Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Pure Greens Pure Greens

Seeking Health Pure Greens to kompleksowy suplement wspierający funkcjonowanie i zdrowie wszystkich układów ciała. Zawiera wyłącznie składniki pochodzenia naturalnego, co gwarantuje najwyższą biodostępność każdej z substancji aktywnych.

Suplement stanowi świetne uzupełnienie diety, niezależnie od trybu życia czy też celów sylwetkowych. Wzbogaca dzienną podaż składników odżywczych o substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których naturalnie w pożywieniu występuje coraz mniej w związku z wzrostem przetworzenia diety oraz dążenia producentów żywności do maksymalizacji zysków.

Bogactwo witamin i minerałów
Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością witamin i minerałów pochodzenia organicznego, cechujących się najwyższą wchłanialnością w organizmie. Znajdziemy tu ekstrakty zarówno z najbardziej powszechnych owoców i warzyw, takich jak marchew i jabłka, jak i wyciągi z produktów zaliczanych do grona superfoods, takich jak acerola, granaty, camu camu czy acai. Zawierają one nie tylko witaminy, ale też szereg substancji towarzyszących, zwiększających ich przyswajalność, takich jak bioflawonoidy cytrusowe czy polifenole. Pozwala to na wszechstronne wsparcie funkcjonowania organizmu i dostarczenie substratów niezbędnych do najważniejszych reakcji metabolicznych.

Wsparcie układu pokarmowego
Suplement wszechstronnie wspiera funkcje układu trawiennego, wpływając na perystaltykę jelit, zawartość enzymów oraz skład i szczelność mikroflory bakteryjnej. Bezproblemowe trawienie zapewnia zawarty w produkcie miks błonnikowy, zawierający gumę organiczną z akacji, beta glukan owsiany, błonnik jabłkowy oraz organiczną inulinę. Ostatni składnik tej mieszanki stanowi nie tylko wsparcie mechaniczne jelit, ale jest też prebiotykiem, idealnie komponując się z probiotyczną częścią suplementu.

W preparacie znajdziemy cztery szczepy bakteryjne popularne ze względu na swoją wysoką efektywność. Lactobacillus acidophilus oraz Lactobacillus casei należą do grupy bakterii mlekowych i doceniane są ze względu na korzystny wpływ na funkcje odpornościowe organizmu. Uczestniczą również w produkcji niektórych witamin. Lactobacillus rhamnosus wiązany jest ze wzrostem wrażliwości insulinowej, a więc też regulacją poziomu cukru we krwi. Wykazuje również zdolność do uszczelniania bariery jelitowej. Ostatni szczep zawarty w produkcie, Bifidobacterium longum, zaliczany jest do tzw. „psychobiotyków”, ze względu na wpływ na funkcjonowanie osi jelitowo-mózgowej. Obniża on poziom kortyzolu, ma też zdolność do syntezy niektórych neuroprzekaźników, m.in. kwasu gamma-aminomasłowego, którego niedobór stanowi jedną z przyczyn rozwoju depresji.

W suplemencie znajdziemy również mieszankę enzymów, ułatwiających trawienie i wchłanianie najpopularniejszych substancji odżywczych. Poza podstawowymi enzymami biorącymi udział w rozpadzie cząstek białek, tłuszczy i węglowodanów, znajdziemy tu również celulazy, zdolne do hydrolizy wiązań beta-glikozydowych w celulozie, naturalnie nie występujące w organizmie człowieka, czy też laktazę, której synteza w ustroju maleje wraz ze starzeniem się organizmu. Ponadto, w produkcie zawarto też enzymy pochodzenia naturalnego, bromelainę i papainę, charakteryzujące się szczególną aktywnością wobec rozkładu protein. Są one stosowane terapeutycznie u osób borykających się z problemami trawiennymi powstającymi w wyniku spożywania dużych ilości białka.

Kompleks antyoksydacyjny
Bardzo obszerny skład reprezentuje mieszanka naturalnych utleniaczy. Znajdziemy tu polifenole z lisci białej i zielonej herbaty, polifenole z nasion winogron i jabłek, ekstrakty z rdestu, ostryżu i imbiru, a także wyciąg z liści rozmarynu. Tak szeroki skład antyutleniaczy zapewnia maksymalną zdolność do redukcji wolnych rodników, będących czynnikiem rozwoju stresu oksydacyjnego. Jest on wiązany ze zdolnością do mutacyjnych zmian w obszarze genomu komórek organizmu oraz z rozwojem chorób nowotworowych. Przeciwutleniacze są też wskazywane jako najskuteczniejszy środek spowalniający procesy starzenia się.

Odciążenie i regeneracja wątroby
W preparacie zawarto również składniki wspierające funkcjonowanie wątroby. Lecytyna słonecznikowa redukuje odkładanie się tłuszczu w wątrobie, wspiera regenerację tego narządu oraz działa detoksyfikująco. Podobne działanie wykazuje organiczny ostropest plamisty, również zawarty w suplemencie, który wskazywany jest jako skuteczna forma profilaktyki marskości wątroby.

Podsumowując, Seeking Health Pure Greens stanowi wsparcie zdrowia w najbardziej efektywny sposób, bowiem za sprawą substancji wyłącznie naturalnego pochodzenia. Pozwala na bezpiecznie uzupełnienie podaży niezbędnych substancji mineralnych oraz skorzystanie z szeregu korzyści zdrowotnych, płynących z warzyw i owoców. Stanowi również wsparcie funkcjonowania układu pokarmowego, dzięki dodatkowi prebiotyków, probiotyków i enzymów, których niedobór jest najczęstszą przyczyną problemów trawiennych.

OutOfStock
Since 2005
Pure Greens Pure Greens 270g
Seeking Health
119,00 zł

Pure Greens 270g

ilość: 270g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
119,00 złz VAT

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompleks substancji pochodzenia naturalnego o prozdrowotnym działaniu
  • Witaminyminerały w najlepiej biodostępnych, naturalnych formach
  • Zawiera ekstrakty z najbardziej wartościowych owoców i warzyw
  • Usprawnia pracę układu pokarmowego i procesy trawienne
  • Dostarcza najpotrzebniejszych enzymów, w tym laktazę
  • Zawiera najefektywniejsze szczepy probiotyczne
  • Wspiera detoksykację i regenerację wątroby
  • Wspiera naturalne procesy odpornościowe
  • Redukuje stres oksydacyjny

Seeking Health Pure Greens to kompleksowy suplement wspierający funkcjonowanie i zdrowie wszystkich układów ciała. Zawiera wyłącznie składniki pochodzenia naturalnego, co gwarantuje najwyższą biodostępność każdej z substancji aktywnych.

Suplement stanowi świetne uzupełnienie diety, niezależnie od trybu życia czy też celów sylwetkowych. Wzbogaca dzienną podaż składników odżywczych o substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których naturalnie w pożywieniu występuje coraz mniej w związku z wzrostem przetworzenia diety oraz dążenia producentów żywności do maksymalizacji zysków.

Bogactwo witamin i minerałów
Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością witamin i minerałów pochodzenia organicznego, cechujących się najwyższą wchłanialnością w organizmie. Znajdziemy tu ekstrakty zarówno z najbardziej powszechnych owoców i warzyw, takich jak marchew i jabłka, jak i wyciągi z produktów zaliczanych do grona superfoods, takich jak acerola, granaty, camu camu czy acai. Zawierają one nie tylko witaminy, ale też szereg substancji towarzyszących, zwiększających ich przyswajalność, takich jak bioflawonoidy cytrusowe czy polifenole. Pozwala to na wszechstronne wsparcie funkcjonowania organizmu i dostarczenie substratów niezbędnych do najważniejszych reakcji metabolicznych.

Wsparcie układu pokarmowego
Suplement wszechstronnie wspiera funkcje układu trawiennego, wpływając na perystaltykę jelit, zawartość enzymów oraz skład i szczelność mikroflory bakteryjnej. Bezproblemowe trawienie zapewnia zawarty w produkcie miks błonnikowy, zawierający gumę organiczną z akacji, beta glukan owsiany, błonnik jabłkowy oraz organiczną inulinę. Ostatni składnik tej mieszanki stanowi nie tylko wsparcie mechaniczne jelit, ale jest też prebiotykiem, idealnie komponując się z probiotyczną częścią suplementu.

W preparacie znajdziemy cztery szczepy bakteryjne popularne ze względu na swoją wysoką efektywność. Lactobacillus acidophilus oraz Lactobacillus casei należą do grupy bakterii mlekowych i doceniane są ze względu na korzystny wpływ na funkcje odpornościowe organizmu. Uczestniczą również w produkcji niektórych witamin. Lactobacillus rhamnosus wiązany jest ze wzrostem wrażliwości insulinowej, a więc też regulacją poziomu cukru we krwi. Wykazuje również zdolność do uszczelniania bariery jelitowej. Ostatni szczep zawarty w produkcie, Bifidobacterium longum, zaliczany jest do tzw. „psychobiotyków”, ze względu na wpływ na funkcjonowanie osi jelitowo-mózgowej. Obniża on poziom kortyzolu, ma też zdolność do syntezy niektórych neuroprzekaźników, m.in. kwasu gamma-aminomasłowego, którego niedobór stanowi jedną z przyczyn rozwoju depresji.

W suplemencie znajdziemy również mieszankę enzymów, ułatwiających trawienie i wchłanianie najpopularniejszych substancji odżywczych. Poza podstawowymi enzymami biorącymi udział w rozpadzie cząstek białek, tłuszczy i węglowodanów, znajdziemy tu również celulazy, zdolne do hydrolizy wiązań beta-glikozydowych w celulozie, naturalnie nie występujące w organizmie człowieka, czy też laktazę, której synteza w ustroju maleje wraz ze starzeniem się organizmu. Ponadto, w produkcie zawarto też enzymy pochodzenia naturalnego, bromelainę i papainę, charakteryzujące się szczególną aktywnością wobec rozkładu protein. Są one stosowane terapeutycznie u osób borykających się z problemami trawiennymi powstającymi w wyniku spożywania dużych ilości białka.

Kompleks antyoksydacyjny
Bardzo obszerny skład reprezentuje mieszanka naturalnych utleniaczy. Znajdziemy tu polifenole z lisci białej i zielonej herbaty, polifenole z nasion winogron i jabłek, ekstrakty z rdestu, ostryżu i imbiru, a także wyciąg z liści rozmarynu. Tak szeroki skład antyutleniaczy zapewnia maksymalną zdolność do redukcji wolnych rodników, będących czynnikiem rozwoju stresu oksydacyjnego. Jest on wiązany ze zdolnością do mutacyjnych zmian w obszarze genomu komórek organizmu oraz z rozwojem chorób nowotworowych. Przeciwutleniacze są też wskazywane jako najskuteczniejszy środek spowalniający procesy starzenia się.

Odciążenie i regeneracja wątroby
W preparacie zawarto również składniki wspierające funkcjonowanie wątroby. Lecytyna słonecznikowa redukuje odkładanie się tłuszczu w wątrobie, wspiera regenerację tego narządu oraz działa detoksyfikująco. Podobne działanie wykazuje organiczny ostropest plamisty, również zawarty w suplemencie, który wskazywany jest jako skuteczna forma profilaktyki marskości wątroby.

Podsumowując, Seeking Health Pure Greens stanowi wsparcie zdrowia w najbardziej efektywny sposób, bowiem za sprawą substancji wyłącznie naturalnego pochodzenia. Pozwala na bezpiecznie uzupełnienie podaży niezbędnych substancji mineralnych oraz skorzystanie z szeregu korzyści zdrowotnych, płynących z warzyw i owoców. Stanowi również wsparcie funkcjonowania układu pokarmowego, dzięki dodatkowi prebiotyków, probiotyków i enzymów, których niedobór jest najczęstszą przyczyną problemów trawiennych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 270 gPorcja jednorazowa: 9 g (jedna miarka)Ilość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (9 g)zawartość%ZDS
Kalorie30
Węglowodany łącznie7g2%
Błonnik4g16%
Cukry1g**
Białko1g
Witamina A1594IU32%
Witamina C30 mg50%
Wapń29mg3%
Sód25mg1%
Mieszanka błonnikowa (guma organiczna z akacji, organiczna inulina i beta glukan (z otrębów owsianych))3.645g**
Mieszanka jabłkowa (sok jabłkowy, kwercytyna, błonnik jabłkowy i ocet jabłkowy)1.336g**
Mieszanka roślin zielonych i wodnych (sok z jęczmienia, spirulina, sok z pszenicy khorasan, sok owsiany, kiełki quinoa, chlorella i liście dulse)1.025g**
Mieszanka warzyw organicznych (marchew, pietruszka, jarmuż, brokuł, burak, collard green, szpinak)1g**
Mieszanka wspierająca funkcje wątroby (lecytyna słonecznikowa i ekstrakt z nasion ostropestu plamistego)560 mg**
Fitoskładnikowa mieszanka antyoksydacyjna (ekstrakt z organicznych wiśni acerola, Oxyphyte® ekstrakt z liści białej herbaty (standaryzowany na 90% polifenoli), ekstrakt z liści rozmarynu, Oxyphyte® ekstrakt z jabłek (standaryzowany na 75% polifenoli), Oxyphyte® ekstrakt z liści zielonej herbaty (standaryzowany na 90% polifenoli), korzeń organicznej kurkumy, Oxyphyte® ekstrakt z nasion winogron (standaryzowany na 90% polifenoli), wyciąg z korzenia rdestu i korzeń imbiru organicznego)469 mg**
Mieszanka owoców organicznych (jabłko, jagoda, żurawina, jeżyna, i ekstrakt z owoców granatu)380 mg**
Mieszanka lasów deszczowych (maqui, ekstrakt z owoców camu camu i organiczne acai)160 mg**
Mieszanka trawienna (mieszanka enzymów (proteazy, amylaza, bromelaina, celulazy, laktaza, papaina, lipazy) i mieszanka probiotyczna (L. acidophilus, B. longum, L. casei, L. rhamnosus))70 mg**

Pozostałe składniki

Organiczne naturalne aromaty, dekstryna z batatów, guma ksantanowa, wyciąg z owocu mnicha (Lo Han Guo)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
105,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Seeking Health
209,00 zł

Kompleksowy preparat dla kobiet w ciąży, karmiących i w okresie prekoncepcyjnym. Zawiera aktywny folian.

Kupuję
Trec
129,00 zł
(1)

Preparat węglowodanowy zwiększający energię mięśniową. Wspomaga procesy regeneracyjne.

Kupuję
Universal
149,00 zł
(2)

Zestaw witamin i minerałów dla sportowców. Zawiera aminokwasy, antyoksydanty, ergogeniki i enzymy trawienne.

Kupuję
Natrol
37,00 zł

Preparat multiwitaminowy dla dzieci powyżej 6 roku życia. Smaczne, owocowe tabletki do żucia bez cukru.

Kupuję
Now Foods
99,00 zł

Suplement zawierający kwas hialuronowy. Poprawia stan włosów, skóry oraz paznokci. Wspiera chrząstkę stawową.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Mieszanka błonnikowa

Informacja

Mieszanka błonnikowa jest kompleksem różnych frakcji błonnikowych zawartych m.in. w owocach jabłoni, owsa i siemienia lnianego. Błonnik, mimo, że nie jest trawiony przez enzymy trawienne, spełnia ważne funkcje w motoryce przewodu pokarmowego (m.in. wypełnia żołądek hamując łaknienie, co pozwala na utrzymanie sylwetki), obniża poziom trójglicerydów i szkodliwej frakcji cholesterolu, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ma również działanie antytoksyczne i oczyszczające. W zależności od pełniących funkcji w organizmie błonnik dzielimy na: nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż) i rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]) .Mieszanka błonnikowa stasowana jest przez osoby odchudzające się, dostępna na www.muscle-zone.pl

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

Błonnik jabłkowy

Informacja

Błonnik jabłkowy pozyskiwany ze skórek jabłek, jest źródłem pektyn (rozpuszczalnych frakcji błonnika). Nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym ze względu na odporność na działanie enzymów. Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu LDL, a także posiada możliwość jego obniżania oraz zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu z przewodu pokarmowego. Zmniejsza w ten sposób ryzyko miażdżycy. Jest wielce przydatny przy odchudzania, gdyż wyraźnie zmniejsza łaknienie i poczucie głodu, pozwalając na redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa na perystaltykę jelit działając antytoksycznie dzięki zdolności zawiązywania związków chemicznych z metalami ciężkimi czy bakteriami jelitowymi.

Wchodzi w skład suplementów diety wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej oraz preparatów odżywczych.

Spirulina

Informacja

 Spirulina jest suplementem diety zawierającym dwa gatunki glonów (sinice): Arthrospira platensis  i Arthrospira maxima, występujących na obszarze jezior w klimacie tropikalnym, zawierającym BCAA [ 3 aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny  (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych], kwasy organiczne (GLA, ALA, kwas linolowy oraz inne) oraz witaminy z grupy B oraz C, D, E. Spirulina poprawia funkcjonowanie układu nerwowego (zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania), wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego i poziomu trójglicerydów, należy do grupy przeciwutleniaczy. W suplementacji chętnie wykorzystywana przez osoby w podeszłym wieku, dostępna w postaci preparatów odżywczych i funkcjonalnych oraz ze względu na działanie termogeniczne odchudzających, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Chlorella

Informacja

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Lecytyna

Informacja

Lecytyna należy do fosfolipidów (tłuszczy złożonych) wpływających korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i profil lipidowy krwi oraz metabolizm tłuszczu. Jest źródłem choliny, będącej prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnik) wpływającej na funkcjonowanie układu nerwowego, także inozytolu (stabilizatora równowagi miedzi i cynku w organizmie). Wpływa na poprawę koncentracji, kojarzenia i zapamiętywania. Tworzy koloidalną zawiesinę tłuszczu w cieczy (emulgacja) pozwalającą na wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Jest składnikiem suplementów diety wspomagających pracę ośrodkowego układu nerwowego, krwionośnego, przyśpieszających odchudzanie oraz odżywkach białkowych, węglowodanowo-białkowych jako emulgator, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: z przepisu lekarza zwyczajowo 1 – 10 g/24h

Acerola

Informacja

Acerola (wiśnia z Barbados) jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego (witaminy C), zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, bioflawonoidy oraz karotenoidy. Witamina C zawarta w aceroli stymuluje produkcję kolagenu mającego znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządów ruchu, przyśpieszając ich odnowę w okresie rekonwalescencji po przebytych urazach i kontuzjach. . Wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny (poprawiając stan naczyń krwionośnych), jest silnym antyoksydantem. Wykazuje nieznaczne działanie moczopędne oraz łagodzi zaburzenia układu pokarmowego i trawiennego. Jest nieodzowna w syntezie hormonów i transmiterów, nautralizuje wolne rodniki i zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Wchodzi w skład kompleksów wielowitaminowych, suplementów wspomagających układ odpornościowy i odżywkach, jako składnik ceniony ze względu na wysoką aktywność biologiczną dostępnych na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: W przeliczeniu na witaminę C: 30–500 mg na dobę.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Korzeń imbiru

Informacja

Korzeń imbiru (Zingiber Officinale Radix) jako surowiec zielarski jest szeroko wykorzystywany jako źródło m.in. gingeroli. Związki chemiczne zawierające składniki organiczne korzenia imbiru charakteryzują się wysoką aktywnością biologiczną. Korzeń imbiru wykorzystywany jest w medycynie, ze względu na zapobieganie infekcjom, zapewniające równowagę bakteryjną układu pokarmowego, udział w procesie wytwarzania żółci. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego jako antyoksydant (przeciwutleniacz) obniżający ciśnienie tętnicze krwi, powodujący równocześnie opóźnienie procesów tworzenia się cholesterolu LDL (inhibitor). Będąc termogenikiem zmniejsza procesy łaknienia i bywa składnikiem kompleksów odchudzających. Dzięki uczestniczeniu w przemianach termogenicznych  lipolizie, należy do wartościowych spalaczy tłuszczu. Substancje aktywne w nim zawarte są składnikiem regeneratorów stawów  (w połączeniu m.in. z glukozaminą czy kurkuminą). W suplementacji sportowej ceniony za właściwości przeciwzapalne wspomagające proces leczenia i odnowy biologicznej po kontuzji narządów ruchu (szczególnie stawów) . Współtworzą bowiem z chondroityną, glukozaminą i kurkuminą tzw. regeneratory stawów.

Jeżyna

Informacja

Jeżyna (Rubus plicatus) jest pospolitym krzewem występującym na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym (w tym w Polsce). Substancje aktywne występują zarówno w owocu (Fructus Rubi plicati), jak i w liściach. Roślina jest źródłem pozyskiwania: barwników antocyjanowych, flawonoidów, inozytu, kwasów organicznych,  pektyn, soli mineralnych oraz witamin (C, B1, B2, PP i E). Stosowana w medycynie tradycyjnej; działa jako diuretyn (ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu) oraz napotnie. Uczestniczy w procesach przemiany materii, zapobiegając zaburzeniom w układzie pokarmowym i trawiennym. Jest przeciwutleniaczem. Zmniejsza stres oraz wspomaga działanie układu odpornościowego. Ma działanie odżywczen mineralizujące i witaminizujące. Święże owoce chętnie stosowane są na przetwory.

Jeżyna może być spożywana jako owoc świeży; wchodzi w skład suplementów i preparatów odżywczych wspomagających pracę układów: moczopędnego, odpornościowego, pokarmowego i trawiennego. Do nabycia w sklepie muscle-zone.pl

Ekstrakt z owoców granatu

Informacja

Ekstrakt z owoców granatu – zawiera dwie substancje doceniane ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Pierwsza z nich, punikalaginy, to związki wyróżniające się dużym rozmiarem cząsteczki należące do grupy elagitanin. Wykazują silne działanie przeciwutleniające, zarówno autonomicznie, jak i poprzez swoje metabolity. Sprzyjają redukcji stresu oksydacyjnego, który stanowi czynnik stymulujący apoptozę komórek organizmu. Punikalaginy wykazują również zdolność do obniżania ryzyka zachorowania na nowotwór prostaty.

Drugim aktywnym składnikiem zawartym w tym ekstrakcie jest kwas punikowy, będący określany mianem Omega 5. Wykazuje zdolność do optymalizacji profilu lipidowego. Może jednocześnie zwiększać poziom „dobrych” lipoprotein HDL oraz zmniejszać ilość triglicerydów we krwi.

Ekstraktu z owoców granatu nie należy łączyć ze środkami na potencję, ponieważ połączenie to zwiększa ryzyko wystąpienia efektu priapizmu (długotrwałej, bolesnej erekcji).

Acai

Informacja

Acai (Euterpe oleracea Mart.) to mały, ciemnofioletowy owoc pestkowy, przypominający jagodę. Rośnie na drzewach palmowych porastających amazońskie lasy tropikalne. Z uwagi na niespotykaną wartość odżywczą i bogactwo składników biologicznie czynnych jest zaliczany do grupy produktów określanych mianem „superfood”. W suplementacji zwykle stosuje się wyciąg ze sproszkowanych owoców acai. Najczęściej są one uprzednio poddawane procesowi liofilizacji, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne.

Jagody acai dostarczają bardzo wiele składników bioaktywnych. Zawierają sporo białka o modelowym profilu aminokwasowym, są zasobne w błonnik pokarmowy, witaminy (A, C, E, witaminy z grupy B) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, chrom, mangan, selen, potas, molibden). Można w nich znaleźć również lipidy, sterole roślinne (β-sitosterol, kampesterol i sigmasterol) oraz potężną dawkę przeciwutleniaczy (flawonoidy, antocyjany, kwasy fenolowe).

Preparaty z owocami acai są rekomendowane w ramach ogólnej profilaktyki zdrowotnej. Poleca się je zwłaszcza osobom, które nie dbają o prawidłowe odżywianie, są narażone na przewlekły stres, często chorują. Sprawdzą się również jako element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2.

 

Amylaza

Informacja

Amylazy (diastazy), należą do grupy enzymów trawiennych (z klasy hydrolaz) katalizujących rozkład wielocukrów (skrobi i glikogenu) na cukry proste. Występują w ślinie, soku trzustkowym wydzielanym do jelita cienkiego kontynuując procesy trawienne. W naturze występują w słodzie, ziarnach zbóż. Wchodzą w skład suplementów diety, w połączeniu ze składnikami rozkładającymi cukier mleczny (laktozę), lipazami (enzymami katalizującymi hydrolityczny rozpad wiązania estrowego w tłuszczach) oraz protezami (enzymami katalizującymi rozpad wiązań peptydowych i biorącymi udział w procesie trawienia białka). Preparaty zawierające lipazy zalecane są dla osób aktywnych stosujących diety wysokowęglowodanowe i spożywających obfite posiłki.

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Ostatnio na blogu

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej
Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja, zawierająca w swoim składzie fitoestrogeny, ma przypisaną metkę produktu spożywczego, który czyni mężczyznę mniej męskim. Przejęło się tak...

czytaj więcej
PTSD nie tylko w głowie

PTSD nie tylko w głowie

Problemy natury psychicznej nie są związane wyłącznie z dobrym samopoczuciem, a mają swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Mówi się, że zdrowie...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Polikosanol/ polikozanol, jest mieszaniną alkoholi izolowanych z wosku z trzciny cukrowej pochodzącej z Kuby. Zawiera on około 60 procent oktakozanolu. Inne...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027