Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Zamówienie: | 205,00 zł | 410,00 zł | 615,00 zł | 820,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -21,00 zł | -31,00 zł | -41,00 zł |
---|
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
Life Extension Black Cumin Seeds Oil to suplement diety w skład którego wchodzi organiczny olej z nasion czarnuszki, zamknięty w wygodnych do stosowania żelowych kapsułkach, dodatkowo wzmocniony opatentowanym ekstraktem kurkuminy BCM-95® Bio-Curcumin®, który – jako jedyny – posiada udowodnioną 7-krotnie większą przyswajalność kurkuminy w porównaniu do zwykłych ekstraktów.
Producent gwarantuje najwyższą czystość i jakość surowca użytego do produkcji. Tymocid® jest pozyskiwany z organicznych roślin w opatentowanym i zastrzeżonym procesie tłoczenia na zimno. Poddana szczegółowej kontroli na każdym etapie produkcji ekstrakcja oleju z nasion czarnuszki zapewnia aktywność biologiczną i pełen profil składników odpowiadających za terapeutyczne działanie. Produkt jest standaryzowany na zawartość tymochinonu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Preparat wykazuje bardzo szerokie spektrum działania prozdrowotnego i jest rekomendowany zwłaszcza dla poprawy odporności oraz ochrony organizmu przed szkodliwymi drobnoustrojami. Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym może być stosowany w ramach prewencji chorób cywilizacyjnych (miażdżyca, cukrzyca, choroby nowotworowe).
Czarnuszka siewna Tymocid® (Nigella sativa), zwana również czarnym kminkiem, jest dość popularną przyprawą o intensywnym, korzennym zapachu i lekko gorzkawym smaku. W lecznictwie wykorzystuje się jej nasiona. Szczególnie cenny jest tłoczony na zimno olej.
Olej z nasion czarnuszki charakteryzuje się ciekawym składem fitochemicznym. Aż 85% jego zawartości stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy oraz rzadko spotykany eikozadienowy. Ponadto zawiera on cenne fosfolipidy (fosfatydylocholinę, fosfatydyloetanoloaminę, fosfatydyloserynę i fosfatydyloinozytol) i sterole. W nasionach czarnuszki można znaleźć również saponiny, alkaloidy, proteiny o doskonałym profilu aminokwasowym, witaminy i minerały. Za najważniejszy składnik biologicznie czynny uznaje się unikalny tymochinon i jego pochodne.
Kurkumina Bio-Curcumin® - substancja wykazująca niezwykłą aktywność w środowisku biologicznym człowieka, występująca powszechnie w popularnej przyprawie, bliżej poznanej jako kurkuma; swoimi właściwościami zachwyciła grono naukowców na całym świecie, jednak nie przedstawicieli medycyny ajurwedyjskiej, którzy to stosują ją w lecznictwie już od 3 000 lat. Wiele przeprowadzonych badań i eksperymentów potwierdziło jej właściwości redukujące stany zapalne, poprawiające funkcje jelit i stawów, ochraniające komórki mózgowe przed neurotoksynami oraz zmniejszające stres oksydacyjny.
Aktywność przeciwzapalna i antyoksydacyjna
Zrównoważona odpowiedź zapalna organizmu oraz balans pomiędzy procesami utleniania i redukcji są kluczowe dla zachowania zdrowia. Na obu tych polach olej z czarnuszki wykazuje niezwykłą skuteczność.
Zawarty w oleju z czarnuszki tymochinon redukuje liczbę głównych związków indukujących zapalenie (interleukina 1, interleukina 6,TNF-alfa, prostaglandyny), dzięki czemu obniża się skala stanu zapalnego w organizmie.
Tymochinon hamuje również stres oksydacyjny i zapobiega peroksydacji lipidów. Zwiększa aktywność dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy i peroksydazy glutationowej, czyli kluczowych enzymów przeciwutleniających, niezbędnych do walki z nadmiarem wolnych rodników.
Działanie immunostymulujące
Olej z czarnuszki wzmacnia system odpornościowy i aktywizuje naturalne mechanizmy obronne organizmu. Pobudza czynności makrofagów, limfocytów T i komórek NK (natural killers). Stymuluje syntezę cytokin odpowiedzialnych za wzrost i różnicowanie głównych komórek układu immunologicznego.
Aktywność przeciwdrobnoustrojowa
Nasiona czarnuszki cechują się silnymi właściwościami antybakteryjnymi, przeciwwirusowymi i przeciwgrzybicznymi.
Szczególnie aktywny na tym polu jest tymochinon i jego pochodne. Hamuje on rozwój bakterii zarówno Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych, a siła jego działania jest porównywalna z antybiotykami: ampicyliną i erytromycyną. Ogranicza ponadto replikację wirusów. Powstrzymuje również rozrost grzybów w organizmie, eliminuje kolonie Candida albicans, odpowiedzialne za kandydozę.
Olej z czarnuszki może być wsparciem, a nawet alternatywą dla standardowej terapii antybiotykowej przeciw dwóm popularnym i niezwykle uciążliwym bateriom – gronkowca złocistego i Helicobater pylori. W toku badań klinicznych udowodniono, że obecne w oleju z czarnuszki składniki chinonowe eliminują nawet bakterie MRSA (gronkowiec złocisty oporny na metycylinę). Skuteczność działania względem Helicobacter pylori jest porównywalna do tzw. trójskładnikowej terapii z udziałem amoksycyliny i metronidazolu.
Wsparcie dla układu pokarmowego
Olej z czarnuszki poprawia trawienie i wspiera zdrowie układu pokarmowego. Reguluje wydzielanie kwasu żołądkowego, zapobiega wrzodom. Zawarte w oleju w czarnuszki NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) stymulują odnowę śluzówki jelit i żołądka i zabezpieczają ją przed uszkodzeniami. Tymochinon wykazuje działanie hepatoochronne – chroni wątrobę przed toksycznym działaniem metali ciężkich, powstrzymuje proces jej zwłóknienia.
Olej z czarnuszki może być stosowany do walki z pasożytami układu pokarmowego – bardzo dobrze radzi sobie w przypadku zakażenia tasiemcem i przywrą. Hamuje ich rozwój i wzrost, ogranicza możliwość składania jaj przez dojrzałe osobniki.
Działanie przeciwcukrzycowe
Olej z czarnuszki pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom glukozy we krwi. Pobudza wydzielanie insuliny, zwiększając jej ilość w komórkach beta trzustki, regeneruje komórki trzustkowe i utrzymuje ich integralność. Ponadto usprawnia obwodowy metabolizm glukozy i zmniejsza jej absorpcję w jelitach.
W badaniach prowadzonych na gryzoniach porównywano działanie oleju z czarnuszki z metforminą – standardowym lekiem stosowanym przez chorych na cukrzycę. Udowodniono, że czarnuszka normalizuje hiperglikemię z podobną skutecznością, choć w nieco wolniej.
Działanie uspokajające
Spożywanie oleju z nasion czarnuszki zwiększa poziom tryptofanu w mózgu. Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym do produkcji serotoniny, a jego niedobór powoduje m.in. przygnębienie. Ponadto zawarty w oleju z czarnuszki tymochinon reguluje stężenie GABA, dzięki czemu niweluje stany lękowe. W toku badań prowadzonych z udziałem dorastającej młodzieży wykazano, że 4 tygodnie regularnej suplementacji 500 mg oleju z nasion czarnuszki zaowocowały poprawą nastroju i złagodzeniem niepokoju.
Podsumowując, Black Cumin Seeds Oil to uniwersalny preparat prozdrowotny wzmacniający organizm. Siłą działania dorównuje syntetycznym antybiotykom, jest przy tym bezpieczny dla organizmu i pozbawiony skutków ubocznych. Może być stosowany zarówno w czasie trwania infekcji, jak i prewencyjnie w sezonie zwiększonej zachorowalności na grypę. Wygodna forma kapsułek jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą skorzystać z dobroczynnych właściwości czarnuszki, a nie odpowiada im smak i zapach tej popularnej przyprawy.
![]() |
1-2 | |
---|---|---|
Lokalizacja: Magazyn UE |
Dostępność: duża ilość |
dni robocze od wysyłki |
Life Extension Black Cumin Seeds Oil to suplement diety w skład którego wchodzi organiczny olej z nasion czarnuszki, zamknięty w wygodnych do stosowania żelowych kapsułkach, dodatkowo wzmocniony opatentowanym ekstraktem kurkuminy BCM-95® Bio-Curcumin®, który – jako jedyny – posiada udowodnioną 7-krotnie większą przyswajalność kurkuminy w porównaniu do zwykłych ekstraktów.
Producent gwarantuje najwyższą czystość i jakość surowca użytego do produkcji. Tymocid® jest pozyskiwany z organicznych roślin w opatentowanym i zastrzeżonym procesie tłoczenia na zimno. Poddana szczegółowej kontroli na każdym etapie produkcji ekstrakcja oleju z nasion czarnuszki zapewnia aktywność biologiczną i pełen profil składników odpowiadających za terapeutyczne działanie. Produkt jest standaryzowany na zawartość tymochinonu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Preparat wykazuje bardzo szerokie spektrum działania prozdrowotnego i jest rekomendowany zwłaszcza dla poprawy odporności oraz ochrony organizmu przed szkodliwymi drobnoustrojami. Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym może być stosowany w ramach prewencji chorób cywilizacyjnych (miażdżyca, cukrzyca, choroby nowotworowe).
Czarnuszka siewna Tymocid® (Nigella sativa), zwana również czarnym kminkiem, jest dość popularną przyprawą o intensywnym, korzennym zapachu i lekko gorzkawym smaku. W lecznictwie wykorzystuje się jej nasiona. Szczególnie cenny jest tłoczony na zimno olej.
Olej z nasion czarnuszki charakteryzuje się ciekawym składem fitochemicznym. Aż 85% jego zawartości stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy oraz rzadko spotykany eikozadienowy. Ponadto zawiera on cenne fosfolipidy (fosfatydylocholinę, fosfatydyloetanoloaminę, fosfatydyloserynę i fosfatydyloinozytol) i sterole. W nasionach czarnuszki można znaleźć również saponiny, alkaloidy, proteiny o doskonałym profilu aminokwasowym, witaminy i minerały. Za najważniejszy składnik biologicznie czynny uznaje się unikalny tymochinon i jego pochodne.
Kurkumina Bio-Curcumin® - substancja wykazująca niezwykłą aktywność w środowisku biologicznym człowieka, występująca powszechnie w popularnej przyprawie, bliżej poznanej jako kurkuma; swoimi właściwościami zachwyciła grono naukowców na całym świecie, jednak nie przedstawicieli medycyny ajurwedyjskiej, którzy to stosują ją w lecznictwie już od 3 000 lat. Wiele przeprowadzonych badań i eksperymentów potwierdziło jej właściwości redukujące stany zapalne, poprawiające funkcje jelit i stawów, ochraniające komórki mózgowe przed neurotoksynami oraz zmniejszające stres oksydacyjny.
Aktywność przeciwzapalna i antyoksydacyjna
Zrównoważona odpowiedź zapalna organizmu oraz balans pomiędzy procesami utleniania i redukcji są kluczowe dla zachowania zdrowia. Na obu tych polach olej z czarnuszki wykazuje niezwykłą skuteczność.
Zawarty w oleju z czarnuszki tymochinon redukuje liczbę głównych związków indukujących zapalenie (interleukina 1, interleukina 6,TNF-alfa, prostaglandyny), dzięki czemu obniża się skala stanu zapalnego w organizmie.
Tymochinon hamuje również stres oksydacyjny i zapobiega peroksydacji lipidów. Zwiększa aktywność dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy i peroksydazy glutationowej, czyli kluczowych enzymów przeciwutleniających, niezbędnych do walki z nadmiarem wolnych rodników.
Działanie immunostymulujące
Olej z czarnuszki wzmacnia system odpornościowy i aktywizuje naturalne mechanizmy obronne organizmu. Pobudza czynności makrofagów, limfocytów T i komórek NK (natural killers). Stymuluje syntezę cytokin odpowiedzialnych za wzrost i różnicowanie głównych komórek układu immunologicznego.
Aktywność przeciwdrobnoustrojowa
Nasiona czarnuszki cechują się silnymi właściwościami antybakteryjnymi, przeciwwirusowymi i przeciwgrzybicznymi.
Szczególnie aktywny na tym polu jest tymochinon i jego pochodne. Hamuje on rozwój bakterii zarówno Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych, a siła jego działania jest porównywalna z antybiotykami: ampicyliną i erytromycyną. Ogranicza ponadto replikację wirusów. Powstrzymuje również rozrost grzybów w organizmie, eliminuje kolonie Candida albicans, odpowiedzialne za kandydozę.
Olej z czarnuszki może być wsparciem, a nawet alternatywą dla standardowej terapii antybiotykowej przeciw dwóm popularnym i niezwykle uciążliwym bateriom – gronkowca złocistego i Helicobater pylori. W toku badań klinicznych udowodniono, że obecne w oleju z czarnuszki składniki chinonowe eliminują nawet bakterie MRSA (gronkowiec złocisty oporny na metycylinę). Skuteczność działania względem Helicobacter pylori jest porównywalna do tzw. trójskładnikowej terapii z udziałem amoksycyliny i metronidazolu.
Wsparcie dla układu pokarmowego
Olej z czarnuszki poprawia trawienie i wspiera zdrowie układu pokarmowego. Reguluje wydzielanie kwasu żołądkowego, zapobiega wrzodom. Zawarte w oleju w czarnuszki NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) stymulują odnowę śluzówki jelit i żołądka i zabezpieczają ją przed uszkodzeniami. Tymochinon wykazuje działanie hepatoochronne – chroni wątrobę przed toksycznym działaniem metali ciężkich, powstrzymuje proces jej zwłóknienia.
Olej z czarnuszki może być stosowany do walki z pasożytami układu pokarmowego – bardzo dobrze radzi sobie w przypadku zakażenia tasiemcem i przywrą. Hamuje ich rozwój i wzrost, ogranicza możliwość składania jaj przez dojrzałe osobniki.
Działanie przeciwcukrzycowe
Olej z czarnuszki pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom glukozy we krwi. Pobudza wydzielanie insuliny, zwiększając jej ilość w komórkach beta trzustki, regeneruje komórki trzustkowe i utrzymuje ich integralność. Ponadto usprawnia obwodowy metabolizm glukozy i zmniejsza jej absorpcję w jelitach.
W badaniach prowadzonych na gryzoniach porównywano działanie oleju z czarnuszki z metforminą – standardowym lekiem stosowanym przez chorych na cukrzycę. Udowodniono, że czarnuszka normalizuje hiperglikemię z podobną skutecznością, choć w nieco wolniej.
Działanie uspokajające
Spożywanie oleju z nasion czarnuszki zwiększa poziom tryptofanu w mózgu. Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym do produkcji serotoniny, a jego niedobór powoduje m.in. przygnębienie. Ponadto zawarty w oleju z czarnuszki tymochinon reguluje stężenie GABA, dzięki czemu niweluje stany lękowe. W toku badań prowadzonych z udziałem dorastającej młodzieży wykazano, że 4 tygodnie regularnej suplementacji 500 mg oleju z nasion czarnuszki zaowocowały poprawą nastroju i złagodzeniem niepokoju.
Podsumowując, Black Cumin Seeds Oil to uniwersalny preparat prozdrowotny wzmacniający organizm. Siłą działania dorównuje syntetycznym antybiotykom, jest przy tym bezpieczny dla organizmu i pozbawiony skutków ubocznych. Może być stosowany zarówno w czasie trwania infekcji, jak i prewencyjnie w sezonie zwiększonej zachorowalności na grypę. Wygodna forma kapsułek jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą skorzystać z dobroczynnych właściwości czarnuszki, a nie odpowiada im smak i zapach tej popularnej przyprawy.
Prozdrowotne właściwości czarnuszki są nie do przecenienia, jednak nie każdemu odpowiada jej charakterystyczny smak i zapach. Kapsułki z olejem z czarnuszki są najlepszym rozwiązaniem, a dodatkowo wzmocnione kurkuminą, wykazują o wiele silniejsze działanie ustrojowe.
Preparat stosowany na pusty żołądek niekiedy może wywoływać przykre objawy w postaci odbijania. Można temu zapobiec przyjmując suplement wraz z posiłkiem.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Thymocid™ organiczny olej z nasion czarnego kminu (Nigella sativa) | 500 mg | - |
BCM-95® Bio-Curcumin® Kurkuma (Curcuma longa) 25:1 ekstrakt (korzeń) [std. na 95% kompleks kurkuminoidów i olejków eterycznych z kłącza ostryżu długiego metodą HPLC (190 mg)] | 200 mg | - |
Żelatyna, Gliceryna, Wosk Pszczeli, Woda Destylowa, Karob (barwnik), Lecytyna Słonecznikowa
Kompleksowy preparat witaminowo-mineralny dedykowany mężczyznom. Wspiera organizm i zapobiega niedoborom.
KupujęSuplement zawierający aminokwasy BCAA i wyselekcjonowane EAA. Ułatwia regenerację po treningach.
KupujęKompleks witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.
KupujęOlej z nasion czarnego kminu – źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczonych wzbogacone o inne związki o charakterze prozdrowotnym, takie jak monoterpenole czy cyneol. Wykorzystywany jest zarówno jako suplement diety, jak i jako naturalny kosmetyk do stosowania miejscowego.
Jako źródło NNKT, olej z nasion czarnego kminu stanowi wygodny sposób na uzupełnienie ich podaży, która często jest niewystarczająca. Odpowiednia ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia, szczególnie w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Wskazywana jest jako jedna z głównych form profilaktyki chorób krążeniowych. Poza tym, sprzyja zachowaniu prawidłowej funkcjonalności układu nerwowego. NNKT biorą również udział w regulacji odpowiedzi immunologicznej.
Z kolei stosowany miejscowo, olej z nasion czarnego kminu wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, stosowany jest w celu łagodzenia różnego rodzaju łagodnych zmian o podłożu alergicznym. Korzystnie wpływa na stan skóry, zwiększa stopień jej odżywienia. Jedynym aspektem, który zniechęca sporo osób do jego stosowania w kosmetyce, jest jego specyficzny zapach.
Kurkuma (ostrzyż barwierski) jest rośliną azjatycką, z rodziny imbirowatych o intensywnym zapachu, zawierająca kurkuminę, służącą jako barwnik (pomarańczowo-żółty) do potraw np. z ryżu, o ostrym i piekącym smaku, rozpuszczalny w tłuszczu i alkoholach (w wodzie nierozpuszczalny). Surowcem jest kłącze kurkumy, zawierające ponadto olejek eteryczny. Stosowana w profilaktyce leczenia ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwgorączkowe oraz żółciopędne. Zwiększa wydatnie termogenezę, wspomagając redukcję tkanki tłuszczowej. Potwierdzono jej działanie w przypadku leczenia chorób nowotworowych (niszczy niektóre komórki rakowe). W suplementacji dostępna jako składnik spalaczy tłuszczu dostępnych oraz suplementów poprawiających pracę tkanki chrzęstno-stawowej.