Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Co-Enzyme B-Complex Co-Enzyme B-Complex

Now Foods Co-Enzyme-B-Complex to preparat złożony, zawierający kompleks witamin z grupy B, witaminę C, koenzym Q10, kwas alfa-liponowy, cholinę oraz betainę. Suplement diety występuje w postaci tabletek powlekanych, odpornych na działanie soków żołądkowych i uwalniających substancje czynne w jelicie, zapewniając optymalną przyswajalność. Łącznym działaniem związków obecnych w preparacie jest optymalizacja funkcjonowania układu nerwowego, ochrona antyoksydacyjna i regulacja procesów metabolicznych.

Kompleks witamin z grupy B, w którego skład wchodzi tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, B8 (inozytol), B9, B10 (PABA) B12, biotyna oraz kwas pantotenowy, ma fundamentalne znaczenie w prawidłowym prawidłowe funkcjonowaniu układu nerwowego i optymalizacji procesów energetycznych w organizmie.

Tiamina (witamina B1) w postaci pirofosforanu tiaminy (TPP), pełni funkcje enzymatyczne w przemianach węglowodanów, bierze udział w procesach neurofizjologicznych oraz energetycznych. Warunkuje prawidłową syntezę acetylocholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za funkcje poznawcze i pamięciowe.

Ryboflawina (witamina B2) jest najważniejszą witaminą z grupy B. Jako kofaktory: 5’-monofosforan ryboflawiny (FMN) i jej dinukleotyd (FAD), wchodzi w skład flawoprotein – kluczowych białek enzymatycznych w procesach wytwarzania energii w łańcuchu komórkowym, przemianach węglowodanów, białek i lipidów oraz w procesach oksydoredukcyjnych.

Niacyna (witamina B3/PP) jest zbiorczą nazwą dla kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Niacyna jest konieczna dla optymalnej pracy mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz syntezy hormonów płciowych. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając poziom niekorzystnej frakcji LDL i cholesterolu całkowitego.

Kwas pantotenowy (witamina B5) jest prekursorem w syntezie koenzymu A (CoA), uniwersalnego przenośnika grup acylowych w szlakach biochemicznych. Wpływa na prawidłowy metabolizm białek, cukrów i lipidów, działa też pozytywnie na sprawność umysłową, stan skóry i błon śluzowych.

Pirydoksyna (witamina B6) funkcjonuje jako grupa prostetyczna wielu enzymów uczestniczących w procesach metabolicznych, m.in. przemianie aminokwasów, neurotransmiterów (dopaminy, serotoniny, noradrenaliny). Jej niedobór skutkuje do przedwczesnym starzeniem się neuronów i zmianami neurologicznymi.

Biotyna (witamina B7/H) jest produkowana przez bakterie jelitowe. Stanowi grupę prostetyczną enzymów (m.in. karboksylaz). Reakcje karboksylacji są kluczowymi reakcjami w glukoneogenezie, syntezie kwasów tłuszczowych i cyklu Krebsa. Przemiana biotyny w jej aktywną formę zachodzi w obecności magnezu.

Inozytol (witamina B8) to substancja lipotropowa, chroniąca przed odkładaniem się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie. Jest głównym składnikiem lecytyny, błon komórek nerwowych, i tzw. przekaźników drugorzędowych – IP3 i DAG, które umożliwiają przekazywanie informacji chemicznej w komórkach.

Kwas foliowy (witamina B9/B11) w postaci aktywnej, kwasu lewomefolinowego (5-MTHF), reguluje wzrost komórek, uczestniczy m.in. w syntezie neuroprzekaźników oraz metylacji homocysteiny do metioniny, zmniejszając jej poziom w organizmie. Podwyższony poziom homocysteiny generuje stres oksydacyjny i prowadzi do wyczerpania zasobów glutationu. Oprócz tego, zbyt wysokie stężenie homocysteiny może przyczyniać się do wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i chorób neurodegeneracyjnych, depresji oraz nowotworów

PABA (kwas p-aminobenzoesowy, witamina B10) jest aminokwasem niebiałkowym, stanowi metabolit kwasu foliowego (wchodząc w skład kwasu tetrahydrofoliowego). Jako koenzym, jest niezbędny do reakcji metylacji homocysteiny oraz do syntezy elementów składowych DNA.

Kobalamina (witamina B12) reguluje wytwarzanie erytrocytów, chroniąc przed wystąpieniem anemii. Podobnie jak witaminy B9 i B10, bierze udział w reakcjach metylacji homocysteiny. Jest też niezbędna do powstawania osłonki mielinowej i ogólnego prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Witamina C tworzy w organizmie odwracalny układ utleniająco-redukujący. Ma zdolność reagowania z wolnymi rodnikami tlenowymi i anionami nadtlenkowymi, redukując stres oksydacyjny i stany zapalne w organizmie. Uczestniczy też w licznych reakcjach biochemicznych, m.in. w metabolizmie lipidów, biosyntezie kolagenu, hormonów, transmiterów, amin katecholowych czy prostaglandyn. Sprzyja uszczelnianiu naczyń krwionośnych i regeneracji skóry, a także stymuluje układ immunologiczny.

Betaina, (trimetyloglicyna, TMG) to naturalnie występująca w organizmie substancja, pochodna aminokwasu glicyny. Po raz pierwszy wykryto ją buraku cukrowym (Beta vulgaris). Dzięki obecności w strukturze betainy trzech grup metylowych, uczestniczy ona w reakcji remetylacji homocysteiny do metioniny, a co za tym idzie - zmniejszaniu jej poziomu w organizmie. Cholina, foliany i witamina B12 wzmacniają działanie betainy.

Kwas alfa-liponowy (ALA) wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, neutralizując szkodliwe wolne rodniki zarówno w środowisku wodnym jak i tłuszczowym. Ponadto wykazuje zdolność do zwiększania wrażliwości komórek na insulinę, co jest pożądanym działaniem dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2 i insulinooporność. ALA działa ochronnie na wątrobę poprzez zwiększanie w organizmie poziom cysteiny, aminokwasu siarkowego, wykorzystywanego do syntezy glutationu.

Cholina, jako składnik fosfatydylocholiny, należy do czynników lipotropowych. Poprawia zdolności detoksykacyjne i metabolizm wątroby. Stymulując retencję L-karnityny, cholina wpływa na wzrost wydolności fizycznej. Ponadto wchodzi w skład błon komórkowych i jest niezbędna do wytwarzania osłonek mielinowych komórek nerwowych., chroniąc neurony i zapewniając optymalne przewodzenie impulsów.

Koenzym Q10 to substancja obecna we wszystkich komórkach, najobficiej w mitochondriach, - organellach wytwarzających energię. Jest niezbędnym elementem łańcucha oddechowego, w którym powstaje ATP – podstawowe źródło energii dla komórek. Koenzym Q10 jest też niezwykle silnym antyoksydantem. Chroni białka, lipidy i DNA przed oksydacyjnymi modyfikacjami. Spowalnia procesy starzenia się i neurodegeneracyjne. Działa także pośrednio, regulując przeciwutleniającą aktywność witaminy E.

Podsumowując, Now Foods Co-Enzyme-B-Complex to unikalna kompozycja witamin i substancji wspomagających procesy antyoksydacyjne oraz warunkujących optymalną pracę układu nerwowego. Suplement jest polecany dla kobiet i mężczyzn, w celu uzupełnienia niedoborów witamin z grupy B, redukcji zmęczenia i stresu, dla osób aktywnych umysłowo i fizycznie, w celu ogólnego wzmocnienia organizmu.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Co-Enzyme B-Complex Co-Enzyme B-Complex 60 kaps.
NOW FOODS
69,00 zł

Co-Enzyme B-Complex 60 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wzbogacony o kwas alfa-liponowy i koenzym Q10
  • Optymalizacja procesów energetycznych
  • Wspomaganie pracy układu nerwowego
  • Profilaktyka chorób układu krążenia
  • Stymulacja układu odpornościowego
  • Regulacja procesów metabolicznych
  • Spowolnienie procesów starzenia się
  • Sprzyja budowie masy mięśniowej
  • Zmniejszenie stanów depresyjnych
  • Kontrola poziomu cukru we krwi
  • Obniżenie poziomu homocysteiny
  • Neutralizacja wolnych rodników
  • Poprawa wrażliwości na insulinę
  • Korzystny wpływ na stan skóry
  • Poprawa wydolności fizycznej
  • Ochrona białek, lipidów, DNA
  • Wsparcie i ochrona wątroby
  • Redukcja stanów zapalnych
  • Regeneracja organizmu
  • Wzrost koncentracji

Now Foods Co-Enzyme-B-Complex to preparat złożony, zawierający kompleks witamin z grupy B, witaminę C, koenzym Q10, kwas alfa-liponowy, cholinę oraz betainę. Suplement diety występuje w postaci tabletek powlekanych, odpornych na działanie soków żołądkowych i uwalniających substancje czynne w jelicie, zapewniając optymalną przyswajalność. Łącznym działaniem związków obecnych w preparacie jest optymalizacja funkcjonowania układu nerwowego, ochrona antyoksydacyjna i regulacja procesów metabolicznych.

Kompleks witamin z grupy B, w którego skład wchodzi tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, B8 (inozytol), B9, B10 (PABA) B12, biotyna oraz kwas pantotenowy, ma fundamentalne znaczenie w prawidłowym prawidłowe funkcjonowaniu układu nerwowego i optymalizacji procesów energetycznych w organizmie.

Tiamina (witamina B1) w postaci pirofosforanu tiaminy (TPP), pełni funkcje enzymatyczne w przemianach węglowodanów, bierze udział w procesach neurofizjologicznych oraz energetycznych. Warunkuje prawidłową syntezę acetylocholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za funkcje poznawcze i pamięciowe.

Ryboflawina (witamina B2) jest najważniejszą witaminą z grupy B. Jako kofaktory: 5’-monofosforan ryboflawiny (FMN) i jej dinukleotyd (FAD), wchodzi w skład flawoprotein – kluczowych białek enzymatycznych w procesach wytwarzania energii w łańcuchu komórkowym, przemianach węglowodanów, białek i lipidów oraz w procesach oksydoredukcyjnych.

Niacyna (witamina B3/PP) jest zbiorczą nazwą dla kwasu nikotynowego i nikotynamidu. Niacyna jest konieczna dla optymalnej pracy mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz syntezy hormonów płciowych. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając poziom niekorzystnej frakcji LDL i cholesterolu całkowitego.

Kwas pantotenowy (witamina B5) jest prekursorem w syntezie koenzymu A (CoA), uniwersalnego przenośnika grup acylowych w szlakach biochemicznych. Wpływa na prawidłowy metabolizm białek, cukrów i lipidów, działa też pozytywnie na sprawność umysłową, stan skóry i błon śluzowych.

Pirydoksyna (witamina B6) funkcjonuje jako grupa prostetyczna wielu enzymów uczestniczących w procesach metabolicznych, m.in. przemianie aminokwasów, neurotransmiterów (dopaminy, serotoniny, noradrenaliny). Jej niedobór skutkuje do przedwczesnym starzeniem się neuronów i zmianami neurologicznymi.

Biotyna (witamina B7/H) jest produkowana przez bakterie jelitowe. Stanowi grupę prostetyczną enzymów (m.in. karboksylaz). Reakcje karboksylacji są kluczowymi reakcjami w glukoneogenezie, syntezie kwasów tłuszczowych i cyklu Krebsa. Przemiana biotyny w jej aktywną formę zachodzi w obecności magnezu.

Inozytol (witamina B8) to substancja lipotropowa, chroniąca przed odkładaniem się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie. Jest głównym składnikiem lecytyny, błon komórek nerwowych, i tzw. przekaźników drugorzędowych – IP3 i DAG, które umożliwiają przekazywanie informacji chemicznej w komórkach.

Kwas foliowy (witamina B9/B11) w postaci aktywnej, kwasu lewomefolinowego (5-MTHF), reguluje wzrost komórek, uczestniczy m.in. w syntezie neuroprzekaźników oraz metylacji homocysteiny do metioniny, zmniejszając jej poziom w organizmie. Podwyższony poziom homocysteiny generuje stres oksydacyjny i prowadzi do wyczerpania zasobów glutationu. Oprócz tego, zbyt wysokie stężenie homocysteiny może przyczyniać się do wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i chorób neurodegeneracyjnych, depresji oraz nowotworów

PABA (kwas p-aminobenzoesowy, witamina B10) jest aminokwasem niebiałkowym, stanowi metabolit kwasu foliowego (wchodząc w skład kwasu tetrahydrofoliowego). Jako koenzym, jest niezbędny do reakcji metylacji homocysteiny oraz do syntezy elementów składowych DNA.

Kobalamina (witamina B12) reguluje wytwarzanie erytrocytów, chroniąc przed wystąpieniem anemii. Podobnie jak witaminy B9 i B10, bierze udział w reakcjach metylacji homocysteiny. Jest też niezbędna do powstawania osłonki mielinowej i ogólnego prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Witamina C tworzy w organizmie odwracalny układ utleniająco-redukujący. Ma zdolność reagowania z wolnymi rodnikami tlenowymi i anionami nadtlenkowymi, redukując stres oksydacyjny i stany zapalne w organizmie. Uczestniczy też w licznych reakcjach biochemicznych, m.in. w metabolizmie lipidów, biosyntezie kolagenu, hormonów, transmiterów, amin katecholowych czy prostaglandyn. Sprzyja uszczelnianiu naczyń krwionośnych i regeneracji skóry, a także stymuluje układ immunologiczny.

Betaina, (trimetyloglicyna, TMG) to naturalnie występująca w organizmie substancja, pochodna aminokwasu glicyny. Po raz pierwszy wykryto ją buraku cukrowym (Beta vulgaris). Dzięki obecności w strukturze betainy trzech grup metylowych, uczestniczy ona w reakcji remetylacji homocysteiny do metioniny, a co za tym idzie - zmniejszaniu jej poziomu w organizmie. Cholina, foliany i witamina B12 wzmacniają działanie betainy.

Kwas alfa-liponowy (ALA) wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, neutralizując szkodliwe wolne rodniki zarówno w środowisku wodnym jak i tłuszczowym. Ponadto wykazuje zdolność do zwiększania wrażliwości komórek na insulinę, co jest pożądanym działaniem dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2 i insulinooporność. ALA działa ochronnie na wątrobę poprzez zwiększanie w organizmie poziom cysteiny, aminokwasu siarkowego, wykorzystywanego do syntezy glutationu.

Cholina, jako składnik fosfatydylocholiny, należy do czynników lipotropowych. Poprawia zdolności detoksykacyjne i metabolizm wątroby. Stymulując retencję L-karnityny, cholina wpływa na wzrost wydolności fizycznej. Ponadto wchodzi w skład błon komórkowych i jest niezbędna do wytwarzania osłonek mielinowych komórek nerwowych., chroniąc neurony i zapewniając optymalne przewodzenie impulsów.

Koenzym Q10 to substancja obecna we wszystkich komórkach, najobficiej w mitochondriach, - organellach wytwarzających energię. Jest niezbędnym elementem łańcucha oddechowego, w którym powstaje ATP – podstawowe źródło energii dla komórek. Koenzym Q10 jest też niezwykle silnym antyoksydantem. Chroni białka, lipidy i DNA przed oksydacyjnymi modyfikacjami. Spowalnia procesy starzenia się i neurodegeneracyjne. Działa także pośrednio, regulując przeciwutleniającą aktywność witaminy E.

Podsumowując, Now Foods Co-Enzyme-B-Complex to unikalna kompozycja witamin i substancji wspomagających procesy antyoksydacyjne oraz warunkujących optymalną pracę układu nerwowego. Suplement jest polecany dla kobiet i mężczyzn, w celu uzupełnienia niedoborów witamin z grupy B, redukcji zmęczenia i stresu, dla osób aktywnych umysłowo i fizycznie, w celu ogólnego wzmocnienia organizmu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina C (Askorbinian magnezu)60 mg67%
Tiamina (Wit. B-1) (jako tiaminy HCl i kokarboksylaza)50 mg4167%
Ryboflawina (jako ryboflawina i ryboflawino-5-fosforan sodu)50 mg3846%
Niacyna (Wit. B3) (jako heksanikotynian inozytolu i NAD trójwodny)100 mg625%
Witamina B6 (HCl pirydoksyny i P-5-P monohydrat)50 mg2941%
Foliany (Kwas foliowy)400 mcg167%
Witamina B12 (Metylokobalamina i 5-deoksy-5-adenozylokobalamina )250 mcg10417%
Biotyna300 mcg3333%
Kwas pantotenowy (Wit. B-5) (Pantotenian wapnia i pantetyna)50 mg10000%
Cholina (jako dwuwinian choliny)25 mg5%
Betaina50 mg-
Kwas alfa-liponowy50 mg-
PABA (Kwas para-aminobenzoesowy)25 mg-
Inozytol(jako heksanikotynian inozytolu, heksafosforan inozytolu i inozytol)30 mg-
CoQ10 (Koenzym Q10)10 mg-

Pozostałe składniki

Celuloza (kapsułka), proszek celulozowy, kwaas stearynowy (pochodzenia roślinnego), krzemionka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Omega-7 210mg
Omega-7 210mg
DOCTOR'S BEST

Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego; zmniejsza ryzyko rozwoju chorób metabolicznych.

129,00 zł
więcej
Resveratrol
Resveratrol
PURE

Preparat ułatwiający usuwanie toksyn z organizmu. Opóźnia procesy starzenia oraz wzmacnia odportność.

99,00 zł
więcej
Erekton
Erekton
OLIMP

Suplement diety zwiększający poziom testosteronu, podnoszący libido oraz poprawiający wytrzymałość.

47,00 zł
więcej
4 Glory
4 Glory
SPARTA NUTRITION

Jeden z potencjalnie najlepszych prohormonów. Efektywne wsparcie gospodarki testosteronu w organizmie.

269,00 zł
więcej
Magnesium Taurate
Magnesium Taurate
DOUGLAS

Taurynian magnezu w tabletkach. Reguluje kurczliwość serca i wspiera działanie układu krążenia.

79,00 zł
więcej
Tart Cherry with CherryPURE
Tart Cherry with CherryPURE
LIFE EXTENSION

Źródło bioaktywnych przeciwutleniaczy i antocyjanów; wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego.

95,00 zł
więcej

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Fosforan sodu

Informacja

Fosforan sodu - pojedyncza molekuła fosforu i sodu (makroelementów). Sód uczestniczy w stabilizacji gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu oraz stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową i ciśnienie tętnicze krwi. Fosfor jest budulcem kośćca gwarantującym prawidłowy rozwój kwasów nukleinowych i tkanki mózgowej. Odgrywa kluczową rolę w produkcji energii (folaryzacja), jest niezbędny do syntezy związków wysokoenergetycznych (m.in. fosfokreatyny). Jest składnikiem preparatów okołotreningowych, mineralnych i witaminowo-mineralnych dostępnych na www.muscle-zone.pl Dawkowanie: indywidualne zależne od zapotrzebowania, czasu wysiłku, oraz strat energii w czasie wysiłku

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Betaina bezwodna (TMG) (N,N,N-Trimetyloglicyna)

Informacja

Betaina (N,N,N-Trimetyloglicyna, TMG) jest  metylową pochodną glicyny biorącą udział w przekształcaniu homocysteiny w metioninę. Jest obecna w pożywieniu roślinnym i wytwarzana przez organizm  w wątrobie lub nerkach. W medycynie stosowana w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego i trawiennego oraz w hiperhomocysteinemii. W suplementach diety podnoszących poziom homocysteiny stosowana łącznie z glikocyjaminą, wpływa pośrednio na syntezę endogenną kreatyny. Na rynku suplementów brak monopreparatu zawierającego betainę. Dostępna w stackach kreatynowych i suplementach oczyszczających organizm z toksyn.

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Kwas para-aminobenzoesowy

Informacja

Kwas para-aminobenzoesowy (PABA) jest rozpuszczalny w wodzie, wchodzi w skład kompleksu witaminy B. Syntetyzowany w organizmie. Uczestniczy w przemianach energetycznych (metabolizmie) białek. Stosowany w maściach zapobiega nadmiernemu opalaniu, chroniąc przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wpływa korzystnie na stan skóry i owłosienie. Według ostatnich badań w połączeniu z kwasem foliowym pozwala na  przywrócenie siwym włosom koloru naturalnego. Syntetyzowany w organizmie. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: drożdże piwne, kiełki pszenicy, otręby, pełne ziarna i ryż oraz produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba i nerki.

Dawkowanie – brak ścisłych norm dawki dziennej

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Koenzym Q10

Informacja

Koenzym Q10 (ubichinon) jest fizjologicznym antyoksydantem, rozpuszczalnym w tłuszczach. Bierze czynny udział w procesie energetycznym tworzenia ATP. Synteza wewnątrzustrojowa wymaga obecności witamin z grupy B i pierwiastków śladowych, jej nasilenie następuje pod wpływem ciężkich treningów wysiłkowych lub pod działaniem stresu. Stwierdzono korzystne działanie koenzymu Q10 na układ krążenia, profil lipidowy (obniżanie poziomu LDL) oraz obniżenia ryzyka chorób serca. Obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie rozpoczyna się po przekroczeniu 35 roku życia, stąd należy go uzupełniać poprzez preparaty dostępne w kosmetykach (działanie zewnętrzne na skórę) oraz suplementy diety intensyfikujące wytwarzanie energii (dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych), a także w postaci monopreparatu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 10 – 90 mg/24h

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>