Białka EKO (Grass-Fed) to odżywki z najwyższej półki. Do ich produkcji wykorzystuje się mleko od krów żyjących w naturalnym środowisku. Zwierzęta te swobodnie wędrują po zielonych pastwiskach i żywią się świeżą trawą. W przeciwieństwie do krów z masowych hodowli nie są dokarmiane paszą modyfikowaną genetycznie, nie otrzymują hormonów ani antybiotyków. Mleko od krów wypasanych na trawie jest dużo zdrowsze i ma znacznie większą wartość biologiczną niż to pochodzące od zwierząt z masowych hodowli. Automatycznie przekłada się to na wysoką jakość produktów, które na nim bazują.
Białko serwatkowe pochodzące z dobrej jakości mleka oprócz aminokwasów zawiera cenne podfrakcje białkowe, takie jak immunoglobuliny, α-laktoalbuminę, β-laktoglobulinę oraz mniejsze peptydy – laktoperoksydazy, lizozym, laktoferynę. Wykazują one unikalne właściwości biologiczne. Przypisuje się im m.in. działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne; korzystnie wpływają na odporność, sprzyjają redukcji poziomu cholesterolu.
Odżywki z tej kategorii idealnie sprawdzają się u osób aktywnych fizycznie. Pozwalają w łatwy i prosty sposób wzbogacić dietę o pełnowartościowe proteiny i zabezpieczają podaż wszystkich ważnych aminokwasów. Dostarczając podstawowego budulca dla mięśni, znacznie ułatwiają rozwój muskulatury i przyspieszają tempo regeneracji powysiłkowej.
Białka EKO z powodzeniem można wprowadzić do diety osób w okresie rekonwalescencji. Ostatnio coraz głośniej mówi się o tym, że wysokiej jakości odżywki białkowe mogą także być pomocne dla starszych i stanowią skuteczne narzędzie w walce z sarkopenią wieku podeszłego.