Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Anavite Anavite

Gaspari Anavite Full Month Supply to suplement zawierający w swoim składzie praktycznie wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelementy oraz witaminy, które pozwalają uzupełnić niedobory tych substancji w diecie osób aktywnych oraz narażonych na czynniki stresowe! Wzbogacenie suplementu o β-alanine oraz winian L-karnityny pozwoli zmaksymalizować wydajność każdego sportowca, oraz pomóc mu spalić zbędną tkankę tłuszczową przy zachowanej bardzo wydajnej regeneracji!

Zawartość tych substancji pozwala na zwiększenie produkcji tlenku azotu wykazującego działanie wazodylatacyjne, dzięki czemu mięśnie zostaną lepiej odżywione, osiągnięta zostanie silniejsza pompa mięśniowa podczas treningu oraz zostaną z niego odprowadzone zbędne produkty metabolizmu.

Winian L-karnityny stanowi jedną z form L-karnityny, który jest skuteczną promującą wykorzystanie tłuszczy w procesie oksydacji, jako źródła energii. Karnityna obecna w obiegu ma zdolność wiązania i transportowania wolnych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do wewnętrznej błony mitochondriów, gdzie zostają zużywane do produkcji ATP. Dzięki temu możliwe jest „oszukanie” organizmu, który w fizjologicznym stanie w pierwszym stanie korzystałby z glukozy rozpuszczonej we krwi oraz zawartej w mięśniach w formie glikogenu.

Ważnym aspektem jest pozytywny wpływ na intensywność treningu. Wynika to z tego, że tłuszcz stanowi stabilniejsze źródło energii od węglowodanów, a poza tym zredukowana zostaje produkcja kwasu mlekowego w mięśniach, który ma negatywny wpływ na wydajność tkanki mięśniowej.

Obecność niezużytego glikogenu w mięśniach stanowi ważny czynnik w stosunku do regeneracji mięśniowej, ponieważ organizm nie będzie musiał tracić czasu na jego odbudowanie.

Beta-alanina jest suplementem pozytywnie wpływającym na wydajność mięśniową, szczególnie podczas treningów o wysiłku o zwiększonej objętości. Działanie biologiczne beta-alaniny wyrażane jest dzięki jej metabolitowi – karnozynie, która obecna w tkance mięśniowej, odpowiada za utrzymywanie względnie stałego pH.

Podczas ciężkich sesji treningowych, w wyniku produkcji energii przez rozpad ATP, następuje wzrost koncentracji jonów wodorowych oraz wytworzenie kwasu mlekowego. W wyniku jego działania zostaje obniżona wytrzymałość mięśni i odczuwane jest zaburzenie ze strony ich kurczliwości. Wydzielane podczas ćwiczeń jony wodorowe są łączone z karnozyną, dzięki czemu nie następuje zmiana kwasowości ustroju.

Podczas stosowania suplementu charakterystyczne jest uczucie parestezji, które oznacza nieprzyjemne mrowienie skóry.

Karnozyna powstała po suplementacji beta-alaniny uwrażliwia również tkanki na działanie wapnia, który to pierwiastek zawarty również w suplemencie Anavite, ważny jest podczas inicjacji prawidłowego skurczu mięsnia.

Głównymi czynnikami, za które odpowiada beta-alanina są zwiększenie wytrzymałości beztlenowej oraz tlenowej, mocy oraz siły mięśni.

Bor (glicynia boru) stanowi pierwiastek wykazujący pozytywny wpływ na strukturę kości, dzięki utrzymywaniu właściwej gospodarki wapniowej w organizmie. Skutkiem tego jest wzmocnienie struktury tkanki kostnej, a ponadto odpowiada za prawidłowe, skoordynowane funkcjonowanie mięśni.

Mikroelement ten kontroluje wydalanie z moczem takich pierwiastków jak wapń, magnez oraz fosfor. Skutkiem tego jest hamowanie demineralizacji kości. Wchłanianie boru następuje w jelicie, a możliwe jest dzięki swoistemu transporterowi związanemu z sodem – SLC4A11.  Wykazuje pozytywny wpływ na chorobę zwyrodnieniową stawów, dzięki działaniu hamującemu powstawanie stanu zapalnego w stawach. Pozwala na utrzymanie większej ilości aktywnej formy witaminy D3 w organizmie, dzięki czemu wzmacnia jej działanie.

Witamina D inaczej cholekalcyferol stanowi witaminę o charakterystycznym działaniu, dzięki czemu częściej nazywana jest prohormonem. Reguluje ona homeostazę wapnia i fosforu oraz prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu kostnego.

Cholekalcyferol wykazuje biologiczne działanie po połączeniu ze swoim jądrowym receptorem - VDR, który obecny jest na wielu tkankach, komórkach układu odpornościowego oraz w układzie sercowo-naczyniowym. Po jego aktywacji następuje wzmożona ekspresja genów związanych z proliferacją komórek, różnicowaniem i funkcjonowaniem układu RAA. Współdziąłając z parathormonem pomaga utrzymać odpowiednie stężenie jonów wapnia w ustroju, dzięki pozytywnemu wpływowi na absorpcję pierwiastka, oraz zmniejszenie poziomu jego wydalania z moczem.

Ponadto witamina D wykazuje pozytywny wpływ na utrzymanie fosforu w układzie. Wspomaga pracę osteoblastów i fibroblastów, czym również wspomaga funkcjonowanie układu szkieletowego. Jako, że ma strukturę bardzo podobną do struktury cholesterolu, będącego prekursorem do syntezy androgenów, wykazano pozytywny wpływ na syntezę testosteronu.

Witamina D wykazuję synergistyczne działanie z witaminą A oraz K2, które również obecne są w suplemencie Anavite. Pozwala to na zmaksymalizowanie pozytywnego wpływu suplementu na gospodarkę wapniową oraz prawidłową funkcję układu ruchowego!

Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Szczególnie ważny jest jej wpływ na skórę oraz utrzymanie dobrego stanu wzroku. Pozytywny wpływ na wzrok istnieje dzięki temu, że jest ważną częścią cząsteczki rodopsyny, która ulega aktywacji po wystawieniu siatkówki na działanie światła, co indukuje powstanie impulsu nerwowego docierającego do struktur mózgu odpowiadających za wzrok.

W suplemencie występuje prowitamina o nazwie β-karoten, która oprócz silnego działania antyoksydacyjnego, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, co pozwala przez dłuższy czas cieszyć się dobrym wzrokiem, szczególnie, gdy suplementacja jest wzbogacona o witaminę C, E oraz cynk i miedź.  Związek z grupy retinoidów reguluje geny związane z układem immunologicznym, dzięki czemu może mieć potencjał w terapii chorób autoimmunologicznych, grypy, przeziębienia, a nawet nowotworów.

Witamina A wykazuje pozytywny wpływ na synteze kolagenu, dzięki czemu dba o zdrową cerę oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek. Absorpcja, metabolizm, uwalnianie oraz usuwanie pochodnej β-karotenu wspomagane jest przez cynk, który jest jednym ze składników suplementu Anavite!

Witamina C jest jednym z bardziej znanych związków o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu pomaga chronić zdrowie aktywnych osób, którzy narażeni są na tego typu stres. Działanie to również ważne jest dla funkcjonownia układu odpornościowego, dzięki czemu wspomaga go w walce z infekcjami. Ludzki organizm jako jeden z nielicznych, nie ma możliwości syntezy tego związku.

Naukowo potwierdzony został pozytywny wpływ na syntezę kolagenu, dzięki czemu spowalnia wizualne skutki starzenia się oraz dba o prawidłowy stan skóry. Synteza kolagenu ma również wpływ na funkcjonowanie naczyń krwionośnych i całego układu sercowo-naczyniowego. Udowodniono zredukowaną ilość zawałów u ludzi stosujących suplementację tą witaminą.

Wykazuje również ważny wpływ na redukcję poziomu kortyzolu, dzięki czemu chroni organizm przed zbyt długą jego ekspozycją. Ważne jest to szczególnie u sportowców oraz osób będących podczas okresu redukcyjnego, ponieważ są to warunki stresowe dla organizmu ludzkiego. Wspomaga absorpcję żelaza.

Witamina E inaczej α-tokoferol jest szczególnie ważnym regulatorem układu immunologicznego. Wykazuje wpływ na limfocyty grasiczozależne (limfocyty T), które uczestniczą w komórkowej odpowiedzi odpornościowej.

Odnotowano wpływ witaminy E na aktywność wielu enzymów. Między innymi powoduje wzrost aktywności fosfolipazy A2 oraz enzymów z grupy cyklooksygenaz. Jest to ważne w stosunku do syntezy hormonów z grupy prostanoidów (prostaglandyny, prostacyklina, tromboksan oraz leukotrieny). Dzięki temu wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie oraz proliferację mięśniówki gładkiej naczyń.

Wykazuje korzystny wpływ na gospodarkę lipidową oraz działa przeciwmiażdżycowo przez ograniczenie peroksydacji lipidów. Dzięki połączeniu z selenem pomaga efektywnie chronić przed stresem oksydacyjnym.

Witamina K stanowi ważny czynnik w stosunku do krzepnięcia krwi. Wykazuje biologiczny wpływ dzięki cyklowi witaminy K, który działa na specyficzne białka. Po aktywacji ma zdolność wiązania jonów wapnia, dzięki czemu usuwa je z krwioobiegu, chroniąc naczynia krwionośne przed zwapnieniem. Tym działaniem wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego.

Zdolność wiązania jonów wapnia indukuje synergistyczny wpływ z witaminą D, która wykorzystując zwiększoną koncentrację wapnia oraz magnezu, pomaga wbudowywać te pierwiastki do tkanki kostnej, czym pozywytnie wpływa na ich strukturę i wytrzymałość.

Powodując wzrost osteokalcyny, stymuluje sekrecję adiponektyny przez komórki tłuszczowe, dzięki czemu wpływa pozytywnie na spalanie i metabolizm tłuszczu. Reguluje wrażliwość na insulinę i redukuje zaczerwienienie skóry.

Witamina B1 czyli tiamina należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, która w wyniku działania transferazy przy udziale ATP, zostaje aktywowana, skutkiem czego powstaje pirofosforan tiaminy, który pełni funkcję koenzymu dla enzymów związanych z metabolizmem węglowodanów. Ta funkcja odpowiada za prawidłowy przebieg pozyskiwania energii z glukozy.

Wykazuje pozytywny wpływ na syntezę oraz uwalnianie ważnego neuroprzekaźnika – acetylocholiny, dzięki czemu wspomaga skurcz mięśni szkieletowych oraz odpowiada za pozytywny nastrój, pamięć oraz koordynację mięśniową. Ponadto działanie na układ nerwowy działa stymulująco na apetyt.

Działa indukująco na wydzielenie hormonów z przedniego płata przysadki, którymi są LH i FSH ważne w produkcji hormonów płciowych.

Potwierdzony jest wpływ tiaminy na zdrowie skóry, kości, zębów oraz paznokci.

Witamina B2 (Ryboflawina) należy do rozpuszczalnywhc wodzie witamin z grupy B. Jej obecność jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, jak i utrzymania odpowiedniej integralności i funkcjonalności błon śluzowych.

W warunkach tlenowych odpowiada za proces oddychania komórkowego, dzięki temu, że stanowi prekursor dla koenzymów nukleotydów, którymi są FNN oraz FAD. Mają one ważną funkcję w wytwarzaniu energii z węglowodanów oraz tłuszczów. Wiele białek w organizmie ludzkim wymaga prawidłowej pracy tego mechanizmu.

Stosowana wraz z witaminą A potęguje pozytywny efekt na narząd wzroku, funkcjonowanie błon śluzowych w układzie oddechowym, nabłonka naczyń krwionośnych oraz śluzówki przewodu pokarmowego.

Witamina B3 inaczej niacyna. Stanowi to nazwę dla dwóch aktywnych biologicznie związków, którymi są kwas nikotynowy oraz nikotynamid. Naturalna produkcja niacyny zachodzi w organizmie z jej prekursora – tryptofanu.

Wchodząc w skład przenośników elektronów i protonów wodorowych w komórce, NAD+ oraz NADP+ ma ważną funkcję w metabolizmie węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów. Działając supresyjnie na rozkład tkanki tłuszczowej, prowadzi do obniżenia poziomu frakcji LDL we krwi, zmniejszenia ilości wolnych kwasów tłuszczowych oraz całkowitego cholesterolu. Dzięki temu wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Z suplementacją witaminy B3 wiążę się zjawisko „flushing”, które określa uczucie mrowienia oraz zaczerwienienia skóry, wynikające z rozszerzenia naczyń krwionośnych po przyjęciu dawki suplementu, czym w działaniu przypomina beta-alaninę. Taka wazodylatacyjna właściwość pomaga obniżać ciśnienie tętnicze. Ponadto odpowiada za stymulację wydzielania adiponektyny, dzięki czemu wywołuje wpływ przeciwzapalny, przeciwmiażdżycowy oraz wzmaga wrażliwość insulinową.

Witamina B6 (Pirydoksyna) jest rozpuszczalną w wodzie witaminą występującą w sześciu formach, która po zadziałaniu odpowiednich enzymów przekształcana jest do swojej aktywnej formy – fosforanu pirydoksali. W takiej formie wykazuje funkcję koenzymu lub grupy prostetycznej dla enzymów odpowiedzialnych za przemiany aminokwasów (transaminacja i dekarboksylacja) oraz glikogenu mięśniowego (fosforylaza glikogenowa).

Pirodyksyna wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego dzięki udziale w syntezie dopaminy, serotoniny oraz noradrenaliny. Wykazuje również pozytywne działanie na syntezę głównego transportera tlenu oraz dwutlenku węgla w organizmie – hemoglobiny.

Potwierdzony jest również pozytywny wpływ witaminy B6 na wchłanianie magnezu w przewodzie pokarmowym. Ponadto ma właściwości regulujące funkcjonowanie hormonów steroidowych, co wynika z jej pomocy przy rozłączaniu połączenia ligand-receptor.

Witamina B12 (kobalamina) podobnie jak reszta witamin z tej grupy, jest rozpuszczalna w wodzie. Stanowi prekursor koenzymów odpowiadających za przemiany biochemiczne w organizmie. Wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki regulacji produkcji czerwonych ciałek krwi. Odpowiada za prawidłowy proces namnażania oraz różnicowania czerwonych krwinek z komórek macierzystych w szpiku kostny. Jej niedobór związany jest z anemią.

Zależny od tej witaminy enzym – syntaza metioninowa jest ważnym enzymem w przebiegu reakcji metylacji w organizmie. Dzięki temu, że witamina B12 stanowi ko faktor tych enzymów, wspomaga obniżanie poziomu homocysteiny w organizmie, która czym zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i zakrzepowych, udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego.

Kolejną ważną funkcją tej witaminy jest warunkowanie prawidłowego metabolizmu podstawowych makroskładników oraz odpowiada za syntezę kwasów nukleinowych. Dzięki temu pozytywnie wpływa na poziom lipidów we krwi.

Korzystny wpływ witaminy B12 wykazano również na funkcjonowanie układu nerwowego. Wynika to z pomocy w syntezie otoczki mielinowej oraz produkcji neuroprzekaźników, dzięki czemu wspomaga pamięć oraz skupienie.

Kwas foliowy (witamina B9) odpowiedzialny jest za prawidłową syntezę DNA, dzięki czemu odpowiada za wzrost oraz funkcjonowanie komórek. Ponadto wpływa pozytywnie na syntezę takich aminokwasów jak glicyna, seryna oraz metionina. Aktywną formą witaminy wykazującą działanie biologiczne jest kwas lewomefoliowy (5-MTHF).

Wykazano również wpływ tej witaminy na metabolizm cysteiny, w syntezie ważnych neuroprzekaźników oraz konwersji homocysteiny do metioniny, co pozwala na utrzymanie stanu zdrowia. Ponadto kwas foliowy wykazuje pozywytny wpływ na tworzenie erytrocytów, czym pobudza procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii.

Kwas pantotenowy nazywany również witaminą B5 jest amidem kwasu pantoinowego oraz beta-alaniny. Po absorpcji w układzie trawiennym ulega różnym przemianom metabolicznym. W formie fosfopantoteiny uczestniczy w reakcjach prowadzących do powstania aktywnej formy witaminy B5 – koenzymu A oraz białkowego nośnika grup acylowych – ACP.

Koenzym A pełni funkcję przenośnika grup acylowych w wielu procesach metabolicznych, np. w cyklu Krebsa. Powstały w ten sposób Acetylo-CoA bierze udział w syntezie acetylocholiny, który jest ważnym neuroprzekaźnikiem.

Pomaga w syntezie cholesterolu oraz hormonów steroidowych oraz warunkuje prawidłowy metabolizm makroskładników. Poza wyżej wymienionym wpływem, pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stanu włosów oraz poprawia pigmentację.

Biotyna jest ważną witaminą z grupy B (witamina B7), która szczególnie ważna jest dla utrzymania dobrego stanu paznokci, włosów oraz skóry. Stanowi enzymatyczny kofaktor wpływający na metabolizm glukozy. Jej pozytywne w odniesieniu do paznokci działanie objawia się po długotrwałym jej suplementowaniu.

W ludzkim organizmie występuje wiele białek zależnych od biotyny, do których wlicza się enzym karboksylaza acetylo-CoA oraz karboksylaza pirogronianowa. Są one szczególnie ważne w procesie glukoneogenezy, syntezie kwasów tłuszczowych oraz w katabolizmie rozgałęzionych aminokwasów.

Biotyna we krwi może być obecna w formie wolnej lub związanej z białkiem (biotynidaza). Swoje działanie biologiczne, które dokładnie nie jest poznane, wywiera po połączeniu się z receptorami występującymi na błonie plazmatycznej komórek wątroby. Uważa się, że mogą być związane z procesem endocytozy.

Absorpcja biotyny zachodzi na różnych odcinkach jelita, a związany z tym jest receptor SMVT, który szczególnie wrażliwy jest na małe stężenia suplementu. Wykazano wpływ biotyny na redukcję triglicerydów oraz frakcji LDL cholesterolu, a wynika to z wzmożenia aktywności AMPK w wątrobie.

Wapń jest jednym z ważniejszych i najbardziej rozpowszechnionym minerałem w ludzkim organizmie. Odpowiada za utrzymanie tkanki kostnej oraz zębów w odpowiedniej kondycji, jest jej głównym budulcem. Poza korzystnym wpływem na strukturę tkanki kostnej, wywiera bardzo ważny fizjologiczny wpływ na działanie innego układu aparatu ruchu – układ mięśniowy. Napływ jonów wapnia do wnętrza komórek mięśniowych inicjuje ich skurcz, dzięki czemu możliwy jest ruch.

Wbudowywanie wapnia do kości wspomagane jest przez witaminę D. Wiele osób aktywnych, kobiety w czasie ciąży lub po menopauzie wykazują niski poziom tego pierwiastka we krwi. Inicjacja skurczu ważna jest w odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego, ponieważ jego odpowiednia ilość zmniejsza ryzyko chorób serca oraz zawału.

Fosfor  stanowi ważny pierwiastek dla utrzymania odpowiedniej kondycji zębów oraz kości, które są głównym jego magazynem. Bierze udział w przemianie białek, węglowodanów oraz tłuszczy, czym pomaga w wytwarzaniu ATP. Wraz z witaminami z grupy B wspomaga nerki, skurcz mięśni, prawidłowe bicie serca i przekazywanie sygnału nerwowego. Wykazuje synergistyczne działanie względem budowy kości z witaminą D oraz magnezem, który wspomaga jego absorbcję. Warunkuje trawienie ryboflawiny oraz niacyny, czym wspomaga pracę nerek.

Fosfor jest ważnym składnikiem kwasów nukleinowych, dlatego jego obecność w diecie oraz suplementacja są konieczne dla utrzymania ciała w odpowiedniej kondycji.

Jod jest mikroelementem, nie bez powodu kojarzonym z tarczycą. Nie jest on zbyt bogato pobierany z pokarmem, lecz jego funkcjonowanie jest konieczne, dla odpowiedniej pracy narządu tarczowego. Jod wchodzi w skład hormonów tego narządu, którymi są trójjodotyronina oraz tyroksyna. Wywierają one wpływ na każdy układ w ciele, a szczególny wpływ mają na metabolizm składników pokarmowych, dzięki czemu zapewniają odpowiedni rozwój oraz funkcjonowanie organizmu.

Magnez stanowi kofaktor  ponad 300 enzymów kontrolujących metabolizm wapnia oraz wielu reakcji biochemicznych w organizmie – synteza białek oraz glutatnionu, funkcji mięśni, kontroli ciśnienia krwi oraz stężenia glukozy. Bierze udział w transporcie jonów wapnia i potasu przez błonę komórkową, dzięki czemu umożliwia przekazywania sygnału nerwowego ważnego dla skurczu mięśni. Wpływ na gospodarkę wapniową wspomaga pracę układu kostnego.

Głównym rezerwuaem magnezu są kości oraz tkanki gładkie. Jego minimalna obecność w krwi działa redukcyjnie na ciśnienie oraz wspomaga metabolizm glukozy. Jako endogenny bloker kanałów wapniowych, reguluje zbyt mocny skurcz mięśni. Jest elementem istotnym dla procesów odpowiadających za produkcję energii - oksydatywnej fosforylacji oraz glikolizy. Naukowo potwierdzone jest pozytywne działanie po połączeniu z witaminą B6 oraz D.

Cynk jest pierwiastkiem z grupy metali. Stanowi ważny czynnik w aspekcie produkcji oraz utylizacji enzymów. Może łączyć się z insuliną, powodując, że zostanie ona przetrzymana w trzustce i uwalniana, gdy w krwioobiegu podniesie się poziom glukozy. Stanowi czynnik ważny dla utrzymania oczu w odpowiedniej kondycji, dzięki hamowaniu degeneracji ciałka żółtego. Ponadto pozwala utrzymać w dobrej kondycji skórę, co może wynikać z oczyszczającego wpływu na wątrobę.

Cynk utrzymuje w odpowiedniej kondycji gospodarkę hormonów płciowych, czym wpływa pozytywnie na płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wykazuje również działanie hamujące powstawanie płytki nazębnej oraz pozwala utrzymać dziąsła w dobrym stanie.

Selen jest ważnym minerałem odpowiedzialnym za produkcję enzymów antyoksydacyjnych, np. glutationu. W suplemencie Anavite występuje w postaci aminokwasów selenowych, głównie selenocysteiny oraz selenometioniny. Stanowi niezbędny mikroelement dla dejodynazy hormonów tarczycy, konwertowania T4 do T3 oraz rT3, czy reguluje wzrost organizmu oraz jego gospodarkę termiczną. Ma właściwości insulinomimetyczne, dzięki czemu wspomaga insulinę w transporcie glukozy to komórek mięśniowych oraz tłuszczu.

Miedź jest ważnym mikroelementem szczególnie ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na metabolizm tlenowy. Pomaga wbudować atomy żelaza do cząsteczki hemoglobiny, czym wspomaga przenoszenie tlenu oraz dwutlenku węgla w obiegu krwionośnym. Pierwiastek ten głównie składowany jest w mięśniach oraz kościach, a jego ilość regulowana jest pracą wątroby.

Miedź stanowi kofaktor enzymów zawierających mineralny element – metaloenzyny. Dzięki temu ma zdolność katalizowania reakcji redox. Wykazując pozytywne działanie względem dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), pomaga usuwać toksyczny anion nadtlenkowy poprzez zamianę go w tlen lub nadtlenek wodoru. Dzięki temu wykazuje ważny wpływ na układ odpornościowy. Oprócz wpływu na gospodarkę żelazem, ma ona zdolność regulacji pobierania atomu cynku.

Mangan stanowi mikroelement obecny w małych ilościach w organizmie, lecz jego niedobór nie jest zbyt często obserwowany. Jako kofaktow wielu enzymów, wpływa na wiele procesów fizjologicznych. Jest elementem dysmutazy ponadtlenkowej związanej z manganem, która wywiera działanie antyoksydacyjne, ponadto działa pozytywnie na enzymy z grupy oksydoreduktaz, transferaz, hydrolaz, liaz, izomeraz oraz ligaz. Wykazano jego pozytywny wpływ w terapii osteoporozy oraz anemii.

Chrom wykazuje dobry wpływ na metabolizm tłuszczów oraz węglowodanów, dzięki czemu stabilizuje poziom cukru we krwi. Tym samym pomaga redukować chęć podjadania słodkich rzeczy, co jest szczególnie ważne podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Wpływając na metabolizm tłuszczów, wpływa pozytywnie na lipidogram.

Molibden jest pierwiastkiem, który w małych ilościach występuje w organizmie człowieka, lecz jest niezbędny dla jego prawidłowego funkcjonowania. Stymuluje rozpad białek, kwasów nukleinowych oraz wielu innych substancji, dzięki katalizowaniu enzymów. Jest kofaktorem oksydazy siarczynowej, ksantynowej oraz aldehydowej, czym wspomaga ich działanie metabolizujące odpowiednie aminokwasy, przeciwdziałające stresowi oksydacyjnemu oraz metabolizowaniem leków i toksyn. Wykazano jego pozytywny wpływ na usuwanie nitrozamin, które wykazują działanie kancerogenne.

Potas stanowi ważny mikroelement dla funkcjonowaniem komórek, tkanek oraz narządów. Jest elektrolitem, który wraz z sodem odpowiada za utrzymanie odpowiedniego potencjału błonowego. Takie działanie szczególnie ważne jest dla indukcji skurczu mięśni szkieletowych oraz gładkich, a szczególnie ważna jest dla mięśnia sercowego. Ponadto wykazuje hamujący wpływ na rozwój osteoporozy oraz zawału. Działając na nerki, wspomaga ich funkcję filtracyjną oraz indukuje delikatną redukcję ciśnienia krwi.

Anavite Full Month Supply jest suplementem przeznaczonym dla każdej osoby narażonej na stres, którego wynikiem jest utrata cennych witamin oraz mikroelementów. Ponadto wzbogacona formuła o aminokwas β-alaninę oraz winian L-karnityny pomoże w pełni naturalnie zwiększyć możliwości wysiłkowe oraz regenerację osób aktywnych!

Szeroka gama związków witamin oraz mikroelementów działających synergistycznie pomoże zmaksymalizować efekty, które przekroczą oczekiwania nawet najbardziej wymagającego klienta!

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Anavite Anavite 180 tab.
Gaspari
149,00 zł

Anavite 180 tab.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Krótki termin ważności:

2019-12-31
Stara cena: 169,00 zł
149,00 zł
1 szt.

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Produkt typu „all in one” przeznaczony dla sportowców (!)
  • Specjalna formuła bogata w witaminy i mikroelementy
  • Wzbogacony winianem L-karnityny oraz β-alaniną
  • Solidnie uzupełnia niedobory dietetyczne
  • Wwspomaga regenerację potreningową
  • Redukuje poziom stresu oksydacyjnego
  • Dba o zdrową kondycję kości i stawów
  • Poprawia funkcjonowanie tarczycy
  • Zwiększa możliwości wysiłkowe
  • Poprawia koncentrację

Gaspari Anavite Full Month Supply to suplement zawierający w swoim składzie praktycznie wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelementy oraz witaminy, które pozwalają uzupełnić niedobory tych substancji w diecie osób aktywnych oraz narażonych na czynniki stresowe! Wzbogacenie suplementu o β-alanine oraz winian L-karnityny pozwoli zmaksymalizować wydajność każdego sportowca, oraz pomóc mu spalić zbędną tkankę tłuszczową przy zachowanej bardzo wydajnej regeneracji!

Zawartość tych substancji pozwala na zwiększenie produkcji tlenku azotu wykazującego działanie wazodylatacyjne, dzięki czemu mięśnie zostaną lepiej odżywione, osiągnięta zostanie silniejsza pompa mięśniowa podczas treningu oraz zostaną z niego odprowadzone zbędne produkty metabolizmu.

Winian L-karnityny stanowi jedną z form L-karnityny, który jest skuteczną promującą wykorzystanie tłuszczy w procesie oksydacji, jako źródła energii. Karnityna obecna w obiegu ma zdolność wiązania i transportowania wolnych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do wewnętrznej błony mitochondriów, gdzie zostają zużywane do produkcji ATP. Dzięki temu możliwe jest „oszukanie” organizmu, który w fizjologicznym stanie w pierwszym stanie korzystałby z glukozy rozpuszczonej we krwi oraz zawartej w mięśniach w formie glikogenu.

Ważnym aspektem jest pozytywny wpływ na intensywność treningu. Wynika to z tego, że tłuszcz stanowi stabilniejsze źródło energii od węglowodanów, a poza tym zredukowana zostaje produkcja kwasu mlekowego w mięśniach, który ma negatywny wpływ na wydajność tkanki mięśniowej.

Obecność niezużytego glikogenu w mięśniach stanowi ważny czynnik w stosunku do regeneracji mięśniowej, ponieważ organizm nie będzie musiał tracić czasu na jego odbudowanie.

Beta-alanina jest suplementem pozytywnie wpływającym na wydajność mięśniową, szczególnie podczas treningów o wysiłku o zwiększonej objętości. Działanie biologiczne beta-alaniny wyrażane jest dzięki jej metabolitowi – karnozynie, która obecna w tkance mięśniowej, odpowiada za utrzymywanie względnie stałego pH.

Podczas ciężkich sesji treningowych, w wyniku produkcji energii przez rozpad ATP, następuje wzrost koncentracji jonów wodorowych oraz wytworzenie kwasu mlekowego. W wyniku jego działania zostaje obniżona wytrzymałość mięśni i odczuwane jest zaburzenie ze strony ich kurczliwości. Wydzielane podczas ćwiczeń jony wodorowe są łączone z karnozyną, dzięki czemu nie następuje zmiana kwasowości ustroju.

Podczas stosowania suplementu charakterystyczne jest uczucie parestezji, które oznacza nieprzyjemne mrowienie skóry.

Karnozyna powstała po suplementacji beta-alaniny uwrażliwia również tkanki na działanie wapnia, który to pierwiastek zawarty również w suplemencie Anavite, ważny jest podczas inicjacji prawidłowego skurczu mięsnia.

Głównymi czynnikami, za które odpowiada beta-alanina są zwiększenie wytrzymałości beztlenowej oraz tlenowej, mocy oraz siły mięśni.

Bor (glicynia boru) stanowi pierwiastek wykazujący pozytywny wpływ na strukturę kości, dzięki utrzymywaniu właściwej gospodarki wapniowej w organizmie. Skutkiem tego jest wzmocnienie struktury tkanki kostnej, a ponadto odpowiada za prawidłowe, skoordynowane funkcjonowanie mięśni.

Mikroelement ten kontroluje wydalanie z moczem takich pierwiastków jak wapń, magnez oraz fosfor. Skutkiem tego jest hamowanie demineralizacji kości. Wchłanianie boru następuje w jelicie, a możliwe jest dzięki swoistemu transporterowi związanemu z sodem – SLC4A11.  Wykazuje pozytywny wpływ na chorobę zwyrodnieniową stawów, dzięki działaniu hamującemu powstawanie stanu zapalnego w stawach. Pozwala na utrzymanie większej ilości aktywnej formy witaminy D3 w organizmie, dzięki czemu wzmacnia jej działanie.

Witamina D inaczej cholekalcyferol stanowi witaminę o charakterystycznym działaniu, dzięki czemu częściej nazywana jest prohormonem. Reguluje ona homeostazę wapnia i fosforu oraz prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu kostnego.

Cholekalcyferol wykazuje biologiczne działanie po połączeniu ze swoim jądrowym receptorem - VDR, który obecny jest na wielu tkankach, komórkach układu odpornościowego oraz w układzie sercowo-naczyniowym. Po jego aktywacji następuje wzmożona ekspresja genów związanych z proliferacją komórek, różnicowaniem i funkcjonowaniem układu RAA. Współdziąłając z parathormonem pomaga utrzymać odpowiednie stężenie jonów wapnia w ustroju, dzięki pozytywnemu wpływowi na absorpcję pierwiastka, oraz zmniejszenie poziomu jego wydalania z moczem.

Ponadto witamina D wykazuje pozytywny wpływ na utrzymanie fosforu w układzie. Wspomaga pracę osteoblastów i fibroblastów, czym również wspomaga funkcjonowanie układu szkieletowego. Jako, że ma strukturę bardzo podobną do struktury cholesterolu, będącego prekursorem do syntezy androgenów, wykazano pozytywny wpływ na syntezę testosteronu.

Witamina D wykazuję synergistyczne działanie z witaminą A oraz K2, które również obecne są w suplemencie Anavite. Pozwala to na zmaksymalizowanie pozytywnego wpływu suplementu na gospodarkę wapniową oraz prawidłową funkcję układu ruchowego!

Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Szczególnie ważny jest jej wpływ na skórę oraz utrzymanie dobrego stanu wzroku. Pozytywny wpływ na wzrok istnieje dzięki temu, że jest ważną częścią cząsteczki rodopsyny, która ulega aktywacji po wystawieniu siatkówki na działanie światła, co indukuje powstanie impulsu nerwowego docierającego do struktur mózgu odpowiadających za wzrok.

W suplemencie występuje prowitamina o nazwie β-karoten, która oprócz silnego działania antyoksydacyjnego, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, co pozwala przez dłuższy czas cieszyć się dobrym wzrokiem, szczególnie, gdy suplementacja jest wzbogacona o witaminę C, E oraz cynk i miedź.  Związek z grupy retinoidów reguluje geny związane z układem immunologicznym, dzięki czemu może mieć potencjał w terapii chorób autoimmunologicznych, grypy, przeziębienia, a nawet nowotworów.

Witamina A wykazuje pozytywny wpływ na synteze kolagenu, dzięki czemu dba o zdrową cerę oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek. Absorpcja, metabolizm, uwalnianie oraz usuwanie pochodnej β-karotenu wspomagane jest przez cynk, który jest jednym ze składników suplementu Anavite!

Witamina C jest jednym z bardziej znanych związków o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu pomaga chronić zdrowie aktywnych osób, którzy narażeni są na tego typu stres. Działanie to również ważne jest dla funkcjonownia układu odpornościowego, dzięki czemu wspomaga go w walce z infekcjami. Ludzki organizm jako jeden z nielicznych, nie ma możliwości syntezy tego związku.

Naukowo potwierdzony został pozytywny wpływ na syntezę kolagenu, dzięki czemu spowalnia wizualne skutki starzenia się oraz dba o prawidłowy stan skóry. Synteza kolagenu ma również wpływ na funkcjonowanie naczyń krwionośnych i całego układu sercowo-naczyniowego. Udowodniono zredukowaną ilość zawałów u ludzi stosujących suplementację tą witaminą.

Wykazuje również ważny wpływ na redukcję poziomu kortyzolu, dzięki czemu chroni organizm przed zbyt długą jego ekspozycją. Ważne jest to szczególnie u sportowców oraz osób będących podczas okresu redukcyjnego, ponieważ są to warunki stresowe dla organizmu ludzkiego. Wspomaga absorpcję żelaza.

Witamina E inaczej α-tokoferol jest szczególnie ważnym regulatorem układu immunologicznego. Wykazuje wpływ na limfocyty grasiczozależne (limfocyty T), które uczestniczą w komórkowej odpowiedzi odpornościowej.

Odnotowano wpływ witaminy E na aktywność wielu enzymów. Między innymi powoduje wzrost aktywności fosfolipazy A2 oraz enzymów z grupy cyklooksygenaz. Jest to ważne w stosunku do syntezy hormonów z grupy prostanoidów (prostaglandyny, prostacyklina, tromboksan oraz leukotrieny). Dzięki temu wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie oraz proliferację mięśniówki gładkiej naczyń.

Wykazuje korzystny wpływ na gospodarkę lipidową oraz działa przeciwmiażdżycowo przez ograniczenie peroksydacji lipidów. Dzięki połączeniu z selenem pomaga efektywnie chronić przed stresem oksydacyjnym.

Witamina K stanowi ważny czynnik w stosunku do krzepnięcia krwi. Wykazuje biologiczny wpływ dzięki cyklowi witaminy K, który działa na specyficzne białka. Po aktywacji ma zdolność wiązania jonów wapnia, dzięki czemu usuwa je z krwioobiegu, chroniąc naczynia krwionośne przed zwapnieniem. Tym działaniem wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego.

Zdolność wiązania jonów wapnia indukuje synergistyczny wpływ z witaminą D, która wykorzystując zwiększoną koncentrację wapnia oraz magnezu, pomaga wbudowywać te pierwiastki do tkanki kostnej, czym pozywytnie wpływa na ich strukturę i wytrzymałość.

Powodując wzrost osteokalcyny, stymuluje sekrecję adiponektyny przez komórki tłuszczowe, dzięki czemu wpływa pozytywnie na spalanie i metabolizm tłuszczu. Reguluje wrażliwość na insulinę i redukuje zaczerwienienie skóry.

Witamina B1 czyli tiamina należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, która w wyniku działania transferazy przy udziale ATP, zostaje aktywowana, skutkiem czego powstaje pirofosforan tiaminy, który pełni funkcję koenzymu dla enzymów związanych z metabolizmem węglowodanów. Ta funkcja odpowiada za prawidłowy przebieg pozyskiwania energii z glukozy.

Wykazuje pozytywny wpływ na syntezę oraz uwalnianie ważnego neuroprzekaźnika – acetylocholiny, dzięki czemu wspomaga skurcz mięśni szkieletowych oraz odpowiada za pozytywny nastrój, pamięć oraz koordynację mięśniową. Ponadto działanie na układ nerwowy działa stymulująco na apetyt.

Działa indukująco na wydzielenie hormonów z przedniego płata przysadki, którymi są LH i FSH ważne w produkcji hormonów płciowych.

Potwierdzony jest wpływ tiaminy na zdrowie skóry, kości, zębów oraz paznokci.

Witamina B2 (Ryboflawina) należy do rozpuszczalnywhc wodzie witamin z grupy B. Jej obecność jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, jak i utrzymania odpowiedniej integralności i funkcjonalności błon śluzowych.

W warunkach tlenowych odpowiada za proces oddychania komórkowego, dzięki temu, że stanowi prekursor dla koenzymów nukleotydów, którymi są FNN oraz FAD. Mają one ważną funkcję w wytwarzaniu energii z węglowodanów oraz tłuszczów. Wiele białek w organizmie ludzkim wymaga prawidłowej pracy tego mechanizmu.

Stosowana wraz z witaminą A potęguje pozytywny efekt na narząd wzroku, funkcjonowanie błon śluzowych w układzie oddechowym, nabłonka naczyń krwionośnych oraz śluzówki przewodu pokarmowego.

Witamina B3 inaczej niacyna. Stanowi to nazwę dla dwóch aktywnych biologicznie związków, którymi są kwas nikotynowy oraz nikotynamid. Naturalna produkcja niacyny zachodzi w organizmie z jej prekursora – tryptofanu.

Wchodząc w skład przenośników elektronów i protonów wodorowych w komórce, NAD+ oraz NADP+ ma ważną funkcję w metabolizmie węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów. Działając supresyjnie na rozkład tkanki tłuszczowej, prowadzi do obniżenia poziomu frakcji LDL we krwi, zmniejszenia ilości wolnych kwasów tłuszczowych oraz całkowitego cholesterolu. Dzięki temu wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Z suplementacją witaminy B3 wiążę się zjawisko „flushing”, które określa uczucie mrowienia oraz zaczerwienienia skóry, wynikające z rozszerzenia naczyń krwionośnych po przyjęciu dawki suplementu, czym w działaniu przypomina beta-alaninę. Taka wazodylatacyjna właściwość pomaga obniżać ciśnienie tętnicze. Ponadto odpowiada za stymulację wydzielania adiponektyny, dzięki czemu wywołuje wpływ przeciwzapalny, przeciwmiażdżycowy oraz wzmaga wrażliwość insulinową.

Witamina B6 (Pirydoksyna) jest rozpuszczalną w wodzie witaminą występującą w sześciu formach, która po zadziałaniu odpowiednich enzymów przekształcana jest do swojej aktywnej formy – fosforanu pirydoksali. W takiej formie wykazuje funkcję koenzymu lub grupy prostetycznej dla enzymów odpowiedzialnych za przemiany aminokwasów (transaminacja i dekarboksylacja) oraz glikogenu mięśniowego (fosforylaza glikogenowa).

Pirodyksyna wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego dzięki udziale w syntezie dopaminy, serotoniny oraz noradrenaliny. Wykazuje również pozytywne działanie na syntezę głównego transportera tlenu oraz dwutlenku węgla w organizmie – hemoglobiny.

Potwierdzony jest również pozytywny wpływ witaminy B6 na wchłanianie magnezu w przewodzie pokarmowym. Ponadto ma właściwości regulujące funkcjonowanie hormonów steroidowych, co wynika z jej pomocy przy rozłączaniu połączenia ligand-receptor.

Witamina B12 (kobalamina) podobnie jak reszta witamin z tej grupy, jest rozpuszczalna w wodzie. Stanowi prekursor koenzymów odpowiadających za przemiany biochemiczne w organizmie. Wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki regulacji produkcji czerwonych ciałek krwi. Odpowiada za prawidłowy proces namnażania oraz różnicowania czerwonych krwinek z komórek macierzystych w szpiku kostny. Jej niedobór związany jest z anemią.

Zależny od tej witaminy enzym – syntaza metioninowa jest ważnym enzymem w przebiegu reakcji metylacji w organizmie. Dzięki temu, że witamina B12 stanowi ko faktor tych enzymów, wspomaga obniżanie poziomu homocysteiny w organizmie, która czym zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i zakrzepowych, udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego.

Kolejną ważną funkcją tej witaminy jest warunkowanie prawidłowego metabolizmu podstawowych makroskładników oraz odpowiada za syntezę kwasów nukleinowych. Dzięki temu pozytywnie wpływa na poziom lipidów we krwi.

Korzystny wpływ witaminy B12 wykazano również na funkcjonowanie układu nerwowego. Wynika to z pomocy w syntezie otoczki mielinowej oraz produkcji neuroprzekaźników, dzięki czemu wspomaga pamięć oraz skupienie.

Kwas foliowy (witamina B9) odpowiedzialny jest za prawidłową syntezę DNA, dzięki czemu odpowiada za wzrost oraz funkcjonowanie komórek. Ponadto wpływa pozytywnie na syntezę takich aminokwasów jak glicyna, seryna oraz metionina. Aktywną formą witaminy wykazującą działanie biologiczne jest kwas lewomefoliowy (5-MTHF).

Wykazano również wpływ tej witaminy na metabolizm cysteiny, w syntezie ważnych neuroprzekaźników oraz konwersji homocysteiny do metioniny, co pozwala na utrzymanie stanu zdrowia. Ponadto kwas foliowy wykazuje pozywytny wpływ na tworzenie erytrocytów, czym pobudza procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii.

Kwas pantotenowy nazywany również witaminą B5 jest amidem kwasu pantoinowego oraz beta-alaniny. Po absorpcji w układzie trawiennym ulega różnym przemianom metabolicznym. W formie fosfopantoteiny uczestniczy w reakcjach prowadzących do powstania aktywnej formy witaminy B5 – koenzymu A oraz białkowego nośnika grup acylowych – ACP.

Koenzym A pełni funkcję przenośnika grup acylowych w wielu procesach metabolicznych, np. w cyklu Krebsa. Powstały w ten sposób Acetylo-CoA bierze udział w syntezie acetylocholiny, który jest ważnym neuroprzekaźnikiem.

Pomaga w syntezie cholesterolu oraz hormonów steroidowych oraz warunkuje prawidłowy metabolizm makroskładników. Poza wyżej wymienionym wpływem, pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stanu włosów oraz poprawia pigmentację.

Biotyna jest ważną witaminą z grupy B (witamina B7), która szczególnie ważna jest dla utrzymania dobrego stanu paznokci, włosów oraz skóry. Stanowi enzymatyczny kofaktor wpływający na metabolizm glukozy. Jej pozytywne w odniesieniu do paznokci działanie objawia się po długotrwałym jej suplementowaniu.

W ludzkim organizmie występuje wiele białek zależnych od biotyny, do których wlicza się enzym karboksylaza acetylo-CoA oraz karboksylaza pirogronianowa. Są one szczególnie ważne w procesie glukoneogenezy, syntezie kwasów tłuszczowych oraz w katabolizmie rozgałęzionych aminokwasów.

Biotyna we krwi może być obecna w formie wolnej lub związanej z białkiem (biotynidaza). Swoje działanie biologiczne, które dokładnie nie jest poznane, wywiera po połączeniu się z receptorami występującymi na błonie plazmatycznej komórek wątroby. Uważa się, że mogą być związane z procesem endocytozy.

Absorpcja biotyny zachodzi na różnych odcinkach jelita, a związany z tym jest receptor SMVT, który szczególnie wrażliwy jest na małe stężenia suplementu. Wykazano wpływ biotyny na redukcję triglicerydów oraz frakcji LDL cholesterolu, a wynika to z wzmożenia aktywności AMPK w wątrobie.

Wapń jest jednym z ważniejszych i najbardziej rozpowszechnionym minerałem w ludzkim organizmie. Odpowiada za utrzymanie tkanki kostnej oraz zębów w odpowiedniej kondycji, jest jej głównym budulcem. Poza korzystnym wpływem na strukturę tkanki kostnej, wywiera bardzo ważny fizjologiczny wpływ na działanie innego układu aparatu ruchu – układ mięśniowy. Napływ jonów wapnia do wnętrza komórek mięśniowych inicjuje ich skurcz, dzięki czemu możliwy jest ruch.

Wbudowywanie wapnia do kości wspomagane jest przez witaminę D. Wiele osób aktywnych, kobiety w czasie ciąży lub po menopauzie wykazują niski poziom tego pierwiastka we krwi. Inicjacja skurczu ważna jest w odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego, ponieważ jego odpowiednia ilość zmniejsza ryzyko chorób serca oraz zawału.

Fosfor  stanowi ważny pierwiastek dla utrzymania odpowiedniej kondycji zębów oraz kości, które są głównym jego magazynem. Bierze udział w przemianie białek, węglowodanów oraz tłuszczy, czym pomaga w wytwarzaniu ATP. Wraz z witaminami z grupy B wspomaga nerki, skurcz mięśni, prawidłowe bicie serca i przekazywanie sygnału nerwowego. Wykazuje synergistyczne działanie względem budowy kości z witaminą D oraz magnezem, który wspomaga jego absorbcję. Warunkuje trawienie ryboflawiny oraz niacyny, czym wspomaga pracę nerek.

Fosfor jest ważnym składnikiem kwasów nukleinowych, dlatego jego obecność w diecie oraz suplementacja są konieczne dla utrzymania ciała w odpowiedniej kondycji.

Jod jest mikroelementem, nie bez powodu kojarzonym z tarczycą. Nie jest on zbyt bogato pobierany z pokarmem, lecz jego funkcjonowanie jest konieczne, dla odpowiedniej pracy narządu tarczowego. Jod wchodzi w skład hormonów tego narządu, którymi są trójjodotyronina oraz tyroksyna. Wywierają one wpływ na każdy układ w ciele, a szczególny wpływ mają na metabolizm składników pokarmowych, dzięki czemu zapewniają odpowiedni rozwój oraz funkcjonowanie organizmu.

Magnez stanowi kofaktor  ponad 300 enzymów kontrolujących metabolizm wapnia oraz wielu reakcji biochemicznych w organizmie – synteza białek oraz glutatnionu, funkcji mięśni, kontroli ciśnienia krwi oraz stężenia glukozy. Bierze udział w transporcie jonów wapnia i potasu przez błonę komórkową, dzięki czemu umożliwia przekazywania sygnału nerwowego ważnego dla skurczu mięśni. Wpływ na gospodarkę wapniową wspomaga pracę układu kostnego.

Głównym rezerwuaem magnezu są kości oraz tkanki gładkie. Jego minimalna obecność w krwi działa redukcyjnie na ciśnienie oraz wspomaga metabolizm glukozy. Jako endogenny bloker kanałów wapniowych, reguluje zbyt mocny skurcz mięśni. Jest elementem istotnym dla procesów odpowiadających za produkcję energii - oksydatywnej fosforylacji oraz glikolizy. Naukowo potwierdzone jest pozytywne działanie po połączeniu z witaminą B6 oraz D.

Cynk jest pierwiastkiem z grupy metali. Stanowi ważny czynnik w aspekcie produkcji oraz utylizacji enzymów. Może łączyć się z insuliną, powodując, że zostanie ona przetrzymana w trzustce i uwalniana, gdy w krwioobiegu podniesie się poziom glukozy. Stanowi czynnik ważny dla utrzymania oczu w odpowiedniej kondycji, dzięki hamowaniu degeneracji ciałka żółtego. Ponadto pozwala utrzymać w dobrej kondycji skórę, co może wynikać z oczyszczającego wpływu na wątrobę.

Cynk utrzymuje w odpowiedniej kondycji gospodarkę hormonów płciowych, czym wpływa pozytywnie na płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wykazuje również działanie hamujące powstawanie płytki nazębnej oraz pozwala utrzymać dziąsła w dobrym stanie.

Selen jest ważnym minerałem odpowiedzialnym za produkcję enzymów antyoksydacyjnych, np. glutationu. W suplemencie Anavite występuje w postaci aminokwasów selenowych, głównie selenocysteiny oraz selenometioniny. Stanowi niezbędny mikroelement dla dejodynazy hormonów tarczycy, konwertowania T4 do T3 oraz rT3, czy reguluje wzrost organizmu oraz jego gospodarkę termiczną. Ma właściwości insulinomimetyczne, dzięki czemu wspomaga insulinę w transporcie glukozy to komórek mięśniowych oraz tłuszczu.

Miedź jest ważnym mikroelementem szczególnie ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na metabolizm tlenowy. Pomaga wbudować atomy żelaza do cząsteczki hemoglobiny, czym wspomaga przenoszenie tlenu oraz dwutlenku węgla w obiegu krwionośnym. Pierwiastek ten głównie składowany jest w mięśniach oraz kościach, a jego ilość regulowana jest pracą wątroby.

Miedź stanowi kofaktor enzymów zawierających mineralny element – metaloenzyny. Dzięki temu ma zdolność katalizowania reakcji redox. Wykazując pozytywne działanie względem dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), pomaga usuwać toksyczny anion nadtlenkowy poprzez zamianę go w tlen lub nadtlenek wodoru. Dzięki temu wykazuje ważny wpływ na układ odpornościowy. Oprócz wpływu na gospodarkę żelazem, ma ona zdolność regulacji pobierania atomu cynku.

Mangan stanowi mikroelement obecny w małych ilościach w organizmie, lecz jego niedobór nie jest zbyt często obserwowany. Jako kofaktow wielu enzymów, wpływa na wiele procesów fizjologicznych. Jest elementem dysmutazy ponadtlenkowej związanej z manganem, która wywiera działanie antyoksydacyjne, ponadto działa pozytywnie na enzymy z grupy oksydoreduktaz, transferaz, hydrolaz, liaz, izomeraz oraz ligaz. Wykazano jego pozytywny wpływ w terapii osteoporozy oraz anemii.

Chrom wykazuje dobry wpływ na metabolizm tłuszczów oraz węglowodanów, dzięki czemu stabilizuje poziom cukru we krwi. Tym samym pomaga redukować chęć podjadania słodkich rzeczy, co jest szczególnie ważne podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Wpływając na metabolizm tłuszczów, wpływa pozytywnie na lipidogram.

Molibden jest pierwiastkiem, który w małych ilościach występuje w organizmie człowieka, lecz jest niezbędny dla jego prawidłowego funkcjonowania. Stymuluje rozpad białek, kwasów nukleinowych oraz wielu innych substancji, dzięki katalizowaniu enzymów. Jest kofaktorem oksydazy siarczynowej, ksantynowej oraz aldehydowej, czym wspomaga ich działanie metabolizujące odpowiednie aminokwasy, przeciwdziałające stresowi oksydacyjnemu oraz metabolizowaniem leków i toksyn. Wykazano jego pozytywny wpływ na usuwanie nitrozamin, które wykazują działanie kancerogenne.

Potas stanowi ważny mikroelement dla funkcjonowaniem komórek, tkanek oraz narządów. Jest elektrolitem, który wraz z sodem odpowiada za utrzymanie odpowiedniego potencjału błonowego. Takie działanie szczególnie ważne jest dla indukcji skurczu mięśni szkieletowych oraz gładkich, a szczególnie ważna jest dla mięśnia sercowego. Ponadto wykazuje hamujący wpływ na rozwój osteoporozy oraz zawału. Działając na nerki, wspomaga ich funkcję filtracyjną oraz indukuje delikatną redukcję ciśnienia krwi.

Anavite Full Month Supply jest suplementem przeznaczonym dla każdej osoby narażonej na stres, którego wynikiem jest utrata cennych witamin oraz mikroelementów. Ponadto wzbogacona formuła o aminokwas β-alaninę oraz winian L-karnityny pomoże w pełni naturalnie zwiększyć możliwości wysiłkowe oraz regenerację osób aktywnych!

Szeroka gama związków witamin oraz mikroelementów działających synergistycznie pomoże zmaksymalizować efekty, które przekroczą oczekiwania nawet najbardziej wymagającego klienta!

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 180 tabletekPorcja dzienna: 3 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji dziennej (3 tabletki)zawartość%ZDS
Witamina A (w postaci β-karotenu)5000 IU100%
Witamina C (jako askorbinian wapnia)250 mg417%
Witamina D3 (jako cholekalcyferol)1000 IU250%%
Witamina E (jako octan d-α tokoferolu)30 IU100%
Witamina K2 (jako MN-4)45 mcg56%
Witamina B1 (Tiamina) (jako monoazotan tiaminy)15 mg1000%
Witamina B2 (Ryboflawina) (jako ryboflawina)20 mg1176%
Witamina B3 (Niacyna) (jako niacynamid)50 mg250%
Witamina B6 (jako fosforan pirydoksalu)10 mg500%
Witamina B9 (Folian) (jako kwas foliowy)200 mcg50%
Witamina B12 (jako metylokobalamina)250 mcg4167%
Biotyna300 mcg100%
Kwas pantotenowy (jako pantonenian wapnia)50 mg500%
Wapń (jako cytrynian wapnia)121 mg12%
Fosfor (jako fosforan wapnia)58 mg6%
Jod75 mcg50%
Magnez (jako asparaginian magnezu)200 mg50%
Cynk (jako chelat glicynowy cynku)15 mg100%
Selen (kompleks aminokwasów selenowych)35 mcg50%
Miedź (jako chelat glicynowy miedzi)1 mg50%
Mangan (jako chylat glicynowy manganu)1 mg50%
Chrom (jako nikotynowy chelat glicynowy chromu)60 mcg50%
Molibden (jako chelat glicynowy molibdenu)4 mcg5%
Potas (jako cytrynian potasu)100 mg3%
ANAVITE Athletic Drive Matrix :
Beta-alanina1600 mg
Winian l-karnityny1000 mg
Bor25 mcg

Pozostałe składniki

Celuloza Mikrokrystaliczna, Kwas Stearynowy, Kroskarmeloza Sodowa, Alkohol Poliwinylowy, Dwutlenek Tytanu, Glikol Polietylenowy, Glikol, Talk, Kopowidon, Stearynian Magnezu, Krzemionka, Hydroksypropyloceluloza.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Universal
115,00 zł

Suplement zawierający zdrowe kwasy tłuszczowe. Wspomaga serce, układ odpornościowy i krwionośny.

Kupuję
Swanson
29,00 zł

Standaryzowany ekstrakt z kory magnolii lekarskiej. Łagodzi objawy depresyjno-lękowe, promuje dobry sen.

Kupuję
Natural Sources
49,00 zł

Kompleks wspierający płodność, funkcje prostaty i jąder.

Kupuję
Trec
48,00 zł

Połączenie glukozaminy, kwasu hialuronowego i kolagenu. Wspomaga regenerację elementów aparatu ruchu.

Kupuję
Quicksilver
119,00 zł

Witamina C i kwas alfa-liponowy w formie liposomów oraz nanoemulsji. Wzmacnia obronę antyoksydacyjną organizmu.

Kupuję
Medicaline
16,90 zł

Suplement zawierający kwasy omega-3 (EPA i DHA). Dba o wzrok oraz zdrowie układu krwionośnego i nerwowego.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cytrynian potasu

Informacja

Cytrynian potasu jest organiczną formą potasu, która cechuje się wysokim stopniem wchłaniania. Pierwiastek ten ma kluczowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Reguluje on bowiem gospodarkę wodną ustroju, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie homeostazy.

Potas pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy serca. Bierze udział we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego - ma udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz wspomaga pracę mózgu, a mianowicie jego dotlenienie.

Wprowadzenie potasu do diety jest niezwykle ważne w przypadku sportowców, ponieważ podczas wysiłku długotrwałego zmniejsza on ryzyko odwodnienia organizmu. Zapewnia też prawidłową pracę mięśni. Pierwiastek ten jest niezbędny także w procesie syntezy białek.

ANAVITE Athletic Drive Matrix

Informacja

ANAVITE Athletic Drive Matrix to trzyskładnikowa mieszanka zawierająca substancje wspomagające zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość). W jego skład wchodzą: winian-I-karnityny (creapure) wspomagający wydolność tlenową oraz przyśpieszający odnowę po wysiłku, beta alanina, która przez obniżenie stężenia jonów wodorowych w komórkach mięśniowych, przedłuża czas trwania wysiłku oraz pierwiastek śladowy bor, niezbędny w syntezie kwasów nukleinowych oraz wspomaganiu gospodarki wapniowej, będący aktywatorem enzymów stymulujących przebieg metabolizmu.  ANATIVE Athletic Driver Matrix współtworzy formułę preparatu firmy Gaspari Nutrition – Anative.

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Winian l-karnityny

Informacja

Winian L-karnityny powstaje w połączeniu l-karnityny i winianu (kwasu organicznego) w jedną molekułą, zwiększająca oddziaływanie (synergizm) każdej z użytych substancji. l-karnityna dostarczana jest do organizmu z zewnątrz poprzez pokarmy zwierzęce (baranina, wołowina, dziczyzna) lub z połączenia aminokwasów (lizyny i metioniny). Bierze udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, gdzie ulegają spaleniu. Winian ogranicza odkładanie się kwasów tłuszczowych w komórkach, przez co wzmacnia działanie l-karnityny. Zalecany jest w suplementacji sportowej dyscyplin wytrzymałościowych, jako uzupełnienie diety dla osób odchudzających się oraz na uzupełnienie braków l-karnityny u osób nie spożywających produktów mięsnych (wegan).

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Ostatnio na blogu

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Insulinooporność jest często występującym zjawiskiem u starszych osób, chociaż staje się coraz bardziej powszechna we wszystkich grupach wiekowych, w tym...

czytaj więcej
Nowatorskie metody terapii depresji – farmakologia to nie wszystko

Nowatorskie metody terapii depresji – farmakologia to nie wszystko

Niedawny tekst miałem przyjemność poświęcić najpopularniejszym i najlepiej znanym społeczeństwu technikom terapii zaburzeń depresyjnych. Dziś, zgodnie z...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Wiedziano o tym już dosyć dawno. Jeśli by wierzyć skalnym malunkom – ludzie stosowali miód ok. 5500 lat temu. Terapeutyczne zastosowanie miodu notowali...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele...

czytaj więcej
bareczki

bareczki

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Knoppers to z pewnością ulubiona przekąska wielu z Was. Przedstawiam jej fit wersję, dzięki której możecie spożyć go nawet na diecie! ✔️3 sztuki...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027