Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Probiotics Mood+ Probiotics Mood+

Garden of Life, Dr. Formulated Probiotics, Mood+ to złożony preparat synbiotyczny, zawierający aż 16 szczepów bakteryjnych z rodzaju LactobacillusBifidobacterium oraz pełniące funkcje prebiotyczne skrobię oporną i błonnik, pozyskane z certyfikowanych surowców organicznych. Produkt zawiera także korzeń Ashwagandhy oraz zastrzeżoną mieszankę jagód AuroraBlue®, które aktywnie wspomagają kontrolę stresu i działają antyoksydacyjnie. Suplement diety występuje w postaci 60 kapsułek, odpowiednich dla wegan.

Flora bakteryjna jelit jest kluczową składową osi jelitowo-mózgowej. Oś jelitowo-mózgowa jest swoistym dwukierunkowym szlakiem, przekazującym sygnały neuronalne, immunologiczne i endokrynne. Coraz więcej badań potwierdza wpływ stanu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie układu nerwowego i występowanie zaburzeń psychicznych – depresji, stanów lękowych. Skład flory bakteryjnej jelit wpływa m.in. na regulację wydzielania cytokin pro- i przeciwzapalnych, metabolizm tryptofanu (prekursora serotoniny, tzw. „hormonu szczęścia”), acetylocholiny oraz kortykoliberyny (CRH) – ważnego neuroprzekaźnika i hormonu, uczestniczącego w odpowiedzi organizmu na stres, powodującego wzrost przepuszczalności bariery jelitowej.

Bakterie probiotyczne rywalizują z bakteriami potencjalnie patogennymi o składniki odżywcze i receptory na powierzchni nabłonka jelitowego oraz wytwarzają substancje hamujące ich rozwój – bakteriocyny. Przyczyniają się w ten sposób do przywrócenia równowagi flory bakteryjnej jelit, co wpływa na regulację odpowiedzi stresowej organizmu, minimalizowanie stanów depresyjnych i poprawę nastroju.

Stres psychologiczny wpływa na wzrost przepuszczalności bariery jelitowej. Istnieją badania mówiące o potencjalnym związku tego zjawiska z rozwojem zaburzeń depresyjnych. Przewlekły stres uwrażliwia jelitową tkankę limfatyczną (będącą częścią GALT – największego narządu limfatycznego w organizmie) na alergeny i powoduje nasilony wychwyt bakterii jelitowych. Udowodniono, że gatunki bakteryjne Lactobacillus rhamnosusL. helvetius mogą zapobiegać temu zjawisku.

Badania na zwierzętach wskazują na potencjalną aktywność przeciwdepresyjną bakterii z rodzaju Bifidobacterium infantis. W grupie badawczej – otrzymującej probiotyk, zaobserwowano spadek poziomu cytokin prozapalnych IL-6, IFN-γ oraz TNF-α, a ponadto nastąpił wzrost stężenia tryptofanu i jego neuroprotekcyjnego metabolitu w porównaniu z grupą kontrolną.

Udowodniono, że szczepy bakteryjne L. helveticus R0052B. longum R0175 wykazują synergistyczne działanie przeciwlękowe, powodują obniżenie poziomu kortyzolu, stresu psychologicznego, i zmniejszenie objawów stanów depresyjnych. Ponadto, bakterie z rodzaju L. helveticusB. longum mogą chronić układ limbiczny przed apoptozą.

Ashwagandha to roślina z rodziny psiankowatych (Solanaceae). Zawarte w korzeniu rośliny witanolidy decydują o jej właściwościach adaptogennych. Witanolidy m.in. poprawiają wrażliwość receptorów 5-HT na serotoninę, nasilając jej działanie w układzie nerwowym. Skutkuje to zwiększeniem odporności organizmu na stres, poprawą pamięci, wzrostem koncentracji oraz poprawą samopoczucia. Ponadto, Ashwagandha pobudza pracę tarczycy.

Zastrzeżona mieszanka jagód AuroraBlue® to suchy, sproszkowany koncentrat owoców należących do czterech gatunków jagód, rosnących na dzikich terenach Alaski. Proces suszenia pozwala na zachowanie bioaktywnych związków. Jagody są szczególnie bogate w antocyjany i inne flawonoidy – związki polifenolowe o silnej aktywności antyoksydacyjnej. Neutralizacja wolnych rodników i redukcja stanów zapalnych wspiera zdrowie układu nerwowego, chroniąc przed zmianami degeneracyjnymi neuronów. Wykazano związek między uszkadzaniem neuronów przez stres oksydacyjny a występowaniem zaburzeń afektywnych.

Naturalny błonnikskrobia oporna pełnią funkcje prebiotyczne. Nie ulegają strawieniu przez enzymy układu pokarmowego, stanowiąc pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych i stymulując wzrost ich kolonii. Prebiotyki ułatwiają kolonizację jelit przez bakterie prebiotyczne, stwarzając optymalne warunki do rozwoju. Wpływają także na regulację poziomu lipidów we krwi oraz poprawiają biodostępność substancji odżywczych.

Podsumowując, Garden of Life, Dr. Formulated Probiotics, Mood+ to kompleksowy suplement diety, polecany szczególnie dla osób prowadzących intensywny i stresujący tryb życia, pomocniczo w zaburzeniach nastroju, stanach lękowych i depresyjnych, spadkach energii, w celu poprawy samopoczucia, funkcji kognitywnych, poprawy trawienia i wzmocnienia odporności organizmu.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Probiotics Mood+ Probiotics Mood+ 60 kaps.
Garden Of Life
139,00 zł

Probiotics Mood+ 60 kaps.

DLA ZACHOWANIA PEŁNI WŁAŚCIWOŚCI PRODUKT TEN PRZECHOWUJEMY ORAZ ZALECAMY JEGO WYSYŁKĘ W WARUNKACH CHŁODNICZYCH.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

139,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Aż 16 szczepów probiotycznych
  • Wzrost komfortu trawiennego
  • Organiczne ekstrakty roślinne
  • Dodatek ziół adaptogennych
  • Szczelna bariera jelitowa
  • Wzmocnienie odporności
  • Wzrost poziomu energii
  • Prawidłowa praca jelit
  • Lepsze samopoczucie
  • Poprawa pamięci
  • Kontrola stresu

Garden of Life, Dr. Formulated Probiotics, Mood+ to złożony preparat synbiotyczny, zawierający aż 16 szczepów bakteryjnych z rodzaju LactobacillusBifidobacterium oraz pełniące funkcje prebiotyczne skrobię oporną i błonnik, pozyskane z certyfikowanych surowców organicznych. Produkt zawiera także korzeń Ashwagandhy oraz zastrzeżoną mieszankę jagód AuroraBlue®, które aktywnie wspomagają kontrolę stresu i działają antyoksydacyjnie. Suplement diety występuje w postaci 60 kapsułek, odpowiednich dla wegan.

Flora bakteryjna jelit jest kluczową składową osi jelitowo-mózgowej. Oś jelitowo-mózgowa jest swoistym dwukierunkowym szlakiem, przekazującym sygnały neuronalne, immunologiczne i endokrynne. Coraz więcej badań potwierdza wpływ stanu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie układu nerwowego i występowanie zaburzeń psychicznych – depresji, stanów lękowych. Skład flory bakteryjnej jelit wpływa m.in. na regulację wydzielania cytokin pro- i przeciwzapalnych, metabolizm tryptofanu (prekursora serotoniny, tzw. „hormonu szczęścia”), acetylocholiny oraz kortykoliberyny (CRH) – ważnego neuroprzekaźnika i hormonu, uczestniczącego w odpowiedzi organizmu na stres, powodującego wzrost przepuszczalności bariery jelitowej.

Bakterie probiotyczne rywalizują z bakteriami potencjalnie patogennymi o składniki odżywcze i receptory na powierzchni nabłonka jelitowego oraz wytwarzają substancje hamujące ich rozwój – bakteriocyny. Przyczyniają się w ten sposób do przywrócenia równowagi flory bakteryjnej jelit, co wpływa na regulację odpowiedzi stresowej organizmu, minimalizowanie stanów depresyjnych i poprawę nastroju.

Stres psychologiczny wpływa na wzrost przepuszczalności bariery jelitowej. Istnieją badania mówiące o potencjalnym związku tego zjawiska z rozwojem zaburzeń depresyjnych. Przewlekły stres uwrażliwia jelitową tkankę limfatyczną (będącą częścią GALT – największego narządu limfatycznego w organizmie) na alergeny i powoduje nasilony wychwyt bakterii jelitowych. Udowodniono, że gatunki bakteryjne Lactobacillus rhamnosusL. helvetius mogą zapobiegać temu zjawisku.

Badania na zwierzętach wskazują na potencjalną aktywność przeciwdepresyjną bakterii z rodzaju Bifidobacterium infantis. W grupie badawczej – otrzymującej probiotyk, zaobserwowano spadek poziomu cytokin prozapalnych IL-6, IFN-γ oraz TNF-α, a ponadto nastąpił wzrost stężenia tryptofanu i jego neuroprotekcyjnego metabolitu w porównaniu z grupą kontrolną.

Udowodniono, że szczepy bakteryjne L. helveticus R0052B. longum R0175 wykazują synergistyczne działanie przeciwlękowe, powodują obniżenie poziomu kortyzolu, stresu psychologicznego, i zmniejszenie objawów stanów depresyjnych. Ponadto, bakterie z rodzaju L. helveticusB. longum mogą chronić układ limbiczny przed apoptozą.

Ashwagandha to roślina z rodziny psiankowatych (Solanaceae). Zawarte w korzeniu rośliny witanolidy decydują o jej właściwościach adaptogennych. Witanolidy m.in. poprawiają wrażliwość receptorów 5-HT na serotoninę, nasilając jej działanie w układzie nerwowym. Skutkuje to zwiększeniem odporności organizmu na stres, poprawą pamięci, wzrostem koncentracji oraz poprawą samopoczucia. Ponadto, Ashwagandha pobudza pracę tarczycy.

Zastrzeżona mieszanka jagód AuroraBlue® to suchy, sproszkowany koncentrat owoców należących do czterech gatunków jagód, rosnących na dzikich terenach Alaski. Proces suszenia pozwala na zachowanie bioaktywnych związków. Jagody są szczególnie bogate w antocyjany i inne flawonoidy – związki polifenolowe o silnej aktywności antyoksydacyjnej. Neutralizacja wolnych rodników i redukcja stanów zapalnych wspiera zdrowie układu nerwowego, chroniąc przed zmianami degeneracyjnymi neuronów. Wykazano związek między uszkadzaniem neuronów przez stres oksydacyjny a występowaniem zaburzeń afektywnych.

Naturalny błonnikskrobia oporna pełnią funkcje prebiotyczne. Nie ulegają strawieniu przez enzymy układu pokarmowego, stanowiąc pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych i stymulując wzrost ich kolonii. Prebiotyki ułatwiają kolonizację jelit przez bakterie prebiotyczne, stwarzając optymalne warunki do rozwoju. Wpływają także na regulację poziomu lipidów we krwi oraz poprawiają biodostępność substancji odżywczych.

Podsumowując, Garden of Life, Dr. Formulated Probiotics, Mood+ to kompleksowy suplement diety, polecany szczególnie dla osób prowadzących intensywny i stresujący tryb życia, pomocniczo w zaburzeniach nastroju, stanach lękowych i depresyjnych, spadkach energii, w celu poprawy samopoczucia, funkcji kognitywnych, poprawy trawienia i wzmocnienia odporności organizmu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 kapsułekPorcja jednorazowa: 2 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Mood Probiotic Blend172 mg-
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus helveticus R0052
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus casei
Lactobacillus brevis
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus gasseri
Lactobacillus salivarius
Ilość bakterii Lactobacillus ogółem40 Billion CFU
Bifidobacterium lactis
Bifidobacterium longum R0175
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium longum
Ilość bakterii Bifidobacterium ogółem10 Billion CFU
Ilość bakterii probiotycznych ogółem50 Billion CFU
Mieszanka wspierająca kontrolę stresu350 mg-
Organiczna Ashwagandha (korzeń), AuroraBlue® Organiczny kompleks jagód [V. alaskaense (owoc), V. ovalifolium (owoc), V. uliginosum (owoc), V. cespitosum (owoc)]
Organiczna mieszanka prebiotyczna612 mg-
Organiczny ziemniak [Skrobia oporna] (bulwa) Organiczny błonnik z akacji senegalskiej (A. senegal)

Pozostałe składniki

Wolna od GMO celuloza (składnik kapsułki).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Kirkman
149,00 zł

Betaina bezwodna w formie smacznego, malinowego płynu. Nie zawiera glutenu, kazeiny ani sztucznych barwników.

Kupuję
Garden Of Life
119,00 zł

Kompozycja złożona z witaminy C wzbogacona pakietem enzymów i probiotyków.

Kupuję
Olimp
13,00 zł

Ekstrakt z liścia karczocha. Wykazuje pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego.

Kupuję
Scitec
12,00 zł

Selen w tabletkach. Wspiera układ krążenia oraz układ odpornościowy i nerwowy, zwalcza wolne rodniki.

Kupuję
Trec
16,00 zł

Kompleks witamin z grupy B. Zwiększa energię, ułatwia koncentrację i wspomaga metabolizm.

Kupuję
Doctor's Best
139,00 zł
(1)

Suplement diety usprawniający procesy trawienne. Redukuje przewlekłe stany zapalne.

Kupuję

Lactobacillus acidophilus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii o kształcie pałeczki potrafiący produkować korzystny dla zdrowia kwas mlekowy. Głównym miejscem bytowania tych bakterii jest śluzówka jelita cienkiego. Podobnie do reszty szczepów probiotycznych z łatwością wytrzymuje niekorzystne warunki istniejące na poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, dzięki czemu po podaniu doustnym przechodzi do jelita cienkiego i ulega adhezji do komórek nabłonka tworząc liczne kolonie. Ponadto obecność tego szczepu zaobserwowano w pochwie, szyjce macicy oraz w cewce moczowej, dzięki czemu konkurując z patogennymi mikroorganizmami, pozwala zwalczyć liczne choroby i utrzymać zarówno układ pokarmowy oraz moczowo-płciowy we właściwej kondycji.

Poza produkcją kwasu mlekowego, ten szczep bakterii potrafi syntetyzować również inne organiczne kwasy, które mają zdolność hamowania przylegania oraz namnażania patogenów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Candida albicans, Shigella, Clostridium, Listeria oraz Helicobacter. Zapewniając odpowiednie pH na obszarze jelit wspomaga trawienie jedzenia oraz wchłanianie mikro- oraz makroelementów.

Odnotowano, że szczep ten posiada właściwość syntezy witaminy K, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz dodatnio wpływa na strukturę kości.

Produkując laktazę, pozwala wspomóc trawienie laktozy, czym redukuje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu nabiału. Do walki z patogenami wykorzystuje również bakteriocyny takie jak acidolina, acidofilina, laktobakcylina, laktocyna i wiele innych. 

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych, poprawie odporności organizmu oraz w leczeniu chorób antybiotykami. Są składnikiem preparatów prebiotycznych, probiotycznych i funkcjonalnych oraz jako składnik różnego rodzaju odżywek, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus helveticus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus helveticus?

Lactobacillus helveticus to pałeczka kwasu mlekowego wykazująca działanie probiotyczne, a więc przynosi korzyści dla ludzkiego organizmu. Chętnie wykorzystywana do produkcji serów, by zapobiegać powstawaniu goryczki i nadawać im lekko orzechową nutkę.

W suplementach stosuje się ją między innymi by wesprzeć trawienie pokarmów i przyswajanie z nich składników odżywczych, by podnieść odporność oraz by zwalczyć patogenne bakterie zamieszkujące układ trawienny, za sprawą produkowanych bakteriocyn, które wybijają szkodniki. Może potencjalnie obniżać ciśnienie krwi, redukować nadmierne stężenia kortyzolu, który powiązany jest z reakcją stresową, a nawet działać przeciwnowotworowo. Uważa się, że L. helveticus może nawet pozytywnie wpływać na samopoczucie. Ciekawą właściwością jest też poprawa jakości snu w reakcji na przyjmowanie probiotyku.

Lactobacillus helveticus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus paracasei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus paracasei?

Lactobacillus paracasei należą do sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych. Pozwalają na uniknięcie nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ posiadają zdolność rozkładu laktozy, jak również produkcji wielu enzymów poprawiających absorpcję mikroskładników. Przeciwdziałają niekorzystnym bakteriom takim jak: Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni, a ponadto redukują negatywne działanie Candida albicans oraz Listeria monocytogenes. Co więcej, ten szczep bakterii potrafi zmniejszyć liczbę bakterii obecnych w jamie ustnej wywołujących próchnicę – Streptococcus mutants.

Bakterie tego rodzaju modulują działanie układu odpornościowego, co prowadzi do zmniejszenia intensywności stanów alergicznych. Działają również pozytywnie na produkcję neuroprzekaźnika GABA, dzięki czemu sprzyjają prawidłowej kontroli aktywności neuronów i napięcia mięśniowego.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus casei

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei należy do bakterii fermentujących kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus. Substratem do produkcji kwasu mlekowego są związki cukru takie jak glukoza, czy laktoza. Dzięki możliwości rozbicia dwucukru - laktozy do prostszych węglowodanów, pozwala to na redukcję nietolerancji nabiału. Bakteria ta obecna jest na terenie pęcherza moczowego, dzięki czemu współzawodniczy z patogenami układu moczowego i redukuje ilość zakażeń oraz częstotliwość występowania nowotworu.

Lactobacillus casei wspomaga leczenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka wywołanymi Helicobacter pylori oraz redukuje ilość biegunek zależnych od Clostridium difficile. Obiecujące wyniki badań osiągnięto nad wpływem tego probiotycznego szczepu na występowanie alergii. Dlatego też wykazano jej pozytywny wpływ podczas trądziku, zapalenia skóry, infekcji dróg oddechowych, problemów z jamą ustną oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wpływając na trawienie, wspiera utrzymanie prawidłowego stosunku poszczególnych frakcji cholesterolu.

Lactobacillus casei występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus brevis

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus brevis?

Lactobacillus brevis jest gram-dodatnią bakterią kwasu mlekowego z rodziny Lactobacillus. Wyróżnia się około 16 różnych szczepów bakterii L. Brevis.

Tej bakterii używa się by wspomóc przywracanie homeostazy w mikrobiocie jelitowej. Może być pomocna także w usprawnianiu odporności oraz w leczeniu zapalenia pochwy i infekcjach układu moczowego. Tak jak inne bakterie z rodziny Lactobacillus ma zdolność do produkcji kwasu mlekowego z węglowodanów w procesie fermentacji. W ten sposób wytwarza nieco kwasowe środowisko, które utrudnia przeżycie wielu patogenom. Wiele wskazuje na to, że stosowanie L. brevis podczas antybiotykoterapii ukierunkowanej na walkę z Clostridium Difficile może podnosić jej skuteczność, jednocześnie zmniejszając ryzyko przykrych powikłań.

Lactobacillus rhamnosus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus bulgaricus

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus bulgaricus?

Lactobacillus bulgaricus (znana wcześniej jako Lactobacillus delbruecki) jest pałeczką gram-dodatnią, zdolną do przekształcania laktozy w kwas mlekowy. Ni jest ruchliwa i nie tworzy przetrwalników. Występuje w przewodach pokarmowych ssaków oraz w produktach fermentowanych. Jest jedną z bakterii używanych do fermentacji jogurtu. Po raz pierwszy odkryta w 1905 roku przez bułgarskiego doktora Stamena Grigorova.

Nosi miano probiotyku, a więc wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm między innymi przez wspieranie walki z bakteriami patogennymi i usprawnianie powrotu do homeostazy po zaburzeniach mikrobiomu. Potencjalne korzyści przynieść może również dla funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może być pomocna w walce z biegunką wywołaną antybiotykami oraz przyczyniać się do poprawy trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Pewne dane wskazują na możliwość poprawy stanu osób chorujących na choroby zapalne jelit dzięki suplementacji bakterią L. bulgaricus.

Lactobacillus bulgaricus zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Lactobacillus gasseri

Informacja

Lactobacillus gasseri to pałeczka kwasu mlekowego wykazująca właściwości probiotyczne. Powszechnie występuje w układzie rozrodczym zdrowych kobiet. Korzystnie wpływa na kondycję jelit i pracę układu pokarmowego. Może redukować objawy astmy i wzmacnia odporność. Najbardziej znaną i najlepiej udokumentowaną właściwością tego szczepu jest zdolność do zmniejszania nadmiernej masy ciała i poprawy parametrów metabolicznych. 

Spośród wielu mechanizmów wykorzystywanych przez L. gasseri w walce z otyłością za najważniejsze uznawane są: korzystny wpływ na poziom lipidów i stężenie glukozy w surowicy, produkcja sprzężonego kwasu linolowego (CLA), zmniejszenie wielkości adipocytów oraz normalizacja poziomu leptyny. Pewną rolę może odgrywać również działanie przeciwzapalne.

Szczepy L. gasseri poleca się osobom zmagającym się z zespołem metabolicznym i otyłością.  Są dostępne w formie monopreparatu, można je spotkać również  w składzie złożonych kompozycji probiotycznych, które są dostępne na www.muscle-zone.pl  

 

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium lactis

Informacja

Co to jest za składnik bifidobacterium lactis? 

Bifidobacterium lactis jest szczepem bakterii probiotycznych zdolnych do produkcji kwasu mlekowego, które są zaliczane do bakterii Gram-dodatnich o kształcie pałeczek. Naturalnie zasiedlają końcową część jelita krętego oraz grubego. Główną ich funkcją jest konkurowanie zarówno o pokarm, jak i o miejsce adhezji z bakteriami patogennymi, przez co ich działanie można określić jako przeciwbiegunkowe, regenerujące błonę śluzową jelit, zwiększające pozyskiwanie mikroskładników oraz regulujące perystaltykę jelita.  

Ten szczep bakterii posiada również zdolność produkcji kwasu mlekowego z laktozy oraz innych substancji, które pośrednio (przez zakwaszanie środowiska) lub bezpośrednio (działając bakteriobójczo) będą uniemożliwiały wzrost oraz przeżycie bakterii patogennych takich jak Salmonella czy Helicobacter pylori.

Suplementacja szczepami probiotycznymi pozwala na odbudowę oraz przywrócenie właściwej mikroflory jelit, która w dzisiejszych czasach jest zaburzona z powodu wielu negatywnych czynników środowiskowych.

Bifidobacterium longum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium longum?

Bifidobacterium longum to jeden z bardziej poznanych szczepów bakterii probiotycznych naturalnie bytujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak reszta bakterii tego typu wspomaga trawienie laktozy oraz innych składników pokarmowych, dzięki czemu pozwala na właściwe wchłanianie witamin oraz składników pokarmowych na poszczególnych poziomach układu pokarmowego.

Bifidobacterium longum poprzez syntezę kwasu mlekowego, lizozymu oraz innych substancji o charakterze kwasowym wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz hamuje rozwój patogenów, w tym tych bytujących w pochwie u kobiet. Pośrednio redukuje stany zapalne oraz obniża poziom kortyzolu. Posiada również zdolność produkcji witamin z grupy B.

W medycynie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń pracy układu pokarmowego, takich jak nudności, zaparcia oraz biegunki. Ze względu na obecność tego prozdrowotnego szczepu w mleku karmiącej matki, zaleca się suplementację w celu osiągnięcie pozytywnego wpływu na rozwój oraz zdrowie dziecka.

Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium bifidum

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium bifidum?

Bifidobacterium bifidum to szczep bakterii gram-dodatnich z rodziny Bifidobacterium. Jest nieruchoma i beztlenowa, ma podłużny kształt. W ludzkim organizmie zamieszkuje głównie w jelicie grubym, ale występuje także w końcowych odcinkach jelita cienkiego, w pochwie oraz mleku matki. Jest to jeden z najczęściej używanych szczepów w preparatach probiotycznych.

Korzyści ze stosowania probiotyków z tą bakterią obejmują zmniejszenie ryzyka biegunki, zarówno tej wywołanej infekcją jak i antybiotykiem oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa infekcji bakterią Escherichia Coli. Może być pomocny przy przywracaniu bakteryjnej homeostazy w pochwie. Zasiedlająca jelito bakteria Bifidobacterium Bifidum może przyczyniać się do lepszego odżywienia organizmu, ze względu na zdolność do produkcji niektórych witamin z grup B i K. Może być także pomocna w regulacji pracy układu odpornościowego, dzięki zmniejszaniu produkcji histaminy i poprawie odpowiedzi przeciwciał.

Bifidobacterium bifidum zawarty jest w wielu złożonych preparatach probiotycznych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Bifidobacterium breve

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium breve?

Bifidobacterium breve to bakteria naturalnie zamieszkująca jelito grube, której obecność oraz funkcjonowanie wywiera pozytywny wpływ na trawienie, absorpcję składników pokarmowych oraz na ogólne zdrowie człowieka. Należy do nieprzetrwalnikujących bakterii Gram-dodatnich. Doskonale radzi sobie z sokami trawiennymi obecnymi na różnych etapach przewodu pokarmowego, dzięki czemu w zadowalającej ilości dociera do miejsca adhezji. Wykazano ich szczególne powinowactwo do linii komórkowej HT-29 w jelitach.

Produkując kwasy organiczne oraz kwas mlekowy skutecznie obniża zasadowość jelit, dzięki czemu indukuje niekorzystne warunki do rozwoju patogenów takich jak – Clostridium difficile, Helicobacter pylori, E.coli, Candida. Dzięki temu redukuje dolegliwości przewodu pokarmowego związane z zakażeniem bakteryjnym oraz wywołane przez antybiotykoterapie. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ w terapii kandydozy.

Obecność szczepu z rodzaju Bifidobacterium wykazano w mleku karmiącej matki, dzięki czemu po przejściu do przewodu pokarmowego dziecka, wykazuje wiele benefitów na jego zdrowy rozwój. Pośrednio wykazuje pozytywny wpływ u ludzi z depresją, zwiększa skupienie oraz koncentrację.

Bifidobacterium breve występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Bifidobacterium infantis

Informacja

Co to jest za składnik Bifidobacterium infantis?

Bifidobacterium infantis to bakteria kwasu mlekowego zamieszkująca układ trawienny. Jest bakterią beztlenową, posiadającą zdolność do konwersji cukrów do kwasu mlekowego.

Korzyści ze stosowania tej bakterii odnieść mogą osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, poprzez redukcję wzdęć i gazów, zmniejszenie ryzyka biegunek oraz ograniczenie bólu brzucha. B. infantis może także zmniejszać stany zapalne w niektórych jednostkach chorobowych, takich jak łuszczyca, colitis ulcerosa czy zespół przewlekłego zmęczenia. Ciekawa jest także właściwość szybkiego wzmacniania bariery jelitowej. Dzięki temu także przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Pomocna będzie także w przypadku dysbiozy jelitowej, gdyż może walczyć ze szkodliwymi bakteriami poprzez produkcję zabójczych dla nich czynników oraz przez konkurencję o receptory w nabłonku jelita do których mogłyby się przyłączyć.

Ashwagandha (Withania somnifera)

Informacja

Ashwagandha (Wythania somnifera / Indian ginseng) – roślina z rodziny psiankowatych, stosowana w medycynie Wschodu, jako środek dodający sił witalnych, poprawiający kondycję psychofizyczną. Ma zastosowanie jako afrodyzjak. Korzeń rośliny stanowi bogate źródło związków bioaktywnych (fitosterole, glikozydy, witanolidy itp.). W suplementacji sportowej, jako składnik preparatów ziołowych, wpływa korzystnie na układ nerwowy (zmniejsza stres, oraz przyspiesza adaptację w zmiennych warunkach psychofizycznych), krwiotwórczy i immunologiczny. Ma decydujący wpływ na proces syntezy tlenków azotu oraz poziom niektórych hormonów, w tym testosteronu (poprawiając m.in. funkcje seksualne).

Ashwagandha (Witania ospała) jest składnikiem złożonych suplementów ziołowych (a także zestawów adaptogenów) podnoszących poziom męskiego hormonu płciowego (testosteronu), wspomagających funkcje seksualne organizmu, wspomagających regenerację i posiadających działanie uspokajające.

Dawkowanie: 300–600 mg ekstraktu na dobę.

Skrobia

Informacja

Skrobia jest roślinnym cukrem zapasowym zbudowanym z cząstek glukozy wytwarzanych w procesie fotosyntezy (α-D-glukoz połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi) i jest odpowiednikiem zwierzęcego glikogenu; należącym do grupy podstawowych węglowodanów. Składa się z amylozy i amylopektyny. Jest nierozpuszczalna w wodzie, po namoczeniu pęcznieje co sprawia lepsze wypełnienie przewodu pokarmowego i osuwa uczucie głodu. Podczas ogrzewania następuje klepkowanie skrobi. Skrobie dzielimy na: natywną (uzyskiwaną m.in. z ziemniaków, kukurydzy, pszenicy) i woskową (np. w kukurydzy woskowej). Skrobię natywną wykorzystuje się w produkcji krochmalu (środka usztywniającego) oraz kisieli i budyniów. W skrobi woskowej przeważa amylopektyna. Skrobia jest niezbędnym składnikiem odżywczym w diecie węglowodanowej różnych odżywek i suplementów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Ostatnio na blogu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

W ostatnim tekście nakreśliłem nieco rolę ryb, tłuszczu rybiego i wielonienasyconych kwasów z rodziny omega 3 w naszym organizmie. Przytoczyłem też dane...

czytaj więcej
Wiecznie młodzi – czy jest na to jakiś sposób?

Wiecznie młodzi – czy jest na to jakiś sposób?

Każdy z nas chciałby żyć jak w bajce – długo i szczęśliwie. Na pytanie jak wygląda szczęśliwe życie,...

czytaj więcej
Przerywany post na diecie tłuszczowej sposobem na długowieczność?- Spytajmy myszy…

Przerywany post na diecie tłuszczowej sposobem na długowieczność?- Spytajmy myszy…

Ostatnimi czasy, po pierwszej fali popularności, znowu wraca kwestia koncepcji polegających na przerywanym poście. Ilość takowych sposób żywienia oraz...

czytaj więcej
plecy na malej objetosci

plecy na malej objetosci

jako ze ostatnio cwicze mocno w kratke, to postanowilem ze ten trening zrobie sobie lzejszy (i pod wzgledem ciezarow i serii) DIETA + suplementy WITAMINY ...

czytaj więcej
4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

Nie jest tajemnicą, że regularne ćwiczenia są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Zwłaszcza w podeszłym wieku.  Stałe aktywności fizyczne w...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Na przestrzeni ostatnich lat wiele uwagi poświęca się rybom, ich spożyciu i tłuszczom w nich zawartych. Zalecenia mówią o spożyciu dwóch porcji ryb w...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027