Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • NOW FOODS Probiotic-10 + Inulin 24 packs
  • NOW FOODS Probiotic-10 + Inulin 24 packs
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • NOW FOODS Probiotic-10 + Inulin 24 packs
  • NOW FOODS Probiotic-10 + Inulin 24 packs
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • NOW FOODS Probiotic-10 + Inulin 24 packs
  • NOW FOODS Probiotic-10 + Inulin 24 packs
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Probiotic-10 + Inulin Probiotic-10 + Inulin

Now Foods Probiotic-10 to suplement diety zawierający połączenie 10 szczepów bakterii probiotycznych i prebiotyczną inulinę.

Bakterie probiotyczne – połączenie 10 szczepów bakterii z rodzin Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Wykazują pozytywny wpływ na normalizowanie składu mikrobiomu jelitowego, dzięki poprawie stosunku ilości bakterii pozytywnych do chorobotwórczych.

Inulina (FOS) – fruktooligosacharyd, błonnik odżywiający bakterie jelitowe. Obficie występuje w cykorii, karczochu, topinamburze.

Czym są probiotyki?
By szczep bakterii mógł nosić miano probiotyku, musi spełnić kilka założeń. Po pierwsze musi wykazywać korzystne działanie na zdrowie człowieka, potwierdzone badaniami naukowymi i jednocześnie nie wykazywać działania patogennego. Musi być także oporny na działanie kwasu żołądkowego i żółci, by mógł dotrzeć do jelita grubego, gdyż dopiero tam jest w stanie wykazać jakiekolwiek działanie.

Bakterie probiotyczne po dotarciu na miejsce mogą przyłączać się do odpowiednich receptorów w nabłonkach jelita. Jednym z pozytywnych aspektów jest konkurencja o te receptory, bakteria probiotyczna może zajmować receptory nie dopuszczając do nich patogenów, takich jak Escherichia Coli czy Salmonella Typhimurium.

Kolejną ważną właściwością jest zdolność do produkcji substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, jak kwasy organiczne, nadtlenek wodoru czy bakteriocyny. Dzięki temu mogą nie tylko nie dopuszczać szkodliwych bakterii do działania przy receptorach nabłonkowych, ale i inicjować ich śmierć.

Znaczenie prebiotyków
Probiotyk i prebiotyk to często mylone ze sobą pojęcia, jednak ich funkcje są zgoła odmienne. Probiotyki to organizmy żywe, które mogą kolonizować układ pokarmowy, a prebiotyki to jedynie pożywienie dla bakterii.

Badania pokazują, że już samo zapewnienie odpowiedniej podaży prebiotyków może przyczynić się do poprawy składu mikrobiomu. Natomiast zastosowanie ich jako dodatek do probiotyków pozwala nasilić ich działanie i dodatkowo wesprzeć odbudowę zdrowego ekosystemu w jelicie.

Odporność pochodzi z jelita
Zapewne większość z Was słyszała to hasło. Okazuje się, że jest w nim dużo prawdy, gdyż aktywność bakterii jelitowej znacznie wpływa na produkcję cytokin zapalnych. Przyłączanie do TLR (toll-like receptors) skutkuje inicjacją produkcji komórek układu odpornościowego, a to jakie to będą komórki zależy od szczepu bakterii. Bazując na wynikach badań, bakterie patogenne mogą zwiększać ilość czynników zapalnych takich jak np. TNF alfa, natomiast bakterie probiotyczne odwracają ten efekt.

Regulacja pracy jelit i trawienia
W obecnych czasach ciężko znaleźć osobę, która miałaby idealny skład mikrobiomu. Powodem częstych zaburzeń jest powszechność stosowania antybiotyków, porody przez cesarskie cięcia, mały udział produktów fermentowanych w diecie oraz wysoko przetworzona żywność.

Osoby z nieprawidłowym stosunkiem bakterii narażone są na częstsze występowanie biegunek lub zaparć oraz wzdęć, co wiąże się z wieloma nieprzyjemnościami. Potencjalnym skutkiem może być także gorsza przyswajalność składników odżywczych z jedzenia, co może skutkować niedożywieniem nawet gdy dostarczamy teoretycznie odpowiednią ilość jedzenia.

Prozdrowotne bakterie mogą także odżywiać nas w sposób bezpośredni, gdyż mogą produkować liczne substancje pozytywnie wpływające na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich wymienić można niektóre witaminy z grupy B, popularną ostatnio witaminę K2, czy też sprzężony kwas alfa-linolowy (CLA) znany ze swoich właściwości odchudzających.

Now Foods Probiotic-10 polecany jest osobom, które uskarżają się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dyskomfort jelitowy lub kiepską odporność na infekcje. Może być także pomocny po skończeniu kuracji antybiotykowej lub w jej trakcie, by minimalizować skutki uboczne.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Probiotic-10 + Inulin Probiotic-10 + Inulin 24 sasz.
NOW FOODS
70,00 zł

Probiotic-10 + Inulin 24 sasz.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,58 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,58 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Aż 10 różnych szczepów bakterii
  • Efektywna dawka w porcji
  • Wsparcie pracy jelit
  • Poprawa stanu mikrobiomu
  • Może wspierać pracę układu odpornościowego
  • Połączenie probiotyków i prebiotyku
  • Wsparcie dla trawienia
  • Może poprawiać zdrowie ogólne
  • Przyczynia się do detoksyfikacji organizmu
  • Szczepy bakterii Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus

Now Foods Probiotic-10 to suplement diety zawierający połączenie 10 szczepów bakterii probiotycznych i prebiotyczną inulinę.

Bakterie probiotyczne – połączenie 10 szczepów bakterii z rodzin Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Wykazują pozytywny wpływ na normalizowanie składu mikrobiomu jelitowego, dzięki poprawie stosunku ilości bakterii pozytywnych do chorobotwórczych.

Inulina (FOS) – fruktooligosacharyd, błonnik odżywiający bakterie jelitowe. Obficie występuje w cykorii, karczochu, topinamburze.

Czym są probiotyki?
By szczep bakterii mógł nosić miano probiotyku, musi spełnić kilka założeń. Po pierwsze musi wykazywać korzystne działanie na zdrowie człowieka, potwierdzone badaniami naukowymi i jednocześnie nie wykazywać działania patogennego. Musi być także oporny na działanie kwasu żołądkowego i żółci, by mógł dotrzeć do jelita grubego, gdyż dopiero tam jest w stanie wykazać jakiekolwiek działanie.

Bakterie probiotyczne po dotarciu na miejsce mogą przyłączać się do odpowiednich receptorów w nabłonkach jelita. Jednym z pozytywnych aspektów jest konkurencja o te receptory, bakteria probiotyczna może zajmować receptory nie dopuszczając do nich patogenów, takich jak Escherichia Coli czy Salmonella Typhimurium.

Kolejną ważną właściwością jest zdolność do produkcji substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, jak kwasy organiczne, nadtlenek wodoru czy bakteriocyny. Dzięki temu mogą nie tylko nie dopuszczać szkodliwych bakterii do działania przy receptorach nabłonkowych, ale i inicjować ich śmierć.

Znaczenie prebiotyków
Probiotyk i prebiotyk to często mylone ze sobą pojęcia, jednak ich funkcje są zgoła odmienne. Probiotyki to organizmy żywe, które mogą kolonizować układ pokarmowy, a prebiotyki to jedynie pożywienie dla bakterii.

Badania pokazują, że już samo zapewnienie odpowiedniej podaży prebiotyków może przyczynić się do poprawy składu mikrobiomu. Natomiast zastosowanie ich jako dodatek do probiotyków pozwala nasilić ich działanie i dodatkowo wesprzeć odbudowę zdrowego ekosystemu w jelicie.

Odporność pochodzi z jelita
Zapewne większość z Was słyszała to hasło. Okazuje się, że jest w nim dużo prawdy, gdyż aktywność bakterii jelitowej znacznie wpływa na produkcję cytokin zapalnych. Przyłączanie do TLR (toll-like receptors) skutkuje inicjacją produkcji komórek układu odpornościowego, a to jakie to będą komórki zależy od szczepu bakterii. Bazując na wynikach badań, bakterie patogenne mogą zwiększać ilość czynników zapalnych takich jak np. TNF alfa, natomiast bakterie probiotyczne odwracają ten efekt.

Regulacja pracy jelit i trawienia
W obecnych czasach ciężko znaleźć osobę, która miałaby idealny skład mikrobiomu. Powodem częstych zaburzeń jest powszechność stosowania antybiotyków, porody przez cesarskie cięcia, mały udział produktów fermentowanych w diecie oraz wysoko przetworzona żywność.

Osoby z nieprawidłowym stosunkiem bakterii narażone są na częstsze występowanie biegunek lub zaparć oraz wzdęć, co wiąże się z wieloma nieprzyjemnościami. Potencjalnym skutkiem może być także gorsza przyswajalność składników odżywczych z jedzenia, co może skutkować niedożywieniem nawet gdy dostarczamy teoretycznie odpowiednią ilość jedzenia.

Prozdrowotne bakterie mogą także odżywiać nas w sposób bezpośredni, gdyż mogą produkować liczne substancje pozytywnie wpływające na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich wymienić można niektóre witaminy z grupy B, popularną ostatnio witaminę K2, czy też sprzężony kwas alfa-linolowy (CLA) znany ze swoich właściwości odchudzających.

Now Foods Probiotic-10 polecany jest osobom, które uskarżają się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dyskomfort jelitowy lub kiepską odporność na infekcje. Może być także pomocny po skończeniu kuracji antybiotykowej lub w jej trakcie, by minimalizować skutki uboczne.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 24 saszetekPorcja jednorazowa: 1 saszetkaIlość porcji w opakowaniu: 24
w 1 saszetcęzawartość%ZDS
Kalorie5
Węglowodany3 g1%*
Błonnik pokarmowy2 g8%*
Probiotyki - Unikalna mieszanka 10 szczepów bakterii probiotycznych10 miliardów organizmów
Lactobacillus acidophilus (La-14)
Bifidobacterium lactis (Bl-04)
Lactobacillus plantarum (Lp-115)
Bifidobacterium longum (Bl-05)
Lactobacillus rhamnosus (Lr-32)
Streptococcis thermophilus (St-21)
Lactobacillus paracasei (Lpc-37)
BIfidobacterium breve (Bb-03)
Lactobacillus salivarius (Ls-33)
Lactobacillus casei (Lc-11)
Organiczna Inulina (FOS)2 g

Pozostałe składniki

Maltodekstryna Ryżowa i Krzemionka.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aloe Vera Concentrate
Aloe Vera Concentrate
NOW FOODS
39,00 zł
więcej
Banaba Extract 60mg
Banaba Extract 60mg
SWANSON
29,00 zł
więcej
L-Methionine 500mg
L-Methionine 500mg
NOW FOODS
69,00 zł
więcej
Optimal Liposomal L-5-MTHF
Optimal Liposomal L-5-MTHF
SEEKING HEALTH
109,00 zł
więcej
Trace Minerals Complex II
Trace Minerals Complex II
SEEKING HEALTH
59,00 zł
więcej
Black Cumin Seed Oil with Bio Curcumin
Black Cumin Seed Oil with Bio Curcumin
LIFE EXTENSION
99,00 zł
więcej

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Probiotyki

Informacja

Probiotyki, mikroorganizmy wywierające korzystny wpływ na działanie organizmu. Zaliczenie do priobotyków uzależnione jest od spełnienia następujących warunków: odporność na działanie soków trawiennych i zdolność zagnieżdżania się w przewodzie pokarmowym. Do podstawowych probiotyków zalicza się bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) oraz drożdże (Saccharomyces boulardii). Zwiększają odporność organizmu (wykazują również pewien potencjał w przypadku leczenia chorób nowotworowych), zapobiegają infekcjom bakteryjnym, biegunkom oraz wspomagają przyswajalność niektórych produktów żywnościowych (w tym: laktozy – cukru mlecznego). Naturalnym źródłem ich pozyskiwania jest nabiał (sery, jogurty, kefiry), kiszonki (ogórki, kapusta) i część wędlin. Występują w postaci monopreparatów (zawierających wyselekcjonowane szczepy kultur mleczarskich) lub w preparatach wieloskładnikowych (np. stanowią dodatek do odżywek białkowych), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus paracasei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?

Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.

Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Inulina

Informacja

Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

L-Dopa

99,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Fucoxanthin

79,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>