
Karnozyna spowalnia glikację białek i hamuje powstawanie końcowych produktów tego procesu (AGE).  Glikacja białek jest niekorzystnym zjawiskiem,  które determinuje starzenie się organizmu i upośledza właściwości kolagenu – podstawowego budulca w ciele. Proces ten zaostrza się przy podwyższonym poziomie glukozy we krwi i może przyspieszyć wystąpienie powikłań cukrzycy.

Glikacja polega na nieenzymatycznym formowaniu się ogniw krzyżowych między wolnymi grupami aminowymi białek a cukrami. Końcowym produktem tego procesu są kompleksy białkowo cukrowe, tzw. AGE. Karnozyna łączy się z ich strukturami i ułatwia ich rozkład.

Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych
Przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyglikacyjne właściwości karnozyny przynoszą wiele korzyści dla serca i układu krążenia. Ograniczają ryzyko rozwoju stanów chorobowych takich jak miażdżyca tętnic, choroba wieńcowa czy niedokrwienna choroba serca.

Wykazano, że karnozyna przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL. Może również pomóc w hamowaniu reakcji w sympatycznym układzie nerwowym, które są odpowiedzialne za nadciśnienie tętnicze.

Karnoznyna pozytywnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych. Chroni śródbłonek wyściełający tętnice przed uszkodzeniami. Ogranicza negatywne oddziaływanie lipoprotein o niskiej gęstości na komórki śródbłonka i mięśni gładkich w wyniku którego dochodzi do powstania komórek piankowatych, mających istotny udział w patogenezie miażdżycy.

Prewencja cukrzycy
Karnozyna zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Podawana doustnie zmniejsza stężenie glukozy we krwi i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Ponadto badania prowadzone na gryzoniach wykazały, że karnozyna zwiększa liczbę komórek trzustkowych odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny.

Karnozyna zwalcza niebezpieczne skutki podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Stosowana u diabetyków chroni przed groźnymi powikłaniami cukrzycy – nefropatią, neuropatią czy retionopatią.

Działanie neuroprotekcyjne
W toku badań udowodniono, że niskie poziomy karnozyny są skorelowane z niektórymi zaburzeniami neurologicznymi. Związek ten pełni rolę ochronną dla komórek mózgowych i może zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym (choroba Alzheimera, Parkinsona).

Karnozyna zapobiega procesom utleniania i glikacji, które przyczyniają się do sieciowania białek. Sieciowanie białek odgrywa istotną rolę w formowaniu płytek beta-amyloidowych mających istotny udział w patogenezie choroby Alzheimera.

Karnozyna chroni neurony przed uszkodzeniami powstającymi w wyniku stresu oksydacyjnego lub niedokrwienia oraz toksycznym wpływem niektórych substancji (np. glutaminianu). Dodatkowo wykazuje zdolność chelatowania jonów metali. Zachwianie równowagi między jonami poszczególnych metali (głównie cynku) również jest uznawane za czynnik powstawania neurologicznych.

Podsumowując, L-Carnosine to jeden z niewielu preparatów, który tak spektakularnie poprawia wytrzymałość fizyczną, a jednocześnie korzystnie wpływa na stan zdrowia. Stanowi potężne wsparcie nie tylko dla mięśni, ale również serca i mózgu. Chroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, schorzeniami układu sercowo-naczyniowego i cukrzycą. Regularna suplementacja pozwala na zahamowanie procesów odpowiedzialnych za starzenie się organizmu i zniwelowanie ich negatywnych konsekwencji.  

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
L-Carnosine L-Carnosine 500mg 50 kaps.
Now Foods
89,00 zł

L-Carnosine

Wszystkie warianty

500mg 50 kaps.
89,00 zł
500mg 100 kaps.
159,00 zł

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi
  • Hamuje procesy odpowiedzialne za starzenie się
  • Przyczynia się do poprawy wyników sportowych
  • Pomaga zwiększyć pułap tlenowy (VO2max)
  • Prewencja chorób sercowo-naczyniowych
  • Zwiększa wytrzymałość i siłę mięśni
  • Zapobiega procesom glikacji białek
  • Promuje odmładzanie komórkowe
  • Sprzyja eliminacji zakwasów
  • Wydłuża życie komórek
  • Przyspiesza regenerację
  • Silny przeciwutleniacz
  • Profilaktyka cukrzycy   

Now Foods, L-Carnosine to suplement diety w skład którego wchodzi wysoka dawka karnozyny – organicznego związku powszechnie występującego w mięśniach i ośrodkowym układzie nerwowym ssaków.

Preparat jest rekomendowany w szczególności dla osób narażonych na intensywny wysiłek fizyczny. Karnozyna zapobiega odkładaniu się kwasu mlekowego w mięśniach, zwiększa ich siłę i wytrzymałość oraz przyspiesza proces regeneracji. Dzięki temu może przyczynić się do poprawy wyników sportowych. Jednocześnie jest to jeden z najskuteczniejszych produktów  rodzaju „anti-aging”. Przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne i kardioprotekcyjne właściwości karnozyny pozwalają na wykorzystanie suplementu również w celach terapii i profilaktyki wielu chorób.

Karnozyna to endogenny związek określany mianem dipeptydu, będący połączeniem dwóch aminokwasów: b-alaniny  i histydyny. Naturalnie występuje we wszystkich tkankach organizmu człowieka, w największych stężeniach w mięśniach szkieletowych, mięśniu sercowym, skórze, żołądku, tkankach nerwowych i mózgu.

Karnozyna cechuje się wyjątkowo dużą aktywnością biologiczną, ma zdolność przekraczania bariery krew-mózg i jest istotnym składnikiem odżywczym o bardzo dużym potencjale prozdrowotnym. Oprócz niezwykle pozytywnego wpływu na wytrzymałość i kondycję organizmu stanowi potencjalny środek terapeutyczny licznych chorób indukowanych stresem oksydacyjnym i stresem karbonylowym. 

Spowolnienie procesów starzenia  
Zdaniem wielu naukowców karnozyna nie tylko spowalnia, ale nawet odwraca proces starzenia się organizmu. Przede wszystkim przedłuża odstęp między podziałami komórek, wydłużając tym samym ich życie.

Karnozyna hamuje liczne procesy (utlenianie, glikacja, skracanie telomerowych części DNA i sieciowanie białek), które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu.

W licznych testach udowodniono, że stare komórki poddane działaniu karnozyny odzyskują młody wygląd i prawidłowe funkcje.

Korzyści dla sportowców   
Po karnozynę chętnie sięgają sportowcy przed intensywnym treningiem. Pozwala ona na zwiększenie wydajności i wytrzymałości fizycznej, a dodatkowo opóźnia zmęczenie mięśni. Przyczynia się do wzrostu VO2max.

Kranozyna pomaga przywrócić prawidłowy bilans pH w komórkach mięśniowych, dzięki czemu niweluje zmęczenie i przyspiesza eliminację zakwasów. Może również poprawić kurczliwość mięśni poprzez wzmocnienie obrony przed szkodliwym wpływem reaktywnych form tlenu i azotów oraz innych związków odpowiedzialnych za utlenianie komórkowe.

Właściwości antyoksydacyjne
Karnozyna jest silnym przeciwutleniaczem. Usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników hydroksylowych, hamuje szkodliwe działanie tlenu singletowego, zapobiega procesowi peroksydacji lipidów. Jest skuteczna zarówno w odniesieniu do ROS (reaktywne formy tlenu), jak i RNS (reaktywne formy azotu).

Karnozyna chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, który stanowi podłoże wielu jednostek chorobowych. W licznych badaniach udowodniono, że karnozyna obniża poziom MDA (aldehyd dimalonowy) - głównego markera wykorzystywanego do oceny stresu oksydacyjnego. 

Zapobieganie glikacji białek
Karnozyna spowalnia glikację białek i hamuje powstawanie końcowych produktów tego procesu (AGE).  Glikacja białek jest niekorzystnym zjawiskiem,  które determinuje starzenie się organizmu i upośledza właściwości kolagenu – podstawowego budulca w ciele. Proces ten zaostrza się przy podwyższonym poziomie glukozy we krwi i może przyspieszyć wystąpienie powikłań cukrzycy.

Glikacja polega na nieenzymatycznym formowaniu się ogniw krzyżowych między wolnymi grupami aminowymi białek a cukrami. Końcowym produktem tego procesu są kompleksy białkowo cukrowe, tzw. AGE. Karnozyna łączy się z ich strukturami i ułatwia ich rozkład.

Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych
Przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyglikacyjne właściwości karnozyny przynoszą wiele korzyści dla serca i układu krążenia. Ograniczają ryzyko rozwoju stanów chorobowych takich jak miażdżyca tętnic, choroba wieńcowa czy niedokrwienna choroba serca.

Wykazano, że karnozyna przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL. Może również pomóc w hamowaniu reakcji w sympatycznym układzie nerwowym, które są odpowiedzialne za nadciśnienie tętnicze.

Karnoznyna pozytywnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych. Chroni śródbłonek wyściełający tętnice przed uszkodzeniami. Ogranicza negatywne oddziaływanie lipoprotein o niskiej gęstości na komórki śródbłonka i mięśni gładkich w wyniku którego dochodzi do powstania komórek piankowatych, mających istotny udział w patogenezie miażdżycy.

Prewencja cukrzycy
Karnozyna zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Podawana doustnie zmniejsza stężenie glukozy we krwi i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Ponadto badania prowadzone na gryzoniach wykazały, że karnozyna zwiększa liczbę komórek trzustkowych odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny.

Karnozyna zwalcza niebezpieczne skutki podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Stosowana u diabetyków chroni przed groźnymi powikłaniami cukrzycy – nefropatią, neuropatią czy retionopatią.

Działanie neuroprotekcyjne
W toku badań udowodniono, że niskie poziomy karnozyny są skorelowane z niektórymi zaburzeniami neurologicznymi. Związek ten pełni rolę ochronną dla komórek mózgowych i może zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym (choroba Alzheimera, Parkinsona).

Karnozyna zapobiega procesom utleniania i glikacji, które przyczyniają się do sieciowania białek. Sieciowanie białek odgrywa istotną rolę w formowaniu płytek beta-amyloidowych mających istotny udział w patogenezie choroby Alzheimera.

Karnozyna chroni neurony przed uszkodzeniami powstającymi w wyniku stresu oksydacyjnego lub niedokrwienia oraz toksycznym wpływem niektórych substancji (np. glutaminianu). Dodatkowo wykazuje zdolność chelatowania jonów metali. Zachwianie równowagi między jonami poszczególnych metali (głównie cynku) również jest uznawane za czynnik powstawania neurologicznych.

Podsumowując, L-Carnosine to jeden z niewielu preparatów, który tak spektakularnie poprawia wytrzymałość fizyczną, a jednocześnie korzystnie wpływa na stan zdrowia. Stanowi potężne wsparcie nie tylko dla mięśni, ale również serca i mózgu. Chroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, schorzeniami układu sercowo-naczyniowego i cukrzycą. Regularna suplementacja pozwala na zahamowanie procesów odpowiedzialnych za starzenie się organizmu i zniwelowanie ich negatywnych konsekwencji.  

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 50 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 50
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Karnozyna500 mg-

Pozostałe składniki

Hypromeloza, kwas stearynowy, stearynian magnezu

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
45,00 zł

Najwyższej jakości ekstrakt z korzenia imbiru. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

Kupuję
Now Foods
99,00 zł

Suplement zawierający metylosulfonylometan. Chroni stawy i wspomaga ich regenerację, leczy stany zapalne.

Kupuję
Now Foods
45,00 zł

Źródło wysoko przyswajalnych form magnezu i wapnia, wzbogacone o dodatek cynku oraz witaminy D3.

Kupuję
Trec
65,00 zł
(1)

Suplement zawierający aminokwasy rozgałęzione i L-glutaminę. Zwiększa siłę i wydolność podczas treningów.

Kupuję
Now Foods
59,00 zł

Suplement diety wspierający komfort i ruchomość stawów.

Kupuję
  • Darmowa dostawa
Serrapeptase
Doctor's Best
179,00 zł

Serrapeptaza o wysokiej aktywności. Pomaga rozpuszczać skrzepy i reguluje produkcję śluzu.

Kupuję

Karnozyna

Informacja

Karnozyna (synonimy: l-carnosine, beta-alanylo-L-histidine) jest dipeptydem zawierającym aminokwasy (beta-alaninę i l-histydynę) zlokalizowane w tkance mięśniowej i nerwowej. Jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach chelatujących i buforujących. Zapobiega rozwojowi chorób układu nerwowego związanych z procesem starzenia się, stosowana w profilaktyce chorób nowotworowych, hamując procesy glikolizacji i karbonylacji. Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w tkance mięśniowej przyczyniając się do zwiększenia zdolności wysiłkowych. Posiada wpływ na gospodarkę azotową. W suplementacji sportowej w czystej postaci wykorzystywana rzadko, częściej spotyka się preparaty zawierające jej prekursory – beta alaninę i l-histydynę, dostępne na www.muscle-zone.pl

Brak norm jednostkowego spożycia. Dawkowanie przyjmowane zwyczajowo w suplementacji

Ostatnio na blogu

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Przed Wami trzecia, ostatnia z „tłuszczowych”, część elementarzu sportowca. Dziś skupimy uwagę na zaleceniach spożycia tłuszczu, a także szepniemy...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części rozpoczęliśmy przygodę z żywieniowym elementarzem i historią dotyczącą tłuszczów. Wiecie już czym są i jakie są ich podziały....

czytaj więcej
Przeziębione plecy

Przeziębione plecy

Od kilku dni meczy mnie przeziębienie, a także nadwyrężyłem sobie dłoń od chodzenia przy chodziku Co prawda dziś jeszcze miałem sobie odpuścić, ale nie...

czytaj więcej
Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Po raz setny zaczynam artykuł od wstępu, w którym przypominam, że u kobiet, które są w ciąży zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach...

czytaj więcej
Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów diety o właściwościach ergogenicznych,...

czytaj więcej
Intensywność drogą do celu

Intensywność drogą do celu

Intensywność relatywna, czyli parametr, który określa jak ciężko (z jakim obciążeniem) wykonujemy dane ćwiczenie, w danej ilości serii oraz na daną...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027