Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:211,00 zł422,00 zł633,00 zł844,00 zł1 055,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-53,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Optimal Liposomal Magnesium 200mg Optimal Liposomal Magnesium 200mg

Seeking Health Optimal Liposomal Magnesium to suplement diety w skład którego wchodzi magnez w najlepiej przyswajalnej, liposomalnej formie. Ma on wygodną do stosowania płynną postać, co jest dużym atutem dla osób, które mają problem z połknięciem kapsułki czy tabletki.

W preparacie połączono dwie doskonale tolerowane formy magnezu z unikalną otoczką fosfolipidową, która naśladuje swoją budową strukturę naturalnych błon komórkowych organizmu. Dzięki temu zapewnia idealne wchłanianie i przyswajanie substancji czynnej.

Zastosowane w suplemencie liposomy są wyjątkowo silne i stabilne. Składają się z fosfolipidów wyodrębnionych z wolnego od GMO oleju słonecznikowego. W przeciwieństwie do fosfolipidów z taniej lecytyny sojowej mają dużą zawartość fosfatydylocholiny i fosfatydyloetanoloaminy.

Magnez (Mg) jest biopierwiastkiem niezbędnym dla życia. Od jego obecności zależy bardzo wiele procesów zachodzących w ustroju a wszystkie najważniejsze reakcje enzymatyczne potrzebują go jako kofaktora. Najwięcej magnezu w organizmie gromadzą kości. Pozostała pula przypada na mięśnie, tkanki miękkie i płyny międzykomórkowe. Z magnezu korzysta ponad 320 enzymów, w tym te, które odpowiadają za produkcję energii komórkowej. Wyjątkowo duże ilości magnezu są zużywane przez komórki organów wykonujących najcięższą pracę w organizmie (serce, mózg, mięśnie), dlatego niedobory w pierwszej kolejności są manifestowane zaburzeniami w ich działaniu.

Magnez dla układu nerwowego
Magnez wpływa zarówno na samopoczucie psychiczne jak i zdrowie poznawcze. Jest niezbędny dla efektywnej konwersji tryptofanu w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. W licznych badaniach udowodniono, że niski poziom magnezu jest bezpośrednio skorelowany z niskim poziomem serotoniny, co z kolei rzutuje na nastrój i sprzyja depresji.

Magnez ma łagodnie sedatywne działanie. Poprzez uczestnictwo w procesie przekształcania tryptofanu wpływa na poziom melatoniny. Dzięki temu ułatwia zasypianie i zapobiega bezsenności.

Magnez hamuje nadmierne pobudzenie komórek nerwowych i wpływa na proces przewodzenia impulsów nerwowych. Ponadto zapobiega negatywnym skutkom stresu, łagodzi niepokój i napięcie.

Magnez dla mocnych kości 
Od właściwej podaży magnezu zależy prawidłowy rozwój układu szkieletowego. Wszystkie enzymy z grupy fosfataz, które odpowiadają za wzrost, rozwój i metaboliczny obrót kostny wymagają obecności tego pierwiastka. Magnez jest również regulatorem gospodarki wapniowej w organizmie. Stabilizuje procesy wymiany jonowej oraz nasila działanie odpowiedzialnej za poprawne wchłanianie wapnia witaminy D3.

Magnez dla mięśni
Magnez odpowiada za właściwe napięcie mięśniowe i warunkuje zdolność mięśni do skurczu. Niedobory magnezu często prowadzą do zaburzeń w generowaniu impulsów, które płyną od ośrodków nerwowych do poszczególnych włókien mięśniowych, umożliwiając ich kurczenie się i rozciągnie. Jest to odczuwalne jako bolesne skurcze mięśni (np. łydek), drżenie (np. powiek) albo nadmierna sztywność.

Magnez odpowiada również za pracę najważniejszego mięśnia w ciele człowieka, czyli mięśnia sercowego. Zaburzenia rytmu serca nie zawsze są zwiastunem problemów kardiologicznych – często wynikają ze zbyt niskiej podaży magnezu względem potrzeb ustrojowych.

Magnez dla równowagi hormonalnej
Magnez jest niezbędny dla prawidłowej syntezy wielu istotnych hormonów. Reguluje wydzielanie adrenaliny, czyli jednego z najważniejszych hormonów kory nadnerczy. Udowodniono, że u osób z niskim poziomem magnezu stale wydziela się zbyt dużo adrenaliny, co jest bardzo niekorzystnym zjawiskiem - generuje nadmierne napięcie i ciągłe pobudzenie systemu nerwowego.

Magnez wpływa na produkcję dwóch hormonów odpowiedzialnych za gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie. Są nimi uwalniana przez tarczycę kalcytonina i produkowany przez gruczoły przytarczyczne parathormon.

Z niedoborami magnezu często wiąże się występowanie symptomów zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Udowodniono, że magnez pomaga ustabilizować kobiecy układ hormonalny na tyle, by zredukować występujące w fazie lutealnej, typowe dla PMS dolegliwości: drażliwość, przybieranie na wadze, bolesność piersi.

Magnez w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego
Niedobory magnezu sprzyjają rozwojowi miażdżycy i chorób układu krążenia. Dzięki właściwościom antyagregacyjnym magnez ogranicza sklejanie się płytek krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Jest niezbędny dla utrzymania dobrej kondycji i prawidłowych funkcji mięsni gładkich naczyń krwionośnych, co z kolei przekłada się na optymalny przepływ krwi i właściwe ciśnienie.

Magnez dla odporności 
Wydajna praca układu immunologicznego wymaga dużych ilości magnezu. Pierwiastek ten stymuluje dojrzewanie najważniejszych komórek układu odpornościowego, czyli limfocytów. Aktywizuje również proces fagocytozy, w którym nieprawidłowe komórki i patogeny są pochłaniane przez komórki żerne.

Magnez jest kofaktorem w produkcji glutationu, czyli najważniejszego przeciwutleniacza w organizmie. Jego obecności wymaga transpeptydaza gamma – glutamylowa, czyli enzym odpowiedzialny za syntezę glutationu. Ponadto magnez zwiększa aktywność innych ważnych przeciwutleniaczy – katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej.

W badaniach udowodniono, że istnieje związek pomiędzy zbyt niską podażą magnezu a rozwojem przewlekłych stanów zapalnych w organizmie. Osoby cierpiące na niedobór magnezu często mają podwyższone stężenie białka C-reaktywnego (CRP), które jest głównym markerem stanu zapalnego.

Podsumowując, Optimal Liposomal Magnesium to idealny sposób na wyrównanie poziomu magnezu i najskuteczniejszy element profilaktyki niedoborów. Produkt jest polecany zwłaszcza osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na magnez, a więc żyjącym w stresie, spożywającym zbyt dużo kawy i napojów typu Cola, narażonym na nadmierny wysiłek fizyczny.  

OutOfStock
Since 2005
Optimal Liposomal Magnesium 200mg Optimal Liposomal Magnesium 200mg 180 ml
Seeking Health
109,00 zł

Optimal Liposomal Magnesium 200mg 180 ml

ilość: 180 ml
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
109,00 złz VAT
6,06 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Liposomalna formuła dla najwyższej bioretencji (!)
  • Z dodatkiem fosfolipidów z oleju słonecznikowego
  • Produkt wolny od GMO i liposomów sojowych
  • Doskonała przyswajalność i biodostępność
  • Zwiększa odporność organizmu na stres
  • Przynosi korzyści dla układu krążenia
  • Wspomaga pracę układu nerwowego
  • Utrzymuje równowagę hormonalną
  • Wspiera zdrowie poznawcze
  • Zapobiega skurczom mięśni
  • Działa prokognitywnie
  • Wzmacnia kości i zęby
  • Zapobiega bezsenności
  • Poprawia odporność

Seeking Health Optimal Liposomal Magnesium to suplement diety w skład którego wchodzi magnez w najlepiej przyswajalnej, liposomalnej formie. Ma on wygodną do stosowania płynną postać, co jest dużym atutem dla osób, które mają problem z połknięciem kapsułki czy tabletki.

W preparacie połączono dwie doskonale tolerowane formy magnezu z unikalną otoczką fosfolipidową, która naśladuje swoją budową strukturę naturalnych błon komórkowych organizmu. Dzięki temu zapewnia idealne wchłanianie i przyswajanie substancji czynnej.

Zastosowane w suplemencie liposomy są wyjątkowo silne i stabilne. Składają się z fosfolipidów wyodrębnionych z wolnego od GMO oleju słonecznikowego. W przeciwieństwie do fosfolipidów z taniej lecytyny sojowej mają dużą zawartość fosfatydylocholiny i fosfatydyloetanoloaminy.

Magnez (Mg) jest biopierwiastkiem niezbędnym dla życia. Od jego obecności zależy bardzo wiele procesów zachodzących w ustroju a wszystkie najważniejsze reakcje enzymatyczne potrzebują go jako kofaktora. Najwięcej magnezu w organizmie gromadzą kości. Pozostała pula przypada na mięśnie, tkanki miękkie i płyny międzykomórkowe. Z magnezu korzysta ponad 320 enzymów, w tym te, które odpowiadają za produkcję energii komórkowej. Wyjątkowo duże ilości magnezu są zużywane przez komórki organów wykonujących najcięższą pracę w organizmie (serce, mózg, mięśnie), dlatego niedobory w pierwszej kolejności są manifestowane zaburzeniami w ich działaniu.

Magnez dla układu nerwowego
Magnez wpływa zarówno na samopoczucie psychiczne jak i zdrowie poznawcze. Jest niezbędny dla efektywnej konwersji tryptofanu w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. W licznych badaniach udowodniono, że niski poziom magnezu jest bezpośrednio skorelowany z niskim poziomem serotoniny, co z kolei rzutuje na nastrój i sprzyja depresji.

Magnez ma łagodnie sedatywne działanie. Poprzez uczestnictwo w procesie przekształcania tryptofanu wpływa na poziom melatoniny. Dzięki temu ułatwia zasypianie i zapobiega bezsenności.

Magnez hamuje nadmierne pobudzenie komórek nerwowych i wpływa na proces przewodzenia impulsów nerwowych. Ponadto zapobiega negatywnym skutkom stresu, łagodzi niepokój i napięcie.

Magnez dla mocnych kości 
Od właściwej podaży magnezu zależy prawidłowy rozwój układu szkieletowego. Wszystkie enzymy z grupy fosfataz, które odpowiadają za wzrost, rozwój i metaboliczny obrót kostny wymagają obecności tego pierwiastka. Magnez jest również regulatorem gospodarki wapniowej w organizmie. Stabilizuje procesy wymiany jonowej oraz nasila działanie odpowiedzialnej za poprawne wchłanianie wapnia witaminy D3.

Magnez dla mięśni
Magnez odpowiada za właściwe napięcie mięśniowe i warunkuje zdolność mięśni do skurczu. Niedobory magnezu często prowadzą do zaburzeń w generowaniu impulsów, które płyną od ośrodków nerwowych do poszczególnych włókien mięśniowych, umożliwiając ich kurczenie się i rozciągnie. Jest to odczuwalne jako bolesne skurcze mięśni (np. łydek), drżenie (np. powiek) albo nadmierna sztywność.

Magnez odpowiada również za pracę najważniejszego mięśnia w ciele człowieka, czyli mięśnia sercowego. Zaburzenia rytmu serca nie zawsze są zwiastunem problemów kardiologicznych – często wynikają ze zbyt niskiej podaży magnezu względem potrzeb ustrojowych.

Magnez dla równowagi hormonalnej
Magnez jest niezbędny dla prawidłowej syntezy wielu istotnych hormonów. Reguluje wydzielanie adrenaliny, czyli jednego z najważniejszych hormonów kory nadnerczy. Udowodniono, że u osób z niskim poziomem magnezu stale wydziela się zbyt dużo adrenaliny, co jest bardzo niekorzystnym zjawiskiem - generuje nadmierne napięcie i ciągłe pobudzenie systemu nerwowego.

Magnez wpływa na produkcję dwóch hormonów odpowiedzialnych za gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie. Są nimi uwalniana przez tarczycę kalcytonina i produkowany przez gruczoły przytarczyczne parathormon.

Z niedoborami magnezu często wiąże się występowanie symptomów zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Udowodniono, że magnez pomaga ustabilizować kobiecy układ hormonalny na tyle, by zredukować występujące w fazie lutealnej, typowe dla PMS dolegliwości: drażliwość, przybieranie na wadze, bolesność piersi.

Magnez w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego
Niedobory magnezu sprzyjają rozwojowi miażdżycy i chorób układu krążenia. Dzięki właściwościom antyagregacyjnym magnez ogranicza sklejanie się płytek krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Jest niezbędny dla utrzymania dobrej kondycji i prawidłowych funkcji mięsni gładkich naczyń krwionośnych, co z kolei przekłada się na optymalny przepływ krwi i właściwe ciśnienie.

Magnez dla odporności 
Wydajna praca układu immunologicznego wymaga dużych ilości magnezu. Pierwiastek ten stymuluje dojrzewanie najważniejszych komórek układu odpornościowego, czyli limfocytów. Aktywizuje również proces fagocytozy, w którym nieprawidłowe komórki i patogeny są pochłaniane przez komórki żerne.

Magnez jest kofaktorem w produkcji glutationu, czyli najważniejszego przeciwutleniacza w organizmie. Jego obecności wymaga transpeptydaza gamma – glutamylowa, czyli enzym odpowiedzialny za syntezę glutationu. Ponadto magnez zwiększa aktywność innych ważnych przeciwutleniaczy – katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej.

W badaniach udowodniono, że istnieje związek pomiędzy zbyt niską podażą magnezu a rozwojem przewlekłych stanów zapalnych w organizmie. Osoby cierpiące na niedobór magnezu często mają podwyższone stężenie białka C-reaktywnego (CRP), które jest głównym markerem stanu zapalnego.

Podsumowując, Optimal Liposomal Magnesium to idealny sposób na wyrównanie poziomu magnezu i najskuteczniejszy element profilaktyki niedoborów. Produkt jest polecany zwłaszcza osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na magnez, a więc żyjącym w stresie, spożywającym zbyt dużo kawy i napojów typu Cola, narażonym na nadmierny wysiłek fizyczny.  

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 180 mlPorcja jednorazowa: 10 mlIlość porcji w opakowaniu: 18
w 1 porcji (10 ml)zawartość%ZDS
Kalorie20
Całkowita zawartość tłuszczu1 g2%
Kalorie z tłuszczu9
Węglowodany2 g
Białko1 g2%
Fosfor (jako glicerofosforan magnezu)131 mg13%
Magnez (jako dwuglicynian i glicerofosforan magnezu)200 mg50%
Kompleks fosfatydylocholiny i fosfatydyloetanolaminy (z oleju słonecznikowego non-GMO)300 mg**

Pozostałe składniki

Woda, gliceryna, kwas cytrynowy, naturalne aromaty, i sorbinian potasu (0,1%).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
26,00 zł
(1)

Kapsułki z Luteiną. Poprawiają ostrość widzenia, usuwają wolne rodniki oraz wzmacniają odporność.

Kupuję
Hepatica
49,00 zł

Produkt wspiera proces trawienia pokarmu oraz prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Kupuję
Aliness
91,90 zł

Suszone colostrum kozie o 28% zawartości immunoglobulin. Wspomaga odporność i kondycję układu pokarmowego.

Kupuję
Olimp
44,00 zł
(1)

Booster testosteronu składający się z chelatowych aminokwasów magnezu i cynku oraz witaminy B.

Kupuję
MZ-STORE
29,00 zł
(1)

Synergistyczne połączenie magnezu, cynku i witaminy B6 o doskonałej wchłanialności.

Kupuję
  • Popularny
Berberine
Apollo's Hegemony
75,00 zł
(2)

300 mg czystej berberyny HCl w jednej kapsułce; aktywuje kinazę AMPK, poprawiając zdolności wysiłkowe.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Glicerofosforan magnezu

Informacja

Glicerofosforan magnezu – w suplementacji stosowany jest jako źródło niezbędnego w diecie człowieka makroskładnika, magnezu. Cechuje się wysoką biodostępnością, dzięki czemu stanowi efektywną formę uzupełniania podaży tego pierwiastka.

Niedobory magnezu kojarzone są głównie z bolesnymi skurczami mięśni. Istotnie, może być to objaw wskazujący na niedobory tego pierwiastka, które zdarzają się względnie często ze względu na jednocześnie spore zapotrzebowanie organizmu oraz ograniczoną podaż w diecie. Jony magnezu warunkują prawidłowe przewodnictwo nerwowe, wpływając korzystnie na sprawność kontroli neuromotorycznej oraz funkcji układu nerwowego.

Poza tym, magnez jest ważnym składnikiem budulcowym organizmu. Wpływa korzystnie na rozwój oraz wytrzymałość mechaniczną kośćca i tkanek nabłonkowym. Niedobory magnezu wiązane są z rozwojem próchnicy, zwiększoną łamliwością paznokci oraz wypadaniem włosów.

Wskazuje się również, że odpowiednia podaż magnezu jest niezwykle istotna w celu zachowania optymalnej kondycji psychicznej. Jego niedobory wiązane są w zytępowaniem depresji, a suplementacja wykazuje korzystny wpływ na stabilizacje stanu emocjonalnego u osób z jego zaburzeniami.

Do sytuacji predysponujących do suplementacji magnezu zaliczamy stosowani antykoncepcji hormonalnej, stosowanie leków diuretycznych, przewlekły stres oraz częste spożywanie alkoholu.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Ostatnio na blogu

Dlaczego EAA jest tak ważne w diecie sportowca?

Dlaczego EAA jest tak ważne w diecie sportowca?

Niezbędne aminokwasy EAA to grupa białek, które musisz spożywać wraz z dietą – Twój organizm nie produkuje ich sam. Jak sama nazwa wskazuje, są to...

czytaj więcej
Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Istnieje taki odłam POP-dietetyki, który od lat usilnie zajmuje się przestrzeganiem przed łączeniem ze sobą rozmaitych pokarmów. Istnieje wiele na pozór...

czytaj więcej
Witamina B6 – sposób na PMS?

Witamina B6 – sposób na PMS?

Zespół objawów pojawiających się w okolicach menstruacji dla wielu kobiet jest comiesięczną, ponurą tradycją. Środek, który by skutecznie zniwelował...

czytaj więcej
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Drastyczne zmiany w stężeniach estrogenów i progesteronu (oraz wielu innych hormonów) w przebiegu ciąży powodują wiele zmian strukturalnych w przewodzie...

czytaj więcej
PCOS – czym jest?

PCOS – czym jest?

Na początku musimy przypomnieć sobie pewną bardzo istotną lekcję biologii, a mianowicie lekcję o owulacji. Jak to działa? Kobiecą przysadkę mózgową...

czytaj więcej
Berberyna łagodzi objawy trądziku pospolitego

Berberyna łagodzi objawy trądziku pospolitego

Berberys zwyczajny (B. vulgaris) to roślina szeroko stosowana w ziołolecznictwie od tysiącleci. Głównym związkiem chemicznym warunkującym działanie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027