Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł821,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Liver Powder Liver Powder

Now Foods Liver Powder to świetny sposób na zapewnienie organizmowi odpowiedniej porcji naturalnego białka i witamin w formie 100% naturalnej. Preparat zawiera wysuszoną i sproszkowaną wątrobę, która pochodzi z organicznej, świeżej argentyńskiej wołowiny pozbawionej szkodliwych hormonów, antybiotyków, metali ciężkich i konserwantów. Atutem jej jest staranne przetwarzanie i obróbka biotechnologiczna w celu zachowania cennych elementów odżywczych.

Preparat ten jest naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów, przede wszystkim najbardziej przyswajalnych naturalnie form żelaza. Ponadto jest doskonałym źródłem witaminy B12, B6 i kwasu foliowego.

Dlaczego warto suplementować wyciąg z wątroby?
Jedną z głównych funkcji narządu wątroby w organizmie jest usuwanie toksyn, jednak wątroba wcale ich nie przechowuje, lecz neutralizuje i wydala z organizmu. Zamiast tego gromadzi wiele niezbędnych składników odżywczych, zatem można ją nazwać magazynem substancji niezbędnych do życia. 

W złotej erze kulturystyki, przed rozpoczęciem naukowych badań na temat odżywiania i wpływu diety na trening z ciężarami ludzie robili praktycznie wszystko, aby w naturalny sposób dostarczyć składników nasilających procesy anaboliczne i promujących rozwój muskulatury. Jedna z takich praktyk polegała właśnie na konsumpcji wątroby wołowej lub suplementacji jej wyciągów.  

Źródło naturalnego żelaza
Dla przypomnienia dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi u mężczyzn 12 mg, a u kobiet 18 mg. Zazwyczaj mężczyźni nie mają problemów by dostarczyć odpowiednią ilość tego pierwiastka, ale w przypadku kobiet pokrycie wymagań ustrojowych bywa trudne, zwłaszcza w przypadku wysokiej aktywności fizycznej, która dodatkowo zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Włączenie do diety wyciągu z wątroby to znakomity sposób by ten problem rozwiązać i zadbać o odpowiedni poziom niezbędnego minerału.

Źródło organicznego cynku
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, a jego odpowiednia podaż jest niezbędna dla utrzymania w dobrej kondycji układu immunologicznego, jak również zapewnienia odpowiednich warunków dla syntezy androgenów takich jak testosteron. Jest niezbędny zarówno dla kobiet i mężczyzn.

Bogactwo witamin z grupy B
Wątroba dostarcza potężnej dawki pakietu witamin z grupy B, zwłaszcza kobalaminy (witamina B12), ryboflawiny (witamina B2). Witaminy z grupy B uczestniczą w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek, są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów energetycznych. Organizm potrzebuje ich dla efektywnej naprawy mikro-uszkodzeń włókien  mięśniowych. Osoby aktywne fizycznie mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na te witaminy i powinny umieścić w diecie ich obfite źródła.

Źródła naturalnych witamin B6 i B12
Witamina B6 jest prekursorem ważnych koenzymów, które kontrolują przebieg wielu kluczowych reakcji biochemicznych. Bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B12 pełni rolę regulatora produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Jej niedobór powoduje niedokrwistość. Ponadto wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego i uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe. Na co dzień zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się i skupieniu uwagi.

Podsumowując, Now Foods Liver Powder ma pozytywny wpływ na cały organizm. Proszek z wątroby to doskonałe źródło białka, witamin, mikro oraz makro elementów, które nie zawsze możemy dostarczyć do organizmu w odpowiedniej formie oraz ilości. Wyciąg z wątroby dostarcza również niezbędnych składników, które wspierają pracę wątroby i stymulują jej regenerację. 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Liver Powder Liver Powder 340g
Now Foods
59,00 zł

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Krótki termin ważności:
2020-01-31
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
Stara cena: 69,00 zł
59,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 57,82 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Produkt z grupy Super Food (!)
  • Wyciąg z ekologicznej wątroby wołowej (!)
  • Bogactwo naturalnych witamin i minerałów
  • Doskonałe źródło organicznego białka
  • Łatwo przyswajalna forma żelaza
  • Stymuluje procesy krwiotwórcze
  • Obecność niezbędnego koenzymu A
  • Źródło puryn - budujących DNA
  • Wsparcie i regeneracja wątroby

Now Foods Liver Powder to świetny sposób na zapewnienie organizmowi odpowiedniej porcji naturalnego białka i witamin w formie 100% naturalnej. Preparat zawiera wysuszoną i sproszkowaną wątrobę, która pochodzi z organicznej, świeżej argentyńskiej wołowiny pozbawionej szkodliwych hormonów, antybiotyków, metali ciężkich i konserwantów. Atutem jej jest staranne przetwarzanie i obróbka biotechnologiczna w celu zachowania cennych elementów odżywczych.

Preparat ten jest naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów, przede wszystkim najbardziej przyswajalnych naturalnie form żelaza. Ponadto jest doskonałym źródłem witaminy B12, B6 i kwasu foliowego.

Dlaczego warto suplementować wyciąg z wątroby?
Jedną z głównych funkcji narządu wątroby w organizmie jest usuwanie toksyn, jednak wątroba wcale ich nie przechowuje, lecz neutralizuje i wydala z organizmu. Zamiast tego gromadzi wiele niezbędnych składników odżywczych, zatem można ją nazwać magazynem substancji niezbędnych do życia. 

W złotej erze kulturystyki, przed rozpoczęciem naukowych badań na temat odżywiania i wpływu diety na trening z ciężarami ludzie robili praktycznie wszystko, aby w naturalny sposób dostarczyć składników nasilających procesy anaboliczne i promujących rozwój muskulatury. Jedna z takich praktyk polegała właśnie na konsumpcji wątroby wołowej lub suplementacji jej wyciągów.  

Źródło naturalnego żelaza
Dla przypomnienia dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi u mężczyzn 12 mg, a u kobiet 18 mg. Zazwyczaj mężczyźni nie mają problemów by dostarczyć odpowiednią ilość tego pierwiastka, ale w przypadku kobiet pokrycie wymagań ustrojowych bywa trudne, zwłaszcza w przypadku wysokiej aktywności fizycznej, która dodatkowo zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Włączenie do diety wyciągu z wątroby to znakomity sposób by ten problem rozwiązać i zadbać o odpowiedni poziom niezbędnego minerału.

Źródło organicznego cynku
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, a jego odpowiednia podaż jest niezbędna dla utrzymania w dobrej kondycji układu immunologicznego, jak również zapewnienia odpowiednich warunków dla syntezy androgenów takich jak testosteron. Jest niezbędny zarówno dla kobiet i mężczyzn.

Bogactwo witamin z grupy B
Wątroba dostarcza potężnej dawki pakietu witamin z grupy B, zwłaszcza kobalaminy (witamina B12), ryboflawiny (witamina B2). Witaminy z grupy B uczestniczą w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek, są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów energetycznych. Organizm potrzebuje ich dla efektywnej naprawy mikro-uszkodzeń włókien  mięśniowych. Osoby aktywne fizycznie mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na te witaminy i powinny umieścić w diecie ich obfite źródła.

Źródła naturalnych witamin B6 i B12
Witamina B6 jest prekursorem ważnych koenzymów, które kontrolują przebieg wielu kluczowych reakcji biochemicznych. Bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B12 pełni rolę regulatora produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Jej niedobór powoduje niedokrwistość. Ponadto wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego i uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe. Na co dzień zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się i skupieniu uwagi.

Podsumowując, Now Foods Liver Powder ma pozytywny wpływ na cały organizm. Proszek z wątroby to doskonałe źródło białka, witamin, mikro oraz makro elementów, które nie zawsze możemy dostarczyć do organizmu w odpowiedniej formie oraz ilości. Wyciąg z wątroby dostarcza również niezbędnych składników, które wspierają pracę wątroby i stymulują jej regenerację. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 340 gPorcja jednorazowa: 10 g (1 łyżka stołowa)Ilość porcji w opakowaniu: 34
w porcji (10 g)zawartość%ZDS
Kalorie40
Kalorie z tłuszczu15
Całkowita zawartość tłuszczu1.5 g2%
Cholesterol10 mg3%
Sód0 mg0%
Węglowodany ogółem0 g0%
Cukry0 g-
Tłuszcze trans0 g
Białko7 g14%
Żelazo-4%
Witamina B6-250%
Witamina B12 -4%

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Jarrow Formulas
139,00 zł

Kompleks witamin i minerałów dla kobiet ciężarnych oraz karmiących.

Kupuję
Smarty Pants Vitamins
109,00 zł

Wielofunkcyjny preparat w formie gum do żucia dla dzieci od 4 lat. Zawiera witaminy, minerały i kwasy ω-3.

Kupuję
Aliness
33,90 zł

Zestaw składników naturalnego pochodzenia, wspierający mineralizację kośćca i układ krwionośny.

Kupuję
BetterYou
29,00 zł

Optymalna dla niemowląt dawka witaminy D3 w formie preparatu łatwego do aplikacji. Brak sztucznych dodatków.

Kupuję
Olimp
19,50 zł
(1)

Suplement diety złożony z witamin i łatwo przyswajalnych składników mineralnych, przeznaczony dla ciężarnych.

Kupuję
Now Foods
119,00 zł

Wysoce biodostępny dla OUN magnez w postaci treonianu. Wparcie funkcji kognitywnych.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Ostatnio na blogu

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

  Witajcie, jakiś czas temu opublikowałem program treningowy pod wyciskanie leżąc na 4 dni w tygodniu. Program ten był przeznaczony głównie dla...

czytaj więcej
Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Hej! Kto w dzieciństwie zajadał się drożdżowymi rogalikami babci czy mamy? Mi zdecydowanie przypominają taki beztroski czas i ten zapach w domu… to co...

czytaj więcej
Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym...

czytaj więcej
Witamina D w spray’u

Witamina D w spray’u

Zażywanie witaminy D jest niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Latem otrzymujemy ją w postaci promieni słonecznych, w porze mniej...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Utarło się jakoś tak, że okres ciąży jest stanem błogosławionym, że kobieta ma latać na skrzydłach szczęścia i kwitnąć, bo przecież nosi w sobie...

czytaj więcej
Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Tłuszcz z fast foodów a testosteron u mężczyzn

Jedzenie typu fast food stało się niezwykle modne. Żyjemy w czasach ciągłej pogodni. Praca, zlecenie, zakupy, dom, obowiązki, zajęcia dodatkowe, dzieci,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027