Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:204,00 zł409,00 zł613,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
T(5) Testosterone Optimization T(5) Testosterone Optimization

HPN T(5) Testosterone Optimization to produkt kładący nacisk na naturalną maksymalizację pobudzenia szlaków odpowiedzialnych za rozwój beztłuszczowej masy mięśniowej. Środek zwiększając stężenie wolnego testosteronu, z jego jednoczesną ochroną przed nadmierną konwersją do DHT i estrogenów, wzmaga anabolizm mięśniowy, bez wywoływania niekorzystnych efektów przypisywanych pochodnym testosteronu. Wprowadzając przy tym substancje podnoszące zdolności katalityczne enzymów oraz maksymalizujące wchłanianie i wykorzystanie substratów odżywczych, zapewnia pełne wykorzystanie spotęgowanego potencjału anabolicznego ustroju.

 

W skład produktu HPN T(5) Testosterone Optimization wchodzą:

Witamina Cnazwa zbiorcza odnosząca się do grupy hydrofilowych związków budową zbliżonych do glukozy, pełniących analogiczne funkcje w organizmie ludzkim. Pośród wszystkich jego postaci, kwas askorbinowy uznawany jest za podstawową, powszechnie akceptowaną, a do tego niedrogą formę danej witaminy. Dostarczając elektronów agresywnym substancjom z ich niedomiarem, w tym reaktywnym formom tlenu i azotu oraz wolnym rodnikom, jak również redukując utlenioną witaminą E, przerywa procesy peroksydacji lipidów oraz poprawia wydajność bariery antyoksydacyjnej. Przejawiając działanie antyutleniające oraz angażując się wielkość poziomu kortyzolu, chroni istniejące struktury ustroju przed degradacją. Przyczyniając się do utrzymania zredukowanej formy metali, umożliwia niezakłócony przebiegu przemian katalizowanych przez enzymy. Stanowiąc kofaktor w reakcji syntezy L-karnityny, angażuje się w przemiany energetyczne zachodzące w organizmie. Za sprawą właściwości przeciwutleniających ograniczających uszkodzenia jąder oraz niwelowania oddziaływania ołowiu na dany narząd, sprzyja zachowaniu odpowiedniego stężenia testosteronu. Wspierając pracę enzymów wprowadzających grupy hydroksylowe do cząsteczek proliny i lizyny, wspomaga tworzenie kolagenu. Uczestnicząc w przemianach jonów żelaza do soli żelazawych, poprawia ich przyswajalność, zwiększając tym samym skuteczność syntezy hemu oraz wydajność układu krwionośnego. Umożliwiając budowę kolagenu stanowiącego część strukturalną naczyń, chroniąc naczynia przed zmianami oksydacyjnymi, redukując utlenianie lipidów, sprzyjając syntezie prostaglandyn typu E mających istotny wpływ na zdolność powiększania światła naczyń, wspiera utrzymanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego. Obniżając poziom trójglicerydów oraz promując przemiany cholesterolu do kwasów żółciowych, wspomaga optymalizację lipidogramu. Wpływając na pobudliwość i skuteczność przemieszczania się makrofagów, granulocytów i immunoglobulin, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Będąc niezbędnym kofaktorem w procesie syntezy katecholamin oraz sprzyjając działalności acetylocholiny poprzez blokowanie acetylocholinesterazy, zachowaniu prawidłowości pracy układu nerwowego. Wzmacniając barierę antyoksydacyjną, ograniczając wewnątrzustrojową produkcję związków inicjujących procesy rakotwórcze, nasilając eliminację ksenobiotyków, uczestnicząc w otaczaniu miejsc zmienionych tkanką łączną, redukuje postęp zmian nowotworzenia.

Witamina D3 – oparty na strukturze steranu hydrofobowy związek rozpuszczalny w tłuszczach. Syntetyzowany naturalnie przez organizm ludzki w skutek przemiany cholesterolu indukowanej promieniami ultrafioletowymi cholekalcyferol, jest naturalną, powszechnie akceptowaną i wysokowydajną metabolicznie postacią witaminy D. Uczestnicząc w produkcji wielu enzymów oraz modulując odpowiedź receptorów witaminy D (VDR), receptorów kwasu retinowego (RXR) i receptorów zlokalizowanych w błonach, wielokierunkowo angażuje się w funkcjonowanie całego ustroju. Ograniczając aromatyzację androgenów poprzez normowanie aktywności aromatazy oraz ingerując w stężenie hormonów folikulotropowego i luteinizującego, wspiera zachowanie odpowiedniego poziomu testosteronu. Wzmagając syntezę białek wiążących wapń w końcowych odcinkach układu pokarmowego, poprawiając wchłanianie zwrotne danego składnika mineralnego w nerkach oraz normując przyswajanie fosforu, zapewnia odpowiednie stężenie wapnia w ustroju. Ingerując w gospodarkę wapniowo-fosforanową, organizując wzajemnie połączenia pomiędzy wapniem i fosforem oraz pobudzając osteoblasty, angażuje się w proces budowy i odnowy układu kostnego. Optymalizując poziom wapnia krążącego w układzie krążenia, zapewnia stałą pulę danego składnika mineralnego niezbędną do zachowania ciągłości przemian metabolicznych uzależnionych od jego dostępności. Wspiera prawidłową pracę mięśni. Regulując ciśnienie krwi, zapewnia utrzymanie dobrego stanu układu sercowo-naczyniowego. Pozwalając na zachowanie wysokiej wydajności bariery antyoksydacyjnej, ogranicza występowanie uszkodzeń układu nerwowego. Ingerując w tempo produkcji cytokin, normując pobudliwość limfocytów T i B, wpływając na skuteczność odpowiedzi monocytów i makrofagów względem patogenów, reguluje działanie układu odpornościowego. Ograniczając proliferację komórek nieprawidłowo zmienionych oraz nasilając ich apoptozę, hamuje postęp procesów nowotworzenia. Wpływając na sekrecję insuliny w obecności glukozy oraz obniżając insulinooporność, wspiera prawidłowe funkcjonowanie gospodarki insulinowo-węglowodanowej.

Cynk – mikroelement, który po wprowadzeniu do organizmu wykorzystywany jest jako aktywator i kofaktor blisko 300-tu enzymów. Umożliwiając przyłączanie kwasów nukleinowych do białka, zapewnia zdolność replikacji i odnowy materiału genetycznego, jak również syntezę i programowanie śmierci licznych struktur. Usprawniając produkcję substancji antyoksydacyjnych, wzmagając działalność dusmutazy ponadtlenkowej, redukując ilość tworzonych wolnych rodników poprzez ograniczanie lokowania jonów miedzi i żelaza w błonie komórkowej, normując aktywność oksydazy NDPH i syntazy tlenku azotu poprzez hamowanie receptorów NMDA oraz zabezpieczając grupy sulhydrolowe białek, poprawia funkcjonowanie bariery antyutleniającej. Występując w roli antagonisty kadmu i ołowiu, zwiększa skuteczność procesów detoksykacyjnych. Kontrolując pobudliwość anhydrazy węglanowej, wspomaga zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Wspierając syntezę limfocytów oraz kreując wielkość stężeń cytokin i interleukin, zapewnia prawidłową pracę układu immunologicznego. Umożliwiając tworzenie testosteronu, z jednoczesnym hamowaniem rozrostu gruczołu krokowego oraz wzmagając dojrzewanie plemników i podnoszą ich ruchliwość, dba o zachowanie zadowalającej kondycji zdrowotnej mężczyzny oraz wspiera utrzymanie wysokich jego zdolności rozrodczych. Będąc obecnym w kompleksie z glutaminianem, ingeruje w przewodnictwo nerwowe, tempo uczenia się i kreowanie pamięci. Wspomagając syntezę kwasu retinowego, wpływa na prawidłowość odbioru bodźców wzrokowych. Biorąc udział w procesie sekrecji insuliny oraz normowaniu jej stężenia w ustroju, a także wpływając na aktywność enzymów trzustkowych oraz ilość glukagonu, usprawnia procesy zarządzania substratami energetycznymi w ustroju. Wzmaga tempo regeneracji uszkodzonej skóry. Wpływa na wydajność syntezy witaminy D. Pozwala na zachowanie homeostazy jonowej magnezu, selenu, manganu i miedzi. Zastosowanie należącego do InterHealth produktu o nazwie L-OptiZinc®, chelatu stanowiącego kompleks cynku i L-metiony w proporcji 1:1, daje gwarancję możliwie najwyższej bioprzyswajalności i wysokiej efektywności działania danego składnika mineralnego.

AstraGin - zawiera w składzie składniki pochodzenia naturalnego takie jak wyciąg z Panax notoginseng i Traganka (Astragalus membrenaceus). Formuła zwiększa przyswajalność składników odżywczych i witamin, a także substancji takich jak kreatyna, arginina czy cytrulina. Panax notoginseng, nazywany często pseudo żeń-szeniem, należy do rodziny roślin Panax. Jego działanie zawdzięczamy zawartości saponin, a dokładniej ginsenozydów. Stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej jako środek zmniejszający napięcie naczyń krwionośnych, poprawiający przepływ krwi i zmniejszający ciśnienie tętnicze. Jest również wykorzystywany w celu zwiększenia energii oraz zmniejszenia bolesności mięśni po wysiłku, a także w chorobie zwyrodnieniowej stawów i w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Traganek zaliczany jest do roślin bobowatych, naturalnie występuje w Azji oraz w południowo-wschodniej części Chin. Posiada ponad 4000 lat historii w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jego działanie zawdzięcza się aktywności triterpenowych saponin, takich jak astraglozydy I-VIII. Zaliczany jest do adaptogenów, czyli substancji uodporniających organizm na stresory, zarówno fizyczne jak i psychiczne. Wykazano jego pozytywny wpływ na łagodzenie objawów choroby Alzheimera. Flawonoidy oraz astroglukany mają podobną budowę do ludzkich hormonów steroidowych, dzięki czemu mogą wchodzić z nimi w interakcje. Mogą zwiększać poziom hormonów anabolicznych (hormon wzrostu, GH i insulinopodobny czynnik wzrostu typu I, IGF-1) oraz niwelować działanie kortyzolu. Traganek posiada właściwości antyoksydacyjne, wspomaga organizm w pozbywaniu się wolnych rodników tlenowych oraz pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

Ekstrakt z Fenugreek – ekstrakt wytworzony na bazie nasion Trigonella foenum-graecum, ziela przynależącego do rodziny Fabaceae, wywodzącego się z rejonów Azji i Europy Wschodniej, zawleczonego, a następnie uprawianego na wielu innych obszarach globu. Najistotniejszym związkiem aktywnym danej rośliny jest trygonelia, alkaloid roślinny będący metylowaną pochodną niacyny. Wywierając działanie androgenne niezależne od testosteronu, wspiera wzrost struktur mięśniowych. Ograniczając aktywność 5-α-reduktazy, zmniejsza transformację wolnego testosteronu do dihydrotestosteronu (DHT), obniżając tym samym stężenie i aktywność bardziej agresywnej formy testosteronu. Podnosząc poziom trijodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4), wspiera metabolizm substratów energetycznych. Chroniąc komórki trzustki przed degradacja oraz usprawniając sekrecję insuliny w odpowiedzi na glukozę, wywiera istotny wpływ na gospodarkę węglowodanową ustroju. Pobudzając PI3K, wzmaga wychwyt glukozy przez mięśnie, obniżając tym samym insulinooporność, poprawiając tolerancję glukozy i sprzyjając gromadzeniu glikogenu. Normując gospodarkę węglowodanową, zapobiega występowaniu zbytnich skoków cukru w krwiobiegu. Zmniejszając przyswajanie cholesterolu i kwasów żółciowych, sprzyja optymalizacji lipidogramu. Za pośrednictwem układu serotoninergicznego, wykazuje właściwości przeciwbólowe. Modulując apetyt, zmniejsza łaknienie na produkty zasobne w tłuszcze. Wzmagając aktywność enzymów przeciwutleniających i ograniczając procesy niekontrolowanego utleniania struktur wątroby, wspomaga zachowanie dobrego stanu danego narządu. Poprawiając libido, zwiększa możliwości seksualne i satysfakcję z odbytego stosunku.

LJ 100 – środek wyprodukowany z bogatych w glikosaponiny i eurypeptydy specjalnie wyselekcjonowanych części Eurycoma Longifolia, drzewa znanego również pod nazwami: Tongkat Ali, Pasak Bumi oraz żeń-szeń malezyjski, rośliny z rodziny Simaroubaceae, porastającej głównie tereny Malezji i Indonezji, spotykanej także w Wietnamie, Jawie, Sumatrze oraz Tajlandii. Wzmagając ekspresję genów CYP17 umożliwiających syntezę 17a-hydroksylazy/17,20-liazy, stymuluje tworzenie androgenów, m.in. testosteronu. Zmniejszając ilość globulin wiążących hormony płciowe (SHBG), ogranicza łączenie wolnego testosteronu z danym białkiem, za sprawą czego podnosi poziom aktywnego testosteronu. Ograniczając pobudliwość aromatazy, przeciwdziała przemianom wolnego testosteronu do estrogenów. Minimalizując stężenie kortyzolu, redukuje rozległość procesów katabolicznych zachodzących w strukturach białkowych, w tym mięśniach oraz zwiększa skuteczność działania insuliny. Obniżając oporność komórek wątroby i mięśni na insulinę oraz wzmagając pobudliwość testosteronu, promuje utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Niwelując występowanie mutacji, sprzyja prawidłowemu rozwojowi tworzonych struktur. Poprawia komfort psychiczny i nastawienie do życia. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciw pierwotniakom.

Ekstrakt z Saw Palmetto – ekstrakt pozyskany z Serenoa repens, inaczej Sabal serrulatum, drzewa lub krzewu porastającego natywnie rejony klimatu umiarkowanego i subtropikalnego Ameryki Północnej. Przejawianie pewnych dobroczynnych właściwości danej roślinie umożliwia wysoka zawartość pewnych frakcji kwasów tłuszczowych, głównie: oleinowego, palmitynowego, oleopalmitynowego, stearynowego, linolowego, linolenowego, kaprylowego, kaprynowego i laurynowego. Blokując aktywność 5-α-reduktazy ograniczając konwersję wolnego testosteronu do dihydrotestosteronu (DHT), jak również niwelując oddziaływanie DHT na receptory androgenowe, w tym gruczołu krokowego, hamuje rozrost prostaty. Ograniczając pobudzenie 5-α-reduktazy typu I i II w skórze głowy, zmniejsza łysienie typu męskiego. Redukując syntezę cyklooksygenazy-2, fosfolipazy A2 i 5-lipoksygenazy, niweluje wielkość odczynów zapalnych, obrzęków oraz uczucia bólu, szczególnie z okolic gruczołu krokowego i cewki moczowej. Usprawniając produkcję tlenku azotu i redukując reakcje zapalne zachodzące w rejonach ciał jamistych, sprzyja wywoływaniu i utrzymaniu erekcji. Działając antyutleniająco i antyproliferacyjnie, spowalnia tempo zachodzenia procesów nowotworzenia.

Bioperine® – znajdujący poparcie w literaturze badawczej środek oparty na esencji pozyskanej z owoców Piper nigrum, którego znak stanowi własność firmy Sabinsa, światowego giganta będącego producentem i dystrybutorem szerokiej gamy ekstraktów roślinnych. Piper nigrum jest wieloletnim pnącym krzewem zaklasyfikowanym do rodziny Piperaceae, rosnącym dziko na obszarze Indii, uprawianym w wielu tropikalnych rejonach świata, szczególnie Chinach, na Półwyspie Malajskim i Archipelagu Malajskim. Najbardziej cenionym związkiem wchodzącym w jego skład jest piperydyna, substancja nadająca ostry, piekący smak, a zarazem wywierającym istotny wpływ na organizm ludzki. Wzmagając produkcję enzymów proteolitycznych oraz tworzenie kwasu żołądkowego, zwiększa skuteczność procesów trawiennych. Intensyfikując napływ krwi do naczyń umiejscowionych w dolnych częściach układu pokarmowego oraz poprawiając transport substancji odżywczych przez barierę jelit, maksymalizuje wchłanianie cukrów, aminokwasów, minerałów, głównie selenu, witamin, w tym z grupy B i wielu innych korzystnych substancji, np: resweratrolu, beta-karotenu, kurkumy, czy koenzymu Q10. Usprawniając gromadzenie pozytywnych związków przez komórki ustroju, potęguje efektywność działania danych substancji. Przejawiając działanie antyoksydacyjne, poprawia funkcjonowanie bariery przeciwutleniającej. Obniżając produkcję interleukin 6 (IL6) i prostaglandyn E2 (PGE 2), zmniejsza wielkość reakcji zapalnych i natężenie bólu. Przywracając zaniżoną wielkość stężeń trijodotyroniny (T3), tyroksyny (T4) i testosteronu, angażuje się w działanie układu hormonalnego. Wpływając na sygnalizację układu serotoninergicznego, koi i uspokaja organizm. Ingerując w poziom hormonów tarczycy oraz zwiększając ilość cyklicznego AMP (cAMP), usprawnia funkcjonowanie gospodarki energetycznej organizmu. Pobudzając odpowiedź receptorów MC-4 oraz modulując aktywność działalność acylotransferazy lecytynowo-cholesterolowej i lipazy lipoproteinowej, jak również wpływając na ilość apolipoproteiny, zmniejsza poziom triglicerydów, cholesterolu ogółem, lipoprotein o niskiej i bardzo niskiej gęstości (LDL i VLDL) oraz podnosi stężenie lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), spierając tym samym poprawę lipidogramu. Niwelując działalność kolagenazy MMP13 redukuje rozpad kolagenu typu II, wspierając poprzez to zachowanie dobrej kondycji stawów. Zmniejszając degradację kolagenu i usprawniając procesy pigmentacji skóry, wspomaga zachowanie jej atrakcyjnego wyglądu.


Podsumuwojąc, HPN T(5) Test Booster to środek, którego celem jest spotęgowanie naturalnych możliwości anabolicznych ustroju, z jednoczesną ochroną układów i narządów przed niekorzystnymi efektami występowania zwiększonej ilości wolnego testosteronu w krwiobiegu. Wzmagając sekrecję testosteronu i podnosząc jego poziom w postaci wolnej, pobudza anaboliczne ścieżki odpowiedzialne za rozwój masy mięśniowej. Ograniczając aktywność aromatazy i 5-α-reduktazy, niweluje prawdopodobieństwo przemian testosteronu do estrogenów i dihydrotestosteronu, chroniąc tym samym ustrój przed niekorzystną konsekwencją nadmiernej działalnością jego pochodnych. Dostarczając związków zapewniających pełnię sprawności wymaganego aparatu enzymatycznego oraz potęgując przyswajanie oraz spożytkowanie substratów odżywczych, umożliwia wysokowydajny przebieg procesów budowy i odnowy struktur mięśniowych. Zwiększając ilość wybranych hormonów tarczycy, podnosi tempo przemian metabolicznych. Usprawniając gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową, sprzyja prawidłowemu obrotowi substratów energetycznych zapewniających energię do tworzenia i pracy mięśni oraz niweluje tworzenie zapasowej tkanki tłuszczowej. Chroniąc liczne układy, w tym krwionośny, moczowy i rozrodczy oraz narządy, głównie prostatę i wątrobę, zapewnia zachowanie dobrej kondycji organizmu w okresie jego wzmożonego rozwoju. Sprzyjając utrzymaniu wysokiego libido oraz możliwości seksualnych, pozwala na czerpanie pełni satysfakcji z osiąganych efektów. HPN T(5) Test Booster jest unikalnym produktem, który kreując pozytywne dla rozwoju beztłuszczowej masy mięśniowej środowisko w ustroju, pozwala na intensywny rozrost mięśni bez występowania niekorzystnych efektów ubocznych.

 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
T(5) Testosterone Optimization T(5) Testosterone Optimization 135 kaps.
Hpn Supplements
279,00 zł

T(5) Testosterone Optimization 135 kaps.

ilość: 135 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
279,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 273,42 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wzmaga utratę zbędnej tkanki tłuszczowej
  • Wzmaga naturalną syntezę testosteronu
  • Ogranicza aktywność aromatazy
  • Zmniejsza działalność 5-α-reduktazy
  • Podnosi poziom wolnego testosteronu
  • Zwiększa stężenie hormonów T3 i T4
  • Poprawia pracę układu enzymatycznego
  • Przyspiesza przemiany metaboliczne
  • Usprawnia przemiany węglowodanów
  • Promuje procesy anaboliczne mięśni
  • Promuje rozwój atletycznej sylwetki
  • Wspiera pracę licznych układów
  • Dba o kondycję prostaty i wątroby
  • Obniża ilość globulin SHBG
  • Normalizuje profil lipidowy
  • Utrzymuje wysokie libido

HPN T(5) Testosterone Optimization to produkt kładący nacisk na naturalną maksymalizację pobudzenia szlaków odpowiedzialnych za rozwój beztłuszczowej masy mięśniowej. Środek zwiększając stężenie wolnego testosteronu, z jego jednoczesną ochroną przed nadmierną konwersją do DHT i estrogenów, wzmaga anabolizm mięśniowy, bez wywoływania niekorzystnych efektów przypisywanych pochodnym testosteronu. Wprowadzając przy tym substancje podnoszące zdolności katalityczne enzymów oraz maksymalizujące wchłanianie i wykorzystanie substratów odżywczych, zapewnia pełne wykorzystanie spotęgowanego potencjału anabolicznego ustroju.

 

W skład produktu HPN T(5) Testosterone Optimization wchodzą:

Witamina Cnazwa zbiorcza odnosząca się do grupy hydrofilowych związków budową zbliżonych do glukozy, pełniących analogiczne funkcje w organizmie ludzkim. Pośród wszystkich jego postaci, kwas askorbinowy uznawany jest za podstawową, powszechnie akceptowaną, a do tego niedrogą formę danej witaminy. Dostarczając elektronów agresywnym substancjom z ich niedomiarem, w tym reaktywnym formom tlenu i azotu oraz wolnym rodnikom, jak również redukując utlenioną witaminą E, przerywa procesy peroksydacji lipidów oraz poprawia wydajność bariery antyoksydacyjnej. Przejawiając działanie antyutleniające oraz angażując się wielkość poziomu kortyzolu, chroni istniejące struktury ustroju przed degradacją. Przyczyniając się do utrzymania zredukowanej formy metali, umożliwia niezakłócony przebiegu przemian katalizowanych przez enzymy. Stanowiąc kofaktor w reakcji syntezy L-karnityny, angażuje się w przemiany energetyczne zachodzące w organizmie. Za sprawą właściwości przeciwutleniających ograniczających uszkodzenia jąder oraz niwelowania oddziaływania ołowiu na dany narząd, sprzyja zachowaniu odpowiedniego stężenia testosteronu. Wspierając pracę enzymów wprowadzających grupy hydroksylowe do cząsteczek proliny i lizyny, wspomaga tworzenie kolagenu. Uczestnicząc w przemianach jonów żelaza do soli żelazawych, poprawia ich przyswajalność, zwiększając tym samym skuteczność syntezy hemu oraz wydajność układu krwionośnego. Umożliwiając budowę kolagenu stanowiącego część strukturalną naczyń, chroniąc naczynia przed zmianami oksydacyjnymi, redukując utlenianie lipidów, sprzyjając syntezie prostaglandyn typu E mających istotny wpływ na zdolność powiększania światła naczyń, wspiera utrzymanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego. Obniżając poziom trójglicerydów oraz promując przemiany cholesterolu do kwasów żółciowych, wspomaga optymalizację lipidogramu. Wpływając na pobudliwość i skuteczność przemieszczania się makrofagów, granulocytów i immunoglobulin, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Będąc niezbędnym kofaktorem w procesie syntezy katecholamin oraz sprzyjając działalności acetylocholiny poprzez blokowanie acetylocholinesterazy, zachowaniu prawidłowości pracy układu nerwowego. Wzmacniając barierę antyoksydacyjną, ograniczając wewnątrzustrojową produkcję związków inicjujących procesy rakotwórcze, nasilając eliminację ksenobiotyków, uczestnicząc w otaczaniu miejsc zmienionych tkanką łączną, redukuje postęp zmian nowotworzenia.

Witamina D3 – oparty na strukturze steranu hydrofobowy związek rozpuszczalny w tłuszczach. Syntetyzowany naturalnie przez organizm ludzki w skutek przemiany cholesterolu indukowanej promieniami ultrafioletowymi cholekalcyferol, jest naturalną, powszechnie akceptowaną i wysokowydajną metabolicznie postacią witaminy D. Uczestnicząc w produkcji wielu enzymów oraz modulując odpowiedź receptorów witaminy D (VDR), receptorów kwasu retinowego (RXR) i receptorów zlokalizowanych w błonach, wielokierunkowo angażuje się w funkcjonowanie całego ustroju. Ograniczając aromatyzację androgenów poprzez normowanie aktywności aromatazy oraz ingerując w stężenie hormonów folikulotropowego i luteinizującego, wspiera zachowanie odpowiedniego poziomu testosteronu. Wzmagając syntezę białek wiążących wapń w końcowych odcinkach układu pokarmowego, poprawiając wchłanianie zwrotne danego składnika mineralnego w nerkach oraz normując przyswajanie fosforu, zapewnia odpowiednie stężenie wapnia w ustroju. Ingerując w gospodarkę wapniowo-fosforanową, organizując wzajemnie połączenia pomiędzy wapniem i fosforem oraz pobudzając osteoblasty, angażuje się w proces budowy i odnowy układu kostnego. Optymalizując poziom wapnia krążącego w układzie krążenia, zapewnia stałą pulę danego składnika mineralnego niezbędną do zachowania ciągłości przemian metabolicznych uzależnionych od jego dostępności. Wspiera prawidłową pracę mięśni. Regulując ciśnienie krwi, zapewnia utrzymanie dobrego stanu układu sercowo-naczyniowego. Pozwalając na zachowanie wysokiej wydajności bariery antyoksydacyjnej, ogranicza występowanie uszkodzeń układu nerwowego. Ingerując w tempo produkcji cytokin, normując pobudliwość limfocytów T i B, wpływając na skuteczność odpowiedzi monocytów i makrofagów względem patogenów, reguluje działanie układu odpornościowego. Ograniczając proliferację komórek nieprawidłowo zmienionych oraz nasilając ich apoptozę, hamuje postęp procesów nowotworzenia. Wpływając na sekrecję insuliny w obecności glukozy oraz obniżając insulinooporność, wspiera prawidłowe funkcjonowanie gospodarki insulinowo-węglowodanowej.

Cynk – mikroelement, który po wprowadzeniu do organizmu wykorzystywany jest jako aktywator i kofaktor blisko 300-tu enzymów. Umożliwiając przyłączanie kwasów nukleinowych do białka, zapewnia zdolność replikacji i odnowy materiału genetycznego, jak również syntezę i programowanie śmierci licznych struktur. Usprawniając produkcję substancji antyoksydacyjnych, wzmagając działalność dusmutazy ponadtlenkowej, redukując ilość tworzonych wolnych rodników poprzez ograniczanie lokowania jonów miedzi i żelaza w błonie komórkowej, normując aktywność oksydazy NDPH i syntazy tlenku azotu poprzez hamowanie receptorów NMDA oraz zabezpieczając grupy sulhydrolowe białek, poprawia funkcjonowanie bariery antyutleniającej. Występując w roli antagonisty kadmu i ołowiu, zwiększa skuteczność procesów detoksykacyjnych. Kontrolując pobudliwość anhydrazy węglanowej, wspomaga zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Wspierając syntezę limfocytów oraz kreując wielkość stężeń cytokin i interleukin, zapewnia prawidłową pracę układu immunologicznego. Umożliwiając tworzenie testosteronu, z jednoczesnym hamowaniem rozrostu gruczołu krokowego oraz wzmagając dojrzewanie plemników i podnoszą ich ruchliwość, dba o zachowanie zadowalającej kondycji zdrowotnej mężczyzny oraz wspiera utrzymanie wysokich jego zdolności rozrodczych. Będąc obecnym w kompleksie z glutaminianem, ingeruje w przewodnictwo nerwowe, tempo uczenia się i kreowanie pamięci. Wspomagając syntezę kwasu retinowego, wpływa na prawidłowość odbioru bodźców wzrokowych. Biorąc udział w procesie sekrecji insuliny oraz normowaniu jej stężenia w ustroju, a także wpływając na aktywność enzymów trzustkowych oraz ilość glukagonu, usprawnia procesy zarządzania substratami energetycznymi w ustroju. Wzmaga tempo regeneracji uszkodzonej skóry. Wpływa na wydajność syntezy witaminy D. Pozwala na zachowanie homeostazy jonowej magnezu, selenu, manganu i miedzi. Zastosowanie należącego do InterHealth produktu o nazwie L-OptiZinc®, chelatu stanowiącego kompleks cynku i L-metiony w proporcji 1:1, daje gwarancję możliwie najwyższej bioprzyswajalności i wysokiej efektywności działania danego składnika mineralnego.

AstraGin - zawiera w składzie składniki pochodzenia naturalnego takie jak wyciąg z Panax notoginseng i Traganka (Astragalus membrenaceus). Formuła zwiększa przyswajalność składników odżywczych i witamin, a także substancji takich jak kreatyna, arginina czy cytrulina. Panax notoginseng, nazywany często pseudo żeń-szeniem, należy do rodziny roślin Panax. Jego działanie zawdzięczamy zawartości saponin, a dokładniej ginsenozydów. Stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej jako środek zmniejszający napięcie naczyń krwionośnych, poprawiający przepływ krwi i zmniejszający ciśnienie tętnicze. Jest również wykorzystywany w celu zwiększenia energii oraz zmniejszenia bolesności mięśni po wysiłku, a także w chorobie zwyrodnieniowej stawów i w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Traganek zaliczany jest do roślin bobowatych, naturalnie występuje w Azji oraz w południowo-wschodniej części Chin. Posiada ponad 4000 lat historii w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jego działanie zawdzięcza się aktywności triterpenowych saponin, takich jak astraglozydy I-VIII. Zaliczany jest do adaptogenów, czyli substancji uodporniających organizm na stresory, zarówno fizyczne jak i psychiczne. Wykazano jego pozytywny wpływ na łagodzenie objawów choroby Alzheimera. Flawonoidy oraz astroglukany mają podobną budowę do ludzkich hormonów steroidowych, dzięki czemu mogą wchodzić z nimi w interakcje. Mogą zwiększać poziom hormonów anabolicznych (hormon wzrostu, GH i insulinopodobny czynnik wzrostu typu I, IGF-1) oraz niwelować działanie kortyzolu. Traganek posiada właściwości antyoksydacyjne, wspomaga organizm w pozbywaniu się wolnych rodników tlenowych oraz pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

Ekstrakt z Fenugreek – ekstrakt wytworzony na bazie nasion Trigonella foenum-graecum, ziela przynależącego do rodziny Fabaceae, wywodzącego się z rejonów Azji i Europy Wschodniej, zawleczonego, a następnie uprawianego na wielu innych obszarach globu. Najistotniejszym związkiem aktywnym danej rośliny jest trygonelia, alkaloid roślinny będący metylowaną pochodną niacyny. Wywierając działanie androgenne niezależne od testosteronu, wspiera wzrost struktur mięśniowych. Ograniczając aktywność 5-α-reduktazy, zmniejsza transformację wolnego testosteronu do dihydrotestosteronu (DHT), obniżając tym samym stężenie i aktywność bardziej agresywnej formy testosteronu. Podnosząc poziom trijodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4), wspiera metabolizm substratów energetycznych. Chroniąc komórki trzustki przed degradacja oraz usprawniając sekrecję insuliny w odpowiedzi na glukozę, wywiera istotny wpływ na gospodarkę węglowodanową ustroju. Pobudzając PI3K, wzmaga wychwyt glukozy przez mięśnie, obniżając tym samym insulinooporność, poprawiając tolerancję glukozy i sprzyjając gromadzeniu glikogenu. Normując gospodarkę węglowodanową, zapobiega występowaniu zbytnich skoków cukru w krwiobiegu. Zmniejszając przyswajanie cholesterolu i kwasów żółciowych, sprzyja optymalizacji lipidogramu. Za pośrednictwem układu serotoninergicznego, wykazuje właściwości przeciwbólowe. Modulując apetyt, zmniejsza łaknienie na produkty zasobne w tłuszcze. Wzmagając aktywność enzymów przeciwutleniających i ograniczając procesy niekontrolowanego utleniania struktur wątroby, wspomaga zachowanie dobrego stanu danego narządu. Poprawiając libido, zwiększa możliwości seksualne i satysfakcję z odbytego stosunku.

LJ 100 – środek wyprodukowany z bogatych w glikosaponiny i eurypeptydy specjalnie wyselekcjonowanych części Eurycoma Longifolia, drzewa znanego również pod nazwami: Tongkat Ali, Pasak Bumi oraz żeń-szeń malezyjski, rośliny z rodziny Simaroubaceae, porastającej głównie tereny Malezji i Indonezji, spotykanej także w Wietnamie, Jawie, Sumatrze oraz Tajlandii. Wzmagając ekspresję genów CYP17 umożliwiających syntezę 17a-hydroksylazy/17,20-liazy, stymuluje tworzenie androgenów, m.in. testosteronu. Zmniejszając ilość globulin wiążących hormony płciowe (SHBG), ogranicza łączenie wolnego testosteronu z danym białkiem, za sprawą czego podnosi poziom aktywnego testosteronu. Ograniczając pobudliwość aromatazy, przeciwdziała przemianom wolnego testosteronu do estrogenów. Minimalizując stężenie kortyzolu, redukuje rozległość procesów katabolicznych zachodzących w strukturach białkowych, w tym mięśniach oraz zwiększa skuteczność działania insuliny. Obniżając oporność komórek wątroby i mięśni na insulinę oraz wzmagając pobudliwość testosteronu, promuje utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Niwelując występowanie mutacji, sprzyja prawidłowemu rozwojowi tworzonych struktur. Poprawia komfort psychiczny i nastawienie do życia. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciw pierwotniakom.

Ekstrakt z Saw Palmetto – ekstrakt pozyskany z Serenoa repens, inaczej Sabal serrulatum, drzewa lub krzewu porastającego natywnie rejony klimatu umiarkowanego i subtropikalnego Ameryki Północnej. Przejawianie pewnych dobroczynnych właściwości danej roślinie umożliwia wysoka zawartość pewnych frakcji kwasów tłuszczowych, głównie: oleinowego, palmitynowego, oleopalmitynowego, stearynowego, linolowego, linolenowego, kaprylowego, kaprynowego i laurynowego. Blokując aktywność 5-α-reduktazy ograniczając konwersję wolnego testosteronu do dihydrotestosteronu (DHT), jak również niwelując oddziaływanie DHT na receptory androgenowe, w tym gruczołu krokowego, hamuje rozrost prostaty. Ograniczając pobudzenie 5-α-reduktazy typu I i II w skórze głowy, zmniejsza łysienie typu męskiego. Redukując syntezę cyklooksygenazy-2, fosfolipazy A2 i 5-lipoksygenazy, niweluje wielkość odczynów zapalnych, obrzęków oraz uczucia bólu, szczególnie z okolic gruczołu krokowego i cewki moczowej. Usprawniając produkcję tlenku azotu i redukując reakcje zapalne zachodzące w rejonach ciał jamistych, sprzyja wywoływaniu i utrzymaniu erekcji. Działając antyutleniająco i antyproliferacyjnie, spowalnia tempo zachodzenia procesów nowotworzenia.

Bioperine® – znajdujący poparcie w literaturze badawczej środek oparty na esencji pozyskanej z owoców Piper nigrum, którego znak stanowi własność firmy Sabinsa, światowego giganta będącego producentem i dystrybutorem szerokiej gamy ekstraktów roślinnych. Piper nigrum jest wieloletnim pnącym krzewem zaklasyfikowanym do rodziny Piperaceae, rosnącym dziko na obszarze Indii, uprawianym w wielu tropikalnych rejonach świata, szczególnie Chinach, na Półwyspie Malajskim i Archipelagu Malajskim. Najbardziej cenionym związkiem wchodzącym w jego skład jest piperydyna, substancja nadająca ostry, piekący smak, a zarazem wywierającym istotny wpływ na organizm ludzki. Wzmagając produkcję enzymów proteolitycznych oraz tworzenie kwasu żołądkowego, zwiększa skuteczność procesów trawiennych. Intensyfikując napływ krwi do naczyń umiejscowionych w dolnych częściach układu pokarmowego oraz poprawiając transport substancji odżywczych przez barierę jelit, maksymalizuje wchłanianie cukrów, aminokwasów, minerałów, głównie selenu, witamin, w tym z grupy B i wielu innych korzystnych substancji, np: resweratrolu, beta-karotenu, kurkumy, czy koenzymu Q10. Usprawniając gromadzenie pozytywnych związków przez komórki ustroju, potęguje efektywność działania danych substancji. Przejawiając działanie antyoksydacyjne, poprawia funkcjonowanie bariery przeciwutleniającej. Obniżając produkcję interleukin 6 (IL6) i prostaglandyn E2 (PGE 2), zmniejsza wielkość reakcji zapalnych i natężenie bólu. Przywracając zaniżoną wielkość stężeń trijodotyroniny (T3), tyroksyny (T4) i testosteronu, angażuje się w działanie układu hormonalnego. Wpływając na sygnalizację układu serotoninergicznego, koi i uspokaja organizm. Ingerując w poziom hormonów tarczycy oraz zwiększając ilość cyklicznego AMP (cAMP), usprawnia funkcjonowanie gospodarki energetycznej organizmu. Pobudzając odpowiedź receptorów MC-4 oraz modulując aktywność działalność acylotransferazy lecytynowo-cholesterolowej i lipazy lipoproteinowej, jak również wpływając na ilość apolipoproteiny, zmniejsza poziom triglicerydów, cholesterolu ogółem, lipoprotein o niskiej i bardzo niskiej gęstości (LDL i VLDL) oraz podnosi stężenie lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), spierając tym samym poprawę lipidogramu. Niwelując działalność kolagenazy MMP13 redukuje rozpad kolagenu typu II, wspierając poprzez to zachowanie dobrej kondycji stawów. Zmniejszając degradację kolagenu i usprawniając procesy pigmentacji skóry, wspomaga zachowanie jej atrakcyjnego wyglądu.


Podsumuwojąc, HPN T(5) Test Booster to środek, którego celem jest spotęgowanie naturalnych możliwości anabolicznych ustroju, z jednoczesną ochroną układów i narządów przed niekorzystnymi efektami występowania zwiększonej ilości wolnego testosteronu w krwiobiegu. Wzmagając sekrecję testosteronu i podnosząc jego poziom w postaci wolnej, pobudza anaboliczne ścieżki odpowiedzialne za rozwój masy mięśniowej. Ograniczając aktywność aromatazy i 5-α-reduktazy, niweluje prawdopodobieństwo przemian testosteronu do estrogenów i dihydrotestosteronu, chroniąc tym samym ustrój przed niekorzystną konsekwencją nadmiernej działalnością jego pochodnych. Dostarczając związków zapewniających pełnię sprawności wymaganego aparatu enzymatycznego oraz potęgując przyswajanie oraz spożytkowanie substratów odżywczych, umożliwia wysokowydajny przebieg procesów budowy i odnowy struktur mięśniowych. Zwiększając ilość wybranych hormonów tarczycy, podnosi tempo przemian metabolicznych. Usprawniając gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową, sprzyja prawidłowemu obrotowi substratów energetycznych zapewniających energię do tworzenia i pracy mięśni oraz niweluje tworzenie zapasowej tkanki tłuszczowej. Chroniąc liczne układy, w tym krwionośny, moczowy i rozrodczy oraz narządy, głównie prostatę i wątrobę, zapewnia zachowanie dobrej kondycji organizmu w okresie jego wzmożonego rozwoju. Sprzyjając utrzymaniu wysokiego libido oraz możliwości seksualnych, pozwala na czerpanie pełni satysfakcji z osiąganych efektów. HPN T(5) Test Booster jest unikalnym produktem, który kreując pozytywne dla rozwoju beztłuszczowej masy mięśniowej środowisko w ustroju, pozwala na intensywny rozrost mięśni bez występowania niekorzystnych efektów ubocznych.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 135 kapsułekPorcja dzienna: 5 kapsułekIlość porcji w opakowaniu: 27
w porcji dziennej (5 kapsułek)zawartość%ZDS
600 mg-
Witamina C (jako kwas askorbinowy)60 mg100%
Witamina D3 (jako cholekalcyferol)2500 IU625%
Cynk (jako OptiZinc® ZM 200, Monometionina Cynku)20 mg133%
Lean Mass Activation:Testofen® Ekstrakt z kozieradki (Fenugreek, Trigonella foenum-graecum)
Free Test Elevation:LJ100® (ekstrakt z Eurycoma Longifolia (Longjack)) (NLT 40% Glycosaponinsand and NLT 22% eurypeptydów), AstraGin® (Panax Notoginseng i Traganek (Astragulus Membranaceus) (korzeń)150 mg-
Absorption and Health Optimization:Saw Palmetto w proszku (Serenoa repens) (owoce), Bioperine® Ekstrakt z czarnego pieprzu (NLT 93% piperyny) (Piper nigrum) (owoc)205 mg-

Pozostałe składniki

Mikrokrystaliczna celuloza, żelatyna, stearynian magnezu i dwutlenek krzemu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
62,00 zł

Odżywka wspomagająca przyrost masy mięśniowej polecana dla osób o wolnej przemianie materii.

Kupuję
Biotech Usa
36,00 zł

Koktajl białkowo–węglowodanowy w proszku z dodatkiem monohydratu kreatyny i peptydów glutaminy.

Kupuję
Activlab
55,00 zł
(4)

Odżywka białkowa wspomagająca budowę masy mięśniowej. Zawiera taurynę oraz kreaytnę.

Kupuję
Scitec
189,00 zł
(4)

Zaawansowany gainer białkowy. Zawiera 6 rodzajów węglowodanów o różnym tempie wchłaniania. Wspomaga anabolizm.

Kupuję
Trec
105,00 zł
(1)

Odżywka na masę zawierająca długołańcuchowe węglowodany i białko serwatkowe. Zwiększa siłę.

Kupuję
Trec
94,00 zł
(2)

Odżywka wspomagająca przyrost masy mięśniowej polecana dla osób o wolnej przemianie materii.

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Cholekalcyferol

Informacja

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.

Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol. 

Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.

Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.

Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.  

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Monometionina cynku

Informacja

Monometionina cynku – cynk w innowacyjnej postaci chelatu aminokwasowego, będący połączeniem jonu cynku z cząsteczką metioniny. Suplementacja cynku w formie chelatu niesie ze sobą wiele korzyści, gdyż połączenie to jest stabilne i dobrze przyswajalne przez organizm. Niektóre dane wskazują na większą łatwość przenikania przez ściany jelita i lepsze wchłanianie cynku w postaci chelatowanej. Metionina jest najłatwiej absorbowanym przez organizm aminokwasem, co przyczynia się na dobrą biodostępność połączenia tego związku z cynkiem.

Monometionina cynku wchodzi w skład popularnego suplementu ZMA, który jest połączeniem cynku, magnezu i witaminy B6. Cynk w postaci chelatowanej może zaburzać przyswajanie antybiotyków z grupy tetracyklin oraz chinolonów (np. ciprofloksacyna). W tym przypadku należy przyjmować antybiotyk 2 godziny przed lub po przyjęciu monometioniny cynku.

Kozieradka

Informacja

Kozieradka pospolita (Trigonella forenum) –  jest rośliną zielną z rodziny bobowatych. Nasiona kozieradki (semen foenugraeci) obniżają poziom cukru, poprzez działanie 4-hydroksyizoleucyny  i cholesterolu we krwi. Są stymulatorem produkcji mleka, przy ich zastosowaniu produkcja mleka wzrastała dziewięciokrotnie. Jest źródłem diosgeniny, gitogeniny, jamogeiny  i tigogeniny glikozydów steroidowych (saponin). Mają zastosowanie wewnętrzne (działają osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową układu pokarmowego) oraz zewnętrzne (w chorobach zapalnych skóry: czyraki, egzemy, ropnie oraz w chorobach wrzodowych).

W suplementacji sportowej używany jako źródło  glikozydów steroidowych (saponin) celem podwyższenia poziomu testosteronu. Dostępny w postaci monopreparatów oraz licznych suplementów.

Dawkowanie: W suplementacji sportowej: 200-1000 mg ekstraktu na dobę (jednorazowo, lub w dwóch dawkach).

Ekstrakt Eurycoma Longifolia

Informacja

Ekstrakt Eurycoma longifolia (Pasak Bumi, Ali Tongkat) – wyciąg roślinny azjatyckiej, od wieków stosowanej jako silny afrodyzjak oraz środek o właściwościach tonizujących.  Jest źródłem alkaloidów i glikozydów (m.in. beta-karboliny), wpływającą na aktywność męskich hormonów płciowych. Stosowanie ekstraktu zwiększa odporność i wytrzymałość organizmu, wpływa korzystnie na samopoczucie i poprawia funkcje seksualne. W suplementacji sportowej stosowany jest dla wzmocnienia kondycji psychofizycznej oraz wchodzi w skład preparatów poprawiających funkcje seksualne organizmu.

Astragin

Informacja

Astragin jest opatentowaną formułą zwiększającą przyswajalność aminokwasów, cukrów i witamin. Dzięki insulinowrażliwości pomaga obniżać poziom cukru we krwi, zwiększając zapasy glikogenu nawet o kilkadziesiąt procent. Zawiera naturalne składniki będące wyciągami z żeń-szenia i Astragalusa. Wchodzi w skład suplementów diety sportowej w postaci przedteningowych staków kreatynowych, preparatów aminokwasowych oraz tzw. „buzerów testosteronu”.

Dawkowanie: 50 mg na dobę.

Astragalus

Informacja

Astragalus (synonim traganek chiński) należy do rodziny motylkowatych (Fabaceae), pochodzącej z Chin. Jest źródłem składników odżywczych: astragalozydów (triterpenów), flawonoidów i glikozydów. Stymuluje metabolizm komórkowy, ma wpływ na przyswajanie składników odżywczych. Zwiększa odporność organizmu. Wpływa korzystnie na zmniejszenie stresu i depresje. Zwiększa energię i żywotność.

W suplementacji sportowej stosowany jako ekstrakt ziołowy wpływający na odporność immunologiczną i działania zmniejszające stres. Wchodzi w skład preparatów ziołowych tzw. adaptogenów i preparatów podnoszących poziom testosteronu oraz stacków kreatynowych. Zalecany w okresie przemęczenia i częstej skłonności zapadania na infekcje górnych dróg oddechowych (przeziębienia, anginy).

Dawkowanie: brak norm określających zapotrzebowanie dobowe

Zobacz także: traganek chiński

Saw palmetto

Informacja

Saw palmetto (synonim: Palma sabalowa) jest rośliną klimaty północnoamerykańskiego. Jej owoce są bogatym źródłem fitosteroli (m.in. beta-sitosterolu, kampesterolu, stigmasterolu), wpływających na aktywność enzymu 5-alfa-reduktazy i aromatazy, powodujących obniżenie zagrożenia przerostu gruczołu krokowego i łysienia typu męskiego. Wpływa na wzrost poziomu testosteronu i obniżenie poziomu estrogenów, profil lipidowy i działa przeciwzapalnie (ograniczając aktywność prostaglandyn). W medycynie stosowany jako środek profilaktyczny w leczeniu łagodnego przerostu (I i II stopnia) prostaty. W suplementacji sportowej wchodzi w skład preparatów ziołowych wspomagających pracę układu hormonalnego mężczyzn, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: obliczane dla składników aktywnych 200 – 300mg/24h

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Witamina D w spray’u

Witamina D w spray’u

Zażywanie witaminy D jest niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Latem otrzymujemy ją w postaci promieni słonecznych, w porze mniej...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Utarło się jakoś tak, że okres ciąży jest stanem błogosławionym, że kobieta ma latać na skrzydłach szczęścia i kwitnąć, bo przecież nosi w sobie...

czytaj więcej
Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Jedzenie typu fast food stało się niezwykle modne. Żyjemy w czasach ciągłej pogodni. Praca, zlecenie, zakupy, dom, obowiązki, zajęcia dodatkowe, dzieci,...

czytaj więcej
Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

W ostatniej części artykułu przedstawione zostaną kolejne wybrane kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono do chwili...

czytaj więcej
Jak pozbyć się migreny cz. 2

Jak pozbyć się migreny cz. 2

W poprzednim wpisie zwrócono uwagę na znaczenie transportu i metabolizmu glukozy w mózgu podczas ataków migreny. W  tym wpisie zostaną przybliżone...

czytaj więcej
Proteinowa pieczona owsianka

Proteinowa pieczona owsianka

Hej! Owsianki są dobre na każdą porę roku, ale zimą czy jesienią najlepsze są zdecydowanie pieczone. Super sprawdzą się oczywiście na śniadanie, ale...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027