Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:207,00 zł413,00 zł620,00 zł827,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
ProctoLact-M ProctoLact-M

Miralex ProctoLact-M® to unikalny synbiotyk ukierunkowany na zdrowie dolnego odcinka przewodu pokarmowego. W skład suplementu wchodzi jeden starannie wyselekcjonowany szczep probiotycznych bakterii Lactobacillus rhamnosus PL1 oraz inulina z korzenia cykorii, która pełni rolę prebiotyku. Preparat stosuje się doustnie. Jest on dostępny w postaci proszku do sporządzenia zawiesiny. Dla wygody użytkownika został podzielony na jednorazowe saszetki.

Suplement jest pierwszym na rynku probiotykiem proktologicznym. Poleca się go osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony dolnego odcinka przewodu pokarmowego, takie jak stany zapalne i owrzodzenia śluzówki odbytu, hemoroidy, przetoki, szczeliny odbytu, infekcje bakteryjne, uchyłki w jelicie grubym. Profilaktycznie warto sięgnąć po niego przed planowanymi zabiegami medycznymi w obrębie odbytu i odbytnicy.

Lactobacillus rhamnosus PL1 to szczep bakterii probiotycznych polskiego pochodzenia. Jest to o tyle istotne, że skład mikroflory jelitowej człowieka różni się w zależności kraju, jaki dana osoba zamieszkuje. W ocenie specjalistów szczepy wyizolowane z przewodu pokarmowego polskich noworodków będą najskuteczniejsze i najbezpieczniejsze dla pacjentów z naszego kraju.  

L. rhamnosus PL1, podobnie jak inne szczepy przynależące do rodzaju Lactobacillus, zasiedla ludzki przewód pokarmowy, a częściowo także układ moczowo-płciowy. Bakterie tego rodzaju są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przeprowadzają fermentację niektórych składników pokarmowych, wypierają z ustroju patogeny, biorą udział w wytwarzaniu niektórych witamin, stymulują pracę systemu odpornościowego. 

Inulina to naturalny związek chemiczny z grupy fruktanów. Można ją spotkać w bardzo wielu roślinach, dobrym jej źródłem jest cykoria, cebula, czosnek, karczochy, por czy banany. Cząsteczki inuliny zawierają charakterystyczne wiązania, które nie poddają się działaniu enzymów trawiennych. Niestrawiona inulina trafia do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji prowadzonej przez bakterie jelitowe. Tym samym działa jak typowy prebiotyk, czyli staje się pożywką dla pożytecznej mikroflory jelitowej.

Działanie ochronne względem dolnego odcinka przewodu pokarmowego    
Ustrojową aktywność bakterii probiotycznych można wykorzystać w konkretnych obszarach medycyny. Jednym z nim jest proktologia, zajmująca się zdrowiem dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Szczep L. rhamnosus PL1 jest wyjątkowo odporny na soki żołądkowe, dlatego bez problemu przemieszcza się przez kwaśne środowisko górnego odcinka przewodu pokarmowego, docierając do jego części dystalnych. Z łatwością kolonizuje nabłonek jelita grubego, ale może również migrować i przylegać do błony śluzowej odbytnicy i odbytu. Odbudowuje prawidłową mikroflorę dolnego odcinka przewodu pokarmowego, uszczelnia nabłonek i tworzy swego rodzaju ochronną barierę, która zapobiega rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych mikroorganizmów.

Działanie antagonistyczne w stosunku do patogenów  
Istotną rolę w patofizjologii schorzeń proktologicznych odgrywają chorobotwórcze bakterie, które są odpowiedzialne między innymi za rozwój stanów zapalnych, powstawanie ran i owrzodzeń okołoodbytowych.

Naukowcy udowodnili, że szczep L. rhamnosus PL1 sprzyja redukcji ilości patogennych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Badania składu kału pacjentów z nawracającymi stanami zapalnymi odbytnicy wykazały, że kuracja probiotykiem opartym na szczepie L. rhamnosus PL1 doprowadziła do znacznego spadku populacji chorobotwórczych bakterii E.coli , Klebsiella spp. oraz paciorkowców z rodzaju Enterococcus. Równocześnie w wszystkich pacjentów zmniejszył się dyskomfort w obrębie jamy brzusznej, ustąpił świąd i pieczenie w okolicy odbytu.

Prawidłowy rytm wypróżnień     
Suplementacja prezentowanym preparatem pomaga przywrócić regularny rytm wypróżnień. Warto wiedzieć, że częste biegunki albo zaparcia są jednym z najpopularniejszych czynników ryzyka rozwoju hemoroidów i choroby uchyłkowej jelit.

Z pomocą przychodzi obecna w składzie suplementu inulina. Jak już wcześniej wspomniano, odżywia ona pożyteczne kultury bakterii, sprzyja namnażaniu bakterii rodzaju LactobacillusBifidobacterium. Jest również rozpuszczalnym błonnikiem, normalizuje perystaltykę jelit,  łatwo wiąże gazy jelitowe, powiększa objętość mas kałowych, ułatwiając wypróżnianie.

Podsumowując, Miralex ProctoLact-M® to profesjonalny preparat przynależący do probiotyków proktologicznych. Zawiera jeden staranne wybrany szczep bakterii probiotycznych, który w badaniach klinicznych okazał się wyjątkowo skuteczny w promowaniu zdrowia dystalnego odcinka przewodu pokarmowego.  Dodatkowo suplement ma w składzie inulinę, będącą prebiotykiem i źródłem rozpuszczalnego błonnika.

 

OutOfStock
Since 2005
ProctoLact-M ProctoLact-M 10 sasz.
Miralex
25,00 zł

ProctoLact-M 10 sasz.

ilość: 10 sasz.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
25,00 złz VAT
2,50 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Unikalny synbiotyk proktologiczny do stosowania doustnego
  • Szczep bakterii probiotycznych polskiego pochodzenia
  • Dostępny w formie proszku do sporządzenia zawiesiny
  • Z dodatkiem inuliny pozyskanej z korzenia cykorii
  • Dba o dystalny odcinek przewodu pokarmowego 
  • Pomocny w leczeniu chorób proktologicznych
  • Ogranicza wzrost chorobotwórczych bakterii
  • Łagodzi stany zapalne i zakażenia odbytu
  • Przywraca prawidłowy rytm wypróżnień
  • Normalizuje perystaltykę jelit
  • Wskazany przy hemoroidach

Miralex ProctoLact-M® to unikalny synbiotyk ukierunkowany na zdrowie dolnego odcinka przewodu pokarmowego. W skład suplementu wchodzi jeden starannie wyselekcjonowany szczep probiotycznych bakterii Lactobacillus rhamnosus PL1 oraz inulina z korzenia cykorii, która pełni rolę prebiotyku. Preparat stosuje się doustnie. Jest on dostępny w postaci proszku do sporządzenia zawiesiny. Dla wygody użytkownika został podzielony na jednorazowe saszetki.

Suplement jest pierwszym na rynku probiotykiem proktologicznym. Poleca się go osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony dolnego odcinka przewodu pokarmowego, takie jak stany zapalne i owrzodzenia śluzówki odbytu, hemoroidy, przetoki, szczeliny odbytu, infekcje bakteryjne, uchyłki w jelicie grubym. Profilaktycznie warto sięgnąć po niego przed planowanymi zabiegami medycznymi w obrębie odbytu i odbytnicy.

Lactobacillus rhamnosus PL1 to szczep bakterii probiotycznych polskiego pochodzenia. Jest to o tyle istotne, że skład mikroflory jelitowej człowieka różni się w zależności kraju, jaki dana osoba zamieszkuje. W ocenie specjalistów szczepy wyizolowane z przewodu pokarmowego polskich noworodków będą najskuteczniejsze i najbezpieczniejsze dla pacjentów z naszego kraju.  

L. rhamnosus PL1, podobnie jak inne szczepy przynależące do rodzaju Lactobacillus, zasiedla ludzki przewód pokarmowy, a częściowo także układ moczowo-płciowy. Bakterie tego rodzaju są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przeprowadzają fermentację niektórych składników pokarmowych, wypierają z ustroju patogeny, biorą udział w wytwarzaniu niektórych witamin, stymulują pracę systemu odpornościowego. 

Inulina to naturalny związek chemiczny z grupy fruktanów. Można ją spotkać w bardzo wielu roślinach, dobrym jej źródłem jest cykoria, cebula, czosnek, karczochy, por czy banany. Cząsteczki inuliny zawierają charakterystyczne wiązania, które nie poddają się działaniu enzymów trawiennych. Niestrawiona inulina trafia do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji prowadzonej przez bakterie jelitowe. Tym samym działa jak typowy prebiotyk, czyli staje się pożywką dla pożytecznej mikroflory jelitowej.

Działanie ochronne względem dolnego odcinka przewodu pokarmowego    
Ustrojową aktywność bakterii probiotycznych można wykorzystać w konkretnych obszarach medycyny. Jednym z nim jest proktologia, zajmująca się zdrowiem dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Szczep L. rhamnosus PL1 jest wyjątkowo odporny na soki żołądkowe, dlatego bez problemu przemieszcza się przez kwaśne środowisko górnego odcinka przewodu pokarmowego, docierając do jego części dystalnych. Z łatwością kolonizuje nabłonek jelita grubego, ale może również migrować i przylegać do błony śluzowej odbytnicy i odbytu. Odbudowuje prawidłową mikroflorę dolnego odcinka przewodu pokarmowego, uszczelnia nabłonek i tworzy swego rodzaju ochronną barierę, która zapobiega rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych mikroorganizmów.

Działanie antagonistyczne w stosunku do patogenów  
Istotną rolę w patofizjologii schorzeń proktologicznych odgrywają chorobotwórcze bakterie, które są odpowiedzialne między innymi za rozwój stanów zapalnych, powstawanie ran i owrzodzeń okołoodbytowych.

Naukowcy udowodnili, że szczep L. rhamnosus PL1 sprzyja redukcji ilości patogennych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Badania składu kału pacjentów z nawracającymi stanami zapalnymi odbytnicy wykazały, że kuracja probiotykiem opartym na szczepie L. rhamnosus PL1 doprowadziła do znacznego spadku populacji chorobotwórczych bakterii E.coli , Klebsiella spp. oraz paciorkowców z rodzaju Enterococcus. Równocześnie w wszystkich pacjentów zmniejszył się dyskomfort w obrębie jamy brzusznej, ustąpił świąd i pieczenie w okolicy odbytu.

Prawidłowy rytm wypróżnień     
Suplementacja prezentowanym preparatem pomaga przywrócić regularny rytm wypróżnień. Warto wiedzieć, że częste biegunki albo zaparcia są jednym z najpopularniejszych czynników ryzyka rozwoju hemoroidów i choroby uchyłkowej jelit.

Z pomocą przychodzi obecna w składzie suplementu inulina. Jak już wcześniej wspomniano, odżywia ona pożyteczne kultury bakterii, sprzyja namnażaniu bakterii rodzaju LactobacillusBifidobacterium. Jest również rozpuszczalnym błonnikiem, normalizuje perystaltykę jelit,  łatwo wiąże gazy jelitowe, powiększa objętość mas kałowych, ułatwiając wypróżnianie.

Podsumowując, Miralex ProctoLact-M® to profesjonalny preparat przynależący do probiotyków proktologicznych. Zawiera jeden staranne wybrany szczep bakterii probiotycznych, który w badaniach klinicznych okazał się wyjątkowo skuteczny w promowaniu zdrowia dystalnego odcinka przewodu pokarmowego.  Dodatkowo suplement ma w składzie inulinę, będącą prebiotykiem i źródłem rozpuszczalnego błonnika.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 10 saszetek (20 g)Porcja jednorazowa: 1 saszetka (2 g)Ilość porcji w opakowaniu: 10
w 1 saszetce (2 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna6,18 kcal 0,31%
Tłuszcz< 0,01 g0%
- Tłuszcz< 0,01 g0%
Węglowodany1,28 g0,49%
- w tym cukry1,19 g1,32%
- w tym alkohole wodorotlenkowe (poliole)0,09 g *
Błonnik0,50 g*
- w tym inulina (z korzenia cykorii)500,00 mg*
Białko0,05 g0,10%
Sól0,08 g1,33%
Witamina C (kwas L-askorbinowy)30 mg 37,50%
Liofilizat 160 mg*
Lactobacillus rhamnosus PL12 mld CFU*

Pozostałe składniki

Substancja wypełniająca - maltodekstryna ziemniaczana; składniki liofilizatu (mannitol, trehaloza, chlorek sodu, alginian sodu, chlorek wapnia); przeciwutleniacz - cytrynian sodu; aromat cytrynowy (naturalne substancje aromatyczne, maltodekstryna ziemniaczana, glukoza, guma arabska, pektyna); substancja przeciwzbrylająca - dwutlenek krzemu.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Source Naturals
109,00 zł

Unikalna formuła wspierająca produkcję energii komórkowej. Redukuje zmęczenie fizyczne i psychiczne.

Kupuję
Aliness
60,00 zł

Wysoka dawka witaminy D3. Pomaga zachować prawidłową strukturę kości, zwiększa odporność organizmu.

Kupuję
Natrol
49,00 zł

Preparat multiwitaminowy w formie owocowych gum, przeznaczony dla kobiet ciężarnych. Zawiera kwas foliowy.

Kupuję
  • Popularny
Alpha GPC
Apollo's Hegemony
99,00 zł

Alpha GPC stymuluje syntezę acetylocholiny oraz wspiera pracę mózgu i wspomaga funkcje poznawcze.

Kupuję
BetterYou
65,00 zł

Kompleksowy preparat witaminowo-mineralny dedykowany weganom w formie doustnego spray’u.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł

Muliwitaminowy preparat dla kobiet ciężarnych wzbogacony o substancje dodatkowe, potęgujące jego działanie.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

Cykoria podróżnik

Informacja

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) uprawiana lub rosnąca dziko, jej surowcem spożywczym i leczniczym są: korzeń cykorii (Radix Cichorii) oraz liść cykorii (Folium Cichorii), spożywanym w stanie surowym lub po przetworzeniu. Korzeń zawiera wiele składników aktywnych m.in. insulinę, cholinę, flawonoidy, garbniki, związki goryczkowe, pektyny, żywice i kwas cykoriowy oraz minerały i witaminy z grupy B i C. Liście zawierają witaminy z grupy B, C, karoten, minerały. Cykoria ma działanie pobudzające apetyt, żółciopędne i żółciotwórcze, moczopędne, detoksykujące i przeciwbakteryjne.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027