Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:220,00 zł441,00 zł661,00 zł882,00 zł1 102,00 zł
Wysyłka:-12,00 zł-23,00 zł-34,00 zł-45,00 zł-56,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Probiotics Fitbiotic Probiotics Fitbiotic 20 sasz.
Garden Of Life
149,00 zł

Probiotics Fitbiotic 20 sasz.

ilość: 20 sasz.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
149,00 złz VAT
7,45 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 146,02 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompleks aż 14 miliardów bakterii probiotycznych w łącznej ilości 50 miliardów JTK
  • Ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej i kontrolę masy ciała
  • Produkt w formie wygodnych, jednorazowych saszetek
  • Wieloaspektowo wspiera funkcjonowanie organizmu
  • Ogranicza negatywne skutki antybiotykoterapii
  • Zwiększa sprawność układu immunologicznego
  • Zawiera dodatek błonnika prebiotycznego
  • Promuje zdrowie układu pokarmowego
  • Korzystnie wpływa na stan psychiczny
  • Zwiększa szczelność bariery jelitowej
  • Może optymalizować profil lipidowy
  • Redukuje dyskomfort trawienny
  • Wspiera terapię biegunki
  • Wspiera terapię IBS

Garden of Life Probiotics Fitbiotic to zaawansowany kompleks bakterii probiotycznych wzbogacony o źródło błonnika. Pozwala przywrócić eubiozę jelitową, ze szczególnym uwzględnieniem szczepów biorących udział w procesach sprzyjających utrzymaniu optymalnej masy ciała.

Z każdym dniem publikowane są kolejne badania wskazujące na rolę bakterii probiotycznych w układzie pokarmowym człowieka, a znane spektrum ich efektywności ulega poszerzeniu. Biorąc pod uwagę tryb życia charakterystyczny dla wysoko rozwiniętego społeczeństwa oraz dietę, na ogół pełną czynników antyodżywczych, niektórzy wskazują suplementację probiotykami jako niezbędną dla każdego. Produkt ten zawiera 14 starannie wyselekcjonowanych szczepów bakteryjnych o udowodnionej aktywności w obrębie układu pokarmowego człowieka. Pozwala skutecznie przywrócić eubiozę jelitową, optymalizując funkcje mikroflory jelit, która rzutuje na praktycznie wszystkie układy ustroju. W suplemencie zawarto też dodatek błonnika pokarmowego. Formułę tworzą:

Lactobacillus gasseri - szczep bakterii kwasu mlekowego szczególnie popularny wśród osób odchudzających się. Jego zdolność do stymulacji redukcji masy ciała wynika prawdopodobnie z wpływu na wrażliwość organizmu na leptynę, czyli hormon sytości. W ten sposób, L. gasseri ułatwia zachowanie optymalnego żywienia. Odchudzającemu działaniu tego szczepu sprzyja również notowana w wyniku jego suplementacji regulacja poziomu cukru we krwi. Ponadto, L. gasseri wpływa korzystnie na szczelność bariery jelitowej, przez co daje efekty nie tylko wobec układu pokarmowego, ale też odpornościowego.

Lactobacillus acidophilus - niezwykle popularny w probiotykoterapii szczep bakteryjny biorący udział w przemianach laktozy. Stosowany jest jako wsparcie funkcji układu trawiennego, optymalizuje zdolności trawienne. Produkty aktywności L. acidophilus w organizmie człowieka mogą wykazywać działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Szczep ten bierze również udział w syntezie niektórych witamin z grupy B oraz witaminy K. Ponadto, niektóre źródła wskazują, że bakterie L. acidophilus sprzyjają optymalizacji profilu lipidowego.

Lactobacillus rhamnosus - jeden z najlepiej przebadanych szczepów probiotycznych. Wykazuje na tyle istotne działanie względem redukcji nadmiernej masy ciała, że został zgłoszony do opatentowania jako środek wspierający odchudzanie. Efektywność ta związana jest ze zdolnością L. rhamnosus do promocji insulinowrażliwości oraz inhibicji akumulacji tłuszczu. Aktywność tego szczepu jest na tyle znaczna, że nawet suplementacja nim przez matkę w trakcie ciąży zmniejsza ryzyko rozwoju nadwagi u dziecka po urodzeniu.
Poza tym, L. rhamnosus wykazuje znaczną efektywność względem terapii biegunek oraz innych dysfunkcji ze strony układu pokarmowego, w tym tych spowodowanych zespołem jelita wrażliwego. Zwiększa szczelność bariery jelitowej, może zmniejszać bóle brzucha. Ogranicza też ryzyko rozwoju infekcji dróg oddechowych, a niektóre źródła podają L. rhamnosus jako środek profilaktyczny oraz terapeutyczny wobec atopowego zapalenia skóry.

Lactobacillus brevis - bakteria o istotnej roli względem układu odpornościowego. Ogranicza rozwój szkodliwych bakterii w obrębie układu pokarmowego, promuje aktywność komórek NK, może też promować efektywność antybiotyków. Stosowana jest również w terapii biegunek. Wskazuje się na szczególną efektywność tego szczepu u dzieci i młodzieży oraz osób starszych.

Lactobacillus casei - szczep bakterii powszechnie stosowany jako dodatek do jogurtów nadający im działanie prozdrowotne dzięki swojemu korzystnemu wpływowi na układ odpornościowy. Suplementacja tymi bakteriami może ograniczać rozwój infekcji w obrębie układu pokarmowego, wykazuje także zdolność do ograniczania dolegliwości związanych z wieloma popularnymi zaburzeniami w obrębie jelita, takimi jak zespół jelita drażliwego czy choroba Crohna. L. casei może być również stosowany w celu uzupełnienia terapii biegunki. Ponadto, wskazuje się także na pozytywną aktywność tego szczepu bakteryjnego wobec zmian reumatoidalnych oraz infekcji układu moczowego. Stosowanie L. casei wpływa też korzystnie na procesy trawienia.

Lactobacillus paracasei - wykazuje korzystny wpływ na zdolności trawienne, bierze udział w rozkładaniu laktozy, promuje absorpcję mikroskładników. Sprzyja funkcjonowaniu układu nerwowego, zwiększa produkcję komórek NK, optymalizuje stosunek limfocytów Th1 i Th2, aktywuje receptory TLR, zwiększa szczelność bariery jelitowej. Ogranicza rozwój infekcji w organizmie, działa antybakteryjnie, zmniejsza objawy alergii. Wskazuje się również na szczególną rolę tego szczepu w obrębie jamy ustnej, gdzie może zapobiegać rozwojowi próchnicy. Ponadto, L. paracasei promuje funkcjonalność wątroby, przez co wykazuje korzystny wpływ na metabolizm tłuszczy, może też optymalizować profil lipidowy. Względem kontroli masy ciała istotna jest także zdolność tych bakterii do zwiększania wrażliwości insulinowej komórek oraz ograniczania lipogenezy.

Lactobacillus plantarum - szczep bakteryjny powszechnie stosowany w terapii zespołu jelita wrażliwego, wykazuje znaczną zdolność do redukcji jego głównych objawów. Wspiera zdolności trawienne układu pokarmowego i zapobiega negatywnym objawom z jego strony również u osób zdrowych. Ze względu na znaczny stopień odporności na działanie antybiotyków, polecany jest do przywracania mikroflory jelitowej w trakcie antybiotykoterapii.
Szczep L. plantarum może mieć również zastosowanie w terapii wspomagającej w zaburzeniach psychicznych, szczególnie tych spowodowanych nadmierną ekspozycją na stres. Bakterie te wpływają korzystnie na szlak komunikacyjny jelita-mózg, przez co mogą ograniczać efekty działania bodźców stresowych w organizmie. Suplementacja nimi polecana jest również u osób borykających sie z autyzmem oraz ADHD.

Lactobacillus salivarius - szczep probiotyczny o wysokich zdolnosciach kolonizacyjnych, wpływa korzystnie na szczelność bariery jelitowej. Układ odpornościowy wspiera również poprzez optymalizację stosunku limfocytów Th1 do Th2. Produkty aktywności L. salivarius w organizmie człowieka wykazują właściwości przeciwgrzybicze wobec niektórych gatunków grzybów oraz antybakteryjne. Szczep ten może też optymalizować profil lipidowy poprzez wpływ na stosunek lipoprotein HDL do LDL oraz zdolność do obniżania poziomu triglicerydów. Ponadto, niektóre źródła wskazują, że L. salivarius może ograniczać odczuwanie bólu oraz wpływać korzystnie na samopoczucie.

Lactobacillus bulgaricus - szczep probiotyczny o wysokich zdolnościach do kolonizacji światła jelita oraz przywracania eubiozy. Promuje funkcjonalność układu pokarmowego oraz immunologicznego. Zwiększa szczelność bariery jelitowej i usprawnia jej działanie. Efektywność wykazuje także w terapii biegunek indukowanych antybiotykoterapią. Ponadto, może wykazywać pozytywny wpływ na funkcje psychiczne i redukować objawy depresji.

Bifidobacterium lactis - szczep bakterii probiotycznych występujący w organizmie człowieka w znacznych ilościach, szczególnie w końcowym odcinku jelita cienkiego oraz w jelicie grubym. Promuje absorpcję wielu witamin i związków mineralnych. Wykazuje korzystny wpływ na błonę śluzową w obrębie swojego bytowania. Posiada zdolność do syntezy interleukiny 10 wykazującej aktywność przeciwzapalną. Ponadto, suplementacja B.lactics sprzyja prawidłowym funkcjom trawiennym i regularnym wypróżnieniom. Niektóre źródła wskazują też, że szczep ten może obniżać poziom całkowitego cholesterolu we krwi oraz zwiększać stężenie „dobrej” lipoproteiny HDL.

Bifidobacterium bifidum - szczep bakteryjny obecny w organizmie głównie w końcowym odcinku jelita grubego oraz pochwie. Wykazuje wysokie zdolności kolonizacyjne w organizmie człowieka, ułatwia przywrócenie eubiozy i promuje funkcjonalność układu pokarmowego. Działa korzystnie wobec układu odpornościowego, ogranicza ekspansję niektórych bakterii chorobotwóczych. Sprzyja też absorpcji minerałów ze światła układu pokarmowego.

Bifidobacterium breve - szczep bakteryjny, którego suplementacja może wpływać na stan najbardziej zewnętrznej tkanki organizmu człowieka, skóry. Wykazano, że w wyniku przyjmowania B. breve staje się ona lepiej odżywiona i bardziej elastyczna. Poza tym, szczep ten ułatwia odchudzanie, ogranicza akumulację tłuszczu wisceralnego oraz optymalizuje gospodarkę węglowodanową. Wpływa także korzystnie na metabolizm lipidów. Ponadto, może też redukować objawy niektórych reakcji alergicznych.

Bifidobacterium infantis - wykazuje zdolność do redukcji objawów zespołu jelita wrażliwego, w związku z czym polecany jest szczególnie osobom borykającym się z IBS. Zdolność do redukcji dyskomfortu trawiennego posiada również u osób zdrowych. Poza tym, wykazuje właściwości przeciwzapalne. Może redukować objawy zespołu chronicznego zmęczenia. Bifidobacterium infantis sprzyja także optymalnej funkcjonalności bariery jelitowej.

Bifidobacterium longum - szczep bakteryjny należący do grupy tzw. „psychobiotyków”. Poprzez oddziaływanie na oś jelitowo-móżgową, może wpływać korzystnie na funkcje psychiczne. Zwiększając tolerancję na czynniki stresowe, B. longum może obniżać poziom kortyzolu we krwi. Działając w obrębie układu pokarmowego, ogranicza rozwój stanów zapalnych. Zmniejsza także ryzyko występowania zaparć. Niektóre źródła wskazują też, że B. longum może ograniczać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Organiczny błonnik akacjowy - wysokiej jakości włókno pokarmowe naturalnego pochodzenia. Wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie jelita, stymuluje poprawną motorykę, zmniejsza częstotliwość występowania dyskomfortu trawiennego i zaparć. Sprzyja także odchudzaniu; dzięki zdolności do akumulacji wody w swoich cząsteczkach w obrębie żołądka, ułatwia powstanie poczucia sytości. Korzystny wpływ na redukcję masy ciała ma także jego zdolność do optymalizacji gospodarki węglowodanów w ustroju. Ma eż właściwości prebiotyczne, przez co działa synergistycznie z bakteriami probiotycznymi zawartymi w preparacie, promując ich namnażanie się w układzie pokarmowym.

Podsumowując, Garden of Life Probiotics Fitbiotic to niezwykle zaawansowana formuła dostarczająca aż 50 miliardów żywych kultur bakterii wzbogaconych o dodatek organicznego błonnika w formie wygodnych, jednoporcjowych saszetek. Pozwala na optymalizację składu mikroflory jelitowej, przez co wykazuje niezwykle szeroki, korzystny wpływ na zdrowie. Ponadto, formuła skomponowana została tak, żeby poprzez dostarczanie odpowiednich szczepów bakteryjnych, maksymalizować tempo redukcji masy ciała.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 20 saszetekPorcja jednorazowa: 1 saszetkaIlość porcji w opakowaniu: 20
w porcji (1 saszetka)zawartość%ZDS
Kalorie10
Kalorie z tłuszczu0 g
Węglowodany łącznie4 g1%
Błonnik dietetyczny4 g16%
Błonnik rozpuszczalny4 g
Błonnik nierozpuszczalny0 g
Cukry0 g
Organiczny błonnik akacjowy (A.senegal)4 g
RAW Fitbiotic Blend190 mg
Lactobacillus gasseri
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus brevis
Lactobacillus casei
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus salivarius
Lactobacillus bulgaricus
Łącznie Kultur Lacto 40 mld JTK
Bifidobacterium lactis
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium longum
Łącznie Kultur Bifido10 mld JTK
Łącznie Kultur Probiotycznych50 mld JTK

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Thorne Research
145,00 zł

Formuła mineralno-witaminowa stworzona dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na żelazo.

Kupuję
Pileje
219,00 zł

Może być stosowany jako terapia wspierająca w zespole jelita drażliwego oraz nieswoistych stanach zapalnych jelit.

Kupuję
Garden Of Life
139,00 zł

Połączenie probiotyku z inuliną dla dzieci. Wsparcie prawidłowej pracy jelit oraz wzmocnienie odporności.

Kupuję
Bio-kult
95,00 zł

Starannie zaprojektowana formuła probiotyczna wspierająca działanie układu nerwowego i pokarmowego.

Kupuję
Aliness
22,90 zł

Opatentowana forma D-biotyny Quali-Biotin. Pomaga zachować zdrowie skóry, włosów i paznokci.

Kupuję
Pileje
159,00 zł

Zawiera 8 szczepów bakterii kwasu mlekowego. Skuteczny przy biegunkach oraz zaparciach.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Lactobacillus gasseri

Informacja

Lactobacillus gasseri to pałeczka kwasu mlekowego wykazująca właściwości probiotyczne. Powszechnie występuje w układzie rozrodczym zdrowych kobiet. Korzystnie wpływa na kondycję jelit i pracę układu pokarmowego. Może redukować objawy astmy i wzmacnia odporność. Najbardziej znaną i najlepiej udokumentowaną właściwością tego szczepu jest zdolność do zmniejszania nadmiernej masy ciała i poprawy parametrów metabolicznych. 

Spośród wielu mechanizmów wykorzystywanych przez L. gasseri w walce z otyłością za najważniejsze uznawane są: korzystny wpływ na poziom lipidów i stężenie glukozy w surowicy, produkcja sprzężonego kwasu linolowego (CLA), zmniejszenie wielkości adipocytów oraz normalizacja poziomu leptyny. Pewną rolę może odgrywać również działanie przeciwzapalne.

Szczepy L. gasseri poleca się osobom zmagającym się z zespołem metabolicznym i otyłością.  Są dostępne w formie monopreparatu, można je spotkać również  w składzie złożonych kompozycji probiotycznych, które są dostępne na www.muscle-zone.pl  

 

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus brevis

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus brevis?

Lactobacillus brevis jest gram-dodatnią bakterią kwasu mlekowego z rodziny Lactobacillus. Wyróżnia się około 16 różnych szczepów bakterii L. Brevis.

Tej bakterii używa się by wspomóc przywracanie homeostazy w mikrobiocie jelitowej. Może być pomocna także w usprawnianiu odporności oraz w leczeniu zapalenia pochwy i infekcjach układu moczowego. Tak jak inne bakterie z rodziny Lactobacillus ma zdolność do produkcji kwasu mlekowego z węglowodanów w procesie fermentacji. W ten sposób wytwarza nieco kwasowe środowisko, które utrudnia przeżycie wielu patogenom. Wiele wskazuje na to, że stosowanie L. brevis podczas antybiotykoterapii ukierunkowanej na walkę z Clostridium Difficile może podnosić jej skuteczność, jednocześnie zmniejszając ryzyko przykrych powikłań.

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus paracasei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?

Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.

Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium infantis

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium infantis?

Bifidobacterium infantis to bakteria kwasu mlekowego zamieszkująca układ trawienny. Jest bakterią beztlenową, posiadającą zdolność do konwersji cukrów do kwasu mlekowego.

Korzyści ze stosowania tej bakterii odnieść mogą osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, poprzez redukcję wzdęć i gazów, zmniejszenie ryzyka biegunek oraz ograniczenie bólu brzucha. B. infantis może także zmniejszać stany zapalne w niektórych jednostkach chorobowych, takich jak łuszczyca, colitis ulcerosa czy zespół przewlekłego zmęczenia. Ciekawa jest także właściwość szybkiego wzmacniania bariery jelitowej. Dzięki temu także przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Pomocna będzie także w przypadku dysbiozy jelitowej, gdyż może walczyć ze szkodliwymi bakteriami poprzez produkcję zabójczych dla nich czynników oraz przez konkurencję o receptory w nabłonku jelita do których mogłyby się przyłączyć.

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Kava Kava – uprawa i pochodzenie

Kava Kava – uprawa i pochodzenie

Kava Kava to niezwykle drogocenna substancja, którą można stosować na co dzień, w celu poprawy samopoczucia i zdrowia. Skąd pochodzi kava kava? Gdzie jest...

czytaj więcej
Czy można przedawkować witaminy z grupy B?

Czy można przedawkować witaminy z grupy B?

Przyjmowanie witamin z grupy B to bardzo częsty element suplementacji. Nic dziwnego! Zwykle nie przyjmujemy ich odpowiedniej ilości z pożywieniem, biorąc pod...

czytaj więcej
4 porady które pomogą Twojemu organizmowi lepiej wchłaniać witaminę D

4 porady które pomogą Twojemu organizmowi lepiej wchłaniać witaminę D

Samo stanie na słońcu czy przyjmowanie suplementów z witaminą D nie wystarczy. Musisz się upewnić, że Twoje ciało...

czytaj więcej
Magnez dla osób starszych

Magnez dla osób starszych

Wraz z wiekiem zmniejsza się nasza aktywność fizyczna, a wraz z nią spożycie pokarmu i płynów – nasze zapotrzebowanie...

czytaj więcej
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?

Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?

Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i czym dokładnie zajmuje się...

czytaj więcej
Sześć najważniejszych zalet colostrum

Sześć najważniejszych zalet colostrum

Colostrum (siara), czyli pierwsze mleko matki, odgrywa kluczową rolę w produkcji, a następnie we wsparciu funkcjonowania naturalnych komórek cytotoksycznych...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027