Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Protein Delite Protein Delite

Scitec Protein Delite to wyjątkowa odżywka białkowa, która w zależności od wersji smakowej zawiera kawałki czekolady lub owoców. Skutecznie uzupełnia zapotrzebowanie na proteiny w ciągu dnia, sprzyjając utrzymaniu pozytywnego bilansu azotowego oraz budowie masy mięśniowej. Dodatkowo produkt zawiera taurynę, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni szkieletowych oraz L-glutaminę, przyśpieszającą potreningową regenerację.

Dodatkowa porcja białka
Ultrafiltrowany koncentrat białek serwatki to jedna z najlepiej przyswajalnych form białka dostępnych na rynku pozyskiwanych z mleka. Koncentrat białek serwatki charakteryzuje się zawartością około 80% białka w 100 gramach produktu. Wzbogacenie diety o dodatkową porcję protein wspiera i przyśpiesza procesy regeneracyjne obejmujące odbudowę tkanek, które podczas treningu doznają mikrourazów. Odpowiednia podaż białka pozwala rozwijać muskulaturę i kształtować sylwetkę, ponieważ białko z pożywienia jest wykorzystywane do syntezy protein mięśniowych, głównego budulca tkanki mięśniowej.

Prawdziwe kawałki owoców
Producent umieścił w składzie prawdziwe kawałki owoców i czekolady, które skutecznie intensyfikują doznania smakowe. Owoce poddane zostały procesowi liofilizacji, który polega na natychmiastowym wysuszeniu zamrożonych składników. Pozwala to zachować ich naturalny smak i aromat, a także wszystkie składniki mineralne oraz witaminy w nich zawarte. Wysokobiałkowa odżywka idealnie sprawdzi się u osób uwielbiających owoce, przygotowujących smaczne desery oraz dla osób redukujących tkankę tłuszczową, gdzie odżywka może skutecznie zahamować łaknienie na słodkie produkty.

Szybko przyswajalne proteiny
Koncentrat białek serwatki (WPC) charakteryzuje się dość szybkim czasem przyswajania z przewodu pokarmowego, wynoszącym około 1-3 godzin. Zawierająca niewielką ilość węglowodanów i tłuszczy odżywka jest łatwostrawna i skutecznie uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na proteiny. Jej kinetyka wchłaniania sprawia, że jest doskonałym wyborem jako odżywka potreningowa, która wspomoże proces regeneracji mięśni i ułatwi ich rozbudowę.

Wysoka przyswajalność
Przyswajalność białka ocenia się za pomocą wskaźnika wartości biologicznej (biological value, BV), który określa możliwość wykorzystania białka przez organizm. Białkiem wzorcowym jest białko jaja kurzego, którego BV=100. WPC dzięki zawartości wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych oraz endogennych w odpowiednich proporcjach, charakteryzuje się BV=104. Oznacza to, że WPC może skutecznie zostać wykorzystane do odbudowy uszkodzonych tkanek, syntezy nowych protein lub aktualnych potrzeb organizmu.

Wsparcie potreningowej regeneracji
L-glutamina to aminokwas, który najobficiej występuje w mięśniach szkieletowych i stanowi nawet 60% zawartości wszystkich aminokwasów. Pełni rolę magazynującą oraz transportującą azot w ustroju, sprzyjając regeneracji tkanek oraz budowie masy mięśniowej. Aminokwas ten posiada również właściwości antykataboliczne, chroniące mięśnie przed rozpadem podczas długotrwałych wysiłków czy niewystarczającej podaży protein. Ponadto wspiera odporność organizmu i przyczynia się do utrzymania sprawnej pracy jelit, a także przyśpiesza potreningową resyntezę glikogenu mięśniowego.

Prawidłowa praca mięśni
Tauryna bierze udział w transportowaniu kreatyny do mięśni, przyczyniając się do zwiększenia wydajności ich pracy. Działa także jako osmoregulator, regulując poziom płynów w komórkach oraz wpływa na stężenie jonów wapnia i sodu w mięśniach szkieletowych. Dzięki temu zapewnia optymalne środowisko do prawidłowego funkcjonowania mięśni, a także pomaga dostarczyć im składników odżywczych. Aminokwas ten poprawia także insulinowrażliwość tkanek, pomagając absorbować białko oraz węglowodany i wykorzystać je w celach budulcowych, zapobiegając przy tym odkładaniu się nadmiaru kalorii w tkance tłuszczowej.

Naturalne frakcje białek
Odżywka zawiera naturalne frakcje białek występujące w mleku, takie jak laktoglobuliny, laktoferryny, laktoalbuminy oraz immunoglobuliny. Posiadają one szereg właściwości prozdrowotnych, obejmujących wsparcie odporności organizmu, rozwój korzystnej mikroflory bakteryjnej, działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Podsumowując, Scitec Protein Delite to wyjątkowa odzywka białkowa, wyróżniająca się zawartością kawałków owoców i czekolady. Posiada wysoceprzyswajalne źródło białka, charakteryzujące się szybkim czasem wchłaniania z przewodu pokarmowego. Dzięki zaawansowanemu procesowi ultrafiltracji, zmniejszona zostaje zawartość węglowodanów oraz tłuszczy, przy utrzymaniu wysokiego stężenia aminokwasów egzogennych oraz endogennych. Dodatek L-glutaminy oraz tauryny intensyfikuje potreningową regenerację oraz możliwości budowy jakościowej masy mięśniowej.

 

Wycofany
Since 2005
Protein Delite Protein Delite 1000g
Scitec
109,00 zł

Protein Delite

Wszystkie gramatury

1000g
109,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
4000g
329,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:
109,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Odżywka białkowa zawierająca prawdziwe kawałki owoców i czekolady
  • Wysokiej jakości ultrafiltrowany koncentrat białek serwatki
  • Sprzyja utrzymaniu dodatniego bilansu azotowego
  • Przyśpiesza potreningową regenerację organizmu
  • Wspiera budowę jakościowej masy mięśniowej
  • Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni
  • Wzbogacona o taurynę oraz L-glutaminę
  • Zapewnia wyjątkowe doznania smakowe
  • Zawiera naturalne frakcje białek mleka
  • Idealne białko do deserów i koktajli
  • Ogranicza katabolizm mięśniowy
  • Wysoka przyswajalność białka

Scitec Protein Delite to wyjątkowa odżywka białkowa, która w zależności od wersji smakowej zawiera kawałki czekolady lub owoców. Skutecznie uzupełnia zapotrzebowanie na proteiny w ciągu dnia, sprzyjając utrzymaniu pozytywnego bilansu azotowego oraz budowie masy mięśniowej. Dodatkowo produkt zawiera taurynę, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni szkieletowych oraz L-glutaminę, przyśpieszającą potreningową regenerację.

Dodatkowa porcja białka
Ultrafiltrowany koncentrat białek serwatki to jedna z najlepiej przyswajalnych form białka dostępnych na rynku pozyskiwanych z mleka. Koncentrat białek serwatki charakteryzuje się zawartością około 80% białka w 100 gramach produktu. Wzbogacenie diety o dodatkową porcję protein wspiera i przyśpiesza procesy regeneracyjne obejmujące odbudowę tkanek, które podczas treningu doznają mikrourazów. Odpowiednia podaż białka pozwala rozwijać muskulaturę i kształtować sylwetkę, ponieważ białko z pożywienia jest wykorzystywane do syntezy protein mięśniowych, głównego budulca tkanki mięśniowej.

Prawdziwe kawałki owoców
Producent umieścił w składzie prawdziwe kawałki owoców i czekolady, które skutecznie intensyfikują doznania smakowe. Owoce poddane zostały procesowi liofilizacji, który polega na natychmiastowym wysuszeniu zamrożonych składników. Pozwala to zachować ich naturalny smak i aromat, a także wszystkie składniki mineralne oraz witaminy w nich zawarte. Wysokobiałkowa odżywka idealnie sprawdzi się u osób uwielbiających owoce, przygotowujących smaczne desery oraz dla osób redukujących tkankę tłuszczową, gdzie odżywka może skutecznie zahamować łaknienie na słodkie produkty.

Szybko przyswajalne proteiny
Koncentrat białek serwatki (WPC) charakteryzuje się dość szybkim czasem przyswajania z przewodu pokarmowego, wynoszącym około 1-3 godzin. Zawierająca niewielką ilość węglowodanów i tłuszczy odżywka jest łatwostrawna i skutecznie uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na proteiny. Jej kinetyka wchłaniania sprawia, że jest doskonałym wyborem jako odżywka potreningowa, która wspomoże proces regeneracji mięśni i ułatwi ich rozbudowę.

Wysoka przyswajalność
Przyswajalność białka ocenia się za pomocą wskaźnika wartości biologicznej (biological value, BV), który określa możliwość wykorzystania białka przez organizm. Białkiem wzorcowym jest białko jaja kurzego, którego BV=100. WPC dzięki zawartości wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych oraz endogennych w odpowiednich proporcjach, charakteryzuje się BV=104. Oznacza to, że WPC może skutecznie zostać wykorzystane do odbudowy uszkodzonych tkanek, syntezy nowych protein lub aktualnych potrzeb organizmu.

Wsparcie potreningowej regeneracji
L-glutamina to aminokwas, który najobficiej występuje w mięśniach szkieletowych i stanowi nawet 60% zawartości wszystkich aminokwasów. Pełni rolę magazynującą oraz transportującą azot w ustroju, sprzyjając regeneracji tkanek oraz budowie masy mięśniowej. Aminokwas ten posiada również właściwości antykataboliczne, chroniące mięśnie przed rozpadem podczas długotrwałych wysiłków czy niewystarczającej podaży protein. Ponadto wspiera odporność organizmu i przyczynia się do utrzymania sprawnej pracy jelit, a także przyśpiesza potreningową resyntezę glikogenu mięśniowego.

Prawidłowa praca mięśni
Tauryna bierze udział w transportowaniu kreatyny do mięśni, przyczyniając się do zwiększenia wydajności ich pracy. Działa także jako osmoregulator, regulując poziom płynów w komórkach oraz wpływa na stężenie jonów wapnia i sodu w mięśniach szkieletowych. Dzięki temu zapewnia optymalne środowisko do prawidłowego funkcjonowania mięśni, a także pomaga dostarczyć im składników odżywczych. Aminokwas ten poprawia także insulinowrażliwość tkanek, pomagając absorbować białko oraz węglowodany i wykorzystać je w celach budulcowych, zapobiegając przy tym odkładaniu się nadmiaru kalorii w tkance tłuszczowej.

Naturalne frakcje białek
Odżywka zawiera naturalne frakcje białek występujące w mleku, takie jak laktoglobuliny, laktoferryny, laktoalbuminy oraz immunoglobuliny. Posiadają one szereg właściwości prozdrowotnych, obejmujących wsparcie odporności organizmu, rozwój korzystnej mikroflory bakteryjnej, działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Podsumowując, Scitec Protein Delite to wyjątkowa odzywka białkowa, wyróżniająca się zawartością kawałków owoców i czekolady. Posiada wysoceprzyswajalne źródło białka, charakteryzujące się szybkim czasem wchłaniania z przewodu pokarmowego. Dzięki zaawansowanemu procesowi ultrafiltracji, zmniejszona zostaje zawartość węglowodanów oraz tłuszczy, przy utrzymaniu wysokiego stężenia aminokwasów egzogennych oraz endogennych. Dodatek L-glutaminy oraz tauryny intensyfikuje potreningową regenerację oraz możliwości budowy jakościowej masy mięśniowej.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1000 gPorcja jednorazowa: 30 gIlość porcji w opakowaniu: 33
w porcji (30 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna112 kcal*
Białko19 g*
Węglowodany3,9 g*
- cukry3,6 g*
Tłuszcz2,3 g*
Kwasy tłuszczowe nasycone1,4 g*
Sól0,4 g*
L-glutamina50 mg*
Tauryna50 mg*

Pozostałe składniki

Alpejska czekolada mleczna: Ultrafiltowany koncentrat białek serwatki (z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), [serwatka naturalnie zawiera następujące frakcje białek: laktoglobuliny, laktoferryny, laktoalbuminy i immunoglobuliny], kawałki czekolady [cukier, masa kakaowa, proszek kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (Lecytyna rzepakowa), masło kakaowe (1%)], koncentrat białek mleka, kakao w proszku (10-12%) o zredukowanej zawartości tłuszczu, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), aromaty (czekoladowy, waniliowy), Chlorek sodu, Dekstroza, substancje słodzące (Acesulfam K, Suklaroza), 

czekoladowo-kokosowy: Ultrafiltowany koncentrat białek serwatki (z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), [serwatka naturalnie zawiera następujące frakcje białek: laktoglobuliny, laktoferryny, laktoalbuminy i immunoglobuliny], kawałki czekolady [cukier, masa kakaowa, proszek kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (Lecytyna rzepakowa), masło kakaowe (1%)], wiórki kokosowe, kakao w proszku (10-12%) o zredukowanej zawartości tłuszczu), aromaty (czekoladowy, kokosowy, waniliowy), koncentrat białek mleka, kakao w proszku (10-12%) o zredukowanej zawartości tłuszczu, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), Chlorek sodu, substancje słodzące (Acesulfam K, Suklaroza), Dekstroza

Kokosowo-migdałowy: Ultrafiltowany koncentrat białek serwatki (z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), [serwatka naturalnie zawiera następujące frakcje białek: laktoglobuliny, laktoferryny, laktoalbuminy i immunoglobuliny], koncentrat białek mleka, wiórki kokosowe, Dekstroza, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), aromaty (migdałowy, kokosowy, waniliowy), Chlorek sodu, substancje słodzące (Acesulfam K, Suklaroza), 

Truskawka-biała czekolada: Ultrafiltowany koncentrat białek serwatki (z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), [serwatka naturalnie zawiera następujące frakcje białek: laktoglobuliny, laktoferryny, laktoalbuminy i immunoglobuliny], koncentrat białek mleka, Maltodekstryna, aromaty (biała czekolada, truskawkowy), Liofilizowane kawałki truskawek, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), Dekstroza, Chlorek sodu, substancje słodzące (Acesulfam K, Suklaroza), barwnik (Czerwień buraczana),

Ananasowo-waniliowy: Ultrafiltowany koncentrat białek serwatki (z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), [serwatka naturalnie zawiera następujące frakcje białek: laktoglobuliny, laktoferryny, laktoalbuminy i immunoglobuliny], koncentrat białek mleka, Maltodekstryna, suszone kawalki ananasa, aromaty (waniliowy, ananasowy), substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), Dekstroza, Chlorek sodu, substancje słodzące (Acesulfam K, Suklaroza), 

malinowo-jogurtowy: Ultrafiltowany koncentrat białek serwatki (z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), [serwatka naturalnie zawiera następujące frakcje białek: laktoglobuliny, laktoferryny, laktoalbuminy i immunoglobuliny], koncentrat białek mleka, Dekstroza, Liofilizowane kawałki malin, aromaty (malinowy, jogurtowy, waniliowy), substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), Chlorek sodu, Jogurt w proszku (z mleka), substancje słodzące (Acesulfam K, Suklaroza), barwnik (Pąs 4R**)

Waniliowo-jagodowy: Ultrafiltowany koncentrat białek serwatki (z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), [serwatka naturalnie zawiera następujące frakcje białek: laktoglobuliny, laktoferryny, laktoalbuminy i immunoglobuliny], koncentrat białek mleka, Dekstroza, aromaty (kremowa wanilia, jagodowy, malinowy), substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), suszone borówki, Liofilizowane kawałki malin, Liofilizowane kawałki jagód, Chlorek sodu, substancje słodzące (Acesulfam K, Suklaroza), barwniki (Karmoizyna**, Błękit brylantowy FCF) **Może miec negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Mrm
89,00 zł

Wysoce przyswajalny, mikronizowany DHEA. Pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej kobiet i mężczyzn.

Kupuję
Trec
62,00 zł
(1)

Kompleks kilku form L-Glutaminy o doskonałej wchłanialności. Ułatwia regenerację mięśni i hamuje katabolizm.

Kupuję
Grenade
8,90 zł

Baton z wysoką zawartością białka. Słodzony poliolami, o niskiej zawartości cukrów prostych.

Kupuję
Now Foods
65,00 zł

Przyspiesza metabolizm; stymuluje termogenezę; stabilizuje glikemię.

Kupuję
Olimp
9,50 zł

Preparat zawierający L-glutaminę. Wspomaga przyrost suchej masy mięśniowe i przyspiesza regenerację.

Kupuję
Nutrex
99,00 zł
(1)

Wieloskładnikowy pre-workout zwiększający poziom energii i sprzyjający redukcji tkanki tłuszczowej.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Ostatnio na blogu

duzo roznych rzeczy :P/nogi

duzo roznych rzeczy :P/nogi

ostatnio mam problemy z zebem (dlubalem sobie w zebie i sie ukruszyl 😛 lekki bol, ale nie ma tragedii), wiec posilki glownie skladaja sie z odzywki bialkowej +...

czytaj więcej
NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

N-acetylo L-cysteina, czyli popularny NAC znany jest przede wszystkim ze swojego wpływu mukolitycznego. Pamiętasz kiedy podczas uciążliwego kaszlu z...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne migdałów

Korzyści zdrowotne migdałów

Migdały są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik, w związku z czym przypisuje się im wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów...

czytaj więcej
Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027