Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Chewable EnZym-Complete DPP-IV Chewable EnZym-Complete DPP-IV

Kirkman Chewable EnZym-Complete / DPP-IV™  w / Isogest® to kompleksowa mieszanka osiemnastu enzymów trawiennych, uznanych za kluczowe dla skutecznego trawienia wszystkich typów pokarmów (białek, węglowodanów, tłuszczy, cukrów, błonnika) w szerokim zakresie pH.

Preparat ma postać wygodnych do stosowania tabletek do ssania o przyjemnym, jagodowym smaku. Jest wolny od cukru, sztucznych barwników i aromatów. Za słodki smak odpowiada ksylitol.

Zawarte w preparacie składniki uzupełniają poziom endogennych enzymów trawiennych i mogą zastąpić naturalne enzymy zawarte w pożywieniu, które są tracone podczas obróbki termicznej. Tym samym wspierają trawienie, zmniejszają obciążenie układu pokarmowego i poprawiają wchłanianie składników odżywczych. Preparat jest rekomendowany szczególnie osobom, które bazują na wysokoprzetworzonej żywności, często cierpią na niestrawność czy uczucie dyskomfortu trawiennego. Jest pomocny również w przypadku różnego rodzaju alergii pokarmowych. Stanowi nieocenione wsparcie w momencie zmiany systemu żywieniowego (np. adaptacja do diety wysokotłuszczowej, dieta paleo).

Enzymy trawienne obejmują kilkanaście rozmaitych substancji chemicznych, które są syntetyzowane w układzie pokarmowym i katalizują proces, w wyniku którego związki wieloelementowe zostają rozłożone do prostych. Dzięki temu dostarczony pokarm ulega strawieniu i organizm może przyswoić zawarte w nim składniki odżywcze.

Endogenna produkcja enzymów trawiennych maleje wraz z wiekiem. Upośledzają ją również stres. Niedobór enzymów trawiennych zakłóca proces trawienia, co najczęściej objawia się nieprzyjemnymi przypadłościami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, gazy, mdłości, bóle brzucha, kolki jelitowe). Często towarzyszą im dolegliwości pozornie nie związane z trawieniem – przewlekłe zmęczenie, spadek odporności, alergie i egzemy skórne, bóle głowy.

Preparat zawiera wszystkie enzymy, które są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia. W jego składzie znalazło się również kilka unikalnych, rzadko spotykanych w tego typu produktach, enzymów.

Peptydaza – enzym zdolny do rozłożenia wiązań peptydowych w białkach i innych peptydach. Finalnym produktem jego działania są aminokwasy.

Isogest® - chroniony patentem składnik enzymatyczny, który uzupełnia działanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów. Wykazuje zdolność do rozkładu izomaltozy (popularny składnik, który można znaleźć w wyrobach cukierniczych) i palatynozy (powstaje w organizmie jako uboczny produkt rozkładu cukrów; w wersji syntetycznej jest popularnym dodatkiem do żywności). Niestrawiona izomaltoza i palatynoza wywołuje gazy, wzdęcia, zaparcia lub biegunki.

Glukoamylaza – rozkłada wiązania glikozydowe w  skrobi i innych polisacharydach, dzięki czemu powiększa rezerwy cukrów prostych, które organizm wykorzystuje jako źródło energii. Jest polecana osobom z chorobami autoimmunologicznymi, ponieważ optymalizuje reakcje układu immunologicznego, równoważąc wydzielanie przeciwciał i antygenów. Może zmniejszyć objawy alergii pokarmowych.

Proteaza (3.0)proteaza (6.0) to dwa enzymy rozrywające wewnętrzne części łańcuchów peptydowych. Proteaza 3.0 świetnie radzi sobie w bardzo kwaśnym środowisku (o pH równym 3), zaś proteaza 6.0 najlepiej działa przy pH równym 6.

Bromelainapapaina  to związki naturalnie występujące w owocach (bromelaina  w ananasach, papaina w niedojrzałych owocach papai), które skutecznie rozkładają skomplikowane wiązania obecne w różnych typach białek.

Aktywność bromelainy i papainy nie ogranicza się jedynie do poprawy i przyspieszenia trawienia protein. W badaniach udowodniono, że zarówno bromelaina, jak i papaina korzystnie wpływają na pracę układu immunologicznego, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Papaina ma również działanie antywirusowe, zaś o bromelainie mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem.

Laktaza –  to jeden z ważniejszych enzymów, którego niedobory są bardzo powszechnym problemem. Laktaza umożliwia strawienie laktozy (cukru mlecznego), rozbijając ją na łatwą do przyswojenia glukozę i galaktozę. Endogenna produkcja laktazy gwałtownie maleje wraz z wiekiem, stąd tak częste dolegliwości po spożyciu mleka i jego produktów wśród osób dorosłych.

Alfa-galaktozydaza  ułatwia trawienie i wchłanianie węglowodanów złożonych. Dzięki niej mogą zostać rozłożone np. oligosacharydy, które obficie występują w roślinach strączkowych i są dość trudne do rozszczepienia na mniejsze frakcje. Jeśli nie zostaną należycie strawione  mogą wywołać uporczywe wzdęcia, gazy, bóle brzucha.

Inwertaza uruchamia procesy inwersji, czyli rozdzielenia sacharozy na glukozę i fruktozę.  Dodatkowo wspiera trawienie skrobi. Uważa się, że inwertaza może zwiększyć odporność; jest również silnym antyutleniaczem i ma właściwości antybakteryjne.

Fitaza jest konieczna do zneutralizowania kwasu fitynowego, którego duże ilości występują m.in. w zbożach. Utrudnia on wchłanianie wielu minerałów (w tym najważniejszych dla zdrowia wapnia, magnezu, cynku i żelaza) i ogranicza działanie innych enzymów trawiennych (np. pepsyny, która jest potrzebna do prawidłowego trawienia protein).

Celulaza należy do grupy enzymów, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Służy do hydrolizy celulozy, z której składają się włókna roślinne. Dodana do diety pozwala na uniknięcie dolegliwości gastrycznych, typowych dla spożywania dużej ilości błonnika (wzdęcia, gazy).

Ksylanaza rozkłada wiązania polisacharydów, które są obecne w włóknach roślinnych. Jest niezbędna do rozłożenia ksylany i arabiniany - dwóch antyodżywczych, niekorzystnych dla organizmu związków. Ich roztwory cechują się wyjątkową lepkością, przez co obniżają stopień przyswajania witamin, minerałów i składników odżywczych zawartych w pożywieniu.

Diastaza przekształca skrobię w maltozę, która następnie jest konwertowana do glukozy. Proces ten sprawia, że węglowodany złożone są dużo łatwiejsze do strawienia.

n•zimes PA® to zastrzeżona mieszanka, która została opracowana jako alternatywa dla pankreatyny (specjalistyczny preparat stosowany w medycynie oficjalnej dla uzupełnienia niedoborów enzymów trzustkowych). Pankreatyna z uwagi na zwierzęce pochodzenie nie jest odpowiednia dla wszystkich. Enzymy zawarte w  n•zimes PA® pozyskano z roślin i poddano specjalistycznym procesom oczyszczania oraz filtracji. W skład tego kompleksu wchodzą:
Amylaza jest naturalnie uwalniana przez gruczoły ślinowe (amylaza ślinowa) i produkowana przez trzustkę (amylaza trzustkowa). Odpowiada za trawienie węglowodanów, czyli przekształcanie związków wielocukrowych do cukrów prostych.

Proteazy to grupa enzymów odpowiedzialnych za przerywanie wiązań peptydowych białek. Dzięki nim dostarczone organizmowi białko zostaje przekształcone w aminokwasy. Co ważne, proteazy służą nie tylko trawieniu pokarmów. Mogą również strawić ściany komórkowe chorobotwórczych organizmów bytujących w ustroju, toksyny, czy obumarłe fragmenty komórek.

Lipaza odpowiada za prawidłowy przebieg procesu trawienia lipidów. Hydrolizuje trójglicerydy do pojedynczych kwasów tłuszczowych oraz cząsteczek glicerolu, które mogą być wchłonięte w jelitach. Dodatkowo usprawnia proces wchłaniania związków rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy D,K,E,A i kwasów omega 3.

Podsumowując, Chewable EnZym-Complete / DPP-IV™  w / Isogest® to kompletny preparat, który może być stosowany przez każdego, kto ma problem z prawidłowym trawieniem. Jest pomocny w niwelowaniu wszystkich typów dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dzięki usprawnieniu wchłaniania sprzyja odżywieniu organizmu i poprawie ogólnego stanu zdrowia.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Chewable EnZym-Complete DPP-IV Chewable EnZym-Complete DPP-IV 90 tab.
Kirkman
129,00 zł

Chewable EnZym-Complete DPP-IV 90 tab.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,35 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Krótki termin ważności:

2019-07-31
Stara cena: 189,00 zł
129,00 zł
1 szt.

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,35 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Mieszanka wszystkich niezbędnych enzymów trawiennych
  • Z dodatkiem zastrzeżonego kompleksu n•zimes PA®
  • Ma w składzie unikalny, opatentowany Isogest®
  • Wygodne w użyciu jagodowe tabletki do ssania
  • Ułatwia przyswajanie składników odżywczych
  • Idealny dla osób z alergiami pokarmowymi
  • Optymalizuje pracę układu pokarmowego
  • Polecany przy nietolerancji laktozy
  • Redukuje dolegliwości gastryczne
  • Niweluje dyskomfort trawienny
  • Alternatywa dla pankreatyny
  • Szerokie spektrum działania
  • Usprawnia proces trawienia
  • Zawiera laktazę i fitazę
  • Bez dodatku cukru

Kirkman Chewable EnZym-Complete / DPP-IV™  w / Isogest® to kompleksowa mieszanka osiemnastu enzymów trawiennych, uznanych za kluczowe dla skutecznego trawienia wszystkich typów pokarmów (białek, węglowodanów, tłuszczy, cukrów, błonnika) w szerokim zakresie pH.

Preparat ma postać wygodnych do stosowania tabletek do ssania o przyjemnym, jagodowym smaku. Jest wolny od cukru, sztucznych barwników i aromatów. Za słodki smak odpowiada ksylitol.

Zawarte w preparacie składniki uzupełniają poziom endogennych enzymów trawiennych i mogą zastąpić naturalne enzymy zawarte w pożywieniu, które są tracone podczas obróbki termicznej. Tym samym wspierają trawienie, zmniejszają obciążenie układu pokarmowego i poprawiają wchłanianie składników odżywczych. Preparat jest rekomendowany szczególnie osobom, które bazują na wysokoprzetworzonej żywności, często cierpią na niestrawność czy uczucie dyskomfortu trawiennego. Jest pomocny również w przypadku różnego rodzaju alergii pokarmowych. Stanowi nieocenione wsparcie w momencie zmiany systemu żywieniowego (np. adaptacja do diety wysokotłuszczowej, dieta paleo).

Enzymy trawienne obejmują kilkanaście rozmaitych substancji chemicznych, które są syntetyzowane w układzie pokarmowym i katalizują proces, w wyniku którego związki wieloelementowe zostają rozłożone do prostych. Dzięki temu dostarczony pokarm ulega strawieniu i organizm może przyswoić zawarte w nim składniki odżywcze.

Endogenna produkcja enzymów trawiennych maleje wraz z wiekiem. Upośledzają ją również stres. Niedobór enzymów trawiennych zakłóca proces trawienia, co najczęściej objawia się nieprzyjemnymi przypadłościami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, gazy, mdłości, bóle brzucha, kolki jelitowe). Często towarzyszą im dolegliwości pozornie nie związane z trawieniem – przewlekłe zmęczenie, spadek odporności, alergie i egzemy skórne, bóle głowy.

Preparat zawiera wszystkie enzymy, które są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia. W jego składzie znalazło się również kilka unikalnych, rzadko spotykanych w tego typu produktach, enzymów.

Peptydaza – enzym zdolny do rozłożenia wiązań peptydowych w białkach i innych peptydach. Finalnym produktem jego działania są aminokwasy.

Isogest® - chroniony patentem składnik enzymatyczny, który uzupełnia działanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów. Wykazuje zdolność do rozkładu izomaltozy (popularny składnik, który można znaleźć w wyrobach cukierniczych) i palatynozy (powstaje w organizmie jako uboczny produkt rozkładu cukrów; w wersji syntetycznej jest popularnym dodatkiem do żywności). Niestrawiona izomaltoza i palatynoza wywołuje gazy, wzdęcia, zaparcia lub biegunki.

Glukoamylaza – rozkłada wiązania glikozydowe w  skrobi i innych polisacharydach, dzięki czemu powiększa rezerwy cukrów prostych, które organizm wykorzystuje jako źródło energii. Jest polecana osobom z chorobami autoimmunologicznymi, ponieważ optymalizuje reakcje układu immunologicznego, równoważąc wydzielanie przeciwciał i antygenów. Może zmniejszyć objawy alergii pokarmowych.

Proteaza (3.0)proteaza (6.0) to dwa enzymy rozrywające wewnętrzne części łańcuchów peptydowych. Proteaza 3.0 świetnie radzi sobie w bardzo kwaśnym środowisku (o pH równym 3), zaś proteaza 6.0 najlepiej działa przy pH równym 6.

Bromelainapapaina  to związki naturalnie występujące w owocach (bromelaina  w ananasach, papaina w niedojrzałych owocach papai), które skutecznie rozkładają skomplikowane wiązania obecne w różnych typach białek.

Aktywność bromelainy i papainy nie ogranicza się jedynie do poprawy i przyspieszenia trawienia protein. W badaniach udowodniono, że zarówno bromelaina, jak i papaina korzystnie wpływają na pracę układu immunologicznego, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Papaina ma również działanie antywirusowe, zaś o bromelainie mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem.

Laktaza –  to jeden z ważniejszych enzymów, którego niedobory są bardzo powszechnym problemem. Laktaza umożliwia strawienie laktozy (cukru mlecznego), rozbijając ją na łatwą do przyswojenia glukozę i galaktozę. Endogenna produkcja laktazy gwałtownie maleje wraz z wiekiem, stąd tak częste dolegliwości po spożyciu mleka i jego produktów wśród osób dorosłych.

Alfa-galaktozydaza  ułatwia trawienie i wchłanianie węglowodanów złożonych. Dzięki niej mogą zostać rozłożone np. oligosacharydy, które obficie występują w roślinach strączkowych i są dość trudne do rozszczepienia na mniejsze frakcje. Jeśli nie zostaną należycie strawione  mogą wywołać uporczywe wzdęcia, gazy, bóle brzucha.

Inwertaza uruchamia procesy inwersji, czyli rozdzielenia sacharozy na glukozę i fruktozę.  Dodatkowo wspiera trawienie skrobi. Uważa się, że inwertaza może zwiększyć odporność; jest również silnym antyutleniaczem i ma właściwości antybakteryjne.

Fitaza jest konieczna do zneutralizowania kwasu fitynowego, którego duże ilości występują m.in. w zbożach. Utrudnia on wchłanianie wielu minerałów (w tym najważniejszych dla zdrowia wapnia, magnezu, cynku i żelaza) i ogranicza działanie innych enzymów trawiennych (np. pepsyny, która jest potrzebna do prawidłowego trawienia protein).

Celulaza należy do grupy enzymów, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Służy do hydrolizy celulozy, z której składają się włókna roślinne. Dodana do diety pozwala na uniknięcie dolegliwości gastrycznych, typowych dla spożywania dużej ilości błonnika (wzdęcia, gazy).

Ksylanaza rozkłada wiązania polisacharydów, które są obecne w włóknach roślinnych. Jest niezbędna do rozłożenia ksylany i arabiniany - dwóch antyodżywczych, niekorzystnych dla organizmu związków. Ich roztwory cechują się wyjątkową lepkością, przez co obniżają stopień przyswajania witamin, minerałów i składników odżywczych zawartych w pożywieniu.

Diastaza przekształca skrobię w maltozę, która następnie jest konwertowana do glukozy. Proces ten sprawia, że węglowodany złożone są dużo łatwiejsze do strawienia.

n•zimes PA® to zastrzeżona mieszanka, która została opracowana jako alternatywa dla pankreatyny (specjalistyczny preparat stosowany w medycynie oficjalnej dla uzupełnienia niedoborów enzymów trzustkowych). Pankreatyna z uwagi na zwierzęce pochodzenie nie jest odpowiednia dla wszystkich. Enzymy zawarte w  n•zimes PA® pozyskano z roślin i poddano specjalistycznym procesom oczyszczania oraz filtracji. W skład tego kompleksu wchodzą:
Amylaza jest naturalnie uwalniana przez gruczoły ślinowe (amylaza ślinowa) i produkowana przez trzustkę (amylaza trzustkowa). Odpowiada za trawienie węglowodanów, czyli przekształcanie związków wielocukrowych do cukrów prostych.

Proteazy to grupa enzymów odpowiedzialnych za przerywanie wiązań peptydowych białek. Dzięki nim dostarczone organizmowi białko zostaje przekształcone w aminokwasy. Co ważne, proteazy służą nie tylko trawieniu pokarmów. Mogą również strawić ściany komórkowe chorobotwórczych organizmów bytujących w ustroju, toksyny, czy obumarłe fragmenty komórek.

Lipaza odpowiada za prawidłowy przebieg procesu trawienia lipidów. Hydrolizuje trójglicerydy do pojedynczych kwasów tłuszczowych oraz cząsteczek glicerolu, które mogą być wchłonięte w jelitach. Dodatkowo usprawnia proces wchłaniania związków rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witaminy D,K,E,A i kwasów omega 3.

Podsumowując, Chewable EnZym-Complete / DPP-IV™  w / Isogest® to kompletny preparat, który może być stosowany przez każdego, kto ma problem z prawidłowym trawieniem. Jest pomocny w niwelowaniu wszystkich typów dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dzięki usprawnieniu wchłaniania sprzyja odżywieniu organizmu i poprawie ogólnego stanu zdrowia.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 tabletekPorcja jednorazowa: 2 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 45
w porcji (2 tabletki)zawartość%ZDS
Peptydaza25,000 HUT-
Transglukozydaza (Isogest®)34 mg-
Glukoamylaza32 AGU-
Proteaza (3.0)50 SAPU-
Bromelina640,000 FCCPU-
Papaina1,000,000 FCCPU-
Laktaza500 ALU-
Fitaza5 FTU-
Alfa-galaktozydaza25 GaIU-
Inwertaza200 SU-
Celulaza100 CU-
Ksylanaza50 XU-
Amylaza50 DU-
Proteaza (6.0)87.6 HUT-
Diastaza1.3 DP-
Mieszanka enzymatyczna n•zimes PA® zawierająca60 mg-
Lipaza1375 FIP-
Proteaza11 000 HUT-
Amylaza412,6 DU-

Pozostałe składniki

Fruktoza, Ksylitol, Naturalna Mieszanka Aromatów z Jagody, Stearynian Magnezu, Dwutlenek Krzemu, Maltodekstryna

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
26,00 zł

Połączenia witaminy D-3 oraz K-2 w najlepiej przyswajalnych formach. Preparat wzmacnia struktury kostne.

Kupuję
Pharmabest
79,00 zł

Poli-probiotyk zawierający wyjątkowo dużą dawkę bakterii probiotycznych.

Kupuję
  • Popularny
Bifido Forte
Apollo's Hegemony
99,00 zł

Probiotyk zawierający 4 wyselekcjonowane szczepy bakteryjne z rodzaju Bifidobacterium.

Kupuję
Quicksilver
179,00 zł

Unikalna kombinacja zaktywowanych witamin; formuła liposomalna zapewnia najwyższą biodostępność.

Kupuję
Aliness
29,90 zł

Preparat zawierający metylowaną witaminę B12 o wysokiej przyswajalności, w wegańskich kapsułkach.

Kupuję
Doctor's Best
119,00 zł

Suplement wspierający odporność. Równoważy odpowiedź immunologiczną organizmu.

Kupuję

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Fitaza

Informacja

Fitaza (fosfohydrolaza heksafosforanu mio-inozytolu) to enzym fosforolityczny, będący katalizatorem reakcji hydrolizy kwasu fitynowego – niestrawnej, organicznej formy fosforu, która występuje w ziarnach zbóż i nasionach roślin oleistych. Obecność tego enzymu stwierdzono w organizmach roślinnych oraz u niektórych zwierząt, bakterii i grzybów. Organizm ludzki nie wytwarza fitazy, ale udowodniono, że niektóre u niektórych osób (zwłaszcza wegetarian i wegan), w składzie mikroflory jelitowej mogą występować drobnoustroje zdolne do produkcji fitazy.

Fitaza wspomaga rozkład kwasu fitynowego, a dzięki temu zwiększa biodostępność niektórych składników odżywczych oraz minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, miedź oraz żelazo. Ponadto sprzyja poprawie trawienia i redukuje dolegliwości, które mogą towarzyszyć spożywaniu zbóż i roślin strączkowych. W suplementacji raczej nie występuje w postaci monopreparatu. Najczęściej jest jednym ze składników mieszanek zawierających rozmaite enzymy trawienne.

 

Amylaza

Informacja

Amylazy (diastazy), należą do grupy enzymów trawiennych (z klasy hydrolaz) katalizujących rozkład wielocukrów (skrobi i glikogenu) na cukry proste. Występują w ślinie, soku trzustkowym wydzielanym do jelita cienkiego kontynuując procesy trawienne. W naturze występują w słodzie, ziarnach zbóż. Wchodzą w skład suplementów diety, w połączeniu ze składnikami rozkładającymi cukier mleczny (laktozę), lipazami (enzymami katalizującymi hydrolityczny rozpad wiązania estrowego w tłuszczach) oraz protezami (enzymami katalizującymi rozpad wiązań peptydowych i biorącymi udział w procesie trawienia białka). Preparaty zawierające lipazy zalecane są dla osób aktywnych stosujących diety wysokowęglowodanowe i spożywających obfite posiłki.

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Ostatnio na blogu

Czy stosowanie mentolu może poprawić wydolność podczas wysiłku w wysokiej temperaturze?

Czy stosowanie mentolu może poprawić wydolność podczas wysiłku w wysokiej temperaturze?

Niewątpliwie, rola mózgu w regulacji wydolności wysiłkowej zyskała coraz większą uwagę naukowców w ciągu ostatniej dekady [1]. Wykazano dotychczas, że...

czytaj więcej
Terminarz Gal MMA 2020

Terminarz Gal MMA 2020

Witajcie drodzy fani Mieszanych Sztuk Walki. Jest czerwiec 2019, a ja już muszę stworzyć terminarz gal na 2020 rok. Wszystko dzięki organizacji FSC –...

czytaj więcej
Brokuły – ważny składnik diety w nowotworach

Brokuły – ważny składnik diety w nowotworach

Być może nie jesteś fanem brokuła i jego specyficznego smaku, ale nie można mu odmówić pewnych własności, jakie posiadanie w kontekście wpływu na...

czytaj więcej
plecy z dobrym znajomym :)

plecy z dobrym znajomym :)

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie...

czytaj więcej
Aktywność fizyczna w przebiegu ciąży

Aktywność fizyczna w przebiegu ciąży

W poprzednich dwóch artykułach wyjaśniliśmy sobie: – na czym polega właściwie zbilansowane żywienie w ciąży oraz czego warto w diecie prenatalnej...

czytaj więcej
Mocno czekoladowe brownie z batata

Mocno czekoladowe brownie z batata

Witajcie, dziś przygotowałem dla Was przepis na pyszne brownie. Kluczowym składnikiem jest batat – produkt posiadający wielu zwolenników oraz...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027