Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł411,00 zł616,00 zł822,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Multi 1-to-3 Multi 1-to-3

Jarrow Multi 1-to-3 to najwyższej jakości kompleks witamin i minerałów, który zawiera dodatkowo substancje aktywne pochodzenia roślinnego, wspierające zdrowie układów – hormonalnego, kostno-stawowego, nerwowego, a także sercowo-naczyniowego. Obecne w preparacie składniki występują w ich najlepiej przyswajalnych formach, tak aby ich dawki były jak najbardziej efektywne w działaniu.

W skład produktu wchodzą:
Witamina A dostępna w dwóch postaciach: jako palmitynian retinylu (forma witaminowa) i beta-karoten (forma prekursorowa). Rozprowadzona po organizmie, trafia do komórek, spełniając w nich rolę czynnika transkrypcyjnego, który potrafi modulować ekspresję konkretnych genów. Ponadto, wpływa na kondycję skóry, uczestniczy w prawidłowym procesie widzenia, a także reguluje funkcje immunologiczne.

Ponadto beta-karoten, prekursor witaminy A, oprócz wyżej wymienionych funkcji spełnia również rolę czynnika antyoksydacyjnego, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Witamina C  w postaci askorbinianu wapnia „ma okazję” dostarczyć aż dwóch istotnych biomolekuł. Nadrzędnym procesem, gdzie wykorzystaniu ulega askorbinian jest biosynteza kolagenu. Wraz z obecnymi w suplemencie kationami miedzi uczestniczy w wytwarzaniu aminokwasów charakterystycznych dla struktury tego białka – hydroksyproliny i hydroksylizyny. Ich występowanie jest niezbędne do stworzenia włókien, które swoją wytrzymałością przypominają linę.

Niewiele osób o tym pamięta, iż witamina C jest czynnikiem, który poprawia wchłanianie doustnych preparatów żelaza. Jej suplementacja jest więc wskazana u osób z łagodną niedokrwistością z powodu niedoboru tego pierwiastka. Również Ci, którzy chcą zadbać o homeostazę hormonalną powinny pomyśleć o dostarczeniu tejże witaminy, gdyż tylko w jej obecności mogą powstać hormony rdzenia nadnerczy – noradrenalina i adrenalina. Są one odpowiedzialne za prawidłowe reakcje wegetatywnego układu nerwowego.

Witamina D3 to przede wszystkim potężne wsparcie dla układu kostno-stawowego. Jej obecność pozwala zintensyfikować wchłanianie wapnia pochodzącego z pożywienia (w jelicie cienkim), jak również nasilić odzyskiwanie wapnia „metabolicznego” z cewek nerkowych, które dostaje się tam wraz z krwią. Świetnym rozwiązaniem zastosowanym w suplemencie jest dodatek trzech form wapnia, który „ma okazję” być przyswojony w obecności tej witaminy.

Witamina E jest jednym z najpowszechniejszych antyoksydantów dostarczanych wraz z dietą. Za pomocą neutralizacji wolnych rodników, które mogą niszczyć strukturę DNA, a także wywoływaniem apoptozy (zaprogramowanej śmierci) zmienionych komórek chroni przed występowaniem nowotworów jelita grubego, prostaty i szyjki macicy.

Witamina B1 głównie bierze udział w koordynowaniu prawidłowych przemian metabolicznych glukozy, dzięki czemu możliwe jest ograniczenie powstawania kwasu mlekowego w intensywnie pracujących komórkach. Jednak jako monoazotan tiaminy rozszczepiana jest na dwie molekuły, a reszta azotanowa może być użyta do wytworzenia substancji wazorelaksacyjnej, obniżającej ciśnienie krwi – tlenku azotu.

Witamina B2 (ryboflawina) jest kluczowym składnikiem koenzymów biorących udział w procesach oddychania tlenowego w mitochondriach komórek. Jej suplementacja pozwala na znacznie wydajniejsze uzyskiwanie energii metabolicznej, co przełożyć się może na lepszą pracę mięśni (w tym mięśnia sercowego).

Jej dodatkowym atutem jest indukcja enzymu MTHFR, biorącego udział w konwersji form kwasu foliowego, co uzupełnia działanie zawartej w suplemencie choliny. Jego funkcja jest o tyle istotna, gdyż pozwala „zamknąć” cykl metaboliczny przemian homocysteiny – aminokwasu szkodliwego dla układu sercowo-naczyniowego.

Witamina B3 w standardowej formie jako niacyna a także „podkręconej” jako niacynamid uczestniczy w przemianach energetycznych komórek. Jako składnik koenzymów bierze udział w procesach spalania glukozy i kwasów tłuszczowych, przyczyniając się do zwiększenia wydatku energetycznego ustroju.

Ponadto zaobserwowano, iż suplementacja pochodnymi witaminy B3 skutecznie hamuje różnicowanie komórek tkanki tłuszczowej, co może pomóc zredukować nadmierną masę ciała. Również pomocne okazać się może podnoszenie przez tę biomolekułę poziomu leptyny – hormonu, który działając na receptory w ośrodkowym układzie nerwowym odpowiedzialny jest za występowanie uczucia sytości.

Witamina B6 jest jednym z ważniejszych związków, biorących udział w procesach metabolicznych dotyczących przekształcania aminokwasów (reakcje transaminacji), fosfolipidów (budujących osłonki mielinowe i niezbędnych dla zachowania prawidłowych funkcji układu nerwowego), neuroprzekaźników, a także kwasów nukleinowych.

Posiada ona również właściwość hamowania wydzielania prolaktyny, co jest szczególnie przydatne u osób z hiperprolaktynemią, które mają problemy z potencją i zbyt niskim libido.

Również osoby zmagające się z nadciśnieniem mogą korzystać z dobroci tej witaminy, bowiem ma ona zdolność zamykania kanałów wapniowych obecnych w naczyniach krwionośnych, co przekłada się na zmniejszony skurcz tętniczek, obniżając ciśnienie krwi.

Witamina B12  jest wykorzystywana jako koenzym uczestniczący w reakcjach konwersji homocysteiny. Oprócz tego jej obecność w szpiku kostnym  jest niezbędna do przeprowadzenia prawidłowej hematopoezy, a także w ośrodkowym układzie nerwowym, gdzie bierze udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników.

Kwas foliowy prekursor dla aktywnej postaci tetrametylohydrofolianu, który podobnie jak cholina stanowi donor grup metylowych potrzebnych do redukcji homocysteiny. Jej konwersję wspiera zawarta w suplemencie witamina B2.

Oprócz tego, wraz z kobalaminą bierze udział w procesach krwiotworzenia, a jego niedobór skutkuje nieprawidłową strukturą czerwonych krwinek. Witamina ta pełni również nadrzędną rolę w kształtowaniu układu nerwowego na poziomie molekularnym (proces wytwarzania kwasów nukleinowych), dlatego o jej suplementacji powinny pamiętać kobiety, które planują w niedalekiej przyszłości posiadać potomstwo. Niedobór może bowiem przełożyć się na wady cewy nerwowej u płodu.

Biotyna (witamina H) ma istotny wpływ na kondycję skóry i paznokci. Zapobiega nadmiernemu wydzielaniu łoju, tworzeniu się wykwitom trądzikowym, a także wypadaniu włosów, czy łamaniu się paznokci.

Warto podkreślić, iż witamina ta wspomaga wchłanianie zawartej w preparacie witaminy C, a także synergistycznie z innymi składowymi suplementu zwiększa insulinowrażliwość komórek.  

Kwas pantotenowy uczestniczy w procesach wytwarzania energii i jednak koordynuje pracę wielu układów – nerwowego, sercowo-naczyniowego czy hormonalnego.

Wspierając się kwasem pantotenowym łatwo zauważyć jego pozytywny wpływ na funkcje kognitywne – poprawę pamięci i koncentracji. Jego zaletą jest również optymalizacja funkcji endokrynnej ustroju, co ma szczególne przełożenie u mężczyzn, bowiem zwiększenie wydzielania „hormonu męskości”, czyli testosteronu przekłada się na poprawę samopoczucia, czy libido.

Wapń najczęściej kojarzony jest z układem kostno-stawowym, gdyż wchodzi w skład elementów nieorganicznych kości, budując wraz z fosforanami hydroksyapatytowe kryształy, nadające tkance kostnej odpowiednią twardość. W pewnym wieku, szczególnie u kobiet (okres postmenopauzalny) dochodzi do zmniejszonej mineralizacji kości, stąd istotne jest wprowadzenie do jadłospisu produktów, które zawierają dużą ilość wapnia lub uzupełniać jego niedobory wraz z suplementacją.

Mało kto wie, ale pierwiastek ten bierze udział również w przekazywaniu sygnałów, pełniąc rolę parahormonalną. Jednym z procesów, w którym wapń gra istotną rolę jest skurcz mięśni. Dzięki niemu możliwe jest uwolnienie pęcherzyków z neuroprzekaźnikiem, który z kolei pozwala działać kationom wapnia zgromadzonym wewnątrz komórek mięśni, tym samym inicjując skurcz.

Jod powinien być dostarczany do ustroju z zewnątrz, gdyż po wyczerpaniu jego zapasów, często dochodzi do zaburzeń pracy tarczycy. Zadaniem tego gruczołu jest wydzielanie hormonów znanych jako T3 (trijodotyronina) i T4 (tyroksyna). Są one w pewnym sensie wyjątkowe, gdyż jako jedyne związki występujące w ustroju w swej strukturze zawierają jod.

Od poprawnej pracy tarczycy zależne m.in prawidłowe funkcje metaboliczne ustroju. Spowolnieniu jej funkcji zwykle towarzyszy wzrost wagi, uczucie zimna oraz obniżenie sprawności intelektualnej. Spożywane na co dzień produkty mogą zawierać niewystarczającą ilość jodu, stąd jego obecność w kompleksie wraz z witaminami.

Magnez to podstawowy pierwiastek, biorący udział w regulowaniu prawidłowego funkcjonowania tkanek pobudliwych – mięśniowej i nerwowej. Mikroelement ten bardzo często używany jest przez sportowców na szczeblu amatorskim i zawodowym w celu zwalczenia nadmiernych skurczów zmęczonych mięśni. Jest to sposób skuteczny, gdyż magnez blokuje inicjowany przez kationy wapnia proces uwalniania neuroprzekaźnika w płytce nerwowo-mięśniowej, zapobiegając przesłaniu kolejnej fali pobudzenia tkanki mięśniowej do skurczu. Również w obrębie mięśnia jakim jest serce pierwiastek ten odgrywa ważną rolę antyarytmogenną.

Wykazano, iż niedobory magnezu mogą skutkować występowaniem zaburzeń depresyjnych. Takiej przyczyny upatruje się w nadmiernej aktywacji glutaminergicznych receptorów NMDA w mózgowiu, które w obecności kationu magnezowego stają się mniej pobudliwe. Efekt ten również wykorzystywany w procesie zapamiętywania informacji, potrafi przynieść zdecydowanie lepsze rezultaty, gdy podczas okresów intensywnego wysiłku intelektualnego prowadzona jest suplementacja magnezem.

Cynk jest szczególnie istotny dla mężczyzn. Jednym z „atrybutów męskości” jest dobrze ukształtowana muskulatura. Mikroelement ten jako składnik palców cynkowych, które uczestniczą w procesie biosyntezy białek mięśniowych, wspiera odbudowę zniszczonych włókien, dzięki czemu stają się one mocniejsze, co daje efekt w postaci zwiększenia objętości mięśni. Warto również dodać, iż cynk poprawia jakość męskiego nasienia, a tym samym przyczynia się poprawy płodności.

Pierwiastek ten jest również świetnym „wymiataczem” wolnych rodników, które nie raz prowadzą do nadreaktywności układu odpornościowego, skutkując występowaniem lokalnych stanów zapalnych.

Obecnie wiele osób zmaga się z nieprawidłową tolerancją glukozy lub insulinoopornością, Z tym problemem może pomóc włączenie do diety suplementu zawierającego cynk. Wykazano, iż wydzielane przez komórki immunokompetentne mediatory stanu zapalnego (MCP-1, IL-6, VCAM-1) blokują obwodowe działanie insuliny, przyczyniając się do wyżej wymienionych efektów. Cynk potrafi tłumić odpowiedź immunologiczną komórek, znosząc oporność tkanek na insulinę.

Selen to pierwiastek, którego nadrzędną rolą jest ochrona komórek przed nadmierną koncentracją reaktywnych form tlenu, znanych również pod nazwą „wolne rodniki”. Wchodzi on w skład enzymu zwanego peroksydaza glutationowa, uczestniczącego w redukcji utlenionego glutationu – najlepszego „wymiatacza” wolnych rodników obecnego w ustroju.

Dodatkowo, selen pośrednio kontroluje etapy syntezy hormonów tarczycy, gdyż jest kluczowym elementem dejodynaz tyroninowych. Białka te są odpowiedzialne za konwersję tyroksyny (T4) w bardziej aktywną formę, trijodotyroninę (T3) lub nieaktywne metabolity (T2), tym samym precyzyjnie regulując funkcje metaboliczne ustroju.

Miedź jest szeroko wykorzystywana przez komórki w ludzkiego organizmu. Przede wszystkim znana jest ze swojego udziału w procesie syntezy kolagenu, gdzie wraz z witaminą C „nadzoruje” jeden z ważniejszych etapów, warunkujących jego prawidłową strukturę. Przekłada się to na prawidłową kondycję tkanki łącznej, układu kostno-stawowego, a także skóry.

Co więcej, miedź jest również świetnym antyoksydantem redukującym wolne rodniki, a także hamuje procesy degradacji neuronów w ośrodkowym układzie nerwowym, co sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji mentalnych na długie lata.

Mangan wpływa na właściwą pracę trzustki, tym samym zapewniając prawidłową gospodarkę węglowodanową ustroju. Ponadto jest ważnym pierwiastkiem wśród sportowców, gdyż jego niedobory prowadzą do poważnych zaburzeń wytwarzania chondroityny i kwasu hialuronowego, które są „naturalnym smarem” dla elementów stawowych.

Chrom odpowiada m.in. za normalizację stężenia glukozy we krwi. Łącząc się ze swoistym dla siebie białkiem - chromoduliną zwiększa wyrzut receptora insulinowego na błonę komórkową, a ponadto promuje jego autofosforylację. Dzięki temu dochodzi do uwolnienia białek transportujących glukozę do wnętrza komórek i łatwiej „oczyścić” z niej krew. Może być to również wsparcie dla osób uprawiających sport, które chcą jeszcze skuteczniej zaopatrzyć komórki mięśniowe w paliwo metaboliczne.

Molibden pełni funkcję aktywatora czterech kluczowych enzymów - oksydazy ksantynowej, dehydrogenazy ksantynowej, oksydazy siarczynowej i oksydazy aldehydowej, które uczestniczą w metabolizmie składowych kwasów nukleinowych i aminokwasów. Pierwiastek ten ma również swój udział w przemianach tłuszczów i węglowodanów, a także zwiększa przyswajalność preparatów żelaza.

Potas jest zgromadzony głównie wewnątrz komórek ustroju i jest szczególnie istotny jeśli chodzi o prawidłową pracę mięśnia sercowego. Jego niedobór i nadmiar, skutkują zaburzeniami kurczliwości serca w krytycznych przypadkach prowadząc do jego zatrzymania. Suplementacja kationami potasu jest szczególnie wskazana u osób, które stosują leki diuretyczne, gdyż nerki znacznie chętniej wydalają z moczem jony potasowe niż sodowe.

Cholina pełni rolę związku prekursorowego dla dwóch różnych substancji. Jedną z nich jest acetylocholina, która wytwarzana w synapsach ośrodkowego układu nerwowego pozwala w prawidłowy sposób koordynować funkcje kognitywne, zaś w zwojach układu autonomicznego funkcjonować układom – pokarmowemu i moczowo-płciowemu.

Poważnym problemem dla układu sercowo-naczyniowego jest gromadząca się homocysteina – aminokwas powstały w cyklu przemian cysteiny do metioniny przy udziale kwasu foliowego, witaminy B6 i B12, który posiada działanie aterogenne. Dostarczana z zewnątrz cholina jest donorem grup metylowych, które pozwalają na zredukowanie ilości tego toksycznego związku i jego redukcji do metioniny.

Inozytol uczestniczy w komunikacji wewnątrzkomórkowej, co ma swoje przełożenie w terapii insulinooporności, bowiem za stan oporności tkanek na insulinę odpowiadają błędy w wewnątrzkomórkowych kaskadach, które nie pozwalają na swobodne „wchodzenie” glukozy do komórek przez swoiste transportery. Inozytol potrafi skorygować te nieprawidłowości, normalizując przy tym glikemię i zapobiegając przykrym konsekwencjom cukrzycy.

Właściwości inozytolu są szczególnie doceniane również w postępowaniu dietetycznym u chorych na zespół policystycznych jajników. Jak donoszą badania, związek ten jest odpowiedzialny za normalizację poziomu androgenów u chorych na PCOS, tym samym przyczyniając się do cofnięcia takich objawów jak hirsutyzm, trądzik i nieregularność cyklu miesięcznego.

Imbir (Zingiber officinale) znany jest ze swych szczególnych właściwości wspomagających układ pokarmowy. Poleca się go zwłaszcza osobom, które miewają epizody uczucia „pieczenia” w przełyku, gdyż zapobiega on zmniejszeniu napięcia dolnego zwieracza przełyku, którego dysfunkcja prowadzi do zarzucania treści pokarmowej. Ponadto wspiera spontaniczne ruchy mięśniówki żołądka, przyspieszając jego opróżnianie. Może być on również stosowany przez osoby borykające się z okresowymi nudnościami (u kobiet w ciąży, chorych na chorobę lokomocyjną) , gdyż hamuje odruch wymiotny.

Luteina i zeaksantyna są naturalnymi żółtymi barwnikami roślinnymi, które podobnie jak beta-karoten należą do grupy karoteinoidów. Jednak jedynie te dwa związki wyróżnia obecność polarnej grupy hydroksylowej, dzięki której świetnie integrują się one z błonami komórek nerwowych występujących w ośrodkowym układzie nerwowym i oku.

Neurony prowadzą wysoki metabolizm tlenowy, skutkujący powstawaniem wolnych rodników uszkadzających struktury w obrębie komórki i prowadzących do ich zaniku. Dzięki dostarczaniu luteiny i zeaksantyny możliwe jest zatrzymanie tych negatywnych procesów, tym samym wspierając proces prawidłowego widzenia na długie lata.

Podsumowując, Jarrow Multi 1-to-3 to kompleksowe wsparcie dla ustroju, które skutecznie pokryje niedobory pokarmowe w zakresie witamin i mikroelementów potrzebnych do zachowania homeostazy. Ten wieloskładnikowy preparat jest szczególnie polecany osobom o wysokim zapotrzebowaniu na witaminy i mikroelementy, a więc sportowcom i osobom w starszym wieku, które zmagają się z różnymi dolegliwościami.

 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Multi 1-to-3 Multi 1-to-3 100 tab.
Jarrow Formulas
79,00 zł

Multi 1-to-3 100 tab.

ilość: 100 tab.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Krótki termin ważności:
2020-01-31
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
Stara cena: 89,00 zł
79,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 77,42 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Skutecznie wspiera zdrowie oczu, układu sercowo-naczyniowego i wątroby
  • Poprawia wrażliwość insulinową, obniżając stężenie glukozy we krwi
  • Zwiększa libido, popęd płciowy i poziom testosteronu u mężczyzn
  • Witaminyminerały w ich najlepiej przyswajalnych formach
  • Przeciwdziała dolegliwościom ze strony kości i stawów
  • Zdecydowanie lepsza regeneracja tkanki mięśniowej
  • Usprawnia procesy metaboliczne w komórkach
  • Wzbogacony luteiną i zeaksantyną
  • Wysoka dawka antyoksydantów
  • Brak GMO, glutenu i alergenów

Jarrow Multi 1-to-3 to najwyższej jakości kompleks witamin i minerałów, który zawiera dodatkowo substancje aktywne pochodzenia roślinnego, wspierające zdrowie układów – hormonalnego, kostno-stawowego, nerwowego, a także sercowo-naczyniowego. Obecne w preparacie składniki występują w ich najlepiej przyswajalnych formach, tak aby ich dawki były jak najbardziej efektywne w działaniu.

W skład produktu wchodzą:
Witamina A dostępna w dwóch postaciach: jako palmitynian retinylu (forma witaminowa) i beta-karoten (forma prekursorowa). Rozprowadzona po organizmie, trafia do komórek, spełniając w nich rolę czynnika transkrypcyjnego, który potrafi modulować ekspresję konkretnych genów. Ponadto, wpływa na kondycję skóry, uczestniczy w prawidłowym procesie widzenia, a także reguluje funkcje immunologiczne.

Ponadto beta-karoten, prekursor witaminy A, oprócz wyżej wymienionych funkcji spełnia również rolę czynnika antyoksydacyjnego, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Witamina C  w postaci askorbinianu wapnia „ma okazję” dostarczyć aż dwóch istotnych biomolekuł. Nadrzędnym procesem, gdzie wykorzystaniu ulega askorbinian jest biosynteza kolagenu. Wraz z obecnymi w suplemencie kationami miedzi uczestniczy w wytwarzaniu aminokwasów charakterystycznych dla struktury tego białka – hydroksyproliny i hydroksylizyny. Ich występowanie jest niezbędne do stworzenia włókien, które swoją wytrzymałością przypominają linę.

Niewiele osób o tym pamięta, iż witamina C jest czynnikiem, który poprawia wchłanianie doustnych preparatów żelaza. Jej suplementacja jest więc wskazana u osób z łagodną niedokrwistością z powodu niedoboru tego pierwiastka. Również Ci, którzy chcą zadbać o homeostazę hormonalną powinny pomyśleć o dostarczeniu tejże witaminy, gdyż tylko w jej obecności mogą powstać hormony rdzenia nadnerczy – noradrenalina i adrenalina. Są one odpowiedzialne za prawidłowe reakcje wegetatywnego układu nerwowego.

Witamina D3 to przede wszystkim potężne wsparcie dla układu kostno-stawowego. Jej obecność pozwala zintensyfikować wchłanianie wapnia pochodzącego z pożywienia (w jelicie cienkim), jak również nasilić odzyskiwanie wapnia „metabolicznego” z cewek nerkowych, które dostaje się tam wraz z krwią. Świetnym rozwiązaniem zastosowanym w suplemencie jest dodatek trzech form wapnia, który „ma okazję” być przyswojony w obecności tej witaminy.

Witamina E jest jednym z najpowszechniejszych antyoksydantów dostarczanych wraz z dietą. Za pomocą neutralizacji wolnych rodników, które mogą niszczyć strukturę DNA, a także wywoływaniem apoptozy (zaprogramowanej śmierci) zmienionych komórek chroni przed występowaniem nowotworów jelita grubego, prostaty i szyjki macicy.

Witamina B1 głównie bierze udział w koordynowaniu prawidłowych przemian metabolicznych glukozy, dzięki czemu możliwe jest ograniczenie powstawania kwasu mlekowego w intensywnie pracujących komórkach. Jednak jako monoazotan tiaminy rozszczepiana jest na dwie molekuły, a reszta azotanowa może być użyta do wytworzenia substancji wazorelaksacyjnej, obniżającej ciśnienie krwi – tlenku azotu.

Witamina B2 (ryboflawina) jest kluczowym składnikiem koenzymów biorących udział w procesach oddychania tlenowego w mitochondriach komórek. Jej suplementacja pozwala na znacznie wydajniejsze uzyskiwanie energii metabolicznej, co przełożyć się może na lepszą pracę mięśni (w tym mięśnia sercowego).

Jej dodatkowym atutem jest indukcja enzymu MTHFR, biorącego udział w konwersji form kwasu foliowego, co uzupełnia działanie zawartej w suplemencie choliny. Jego funkcja jest o tyle istotna, gdyż pozwala „zamknąć” cykl metaboliczny przemian homocysteiny – aminokwasu szkodliwego dla układu sercowo-naczyniowego.

Witamina B3 w standardowej formie jako niacyna a także „podkręconej” jako niacynamid uczestniczy w przemianach energetycznych komórek. Jako składnik koenzymów bierze udział w procesach spalania glukozy i kwasów tłuszczowych, przyczyniając się do zwiększenia wydatku energetycznego ustroju.

Ponadto zaobserwowano, iż suplementacja pochodnymi witaminy B3 skutecznie hamuje różnicowanie komórek tkanki tłuszczowej, co może pomóc zredukować nadmierną masę ciała. Również pomocne okazać się może podnoszenie przez tę biomolekułę poziomu leptyny – hormonu, który działając na receptory w ośrodkowym układzie nerwowym odpowiedzialny jest za występowanie uczucia sytości.

Witamina B6 jest jednym z ważniejszych związków, biorących udział w procesach metabolicznych dotyczących przekształcania aminokwasów (reakcje transaminacji), fosfolipidów (budujących osłonki mielinowe i niezbędnych dla zachowania prawidłowych funkcji układu nerwowego), neuroprzekaźników, a także kwasów nukleinowych.

Posiada ona również właściwość hamowania wydzielania prolaktyny, co jest szczególnie przydatne u osób z hiperprolaktynemią, które mają problemy z potencją i zbyt niskim libido.

Również osoby zmagające się z nadciśnieniem mogą korzystać z dobroci tej witaminy, bowiem ma ona zdolność zamykania kanałów wapniowych obecnych w naczyniach krwionośnych, co przekłada się na zmniejszony skurcz tętniczek, obniżając ciśnienie krwi.

Witamina B12  jest wykorzystywana jako koenzym uczestniczący w reakcjach konwersji homocysteiny. Oprócz tego jej obecność w szpiku kostnym  jest niezbędna do przeprowadzenia prawidłowej hematopoezy, a także w ośrodkowym układzie nerwowym, gdzie bierze udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników.

Kwas foliowy prekursor dla aktywnej postaci tetrametylohydrofolianu, który podobnie jak cholina stanowi donor grup metylowych potrzebnych do redukcji homocysteiny. Jej konwersję wspiera zawarta w suplemencie witamina B2.

Oprócz tego, wraz z kobalaminą bierze udział w procesach krwiotworzenia, a jego niedobór skutkuje nieprawidłową strukturą czerwonych krwinek. Witamina ta pełni również nadrzędną rolę w kształtowaniu układu nerwowego na poziomie molekularnym (proces wytwarzania kwasów nukleinowych), dlatego o jej suplementacji powinny pamiętać kobiety, które planują w niedalekiej przyszłości posiadać potomstwo. Niedobór może bowiem przełożyć się na wady cewy nerwowej u płodu.

Biotyna (witamina H) ma istotny wpływ na kondycję skóry i paznokci. Zapobiega nadmiernemu wydzielaniu łoju, tworzeniu się wykwitom trądzikowym, a także wypadaniu włosów, czy łamaniu się paznokci.

Warto podkreślić, iż witamina ta wspomaga wchłanianie zawartej w preparacie witaminy C, a także synergistycznie z innymi składowymi suplementu zwiększa insulinowrażliwość komórek.  

Kwas pantotenowy uczestniczy w procesach wytwarzania energii i jednak koordynuje pracę wielu układów – nerwowego, sercowo-naczyniowego czy hormonalnego.

Wspierając się kwasem pantotenowym łatwo zauważyć jego pozytywny wpływ na funkcje kognitywne – poprawę pamięci i koncentracji. Jego zaletą jest również optymalizacja funkcji endokrynnej ustroju, co ma szczególne przełożenie u mężczyzn, bowiem zwiększenie wydzielania „hormonu męskości”, czyli testosteronu przekłada się na poprawę samopoczucia, czy libido.

Wapń najczęściej kojarzony jest z układem kostno-stawowym, gdyż wchodzi w skład elementów nieorganicznych kości, budując wraz z fosforanami hydroksyapatytowe kryształy, nadające tkance kostnej odpowiednią twardość. W pewnym wieku, szczególnie u kobiet (okres postmenopauzalny) dochodzi do zmniejszonej mineralizacji kości, stąd istotne jest wprowadzenie do jadłospisu produktów, które zawierają dużą ilość wapnia lub uzupełniać jego niedobory wraz z suplementacją.

Mało kto wie, ale pierwiastek ten bierze udział również w przekazywaniu sygnałów, pełniąc rolę parahormonalną. Jednym z procesów, w którym wapń gra istotną rolę jest skurcz mięśni. Dzięki niemu możliwe jest uwolnienie pęcherzyków z neuroprzekaźnikiem, który z kolei pozwala działać kationom wapnia zgromadzonym wewnątrz komórek mięśni, tym samym inicjując skurcz.

Jod powinien być dostarczany do ustroju z zewnątrz, gdyż po wyczerpaniu jego zapasów, często dochodzi do zaburzeń pracy tarczycy. Zadaniem tego gruczołu jest wydzielanie hormonów znanych jako T3 (trijodotyronina) i T4 (tyroksyna). Są one w pewnym sensie wyjątkowe, gdyż jako jedyne związki występujące w ustroju w swej strukturze zawierają jod.

Od poprawnej pracy tarczycy zależne m.in prawidłowe funkcje metaboliczne ustroju. Spowolnieniu jej funkcji zwykle towarzyszy wzrost wagi, uczucie zimna oraz obniżenie sprawności intelektualnej. Spożywane na co dzień produkty mogą zawierać niewystarczającą ilość jodu, stąd jego obecność w kompleksie wraz z witaminami.

Magnez to podstawowy pierwiastek, biorący udział w regulowaniu prawidłowego funkcjonowania tkanek pobudliwych – mięśniowej i nerwowej. Mikroelement ten bardzo często używany jest przez sportowców na szczeblu amatorskim i zawodowym w celu zwalczenia nadmiernych skurczów zmęczonych mięśni. Jest to sposób skuteczny, gdyż magnez blokuje inicjowany przez kationy wapnia proces uwalniania neuroprzekaźnika w płytce nerwowo-mięśniowej, zapobiegając przesłaniu kolejnej fali pobudzenia tkanki mięśniowej do skurczu. Również w obrębie mięśnia jakim jest serce pierwiastek ten odgrywa ważną rolę antyarytmogenną.

Wykazano, iż niedobory magnezu mogą skutkować występowaniem zaburzeń depresyjnych. Takiej przyczyny upatruje się w nadmiernej aktywacji glutaminergicznych receptorów NMDA w mózgowiu, które w obecności kationu magnezowego stają się mniej pobudliwe. Efekt ten również wykorzystywany w procesie zapamiętywania informacji, potrafi przynieść zdecydowanie lepsze rezultaty, gdy podczas okresów intensywnego wysiłku intelektualnego prowadzona jest suplementacja magnezem.

Cynk jest szczególnie istotny dla mężczyzn. Jednym z „atrybutów męskości” jest dobrze ukształtowana muskulatura. Mikroelement ten jako składnik palców cynkowych, które uczestniczą w procesie biosyntezy białek mięśniowych, wspiera odbudowę zniszczonych włókien, dzięki czemu stają się one mocniejsze, co daje efekt w postaci zwiększenia objętości mięśni. Warto również dodać, iż cynk poprawia jakość męskiego nasienia, a tym samym przyczynia się poprawy płodności.

Pierwiastek ten jest również świetnym „wymiataczem” wolnych rodników, które nie raz prowadzą do nadreaktywności układu odpornościowego, skutkując występowaniem lokalnych stanów zapalnych.

Obecnie wiele osób zmaga się z nieprawidłową tolerancją glukozy lub insulinoopornością, Z tym problemem może pomóc włączenie do diety suplementu zawierającego cynk. Wykazano, iż wydzielane przez komórki immunokompetentne mediatory stanu zapalnego (MCP-1, IL-6, VCAM-1) blokują obwodowe działanie insuliny, przyczyniając się do wyżej wymienionych efektów. Cynk potrafi tłumić odpowiedź immunologiczną komórek, znosząc oporność tkanek na insulinę.

Selen to pierwiastek, którego nadrzędną rolą jest ochrona komórek przed nadmierną koncentracją reaktywnych form tlenu, znanych również pod nazwą „wolne rodniki”. Wchodzi on w skład enzymu zwanego peroksydaza glutationowa, uczestniczącego w redukcji utlenionego glutationu – najlepszego „wymiatacza” wolnych rodników obecnego w ustroju.

Dodatkowo, selen pośrednio kontroluje etapy syntezy hormonów tarczycy, gdyż jest kluczowym elementem dejodynaz tyroninowych. Białka te są odpowiedzialne za konwersję tyroksyny (T4) w bardziej aktywną formę, trijodotyroninę (T3) lub nieaktywne metabolity (T2), tym samym precyzyjnie regulując funkcje metaboliczne ustroju.

Miedź jest szeroko wykorzystywana przez komórki w ludzkiego organizmu. Przede wszystkim znana jest ze swojego udziału w procesie syntezy kolagenu, gdzie wraz z witaminą C „nadzoruje” jeden z ważniejszych etapów, warunkujących jego prawidłową strukturę. Przekłada się to na prawidłową kondycję tkanki łącznej, układu kostno-stawowego, a także skóry.

Co więcej, miedź jest również świetnym antyoksydantem redukującym wolne rodniki, a także hamuje procesy degradacji neuronów w ośrodkowym układzie nerwowym, co sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji mentalnych na długie lata.

Mangan wpływa na właściwą pracę trzustki, tym samym zapewniając prawidłową gospodarkę węglowodanową ustroju. Ponadto jest ważnym pierwiastkiem wśród sportowców, gdyż jego niedobory prowadzą do poważnych zaburzeń wytwarzania chondroityny i kwasu hialuronowego, które są „naturalnym smarem” dla elementów stawowych.

Chrom odpowiada m.in. za normalizację stężenia glukozy we krwi. Łącząc się ze swoistym dla siebie białkiem - chromoduliną zwiększa wyrzut receptora insulinowego na błonę komórkową, a ponadto promuje jego autofosforylację. Dzięki temu dochodzi do uwolnienia białek transportujących glukozę do wnętrza komórek i łatwiej „oczyścić” z niej krew. Może być to również wsparcie dla osób uprawiających sport, które chcą jeszcze skuteczniej zaopatrzyć komórki mięśniowe w paliwo metaboliczne.

Molibden pełni funkcję aktywatora czterech kluczowych enzymów - oksydazy ksantynowej, dehydrogenazy ksantynowej, oksydazy siarczynowej i oksydazy aldehydowej, które uczestniczą w metabolizmie składowych kwasów nukleinowych i aminokwasów. Pierwiastek ten ma również swój udział w przemianach tłuszczów i węglowodanów, a także zwiększa przyswajalność preparatów żelaza.

Potas jest zgromadzony głównie wewnątrz komórek ustroju i jest szczególnie istotny jeśli chodzi o prawidłową pracę mięśnia sercowego. Jego niedobór i nadmiar, skutkują zaburzeniami kurczliwości serca w krytycznych przypadkach prowadząc do jego zatrzymania. Suplementacja kationami potasu jest szczególnie wskazana u osób, które stosują leki diuretyczne, gdyż nerki znacznie chętniej wydalają z moczem jony potasowe niż sodowe.

Cholina pełni rolę związku prekursorowego dla dwóch różnych substancji. Jedną z nich jest acetylocholina, która wytwarzana w synapsach ośrodkowego układu nerwowego pozwala w prawidłowy sposób koordynować funkcje kognitywne, zaś w zwojach układu autonomicznego funkcjonować układom – pokarmowemu i moczowo-płciowemu.

Poważnym problemem dla układu sercowo-naczyniowego jest gromadząca się homocysteina – aminokwas powstały w cyklu przemian cysteiny do metioniny przy udziale kwasu foliowego, witaminy B6 i B12, który posiada działanie aterogenne. Dostarczana z zewnątrz cholina jest donorem grup metylowych, które pozwalają na zredukowanie ilości tego toksycznego związku i jego redukcji do metioniny.

Inozytol uczestniczy w komunikacji wewnątrzkomórkowej, co ma swoje przełożenie w terapii insulinooporności, bowiem za stan oporności tkanek na insulinę odpowiadają błędy w wewnątrzkomórkowych kaskadach, które nie pozwalają na swobodne „wchodzenie” glukozy do komórek przez swoiste transportery. Inozytol potrafi skorygować te nieprawidłowości, normalizując przy tym glikemię i zapobiegając przykrym konsekwencjom cukrzycy.

Właściwości inozytolu są szczególnie doceniane również w postępowaniu dietetycznym u chorych na zespół policystycznych jajników. Jak donoszą badania, związek ten jest odpowiedzialny za normalizację poziomu androgenów u chorych na PCOS, tym samym przyczyniając się do cofnięcia takich objawów jak hirsutyzm, trądzik i nieregularność cyklu miesięcznego.

Imbir (Zingiber officinale) znany jest ze swych szczególnych właściwości wspomagających układ pokarmowy. Poleca się go zwłaszcza osobom, które miewają epizody uczucia „pieczenia” w przełyku, gdyż zapobiega on zmniejszeniu napięcia dolnego zwieracza przełyku, którego dysfunkcja prowadzi do zarzucania treści pokarmowej. Ponadto wspiera spontaniczne ruchy mięśniówki żołądka, przyspieszając jego opróżnianie. Może być on również stosowany przez osoby borykające się z okresowymi nudnościami (u kobiet w ciąży, chorych na chorobę lokomocyjną) , gdyż hamuje odruch wymiotny.

Luteina i zeaksantyna są naturalnymi żółtymi barwnikami roślinnymi, które podobnie jak beta-karoten należą do grupy karoteinoidów. Jednak jedynie te dwa związki wyróżnia obecność polarnej grupy hydroksylowej, dzięki której świetnie integrują się one z błonami komórek nerwowych występujących w ośrodkowym układzie nerwowym i oku.

Neurony prowadzą wysoki metabolizm tlenowy, skutkujący powstawaniem wolnych rodników uszkadzających struktury w obrębie komórki i prowadzących do ich zaniku. Dzięki dostarczaniu luteiny i zeaksantyny możliwe jest zatrzymanie tych negatywnych procesów, tym samym wspierając proces prawidłowego widzenia na długie lata.

Podsumowując, Jarrow Multi 1-to-3 to kompleksowe wsparcie dla ustroju, które skutecznie pokryje niedobory pokarmowe w zakresie witamin i mikroelementów potrzebnych do zachowania homeostazy. Ten wieloskładnikowy preparat jest szczególnie polecany osobom o wysokim zapotrzebowaniu na witaminy i mikroelementy, a więc sportowcom i osobom w starszym wieku, które zmagają się z różnymi dolegliwościami.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 100 tabletekPorcja dzienna: 3 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 33
w porcji dziennej (3 tabletki)zawartość%ZDS
Witamina A (jako palmitynianu retinylu) 600 mcg RAES (2,000 IU)70%
Witamina A (jako Beta-karoten)1,500 mcg RAES (5,000 IU)170%
Witamina C (jako askorbinian wapnia)500 mg560%
Witamina D3 (cholekalcyferol)25 mcg (1,000 IU)130%
Witamina E (jako bursztynian d-alfa-tokoferylu )134 mg (200 IU)890%
Witamina B1 (jako monoazotan tiaminy)50 mg4,170%
Witamina B2 (jako ryboflawina)50 mg3,850%
Witamina B3 (jako niacyna)50 mg NE310%
Witamina B3 (jako niacynamid)50 mg NE310%
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny)50 mg2,940%
Kwas foliowy667 mcg DFE (400 mcg kwasu foliowego)170%
Witamina B12 (jako metylokobalamina)50 mcg2,080%
Biotyna300 mcg1,000%
Kwas pantotenowy (jako d-pantoteinian wapnia)100 mg2,000%
Wapń jako:500 mg40%
Jabłczan wapnia225 mg25%
Cytrynian wapnia225 mg25%
Askorbinian wapnia50 mg5%
Jod (z wodorostów)150 mcg100%
Magnez (jako tlenek magnezu)300 mg70%
Cynk (jako kompleks cynku z monometionina)15 mg140%
Selen (jako metylo-l-selenocysteina)30 mcg50%
Miedź (jako glukonian miedzi)1 mg110%
Mangan (jako cytrynian manganu)1 mg45%
Chrom (z Saccharomyces cerevisiae)200 mcg570%
Molibden (jako molibdenian sodu)75 mcg170%
Potas (jako chlorek potasu)99 mg2%
Cholina (jako dwuwinian choliny)48 mg10%
Inozytol 100 mg**
Organiczny korzeń imbiru (Zingiber officinale)50 mg**
Luteina (z Marigold Petal) (Tagetes erecta)3 mg**
Zeaksantyna (z Marigold Petal) (Tagetes erecta)600 mcg**
RAES - równoważniki aktywności
NE – równoważniki niacyny
DFE – równoważniki dietetyczne

Pozostałe składniki

Kwas stearynowy (źródło roślinne), celuloza, fosforan wapnia, stearynian magnezu (źródło roślinne), dwutlenek krzemu, naturalny aromat i powłoka spożywcza.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Garden Of Life
149,00 zł

Złożony preparat synbiotyczny, zawierający 16 szczepów bakteryjnych, wzbogacony dodatkiem ziół adaptogennych.

Kupuję
Kirkman
199,00 zł 169,00 zł

Wysoka dawka probiotycznych drożdży Saccharomyces boulardii. Zapobiega biegunkom o różnej etiologii.

Kupuję
Pharmabest
50,00 zł

Kompleks probiotyczny dostarczający 8 szczepów bakteryjnych o łącznej ilości aż 10 miliardów w kapsułce.

Kupuję
Pharmabest
40,90 zł

Poli-probiotyk zawierający wyjątkowo dużą dawkę bakterii probiotycznych.

Kupuję
Hepatica
49,00 zł

Produkt wspiera proces trawienia pokarmu oraz prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Kupuję
Jarrow Formulas
99,00 zł

Roślinna odżywka białkowa pozyskiwana z pestek dyni. Odpowiednia dla wegan i wegetarian.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Cholekalcyferol

Informacja

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.

Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol. 

Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.

Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.

Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.  

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Bursztynian d-alfa tokoferylu

Informacja

Bursztynian d-alfa tokoferylu to naturalna forma rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E, będąca jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Pochodzenie witaminy E ma bardzo duże znaczenie, ponieważ syntetyczne formy charakteryzują się znacznie niższą biodostępnością. W przeciwieństwie do form naturalnych (bursztynian d-alfa tokoferylu, octan d-alfa tokoferylu itp.), wyprodukowane syntetycznie związki oznaczane są prefiksem dl- (np. bursztynian dl-alfa tokoferylu, będący w pełni syntetyczną formą). W zależności od stanu organizmu, przyswajalność naturalnej witaminy E może wynosić od 20 do 70%.

Uważa się, że bursztynian d-alfa tokoferylu jest najskuteczniejszą formą witaminy E, w porównaniu do alfa-tokoferolu, octanu alfa-tokoferylu i nikotynianu alfa-tokoferylu, szczególnie w obszarze działań przeciwnowotworowych. Witamina E w postaci bursztynianu d-alfa tokoferylu jest częstym składnikiem preparatów witaminowo-mineralnych, dbających o ogólną kondycję organizmu i dodających sił witalnych.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Wodorosty

Informacja

Wodorostami określa się w języku potocznym glony żyjące w wodzie morskiej (słonej) wśród nich można wymienić rosnący również w Bałtyku glon z rodziny brunatnic, morszczyn pęcherzykowaty (w Polsce objęty ochroną gatunku). Liczbę gatunków glonów morskich określa się na ponad 10 000. Są źródłem składników odżywczych (witamin A, C i E), składników mineralnych (jodu, wapnia) oraz błonnika. Niektóre gatunki glonów dostarczają wielocukrów (fukoidów), mających potencjał przeciwnowotworowy. Oprócz składników odżywczych mają zdolność regulacji profilu lipidowego, wspomagają funkcjonowanie gruczołów tarczycy. Są składnikami preparatów odżywczych, witaminowych i witaminowo-mineralnych wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Saccharomyces cerevisiae

Informacja

Saccharomyces cerevisiae – drożdże z gatunku grzybów jednokomórkowych, powszechnie wykorzystywane przez badaczy jako materiał do badań, ze względu na ich niewielkie wymagania środowiskowe. Są również często stosowane w przemyśle spożywczym.

Mają również właściwości prozdrowotne, wskazywane są jako substytut podrobów dla osób stosujących dietę bezmięsną. Są dobrym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Wykazują także korzystny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej, zwiększając funkcjonalność bariery jelitowej.

W suplementach diety oraz lekach stosowane są głównie w celu wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Obecne są także w produktach mających poprawiać jakość skóry, włosów i paznokci, choć obecny stan wiedzy na temat Saccharomyces cerevisiae wskazuje, że działanie wobec tych tkanek jest podyktowane ich wpływem na stan mikrobioty.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Korzeń imbiru

Informacja

Korzeń imbiru (Zingiber Officinale Radix) jako surowiec zielarski jest szeroko wykorzystywany jako źródło m.in. gingeroli. Związki chemiczne zawierające składniki organiczne korzenia imbiru charakteryzują się wysoką aktywnością biologiczną. Korzeń imbiru wykorzystywany jest w medycynie, ze względu na zapobieganie infekcjom, zapewniające równowagę bakteryjną układu pokarmowego, udział w procesie wytwarzania żółci. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego jako antyoksydant (przeciwutleniacz) obniżający ciśnienie tętnicze krwi, powodujący równocześnie opóźnienie procesów tworzenia się cholesterolu LDL (inhibitor). Będąc termogenikiem zmniejsza procesy łaknienia i bywa składnikiem kompleksów odchudzających. Dzięki uczestniczeniu w przemianach termogenicznych  lipolizie, należy do wartościowych spalaczy tłuszczu. Substancje aktywne w nim zawarte są składnikiem regeneratorów stawów  (w połączeniu m.in. z glukozaminą czy kurkuminą). W suplementacji sportowej ceniony za właściwości przeciwzapalne wspomagające proces leczenia i odnowy biologicznej po kontuzji narządów ruchu (szczególnie stawów) . Współtworzą bowiem z chondroityną, glukozaminą i kurkuminą tzw. regeneratory stawów.

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Zeaksantyna

Informacja

Zeaksantyna to naturalny barwnik roślinny, związek, zaliczany do karotenoidów występujący w żywności pochodzenia roślinnego, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Umiejscowiony na siatkówce oka, na tzw. żółtej plamce, odpowiada za ostrość widzenia. W połączeniu z luteiną (należącą również do karotenoidów) jest przeciwutleniaczem, posiada również zdolność pochłaniania energii światła niebieskiego chroniąc narządy wzroku przed uszkodzeniem,

Zeaksantyna jest składnikiem preparatów (często w połączeniu z innymi karotenoidami) wspomagających funkcjonowanie narządu  wzroku.

Dawkowanie: Do 2 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Czy mięso jest pronowotworowe?

Czy mięso jest pronowotworowe?

26 października 2015 roku WHO wydało raport nr 240 na temat rakotwórczości czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego. Podkreśla w nim, że są jednoznaczne...

czytaj więcej
BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

Ten peptyd zyskał sobie w ostatnich latach sławę ze względu na rewelacyjne właściwości regenerujące, jednak znany był głównie pod postacią proszku w...

czytaj więcej
Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Nie od dziś toczą się dyskusje nad wpływem sposobu żywienia i przyjmowanych pokarmów na męskość. Cóż oznacza owa męskość? W powszechnym rozumieniu...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Mamy już za sobą podstawowe „stałe” składniki diety. W poprzednich częściach miałem możliwość przybliżyć Wam jak wygląda rola podstawowych...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

O otyłości mówi się coraz więcej. Sam miałem okazję postąpić parę tekstów dotyczących nadmiernej masy ciała. Problem eskaluje, ponad połowa naszego...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027