Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Select Protein Select Protein

PES Select Protein to najwyższej jakości odżywka białkowa łącząca w sobie białko serwatkowe oraz kazeinę, co pozwala na długo podnieść poziom aminokwasów we krwi i zaspokoić potrzeby rosnących mięśni.

Produkt ten zawiera w jednej porcji aż 24 gramy pełnowartościowego białka, które stanowi izolat białka mleka oraz koncentrat białka serwatkowego. Mimo dużej ilości protein, porcja preparatu zawiera tylko 1.5g tłuszczu i mniej niż 1g węglowodanów, dzięki czemu nadaje się również dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Odżywka ta z łatwością rozpuszcza się w wodzie, a ponadto cechuje się doskonałym smakiem i nie zawiera glutenu.

Długotrwałe zaspokojenie zapotrzebowania na białko
Białko zaczyna być trawione dopiero w żołądku, skąd trafia do dwunastnicy a następnie do jelita, gdzie jest wchłaniane. Sam proces trawienia odbywa się przy udziale szeregu enzymów działających na różnych etapach tego procesu i rozkładających cząsteczki białka na różnym poziomie złożoności – od dużej makrocząsteczki przez łańcuchy polipeptydowe, kończąc na aminokwasach. Również samo wchłanianie może zachodzić na kilka sposobów, w zależności od stopnia rozkładu cząsteczki i miejsca samego wchłaniania w układzie pokarmowym.

Preparat ten zawiera kazeinę oraz białko serwatkowe w formie izolatu i koncentratu, czyli różne białka o innym czasie trawienia i wchłaniania. Z takiego połączenia płynie kilka korzyści. Badania naukowe dowodzą, że kazeina powoduje mniejszy niż białko serwatkowe nagły wzrost stężenia aminokwasów we krwi, natomiast utrzymuje się on na dłużej (ok. 7-8h). Z kolei białko serwatkowe (ang. whey protein), pozwala na szybszy, nagły wzrost aminokwasów, jednak o krótszym czasie trwania (2-3h).

Podanie wyżej wspomnianych białek w formie izolatu oraz koncentratu dodatkowo potęguje ten efekt. Koncentrat wchłania się wolniej niż izolat, ten drugi za to, jako szybciej wchłanialny wykazuje działanie antykataboliczne.

Suplementacja tą odżywką, pozwala zatem na jednoczesne szybkie podniesienie poziomu aminokwasów we krwi i utrzymanie go na długie godziny. Rozwiązanie takie jest wygodne dla każdego sportowca, któremu zależy na stałym przyroście masy mięśniowej, bez obaw na gwałtowny spadek podaży aminokwasów potrzebnych do wzrostu komórek mięśniowych.

Źródło pełnowartościowego białka
Białko spełnia liczne funkcje w naszym organizmie. Pełni ono rolę głównego budulca tkanek i narządów, umożliwia zachodzenie reakcji biochemicznych i odpornościowych, transportuje wiele substancji czy wreszcie oddziałuje na cały ustrój optymalizując pracę hormonów. Z tego powodu ważne jest, aby nasz pokarm był źródłem białka pełnowartościowego.

Produkt ten, jako, że zawiera kazeinę oraz białko serwatkowe, stanowi pełnowartościowe źródło wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych (EAA) oraz rozgałęzionych (BCAA).

Aminokwasy rozgałęzione, do których zaliczamy walinę, leucynę oraz izoleucynę stanowią grupę aminokwasów znacznie poprawiających zdolności regeneracyjne tkanki mięśniowej. Wpływają również na redukcję zmęczenia potreningowego oraz wykazują działanie antykataboliczne. Z kolei aminokwasy egzogenne to znacznie szersza grupa aminokwasów, obejmująca również aminokwasy rozgałęzione. Nie mogą być one syntetyzowane samodzielnie przez organizm, dlatego ich odpowiednia podaż musi być zapewniona przez właściwą dietę, bogatą w pełnowartościowe białka.

Dodatkowe korzyści z połączenia kazeiny i białka serwatkowego
Zastosowanie w tym preparacie mieszaniny białka serwatkowego z kazeiną niesie za sobą dodatkowe plusy.

Kazeina po trafieniu do żołądka tworzy w nim skrzep co może przyczynić się do zmniejszenia uczucia głodu. Jako że aminokwasy po spożyciu kazeiny uwalniane są przez dłuższy czas, dobrym sposobem jest przyjmowanie jej przed spaniem, dzięki czemu można cieszyć się ich antykatabolicznym działaniem nawet podczas snu.

Białko serwatkowe, szczególnie w formie izolatu, który jest składnikiem tego suplementu, pozwala na szybki wzrost poziomu aminokwasów. Z tego względu idealnie nada się do zastosowania w trakcie lub przed spontanicznym treningiem. Podobnie, dostarczenie białka serwatkowego po wyczerpującym treningu pozwoli na stosunkowo szybkie uzupełnienie aminokwasów potrzebnych do wzrostu i regeneracji mięśni.

Co więcej, białko to powoduje nieco wyższy wzrost stężenia insuliny, która jest hormonem o anabolicznym działaniu, często stosowanym jako doping w kulturystyce. Obniża ona stężenie glukozy we krwi, poprzez transport jej do komórek, dostarczając tym samym energetycznego paliwa do produkcji ATP.

Podsumowując, PES Select Protein stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, szczególnie dla osób ceniących sobie szybki, a zarazem długotrwały zastrzyk aminokwasów. Połączenie kazeiny i białka serwatkowego w jednym suplemencie, sprawia, że nie trzeba stosować dwóch odrębnych preparatów o takim samym działaniu. Produkt ten jest zatem wygodną w stosowaniu odżywką, zawierającą w jednym opakowaniu aż 27 porcji kompleksowej mieszanki najwyższej jakości białek.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Select Protein Select Protein 837g
PES
99,00 zł

Select Protein

Wszystkie warianty

837g
99,00 zł
1710g
169,00 zł

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,55 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Połączenie kazeiny i białka serwatkowego w jednym suplemencie
  • Zapewnia szybki i długotrwały wzrost poziomu aminokwasów
  • Źródło najwyższej jakości pełnowartościowego białka
  • Gwarantuje działanie anaboliczne i antykataboliczne
  • Bardzo niska zawartość tłuszczu i węglowodanów
  • Wygodny w stosowaniu o różnych porach dnia
  • Dostarcza aż 24 gramy białka w jednej porcji
  • Doskonale rozpuszcza się w wodzie
  • Niezwykły smak i aromat
  • Zmniejsza uczucie głodu
  • Nie zawiera glutenu

PES Select Protein to najwyższej jakości odżywka białkowa łącząca w sobie białko serwatkowe oraz kazeinę, co pozwala na długo podnieść poziom aminokwasów we krwi i zaspokoić potrzeby rosnących mięśni.

Produkt ten zawiera w jednej porcji aż 24 gramy pełnowartościowego białka, które stanowi izolat białka mleka oraz koncentrat białka serwatkowego. Mimo dużej ilości protein, porcja preparatu zawiera tylko 1.5g tłuszczu i mniej niż 1g węglowodanów, dzięki czemu nadaje się również dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Odżywka ta z łatwością rozpuszcza się w wodzie, a ponadto cechuje się doskonałym smakiem i nie zawiera glutenu.

Długotrwałe zaspokojenie zapotrzebowania na białko
Białko zaczyna być trawione dopiero w żołądku, skąd trafia do dwunastnicy a następnie do jelita, gdzie jest wchłaniane. Sam proces trawienia odbywa się przy udziale szeregu enzymów działających na różnych etapach tego procesu i rozkładających cząsteczki białka na różnym poziomie złożoności – od dużej makrocząsteczki przez łańcuchy polipeptydowe, kończąc na aminokwasach. Również samo wchłanianie może zachodzić na kilka sposobów, w zależności od stopnia rozkładu cząsteczki i miejsca samego wchłaniania w układzie pokarmowym.

Preparat ten zawiera kazeinę oraz białko serwatkowe w formie izolatu i koncentratu, czyli różne białka o innym czasie trawienia i wchłaniania. Z takiego połączenia płynie kilka korzyści. Badania naukowe dowodzą, że kazeina powoduje mniejszy niż białko serwatkowe nagły wzrost stężenia aminokwasów we krwi, natomiast utrzymuje się on na dłużej (ok. 7-8h). Z kolei białko serwatkowe (ang. whey protein), pozwala na szybszy, nagły wzrost aminokwasów, jednak o krótszym czasie trwania (2-3h).

Podanie wyżej wspomnianych białek w formie izolatu oraz koncentratu dodatkowo potęguje ten efekt. Koncentrat wchłania się wolniej niż izolat, ten drugi za to, jako szybciej wchłanialny wykazuje działanie antykataboliczne.

Suplementacja tą odżywką, pozwala zatem na jednoczesne szybkie podniesienie poziomu aminokwasów we krwi i utrzymanie go na długie godziny. Rozwiązanie takie jest wygodne dla każdego sportowca, któremu zależy na stałym przyroście masy mięśniowej, bez obaw na gwałtowny spadek podaży aminokwasów potrzebnych do wzrostu komórek mięśniowych.

Źródło pełnowartościowego białka
Białko spełnia liczne funkcje w naszym organizmie. Pełni ono rolę głównego budulca tkanek i narządów, umożliwia zachodzenie reakcji biochemicznych i odpornościowych, transportuje wiele substancji czy wreszcie oddziałuje na cały ustrój optymalizując pracę hormonów. Z tego powodu ważne jest, aby nasz pokarm był źródłem białka pełnowartościowego.

Produkt ten, jako, że zawiera kazeinę oraz białko serwatkowe, stanowi pełnowartościowe źródło wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych (EAA) oraz rozgałęzionych (BCAA).

Aminokwasy rozgałęzione, do których zaliczamy walinę, leucynę oraz izoleucynę stanowią grupę aminokwasów znacznie poprawiających zdolności regeneracyjne tkanki mięśniowej. Wpływają również na redukcję zmęczenia potreningowego oraz wykazują działanie antykataboliczne. Z kolei aminokwasy egzogenne to znacznie szersza grupa aminokwasów, obejmująca również aminokwasy rozgałęzione. Nie mogą być one syntetyzowane samodzielnie przez organizm, dlatego ich odpowiednia podaż musi być zapewniona przez właściwą dietę, bogatą w pełnowartościowe białka.

Dodatkowe korzyści z połączenia kazeiny i białka serwatkowego
Zastosowanie w tym preparacie mieszaniny białka serwatkowego z kazeiną niesie za sobą dodatkowe plusy.

Kazeina po trafieniu do żołądka tworzy w nim skrzep co może przyczynić się do zmniejszenia uczucia głodu. Jako że aminokwasy po spożyciu kazeiny uwalniane są przez dłuższy czas, dobrym sposobem jest przyjmowanie jej przed spaniem, dzięki czemu można cieszyć się ich antykatabolicznym działaniem nawet podczas snu.

Białko serwatkowe, szczególnie w formie izolatu, który jest składnikiem tego suplementu, pozwala na szybki wzrost poziomu aminokwasów. Z tego względu idealnie nada się do zastosowania w trakcie lub przed spontanicznym treningiem. Podobnie, dostarczenie białka serwatkowego po wyczerpującym treningu pozwoli na stosunkowo szybkie uzupełnienie aminokwasów potrzebnych do wzrostu i regeneracji mięśni.

Co więcej, białko to powoduje nieco wyższy wzrost stężenia insuliny, która jest hormonem o anabolicznym działaniu, często stosowanym jako doping w kulturystyce. Obniża ona stężenie glukozy we krwi, poprzez transport jej do komórek, dostarczając tym samym energetycznego paliwa do produkcji ATP.

Podsumowując, PES Select Protein stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, szczególnie dla osób ceniących sobie szybki, a zarazem długotrwały zastrzyk aminokwasów. Połączenie kazeiny i białka serwatkowego w jednym suplemencie, sprawia, że nie trzeba stosować dwóch odrębnych preparatów o takim samym działaniu. Produkt ten jest zatem wygodną w stosowaniu odżywką, zawierającą w jednym opakowaniu aż 27 porcji kompleksowej mieszanki najwyższej jakości białek.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 837 gPorcja jednorazowa: 1 miarka (31 g)Ilość porcji w opakowaniu: 27
na 1 porcję (31 g)zawartość%ZDS
Tłuszcze1.5g2%
w tym:
Nasycone0g0%
Izomery Trans0g-
Cholesterol45mg15%
Sód210mg9%
Węglowodany< 1g< 1%
Błonnik< 1g2%
Cukry< 1g-
Białko24g47%
Witamina A-0%
Witamina C-0%
Wapń-28%
Żelazo-0%

Pozostałe składniki

Select Protein Blend (izolat białka mleka [składa się z kazeiny i białka serwatkowego]), koncentrat białka serwatkowego 80%, peptydy leucyny), naturalne i sztuczne aromaty, sól, guma guar, sukraloza, acesulfam potasu.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Thermo Stim Hardcore
Thermo Stim Hardcore
OLIMP
43,00 zł
więcej
Cobra 6P
Cobra 6P
BLACKSTONE LABS
149,00 zł
więcej
Fat Transporter
Fat Transporter
TREC
55,00 zł
więcej
Chromium Picolinate
Chromium Picolinate
NOW FOODS
45,00 zł
więcej
Spartan Hard V2
Spartan Hard V2
SPARTA NUTRITION
309,00 zł
więcej
Alphamind v3 Xtreme Caps
Alphamind v3 Xtreme Caps
APOLLO'S HEGEMONY
129,00 zł
więcej

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>