Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • JARROW Preg-Natal 180 tab.
  • JARROW Preg-Natal 180 tab.
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • JARROW Preg-Natal 180 tab.
  • JARROW Preg-Natal 180 tab.
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • JARROW Preg-Natal 180 tab.
  • JARROW Preg-Natal 180 tab.
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Preg-Natal Preg-Natal

Preg-Natal®  firmy Jarrow Formulas to suplement diety zawierający w swoim składzie kompleks składników mineralnych i witamin niezbędnych dla utrzymania zdrowia kobiet w ciąży i podczas laktacji.

Do prawidłowego rozwoju płodu niezbędne są odpowiednie mikroelementy, które zapobiegają wadom wrodzonym układu immunologicznego, nerwowego oraz kostnego. Również kobiety karmiące piersią muszą kompleksowo zadbać o zaspokojenie potrzeb żywieniowych, by pokarm był pełnowartościowy i uzupełniał dietę dziecka we wszelkie potrzebne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju. Produkt Preg-Natal®  zawiera wszystkie mikro i makroelementy uzupełniające codzienny jadłospis w potrzebne składniki i stanowi świetny środek w celu wsparcia diety młodej mamy.

Produkt zawiera najlepsze i najbardziej biodostępne formy witamin z grupy B oraz folianu, które omijają problematyczne i skomplikowane przekształcenia zachodzące w organizmie. Dzięki temu są zupełnie bezpieczne zarówno dla dziecka jak i matki.

Preg-Natal®  firmy Jarrow Formulas zawiera w swoim składzie następujące składniki:

Witamina A-  w połaczeniu beta-karotenu i retinolu, witamina rozpuszczalna w tłuszczach, należąca do grupy retinoidów. Niezbędna do utrzymania prawidłowego wzroku oraz zdrowia gałki ocznej. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Witamina C- zwana kwasem askorbinowym, jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Bierze udział w syntezie kolagenu – białka dbającego o zdrowie kości i stawy. Reguluje funkcje układu immunologicznego oraz wzmacnia odporność organizmu.

Witamina D3- cholekalcyferol, witamina pełniąca rolę pro hormonu w organizmie. Syntezowana u ludzi poprzez działanie promieni słonecznych. Reguluje gospodarką wapniowo-fosforanową, zapobiegając krzywicy u dzieci i osteoporozy u dorosłych. Ponadto, jest bardzo ważna w regulacji układu immunologicznego oraz hormonalnego.

Witamina E- grupa związków chemicznych, w której skład wchodzą tokoferole i tokotrienole. Należy do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach o działaniu przeciwutleniającym. Wpływa na płodność u mężczyzn oraz zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Witamina K- połączenie witaminy K1 (fitomenadion) i K2 (menachinon), co przekłada się na wysoką przyswajalność w przewodzie pokarmowym. Witamina rozpuszczalna w tłuszczach, bierze udział w regulowaniu poziomu wapnia we krwi. Odpowiedzialna jest za przekierowanie i osadzanie krążącego wapnia w osoczu, do kości, co zapobiega miażdżycy i korzystnie wpływa na silny układ kostny u dzieci i dorosłych.

Witamina B1- tiamina, normuje funkcje układu nerwowego, kojąc nerwy i zmniejszając stres. Poprawia pamięć i koncentracje, pracę serca oraz przyspiesza gojenie się ran.

Witamina B2- ryboflawina, podobnie jak inne witaminy z grupy B, rozpuszczalna jest w wodzie. Bierze udział w przemianie węglowodanów i lipidów w energie, wpływa korzystnie na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B3- niacyna, bierze udział w tworzeniu erytrocytów, reguluje gospodarką lipidową, obniżając poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Witamina B6-  w wysoce przyswajalnej formie chlorowodorku pirydoksyny, bierze udział w tworzeniu limfocytów, dlatego podnosi naturalne funkcje układu odpornościowego. Obniża ciśnienie krwi oraz reguluję pracę serca.

Folian- w bezpiecznej i najbardziej biodostępnej formie metylo-tetrahydrofolianu, stanowi niezbędny składnik dla prawidłowego rozwoju płodu, zapobiega wadom rozwojowym układu immunologicznego oraz nerwowego. Dba o zachowanie materiału genetycznego, utrzymanie ciąży oraz odpowiedni rozwój funkcji mózgu.

Witamina B12- zwana kobalaminą, w suplemencie w postaci zmetylowanej – metylokobalamina, pozwalająca na pełne wykorzystanie i biodostępność przez organizm. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, dlatego jej niedobór prowadzi do niedokrwistości. Jest ważnym koenzymem w syntezie homocysteiny do metioniny, bierze udział w produkcji neuroprzekaźników, szczególnie serotoniny w mózgu.

Biotyna-  bierze udział w wytwarzaniu glukozy, korzystnie wpływa na kondycje włosów, paznokci i skóry. Wspomaga wytwarzanie wolnych hormonów tarczycy T3 i T4.

Kwas pantotenowy- niezbędny składnik pożywienia, który musi być dostarczany z zewnątrz. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, lipidów i aminokwasów, wpływa na zdrowy układ sercowo-naczyniowy oraz reguluje funkcje układu nerwowego.

Wapń- podstawowy budulec kości i zębów, jego prawidłowe stężenie zapobiega kontuzjom, urazom oraz osteoporozie. Bierze udział w wytwarzaniu neurotransmiterów, hormonów oraz reguluję krzepliwością krwi.

Żelazo- niezbędny składnik hemoglobiny, jego niedobór prowadzi do groźnych anemii. Warunkuje prawidłowy rozwój płodu oraz zapobiega wadom wrodzonym. Wzmacnia odporność oraz pomaga w niwelowaniu szkód wyrządzonych przez wolne rodniki.

Jod- niezbędny mikroelement, bierze udział w wytwarzaniu hormonów tarczycy T3 i T4. Płód pobiega jod od matki, by wytwarzać własne hormony tarczycy, dlatego w trakcie ciąży uzupełnienie tego składnika jest niezbędne dla utrzymania zdrowia dziecka.

Magnez- niezbędny mikroelement regulujący funkcje układu nerwowego. Wzmacnia pamięć, koncentracje, zapobiega depresji, bezsenności oraz chorobom ze stronu układu sercowo-naczyniowego.

Cynk- pierwiastek chemiczny dbający o prawidłową odporność organizmu oraz mineralizacje kości. Wpływa na płodność, kondycje skóry oraz gospodarkę lipidową. Reguluje wydzielanie insuliny z trzustki.

Selen- mikroelement o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz układu immunologicznego.

Miedź- bierze udział w wytwarzaniu erytrocytów, dlatego jest niezbędna u osób z niedokrwistością. Wchodzi w skład SOD- dysmutazy ponadtlenkowej o silnym działaniu przeciwutleniającym. Reguluje pracą serca oraz obniża ciśnienie krwi. Jest ważna dla prawidłowej mineralizacji kości.

Mangan – pierwiastek śladowy magazynowany głownie w wątrobie i nerkach. Wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz trawiennego, podnosi libido oraz jest niezbędnym składnikiem kości.

Chrom- pierwiastek chemiczny regulujący gospodarkę glikemiczną – obniża poziom insuliny i glukozy we krwi. Ponadto, obniża poziom cholesterolu LDL i trój glicerydów. Hamuje łaknienie na słodycze.

Potas- należy do elektrolitów, bierze udział w przemianie węglowodanów, lipidów i aminokwasów. Reguluję pracę serca oraz mięśni, wpływa na gospodarkę wodną organizmu.

Cholina- zwana witaminą B4. Postać używa w suplemencie (dwuwinian choliny) świetnie podnosi jej poziom w osoczu warunkując wszelkie korzyści na funkcjonowanie mózgu. Jest prekursorem acetylocholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za dobrą pamięć, koncentrację oraz prawidłowe funkcje kognitywne. Jest niezwykle ważna dla kobiet w ciąży oraz dla dziecka, ponieważ redukuje ryzyko powstania wad wrodzonych, wspiera transport składników odżywczych przez łożysko oraz warunkuje prawidłowy rozwój centralnego układu nerwowego u płodu.

Laktoferyna- białko z grupy transferyn, występująca w największej ilości w siarze i mleku matki. Jeden z najważniejszych składników dla dziecka, wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, immunomodulujące i przeciwwirusowe. Wspiera naturalną odporność dziecka i kształtuje jego układ immunologiczny.

Inozytol- zwany witaminą B8, wspiera wytwarzanie takich hormonów jak TSH czy GH. Reguluje gospodarkę glikemiczną, niwelując hiperinsulinomię, problematyczną szczególnie w zespole policystycznych jajników PCOS.

Korzeń imbiru-  wykazuje silne działanie przeciwzapalne, łagodzi dolegliwości ze stronu układu trawiennego oraz zmniejsza agregacje płytek, zapobiegając powstawaniu m.in. miażdżycy.

Luteina-  wpływa na zdrowie gałki ocznej, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników na siatkówkę oka.

Krzem- pierwiastek chemiczny wspierający zdrowe i mocne kości, stawy oraz więzadła. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując, Preg-Natal® firmy Jarrow Formulas to profesjonalny suplement diety  uzupełniający codzienną dietę  we wszelkie składniki odżywcze i pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania płodu oraz wspierający kobietę w okresie laktacji. Produkt bogaty jest w żelazo, cholinę, laktoferyne i folian w wysoce biodostępnych i bezpiecznych formach, które konieczne są do utrzymania zdrowia układu immunologicznego oraz centralnego układu nerwowego u dziecka.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Preg-Natal Preg-Natal 180 tab.
JARROW FORMULAS
139,00 zł

Preg-Natal 180 tab.

Magazyn UK

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,55 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,55 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Kompleks składników uzupełniający dietę kobiet w ciąży i podczas laktacji
  • Wspiera transport składników odżywczych przez łożysko
  • Wysoka biodostępność witamin i mikroelementów
  • Zmetylowane formy witaminy B12 i kwasu foliowego
  • Synergistyczne działanie składników
  • Warunkuje prawidłowy rozwój CUN
  • Wzmacnia układ immunologiczny
  • Wsparcie podczas okresu laktacji
  • Silne działanie prozdrowotne

Preg-Natal®  firmy Jarrow Formulas to suplement diety zawierający w swoim składzie kompleks składników mineralnych i witamin niezbędnych dla utrzymania zdrowia kobiet w ciąży i podczas laktacji.

Do prawidłowego rozwoju płodu niezbędne są odpowiednie mikroelementy, które zapobiegają wadom wrodzonym układu immunologicznego, nerwowego oraz kostnego. Również kobiety karmiące piersią muszą kompleksowo zadbać o zaspokojenie potrzeb żywieniowych, by pokarm był pełnowartościowy i uzupełniał dietę dziecka we wszelkie potrzebne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju. Produkt Preg-Natal®  zawiera wszystkie mikro i makroelementy uzupełniające codzienny jadłospis w potrzebne składniki i stanowi świetny środek w celu wsparcia diety młodej mamy.

Produkt zawiera najlepsze i najbardziej biodostępne formy witamin z grupy B oraz folianu, które omijają problematyczne i skomplikowane przekształcenia zachodzące w organizmie. Dzięki temu są zupełnie bezpieczne zarówno dla dziecka jak i matki.

Preg-Natal®  firmy Jarrow Formulas zawiera w swoim składzie następujące składniki:

Witamina A-  w połaczeniu beta-karotenu i retinolu, witamina rozpuszczalna w tłuszczach, należąca do grupy retinoidów. Niezbędna do utrzymania prawidłowego wzroku oraz zdrowia gałki ocznej. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Witamina C- zwana kwasem askorbinowym, jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Bierze udział w syntezie kolagenu – białka dbającego o zdrowie kości i stawy. Reguluje funkcje układu immunologicznego oraz wzmacnia odporność organizmu.

Witamina D3- cholekalcyferol, witamina pełniąca rolę pro hormonu w organizmie. Syntezowana u ludzi poprzez działanie promieni słonecznych. Reguluje gospodarką wapniowo-fosforanową, zapobiegając krzywicy u dzieci i osteoporozy u dorosłych. Ponadto, jest bardzo ważna w regulacji układu immunologicznego oraz hormonalnego.

Witamina E- grupa związków chemicznych, w której skład wchodzą tokoferole i tokotrienole. Należy do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach o działaniu przeciwutleniającym. Wpływa na płodność u mężczyzn oraz zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Witamina K- połączenie witaminy K1 (fitomenadion) i K2 (menachinon), co przekłada się na wysoką przyswajalność w przewodzie pokarmowym. Witamina rozpuszczalna w tłuszczach, bierze udział w regulowaniu poziomu wapnia we krwi. Odpowiedzialna jest za przekierowanie i osadzanie krążącego wapnia w osoczu, do kości, co zapobiega miażdżycy i korzystnie wpływa na silny układ kostny u dzieci i dorosłych.

Witamina B1- tiamina, normuje funkcje układu nerwowego, kojąc nerwy i zmniejszając stres. Poprawia pamięć i koncentracje, pracę serca oraz przyspiesza gojenie się ran.

Witamina B2- ryboflawina, podobnie jak inne witaminy z grupy B, rozpuszczalna jest w wodzie. Bierze udział w przemianie węglowodanów i lipidów w energie, wpływa korzystnie na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B3- niacyna, bierze udział w tworzeniu erytrocytów, reguluje gospodarką lipidową, obniżając poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Witamina B6-  w wysoce przyswajalnej formie chlorowodorku pirydoksyny, bierze udział w tworzeniu limfocytów, dlatego podnosi naturalne funkcje układu odpornościowego. Obniża ciśnienie krwi oraz reguluję pracę serca.

Folian- w bezpiecznej i najbardziej biodostępnej formie metylo-tetrahydrofolianu, stanowi niezbędny składnik dla prawidłowego rozwoju płodu, zapobiega wadom rozwojowym układu immunologicznego oraz nerwowego. Dba o zachowanie materiału genetycznego, utrzymanie ciąży oraz odpowiedni rozwój funkcji mózgu.

Witamina B12- zwana kobalaminą, w suplemencie w postaci zmetylowanej – metylokobalamina, pozwalająca na pełne wykorzystanie i biodostępność przez organizm. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, dlatego jej niedobór prowadzi do niedokrwistości. Jest ważnym koenzymem w syntezie homocysteiny do metioniny, bierze udział w produkcji neuroprzekaźników, szczególnie serotoniny w mózgu.

Biotyna-  bierze udział w wytwarzaniu glukozy, korzystnie wpływa na kondycje włosów, paznokci i skóry. Wspomaga wytwarzanie wolnych hormonów tarczycy T3 i T4.

Kwas pantotenowy- niezbędny składnik pożywienia, który musi być dostarczany z zewnątrz. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, lipidów i aminokwasów, wpływa na zdrowy układ sercowo-naczyniowy oraz reguluje funkcje układu nerwowego.

Wapń- podstawowy budulec kości i zębów, jego prawidłowe stężenie zapobiega kontuzjom, urazom oraz osteoporozie. Bierze udział w wytwarzaniu neurotransmiterów, hormonów oraz reguluję krzepliwością krwi.

Żelazo- niezbędny składnik hemoglobiny, jego niedobór prowadzi do groźnych anemii. Warunkuje prawidłowy rozwój płodu oraz zapobiega wadom wrodzonym. Wzmacnia odporność oraz pomaga w niwelowaniu szkód wyrządzonych przez wolne rodniki.

Jod- niezbędny mikroelement, bierze udział w wytwarzaniu hormonów tarczycy T3 i T4. Płód pobiega jod od matki, by wytwarzać własne hormony tarczycy, dlatego w trakcie ciąży uzupełnienie tego składnika jest niezbędne dla utrzymania zdrowia dziecka.

Magnez- niezbędny mikroelement regulujący funkcje układu nerwowego. Wzmacnia pamięć, koncentracje, zapobiega depresji, bezsenności oraz chorobom ze stronu układu sercowo-naczyniowego.

Cynk- pierwiastek chemiczny dbający o prawidłową odporność organizmu oraz mineralizacje kości. Wpływa na płodność, kondycje skóry oraz gospodarkę lipidową. Reguluje wydzielanie insuliny z trzustki.

Selen- mikroelement o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz układu immunologicznego.

Miedź- bierze udział w wytwarzaniu erytrocytów, dlatego jest niezbędna u osób z niedokrwistością. Wchodzi w skład SOD- dysmutazy ponadtlenkowej o silnym działaniu przeciwutleniającym. Reguluje pracą serca oraz obniża ciśnienie krwi. Jest ważna dla prawidłowej mineralizacji kości.

Mangan – pierwiastek śladowy magazynowany głownie w wątrobie i nerkach. Wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz trawiennego, podnosi libido oraz jest niezbędnym składnikiem kości.

Chrom- pierwiastek chemiczny regulujący gospodarkę glikemiczną – obniża poziom insuliny i glukozy we krwi. Ponadto, obniża poziom cholesterolu LDL i trój glicerydów. Hamuje łaknienie na słodycze.

Potas- należy do elektrolitów, bierze udział w przemianie węglowodanów, lipidów i aminokwasów. Reguluję pracę serca oraz mięśni, wpływa na gospodarkę wodną organizmu.

Cholina- zwana witaminą B4. Postać używa w suplemencie (dwuwinian choliny) świetnie podnosi jej poziom w osoczu warunkując wszelkie korzyści na funkcjonowanie mózgu. Jest prekursorem acetylocholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za dobrą pamięć, koncentrację oraz prawidłowe funkcje kognitywne. Jest niezwykle ważna dla kobiet w ciąży oraz dla dziecka, ponieważ redukuje ryzyko powstania wad wrodzonych, wspiera transport składników odżywczych przez łożysko oraz warunkuje prawidłowy rozwój centralnego układu nerwowego u płodu.

Laktoferyna- białko z grupy transferyn, występująca w największej ilości w siarze i mleku matki. Jeden z najważniejszych składników dla dziecka, wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, immunomodulujące i przeciwwirusowe. Wspiera naturalną odporność dziecka i kształtuje jego układ immunologiczny.

Inozytol- zwany witaminą B8, wspiera wytwarzanie takich hormonów jak TSH czy GH. Reguluje gospodarkę glikemiczną, niwelując hiperinsulinomię, problematyczną szczególnie w zespole policystycznych jajników PCOS.

Korzeń imbiru-  wykazuje silne działanie przeciwzapalne, łagodzi dolegliwości ze stronu układu trawiennego oraz zmniejsza agregacje płytek, zapobiegając powstawaniu m.in. miażdżycy.

Luteina-  wpływa na zdrowie gałki ocznej, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników na siatkówkę oka.

Krzem- pierwiastek chemiczny wspierający zdrowe i mocne kości, stawy oraz więzadła. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując, Preg-Natal® firmy Jarrow Formulas to profesjonalny suplement diety  uzupełniający codzienną dietę  we wszelkie składniki odżywcze i pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania płodu oraz wspierający kobietę w okresie laktacji. Produkt bogaty jest w żelazo, cholinę, laktoferyne i folian w wysoce biodostępnych i bezpiecznych formach, które konieczne są do utrzymania zdrowia układu immunologicznego oraz centralnego układu nerwowego u dziecka.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 180 tabletekPorcja jednorazowa: 6 tabletekIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (6 tabletek)zawartość%ZDS
Witamina A (Beta-karoten i retinol)5000 IU60%
Witamina C (askorbinian wapnia)120 mg200%
Witamina D3 (cholekalcyferol)1000 IU250%
Witamina E (bursztynian d-alfa tokoferolu)30 IU100%
Witamina K ( K1 [fitomenadion] i K2 [menachinon])80 mcg100%
Witamina B1 (Tiamina) (mononitrat tiaminy)3 mg180%
Witamina B2 (Ryboflawina)3.4 mg170%
Witamina B3 (niacyna)10 mg50%
Witamina B6 ( chlorowodorek pirydoksyny)4 mg160%
Folian jako sól glukozaminowa Quatrefolic (6S)-5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) oraz kwas foliowy800 mcg100%
Witamina B12 (metylokobalamina)20 mcg250%
Biotyna300 mcg100%
Kwas pantotenowy20 mg200%
Wapń ( węglan wapnia i cytrynian wapnia)1,200 mg90%
Żelazo (sukcynylan żelaza)25 mg140%
Jod (jodek potasu)150 mcg100%
Magnez ( tlenek magnezu)500 mg110%
Cynk (l-monometionina cynku) (z L-OptiZinc)15 mg100%
Selen (selenometionina)35 mcg50%
Miedź (glukonian miedzi)2 mg100%
Mangan (cytrynian manganu)2 mg100%
Chrom ( saccharomyces boulardii)120 mcg100%
Potas (chlorek potasu)99 mg3%
Cholina (dwu-winian choliny)110 mg††
Laktoferyna50 mg††
Inozytol50 mg††
Organiczny korzeń imbiru (Zingiber officinale)50 mg††
Luteina (z estrów) (Tagetes erecta) (ekstrakt z płatków nagietka)5 mg††
Krzem (JarroSil Activated Zastrzeżona formuła stabilizowanego kwasu krzemowego)5 mg††

Pozostałe składniki

Hydrolizowany Kolagen Wołowy, MSM (metylosulfonylometan), Naturalny Aromat Waniliowy, Substancja Powlekająca

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Cayenne 450mg
Cayenne 450mg
SWANSON
59,00 zł
więcej
Delicious Whey Protein
Delicious Whey Protein
PEAK
79,00 zł
więcej
Guduchi
Guduchi
HEPATICA
36,00 zł
więcej
Cissus Quadrangularis
Cissus Quadrangularis
RAW SERIES
29,00 zł
więcej
Lactibiane Buccodental
Lactibiane Buccodental
PILEJE
59,00 zł
więcej
Whey Creamy Cocktail
Whey Creamy Cocktail
TREC
169,00 zł
więcej

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina K2

Informacja

Co to jest za składnik Witamina K2?

Witamina K2 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest ważnym aktywatorem wielu enzymów oraz białek. Wykazuje pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, uaktywniając białko MGP oraz osteokalcyne, co powoduje usunięcie złogów wapnia ze ścian naczyń krwionośnych oraz transport jonów tego pierwiastka do miejsca, gdzie spełnia swoją funkcję – do kości oraz zębów. W związku z tym redukuje zwapnienie naczyń krwionośnych, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto stanowi składnik czynników krzepnięcia krwi, dzięki czemu przeciwdziała krwotokom. Wykazuje synergistyczne działanie w połączeniu z witaminą D oraz magnezem.

Witaminę K2 w postaci suplementu diety renomowanych firm (np. Now Foods, Swanson, Life Extension, Jarrow Formulas, Thorne Research) można znaleźć w preparatach dostępnych na www.muscle-zone.pl

Menachinon

Informacja

Co to jest za składnik menachinon?

Menachinon to określenie witaminy K2. Występuje w formach krótko i długołańcuchowych, z czego najpopularniejsze są MK-4 i MK-7, posiadające odpowiednio 4 i 7 reszt izoprenowych w łańcuchach bocznych.

Witamina K2 najszersze spektrum swoich działań wykazuje za pośrednictwem osteokalcyny, której ma zdolność aktywacji. Za sprawą tego hormonu wytwarzanego przez komórki kostne może wspierać stan gęstości mineralnej kości oraz kondycję naczyń krwionośnych i obniżać ryzyko chorób układu krążenia. Ciekawą właściwością tej witaminy jest stymulowanie komórek Leydiga do syntezy testosteronu, co zaciekawi szczególnie Panów. K2 ma także właściwości neuroprotekcyjne, chroniąc przed ekscytotoksycznością wywołaną glutaminianem oraz stresem oksydacyjnym z niedoboru glutationu. Osteokalcyna może również zwiększać wyrzut adiponektyny z komórek tłuszczowych, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie lepszej wrażliwości insulinowej i zmniejszanie stanów zapalnych.

Menachinon zawarty jest w suplementach diety dostępnych w sklepie muscle-zone.pl

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)

Informacja

Co to jest za składnik 5-Metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)?

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) to metylowana forma folianu, aktywna biologicznie. Szczególnie chętnie używana jest przez osoby z zaburzeniami metabolizmu kwasu foliowego, zwłaszcza przez polimorfizmy genu kodującego produkcję reduktazy metylenotetrahydrofolianu. Zastosowanie tej formy pozwala ominąć wąskie gardło powstałe przez ten polimorfizm i cieszyć się pełnią efektów wywieranych przez foliany. Jest także dobrym zamiennikiem dla syntetycznego kwasu foliowego (kwasu pteroilomonoglutaminowego), który w próbach klinicznych wykazuje zdolność do zwiększania częstości występowania nowotworów.

Foliany określane też witaminą B9 mają szeroki udział w rozwoju układu nerwowego. Przyczyniają się do konwersji homocysteiny do metioniny a następnie do s-adenozyl metioniny, która jest głównym donorem grup metylowych. Dzięki temu poprawia się kondycja układu krążenia, ponieważ zmniejsza się ilość prozapalnej homocysteiny oraz zwiększa się intensywność procesów produkcji kreatyny i syntezy neurotransmiterów, co przekłada się na redukcję zmęczenia i poprawę kondycji psychicznej.

5-MTHF w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Węglan wapnia

Informacja

Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.

Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.

Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Monometionina cynku

Informacja

Monometionina cynku – cynk w innowacyjnej postaci chelatu aminokwasowego, będący połączeniem jonu cynku z cząsteczką metioniny. Suplementacja cynku w formie chelatu niesie ze sobą wiele korzyści, gdyż połączenie to jest stabilne i dobrze przyswajalne przez organizm. Niektóre dane wskazują na większą łatwość przenikania przez ściany jelita i lepsze wchłanianie cynku w postaci chelatowanej. Metionina jest najłatwiej absorbowanym przez organizm aminokwasem, co przyczynia się na dobrą biodostępność połączenia tego związku z cynkiem.

Monometionina cynku wchodzi w skład popularnego suplementu ZMA, który jest połączeniem cynku, magnezu i witaminy B6. Cynk w postaci chelatowanej może zaburzać przyswajanie antybiotyków z grupy tetracyklin oraz chinolonów (np. ciprofloksacyna). W tym przypadku należy przyjmować antybiotyk 2 godziny przed lub po przyjęciu monometioniny cynku.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Laktoferyna

Informacja

Laktoferyna – białko zaliczane do grupy transferyn naturalnie występujące w wydzielinach gruczołowych, tak jak ślina czy mleko. Jej szczególnie wysokie stężenia notuje się w siarze (colostrum) oraz mleku matki. Bierze udział w wykształcaniu się odporności nieswoistej. Wykazuje szeroki zakres funkcji odpornościowych, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne.

Właściwości laktoferyny notowane są nie tylko wobec płynów ustrojowych je zawierających, ale także w przypadku jej suplementacji. W związku z tym suplementy z laktoferyną stosowane są w celu wsparcia funkcji odpornościowych organizmu. Szczególną aktywność białka notuje się w konfrontacji z infekcjami wirusowymi.

Ponadto, laktoferyna wykazuje zdolność do chelatowania jonów żelaza, co również wykazuje korzystny wpływ względem funkcji immunologicznych. Wzmaga ona też fagocytozę oraz działa immunotropowo.

 

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Ekstrakt z korzenia imbiru

Informacja

Wyciąg z korzenia imbiru jest ekstraktem z imbiru – rośliny występującej w strefach tropikalnych Azji i Australii, w gatunku imbirowatych (do imbirowatych należą również kurkuma i kardamon stanowiące podobnie jak imbir cenną przyprawę kuchenną). Cechuje się wysoką zawartością gingeroli (pochodne fenylopropanu), działających przeciwzapalnie, napotnie, nagrzewająco, przeciwutleniająco ograniczając utlenianie cholesterolu LDL i odkładanie się blaszek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych. Stosowany w preparatach redukujących tkankę tłuszczową. W połączeniu z glukozaminą i kurkuminą wpływa na regenerację stawów, leczenie kontuzji układu ruchu i jego regenerację. W suplementacji sportowej wykorzystywany jest potencjał prozdrowotny i termogeniczny korzenia imbiru.

Dawkowanie: 50–200 mg na dobę.

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Krzem

Informacja

Krzem, zaraz za tlenem, jest drugim najbogatszym pierwiastkiem w przyrodzie, a trzecim najobficiej występującym pierwiastkiem śladowym w organizmie. Pomimo tak częstego występowania krzemu w przyrodzie, jego właściwości zdrowotne są bardzo często pomijane.

Dokładne, biochemiczne lub fizjologiczne funkcje krzemu są niestety w dużej mierze nieznane, jednak zainteresowanie potencjalnymi efektami prozdrowotnymi tego pierwiastka wzrasta. W literaturze odnotowano, że pierwiastek ten może mieć wpływ na prawidłową strukturę paznokci, włosów i skóry, syntezę kolagenu, mineralizację kości, wzmocnienie układu naczyniowego, a także może być zaangażowany w sprawność układu immunologicznego.

W odniesieniu do skóry, duże znaczenie ma zdolność krzemu do aktywacji enzymów hydroksylujących oraz optymalizacji syntezy kolagenu, co w efekcie wpływa pozytywnie na napięcie oraz elastyczność skóry, a także wspiera gojenie ran. Korzyści wynikające ze zwiększonej zawartości krzemu we włosach, to m.in. redukcja utraty włosów oraz poprawa ich połysku.

W naszej ofercie znajduje się krzem, m.in. w postaci stabilizowanego kwasu krzemowego, który uważany jest za aktywną oraz jedną z najlepiej przyswajalnych form. Suplementacja tego pierwiastka rekomendowana jest w szczególności osobom zmagającym się z problemami kostno-stawowymi. Sprawdzi się także w przypadku problemów z cerą, nadmierną utratą włosów oraz osłabionymi paznokciami.   

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Blitzkrieg

169,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>