Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Olde World Icelandic Cod Liver Oil Olde World Icelandic Cod Liver Oil

Garden of Life Olde World Icelandic Cod Liver Oil to najwyższej jakości olej pozyskany z wątroby dorsza, żyjącego w najczystszych wodach Islandii. Suplement zawiera wysoką dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin, wspierających zdrowie układu krążenia, mózgu i kości.

Obecnie duża część ryb żyje w zanieczyszczonych wodach przez co znacznie maleje ich wartość odżywcza. Z tego faktu zdaje sobie sprawę coraz większa część producentów. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, firma Garden of Life oferuje olej z wątroby dorsza - naturalne źródło kwasów omega-3 i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Niewątpliwą zaletą produktu jest jego przyjemny, który zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wymagających osób, nietolerujących rybiego posmaku.

Kwas dokozaheksaenowy to  pierwszy z przedstawicieli długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego szczególnie duża ilość występuje w mózgowiu, gdzie buduje fosfolipidy błon komórkowych. Jest także prekursorem „hormonów szczęścia” – dopaminy i serotoniny – oprócz odczuwania przyjemności są one odpowiedzialne za koordynację funkcjonowania układów neuronalnych.

Kwas eikozapentaenowy jest kolejnym kwasem omega-3, prekursorem w syntezie DHA. Pełni szczególną rolę przeciwzapalną -  blokuje działalność enzymu fosfolipazy A2. Jej „fizjologicznym” zadaniem jest produkcja związków inicjujących stan zapalny. Ponadto kwas ten wzmacnia funkcje kognitywne, zwiększając zdolności pamięciowe.

Witamina A jest związkiem, który w głównej mierze kojarzony jest z właściwą strukturą skóry. Ponadto bierze udział w odnowie barwnika wzrokowego, bez którego niemożliwe jest prawidłowe widzenie w ciemności. Upatruje się w niej również wysoki potencjał przeciwnowotworowy.

Witamina D w ustroju pełni wiele funkcji, jednak główną jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej. Dzięki temu, iż wspomaga wchłanianie wapnia, przyczynia się do zdecydowanie lepszej mineralizacji tkanki kostnej i zapobiega złamaniom kości. Ponadto bierze czynny udział w immunoregulacji, zapewniając odpowiednią obronę organizmu przed patogenami.

Poprawa funkcji układu krążenia
Do prawidłowej pracy komórki potrzebują tlenu i składników odżywczych, które dostarczane są do nich za pomocą układu krążenia. Jego dysfunkcja prowadzi do zaburzeń działania narządów i budujących je tkanek. Ważnym elementem ich ochrony jest więc profilaktyka, mająca na celu opóźnić procesy degeneracyjne. Kluczowym czynnikiem, zmniejszającym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest modyfikacja diety – m.in. włączenie do niej kwasów tłuszczowych omega-3.

NNKT ze względu na budowę chemiczną są w stanie redukować powstałe w procesach metabolicznych wolne rodniki. Te wysokoreaktywne molekuły niszczą błony komórkowe i materiał genetyczny, prowadząc do śmierci komórek. Są w stanie również modyfikować białka krążące we krwi (np. LDL do ox-LDL o działaniu aterogennym). Neutralizacja wolnych rodników znacząco poprawia stan śródbłonka naczyń krwionośnych, a także chroni komórki przed

Warto podkreślić również, iż kwasy DHA i EPA czynnie uczestniczą w regulowaniu sygnalizacji międzykomórkowej. To właśnie z nich produkowana jest prostacyklina – związek o działaniu miorelaksacyjnym. Dzięki niej możliwe jest obniżenie ciśnienia krwi, zapobiega ona również agregacji trombocytów. Wszystko to zamyka się w ogólnej prewencji przeciwzakrzepowej, a więc ochronie przed zawałem serca lub udarem mózgu.

Mózg w jeszcze lepszej kondycji
Tkanka nerwowa w bardzo dużej części złożona jest z kwasów tłuszczowych, które budują błony komórkowych, a także osłonki mielinowe. Bez tych ostatnich niemożliwa jest prawidłowa transmisja nerwowa, a ich niewłaściwe wykształcenie skutkuje ubytkami neurologicznymi.

Ponadto, kwas DHA jest prekursorem dla substancji, za pomocą których komunikują się neurony. Jedną z nich jest dopamina – mediator koordynujący m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu ruchu, zaś kolejną, serotonina, która bierze udział w regulacji rytmu dobowego. Bez nich niemożliwe jest również odczuwanie przyjemności, napięcia seksualnego, czy utrzymanie prawidłowej temperatury ciała.

Ochrona i wzmocnienie układu kostno-stawowego
W dzisiejszych czasach w jadłospisie wielu osób gości bardzo dużo przetworzonych produktów. Obfitują one w wysoką zawartość cukrów i tłuszczów trans przez co stanowią zagrożenie dla sylwetki. Ich kolejnym mankamentem jest niewielka ilość witamin. W takim przypadku konieczne jest ich dostarczenie wraz z suplementami diety.

Witamina D stanowi potężne wsparcie dla układu kostno-stawowego. Na poziomie molekularnym aktywuje transportery dla kationów wapnia w jelicie i nerkach. Zapobiega to utracie tego pierwiastka i umożliwia jego zdecydowanie lepsze wchłanianie. Dzięki temu może on zostać wykorzystany w procesach odbudowy tkanki kostnej. Niedobór witaminy D skutkuje upośledzeniem mineralizacji kości, co w konsekwencji prowadzi do znacznie częstszych złamań.

Należy również zwrócić uwagę na fakt przeciwzapalnego działania kwasów tłuszczowych omega-3. Ich suplementacja przyczynia się do zmniejszonego wytwarzania prostaglandyn odpowiedzialnych za inicjację procesu zapalnego w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów. Pozwala to skutecznie ograniczyć dolegliwości bólowe, jak również wspomóc procesy regeneracyjne w obrębie tkanek objętych procesem zapalnym.

Poprawa funkcji wzroku
Zastosowana w preparacie witamina A wykorzystywana jest przez ustrój na wiele sposobów. Już w starożytności używano jej jako „lek na zdrowe oczy”. Ma to swoje uzasadnienie w tym, iż bierze udział w odnowie barwnika wzrokowego – rodopsyny. Jest również odpowiedzialna za prawidłowe rozróżnianie kształtów i widzenie w ciemności.

Wiadomo także, iż w siatkówce oka znajduje się wysoka koncentracja NNKT. Jak udowodniły badania, suplementacja kwasami omega-3 ma ochronny wpływ na znajdujące się tam komórki barwnikowe. Osoby regularnie zażywające NNKT, znacznie rzadziej chorują na zwyrodnienie plamki żółtej.

Podsumowując, Garden of Life Olde World Icelandic Cod Liver Oil to preparat, zawierający wysoką dawkę kwasów omega-3 i witamin, wspierających zdrowie układu sercowo-naczyniowego, jak również prawidłowe funkcje mózgu i strukturę kości.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Olde World Icelandic Cod Liver Oil Olde World Icelandic Cod Liver Oil 236 ml
GARDEN OF LIFE
69,00 zł

Olde World Icelandic Cod Liver Oil 236 ml

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Najwyższej jakości olej pozyskany z wątroby dorsza
  • Doskonałe źródło kwasów omega-3, witaminy A i D
  • Optymalizacja poziomu neuroprzekaźników
  • Pomaga w procesie prawidłowego widzenia
  • Może ułatwić walkę z nadciśnieniem krwi
  • Wygodna do stosowania płynna forma
  • Potężne wsparcie dla układu krążenia
  • Poprawa kondycji narządu wzroku
  • Wspiera prawidłowy obrót kostny
  • Wysoka dawka antyoksydantów
  • Poprawia funkcje kognitywne
  • Przyjemnie smakuje

Garden of Life Olde World Icelandic Cod Liver Oil to najwyższej jakości olej pozyskany z wątroby dorsza, żyjącego w najczystszych wodach Islandii. Suplement zawiera wysoką dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin, wspierających zdrowie układu krążenia, mózgu i kości.

Obecnie duża część ryb żyje w zanieczyszczonych wodach przez co znacznie maleje ich wartość odżywcza. Z tego faktu zdaje sobie sprawę coraz większa część producentów. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, firma Garden of Life oferuje olej z wątroby dorsza - naturalne źródło kwasów omega-3 i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Niewątpliwą zaletą produktu jest jego przyjemny, który zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wymagających osób, nietolerujących rybiego posmaku.

Kwas dokozaheksaenowy to  pierwszy z przedstawicieli długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego szczególnie duża ilość występuje w mózgowiu, gdzie buduje fosfolipidy błon komórkowych. Jest także prekursorem „hormonów szczęścia” – dopaminy i serotoniny – oprócz odczuwania przyjemności są one odpowiedzialne za koordynację funkcjonowania układów neuronalnych.

Kwas eikozapentaenowy jest kolejnym kwasem omega-3, prekursorem w syntezie DHA. Pełni szczególną rolę przeciwzapalną -  blokuje działalność enzymu fosfolipazy A2. Jej „fizjologicznym” zadaniem jest produkcja związków inicjujących stan zapalny. Ponadto kwas ten wzmacnia funkcje kognitywne, zwiększając zdolności pamięciowe.

Witamina A jest związkiem, który w głównej mierze kojarzony jest z właściwą strukturą skóry. Ponadto bierze udział w odnowie barwnika wzrokowego, bez którego niemożliwe jest prawidłowe widzenie w ciemności. Upatruje się w niej również wysoki potencjał przeciwnowotworowy.

Witamina D w ustroju pełni wiele funkcji, jednak główną jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej. Dzięki temu, iż wspomaga wchłanianie wapnia, przyczynia się do zdecydowanie lepszej mineralizacji tkanki kostnej i zapobiega złamaniom kości. Ponadto bierze czynny udział w immunoregulacji, zapewniając odpowiednią obronę organizmu przed patogenami.

Poprawa funkcji układu krążenia
Do prawidłowej pracy komórki potrzebują tlenu i składników odżywczych, które dostarczane są do nich za pomocą układu krążenia. Jego dysfunkcja prowadzi do zaburzeń działania narządów i budujących je tkanek. Ważnym elementem ich ochrony jest więc profilaktyka, mająca na celu opóźnić procesy degeneracyjne. Kluczowym czynnikiem, zmniejszającym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest modyfikacja diety – m.in. włączenie do niej kwasów tłuszczowych omega-3.

NNKT ze względu na budowę chemiczną są w stanie redukować powstałe w procesach metabolicznych wolne rodniki. Te wysokoreaktywne molekuły niszczą błony komórkowe i materiał genetyczny, prowadząc do śmierci komórek. Są w stanie również modyfikować białka krążące we krwi (np. LDL do ox-LDL o działaniu aterogennym). Neutralizacja wolnych rodników znacząco poprawia stan śródbłonka naczyń krwionośnych, a także chroni komórki przed

Warto podkreślić również, iż kwasy DHA i EPA czynnie uczestniczą w regulowaniu sygnalizacji międzykomórkowej. To właśnie z nich produkowana jest prostacyklina – związek o działaniu miorelaksacyjnym. Dzięki niej możliwe jest obniżenie ciśnienia krwi, zapobiega ona również agregacji trombocytów. Wszystko to zamyka się w ogólnej prewencji przeciwzakrzepowej, a więc ochronie przed zawałem serca lub udarem mózgu.

Mózg w jeszcze lepszej kondycji
Tkanka nerwowa w bardzo dużej części złożona jest z kwasów tłuszczowych, które budują błony komórkowych, a także osłonki mielinowe. Bez tych ostatnich niemożliwa jest prawidłowa transmisja nerwowa, a ich niewłaściwe wykształcenie skutkuje ubytkami neurologicznymi.

Ponadto, kwas DHA jest prekursorem dla substancji, za pomocą których komunikują się neurony. Jedną z nich jest dopamina – mediator koordynujący m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu ruchu, zaś kolejną, serotonina, która bierze udział w regulacji rytmu dobowego. Bez nich niemożliwe jest również odczuwanie przyjemności, napięcia seksualnego, czy utrzymanie prawidłowej temperatury ciała.

Ochrona i wzmocnienie układu kostno-stawowego
W dzisiejszych czasach w jadłospisie wielu osób gości bardzo dużo przetworzonych produktów. Obfitują one w wysoką zawartość cukrów i tłuszczów trans przez co stanowią zagrożenie dla sylwetki. Ich kolejnym mankamentem jest niewielka ilość witamin. W takim przypadku konieczne jest ich dostarczenie wraz z suplementami diety.

Witamina D stanowi potężne wsparcie dla układu kostno-stawowego. Na poziomie molekularnym aktywuje transportery dla kationów wapnia w jelicie i nerkach. Zapobiega to utracie tego pierwiastka i umożliwia jego zdecydowanie lepsze wchłanianie. Dzięki temu może on zostać wykorzystany w procesach odbudowy tkanki kostnej. Niedobór witaminy D skutkuje upośledzeniem mineralizacji kości, co w konsekwencji prowadzi do znacznie częstszych złamań.

Należy również zwrócić uwagę na fakt przeciwzapalnego działania kwasów tłuszczowych omega-3. Ich suplementacja przyczynia się do zmniejszonego wytwarzania prostaglandyn odpowiedzialnych za inicjację procesu zapalnego w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów. Pozwala to skutecznie ograniczyć dolegliwości bólowe, jak również wspomóc procesy regeneracyjne w obrębie tkanek objętych procesem zapalnym.

Poprawa funkcji wzroku
Zastosowana w preparacie witamina A wykorzystywana jest przez ustrój na wiele sposobów. Już w starożytności używano jej jako „lek na zdrowe oczy”. Ma to swoje uzasadnienie w tym, iż bierze udział w odnowie barwnika wzrokowego – rodopsyny. Jest również odpowiedzialna za prawidłowe rozróżnianie kształtów i widzenie w ciemności.

Wiadomo także, iż w siatkówce oka znajduje się wysoka koncentracja NNKT. Jak udowodniły badania, suplementacja kwasami omega-3 ma ochronny wpływ na znajdujące się tam komórki barwnikowe. Osoby regularnie zażywające NNKT, znacznie rzadziej chorują na zwyrodnienie plamki żółtej.

Podsumowując, Garden of Life Olde World Icelandic Cod Liver Oil to preparat, zawierający wysoką dawkę kwasów omega-3 i witamin, wspierających zdrowie układu sercowo-naczyniowego, jak również prawidłowe funkcje mózgu i strukturę kości.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 236 mlPorcja jednorazowa: 1 łyżeczka (5 ml)Ilość porcji w opakowaniu: 47
w porcji (5 ml)zawartość%ZDS
Kalorie40-
Kalorie z tłuszczu40-
Tłuszcze4.5 g7%
Kwasy tłuszczowe nasycone1 g5%
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone1 g-
Cholesterol10 mg3%
Witamina A4 500 IU90%
Witamina D450 IU113%
Całkowita ilość kwasów tłuszczowych omega-31.1 g**
Pozostałe kwasy tłuszczowe omega-3171 mg-
EPA (kwas eikozapentaenowy)471 mg-
DHA (kwas dokozaheksaenowy)428 mg-

Pozostałe składniki

Naturalny aromat cytryny, naturalny olejek miętowy, alfa-tokoferol.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Magnesium Malate
Magnesium Malate
SWANSON
33,00 zł
więcej
Liver Nutrients
Liver Nutrients
SEEKING HEALTH
75,00 zł
więcej
Arginine & Ornithine
Arginine & Ornithine
NOW FOODS
59,00 zł
więcej
Vita-Min Plus Senior
Vita-Min Plus Senior
OLIMP
17,00 zł
więcej
Sulbutiamine
Sulbutiamine
APOLLO'S HEGEMONY
89,00 zł
więcej
Hepa Plus Sport Edition
Hepa Plus Sport Edition
OLIMP
14,00 zł
więcej

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Informacja

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – posiadają co najmniej dwa podwójne wiązania w cząsteczce. Najczęściej wyróżnia się wśród nich dwie podgrupy: Omega 3 oraz 6. PUFA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie ich syntetyzować endogennie i musza być dostarczane do niego wraz z pożywieniem. Ich aktywność biologiczna w ustroju opiera się na byciu prekursorami dla różnorodnych eikozanoidów.

Głównym spektrum właściwości prozdrowotnych PUFA jest układ sercowo-naczyniowy. Są one skuteczną formą profilaktyki przed chorobami krążeniowymi. Ograniczają agregację płytek krwi, mogą obniżać ciśnienie oraz poziom triglicerydów.

Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma także kluczowe znaczenie dla zachowania sprawności mózgu. PUFA sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego oraz jego funkcjonalności, korzystnie wpływając na funkcje poznawcze. Wskazuje się, że ich odpowiednio duża ilość w diecie może opóźniać procesy starzenia się.

Suplementację kwasami PUFA poleca się także osobom odchudzającym się, wspierają one bowiem kontrolę masy ciała. Ponadto, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie sprzyjają też osłabieniu odporności.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>