Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:204,00 zł407,00 zł611,00 zł815,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Fireblaster Fireblaster

Fireblaster to produkt przeznaczony szczególnie dla osób, które chcą poprawić swoje osiągi siłowo-wytrzymałościowe, jednocześnie redukując zbędną tkankę tłuszczową. Suplement diety Fireblaster został wzbogacony w kompleks witamin i elektrolitów, które są niezbędne do prawidłowej pracy mięśni podczas ciężkich ćwiczeń fizycznych.

W skład Fireblaster wchodzą między innymi:

Beta-Alanina – aminokwas nieproteolityczny, będący izomerem konstytucyjnym alfa-alaniny. Uznawana za związek limitujący produkcję karnozyny i to poprzez jej syntezę tłumaczy się wiele właściwości przypisywanych beta-alaninie. Karnozyna, inaczej β-alanylo-L-histydyna, zaliczana jest do grona najważniejszych substancji przeciwutleniających w organizmie ludzkim. Za sprawą wbudowanego w jej strukturę pierścienia imidazolu, stabilizuje nadtlenki i unieczynnia tlen singletowy. Łącząc się kowalencyjnie z produktami rozpadu lipidów, przerywa niekontrolowaną reakcję utleniania tłuszczy. Chelatując metale przejściowe, szczególnie żelazo i miedź, zmniejsza tworzenie się rodników hydroksylowych. Poza działaniem antyoksydacyjnym, umożliwia usuwanie nadmiaru jonów wodorowych, zmniejszając zakwaszenie i jednocześnie normując równowagę kwasowo-zasadową ustroju. Dzięki swoim właściwościom karnozyna, a pośrednio beta-alanina, umożliwia odbycie dłuższego, bardziej intensywnego treningu. Dodatkowo beta-alanina rozładowując receptory nerwowe, wywołuje specyficzne uczucie mrowienia pobudzające organizm do działania.

L-Arginina – względnie niezbędny aminokwas proteolityczny. Jako prekursor tlenku azotu (NO) wpływa pośrednio na kondycję układów krwionośnego i nerwowego. Hamując przyleganie, agregację i aktywację płytek krwi wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego. Zmniejszając napięcie naczyń, usprawnia przepływ krwi i jej napływ do miejsc przeznaczenia. Wspomaga dotlenienie, odżywienie i detoksykację organizmu. Pobudzając dojrzewanie i rozwój neuronów, wspomaga tworzenie układu nerwowego. Ingerując w pracę receptorów kwasu glutaminowego oraz czynność synaps wspomaga przewodnictwo nerwowe. Ponadto arginina jest kluczowym elementem cyklu mocznikowego, jedynego skutecznego szlaku umożliwiającego usunięcie toksycznego amoniaku z ustroju. Stanowi niezbędny substrat syntezy kreatyny oraz hormonu wzrostu. Dodatkowo aktywując szlak mTOR, pobudza procesy anaboliczne, a tym samym tworzenie i regenerację struktur mięśniowych.

L-Tyrozyna – endogenny aminokwas syntetyzowany w organizmie ludzkim z fenyloalaniny. L-tyrozyna stanowi prekursor adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy, przez co uczestniczy regulacji pobudzenia organizmu do działania. Konkurując z tryptofanem o miejsca przy barierze krew-mózg ogranicza powstawanie hormonów wyciszających, tj. serotoniny i melatoniny. Jako prekursor hormonów tarczycy, umożliwia regulację gospodarki energetycznej poprzez wpływ na procesy glikogenolizy i lipolizy, dzięki czemu zapewnia dostępność substratów energetycznych niezbędnych do pracy mięśni.

Ekstrakt Gorzkiej Pomarańczy – ekstrakt z wiecznie zielonego drzewoa rosnącego na tropikalnych i subtropikalnych obszarach Azji Południowo-Wschodniej, którego owoce zasobne są w synefrynę. Synefryna jest alkaloidem roślinnym, który swoje działanie na organizm wywiera głównie poprzez aktywację receptorów β-3 adrenergicznych. Zwiększając fosforylację kinazy aktywowanej 5'AMP (AMPK), nasila translokację transportera glukozy GLUT4, wspierając przemieszczanie glukozy przez błony, umożliwiając jej spalenie. Wspomagając wykorzystanie glukozy, zmniejsza poziom insulinooporności. Wyhamowując proces glukoneogenezy w wątrobie, zmniejsza stopień gromadzenia glukozy. Będąc agonistom NMU2R w centralnym układzie nerwowym, zmniejsza apetyt, a tym samym ilość przyjmowanych kalorii. Owoce gorzkiej pomarańczy dodatkowo za sprawą zawartej neohesperydyny ograniczają aktywność stearoilo-CoA 1 (SCD1) i syntazy kwasów tłuszczowych (FAS), zmniejszając tworzenie i gromadzenie tłuszczy. Obniżają poziom cholesterolu ogółem i triglicerydów. Ponadto gorzka pomarańcza wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne.

Kofeina – znana jako 1,3,7-trójmetyloksantyna, alkaloid purynowy występujący głównie w Kawowcu, roślinie z rodziny Rubiaceae pochodzącej z terenów Afryki i Azji. Blokując receptory adenozyny A1 i A2A, wspiera tworzenie acetylocholiny, noradrenaliny i dopaminy, prowadząc poprzez to do poprawy koncentracji, zwiększenia pobudzenia oraz zmniejszenia bólu. Wyhamowując fosfodiesterazę cAMP zmniejsza rozpad 3',5'-cyklicznego adenozynomonofosforau (cAMP), wywołując wymaganą pobudliwość neuronalną dla zachowania pełnej sprawności procesów myślowych. Podnosząc poziom cAMP zwiększa degradację zapasowych rezerw energii, dostarczając jednocześnie wolnych substratów energetycznych, niezbędnych w trakcie wysiłku fizycznego. Obniżając ujemny potencjał elektryczny wewnętrznej błony mitochondrialnej oraz nasilając syntezę białek rozprzęgających (UCP), promuje proces termogenezy i związanie z nim wzmożone spalanie związków energetycznych.

Ketony Malinowe – fenolowe związki, strukturalnie zbliżone do synefryny i kapsaicyny, występujące głównie w malinach, żurawinie, borówkach, stanowiące składową ich kompozycji aromatycznej. Dostarczone do organizmu ludzkiego wspomagają odchudzanie, działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Poprzez regulację ekspresji genów receptorów jądrowych γ aktywowanych przez proliferatory peroksysomów (PPARy) oraz białek wiążących sekwencję wzmacniającą (CCAAT), ingerują w przebieg adipogenezy – proces tworzenia tkanki tłuszczowej. Zmniejszają ekspresję genów enzymów lipogenicznych (enzymów szlaku biosyntezy/tworzenia kwasów tłuszczowych): karboksylazy acetylo-CoA-1 (ACC1), syntazy kwasów tłuszczowych (FASN) i desaturazy stearoilo-CoA 1 (SCD1). Zwiększają ekspresję genów enzymów umożliwiających rozpad i spalenie tłuszczy: swoistej dla adipocytów lipazy triacyloglicerolowej (ATGL) – umożliwia hydrolizę triacyloglicerolii, lipazy hormonowrażliwej (HSL) – odpowiedzialny głównie za rozpad diacyloglicerolii i palmitoilotransferazy karnitynowej 1B (CPT1B) – reguluje transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, umożliwiając ich spalenie. Zwiększając translokację lipazy hormonowrażliwej z cytozolu do kropelek tłuszczu, nasilają proces lipolizy indukowanej noradrenaliną. Zwiększają tempo utleniania lipidów zmagazynowanych w adipocytach. Wzmagają rozpad tłuszczu brzusznego i podskórnego. Wspomagają odchudzanie oraz zmniejszają stopień stłuszczenia wątroby. Zwiększając poziom adiponektyny potęgują przemianę glukozy i kwasów tłuszczowych, pośrednio zwiększając insulinowrażliwość. Wspomagają poprzez to zarówno utratę zbędnej tkanki tłuszczowej, jak również działają przeciwcukrzycowo i przeciwmiażdżycowo.

OutOfStock
4 1
4

Coś tam robi ale szału nie ma, może dla kobiety byłby w sam raz, ja spodziewam się zawsze mega kopa ;-)
Since 2005
Fireblaster Fireblaster 20 x 12g
Activlab
39,00 zł

Fireblaster 20 x 12g

4 na podstawie 1 opinii ilość: 20 x 12g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
39,00 złz VAT

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • ZWIĘKSZA WYTRZYMAŁOŚĆ
  • POMAGA REDUKOWAĆ TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ
  • DODAJE ENERGII

Fireblaster to produkt przeznaczony szczególnie dla osób, które chcą poprawić swoje osiągi siłowo-wytrzymałościowe, jednocześnie redukując zbędną tkankę tłuszczową. Suplement diety Fireblaster został wzbogacony w kompleks witamin i elektrolitów, które są niezbędne do prawidłowej pracy mięśni podczas ciężkich ćwiczeń fizycznych.

W skład Fireblaster wchodzą między innymi:

Beta-Alanina – aminokwas nieproteolityczny, będący izomerem konstytucyjnym alfa-alaniny. Uznawana za związek limitujący produkcję karnozyny i to poprzez jej syntezę tłumaczy się wiele właściwości przypisywanych beta-alaninie. Karnozyna, inaczej β-alanylo-L-histydyna, zaliczana jest do grona najważniejszych substancji przeciwutleniających w organizmie ludzkim. Za sprawą wbudowanego w jej strukturę pierścienia imidazolu, stabilizuje nadtlenki i unieczynnia tlen singletowy. Łącząc się kowalencyjnie z produktami rozpadu lipidów, przerywa niekontrolowaną reakcję utleniania tłuszczy. Chelatując metale przejściowe, szczególnie żelazo i miedź, zmniejsza tworzenie się rodników hydroksylowych. Poza działaniem antyoksydacyjnym, umożliwia usuwanie nadmiaru jonów wodorowych, zmniejszając zakwaszenie i jednocześnie normując równowagę kwasowo-zasadową ustroju. Dzięki swoim właściwościom karnozyna, a pośrednio beta-alanina, umożliwia odbycie dłuższego, bardziej intensywnego treningu. Dodatkowo beta-alanina rozładowując receptory nerwowe, wywołuje specyficzne uczucie mrowienia pobudzające organizm do działania.

L-Arginina – względnie niezbędny aminokwas proteolityczny. Jako prekursor tlenku azotu (NO) wpływa pośrednio na kondycję układów krwionośnego i nerwowego. Hamując przyleganie, agregację i aktywację płytek krwi wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego. Zmniejszając napięcie naczyń, usprawnia przepływ krwi i jej napływ do miejsc przeznaczenia. Wspomaga dotlenienie, odżywienie i detoksykację organizmu. Pobudzając dojrzewanie i rozwój neuronów, wspomaga tworzenie układu nerwowego. Ingerując w pracę receptorów kwasu glutaminowego oraz czynność synaps wspomaga przewodnictwo nerwowe. Ponadto arginina jest kluczowym elementem cyklu mocznikowego, jedynego skutecznego szlaku umożliwiającego usunięcie toksycznego amoniaku z ustroju. Stanowi niezbędny substrat syntezy kreatyny oraz hormonu wzrostu. Dodatkowo aktywując szlak mTOR, pobudza procesy anaboliczne, a tym samym tworzenie i regenerację struktur mięśniowych.

L-Tyrozyna – endogenny aminokwas syntetyzowany w organizmie ludzkim z fenyloalaniny. L-tyrozyna stanowi prekursor adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy, przez co uczestniczy regulacji pobudzenia organizmu do działania. Konkurując z tryptofanem o miejsca przy barierze krew-mózg ogranicza powstawanie hormonów wyciszających, tj. serotoniny i melatoniny. Jako prekursor hormonów tarczycy, umożliwia regulację gospodarki energetycznej poprzez wpływ na procesy glikogenolizy i lipolizy, dzięki czemu zapewnia dostępność substratów energetycznych niezbędnych do pracy mięśni.

Ekstrakt Gorzkiej Pomarańczy – ekstrakt z wiecznie zielonego drzewoa rosnącego na tropikalnych i subtropikalnych obszarach Azji Południowo-Wschodniej, którego owoce zasobne są w synefrynę. Synefryna jest alkaloidem roślinnym, który swoje działanie na organizm wywiera głównie poprzez aktywację receptorów β-3 adrenergicznych. Zwiększając fosforylację kinazy aktywowanej 5'AMP (AMPK), nasila translokację transportera glukozy GLUT4, wspierając przemieszczanie glukozy przez błony, umożliwiając jej spalenie. Wspomagając wykorzystanie glukozy, zmniejsza poziom insulinooporności. Wyhamowując proces glukoneogenezy w wątrobie, zmniejsza stopień gromadzenia glukozy. Będąc agonistom NMU2R w centralnym układzie nerwowym, zmniejsza apetyt, a tym samym ilość przyjmowanych kalorii. Owoce gorzkiej pomarańczy dodatkowo za sprawą zawartej neohesperydyny ograniczają aktywność stearoilo-CoA 1 (SCD1) i syntazy kwasów tłuszczowych (FAS), zmniejszając tworzenie i gromadzenie tłuszczy. Obniżają poziom cholesterolu ogółem i triglicerydów. Ponadto gorzka pomarańcza wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne.

Kofeina – znana jako 1,3,7-trójmetyloksantyna, alkaloid purynowy występujący głównie w Kawowcu, roślinie z rodziny Rubiaceae pochodzącej z terenów Afryki i Azji. Blokując receptory adenozyny A1 i A2A, wspiera tworzenie acetylocholiny, noradrenaliny i dopaminy, prowadząc poprzez to do poprawy koncentracji, zwiększenia pobudzenia oraz zmniejszenia bólu. Wyhamowując fosfodiesterazę cAMP zmniejsza rozpad 3',5'-cyklicznego adenozynomonofosforau (cAMP), wywołując wymaganą pobudliwość neuronalną dla zachowania pełnej sprawności procesów myślowych. Podnosząc poziom cAMP zwiększa degradację zapasowych rezerw energii, dostarczając jednocześnie wolnych substratów energetycznych, niezbędnych w trakcie wysiłku fizycznego. Obniżając ujemny potencjał elektryczny wewnętrznej błony mitochondrialnej oraz nasilając syntezę białek rozprzęgających (UCP), promuje proces termogenezy i związanie z nim wzmożone spalanie związków energetycznych.

Ketony Malinowe – fenolowe związki, strukturalnie zbliżone do synefryny i kapsaicyny, występujące głównie w malinach, żurawinie, borówkach, stanowiące składową ich kompozycji aromatycznej. Dostarczone do organizmu ludzkiego wspomagają odchudzanie, działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Poprzez regulację ekspresji genów receptorów jądrowych γ aktywowanych przez proliferatory peroksysomów (PPARy) oraz białek wiążących sekwencję wzmacniającą (CCAAT), ingerują w przebieg adipogenezy – proces tworzenia tkanki tłuszczowej. Zmniejszają ekspresję genów enzymów lipogenicznych (enzymów szlaku biosyntezy/tworzenia kwasów tłuszczowych): karboksylazy acetylo-CoA-1 (ACC1), syntazy kwasów tłuszczowych (FASN) i desaturazy stearoilo-CoA 1 (SCD1). Zwiększają ekspresję genów enzymów umożliwiających rozpad i spalenie tłuszczy: swoistej dla adipocytów lipazy triacyloglicerolowej (ATGL) – umożliwia hydrolizę triacyloglicerolii, lipazy hormonowrażliwej (HSL) – odpowiedzialny głównie za rozpad diacyloglicerolii i palmitoilotransferazy karnitynowej 1B (CPT1B) – reguluje transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, umożliwiając ich spalenie. Zwiększając translokację lipazy hormonowrażliwej z cytozolu do kropelek tłuszczu, nasilają proces lipolizy indukowanej noradrenaliną. Zwiększają tempo utleniania lipidów zmagazynowanych w adipocytach. Wzmagają rozpad tłuszczu brzusznego i podskórnego. Wspomagają odchudzanie oraz zmniejszają stopień stłuszczenia wątroby. Zwiększając poziom adiponektyny potęgują przemianę glukozy i kwasów tłuszczowych, pośrednio zwiększając insulinowrażliwość. Wspomagają poprzez to zarówno utratę zbędnej tkanki tłuszczowej, jak również działają przeciwcukrzycowo i przeciwmiażdżycowo.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Wielkość opakowania: 20 saszetekPorcja jednorazowa: 12 gIlość porcji w opakowaniu: 20
w porcji (12 g)zawartość%ZDS
Beta-Alanina2500 mg-
L-Arginina2000 mg-
L-Tyrozyna500 mg-
Ekstrakt Gorzkiej Pomarańczy300 mg-
Kofeina200 mg-
Ketony Malinowe200 mg-
Witamina B12,2 mg200%
Witamina B22,8 mg200%
Niacyna48 mg300%
Kwas pantotenowy12 mg200%
Witamina B62,8 mg200%
Biotyna100 µg200%
Kwas foliowy400 µg200%
Witamina B125 µg100%
Wapń120 mg15%
Magnez60 mg16%
Sód300 mg-
Potas300 mg15%
Chlorek120 mg15%

Pozostałe składniki

Beta-alanina, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian sodu i cytrynian potasu, L-arginina, składniki mineralne (fosforan trójwapniowy, węglan magnezu, chlorek potasu), L-tyrozyna, ekstrakt z owoców gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium), kofeina, ketony malinowe, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, aromat, witaminy (monoazotan tiaminy, ryboflawina, nikotynamid, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek pirodyksyny, D-biotyna, kwas foliowy, cyjanokobalamina), substancja słodząca: sukraloza, barwniki: żółcień chinolinowa i żółcień pomarańczowa - mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. Może zawierać śladowe ilości pochodnych mleka, soi, pszenicy, jajek, selera, gorczycy.

Ostatnia ocena

Orbex

Coś tam robi ale szału nie ma, może dla kobiety byłby w sam raz, ja spodziewam się zawsze mega kopa ;-)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Apollo's Hegemony
69,00 zł
(1)

Standaryzowany ekstrakt z zielonej herbaty. Wysoka zawartość EGCG.

Kupuję
Hi-tech
129,00 zł

Suplement diety zawierający ekstrakt z kurkumy oraz wyciąg z czarnego pieprzu.

Kupuję
Swanson
19,00 zł

Farmaceutycznej jakości glicyna. Wspiera układ nerwowy oraz poprawia jakość snu.

Kupuję
Trec
12,00 zł
(2)

Suplement zawierający aminokwasy rozgałęzione i L-glutaminę. Zwiększa siłę i wydolność podczas treningów.

Kupuję
Nordic Naturals
179,00 zł

Suplement z kwasami omega-3 dedykowany dzieciom. Płynna formuła o przyjemnym, owocowym smaku.

Kupuję
Nature's Way
79,00 zł

Ekstrakt z kory wierzby białej standaryzowany na zawartość salicyny. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Kupuję

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy

Informacja

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest szeroko stosowany w procesie redukcji masy ciała, zarówno wśród sportowców, osób aktywnych, jak i prowadzących tzw. „siedzący tryb życia”. Jest źródłem synefryny i oktopaminy, które w połączeniu z kofeiną i polifenolami zawartymi w zielonej herbacie wpływają na lipolizę, uwalniając kwasy tłuszczowe z adipocydów, powodując poprzez zwiększony wydatek energetyczny, ich spalanie w źródłach energii życiowej komórki (mitochondriach). Cieszy się popularnością po zdelegalizowaniu przez WADA efedryny (niebezpiecznej dla organizmu).

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy wchodzi w skład preparatów odchudzających (tzw. termogeników), przedtreningowy stacków kreatynowych i boosterów azotowych.

Dawkowanie: Brak określonych norm dobowego spożycia. Przy wysokim nadciśnieniu tętniczym oraz przyjmowaniu leków zawierających statynę nie powinno się używać ekstraktu z gorzkiej pomarańczy.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Ketony malinowe

Informacja

Ketony malinowe są związkami fenolowymi,nasilającym lipolizę, występującymi w owocach maliny. Dzięki tej właściwości zmniejsza ryzyko powstawania tłuszczów w czasie wysokokalorycznej diety, reguluje poziom lipidowy krwi, obniżając wartość frakcji LDL cholesterolu. W połączeniu z kofeiną, zieloną herbatą i innymi termogenikami wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej w programach kontroli masy ciała. Ze względu na koszt na skalę przemysłową syntetyzowany z kumaroilo-CoA. Dostępny w postaci suplementów diety oraz zaawansowanych spalaczy tłuszczu.

Dawkowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027