Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Ultra Omega 3-D Ultra Omega 3-D

Ultra Omega 3-D with Vitamin D-3 to zasobny w kwasy omega-3 środek spożywczy oparty na wartościowym oleju rybim pozyskanym z sardeli, tuńczyka i sardynki, uzupełniony o dodatek witaminy D. Kapsułkowana forma produktu w łatwy sposób dostarcza składowych istotnych do prawidłowego rozwoju i pracy układów: nerwowego, kostno-stawowego, krążenia, czy immunologicznego; przeciwdziałających stanom zapalnym, zapewniających prawidłowość widzenia oraz odpowiedni wygląd skóry. Wysoką jakość wyrobu gwarantuje jego sposób wytwarzania zlokalizowany w zakładzie z wdrożonym system GMP.

Olej rybi – substancja płynna pozyskana z ryb, najczęściej z ich wątroby, zasobna w tłuszcze, szczególnie kwasy jednonienasycone i dużą ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, w tym omega-3, bogata w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, głównie A i D. Wydobywana najliczniej z ryb morskich, najchętniej: dorszy, sardynek, sardeli, tuńczyków, makreli, pstrągów, łososi i śledzi. Ceniona za wysoką zawartość wybranych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (PUFA N-3): kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

Kwasy omega-3 (n-3 lub ω -3) są polienowymi kwasami tłuszczowymi zaliczanymi do rodziny kwasu α-linolenowego. Jako związki wielonienasycone, posiadają w swojej strukturze wbudowaną większą ilość wiązań podwójnych, aniżeli jedno, z czego tak jak sama nazwa wskazuje pierwsze z nich zlokalizowane jest przy trzecim węglu od metylowego końca łańcuch. Organizm ludzki nie posiada zdolności do wewnątrzustrojowej syntezy kwasu α-linolenowego (ALA 18:3 n-3). Niezależnie od tego przy dostarczeniu danego związku z zewnątrz posługuje się nim jako substratem do mało wydajnej syntezy istotnych dla zachowania zdrowia wybranych pochodnych, w tym: kwasu eikozapentaenowego (EPA 20:5 n-3) i kwas dokozaheksaenowego (DHA 22:6 n-3). Pośród istotnych źródeł kwasów omega-3 uznaje się: ryby morskie, owoce morza, oleje, w tym lniany i rzepakowy oraz orzechy włoskie. W WPA i DHA zdecydowanie najbardziej zasobne są ryby morskie i owoce morza, z czego ryby pochodzące z zimnych mórz północy charakteryzuje większa zawartość EPA, kiedy to z cieplejszych południowych DHA.

Prozdrowotne mechanizmy działania kwasów omega-3:

- wchodząc w skład licznych struktur ustroju, umożliwiają im istnienie i prawidłowe funkcjonowanie,

- podobnie jak kwasy omega-6 stanowiąc substrat dla enzymów COX i LOX, a przy tym konkurując z nimi, obniżają ilość tworzących się z nich silnie prozapalnych związków, na korzyść mniej zapalnych, bądź wręcz przeciwzapalnych, sprzyjających wygaszaniu nadmiernie zaognionych zapaleń,

- oddziałując na pobudliwość licznych szlaków za pośrednictwem odpowiednich receptorów i czynników, ingerują w ekspresję wybranych genów, poprzez co wpływają na ilość powstających białek, tworzące się związki prozapalne i przeciwzapalne, powstawanie komórek układu immunologicznego, pracę transporterów glukozy, wydzielanie adipokin takich jak wisfatyna i apelina, pracę kanałów jonowych, zwiększanie produkcji tlenku azotu, obniżanie stężenia trójglicerydów, wzmaganie procesów oksydacji nasyconych kwasów tłuszczowych, czy pobudzanie syntezy enzymów przeciwutleniających

Najważniejsze właściwości EPA
Istota działania EPA uwidacznia się najsilniej w układzie krwionośnym. Wzmagając ekspresję genu i nasilając przenoszenie z błony komórkowej do cytoplazmy, podnosi aktywność śródbłonkowej (endotelialnej) syntazy tlenku azotu (eNOS) i promuje tworzenie tlenku azotu. Dzięki temu umożliwia rozkurcz mięśni gładkich naczyń, zwiększa światło naczyń, a w konsekwencji obniża ciśnienie krwi. Redukując pobudliwość fosfolipazy A2 obniża stężenie mediatorów zapalnych. Podnosząc zagęszczenie transporterów glukozy typu 1 (GLUT1), poprawia transport glukozy do komórek, jako miejsca jej przemiany w energię. Sprzyjając aktywacji czynnika PPAR, wzmaga spalanie nasyconych kwasów tłuszczowych.

Najważniejsze właściwości DHA
Działanie DHA koncentruje się głównie na układzie nerwowym. Stanowiąc składową wielu struktur układu nerwowego, w tym neuronów i neurotransmiterów, zapewnia prawidłowy rozwój danego układu, szczególnie w okresie wzrostu organizmu oraz umożliwia prawidłowe jego funkcjonowanie w wieku późniejszym. Występując jako element neuronów siatkówki oka, w tym plamki żółtej, odpowiada za zapewnienie możliwości widzenia. Istotnie wpływa na ograniczanie stanów zapalnych. Przeciwdziała występowaniu zmian miażdżycowych. Niwelując tempo powstawania aldosteronu, zmniejsza ciśnienie krwi. Zwiększając skuteczność translokacji transportera glukozy typu 1 (GLUT1), obniża oporność organizmu na insulinę, poprawiając poprzez to efektywność procesów spalania glukozy przez miocyty.

Działanie kwasów omega-3:

Wykazują właściwości przeciwzapalne
Zmniejszając aktywność NF-kB, a przy tym konkurując z kwasami omega-6 o dostęp do enzymów COX i LOX, ograniczają powstawanie agresywnie działających związków prozapalnych, z jednoczesnym faworyzowaniem związków o działaniu słabiej prozapalnym, bądź przeciwzapalnym. Redukując ilość PGE2 i LTB4, IL-1 i TNF oraz promując syntezę TGF i IL-2, niweluje rozległość stanów zapalnych zlokalizowanych w ustroju.

Zwiększają pojemność bariery antyoksydacyjnej
Wzmagając ekspresję wybranych genów odpowiedzialnych za tworzenie glutationu zredukowanego: γ-glutamylo-cysteinylo ligazy, reduktazy i transferazy glutationowej oraz nasilajac aktywność dysmutazy ponadtlenkowej, zwiększa wydajność pracy bariery antyoksydacyjnej.

Wydłużają czas życia komórki
Obniżając tempo skracania telomerów, prawdopodobnie za sprawą właściwości antyoksydacyjnych, opóźnia wystąpienie sygnału programowanej śmierci komórki (apoptozy), poprzez co wydłuża czas życia zdrowych komórek.

Wywierają efekt przeciwnowotworowy
Zmniejszając stres oksydacyjny destabilizujący struktury materiału genetycznego, ingerując w pobudliwość czynnika NF-kB wpływającego na cykl komórkowy komórek zmienionych, za sprawą czego uniemożliwia ich rozwój oraz namnażanie, a także aktywując białka z rodziny Bcl-2 inicjujące proces apoptozy komórek niewłaściwie zmienionych, wykazuje efekt antynowotworowy.

Ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego
O dużym znaczeniu kwasów omega-3 świadczy chociażby fakt wysokiej koncentracji DHA w korze mózgowej. Kwasy omega-3 wchodząc w skład osłonek mielinowych komórek nerwowych, błon synaptycznych, a także neuroprzekaźników, tworzą układ nerwowy i zapewniają jego funkcjonalność. Ograniczając wielkość uszkodzeń oksydacyjnych i niwelując rozległość stanów zapalnych, wydłużają długość życia neuronów, przejawiając tym samym właściwości neuroprotekcyjnie.

Zapewniają zdolność widzenia
Wchodząc w skład neuronów znajdujących się w siatkówce oka, umożliwiają prawidłowy odbiór bodźców wzrokowych.

Sprzyjają dobremu samopoczuciu
Działając przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, utrzymując ciągłość strukturalną błon neuronów zlokalizowanych w korze mózgu, modyfikując sygnalizację białka G, ingerując w pobudliwość receptorów oraz wielkość syntezy serotoniny, zapewnia prawidłowość neurotransmisji i zachowanie niezachwianego, pozytywnego nastroju wobec życia i otaczającego świata.

Istotne dla dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego
Obniżając stopień ekspresji genów czynników wzrostu (TGF) i zmniejszając aktywność białek pośrednio odpowiedzialnych za syntezę DNA (cdk2), przeciwdziała nadmiernemu wzrostowi komórek naczyń, poprzez co ogranicza grubość i sztywność ścian, zapewniając wymaganą elastyczność naczyń. Podnosząc ilość prostacyklin oraz redukując produkcję TXA2 i PGE2; zmniejszając poziom aldosteronu, pozwalając na redukcję zwrotnej resorpcji wody i sodu w nerkach oraz wzmagając aktywność śródbłonkowej syntazy tlenku azotu (eNOS), zwiększającej stężenie tlenku azotu, prowadzącego do rozluźnienia mięśni gładkich naczyń, obniżenia ciśnienia krwi. Blokując tworzenie substancji protrombotycznych: TXA2, PAF i IL-1 oraz promując syntezę prostacyklin przeciwdziałającym agregacji płytek, a także pobudzając tkankowe aktywatory angiotensyny III i plazminogenu, obniża krzepliwość krwi. Zmniejszając stężenie triacylogliceroli i potęgując tworzenie lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), dba o zachowanie prawidłowego profilu lipidowego pośród lipidów krążących w układzie krwionośnym.

Wspierają utrzymanie dobrego stanu układu kostno-stawowego
Redukując zapalenia, ingerując w wewnątrzustrojową gospodarkę wapnia i normując osteoblastogenezę, zapewnia odpowiednią wydajność procesów mineralizacji kośćca. Wywierając działanie przeciwzapalne, wspomaga zachowanie dobrej kondycji stawów. Zmniejsza długotrwale utrzymujący się ból, w tym reumatoidalny oraz redukuje poranną sztywność nadając stawom wymaganą motorykę.

Zapewniają wymaganą funkcjonalność systemu odpornościowego
Wpływając na procesy powstawania i przetrwania komórek odpornościowych, normując siłę odpowiedzi immunologicznej oraz zmniejszając uciążliwość procesów zapalnych towarzyszących zakażeniom bakteryjnym i wirusowym, zwiększa niezawodność procesów obronnych ustroju.

Promują zachowanie prawidłowej masy ciała
Aktywując czynnik PPAR, przyspieszają rozpad trójglicerydów do wolnych kwasów tłuszczowych. Ułatwiając ich wyłapywanie przez wątrobę i tkankę mięśniową, przesuwa priorytet wykorzystania kwasów tłuszczowych z kierunku gromadzenia ich w zapasowej tkance tłuszczowej, w stronę utylizacji poprzez zamianę w energię. Ograniczając proces lipogenezy i blokując resyntezę trójglicerydów w wątrobie i jelitach, obniżają ilość powstających tłuszczy. Z kolei wzmagając translokację transporterów glukozy typu 1 (GLUT1), podnosi efektywność przemieszczania glukozy do miocytów, a tym samym sprzyja jej zamianie w energię, ograniczając odkładanie w postaci tłuszczu zapasowego. Zwiększając wychwyt glukozy przez mięśnie, redukuje ilość wyrzucanej insuliny. Wpływa to na obniżenie stopnia insulinooporności komórek, co dodatkowo ułatwia wyłapywanie glukozy przez miocyty.

Wielkość zapotrzebowania
Prekursor kwasów EPA i DHA – kwas α-linolenowy, nie jest syntetyzowany w ludzkim organizmie. Jednak po jego dostarczeniu z zewnątrz możliwa jest wewnątrzustrojowa synteza jego pochodnych, w tym kwasów omega-3 w ilości pokrywającej nie więcej jak 8% dziennego zapotrzebowania, co wskazuje na konieczność dostarczenia danych związków z zewnątrz.

Wg polskich norm odpowiedniego spożycia (AI), niezbędna wielkość pobrania sumy EPA i DHA wraz z pożywieniem przez przeciętną osobę dorosłą wynosi 250 mg. Istnieją grupy osób dla których ilość ta została powiększona, np. dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji o 100-200 mg DHA. Powszechnie uznaje się, że celem wywołania efektu prozdrowotnego, np. ochronnego przed ryzykiem zawału serca, bądź śmierci powodowanej niedokrwieniem serca, ilość ta powinna wzrosnąć do przedziału 250-500 mg sumy EPA i DHA. Wiele narodowych i światowych organizacji rekomenduje pobranie 400-600 mg/dobę.

Dla prawidłowości wykorzystania i działania na ludzki organizm kwasów omega-3 istotny jest ich stosunek do przyjmowanych wraz z dietą kwasów omega-6, mieszczący się w przedziale 1:5-1:2,5, czego proporcja bliższa 1:2,5 uznawana jest za prozdrowotnie korzystniejszą. Obecny sposób żywienia zaburza jednak proporcję przyjmowanych kwasów omega 3:6, która realnie przekracza wielkość 1:10-20. Wpływa to na niekorzystny stosunek EPA+DHA/AA we krwi, który przekłada się na stan zdrowotny ustroju, szczególnie układu krwionośnego. Wspomniany wskaźnik jest obecnie ważnym tematem badań naukowych.

Uznaje się, że w przeciętniej diecie, celem wyprowadzenia danej proporcji do korzystnego poziomu, wskazana jest suplementacja 0,5-1 g. Wzrost spożycia z wielu źródeł do 1-1,5 g/dobę szczególnie istotny wydaje się u osób z grupy ryzyka chorób układu krążenia. Z racji efektu rozrzedzającego krew wykazywanego w czasie przyjmowania większych, aniżeli zalecane, porcji omega-3, ważne jest zachowanie rozwagi w przyjmowaniu zwiększonych ilości.

Dodatek witaminy D
Witamina D to grupa związków o budowie steroidowej, syntetyzowana naturalnie w organizmie ludzkim z cholesterolu wskutek przemian indukowanych promieniami słonecznymi docierającymi do komórek naskórka. Za pośrednictwem receptorów witaminy D (VDR), receptorów kwasu retinowego (RXR) oraz innych receptorów, a także poprzez wpływ na powstawanie wielu enzymów, wykazują zdolność do ingerowania w jakość funkcjonowania ustroju. Przypisuje się im liczne właściwości prozdrowotne:

- Wzmagając produkcję białek wiążących wapń w dolnych odcinkach układu pokarmowego oraz intensyfikując wchłanianie zwrotne wapnia w nerkach, przy jednoczesnym równoważącym wpływie na przyswajalność fosforu, zapewnia efektywne zawiadywanie wapniem w ustroju.

- Regulując stężenie łatwo dostępnego wapnia rozprowadzanego po ustroju za pośrednictwem układu krwionośnego, zapewnia ciągłość procesów metabolicznych zachodzących z udziałem danego pierwiastka.

- Pobudzając osteoblasty oraz zapewniając optymalną proporcję wapnia do fosforu, przekładającą się na normalizację liczebności wiązań tworzących się między obydwoma pierwiastkami, wspiera procesy budowy i odnowy kośćca.

- Wchodząc do wewnątrz miocytów zlokalizowanych we włóknach mięśniowych gładkich i poprzecznie prążkowanych, zapewnia ich prawidłową kurczliwość, mając tym samym wpływ m.in. na pracę: układu ruchu, czy sercowo-naczyniowego.

- Zapewniając prawidłowość pracy serca oraz optymalizując ciśnienie krwi, umożliwia zachowanie zadowalającego stanu układu krwionośnego.

- Potęgując możliwości bariery antyoksydacyjnej, zmniejsza destabilizację struktur neuronów, zapewniając dobrą kondycję układu nerwowego.

- Wpływając na prawidłowość sekrecji insuliny indukowanej obecnością glukozy, zapewnia odpowiednie funkcjonowanie gospodarki insulinowo-węglowodanowej.

- Redukując insulinooporność, utrudniając wchłanianie kwasów tłuszczowych z jelita oraz ograniczając gromadzenie kwasów tłuszczowych w adipocytach, wspomaga utrzymanie optymalnej masy ciała.

- Redukując tempo tworzenia cytokin prozapalnych, wpływając na jakość odpowiedzi makrofagów i monocytów wobec patogenów, a także normując działalność limfocytów T i B, pozwala na zachowanie wymaganej funkcjonalności układu odpornościowego.

- Hamując szybkość mnożenia się nieprawidłowo zmienionych komórek oraz aktywując naturalne mechanizmy ich obumierania, zmniejsza tempo procesów nowotworzenia.

Z uwagi na co raz szerzej występujące niedobory witaminy D, notowane także na dobrze nasłonecznionych obszarach kuli ziemskiej, rekomenduje się suplementację danych związków. Stan ten powodowany jest m.in. zwiększeniem ilości czasu spędzanego w zamkniętych pomieszczeniach, w tym w pracy, środkach komunikacji, sklepach, czy co raz częstszym stosowaniem kremów z filtrem. Za podaż wystarczającą witaminy D uznaje się 800-1000 IU (20-25 µg) na dobę, dostarczoną z pożywieniem, wliczając w to suplementy diety.

Suplementacja witaminy D pod postacią cholekalcyferolu, zapewnia dostarczenie formy naturalnie syntetyzowanej w organizmie ludzkie, charakteryzującej się wysokim stopniem wykorzystania przez ustrój.

Ultra Omega 3-D with Vitamin D-3 jest środkiem spożywczym uzupełniającym dietę w kwasy omega-3 pochodzenia rybiego oraz witaminę D. Dostarcza związków niezbędnych do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, kostno-stawowego, czy immunologicznego. Wzmacniając układ odpornościowy, redukując stany zapalne i przeciwdziałając destrukcyjnej aktywności oksydacyjnej, zapewnia dobrą kondycję całości ustroju. Wysoką jakość kwasów omega-3 i odpowiednią proporcję EPA:DHA zapewnia źródło z jakiego zostały pozyskane oraz warunki panujące na zakładzie z wdrożonym systemem GMP. Bezproblemowość przyjęcia produktu gwarantuje żelatynowa, miękka otoczka kapsułki i dodatek olejku cytrynowego nadającego przyjemny zapach.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Ultra Omega 3-D Ultra Omega 3-D 90 softgels
NOW FOODS
79,00 zł

Ultra Omega 3-D

Wszystkie warianty

90 softgels
79,00 zł
180 softgels
139,00 zł

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,57 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Produkt zasobny w kwasy omega-3
  • Olej pozyskany z sardeli, tuńczyka i sardynki
  • Wysoka zawartość kwasów DHA i EPA
  • Wytwarzany w standardzie GMP
  • Z dodatkiem witaminy D
  • Redukuje rozległość stanów zapalnych
  • Zwiększa efektywność bariery antyoksydacyjnej
  • Ogranicza procesy nowotworowe
  • Wspiera układ sercowo-naczyniowy
  • Chroni struktury układu nerwowego
  • Wspomaga układ odpornościowy
  • Dba o kondycję układu kostno-stawowego
  • Nadaje atrakcyjny wygląd skóry
  • Zapewnia prawidłowość widzenia
  • Wspiera kontrolę masy ciała
  • Przyjemna forma podania

Ultra Omega 3-D with Vitamin D-3 to zasobny w kwasy omega-3 środek spożywczy oparty na wartościowym oleju rybim pozyskanym z sardeli, tuńczyka i sardynki, uzupełniony o dodatek witaminy D. Kapsułkowana forma produktu w łatwy sposób dostarcza składowych istotnych do prawidłowego rozwoju i pracy układów: nerwowego, kostno-stawowego, krążenia, czy immunologicznego; przeciwdziałających stanom zapalnym, zapewniających prawidłowość widzenia oraz odpowiedni wygląd skóry. Wysoką jakość wyrobu gwarantuje jego sposób wytwarzania zlokalizowany w zakładzie z wdrożonym system GMP.

Olej rybi – substancja płynna pozyskana z ryb, najczęściej z ich wątroby, zasobna w tłuszcze, szczególnie kwasy jednonienasycone i dużą ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, w tym omega-3, bogata w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, głównie A i D. Wydobywana najliczniej z ryb morskich, najchętniej: dorszy, sardynek, sardeli, tuńczyków, makreli, pstrągów, łososi i śledzi. Ceniona za wysoką zawartość wybranych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (PUFA N-3): kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

Kwasy omega-3 (n-3 lub ω -3) są polienowymi kwasami tłuszczowymi zaliczanymi do rodziny kwasu α-linolenowego. Jako związki wielonienasycone, posiadają w swojej strukturze wbudowaną większą ilość wiązań podwójnych, aniżeli jedno, z czego tak jak sama nazwa wskazuje pierwsze z nich zlokalizowane jest przy trzecim węglu od metylowego końca łańcuch. Organizm ludzki nie posiada zdolności do wewnątrzustrojowej syntezy kwasu α-linolenowego (ALA 18:3 n-3). Niezależnie od tego przy dostarczeniu danego związku z zewnątrz posługuje się nim jako substratem do mało wydajnej syntezy istotnych dla zachowania zdrowia wybranych pochodnych, w tym: kwasu eikozapentaenowego (EPA 20:5 n-3) i kwas dokozaheksaenowego (DHA 22:6 n-3). Pośród istotnych źródeł kwasów omega-3 uznaje się: ryby morskie, owoce morza, oleje, w tym lniany i rzepakowy oraz orzechy włoskie. W WPA i DHA zdecydowanie najbardziej zasobne są ryby morskie i owoce morza, z czego ryby pochodzące z zimnych mórz północy charakteryzuje większa zawartość EPA, kiedy to z cieplejszych południowych DHA.

Prozdrowotne mechanizmy działania kwasów omega-3:

- wchodząc w skład licznych struktur ustroju, umożliwiają im istnienie i prawidłowe funkcjonowanie,

- podobnie jak kwasy omega-6 stanowiąc substrat dla enzymów COX i LOX, a przy tym konkurując z nimi, obniżają ilość tworzących się z nich silnie prozapalnych związków, na korzyść mniej zapalnych, bądź wręcz przeciwzapalnych, sprzyjających wygaszaniu nadmiernie zaognionych zapaleń,

- oddziałując na pobudliwość licznych szlaków za pośrednictwem odpowiednich receptorów i czynników, ingerują w ekspresję wybranych genów, poprzez co wpływają na ilość powstających białek, tworzące się związki prozapalne i przeciwzapalne, powstawanie komórek układu immunologicznego, pracę transporterów glukozy, wydzielanie adipokin takich jak wisfatyna i apelina, pracę kanałów jonowych, zwiększanie produkcji tlenku azotu, obniżanie stężenia trójglicerydów, wzmaganie procesów oksydacji nasyconych kwasów tłuszczowych, czy pobudzanie syntezy enzymów przeciwutleniających

Najważniejsze właściwości EPA
Istota działania EPA uwidacznia się najsilniej w układzie krwionośnym. Wzmagając ekspresję genu i nasilając przenoszenie z błony komórkowej do cytoplazmy, podnosi aktywność śródbłonkowej (endotelialnej) syntazy tlenku azotu (eNOS) i promuje tworzenie tlenku azotu. Dzięki temu umożliwia rozkurcz mięśni gładkich naczyń, zwiększa światło naczyń, a w konsekwencji obniża ciśnienie krwi. Redukując pobudliwość fosfolipazy A2 obniża stężenie mediatorów zapalnych. Podnosząc zagęszczenie transporterów glukozy typu 1 (GLUT1), poprawia transport glukozy do komórek, jako miejsca jej przemiany w energię. Sprzyjając aktywacji czynnika PPAR, wzmaga spalanie nasyconych kwasów tłuszczowych.

Najważniejsze właściwości DHA
Działanie DHA koncentruje się głównie na układzie nerwowym. Stanowiąc składową wielu struktur układu nerwowego, w tym neuronów i neurotransmiterów, zapewnia prawidłowy rozwój danego układu, szczególnie w okresie wzrostu organizmu oraz umożliwia prawidłowe jego funkcjonowanie w wieku późniejszym. Występując jako element neuronów siatkówki oka, w tym plamki żółtej, odpowiada za zapewnienie możliwości widzenia. Istotnie wpływa na ograniczanie stanów zapalnych. Przeciwdziała występowaniu zmian miażdżycowych. Niwelując tempo powstawania aldosteronu, zmniejsza ciśnienie krwi. Zwiększając skuteczność translokacji transportera glukozy typu 1 (GLUT1), obniża oporność organizmu na insulinę, poprawiając poprzez to efektywność procesów spalania glukozy przez miocyty.

Działanie kwasów omega-3:

Wykazują właściwości przeciwzapalne
Zmniejszając aktywność NF-kB, a przy tym konkurując z kwasami omega-6 o dostęp do enzymów COX i LOX, ograniczają powstawanie agresywnie działających związków prozapalnych, z jednoczesnym faworyzowaniem związków o działaniu słabiej prozapalnym, bądź przeciwzapalnym. Redukując ilość PGE2 i LTB4, IL-1 i TNF oraz promując syntezę TGF i IL-2, niweluje rozległość stanów zapalnych zlokalizowanych w ustroju.

Zwiększają pojemność bariery antyoksydacyjnej
Wzmagając ekspresję wybranych genów odpowiedzialnych za tworzenie glutationu zredukowanego: γ-glutamylo-cysteinylo ligazy, reduktazy i transferazy glutationowej oraz nasilajac aktywność dysmutazy ponadtlenkowej, zwiększa wydajność pracy bariery antyoksydacyjnej.

Wydłużają czas życia komórki
Obniżając tempo skracania telomerów, prawdopodobnie za sprawą właściwości antyoksydacyjnych, opóźnia wystąpienie sygnału programowanej śmierci komórki (apoptozy), poprzez co wydłuża czas życia zdrowych komórek.

Wywierają efekt przeciwnowotworowy
Zmniejszając stres oksydacyjny destabilizujący struktury materiału genetycznego, ingerując w pobudliwość czynnika NF-kB wpływającego na cykl komórkowy komórek zmienionych, za sprawą czego uniemożliwia ich rozwój oraz namnażanie, a także aktywując białka z rodziny Bcl-2 inicjujące proces apoptozy komórek niewłaściwie zmienionych, wykazuje efekt antynowotworowy.

Ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego
O dużym znaczeniu kwasów omega-3 świadczy chociażby fakt wysokiej koncentracji DHA w korze mózgowej. Kwasy omega-3 wchodząc w skład osłonek mielinowych komórek nerwowych, błon synaptycznych, a także neuroprzekaźników, tworzą układ nerwowy i zapewniają jego funkcjonalność. Ograniczając wielkość uszkodzeń oksydacyjnych i niwelując rozległość stanów zapalnych, wydłużają długość życia neuronów, przejawiając tym samym właściwości neuroprotekcyjnie.

Zapewniają zdolność widzenia
Wchodząc w skład neuronów znajdujących się w siatkówce oka, umożliwiają prawidłowy odbiór bodźców wzrokowych.

Sprzyjają dobremu samopoczuciu
Działając przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, utrzymując ciągłość strukturalną błon neuronów zlokalizowanych w korze mózgu, modyfikując sygnalizację białka G, ingerując w pobudliwość receptorów oraz wielkość syntezy serotoniny, zapewnia prawidłowość neurotransmisji i zachowanie niezachwianego, pozytywnego nastroju wobec życia i otaczającego świata.

Istotne dla dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego
Obniżając stopień ekspresji genów czynników wzrostu (TGF) i zmniejszając aktywność białek pośrednio odpowiedzialnych za syntezę DNA (cdk2), przeciwdziała nadmiernemu wzrostowi komórek naczyń, poprzez co ogranicza grubość i sztywność ścian, zapewniając wymaganą elastyczność naczyń. Podnosząc ilość prostacyklin oraz redukując produkcję TXA2 i PGE2; zmniejszając poziom aldosteronu, pozwalając na redukcję zwrotnej resorpcji wody i sodu w nerkach oraz wzmagając aktywność śródbłonkowej syntazy tlenku azotu (eNOS), zwiększającej stężenie tlenku azotu, prowadzącego do rozluźnienia mięśni gładkich naczyń, obniżenia ciśnienia krwi. Blokując tworzenie substancji protrombotycznych: TXA2, PAF i IL-1 oraz promując syntezę prostacyklin przeciwdziałającym agregacji płytek, a także pobudzając tkankowe aktywatory angiotensyny III i plazminogenu, obniża krzepliwość krwi. Zmniejszając stężenie triacylogliceroli i potęgując tworzenie lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), dba o zachowanie prawidłowego profilu lipidowego pośród lipidów krążących w układzie krwionośnym.

Wspierają utrzymanie dobrego stanu układu kostno-stawowego
Redukując zapalenia, ingerując w wewnątrzustrojową gospodarkę wapnia i normując osteoblastogenezę, zapewnia odpowiednią wydajność procesów mineralizacji kośćca. Wywierając działanie przeciwzapalne, wspomaga zachowanie dobrej kondycji stawów. Zmniejsza długotrwale utrzymujący się ból, w tym reumatoidalny oraz redukuje poranną sztywność nadając stawom wymaganą motorykę.

Zapewniają wymaganą funkcjonalność systemu odpornościowego
Wpływając na procesy powstawania i przetrwania komórek odpornościowych, normując siłę odpowiedzi immunologicznej oraz zmniejszając uciążliwość procesów zapalnych towarzyszących zakażeniom bakteryjnym i wirusowym, zwiększa niezawodność procesów obronnych ustroju.

Promują zachowanie prawidłowej masy ciała
Aktywując czynnik PPAR, przyspieszają rozpad trójglicerydów do wolnych kwasów tłuszczowych. Ułatwiając ich wyłapywanie przez wątrobę i tkankę mięśniową, przesuwa priorytet wykorzystania kwasów tłuszczowych z kierunku gromadzenia ich w zapasowej tkance tłuszczowej, w stronę utylizacji poprzez zamianę w energię. Ograniczając proces lipogenezy i blokując resyntezę trójglicerydów w wątrobie i jelitach, obniżają ilość powstających tłuszczy. Z kolei wzmagając translokację transporterów glukozy typu 1 (GLUT1), podnosi efektywność przemieszczania glukozy do miocytów, a tym samym sprzyja jej zamianie w energię, ograniczając odkładanie w postaci tłuszczu zapasowego. Zwiększając wychwyt glukozy przez mięśnie, redukuje ilość wyrzucanej insuliny. Wpływa to na obniżenie stopnia insulinooporności komórek, co dodatkowo ułatwia wyłapywanie glukozy przez miocyty.

Wielkość zapotrzebowania
Prekursor kwasów EPA i DHA – kwas α-linolenowy, nie jest syntetyzowany w ludzkim organizmie. Jednak po jego dostarczeniu z zewnątrz możliwa jest wewnątrzustrojowa synteza jego pochodnych, w tym kwasów omega-3 w ilości pokrywającej nie więcej jak 8% dziennego zapotrzebowania, co wskazuje na konieczność dostarczenia danych związków z zewnątrz.

Wg polskich norm odpowiedniego spożycia (AI), niezbędna wielkość pobrania sumy EPA i DHA wraz z pożywieniem przez przeciętną osobę dorosłą wynosi 250 mg. Istnieją grupy osób dla których ilość ta została powiększona, np. dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji o 100-200 mg DHA. Powszechnie uznaje się, że celem wywołania efektu prozdrowotnego, np. ochronnego przed ryzykiem zawału serca, bądź śmierci powodowanej niedokrwieniem serca, ilość ta powinna wzrosnąć do przedziału 250-500 mg sumy EPA i DHA. Wiele narodowych i światowych organizacji rekomenduje pobranie 400-600 mg/dobę.

Dla prawidłowości wykorzystania i działania na ludzki organizm kwasów omega-3 istotny jest ich stosunek do przyjmowanych wraz z dietą kwasów omega-6, mieszczący się w przedziale 1:5-1:2,5, czego proporcja bliższa 1:2,5 uznawana jest za prozdrowotnie korzystniejszą. Obecny sposób żywienia zaburza jednak proporcję przyjmowanych kwasów omega 3:6, która realnie przekracza wielkość 1:10-20. Wpływa to na niekorzystny stosunek EPA+DHA/AA we krwi, który przekłada się na stan zdrowotny ustroju, szczególnie układu krwionośnego. Wspomniany wskaźnik jest obecnie ważnym tematem badań naukowych.

Uznaje się, że w przeciętniej diecie, celem wyprowadzenia danej proporcji do korzystnego poziomu, wskazana jest suplementacja 0,5-1 g. Wzrost spożycia z wielu źródeł do 1-1,5 g/dobę szczególnie istotny wydaje się u osób z grupy ryzyka chorób układu krążenia. Z racji efektu rozrzedzającego krew wykazywanego w czasie przyjmowania większych, aniżeli zalecane, porcji omega-3, ważne jest zachowanie rozwagi w przyjmowaniu zwiększonych ilości.

Dodatek witaminy D
Witamina D to grupa związków o budowie steroidowej, syntetyzowana naturalnie w organizmie ludzkim z cholesterolu wskutek przemian indukowanych promieniami słonecznymi docierającymi do komórek naskórka. Za pośrednictwem receptorów witaminy D (VDR), receptorów kwasu retinowego (RXR) oraz innych receptorów, a także poprzez wpływ na powstawanie wielu enzymów, wykazują zdolność do ingerowania w jakość funkcjonowania ustroju. Przypisuje się im liczne właściwości prozdrowotne:

- Wzmagając produkcję białek wiążących wapń w dolnych odcinkach układu pokarmowego oraz intensyfikując wchłanianie zwrotne wapnia w nerkach, przy jednoczesnym równoważącym wpływie na przyswajalność fosforu, zapewnia efektywne zawiadywanie wapniem w ustroju.

- Regulując stężenie łatwo dostępnego wapnia rozprowadzanego po ustroju za pośrednictwem układu krwionośnego, zapewnia ciągłość procesów metabolicznych zachodzących z udziałem danego pierwiastka.

- Pobudzając osteoblasty oraz zapewniając optymalną proporcję wapnia do fosforu, przekładającą się na normalizację liczebności wiązań tworzących się między obydwoma pierwiastkami, wspiera procesy budowy i odnowy kośćca.

- Wchodząc do wewnątrz miocytów zlokalizowanych we włóknach mięśniowych gładkich i poprzecznie prążkowanych, zapewnia ich prawidłową kurczliwość, mając tym samym wpływ m.in. na pracę: układu ruchu, czy sercowo-naczyniowego.

- Zapewniając prawidłowość pracy serca oraz optymalizując ciśnienie krwi, umożliwia zachowanie zadowalającego stanu układu krwionośnego.

- Potęgując możliwości bariery antyoksydacyjnej, zmniejsza destabilizację struktur neuronów, zapewniając dobrą kondycję układu nerwowego.

- Wpływając na prawidłowość sekrecji insuliny indukowanej obecnością glukozy, zapewnia odpowiednie funkcjonowanie gospodarki insulinowo-węglowodanowej.

- Redukując insulinooporność, utrudniając wchłanianie kwasów tłuszczowych z jelita oraz ograniczając gromadzenie kwasów tłuszczowych w adipocytach, wspomaga utrzymanie optymalnej masy ciała.

- Redukując tempo tworzenia cytokin prozapalnych, wpływając na jakość odpowiedzi makrofagów i monocytów wobec patogenów, a także normując działalność limfocytów T i B, pozwala na zachowanie wymaganej funkcjonalności układu odpornościowego.

- Hamując szybkość mnożenia się nieprawidłowo zmienionych komórek oraz aktywując naturalne mechanizmy ich obumierania, zmniejsza tempo procesów nowotworzenia.

Z uwagi na co raz szerzej występujące niedobory witaminy D, notowane także na dobrze nasłonecznionych obszarach kuli ziemskiej, rekomenduje się suplementację danych związków. Stan ten powodowany jest m.in. zwiększeniem ilości czasu spędzanego w zamkniętych pomieszczeniach, w tym w pracy, środkach komunikacji, sklepach, czy co raz częstszym stosowaniem kremów z filtrem. Za podaż wystarczającą witaminy D uznaje się 800-1000 IU (20-25 µg) na dobę, dostarczoną z pożywieniem, wliczając w to suplementy diety.

Suplementacja witaminy D pod postacią cholekalcyferolu, zapewnia dostarczenie formy naturalnie syntetyzowanej w organizmie ludzkie, charakteryzującej się wysokim stopniem wykorzystania przez ustrój.

Ultra Omega 3-D with Vitamin D-3 jest środkiem spożywczym uzupełniającym dietę w kwasy omega-3 pochodzenia rybiego oraz witaminę D. Dostarcza związków niezbędnych do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, kostno-stawowego, czy immunologicznego. Wzmacniając układ odpornościowy, redukując stany zapalne i przeciwdziałając destrukcyjnej aktywności oksydacyjnej, zapewnia dobrą kondycję całości ustroju. Wysoką jakość kwasów omega-3 i odpowiednią proporcję EPA:DHA zapewnia źródło z jakiego zostały pozyskane oraz warunki panujące na zakładzie z wdrożonym systemem GMP. Bezproblemowość przyjęcia produktu gwarantuje żelatynowa, miękka otoczka kapsułki i dodatek olejku cytrynowego nadającego przyjemny zapach.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 90
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Kalorie15
Tłuszcz1.5 g2%*
Cholesterol1%
Witamina D3 (jako cholekalcyferol) (z lanoliny)25 mcg (1,000 IU)125%
Naturalny koncentrat oleju rybiego1,385 mg
EPA (kwas eikozapentaenowy)600 mg
DHA (kwas dokozaheksaenowy)300 mg

Pozostałe składniki

Kapsułka Żelowa (Żelatyna Wołowa, Gliceryna, Woda), Naturalny Olejek Cytrynowy oraz Mieszanka Tokoferoli. Zawiera ryby (sardele, tuńczyk, sardynki) i soję (wolna od GMO mieszanka tokoferoli).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
CoQ10
CoQ10
NOW FOODS

Suplement diety zawierający koenzym Q10. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga pracę serca.

119,00 zł
więcej
Chrom Activ
Chrom Activ
OLIMP

Suplement diety zawierający chrom. Wspomaga metabolizm i reguluje poziom glukozy we krwi.

12,00 zł
więcej
Optimized Folate
Optimized Folate
LIFE EXTENSION

Bioaktywny metylofolian 5-MTHF dla osób z zaburzeniami metylacji i wysokim poziomem homocysteiny.

69,00 zł
więcej
MSM Powder
MSM Powder
NOW FOODS

Popularny suplement w leczeniu stawów. Działa przeciwzapalnie na stawy i mięśnie.

49,00 zł
więcej
Chromium Picolinate
Chromium Picolinate
SWANSON

Usprawnia metabolizm tłuszczów i białek, ogranicza łaknienie na węglowodany.

29,00 zł
więcej
JarroSil Activated Silicon
JarroSil Activated Silicon
JARROW FORMULAS

Suplement zawierający krzem, wspierający układ kostno-stawowy.

89,00 zł
więcej

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>