Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Golden Milk, Turmeric Infusion Golden Milk, Turmeric Infusion

Jarrow Formulas Golden Milk Turmeric Infusion to pełne smaku i zapachu połączenie mleka, białek serwatkowych i znanych od wieków indyjskich przypraw, które pobudza zmysły i przewód pokarmowy do odpowiedniej pracy. Dodatkowo wzbogacone jest o aromatyczny cynamon, czarny pieprz, imbir stanowiący remedium przeciw nudnościom, roślinę zwaną Lo Han Guo o naturalnie słodkim smaku oraz kurkumę o najbardziej znaczącym dla nas działaniu terapeutycznym spośród wymienionych przypraw.

Kurkuma jest przyprawą odpowiedzialną za żółty kolor curry. Już od wieków jest stosowana w Indiach jako przyprawa oraz naturalny surowiec leczniczy. Ostatnio również nauka zainteresowała się tą przyprawą ze względu na zawartość kurkuminy - najważniejszego związku pochodzącego z tej rośliny, o właściwościach terapeutycznych. Jest to główny składnik aktywny kurkumy o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwutleniającym.

Działanie przeciwzapalne
Dzisiejsi badacze uważają, że chroniczne stany zapalne o niskim natężeniu odgrywają ogromną rolę w większości przewlekłych chorób świata Zachodniego. Dotyczy to chorób serca, nowotworów, zespołu metabolicznego, choroby Alzhaimera oraz innych chorób degeneracyjnych. W związku z tym szukane są nadal substancje, które mogą mieć potencjalne działanie profilaktyczne i hamujące rozwój tych schorzeń.

Kurkumina posiada warte uwagi działanie przeciwzapalne. Blokuje ona NF-kB - cząsteczkę transportowaną do jądra komórki i aktywującą geny związane ze stanem zapalnym. Kurkumina może nawet równać się skutecznością z niektórym lekami przeciwzapalnymi nie wykazując przy tym ich efektów ubocznych.

Potencjalne właściwości antyoksydacyjne
Oprócz tego kurkumina może wywoływać efekty antyoksydacyjne, chroniące nasze komórki przed szkodliwym działaniem rodników tlenowych powstających w naszym organizmie i powodujących starzenie oraz pojawianie się wielu chorób. Dodatkowo, kurkumina wspomaga aktywność enzymów przeciwutleniających znajdujących się w naszym ciele.

Białka serwatkowe pochodzące od krów karmionych trawą to jeden z najbliższych naturze sposobów na znaczące zwiększenie ilości białka obecnego w diecie. Pochodząc ze świeżego mleka najzdrowszych krów, serwatka ta różni się od innych preparatów ze względu na specjalne metody otrzymywania. Naturalnie występujące aminokwasy rozgałęzione posiadają wiele zalet, które inne suplementy białkowe tracą w procesie produkcji.

Pomoc w walce z uporczywą tkanką tłuszczową
Mleko od krów, które chowają się na naturalnych pastwiskach pełnych świeżej trawy, wydaje się posiadać bardzo wysoki poziom CLA – kwasów tłuszczowych szczególnie użytecznych w ludzkim organizmie w przypafku gdy chcemy pozbyć się niechcianego tłuszczu. CLA, czyli koniugowane kwasy linolenowe, są grupą kwasów tłuszczowych posiadających właściwości wspomagające utratę nadmiaru tłuszczów, a niektórzy badacze twierdzą nawet, że mogą one być skuteczne w terapii nowotworów.

Inne białkowe koncentraty, otrzymywane od krów karmionych kukurydzą lub genetycznie modyfikowaną paszą, posiadają znacznie niższy poziom CLA obecny w pochodzących od nich przetworach. Poprzez spożywanie białek od krów karmionych trawą, możesz zwiększyć swoją szansę na skrócenie procesu odchudzania i pobudzenie zamiany tkanki tłuszczowej na zdrową masę mięśniową, co poprawi Twój wygląd i samopoczucie.

Podsumowując, Jarrow Formulas Golden Milk Turmeric Infusion to najwyższej jakości preparat posiadający szeroki wachlarz korzystnych działań na nasze zdrowie. Dzięki idealnie dobranej kompozycji przypraw, takich jak kurkuma, imbir, cynamon, zachwyca smakiem i zapachem oraz rozgrzewa układ trawienny poprawiając jego pracę.

Kurkuma poprzez zawartość kurkuminy może pozytywnie wpływać na procesy zapalne oraz pełnić rolę przeciwutleniacza. Oprócz tego nasz suplement zawiera koncentrat białek serwatkowych pochodzących od krów karmionych trawą, co może nam pomóc w dostarczeniu niezbędnych dla zdrowia aminokwasów i wspomóc w utracie tkanki tłuszczowej oraz budowie masy mięśniowej.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Golden Milk, Turmeric Infusion Golden Milk, Turmeric Infusion 270g
Jarrow Formulas
75,00 zł

Golden Milk, Turmeric Infusion 270g

Cechy

Masa:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

75,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Mieszanka mleka i pełnych aromatu przypraw
  • Adaptacja znanej od dawna hinduskiej receptury
  • Pozytywny wpływ na pobudzenie układu trawiennego
  • Pobudzenie zmysłów dzięki doskonale dobranym składnikom
  • Zawiera białka stanowiące źródło istotnych dla zdrowia aminokwasów (BCAA)
  • Potencjalne właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne kurkumy
  • Działanie przyjemnie rozgrzewające od wewnątrz
  • Pomoc w budowaniu masy mięśniowej
  • Białka serwatkowe pochodzące od krów karmionych trawą

Jarrow Formulas Golden Milk Turmeric Infusion to pełne smaku i zapachu połączenie mleka, białek serwatkowych i znanych od wieków indyjskich przypraw, które pobudza zmysły i przewód pokarmowy do odpowiedniej pracy. Dodatkowo wzbogacone jest o aromatyczny cynamon, czarny pieprz, imbir stanowiący remedium przeciw nudnościom, roślinę zwaną Lo Han Guo o naturalnie słodkim smaku oraz kurkumę o najbardziej znaczącym dla nas działaniu terapeutycznym spośród wymienionych przypraw.

Kurkuma jest przyprawą odpowiedzialną za żółty kolor curry. Już od wieków jest stosowana w Indiach jako przyprawa oraz naturalny surowiec leczniczy. Ostatnio również nauka zainteresowała się tą przyprawą ze względu na zawartość kurkuminy - najważniejszego związku pochodzącego z tej rośliny, o właściwościach terapeutycznych. Jest to główny składnik aktywny kurkumy o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwutleniającym.

Działanie przeciwzapalne
Dzisiejsi badacze uważają, że chroniczne stany zapalne o niskim natężeniu odgrywają ogromną rolę w większości przewlekłych chorób świata Zachodniego. Dotyczy to chorób serca, nowotworów, zespołu metabolicznego, choroby Alzhaimera oraz innych chorób degeneracyjnych. W związku z tym szukane są nadal substancje, które mogą mieć potencjalne działanie profilaktyczne i hamujące rozwój tych schorzeń.

Kurkumina posiada warte uwagi działanie przeciwzapalne. Blokuje ona NF-kB - cząsteczkę transportowaną do jądra komórki i aktywującą geny związane ze stanem zapalnym. Kurkumina może nawet równać się skutecznością z niektórym lekami przeciwzapalnymi nie wykazując przy tym ich efektów ubocznych.

Potencjalne właściwości antyoksydacyjne
Oprócz tego kurkumina może wywoływać efekty antyoksydacyjne, chroniące nasze komórki przed szkodliwym działaniem rodników tlenowych powstających w naszym organizmie i powodujących starzenie oraz pojawianie się wielu chorób. Dodatkowo, kurkumina wspomaga aktywność enzymów przeciwutleniających znajdujących się w naszym ciele.

Białka serwatkowe pochodzące od krów karmionych trawą to jeden z najbliższych naturze sposobów na znaczące zwiększenie ilości białka obecnego w diecie. Pochodząc ze świeżego mleka najzdrowszych krów, serwatka ta różni się od innych preparatów ze względu na specjalne metody otrzymywania. Naturalnie występujące aminokwasy rozgałęzione posiadają wiele zalet, które inne suplementy białkowe tracą w procesie produkcji.

Pomoc w walce z uporczywą tkanką tłuszczową
Mleko od krów, które chowają się na naturalnych pastwiskach pełnych świeżej trawy, wydaje się posiadać bardzo wysoki poziom CLA – kwasów tłuszczowych szczególnie użytecznych w ludzkim organizmie w przypafku gdy chcemy pozbyć się niechcianego tłuszczu. CLA, czyli koniugowane kwasy linolenowe, są grupą kwasów tłuszczowych posiadających właściwości wspomagające utratę nadmiaru tłuszczów, a niektórzy badacze twierdzą nawet, że mogą one być skuteczne w terapii nowotworów.

Inne białkowe koncentraty, otrzymywane od krów karmionych kukurydzą lub genetycznie modyfikowaną paszą, posiadają znacznie niższy poziom CLA obecny w pochodzących od nich przetworach. Poprzez spożywanie białek od krów karmionych trawą, możesz zwiększyć swoją szansę na skrócenie procesu odchudzania i pobudzenie zamiany tkanki tłuszczowej na zdrową masę mięśniową, co poprawi Twój wygląd i samopoczucie.

Podsumowując, Jarrow Formulas Golden Milk Turmeric Infusion to najwyższej jakości preparat posiadający szeroki wachlarz korzystnych działań na nasze zdrowie. Dzięki idealnie dobranej kompozycji przypraw, takich jak kurkuma, imbir, cynamon, zachwyca smakiem i zapachem oraz rozgrzewa układ trawienny poprawiając jego pracę.

Kurkuma poprzez zawartość kurkuminy może pozytywnie wpływać na procesy zapalne oraz pełnić rolę przeciwutleniacza. Oprócz tego nasz suplement zawiera koncentrat białek serwatkowych pochodzących od krów karmionych trawą, co może nam pomóc w dostarczeniu niezbędnych dla zdrowia aminokwasów i wspomóc w utracie tkanki tłuszczowej oraz budowie masy mięśniowej.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 270 gPorcja jednorazowa: 1 miarka (13,5 g)Ilość porcji w opakowaniu: 20
w 1 porcji (13,5 g)zawartość%ZDS
Kalorie 60
Tłuszcz 2.5 g10%*
Tłuszcze nasycone2 g**
Tłuszcze trans 0 g0%
Cholesterol 0 mg1%*
Węglowodany3 g0%
Błonnik pokarmowy0 g**
Cukry1 g14%
Białko7 g8%
Wapń100 mg1%
Sód30 mg1%
Potas60 mg**
Organiczna kurkuma w proszku1000 mg3%*

Pozostałe składniki

Koncentrat białek mleka, koncentrat białka serwatkowego pochodzącego od krów karmionych trawą, mleko kokosowe, naturalny smak waniliowy, cynamon, czarny pieprz, imbir organiczny, lecytyna ze słonecznika oraz Lo Han Guo (Momordica grosvenorii).

Zawiera: orzechy drzewne (kokos) oraz mleko.

Nie zawiera pszenicy, glutenu, soi, jaj, ryb/małży ani orzechów ziemnych. Nie zawiera sztucznych poprawiaczy smaku ani substancji słodzących.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Sparta Nutrition
419,00 zł

Stack trzech silnych prohormonów przeznaczony dla najbardziej wymagających.

Kupuję
Seeking Health
279,00 zł

Preparat multiskładnikowy, rekomendowany w ramach szeroko pojętej profilaktyki zdrowotnej.

Kupuję
Hpn Supplements
299,00 zł

Suplement wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Przyspiesza metabolizm.

Kupuję
Olympus Labs
209,00 zł
(1)

Kompleks składników niezbędnych do budowania suchej masy mięśniowej. Hamuje proces katabolizmu.

Kupuję
Swanson
35,00 zł

Korzeń pokrzywy indyjskiej. Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej oraz pracę układu sercowo-naczyniowego.

Kupuję
Apollo's Hegemony
99,00 zł

Źródło alfa-johimbiny, maksymalnie efektywnej postaci johimbiny. Promuje tempo redukcji tkanki tłuszczowej.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Kurkuma (Curcuma longa)

Informacja

Kurkuma (ostrzyż barwierski) jest rośliną azjatycką, z rodziny imbirowatych o intensywnym zapachu, zawierająca kurkuminę, służącą jako barwnik (pomarańczowo-żółty) do potraw np. z ryżu, o ostrym i piekącym smaku, rozpuszczalny w tłuszczu i alkoholach (w wodzie nierozpuszczalny).  Surowcem jest kłącze kurkumy, zawierające ponadto olejek eteryczny. Stosowana w profilaktyce leczenia ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwgorączkowe oraz żółciopędne. Zwiększa wydatnie termogenezę, wspomagając redukcję tkanki tłuszczowej. Potwierdzono jej działanie w przypadku leczenia chorób nowotworowych (niszczy niektóre komórki rakowe). W suplementacji dostępna jako składnik spalaczy tłuszczu dostępnych oraz suplementów poprawiających pracę tkanki chrzęstno-stawowej.

Ostatnio na blogu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

W ostatnim tekście nakreśliłem nieco rolę ryb, tłuszczu rybiego i wielonienasyconych kwasów z rodziny omega 3 w naszym organizmie. Przytoczyłem też dane...

czytaj więcej
Wiecznie młodzi – czy jest na to jakiś sposób?

Wiecznie młodzi – czy jest na to jakiś sposób?

Każdy z nas chciałby żyć jak w bajce – długo i szczęśliwie. Na pytanie jak wygląda szczęśliwe życie,...

czytaj więcej
Przerywany post na diecie tłuszczowej sposobem na długowieczność?- Spytajmy myszy…

Przerywany post na diecie tłuszczowej sposobem na długowieczność?- Spytajmy myszy…

Ostatnimi czasy, po pierwszej fali popularności, znowu wraca kwestia koncepcji polegających na przerywanym poście. Ilość takowych sposób żywienia oraz...

czytaj więcej
plecy na malej objetosci

plecy na malej objetosci

jako ze ostatnio cwicze mocno w kratke, to postanowilem ze ten trening zrobie sobie lzejszy (i pod wzgledem ciezarow i serii) DIETA + suplementy WITAMINY ...

czytaj więcej
4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

Nie jest tajemnicą, że regularne ćwiczenia są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Zwłaszcza w podeszłym wieku.  Stałe aktywności fizyczne w...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Na przestrzeni ostatnich lat wiele uwagi poświęca się rybom, ich spożyciu i tłuszczom w nich zawartych. Zalecenia mówią o spożyciu dwóch porcji ryb w...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027