Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Gamma E Mixed Tocopherols Gamma E Mixed Tocopherols

Gamma E Mixed Tocopherols to suplement diety zawierający najlepiej bioprzyswajalną, naturalną formę witaminy E pod postacią d-alfa –tokoferolu oraz kompleks 4 innych tokoferoli (alfa-tokoferol, beta-tokoferol, delta-tokoferol i gamma-tokoferol). Ponadto,  preparat wzbogacono o ekstrakt ligandów z nasion sezamu, który zwiększa całkowite działanie produktu.

Witamina E zwana również „witaminą młodości”, jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów hamujących proces starzenia się komórek organizmu. Witamina E określana jest również grupa związków pochodnych α-tokoferolu (α-, β-, γ-, δ-tokoferole.), o zbliżonej aktywności biologicznej.

Działanie witaminy E
Tokoferole skutecznie ochraniają wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy, które wchodzą w skład błon komórkowych przed działaniem wolnych rodników tlenowych. Niedobór witaminy E może powodować zaburzenia neurologiczne będących rezultatem peroksydacji błon komórkowych neuronów i procesów degeneracyjnych w mózgu, które nasilają się wraz z postępującym procesem starzenia się całego organizmu. Uważa się, że tokoferole mogą redukować ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.

Witaminę E używa się we wspomaganiu leczenia zaburzeń mięśniowych oraz chorób serca, a jej odpowiednie stężenie w organizmie redukuje ryzyko wystąpienia dusznicy bolesnej i zawału serca. Podanie jej bardzo szybko po zawale mięśnia sercowego może zapobiec pogłębianiu się strefy uszkodzenia narządu. Udowodniono również, że tokoferole hamują powstawanie blaszek miażdżycowych i przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, w szczególności skóry. Wydaje się również, że witamina E stymuluje układ immunologiczny, a dzięki temu poprawia odporność.

Siła witaminy E wynika nie tylko z jej właściwości przeciwutleniających, ale także ze zdolności penetracji w głąb bariery lipidowej komórek skóry. Dzięki temu działaniu możliwe jest wzmocnienie i uszczelnienie błony komórkowej, co w konsekwencji przyczynia się do zatrzymania wody i ujędrnienia komórek. Tokoferole znajdują zastosowanie w niezliczonej ilości preparatów kosmetycznych oraz farmaceutycznych. Stosuje się je w produktach do leczenia trądziku, egzemy czy przebarwień skórnych.

Witamina E zmniejsza rozpad erytrocytów, a tym samym ułatwia dostarczanie zawartego w nich tlenu do wszystkich komórek organizmu. Ponadto umacnia i poprawia kurczliwość naczyń krwionośnych oraz obniża krzepliwość krwi, a dzięki temu przyczynia się do zapobiegania chorobom serca i układu krwionośnego.

Niedobór witaminy E może powodować nieprawidłowości w funkcjonowaniu i osłabienie mięśni szkieletowych (dystrofia), rogowacenie i przedwczesne starzenie się skóry oraz upośledzenie gojenia się ran, zaburzenia neurologiczne, osłabienie zdolności koncentracji, stany rozdrażnienia. Niedostateczna ilość tokoferoli jest szczególnie niebezpieczny wśród dzieci, a zwłaszcza noworodków, ponieważ może być przyczyną rozwoju niedokrwistości, zaburzeń wzroku, dysplazji oskrzelowo-płucnej, a także nagłego zgonu.

Niewystarczająca podaż witaminy E powodować może również bezpłodność, osłabienie wzroku, wzrost ryzyka chorób sercowo naczyniowych, infekcyjnych, procesów zapalnych, a także zwiększać ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory. Typowym objawem hipowitaminozy są plamy starcze i przebarwienia na skórze.

Organizm człowieka nie potrafi syntetyzować witaminy E, a dostarczane do ustroju tokoferole gromadzą się głównie w tkance tłuszczowej. Jelitowe wchłanianie witaminy E w dużej mierze zależy od obecności tłuszczów w pożywieniu i zdolności organizmu do ich wchłaniania. Proces ten ulega zaburzeniu w przypadku niedostatecznego wydzielania żółci lub nieprawidłowości w wydzielaniu enzymów trzustkowych. Wśród osób dorosłych deficyt witaminy E najczęściej uwarunkowany jest zaburzeniami wchłaniania tokoferoli, np. w przypadku biegunki tłuszczowej lub też usunięcia części jelita cienkiego.

Inne zaburzenia w których dojść może do niedostatecznego wchłaniania tłuszczów, a co za tym idzie witamin w nich rozpuszczalnych, w tym witaminy K to: celiakia, zespół krótkiego jelita, choroba Leśniowskiego-Crohna. Niedobory witaminy K mogą się również pojawić podczas stosowania restrykcyjnych diet niskotłuszczowych. Na pogorszenie wchłaniania wpływa również światło, powietrze, siarczan żelaza, mrożenie, środki przeczyszczające, estrogen, hormony tarczycy, środki antykoncepcyjne. We wszystkich tych przypadkach pomocna okazuje się suplementacja preparatów o wysokiej jakości, a jednym z nich jest właśnie Gamma E Mixed Tocopherols.

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
Gamma E Mixed Tocopherols Gamma E Mixed Tocopherols 60 kaps.
Life Extension
39,00 zł

Gamma E Mixed Tocopherols 60 kaps.

Magazyn UE

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,91 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Krótki termin ważności:

2019-11-30
Stara cena: 89,00 zł
39,00 zł
1 szt.

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,91 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Naturalny kompleks witaminy E
  • Skutecznie wyrównuje niedobory
  • Ochrania przed stresem oksydacyjnym
  • Wykazuje działanie neuroprotekcyjne
  • Zapobiega miażdżycy i chorobom serca
  • Wspomaga działanie układu odpornościowego
  • Wzmacnia i uszczelnia błony komórkowe

Gamma E Mixed Tocopherols to suplement diety zawierający najlepiej bioprzyswajalną, naturalną formę witaminy E pod postacią d-alfa –tokoferolu oraz kompleks 4 innych tokoferoli (alfa-tokoferol, beta-tokoferol, delta-tokoferol i gamma-tokoferol). Ponadto,  preparat wzbogacono o ekstrakt ligandów z nasion sezamu, który zwiększa całkowite działanie produktu.

Witamina E zwana również „witaminą młodości”, jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów hamujących proces starzenia się komórek organizmu. Witamina E określana jest również grupa związków pochodnych α-tokoferolu (α-, β-, γ-, δ-tokoferole.), o zbliżonej aktywności biologicznej.

Działanie witaminy E
Tokoferole skutecznie ochraniają wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy, które wchodzą w skład błon komórkowych przed działaniem wolnych rodników tlenowych. Niedobór witaminy E może powodować zaburzenia neurologiczne będących rezultatem peroksydacji błon komórkowych neuronów i procesów degeneracyjnych w mózgu, które nasilają się wraz z postępującym procesem starzenia się całego organizmu. Uważa się, że tokoferole mogą redukować ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.

Witaminę E używa się we wspomaganiu leczenia zaburzeń mięśniowych oraz chorób serca, a jej odpowiednie stężenie w organizmie redukuje ryzyko wystąpienia dusznicy bolesnej i zawału serca. Podanie jej bardzo szybko po zawale mięśnia sercowego może zapobiec pogłębianiu się strefy uszkodzenia narządu. Udowodniono również, że tokoferole hamują powstawanie blaszek miażdżycowych i przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, w szczególności skóry. Wydaje się również, że witamina E stymuluje układ immunologiczny, a dzięki temu poprawia odporność.

Siła witaminy E wynika nie tylko z jej właściwości przeciwutleniających, ale także ze zdolności penetracji w głąb bariery lipidowej komórek skóry. Dzięki temu działaniu możliwe jest wzmocnienie i uszczelnienie błony komórkowej, co w konsekwencji przyczynia się do zatrzymania wody i ujędrnienia komórek. Tokoferole znajdują zastosowanie w niezliczonej ilości preparatów kosmetycznych oraz farmaceutycznych. Stosuje się je w produktach do leczenia trądziku, egzemy czy przebarwień skórnych.

Witamina E zmniejsza rozpad erytrocytów, a tym samym ułatwia dostarczanie zawartego w nich tlenu do wszystkich komórek organizmu. Ponadto umacnia i poprawia kurczliwość naczyń krwionośnych oraz obniża krzepliwość krwi, a dzięki temu przyczynia się do zapobiegania chorobom serca i układu krwionośnego.

Niedobór witaminy E może powodować nieprawidłowości w funkcjonowaniu i osłabienie mięśni szkieletowych (dystrofia), rogowacenie i przedwczesne starzenie się skóry oraz upośledzenie gojenia się ran, zaburzenia neurologiczne, osłabienie zdolności koncentracji, stany rozdrażnienia. Niedostateczna ilość tokoferoli jest szczególnie niebezpieczny wśród dzieci, a zwłaszcza noworodków, ponieważ może być przyczyną rozwoju niedokrwistości, zaburzeń wzroku, dysplazji oskrzelowo-płucnej, a także nagłego zgonu.

Niewystarczająca podaż witaminy E powodować może również bezpłodność, osłabienie wzroku, wzrost ryzyka chorób sercowo naczyniowych, infekcyjnych, procesów zapalnych, a także zwiększać ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory. Typowym objawem hipowitaminozy są plamy starcze i przebarwienia na skórze.

Organizm człowieka nie potrafi syntetyzować witaminy E, a dostarczane do ustroju tokoferole gromadzą się głównie w tkance tłuszczowej. Jelitowe wchłanianie witaminy E w dużej mierze zależy od obecności tłuszczów w pożywieniu i zdolności organizmu do ich wchłaniania. Proces ten ulega zaburzeniu w przypadku niedostatecznego wydzielania żółci lub nieprawidłowości w wydzielaniu enzymów trzustkowych. Wśród osób dorosłych deficyt witaminy E najczęściej uwarunkowany jest zaburzeniami wchłaniania tokoferoli, np. w przypadku biegunki tłuszczowej lub też usunięcia części jelita cienkiego.

Inne zaburzenia w których dojść może do niedostatecznego wchłaniania tłuszczów, a co za tym idzie witamin w nich rozpuszczalnych, w tym witaminy K to: celiakia, zespół krótkiego jelita, choroba Leśniowskiego-Crohna. Niedobory witaminy K mogą się również pojawić podczas stosowania restrykcyjnych diet niskotłuszczowych. Na pogorszenie wchłaniania wpływa również światło, powietrze, siarczan żelaza, mrożenie, środki przeczyszczające, estrogen, hormony tarczycy, środki antykoncepcyjne. We wszystkich tych przypadkach pomocna okazuje się suplementacja preparatów o wysokiej jakości, a jednym z nich jest właśnie Gamma E Mixed Tocopherols.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Witamina E (d-alfa tokoferol)45IU150%
Mieszanina tokoferoli360 mg*
Gamma tokoferol178 - 244 mg*
Delta tokoferol65 - 98 mg*
Alpha tokoferol27 - 39 mg*
Beta tokoferol< 16 mg*
Ekstrakt lignanów z nasion sezamu20 mg*

Pozostałe składniki

Żelatyna, Gliceryna, Średniołańcuchowe Trójglicerydy, Woda Destylowana, Olej Słonecznikowy, Estrakt z Rozmarynu

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Jarrow Formulas
89,00 zł

L-Teanina w formie rozpuszczalnych gum do żucia. Dla dzieci od 8 roku życia. Działa łagodnie uspokajająco.

Kupuję
Jarrow Formulas
79,00 zł

Kompleks bioaktywnych, koenzymatycznych witamin B6, B9 i B12. Metylokobalamina, metylofolian i 5-fosforan pirydoksalu.

Kupuję
Seeking Health
79,00 zł

Zawiera niemetylowaną postać witaminy B12 (hydroksykobalamina); uczestniczy w metabolizmie homocysteiny.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Kompleks witamin i minerałów wspierający zachowanie homeostazy. Aż 3 formuły zwiększające biodostępność.

Kupuję
Scitec
59,00 zł

Kompleks witaminowy-minerałowy o bardzo dobrej przyswajalności. Polecany dla sportowców.

Kupuję
Now Foods
79,00 zł

Pomaga zachować prawidłową budowę układu kostno-szkieletowego oraz poprawia kondycję stawów.

Kupuję

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Ostatnio na blogu

barki

barki

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Carb back-loading okiem sceptyka

Carb back-loading okiem sceptyka

W jednym z poprzednich artykułów przybliżyłem założenia bazowe koncepcji żywieniowej zwanej „Carb back-loading” (w skrócie: „CBL”) , odnosząc je...

czytaj więcej
Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027