Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Super Omega-3 Gems Super Omega-3 Gems

Carlson Labs Super Omega-3 Gems to suplement diety dostarczający kwasy tłuszczowe omega-3, pochodzące z wysokiej jakości skoncentrowanego oleju z ryb zamieszkujących zimne, głębokie i nieskażone wody Norwegii. Preparat został stworzony w celu zapewnienia zdrowia i poprawnego funkcjonowania układu sercowo - naczyniowego, układu nerwowego oraz wzroku.

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Posiadają podwójne wiązanie w pozycji 3, licząc od najdalszego atomu od grupy karboksylowej. Wyróżniamy ich 11, przy czym najbardziej istotne są dla nas trzy: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas alfa-linolenowy (ALA). Ten ostatni przed wykorzystaniem przez ludzki organizm musi zostać przekształcony do dwóch poprzednich, dlatego to właśnie one są dla nas najważniejsze.

Co ciekawe - to, jaki jest stosunek DHA do EPA w oleju rybim zależy nie tylko od gatunku ryb, ale również od ich stanu fizjologicznego, miejsca połowu czy pory roku.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) występuje bardzo powszechnie w błonach plazmatycznych całego organizmu. Jest szczególnie ważny dla mózgu, w którym stanowi nawet do 50% frakcji fosfolipidów błonowych. DHA stymuluje wzrost komórek nerwowych, sprawiając, że są bardziej wielobiegunowe, rozgałęzione i mają dłuższe wypustki. Jest ponadto podstawowym elementem składowym w tych komórkach siatkówki oka, które są odpowiedzialne za widzenie barwne i nocne.

Kwas dokozaheksaenowy stanowi też substrat dla związków o charakterze przeciwzapalnym i ochronnym dla tkanek narażonych na uszkodzenia. Co istotne, w wieku podeszłym w organizmie ludzkim obniża się aktywność enzymu wpływającego na syntezę DHA, stąd też suplementacja omega-3 u ludzi starszych również ma niebagatelne znaczenie. Ostatnie badania wykazują, że może to powodować spowolnienie rozwoju objawów demencji oraz choroby Alzheimera.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) ma bardzo duży wpływ na układ sercowo – naczyniowy, pomagając w utrzymaniu w dobrej kondycji serca i właściwego ciśnienia krwi. Wpływa na profil lipidowy, obniżając poziom trójglicerydów. Dzięki temu, że zmniejsza krzepliwość krwi, może pomóc w walce z zakrzepicą. EPA jest też stosowany w terapiach przeciwko zaburzeniom nastroju, depresji oraz agresji i ADHD, ponieważ podobnie jak DHA ma ogromne znaczenie dla komórek budulcowych ośrodkowego układu nerwowego oraz przekazywania informacji między komórkami nerwowymi. Wykazuje także silne działanie przeciwzapalne.

Nienasycone kwasy tłuszczowe dla kobiet i dzieci
U dzieci i młodzieży dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych długołańcuchowych jest bardzo istotne ze względu na ich wpływ na rozwijający się ośrodkowy układ nerwowy, jak również na ogólny rozwój całego organizmu. Omega-3 są dodawane do pokarmów dla niemowląt by bardziej upodobnić je do mleka matki - ponieważ układ enzymatyczny małego dziecka jest niewydolny, kwasy tłuszczowe dostarczane z kobiecym pokarmem są niezbędne. Dzieci, które odżywiane są pokarmem wzbogaconym o omega-3 wyróżniają się lepszymi zdolnościami poznawczymi, mają większą ostrość widzenia i mniejsze jest u nich ryzyko wystąpienia zmian atopowych skóry oraz reakcji alergicznych.

Suplementacja kwasami omega-3 u kobiet w ciąży może redukować ryzyko wczesnego porodu i zwiększać masę ciała noworodka; wpływa też na jego właściwy rozwój. Co więcej, ponieważ kobiety ciężarne muszą bardzo uważać na to, jakie ryby spożywają (są bardziej narażone na zatrucie metalami ciężkimi), przyjmowanie przebadanego, bezpiecznego preparatu jest wskazane.

Wpływ omega-3 na układ sercowo-naczyniowy
Omega-3 poprawiają pracę serca, dzięki czemu mogą stanowić jeden z elementów profilaktyki zaburzeń układu krążenia. Przypisywana jest im zdolność do powstrzymywania migotania komór wywoływanego przez niedokrwienie. Ponadto mogą zapobiegać zatorom i zakrzepom (działają rozrzedzająco na krew i uniemożliwiają krwinkom przyklejanie się do uszkodzonych ścianek naczyń).

Omega-3 wpływają także na poziom cholesterolu. Mogą podwyższać poziom HDL (tak zwanego „dobrego cholesterolu”), a obniżać poziom LDL („złego cholesterolu”) i trójglicerydów, tym samym spowalniając tempo rozwoju miażdżycy. U osób chorujących na nadciśnienie kwasy omega-3 mogą obniżać ciśnienie krwi.

Działanie przeciwzapalne
Kwasy EPA i DHA pomagają zmniejszyć syntezę cytokin inicjujących reakcje zapalne (mogących stymulować wzrost nowotworów), prozapalnych prostaglandyn (hormonów odpowiedzialnych za takie objawy, jak obrzęk, zaczerwienienie i ból) oraz hamować syntezę endoteliny-1 (czyli ET-1, aminokwasu obecnego w patogenezie wielu chorób nerek). Wg badań suplementacja odpowiednich dawek EPA i DHA może też zmniejszać ilość prekursorów stanów zapalnych w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Nie zastępują one terapii, ale mogą w znacznym stopniu wpłynąć na jej rezultaty. Kwasy te hamują również nadmierną odpowiedź immunologiczną w chorobach bakteryjnych i wirusowych.

Omega-3 dla mocnych kości i stawów
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą łagodzić bóle i sztywność stawów, które towarzyszą chorobom reumatycznym. Dzięki temu, że ułatwiają wchłanianie wapnia, stosuje się je zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu osteoporozy.

DHA i EPA przeciw chorobom nowotworowym
Według licznych badań u kobiet spożywających duże ilości omega-3 (czy to w postaci ryb, czy suplementów) zaobserwowano zmniejszone ryzyko wystąpienia raka macicy i piersi, u mężczyzn nowotworu prostaty, a u obu płci - raka trzustki. 

Wsparcie w leczeniu depresji i nadpobudliwości psychoruchowej
Kwasy omega-3 odgrywają dużą rolę w przekazywaniu informacji między komórkami mózgu, dlatego stosuje się je jako wsparcie w leczeniu ADHD i innych zaburzeń rozwojowych. Mogą być również wykorzystywane w kuracji przeciw depresji związanej z zaburzeniami dwubiegunowymi. Szczególną rolę przypisuje się tu EPA. Co więcej, wiele produktów syntezy kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa na regulację stanów zapalnych powiązanych z depresją (m.in. prostaglandyna E3).

Kwasy tłuszczowe omega-3 a kompozycja ciała
Istnieją przesłanki, że DHA i EPA korzystnie wpływają na kształtowanie sylwetki. Zmniejszają one ekspresję genów lipogennych, które ułatwiają organizmowi magazynowanie tkanki tłuszczowej. Zwiększają też aktywność acylotransferazy karnitynowej, która odpowiada za transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są przekształcane w energię. Wg badań kwasy omega-3 zmniejszają też ilość kortyzolu - hormonu stresu, którego nadmiar ułatwia odkładanie się tkanki tłuszczowej i utrudnia budowanie masy mięśniowej (przez potęgowanie katabolizmu). Nie bez znaczenia jest również wpływ na wspomniane wcześniej cytokiny prozapalne, które degradują białko w organizmie. Ograniczenie ich aktywności działa zatem dla mięśni anabolicznie.

Podsumowując, Carlson Labs Super Omega-3 Gems to suplement diety o ogromnym znaczeniu prozdrowotnym. Przyjmowanie preparatu pomoże w utrzymaniu w dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego, zredukuje stany zapalne i pomoże nam chronić się przed nowotworami.

Zalecany jest także kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom starszym. Stosować go można również jako pomoc w walce z depresją. Ponadto pozytywnie wpływa na kompozycję sylwetki, pomagając w otrzymaniu pożądanych przyrostów masy mięśniowej i redukcji tkanki tłuszczowej.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Super Omega-3 Gems Super Omega-3 Gems 100+30 softgels
CARLSON LABS
85,00 zł

Super Omega-3 Gems 100+30 softgels

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,64 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,64 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z wysokogatunkowego oleju z ryb norweskich
  • Dodatek witaminy E, która chroni kwasy tłuszczowe przed utlenianiem
  • Wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego
  • Poprawia możliwości poznawcze i rozwój dzieci
  • Ułatwia zachowanie właściwej kompozycji ciała
  • Polecany kobietom w ciąży i matkom karmiącym
  • Bezsmakowe, łatwe do połknięcia kapsułki
  • Stosowany w walce z depresją i ADHD
  • Wpływa korzystnie na ostrość widzenia
  • Posiada certyfikaty IFOS™ i IGEN™
  • Pomaga wzmacniać stawy oraz kości
  • Działa przeciwzapalnie

Carlson Labs Super Omega-3 Gems to suplement diety dostarczający kwasy tłuszczowe omega-3, pochodzące z wysokiej jakości skoncentrowanego oleju z ryb zamieszkujących zimne, głębokie i nieskażone wody Norwegii. Preparat został stworzony w celu zapewnienia zdrowia i poprawnego funkcjonowania układu sercowo - naczyniowego, układu nerwowego oraz wzroku.

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Posiadają podwójne wiązanie w pozycji 3, licząc od najdalszego atomu od grupy karboksylowej. Wyróżniamy ich 11, przy czym najbardziej istotne są dla nas trzy: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas alfa-linolenowy (ALA). Ten ostatni przed wykorzystaniem przez ludzki organizm musi zostać przekształcony do dwóch poprzednich, dlatego to właśnie one są dla nas najważniejsze.

Co ciekawe - to, jaki jest stosunek DHA do EPA w oleju rybim zależy nie tylko od gatunku ryb, ale również od ich stanu fizjologicznego, miejsca połowu czy pory roku.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) występuje bardzo powszechnie w błonach plazmatycznych całego organizmu. Jest szczególnie ważny dla mózgu, w którym stanowi nawet do 50% frakcji fosfolipidów błonowych. DHA stymuluje wzrost komórek nerwowych, sprawiając, że są bardziej wielobiegunowe, rozgałęzione i mają dłuższe wypustki. Jest ponadto podstawowym elementem składowym w tych komórkach siatkówki oka, które są odpowiedzialne za widzenie barwne i nocne.

Kwas dokozaheksaenowy stanowi też substrat dla związków o charakterze przeciwzapalnym i ochronnym dla tkanek narażonych na uszkodzenia. Co istotne, w wieku podeszłym w organizmie ludzkim obniża się aktywność enzymu wpływającego na syntezę DHA, stąd też suplementacja omega-3 u ludzi starszych również ma niebagatelne znaczenie. Ostatnie badania wykazują, że może to powodować spowolnienie rozwoju objawów demencji oraz choroby Alzheimera.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) ma bardzo duży wpływ na układ sercowo – naczyniowy, pomagając w utrzymaniu w dobrej kondycji serca i właściwego ciśnienia krwi. Wpływa na profil lipidowy, obniżając poziom trójglicerydów. Dzięki temu, że zmniejsza krzepliwość krwi, może pomóc w walce z zakrzepicą. EPA jest też stosowany w terapiach przeciwko zaburzeniom nastroju, depresji oraz agresji i ADHD, ponieważ podobnie jak DHA ma ogromne znaczenie dla komórek budulcowych ośrodkowego układu nerwowego oraz przekazywania informacji między komórkami nerwowymi. Wykazuje także silne działanie przeciwzapalne.

Nienasycone kwasy tłuszczowe dla kobiet i dzieci
U dzieci i młodzieży dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych długołańcuchowych jest bardzo istotne ze względu na ich wpływ na rozwijający się ośrodkowy układ nerwowy, jak również na ogólny rozwój całego organizmu. Omega-3 są dodawane do pokarmów dla niemowląt by bardziej upodobnić je do mleka matki - ponieważ układ enzymatyczny małego dziecka jest niewydolny, kwasy tłuszczowe dostarczane z kobiecym pokarmem są niezbędne. Dzieci, które odżywiane są pokarmem wzbogaconym o omega-3 wyróżniają się lepszymi zdolnościami poznawczymi, mają większą ostrość widzenia i mniejsze jest u nich ryzyko wystąpienia zmian atopowych skóry oraz reakcji alergicznych.

Suplementacja kwasami omega-3 u kobiet w ciąży może redukować ryzyko wczesnego porodu i zwiększać masę ciała noworodka; wpływa też na jego właściwy rozwój. Co więcej, ponieważ kobiety ciężarne muszą bardzo uważać na to, jakie ryby spożywają (są bardziej narażone na zatrucie metalami ciężkimi), przyjmowanie przebadanego, bezpiecznego preparatu jest wskazane.

Wpływ omega-3 na układ sercowo-naczyniowy
Omega-3 poprawiają pracę serca, dzięki czemu mogą stanowić jeden z elementów profilaktyki zaburzeń układu krążenia. Przypisywana jest im zdolność do powstrzymywania migotania komór wywoływanego przez niedokrwienie. Ponadto mogą zapobiegać zatorom i zakrzepom (działają rozrzedzająco na krew i uniemożliwiają krwinkom przyklejanie się do uszkodzonych ścianek naczyń).

Omega-3 wpływają także na poziom cholesterolu. Mogą podwyższać poziom HDL (tak zwanego „dobrego cholesterolu”), a obniżać poziom LDL („złego cholesterolu”) i trójglicerydów, tym samym spowalniając tempo rozwoju miażdżycy. U osób chorujących na nadciśnienie kwasy omega-3 mogą obniżać ciśnienie krwi.

Działanie przeciwzapalne
Kwasy EPA i DHA pomagają zmniejszyć syntezę cytokin inicjujących reakcje zapalne (mogących stymulować wzrost nowotworów), prozapalnych prostaglandyn (hormonów odpowiedzialnych za takie objawy, jak obrzęk, zaczerwienienie i ból) oraz hamować syntezę endoteliny-1 (czyli ET-1, aminokwasu obecnego w patogenezie wielu chorób nerek). Wg badań suplementacja odpowiednich dawek EPA i DHA może też zmniejszać ilość prekursorów stanów zapalnych w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Nie zastępują one terapii, ale mogą w znacznym stopniu wpłynąć na jej rezultaty. Kwasy te hamują również nadmierną odpowiedź immunologiczną w chorobach bakteryjnych i wirusowych.

Omega-3 dla mocnych kości i stawów
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą łagodzić bóle i sztywność stawów, które towarzyszą chorobom reumatycznym. Dzięki temu, że ułatwiają wchłanianie wapnia, stosuje się je zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu osteoporozy.

DHA i EPA przeciw chorobom nowotworowym
Według licznych badań u kobiet spożywających duże ilości omega-3 (czy to w postaci ryb, czy suplementów) zaobserwowano zmniejszone ryzyko wystąpienia raka macicy i piersi, u mężczyzn nowotworu prostaty, a u obu płci - raka trzustki. 

Wsparcie w leczeniu depresji i nadpobudliwości psychoruchowej
Kwasy omega-3 odgrywają dużą rolę w przekazywaniu informacji między komórkami mózgu, dlatego stosuje się je jako wsparcie w leczeniu ADHD i innych zaburzeń rozwojowych. Mogą być również wykorzystywane w kuracji przeciw depresji związanej z zaburzeniami dwubiegunowymi. Szczególną rolę przypisuje się tu EPA. Co więcej, wiele produktów syntezy kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa na regulację stanów zapalnych powiązanych z depresją (m.in. prostaglandyna E3).

Kwasy tłuszczowe omega-3 a kompozycja ciała
Istnieją przesłanki, że DHA i EPA korzystnie wpływają na kształtowanie sylwetki. Zmniejszają one ekspresję genów lipogennych, które ułatwiają organizmowi magazynowanie tkanki tłuszczowej. Zwiększają też aktywność acylotransferazy karnitynowej, która odpowiada za transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są przekształcane w energię. Wg badań kwasy omega-3 zmniejszają też ilość kortyzolu - hormonu stresu, którego nadmiar ułatwia odkładanie się tkanki tłuszczowej i utrudnia budowanie masy mięśniowej (przez potęgowanie katabolizmu). Nie bez znaczenia jest również wpływ na wspomniane wcześniej cytokiny prozapalne, które degradują białko w organizmie. Ograniczenie ich aktywności działa zatem dla mięśni anabolicznie.

Podsumowując, Carlson Labs Super Omega-3 Gems to suplement diety o ogromnym znaczeniu prozdrowotnym. Przyjmowanie preparatu pomoże w utrzymaniu w dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego, zredukuje stany zapalne i pomoże nam chronić się przed nowotworami.

Zalecany jest także kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom starszym. Stosować go można również jako pomoc w walce z depresją. Ponadto pozytywnie wpływa na kompozycję sylwetki, pomagając w otrzymaniu pożądanych przyrostów masy mięśniowej i redukcji tkanki tłuszczowej.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 130 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułki żeloweIlość porcji w opakowaniu: 65
w porcji (2 kapsułki żelowe)zawartość%ZDS
Kalorie20
Tłuszcze ogółem2 g3% **
Białko< 1 g2% **
Witamina E (jako d-alfa tokoferol)13.4 mg89%
Norweski olej rybi2 g
Kwasy tłuszczowe Omega-3 łącznie1200 mg
EPA (kwas eikozapentaenowy)600 mg
DHA (kwas dokozaheksaenowy)400 mg

Pozostałe składniki

Miękka otoczka żelowa (żelatyna wołowa, gliceryna, woda), mieszanka tokoferoli. Zawiera ryby (anchois, sardynka, makrela).

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Fully Active B12
Fully Active B12
DOCTOR'S BEST
35,00 zł
więcej
Tri-Chromium
Tri-Chromium
NOW FOODS
59,00 zł
więcej
Agmatine
Agmatine
APOLLO'S HEGEMONY
99,00 zł
więcej
AMPK Metabolic Activator
AMPK Metabolic Activator
LIFE EXTENSION
129,00 zł
więcej
Attack 2.0
Attack 2.0 Promocja
SCITEC
59,00 zł 49,00 zł
więcej
Magnesium Citrate 160mg
Magnesium Citrate 160mg
LIFE EXTENSION
55,00 zł
więcej

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>