Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Casein Zero Casein Zero

BioTech USA Casein Zero to odżywka proteinowa w postaci proszku zawierająca najwyższej jakości wolnowchłanialne białko – kazeinę. Produkt jest pozbawiony glutenu, laktozy, cukru oraz środków konserwujących.

Białka zawarte w pożywieniu są niezbędne do wzrostu, naprawy uszkodzonych komórek i całych tkanek, endogennej syntezy wielu hormonów, a także są odpowiedzialnie za aktywność metaboliczną ustroju. Białka zwierzęce, w odróżnieniu od białek roślinnych charakteryzują się zawartością wszystkich niezbędnych aminokwasów. BioTech USA Casein Zero zawiera białko kazeinowe, które należy do grupy protein o najlepszej wartości biologicznej i długim czasie trawienia.

Zwyczajowe spożycie białka bardzo często nie zaspokaja potrzeb organizmu. Udowodniono, że przy spożywaniu niewystarczającej ilości tego składnika pokarmowego przez osoby aktywne fizycznie zachwiana zostaje równowaga azotowa ustroju, co wpływa na przewagę procesów katabolicznych i osłabienie potreningowej regeneracji. Uważa się, że wystarczająca podaż tego składnika pokarmowego w ich diecie, powinna wahać się od 1,4 – 2g/kg masy ciała/dzień. Taką ilość niezwykle trudno jest osiągnąć stosując standardowy sposób odżywiania. W takich przypadkach przydatne okazują się preparaty wysokobiałkowe, a w szczególności odżywki najlepszej jakości, do których zaliczyć można BioTech USA Casein Zero.

Kazeina jest najważniejszym białkiem mlecznym i stanowi od 75 - 86 % ogólnej ilości białek mleka. Należy do białek pełnowartościowych o wysokiej wartości biologicznej, ponieważ zawiera komplet aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowej budowy białka ustrojowego oraz wzrostu człowieka. Perfekcyjnie uzupełnia dietę bogatą w produkty roślinne, takie jak warzywa, kasze, pieczywo, mąki, które zawierają białko niepełnowartościowe.

Specyficzną cechą kazeiny jest koagulacja i znaczny rozmiar budujących ją cząsteczek białkowych oraz wiązanie między nimi, które jest trudne do rozerwania przez enzymy trawienne. Dzięki tym cechom, kazeina zyskuje swój największy atut – bardzo powolny proces trawienia i wchłaniania, dzięki czemu wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie głodu oraz umożliwia wolniejsze uwalnianie aminokwasów do krwioobiegu.

Dłuższy czas opróżniania przewodu pokarmowego pozwala zabezpieczyć przed podjadaniem w ciągu dnia lub nocy i atakami „wilczego głodu”, co tyczy się w szczególności osób odchudzających się lub dbających o wypracowaną formę. Powolny proces trawienia kazeiny, a co za tym idzie wolne uwalnianie aminokwasów zapewnia długi okres działania antykatabolicznego, które może trwać nawet wiele godzin po jej spożyciu. Warto nadmienić, że okres snu to czas kiedy to nie dostarczamy do organizmu pożywienia, a konsumpcja kazeiny może stanowić ochronę przed nasilającym się wtedy katabolizmem utrudniającym budowanie masy mięśniowej, regenerację i rozwój.

Dowody naukowe wskazują, że spożywanie białek zawierających pełną gamę niezbędnych aminokwasów może poprawić regenerację, funkcje układu odpornościowego, a także utrzymanie i wzrost tkanki mięśniowej. Właściwa pora spożycia i odpowiednio dobrana dawka białka może korzystnie wpływać na osoby uprawiające aktywność fizyczną . BioTech USA Casein Zero to preparat wygodny i łatwy w użyciu, który po rozrobieniu z wodą może być spożyty zarówno w okresie nocnym, jak i w ciągu dnia zapewniając powolne i systematyczne  dostarczenie do organizmu niezbędnego budulca najlepszej jakości.

Preparat zawiera kompletną paletę aminokwasów EAA, CAA oraz BCAA.

EAA (Essential Amino Acids) to aminokwasy niezbędne, do których zaliczamy: histydynę, izoleucynę, leucynę, walinę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę oraz tryptofan. W prawidłowym odżywieniu warunkującym homeostazę ustroju powinno się je dostarczać w odpowiedniej ilości, ponieważ organizm nie potrafi ich syntetyzować.

CAA (Conditionally Essential Amino Acids) to aminokwasy względnie niezbędne, które pomimo tego, że mogą być produkowane wewnątrzustrojowo, to konieczna jest ich podaż z zewnątrz, ponieważ w wyniku wielu stanów fizjologicznych zapotrzebowanie na nie pokaźnie wzrasta. Do CAA zaliczamy: tyrozynę, argininę, cysteinę, prolinę, glutaminę i kwas glutaminowy.

BCAA (Branched-chain Amino Acids) to leucyna, izoleucyna i walina - aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach, które biorą udział w metabolizmie energetycznym podczas wysiłku fizycznego. Udowodniono, że przyjmowanie BCAA przed i po treningu przynosi korzystne efekty pod postacią niwelowania uszkodzeń mięśni spowodowanych uprawianiem ćwiczeń, a także przyczynia się do promowania syntezy białek mięśniowych.

Należy również wspomnieć o glutaminie, która jest dość pokaźnym składnikiem kazeiny i stanowi kolejny element ochrony mięśni szkieletowych w czasie intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina zapobiega rozpadowi mięśni oraz jednym z głównych źródeł energii dla komórek układu odpornościowego – limfocytów.

Podsumowując, BioTech USA Casein Zero to suplement diety, który przez dłuższy czas dostarcza do organizmu składniki odżywcze, a dzięki temu nadaje się do stosowania przed snem lub w trakcie długich przerw między posiłkami, np. w trakcie podróży lub w pracy. Preparat jest również idealnym rozwiązaniem dla osób będących w okresie redukcji tkanki tłuszczowej, ponieważ przy dużej zawartości białka jest produktem niskokalorycznym, a jego konsumpcja ogranicza uczucie głodu. Produkt nadaje się również dla wszystkich osób wrażliwych na laktozę, czy cierpiących po spożyciu glutenu.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Casein Zero Casein Zero 908g
Biotech Usa
99,00 zł

Casein Zero

Wszystkie warianty

908g
99,00 zł
2270g
219,00 zł

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,76 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Posiada kompletny profil aminokwasowy
  • Dostarcza dużą dawkę aminokwasów BCAA
  • Charakteryzuje się długim okresem trawienia
  • Wypełnia żołądek i redukuje uczucie głodu
  • Wyróżnia się wysoką wartością biologiczną
  • Cechuje się doskonałą przyswajalnością
  • Przeciwdziała procesom katabolicznym
  • Wspomaga budowanie masy mięśniowej
  • Wspiera procesy regeneracji i odbudowy
  • Wspomaga funkcje układu immunologicznego
  • Uzupełnia niedobory białka w diecie

BioTech USA Casein Zero to odżywka proteinowa w postaci proszku zawierająca najwyższej jakości wolnowchłanialne białko – kazeinę. Produkt jest pozbawiony glutenu, laktozy, cukru oraz środków konserwujących.

Białka zawarte w pożywieniu są niezbędne do wzrostu, naprawy uszkodzonych komórek i całych tkanek, endogennej syntezy wielu hormonów, a także są odpowiedzialnie za aktywność metaboliczną ustroju. Białka zwierzęce, w odróżnieniu od białek roślinnych charakteryzują się zawartością wszystkich niezbędnych aminokwasów. BioTech USA Casein Zero zawiera białko kazeinowe, które należy do grupy protein o najlepszej wartości biologicznej i długim czasie trawienia.

Zwyczajowe spożycie białka bardzo często nie zaspokaja potrzeb organizmu. Udowodniono, że przy spożywaniu niewystarczającej ilości tego składnika pokarmowego przez osoby aktywne fizycznie zachwiana zostaje równowaga azotowa ustroju, co wpływa na przewagę procesów katabolicznych i osłabienie potreningowej regeneracji. Uważa się, że wystarczająca podaż tego składnika pokarmowego w ich diecie, powinna wahać się od 1,4 – 2g/kg masy ciała/dzień. Taką ilość niezwykle trudno jest osiągnąć stosując standardowy sposób odżywiania. W takich przypadkach przydatne okazują się preparaty wysokobiałkowe, a w szczególności odżywki najlepszej jakości, do których zaliczyć można BioTech USA Casein Zero.

Kazeina jest najważniejszym białkiem mlecznym i stanowi od 75 - 86 % ogólnej ilości białek mleka. Należy do białek pełnowartościowych o wysokiej wartości biologicznej, ponieważ zawiera komplet aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowej budowy białka ustrojowego oraz wzrostu człowieka. Perfekcyjnie uzupełnia dietę bogatą w produkty roślinne, takie jak warzywa, kasze, pieczywo, mąki, które zawierają białko niepełnowartościowe.

Specyficzną cechą kazeiny jest koagulacja i znaczny rozmiar budujących ją cząsteczek białkowych oraz wiązanie między nimi, które jest trudne do rozerwania przez enzymy trawienne. Dzięki tym cechom, kazeina zyskuje swój największy atut – bardzo powolny proces trawienia i wchłaniania, dzięki czemu wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie głodu oraz umożliwia wolniejsze uwalnianie aminokwasów do krwioobiegu.

Dłuższy czas opróżniania przewodu pokarmowego pozwala zabezpieczyć przed podjadaniem w ciągu dnia lub nocy i atakami „wilczego głodu”, co tyczy się w szczególności osób odchudzających się lub dbających o wypracowaną formę. Powolny proces trawienia kazeiny, a co za tym idzie wolne uwalnianie aminokwasów zapewnia długi okres działania antykatabolicznego, które może trwać nawet wiele godzin po jej spożyciu. Warto nadmienić, że okres snu to czas kiedy to nie dostarczamy do organizmu pożywienia, a konsumpcja kazeiny może stanowić ochronę przed nasilającym się wtedy katabolizmem utrudniającym budowanie masy mięśniowej, regenerację i rozwój.

Dowody naukowe wskazują, że spożywanie białek zawierających pełną gamę niezbędnych aminokwasów może poprawić regenerację, funkcje układu odpornościowego, a także utrzymanie i wzrost tkanki mięśniowej. Właściwa pora spożycia i odpowiednio dobrana dawka białka może korzystnie wpływać na osoby uprawiające aktywność fizyczną . BioTech USA Casein Zero to preparat wygodny i łatwy w użyciu, który po rozrobieniu z wodą może być spożyty zarówno w okresie nocnym, jak i w ciągu dnia zapewniając powolne i systematyczne  dostarczenie do organizmu niezbędnego budulca najlepszej jakości.

Preparat zawiera kompletną paletę aminokwasów EAA, CAA oraz BCAA.

EAA (Essential Amino Acids) to aminokwasy niezbędne, do których zaliczamy: histydynę, izoleucynę, leucynę, walinę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę oraz tryptofan. W prawidłowym odżywieniu warunkującym homeostazę ustroju powinno się je dostarczać w odpowiedniej ilości, ponieważ organizm nie potrafi ich syntetyzować.

CAA (Conditionally Essential Amino Acids) to aminokwasy względnie niezbędne, które pomimo tego, że mogą być produkowane wewnątrzustrojowo, to konieczna jest ich podaż z zewnątrz, ponieważ w wyniku wielu stanów fizjologicznych zapotrzebowanie na nie pokaźnie wzrasta. Do CAA zaliczamy: tyrozynę, argininę, cysteinę, prolinę, glutaminę i kwas glutaminowy.

BCAA (Branched-chain Amino Acids) to leucyna, izoleucyna i walina - aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach, które biorą udział w metabolizmie energetycznym podczas wysiłku fizycznego. Udowodniono, że przyjmowanie BCAA przed i po treningu przynosi korzystne efekty pod postacią niwelowania uszkodzeń mięśni spowodowanych uprawianiem ćwiczeń, a także przyczynia się do promowania syntezy białek mięśniowych.

Należy również wspomnieć o glutaminie, która jest dość pokaźnym składnikiem kazeiny i stanowi kolejny element ochrony mięśni szkieletowych w czasie intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina zapobiega rozpadowi mięśni oraz jednym z głównych źródeł energii dla komórek układu odpornościowego – limfocytów.

Podsumowując, BioTech USA Casein Zero to suplement diety, który przez dłuższy czas dostarcza do organizmu składniki odżywcze, a dzięki temu nadaje się do stosowania przed snem lub w trakcie długich przerw między posiłkami, np. w trakcie podróży lub w pracy. Preparat jest również idealnym rozwiązaniem dla osób będących w okresie redukcji tkanki tłuszczowej, ponieważ przy dużej zawartości białka jest produktem niskokalorycznym, a jego konsumpcja ogranicza uczucie głodu. Produkt nadaje się również dla wszystkich osób wrażliwych na laktozę, czy cierpiących po spożyciu glutenu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 908 gPorcja jednorazowa: 30 g (jedna miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (30 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna105 kcal5%
Tłuszcz0,84g1,2%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,54g2,7%
Węglowodany0,72g0,3%
w tym cukry0,06g0,1%
Białko23g47%
Zawartość aminokwasów w 1 porcji
Aminokwasy egzogenne (EAA) (Walina, Izoleucyna, Leucyna, Histydyna, Lizyna, Metionina, Fenyloalanina, Treonina, Tryptofan)10g-
Aminokwasy względnie egzogenne (CAA) (Tyrozyna, Arginina, Cysteina,Prolina, Glutamina i kwas glutaminowy)9g-
Aminokwasy endogenne (NAA) (Alanina, Kwas asparaginowy, Glicyna, Seryna)4g-
Razem BCAA5g-
Sól0,48g8%

Pozostałe składniki


Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
17,00 zł

Suplement diety przeznaczony dla osób starszych. Zawiera witaminy i dobrze przyswajalne składniki mineralne.

Kupuję
Garden Of Life
159,00 zł

Kompletna, naturalna formuła odżywcza dla prawidłowego rozwoju dziecka i zdrowia kobiety ciężarnej.

Kupuję
Now Foods
28,00 zł

Wysoko przyswajalna forma chlorowodorku lizyny, aminokwasu budującego m.in. białka strukturalne organizmu.

Kupuję
Now Foods
129,00 zł

Kompletny preparat witaminowo-mineralny przeznaczony dla mężczyzn.

Kupuję
Aliness
33,90 zł

Czysta L-glutamina. Wspiera budowę mięśni, wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom jelit.

Kupuję
Olimp
9,50 zł

Preparat zawierający L-glutaminę. Wspomaga przyrost suchej masy mięśniowe i przyspiesza regenerację.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Aminokwasy egzogenne

Informacja

Aminokwasy egzogenne nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim, muszą być dostarczane w pożywieniu. Do grupy należy 9 aminokwasów: fenyloalanina, izoleucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina i histydyna (zaliczana również do grupy aminokwasów względnie endogennych).

Działanie poszczególnych aminokwasów egzogennych omówiono w odrębnych hasłach.

EAA

Informacja

EAA – kompleks aminokwasów egzogennych i względnie egzogennych, dostarczanych z pokarmem i suplementami diety, ze względu na brak możliwości wewnątrzustrojowego ich syntetyzowania.  Aminokwasy egzogenne w kompleksie EAA, to: fenyloalanina, tryptofan, walina, izoleucyna, leucyna, lizyna, treonina i metionina, względnie egzogenne – histydyna i arginina, są konieczne dla zapewnienia prawidłowości przebiegu procesów życiowych związanych z wymianą białek ustrojowych. W suplementacji sportowej stanowią podstawowy składnik uzupełnienia diety, wspomagania zdolności wysiłkowych w sportach siłowo-wytrzymałościowych. W zależności od składu chemicznego działają zarówno katabolicznie jak i antykatabolicznie. Szczególnie ważne jest uzupełnienie EAA bezpośrednio po większym wysiłku. W połączeniu z węglowodanami przynoszą najlepsze efekty w odbudowie biologicznej powysiłkowej.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Histydyna

Informacja

Histydyna jest jednym z 22 aminokwasów wchodzących w skład białka, który w zależności od źródła informacji określany jest jako "względnie egzogenny" lub "egzogenny". Wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka, a przy tym należy dodać, że rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na niego może odgrywać również mikroflora jelitowa.

Histydyna jest prekursorem karnozyny, a więc dipeptydu posiadającego właściwości antyoksydacyjne i buforujące. Zwiększenie dawki karnozyny w mięśniach jest skutecznym sposobem na zwiększenie siły i wytrzymałości, jak również na przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym, a więc poprawy wskaźników, które mają niebagatelne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób regularnie uprawiających sport, w tym sportowców zawodowych.

Oferta preparatów zawierających histydynę jest dość mocno ograniczona, aminokwas ten jest głównie dodawany do niektórych suplementów stosowanych przed i/lub po treningu oraz suplementów aminokwasowych. Należy jednak zaznaczyć, iż występuje ona również w postaci naturalnej w pokarmach bogatych w białko, a więc przede wszystkim w mięsie, jajach i nabiale, a także w odżywkach białkowych.

Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę. Bierze ona również udział w syntezie białek, w tym hemoglobiny.

Dawkowanie: Brak precyzyjnych danych, aczkolwiek jak już zostało to nadmienione powyżej – wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka.

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Treonina

Informacja

Treonina – aminokwas egzogenny, syntetyzowany z pokarmem lub (i) w postaci suplementów . Bierze udział w produkcji nowych białek mięśniowych. Jest niezbędna do tworzenia prawidłowego układu immunologicznego, utrzymuje w dobrym stanie skórę, kości. Wpływa na prawidłowy rozwój szkliwa w uzębieniu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego działając pozytywnie na pracę wątroby i śluzówkę żołądka. Jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na rynku polskim brak monopreparatu treoniny. Dostępna w postaci mieszanek aminokwasowych (np. typ EAA) oraz naturalnych odżywek białkowych.

Niedobór treoniny może skutkować zaburzeniami neurologicznymi i wzmożenia się depresji.

Dawkowanie: brak norm dobowego zapotrzebowania treoniny. Dawki używane zwyczajowo w suplementacji.

Tryptofan

Informacja

Tryptofan jest jednym z dziewięciu aminokwasów egzogennych, wymagających spożywania żywności wysokobiałkowej, monopreparatów tryptofanu, aminokwasów typu EAA  i całodziennych oraz odżywek proteinowych, niezbędnym w procesie syntezy białek. Jego pochodna 5-hydroksytryptofan w procesie dekarboksylacji jest prekursorem serotoniny ((hormonu tkankowego mającego wpływ na ciśnienie krwi oraz perystaltykę jelit), a w dalszych procesach melatoniny (hormonu snu). Jest wykorzystywany do syntezy kwasu nikotynowego ,(niacyny, zwanej witaminą PP) . Ze względu na działanie hamujące łaknienie jest stosowany również w niektórych preparatach odchudzających.

Nawet niewielki niedobór jest niebezpieczny dla przebiegu wielu procesów fizjologicznych, może powodować w układzie nerwowym pogorszenie nastroju, bezsenność i zakłócenia w procesie trawienia. Niedobór tryptofanu w dłuższym czasie prowadzi do depresji i zaburzeń neurologicznych.

Monopreparaty tryptofanu zalecane są jako środek zmniejszający stres i zmniejszenie poczucia bezsenności. Wchodzi w skład preparatów aminokwasowych typu EAA i aminokwasów całodziennych, jest cennym składnikiem odżywek proteinowych. W sprzedaży w sklepie muscle-zone.pl

Dawki zalecane w suplementacji: 500 – 2000 mg przed snem, zamiennie 500 – 1000 mg przed posiłkami.

Aminokwasy względnie egzogenne

Informacja

Aminokwasy względnie egzogenne, są produkowane wewnątrz ustroju, lecz czasami występuje ich niedobór i konieczne jest ich uzupełnienie syntetykami. Do aminokwasów względnie egzogennych zalicza się m.in.: argininę i histydynę. Arginina wpływa na ustrój nerwowy, a jej zapotrzebowanie wzrasta w warunkach silnego stresu. Histydyna stosowana jest w okresie rozwoju wzrostu i stanach chorobowych. Naturalnym źródłem argininy i histydyny są pokarmy zawierające białko, a także odżywki proteinowe, suplementy antykataboliczne, spalacze tłuszczu. Dodatkowo arginina (dostępna również w postaci monopreparatów) jest składnikiem no-boosterów i preparatów przedtreningowych.

Zobacz także: histydyna i arginina.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Cysteina

Informacja

Cysteina należy do grupy aminokwasów endogennych, syntetyzowanych przez organizm, biorącym udział w detoksykacji organizmu. W połączeniu L-cysteiny z glutaminą i glicyną uczestniczy w syntezie glutationu (silnego przeciwutleniacza) oraz białek, enzymów i koenzymów. Występuje w produktach wysokobiałkowych, w mniejszych ilościach w kukurydzy i orzeszkach arachidowych. Źródłem jej pozyskiwania są również koncentraty i izolaty białka serwatkowego oraz preparaty zawierające mieszanki aminokwasów. Nie występuje w postaci monopreparatów. Jest składnikiem preparatów wykazujących właściwości detoksyczne, wspomagających pracę wątroby oraz w suplementach poprawiających kosmetykę ciała, najczęściej pod postaci l-cystyny (dwóch połączonych cząsteczek cysteiny) lub w postaci NAC.

Dawkowanie: Zwyczajowo w suplementacji 50–500 mg na dobę.

Prolina

Informacja

Prolina aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W wyniku przekształcenia (dokonywanego z udziałem witaminy C) w postać hydroksyl-proliny , jest budulcem kolagenu (podstawowego białka tkanki łącznej). Oddziaływuje pozytywnie na aparat ruchu  szczególnie u osób narażonych na przeciążenia (np. sportowcy sportów siłowych i wytrzymałościowych) oraz w okresie rehabilitacji po kontuzji lub zabiegach dokonywanych na narządach ruchu. Występuje w stanie naturalnym w żywności, lub jest syntezowana wewnątrz organizmu z glutaminianu. W suplementacji diety jest składnikiem  odżywek wysokobiałkowych, preparatów aminokwasowych (w postaci proliny lub hydroksyl-proliny), oraz wspomagających funkcjonowanie narządów ruchu zawierający kolagen, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego użycia. Dawkowanie przyjęte zwyczajowo w suplementacji.

Glutamina

Informacja

Glutamina (L-glutamina) - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. Glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Kwas glutaminowy

Informacja

Kwas glutaminowy jest jednym  z 22 aminokwasów budujących białka, wytwarzany w organizmie ludzkim z większości aminokwasów (m.in. glutaminy, alfaketoglutaranu itp.) Spełnia funkcję neuroprzekaźnika o charakterze stymulującym , pozwalającym na umiejętność lepszego zapamiętywania. Jest prekursorem GABA (kwasu gamma aminomasłowego). Stosowanie kwasu glutaminowego w suplementacji sportowej ma ograniczony zasięg, ze względu na możliwość negatywnych skutków ubocznych w układzie nerwowym. Zastępuje go amid kwasu glutaminowego (glutamina) ograniczający, a nawet niwelujący, uboczne skutki działania. Występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz w niektórych roślinach białkowych, stosowany jest jako dodatek do odżywek białkowych i preparatów aminokwasowych, a także jako przyprawa poprawiająca smak potraw. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Aminokwasy endogenne

Informacja

Aminokwasy endogenne (zwane aminokwasami niezbędnymi) w stopniu wystarczającym są syntetyzowane w organizmie ludzkim. Należą do nich: alanina, cysteina, glicyna, glutamina (półamid kwasu glutaminowego), asparagina, prolina i tyrozyna oraz dikarboksylowy kwas glutaminowy i kwas asparaginowy. Źródłem ich powstawania jest żywność oraz odżywki białkowe. Dostępne w postaci monopreparatów, oraz niektórych suplementów antykatabolicznych, sródków przed i potreningowych.

Dawkowanie: wg indywidualnego zapotrzebowania

Alanina

Informacja

Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).

Kwas asparaginowy

Informacja

Kwas asparaginowy – aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka, o szerokich właściwościach chemicznych: neuroprzekaźnik, uczestniczy w glukoneogenezie i syntezie puryn i mocznika. Występuje w wysokobiałkowych naturalnych środkach żywności, jak też w postaci syntetycznej. Kwas l-asparaginowy ma zastosowanie w suplementach aminokwasowych oraz w wielu preparatach mineralnych (m.in. asparaginian magnezu czy cynku w składzie ZMA), jest składnikiem aspartamu (w połączeniu z fenyloalaniną). Ostatnio prowadzone są badania kwasu d-asparaginowego (DAA) na organizmach zwierzęcych, wykazujące wpływ na syntezę testosteronu.

Kwas l-asparaginowy jest używany w suplementacji sportowej, w suplementach aminokwasowych, preparatach odżywczych (proteinowych) i mineralnych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Glicyna

Informacja

Glicyna należy do grupy 22 aminokwasów endogennych (syntezowanych wewnątrz organizmu)  budujących białka, a także niebiałkowego składnika enzymów tzw. hemu. Jest neuroprzekaźnikiem tłumiącym, pozwalającym na polepszenie komfortu snu już przy dawce 3 g przed snem. Glicyna (podobnie jak arginina) jest prekursorem kreatyny. Jest niezbędna w procesie syntezy silnego antyoksydanta usuwającego poza organizm wolne rodniki tlenowe, glutationu. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Dzięki oddziaływaniu na syntezę hormonów wzrostu przyspiesza odnowę biologiczna organizmu. W postaci naturalnej występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W suplementacji sportowej jest składnikiem stacków kreatynowych, suplementów aminokwasowych, odżywek białkowych opartych na składnikach naturalnych i węglowodanowo-białkowych.

Seryna

Informacja

Seryna należy do grupy aminokwasów endogennych, czyli syntetyzowanych w organizmie człowieka, występuje w postaci naturalnej w mózgu człowieka oraz mleczku sojowym. Jej pochodną jest fosfodyloseryna. Seryna bierze udział w syntezie białek mięśniowych , jest m.in. aktywatorem kinazy białkowej C (enzymu zlokalizowanego w mózgu), działającym pozytywnie na układ nerwowy (poprawia funkcje kojarzenia i zapamiętywania oraz koncentrację), podwyższa zdolność odbioru bodźców zewnętrznych i intensyfikuje proces przetwarzania informacji. Seryna stosowana w pokarmach wpływa na obniżenie poziomu kortyzolu, hormonu katabolicznego zlokalizowanego w tkance mięśniowej, wpływającego ujemnie na procesy metaboliczne, powodującego spadek masy mięśniowej i przyrost tkanki tłuszczowej. Stosowanie seryny wpływa na tempo rekonwalescencji, powrót do zdrowia po kontuzjach oraz utrzymywanie kondycji psychofizycznej. Ze względu na wysoką cenę w suplementacji stosowana bardzo rzadko. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zwyczajowo stosowane w suplementacji

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej
Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej
Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027