Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Vitamin Code Raw D3 5000IU Vitamin Code Raw D3 5000IU

Garden Vitamin Code Raw D3 5000 IU to suplement diety zawierający witaminę D3 w dawce 5000 IU, wysoko przyswajalną chlorellę z rozerwaną ścianą komórkową, kompleks 23 warzyw i owoców pochodzących z upraw organicznych oraz kompleks probiotyków i enzymów trawiennych, wspierających funkcjonowanie układu pokarmowego i stan jelit. Prawidłowy stan śluzówki jelit zwiększa wchłanianie witaminy D3. Produkt jest odpowiedni dla wegetarian.

Witamina D3 (cholekalcyferol) jest związkiem o budowie steroidowej. W wątrobie i nerkach witamina D3 zostaje przekształcona do aktywnej postaci – kalcytriolu (1,25(OH)2D3), będącego hormonem, wykazującym wielokierunkowy, pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Podstawową rolą witaminy D3 jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej. Kalcytriol zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu w jelicie oraz hamuje wchłanianie zwrotne tych pierwiastków w nerkach. W pewnych zakresach wpływa na utrzymanie prawidłowego stosunku tych pierwiastków. Gdy podaż wapnia w diecie jest niewystarczająca, kalcytriol mobilizuje wapń z kości. Optymalne stężenie jonów wapniowych i fosforanowych jest niezbędne dla prawidłowej mineralizacji kości i zębów. Kalcytriol wpływa ponadto na aktywność genów uczestniczących w metabolizmie wapnia i żelaza. Niedobór witaminy D3 prowadzi do osłabienia mięśni, osteoporozy i osteomalacji.

Witamina D3 wpływa na układ odpornościowy organizmu. Receptory dla witaminy D -VDR (Vitamin D Receptor) znajdują się m.in. na limfocytach T i B, warunkujących komórkową odpowiedź odpornościową. W receptory te obfituje szczególnie populacja limfocytów T CD8. Kalcytriol wykazuje aktywność hamującą produkcję mediatorów stanu zapalnego, m.in. IL-2 i TNF-α. Poprzez wpływ na wytwarzanie cytokin, witamina D3 może minimalizować ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych.

Naturalny stan odżywienia organizmu witaminą D3 jest determinowany przede wszystkim stopniem jej syntezy skórnej pod wpływem promieniowania UV-B. Brak wystarczająco długiej ekspozycji na odpowiednio duże natężenie promieni słonecznych bez użycia filtrów przeciwsłonecznych jest głównym powodem powszechnie występujących niedoborów tej witaminy. Niedobór witaminy D3 jest często obserwowany po okresie letnim jako osłabienie odporności, uczucie zmęczenia i spadek samopoczucia.

Chlorella to jednokomórkowa zielona alga, bogata w chlorofil, karotenoidy, witaminy, minerały, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Stosowanie chlorelli niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu – łagodzenie stanów zapalnych, wzmocnienie odporności oraz pomoc w odtruwaniu organizmu z toksyn - metali ciężkich, alkoholu, WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Chlorella posiada twardą ścianę komórkową, uniemożliwiającą przyswajanie jej cennych składników przez organizm. Dopiero rozerwanie ścian komórkowych algi udostępnia zawartość jej komórek dla organizmu człowieka.

Obecne w chlorelli kwasy tłuszczowe omega-9 to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają pozytywnie na profil lipidowy krwi. Omega-9 obniża poziom aterogennej frakcji cholesterolu LDL i zwiększa stężenie prozdrowotnej frakcji HDL, co ma korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Bakterie i drożdże probiotyczne - Lactobacillus plantarum, Lactobacillus bulgaricus, Saccharomyces cerevisiae wpływają pozytywnie na florę bakteryjną jelit, której prawidłowy skład oddziałuje na zdrowie całego organizmu. Probiotyki po dotarciu do jelit działają hamująco na namnażanie i wzrost drobnoustrojów patogennych, wytwarzając związki bakteriobójcze i obniżając pH środowiska. Ponadto mogą produkować krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, będące źródłem energii, wywarzają witaminy z grupy B i K oraz związki cytoprotekcyjne. Mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi. Probiotyki stymulują perystaltykę jelit i poprawiają stan śluzówki jelit, co zwiększa wchłanianie witaminy D3.

Enzymy trawienne – lipaza, proteaza, aspergillopepsyna, beta-glukanaza, celulaza, bromelaina, fitaza, laktaza, papaina, peptydaza, pektynaza, ksylanaza i hemicelulaza, aktywnie wspomagają procesy trawienia pokarmów. Pozyskane ze strawionego pożywienia substancje odżywcze zostają przyswojone i wykorzystane przez organizm. Zalegające, niestrawione składniki pokarmowe, np. białko, przyczyniają się do zaburzenia pracy jelit, rozwoju alergii i nietolerancji pokarmowych oraz uruchomienia procesów gnilnych w jelitach.

Podsumowując, Garden Vitamin Code Raw D3 5000 IU to kompleksowy suplement diety, uzupełniający niedobory witaminy D3. Polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, w okresach obniżonej odporności, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, w celu złagodzenia stanów zapalnych oraz wsparcia ogólnego zdrowia organizmu.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Vitamin Code Raw D3 5000IU Vitamin Code Raw D3 5000IU 60 kaps.
Garden Of Life
89,00 zł

Vitamin Code Raw D3 5000IU 60 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,91 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

89,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,91 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Aż 500 milionów CFU bakterii probiotycznych
  • Regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej
  • Wzmocnienie układu immunologicznego
  • Normalizacja flory bakteryjnej jelit
  • Prawidłowa mineralizacja kości
  • Właściwości antyoksydacyjne
  • Wzrost poziomu glutationu
  • Poprawa samopoczucia
  • Redukcja zmęczenia

Garden Vitamin Code Raw D3 5000 IU to suplement diety zawierający witaminę D3 w dawce 5000 IU, wysoko przyswajalną chlorellę z rozerwaną ścianą komórkową, kompleks 23 warzyw i owoców pochodzących z upraw organicznych oraz kompleks probiotyków i enzymów trawiennych, wspierających funkcjonowanie układu pokarmowego i stan jelit. Prawidłowy stan śluzówki jelit zwiększa wchłanianie witaminy D3. Produkt jest odpowiedni dla wegetarian.

Witamina D3 (cholekalcyferol) jest związkiem o budowie steroidowej. W wątrobie i nerkach witamina D3 zostaje przekształcona do aktywnej postaci – kalcytriolu (1,25(OH)2D3), będącego hormonem, wykazującym wielokierunkowy, pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Podstawową rolą witaminy D3 jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej. Kalcytriol zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu w jelicie oraz hamuje wchłanianie zwrotne tych pierwiastków w nerkach. W pewnych zakresach wpływa na utrzymanie prawidłowego stosunku tych pierwiastków. Gdy podaż wapnia w diecie jest niewystarczająca, kalcytriol mobilizuje wapń z kości. Optymalne stężenie jonów wapniowych i fosforanowych jest niezbędne dla prawidłowej mineralizacji kości i zębów. Kalcytriol wpływa ponadto na aktywność genów uczestniczących w metabolizmie wapnia i żelaza. Niedobór witaminy D3 prowadzi do osłabienia mięśni, osteoporozy i osteomalacji.

Witamina D3 wpływa na układ odpornościowy organizmu. Receptory dla witaminy D -VDR (Vitamin D Receptor) znajdują się m.in. na limfocytach T i B, warunkujących komórkową odpowiedź odpornościową. W receptory te obfituje szczególnie populacja limfocytów T CD8. Kalcytriol wykazuje aktywność hamującą produkcję mediatorów stanu zapalnego, m.in. IL-2 i TNF-α. Poprzez wpływ na wytwarzanie cytokin, witamina D3 może minimalizować ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych.

Naturalny stan odżywienia organizmu witaminą D3 jest determinowany przede wszystkim stopniem jej syntezy skórnej pod wpływem promieniowania UV-B. Brak wystarczająco długiej ekspozycji na odpowiednio duże natężenie promieni słonecznych bez użycia filtrów przeciwsłonecznych jest głównym powodem powszechnie występujących niedoborów tej witaminy. Niedobór witaminy D3 jest często obserwowany po okresie letnim jako osłabienie odporności, uczucie zmęczenia i spadek samopoczucia.

Chlorella to jednokomórkowa zielona alga, bogata w chlorofil, karotenoidy, witaminy, minerały, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Stosowanie chlorelli niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu – łagodzenie stanów zapalnych, wzmocnienie odporności oraz pomoc w odtruwaniu organizmu z toksyn - metali ciężkich, alkoholu, WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Chlorella posiada twardą ścianę komórkową, uniemożliwiającą przyswajanie jej cennych składników przez organizm. Dopiero rozerwanie ścian komórkowych algi udostępnia zawartość jej komórek dla organizmu człowieka.

Obecne w chlorelli kwasy tłuszczowe omega-9 to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają pozytywnie na profil lipidowy krwi. Omega-9 obniża poziom aterogennej frakcji cholesterolu LDL i zwiększa stężenie prozdrowotnej frakcji HDL, co ma korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Bakterie i drożdże probiotyczne - Lactobacillus plantarum, Lactobacillus bulgaricus, Saccharomyces cerevisiae wpływają pozytywnie na florę bakteryjną jelit, której prawidłowy skład oddziałuje na zdrowie całego organizmu. Probiotyki po dotarciu do jelit działają hamująco na namnażanie i wzrost drobnoustrojów patogennych, wytwarzając związki bakteriobójcze i obniżając pH środowiska. Ponadto mogą produkować krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, będące źródłem energii, wywarzają witaminy z grupy B i K oraz związki cytoprotekcyjne. Mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi. Probiotyki stymulują perystaltykę jelit i poprawiają stan śluzówki jelit, co zwiększa wchłanianie witaminy D3.

Enzymy trawienne – lipaza, proteaza, aspergillopepsyna, beta-glukanaza, celulaza, bromelaina, fitaza, laktaza, papaina, peptydaza, pektynaza, ksylanaza i hemicelulaza, aktywnie wspomagają procesy trawienia pokarmów. Pozyskane ze strawionego pożywienia substancje odżywcze zostają przyswojone i wykorzystane przez organizm. Zalegające, niestrawione składniki pokarmowe, np. białko, przyczyniają się do zaburzenia pracy jelit, rozwoju alergii i nietolerancji pokarmowych oraz uruchomienia procesów gnilnych w jelitach.

Podsumowując, Garden Vitamin Code Raw D3 5000 IU to kompleksowy suplement diety, uzupełniający niedobory witaminy D3. Polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, w okresach obniżonej odporności, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, w celu złagodzenia stanów zapalnych oraz wsparcia ogólnego zdrowia organizmu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja dzienna: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Witamina D35,000 IU1250%
Bogata w Omega 9 Chlorella z rozerwaną ścianą komórkową250 mg
RAW Organiczna mieszanka owoców i warzyw150 mg
Pochodzące z upraw organicznych Jabłko (owoc), burak (korzeń), brokuł (łodyga i kwiat), szpinak (liście), pomidor (owoc), truskawka (owoc), wiśnia (owoc), jeżyna (owoc), zielona papryka (owoc), brukselka (liść), borówka amerykańska (owoce), imbir (korzeń), czosnek, zielona cebula, malina (owoc), pietruszka (liście), kalafior (kwiat i łodyga), czerwona kapusta (liść), jarmuż (liść), ogórek, seler (łodyga), szparag (kwiat i łodyga)
RAW Mieszanka enzymów i probiotyków60 mg
Lipaza, proteaza, aspergillopepsyna, beta-glukanaza, celulaza, bromelaina, fitaza, laktaza, papaina, peptydaza, pektynaza, ksylanaza, hemicelulaza, [Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum] (500 milionów CFU), Saccharomyces cerevisiae

Pozostałe składniki

Celuloza roślinna (kapsułka), ryż organiczny (łuska ryżowa).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Optimox
209,00 zł
(1)

Zawiera optymalną dawkę wysoce przyswajalnego jodu. Wspiera prawidłową pracę tarczycy.

Kupuję
Natrol
55,00 zł

Kava Kava działa przeciwlękowo, relaksująco, poprawia samopoczucie. Zdrowa alternatywa dla alkoholu.

Kupuję
Seeking Health
149,00 zł

Kompozycja 12 różnych szczepów bakterii probiotycznych; zwiększa odporność organizmu i przeciwdziała infekcjom.

Kupuję
Trec
72,00 zł
(1)

Witaminy, minerały i aktywatory metaboliczne. Przeznaczone dla mężczyzn w trakcie zwiększonego wysiłku.

Kupuję
Olimp
14,00 zł

Suplement zawierający chelat wapnia i witaminę D3. Wzmacnia kości i zęby, wspomaga pracę mięśni.

Kupuję
Sanprobi
33,00 zł

Dedykowany sportowcom i osobom aktywnym fizycznie; zmniejsza stan zapalny i poprawia regenerację mięśni.

Kupuję

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Omega 9

Informacja

Omega 9 należy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w których ostatnie wiązanie węglowe umieszczone jest na dziewiątym  od końca atomie węgla. Nie zalicza się do NNKT. Jest przetwarzany w organizmie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Do grupy Omega 9 należą: kwas oleinowy (pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, migdały), kwas erukowy i kwas palmitooleinowy. Kwasy te nie posiadają zbyt wysokiej aktywności biologicznej, lecz mogą wpływać profilaktycznie na choroby układu krwionośnego i otyłość.

Na rynku suplementów diety brak zawierających monopreparatów. Omega 9 występuje jako dodatek preparatów tłuszczowych dostarczających NNKT. Stosowane w odżywkach dla sportowców (np. białkowych czy białkowo-węglawodanowych. Dostępny w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak ścisłych norm dobowego spożycia. Zwyczajowo w diecie sportowej powinny stanowić od 10 do 15 % kaloryczności jadłospisu.

Chlorella

Informacja

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Truskawka

Informacja

Truskawka (Fragaria grandiflora) jest rośliną klimatu umiarkowanego uprawiana również w Polsce w ogrodach i na plantacjach, dla smacznego owocu truskawki (Fructus Fragariae), bogatego w składniki odżywcze: cukry proste, kwasy organiczne, enzymy (bromelina), garbniki, alkaloidy, mikroelementy (fosfor, kobalt, mangan, wapń,żelazo), związki fenolowe (kampferol, kwercetyna i pelargonidyna), a przede wszystkim duże ilości kwasu askorbinowego (Witamina C). Owoc truskawki jest silnym antyoksydantem posiadającym potencjał antynowotworowy. Ma działanie wzmacniające, mineralizujące,  witaminizujące oraz  odżywcze. Stosowana w postaci mrożonek lub przetworów (soki, dżemy, konfitury) może być spożywana przez cały rok. Dla potrzeb sportowych w odżywkach stosowana jest sproszkowana truskawka. Preparaty odżywcze zawierające proszek truskawkowy dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, spożycie wg indywidualnych potrzeb

Jeżyna

Informacja

Jeżyna (Rubus plicatus) jest pospolitym krzewem występującym na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym (w tym w Polsce). Substancje aktywne występują zarówno w owocu (Fructus Rubi plicati), jak i w liściach. Roślina jest źródłem pozyskiwania: barwników antocyjanowych, flawonoidów, inozytu, kwasów organicznych,  pektyn, soli mineralnych oraz witamin (C, B1, B2, PP i E). Stosowana w medycynie tradycyjnej; działa jako diuretyn (ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu) oraz napotnie. Uczestniczy w procesach przemiany materii, zapobiegając zaburzeniom w układzie pokarmowym i trawiennym. Jest przeciwutleniaczem. Zmniejsza stres oraz wspomaga działanie układu odpornościowego. Ma działanie odżywczen mineralizujące i witaminizujące. Święże owoce chętnie stosowane są na przetwory.

Jeżyna może być spożywana jako owoc świeży; wchodzi w skład suplementów i preparatów odżywczych wspomagających pracę układów: moczopędnego, odpornościowego, pokarmowego i trawiennego. Do nabycia w sklepie muscle-zone.pl

Brukselka

Informacja

Brukselka (Brassica oleracea) - warzywo z rodziny kapustnych, mające zastosowanie w odżywianiu ze względu na wysoki poziom witaminy C, a także witamin A, K i M (kwasu foliowego). Bogata w składniki mineralne (m.in.: magnez, siarkę, wapń i żelazo) oraz inne substancje aktywne (rutyna, indole). Indole spowalniają przemiany męskiego hormonu płciowego (testosteronu) do estrogenów (żeńskich hormonów płciowych), wpływając na poprawę sylwetki.

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Kalafior

Informacja

Kalafior (Brasicca cauliflora) powszechnie uprawiana roślina z rodziny kapustowatych, której surowcem spożywczym jest kwiatostan. Bogato wyposażony w białko, witaminy C, A, B1 i B2, K oraz sole mineralne (cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, siarki, wapnia i żelaza). Zawiera również karotenoidy oraz szereg związków o działaniu prozdrowotnym. Badania wskazują na coraz częstsze znaczenie kalafiora w profilaktyce leczenia nowotworów.  Ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. W formie sproszkowanej wchodzi w skład odżywek i suplementów w kategorii zdrowie i uroda, dostępnych na www.muscle-zone.pl.

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Fitaza

Informacja

Fitaza (fosfohydrolaza heksafosforanu mio-inozytolu) to enzym fosforolityczny, będący katalizatorem reakcji hydrolizy kwasu fitynowego – niestrawnej, organicznej formy fosforu, która występuje w ziarnach zbóż i nasionach roślin oleistych. Obecność tego enzymu stwierdzono w organizmach roślinnych oraz u niektórych zwierząt, bakterii i grzybów. Organizm ludzki nie wytwarza fitazy, ale udowodniono, że niektóre u niektórych osób (zwłaszcza wegetarian i wegan), w składzie mikroflory jelitowej mogą występować drobnoustroje zdolne do produkcji fitazy.

Fitaza wspomaga rozkład kwasu fitynowego, a dzięki temu zwiększa biodostępność niektórych składników odżywczych oraz minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, miedź oraz żelazo. Ponadto sprzyja poprawie trawienia i redukuje dolegliwości, które mogą towarzyszyć spożywaniu zbóż i roślin strączkowych. W suplementacji raczej nie występuje w postaci monopreparatu. Najczęściej jest jednym ze składników mieszanek zawierających rozmaite enzymy trawienne.

 

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Saccharomyces cerevisiae

Informacja

Saccharomyces cerevisiae – drożdże z gatunku grzybów jednokomórkowych, powszechnie wykorzystywane przez badaczy jako materiał do badań, ze względu na ich niewielkie wymagania środowiskowe. Są również często stosowane w przemyśle spożywczym.

Mają również właściwości prozdrowotne, wskazywane są jako substytut podrobów dla osób stosujących dietę bezmięsną. Są dobrym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Wykazują także korzystny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej, zwiększając funkcjonalność bariery jelitowej.

W suplementach diety oraz lekach stosowane są głównie w celu wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Obecne są także w produktach mających poprawiać jakość skóry, włosów i paznokci, choć obecny stan wiedzy na temat Saccharomyces cerevisiae wskazuje, że działanie wobec tych tkanek jest podyktowane ich wpływem na stan mikrobioty.

Ostatnio na blogu

barki

barki

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Carb back-loading okiem sceptyka

Carb back-loading okiem sceptyka

W jednym z poprzednich artykułów przybliżyłem założenia bazowe koncepcji żywieniowej zwanej „Carb back-loading” (w skrócie: „CBL”) , odnosząc je...

czytaj więcej
Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027