Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Full As Fuck Full As Fuck 360g (wersja 2)
5% Nutrition
149,00 zł
Magazyn:

Full As Fuck

Wszystkie warianty:

Waga wysyłki: 500g
149,00 złz VAT
4,97 zł / porcja
Opis produktu
  • Poprawia wydajność intensywnych ćwiczeń
  • Przyspiesza proces adaptacji treningowej
  • Intensyfikuje uczucie pompy mięśniowej
  • Cechuje się bardzo długim działaniem
  • Poprawia walory estetyczne sylwetki
  • Zwiększa wytwarzanie tlenku azotu
  • Umożliwia lepsze dotlenienie mięśni
  • Przeciwdziała zmęczeniu mięśni

5% NUTRITION Full As Fuck to preparat przedtreningowy podnoszący wytwarzanie tlenku azotu (NO) i intensyfikujący zjawisko pompy mięśniowej. Główne składniki produktu to: witamina C, niacyna, L-cytrulina, L-tauryna, siarczan agmatyny, monostearynian glicerolu, ekstrakt z korzenia Dan-Shen (Salvia Miltiorrhiza), proszek z korzeni buraka, L-norwalina, hesperydyna oraz BioPerine®. W skład suplementu wchodzą również niewielkie dawki składników pomocniczych, w tym wapnia, magnezu, sodu i potasu.

Zjawisko pompy mięsniowej
Każda osoba wykonująca trening z wykorzystaniem ciężarów pragnie tego, aby trenowane przez nią mięśnie stały się jak najbardziej spuchnięte. Osiągnięcie takiego stanu jest możliwe dzięki rozkurczowi mięśni gładkich w ścianie naczyń krwionośnych, który potocznie bywa nazywany pompą mięśniową.

Powinniśmy wiedzieć, że aspekty wizualne to nie jedyne walory tego zjawiska. Zwiększony przepływ krwi przez wykonujące pracę mięśnie powoduje ich lepsze dotlenienie, odżywienie oraz umożliwia sprawniejsze oczyszczenie ich komórek ze szkodliwych produktów przemiany materii powodujących szybsze zmęczenie. Dzięki tym właściwościom wzrasta wytrzymałość mięśni i mogą one efektywniej wykonywać pracę.

Wytwarzanie tlenku azotu
Tlenek azotu jest substancją silnie i szybko wpływającą na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Bardzo często sugeruje się, że suplementacja argininy jest najlepszym sposobem na zwiększenie produkcji tlenku azotu. Problem polega na tym, że większość argininy jest rozkładana lub przekształcana zanim dotrze do tkanek. W związku z tym, aby skutecznie podnosić wytwarzanie tlenku azotu i intensyfikować zjawisko pompy mięśniowej rekomenduje się suplementację innych substancji, w tym L-cytruliny, siarczanu agmatyny, czy proszku z korzeni buraka.

L-cytrulina bez z łatwością ulega przekształceniom do argininy i ostatecznie umożliwia dużo lepsze wysycenie argininą trwające znacznie dłużej, niż te wynikające z bezpośredniej suplementacji tego aminokwasu. L-Norwalina blokuje działanie enzymu rozkładającego argininę, co sprawia, że zwiększa jej dostępność w organizmie jednocześnie wzmacniając działanie preparatu. Agmatyna jest metabolitem argininy, który cechuje się dużo mocniejszą aktywacją syntezy tlenku azotu niż sama arginina. Proszek z korzeni buraka zawiera związki azotowe, które będąc substratami w produkcji tlenku azotu również zwiększają jego wytwarzanie w organizmie.

W produkcie nie mogło zabraknąć monostearynianu glicerolu, który umożliwia przejście i zatrzymanie wody w obrębie naczyń krwionośnych przyczyniając się do wzrostu całkowitej objętości krwi krążącej. Dzięki większej ilości krwi zjawisko pompy mięśniowej jeszcze bardziej się nasila.

Ekstrakt z korzenia Dan-Shen (Salvia Miltiorrhiza) jest składnikiem innowacyjnym jeżeli chodzi o preparaty intensyfikujące zjawisko pompy mięśniowej. Według dostępnych źródeł zioło może zapobiegać zwężaniu się światła naczyń krwionośnych, a tym samym powodować, że główny efekt działania preparatu zostanie odczuwalny na dłużej.

Badania na ludziach wykazały, że tauryna wspomaga usuwanie produktów odpadowych, które prowadzą do zmęczenia i w następstwie przerwania wysiłku fizycznego. Oprócz tego, wspiera utrzymywanie właściwego nawodnienia i równowagi elektrolitowej w komórkach, a także chroni je przed uszkodzeniami i stresem oksydacyjnym. Osoby suplementujące taurynę uzyskują lepsze rezultaty sportowe, co sprawia, że jest ona częstym dodatkiem napojów przeznaczonych dla sportowców.

Hesperydyna wywiera korzystny wpływ na właściwe działanie układu krążenia ograniczając aktywność hialuronidazy rozkładającej kwas hialuronowy, który stanowi jeden z zasadniczych elementów tworzących śródbłonek naczyń krwionośnych. Dzięki temu zmniejsza się przepuszczalność oraz zwiększa się wytrzymałość struktur naczyniowych. Oprócz tego, blokuje działanie enzymu utleniającego witaminę C, co przekłada się na jej skuteczniejsze działanie w obrębie organizmu.

W preparacie zawarto witaminę C pod postacią kwasu askorbinowego i askorbinianu wapnia. Witamina C jest niezbędnym składnikiem diety i może niwelować niekorzystny wpływ reaktywnych form tlenu, które są generowane znacznie intensywniej podczas wysiłku fizycznego. Dzięki temu może pośrednio przeciwdziałać uszkodzeniom mięśni, zaburzeniom odporności i zmęczeniu. Ograniczając się na zagadnienia związane z aktywnością fizyczną, witamina C zmniejsza negatywny wpływ wyżej wymienionych czynników na adaptację treningową.

Rozpatrując suplementację niacyny (witamina B3) pod kątem sprawności sportowej powinniśmy wiedzieć, że witamina ta uczestniczy w przemianach metabolicznych składników pokarmowych mających na celu wytworzenie energii, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek oraz działa naczyniorozkurczowo.

Ekstrakt z owocu czarnego pieprzu (BioPerine®) to składnik, którego nie może zabraknąć w najskuteczniejszych preparatach dla sportowców z przeznaczeniem do stosowania okołotreningowego. Od najlepszych preparatów intensyfikujących zjawisko pomy mięśniowej wymagamy silnego działania doraźnego, które będzie odczuwalne przez dłuższy czas. Dzięki BioPerine® możliwe jest zwiększenie biodostępności reszty składników preparatu, a co za tym idzie spotęgowanie możliwego działania suplementu.

Podsumowując, 5% NUTRITION Full As Fuck to preparat do stosowania przed treningiem, który zwiększa wytwarzanie tlenku azotu i intensyfikuje zjawisko pompy mięsniowej. Produkt podnosi możliwości adaptacyjne organizmu w zakresie wysiłku fizycznego i poprawia walory estetyczne sylwetki w tracie treningu oraz na długo po jego zakończeniu. Suplement rekomendowany wszystkim osobom, które wymagają dużo więcej niż mogą im dać zwykłe preparaty charakteryzujące się podobnym działaniem.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 360 gPorcja jednorazowa: 12 g (jedna miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (12 g)zawartość%ZDS
Witamina C (kwas askorbinowy, askorbinian wapnia)250mg417%
Niacyna30mg150%
Wapń (askorbinian wapnia)9mg1%
Magnez (cytrynian magnezu, glicerofosforan magnezu)15mg4%
Sód (chlorek sodu, glicerofosforan sodu)17mg1%
Potas (cytrynian potasu, glicerofosforan potasu)36mg1%
L-Cytrulina4000mg-
L-Tauryna2000mg-
Siarczan agmatyny (AgmaMaxTM)1000mg-
Monostearynian glicerolu1000mg-
Ekstrakt z korzenia Dan-Shen (Salvia Miltiorrhiza)650mg-
Proszek z korzeni buraka500mg-
L-Norwalina250mg-
Hesperydyna100mg-
Ekstrakt z owocu czarnego pieprzu (BioPerine®)5mg-

Pozostałe składniki

Naturalne aromaty, kwas cytrynowy, dwutlenek krzemu, sukraloza, acesulfam potasu, niebieski # 1.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
MZ-STORE
35,00 zł
(1)

Beta-alanina MZ-Store w proszku. Zwiększa efektywność treningową niezależnie od uprawianej dyscypliny.

Kupuję
Biotech Usa
66,00 zł

Maksymalna koncentracja beta-alaniny (aż 2000 mg w porcji).

Kupuję
MZ-STORE
29,00 zł

Siarka w dobrze przyswajalnej postaci MSM.

Kupuję
Aliness
34,90 zł

Wysokiej jakości źródło aminokwasu endogennego. Nasilenie syntezy kolagenu i regeneracji tkanki kostnej.

Kupuję
Aliness
39,90 zł
(2)

Siarka organiczna o doskonałej biodostępności. Wspiera stawy oraz promuje zdrowy wygląd włosów i paznokci.

Kupuję
MZ-STORE
59,00 zł
(1)

Optymalizacja procesów anabolicznych w tkance mięśniowej. Mieszanka aminokwasów w proporcjach 2:1:1.

Kupuję

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cytrynian magnezu

Informacja

Cytrynian magnezu jest to sól magnezu i kwasu cytrynowego. Stanowi jedną z najlepiej przyswajalnych form magnezu, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Odpowiada między innymi za prawidłowe działanie układu nerwowego, immunologicznego, czy mięśniowego.

Magnez posiada działanie uspokajające poprzez zmniejszanie pobudliwości komórek nerwowych. Dzięki wprowadzeniu tego pierwiastka do diety, potencjalnie można zatem poprawić jakość snu, czy też zredukować poziom stresu.

Korzystny wpływ na układ krwionośny to kolejna z cech magnezu. Zapobiega on bowiem nadciśnieniu oraz odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych (tętnic), dzięki czemu może zapobiegać chorobom związanym z układem krwionośnym.

Magnez odgrywa również znaczącą rolę w procesie skurczu mięśnia, a więc wpływa na działanie całego układu mięśniowego. Bierze też udział w prawidłowej syntezie białka, procesie podziału komórek oraz w prawidłowym przebiegu metabolizmu energetycznego. Pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości oraz całościowej elektrolitowej równowagi w organizmie.

Glicerofosforan magnezu

Informacja

Glicerofosforan magnezu – w suplementacji stosowany jest jako źródło niezbędnego w diecie człowieka makroskładnika, magnezu. Cechuje się wysoką biodostępnością, dzięki czemu stanowi efektywną formę uzupełniania podaży tego pierwiastka.

Niedobory magnezu kojarzone są głównie z bolesnymi skurczami mięśni. Istotnie, może być to objaw wskazujący na niedobory tego pierwiastka, które zdarzają się względnie często ze względu na jednocześnie spore zapotrzebowanie organizmu oraz ograniczoną podaż w diecie. Jony magnezu warunkują prawidłowe przewodnictwo nerwowe, wpływając korzystnie na sprawność kontroli neuromotorycznej oraz funkcji układu nerwowego.

Poza tym, magnez jest ważnym składnikiem budulcowym organizmu. Wpływa korzystnie na rozwój oraz wytrzymałość mechaniczną kośćca i tkanek nabłonkowym. Niedobory magnezu wiązane są z rozwojem próchnicy, zwiększoną łamliwością paznokci oraz wypadaniem włosów.

Wskazuje się również, że odpowiednia podaż magnezu jest niezwykle istotna w celu zachowania optymalnej kondycji psychicznej. Jego niedobory wiązane są w zytępowaniem depresji, a suplementacja wykazuje korzystny wpływ na stabilizacje stanu emocjonalnego u osób z jego zaburzeniami.

Do sytuacji predysponujących do suplementacji magnezu zaliczamy stosowani antykoncepcji hormonalnej, stosowanie leków diuretycznych, przewlekły stres oraz częste spożywanie alkoholu.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Chlorek sodu

Informacja

Chlorek sodu (NaCl) - sól kuchenna, główne źródło sodu i chloru w diecie. Chlor wchodzi w skład soków trawiennych (soku żołądkowego i śliny), reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową utrzymując właściwy czynnik pH. Wspomaga proces usuwania zbędnych produktów przemiany materii. Niedobór chloru może spowodować zaburzenia przemiany materii. Sód jest składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych odpowiedzialnym za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz uzupełnia działanie chloru. Jego nadmiar zwiększa ryzyko wzrostu ciśnienia tętniczego w krwi. Obydwa składniki aktywują enzymy odpowiedzialne za trawienie skrobii.

Dawkowanie: Używany do nadawania smaku potrawom. W ich składzie chemicznym występuje wystarczająca dawka NaCl. Optymalna dawka to ok. 5 gramów na dobę.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cytrynian potasu

Informacja

Cytrynian potasu jest organiczną formą potasu, która cechuje się wysokim stopniem wchłaniania. Pierwiastek ten ma kluczowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Reguluje on bowiem gospodarkę wodną ustroju, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie homeostazy.

Potas pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy serca. Bierze udział we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego - ma udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz wspomaga pracę mózgu, a mianowicie jego dotlenienie.

Wprowadzenie potasu do diety jest niezwykle ważne w przypadku sportowców, ponieważ podczas wysiłku długotrwałego zmniejsza on ryzyko odwodnienia organizmu. Zapewnia też prawidłową pracę mięśni. Pierwiastek ten jest niezbędny także w procesie syntezy białek.

Jabłczan Cytruliny

Informacja

Jabłczan cytruliny powstaje w wyniku połączenia cząsteczki aminokwasu cytruliny i cząsteczki kwasu jabłkowego w jedną molekuła, posiadającą stabilność chemiczną i dobrze rozpuszczalną w cieczach. Zjonizowany kwas jabłkowy ma potencjał ergogenny, zapewniając uzupełnienie potencjału cytruliny o nowe właściwości. Poprawia zdolności wysiłkowe oraz zmniejsza poczucie zmęczenia, a jego suplementacja jest korzystna na każdym poziomie wytrenowania. Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Powinien być stosowany przez osoby uprawiające dyscypliny sportu: siłowe, wytrzymałościowe oraz mieszane siłowo-wytrzymałościowe. Do osiągnięcia korzystnych rezultatów wskazana jest dawka jabłczanu cytruliny 6 g/24h.

Jest dostępny w postaci monopreparatów, jak i składnik preparatów złożonych (stacków kreatynowych, no-boosterów, suplementów aminokwasowych). Stosowany w suplementacji okresowej, cyklicznej i stałej.

Dawkowanie: 3–8 g na dobę (w dawkach dzielonych). Optymalna dawka do osiągania korzystnych rezultatów, sprawdzona doświadczalnie, wynosi 6 g/24h.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Siarczan agmatyny

Informacja

Siarczan agmatyny jest związkiem agmatyny, a więc substancji powstającej w wyniku przetwarzania argininy.

Spełnia on w organizmie szereg funkcji, m.in. zwiększa poziom tlenku azotu odpowiadającego za rozszerzanie naczyń krwionośnych, a tym samym poprawia krążenie krwi; stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu oraz testosteronu; zwiększa ilość substancji odżywczych dostarczanych do mięśni, a także normalizuje poziom glukozy we krwi, naśladując w ten sposób działania charakterystyczne dla insuliny; usprawnia funkcjonowanie centralnego układu nerwowego; zwalcza szkodliwe wolne rodniki; redukuje zapasową tkankę tłuszczową, a także wpływa na gospodarkę wapnia, dzięki czemu zapewnia lepsze funkcjonowanie serca, mózgu oraz mięśni.

Dawkowanie: 500-1500 mg najlepiej na pół godziny przed treningiem.

Monostearynian glicerolu

Informacja

Monostearynian glicerolu jest estrem gliceryny i kwasu stearynowego. Glicerol (synonimy: gliceryna, 1,2,3-propanotriol) najprostszy alkohol trikarboksylowy, stosowany w produkcji leków (jako wypełniacz), kosmetyków oraz w przemyśle spożywczym. Stosowany w większych dawkach wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, zwiększenie zdolności wysiłkowych oraz przedłużenie czasu trwania wysiłku w różnych dyscyplinach sportowych. W suplementacji sportowej wykorzystywany do nawodnienia komórek mięśniowych w celu zwiększenia objętości mięśni podczas wysiłku. Glicerol (alkohol cukrowy) podwyższa zdolność fosforu do uwodnienia komórek mięśniowych, pozwala na lepsze ich odżywianie i zwiększenie objętości. Ma również wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz produkcję energii. Przyjmowany drogą pokarmową nie zmienia profilu glikemicznego krwi. Występuje w postaci stałej i płynnej (gliceryna), jako monopreparat lub składnik preparatów okołotreningowych (stacków kreatynowych, no-boosterów) dostępnych na www.muscle-zone.pl

Norwalina

Informacja

Norwalina – aminokwas rozgałęziony, niebudujący białek, izomer waliny, działający hamująco na enzym rozkładający argininę zwiększając zawartość tego aminokwasu i potęgując jego działanie, w  procesie syntezy tlenku azotu. Nasila działanie anaboliczne i antykataboliczne argininy, wpływając na wzrost zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i powoduje efektywniejsze ukrwienie i odżywianie tkanki mięśniowej. Nie występuje w postaci monopreparatów. W suplementacji sportowej jest składnikiem zaawansowanych preparatów aminokwasowych, zawierających argininę, no-boosterów i stacków kreatynowych. Rzadko stosowanych w suplementacji ze względu na wysoką cenę.

Dawkowanie: przyjęte zwyczajowo w suplementacji 50–200 mg/24h

Hesperydyna

Informacja

Hesperydyna (hesperidine) - bioflawonoid występujący w postaci naturalnej w roślinach (owocach, warzywach i ziołach), Jest antyoksydantem wiążącym wolne rodniki tlenowe, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia (wzmocnienie naczyń krwionośnych, poprawa krążenia). Podnosi skuteczność działania kwasu askorbinowego oraz utrzymując właściwą strukturę kolagenu wpływa na stan tkanki łącznej. Posiada również potencjał przeciwzapalny i przeciwalergiczny (zmniejszający uwalnianie histydyny) oraz zwiększa odporność organizmu. W suplementacji brak monopreparatów hesperydyny. Zarówno w postaci naturalnej, jak i syntetycznej, występuje w połączeniu z kwercetyną, rutyną i kwasem askorbinowym. Dostępny w preparatach prozdrowotnych wspomagających odporność organizmu, a także w niektórych stackach kreatynowych i boosterach azotowych.

Dawkowanie: Zalecane w suplementacji sportowej 20–100mg na dobę.

Bioperyna (BioPerine®)

Informacja

Bioperyna - wyciąg z czarnego pieprzu, będącym źródłem alkaloidu roślinnego piperyny (l-piperoylpiperydinyna), zmagającego wydzielanie soków trawiennych i wpływającego na zwiększenie dostępności pokarmów (a także innych związków chemicznych) oraz  regulującego pracę przewodu pokarmowego. Poprzez dostępność pokarmów i środków chemicznych wpływa pośrednio na rozbudowę tkanki mięśniowej oraz zwiększa zdolności wysiłkowe (psychofizyczne). Odnotowano pozytywne działanie na układ odpornościowy oraz nasilanie procesów lipolizy. Dostępna w postaci monopreparatów i jako składnik suplementów i odżywek.

Dawkowanie: od 5-10 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Szyszynka jest narządem unikatowym pod względem zarówno parzystości (jako jeden z niewielu narządów ludzkiego organizmu...

czytaj więcej

Hantle i wyciągi jako uzupełnienie treningu siłowego

Hantle i wyciągi jako uzupełnienie treningu siłowego

Swego czasu bardzo modne było twierdzenie, że jedynym męskim treningiem jest trening ze sztangą, z dużymi ciężarami i na niską ilość powtórzeń. Ludzie...

czytaj więcej

MSM – związek siarki w którym pokładamy nadzieję na zdrowie – czy słusznie?

MSM – związek siarki w którym pokładamy nadzieję na zdrowie – czy słusznie?

MSM co to?Czy MSM wspiera stawy?MSM a stany zapalneMSM a odpornośćZastosowanie przeciwnowotworowe MSMMSM Bezpieczeństwo stosowania MSM co to? MSM, a...

czytaj więcej

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...

czytaj więcej

Maślan Sodu – działanie, wskazania i dawkowanie

Maślan Sodu – działanie, wskazania i dawkowanie

Kwas masłowy, inaczej maślan sodu zyskał na popularności w ostatnich latach nie ze względu na modę, która nierzadko przenika...

czytaj więcej

Pirodyksyna vs P-5-P w suplementacji witaminy B6

Pirodyksyna vs P-5-P w suplementacji witaminy B6

Aktywna forma witaminy B6, pirydoksal-5-fosforan (P5P), służy jako kofaktor dla ponad 150 enzymów w organizmie, w tym reakcji transsulfuracji i...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na 
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027