Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Black Currant Oil Black Currant Oil

Black Currant Oil to suplement diety, którego składnikiem jest olej z nasion czarnej porzeczki, który zawiera w swoim składzie dwa kwasy tłuszczowe – kwas gamma-linolenowy (GLA) i kwas alfa-linolenowy (ALA). Obecność tych dwóch cennych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) decyduje o sile działania produktu, ponieważ  wykazują one ogromny wachlarz zastosowań profilaktycznych i prozdrowotnych.

Ze względu na dużą zawartość polifenoli i witaminy C, owoce Czarnej porzeczki (Ribes nigrum) charakteryzują się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Wykazano, że roślina ta posiada działanie antynowotworowe, normalizuje glikemię, redukuje poziom cholesterolu we krwi, ogranicza namnażanie wirusa grypy oraz wzrost bakterii Helicobacter pylori. Antocyjany – flawonoidy zawarte w czarnej porzeczce, można wykorzystać we wspomaganiu leczenia jaskry i krótkowzroczności, ponieważ pozytywnie wpływają na ostrość widzenia.

Ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej z nasion czarnej porzeczki (ONCP) uważa się za produkt o niezwykłej wartości prozdrowotnej i używa w terapii chorób układu krwionośnego, RZS (reumatoidalnego zapalenia stawów), łuszczycy oraz zapobieganiu i leczeniu atopowego zapalenia skóry (AZS).

Nasiona czarnej porzeczki mają w składzie istotne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a są to głównie: kwas linolowy (LA) i α-linolenowy (ALA). Oba kwasy tłuszczowe muszą być dostarczone z dietą, ponieważ ludzki organizm nie może ich syntetyzować. Na uwagę zasługuje fakt, że w oleju z nasion czarnej porzeczki wzajemna proporcja pomiędzy kwasami n-6 i n-3 jest całkiem korzystna i wynosi 4:1. Zawartość kwasów PUFA n-3: ALA i stearydynowego wynosi 15%, a więc olej ten dorównuje pod tym względem olejom rybim. Warto dodać, że zawartość witaminy E w ONCP jest 2 x większa niż w oleju rzepakowym, a ponadto zawiera on również znaczące ilości steroli (nawet 82%).

LA jest prekursorem kwasu γ-linolenowego (GLA). Mnóstwo badań pokazuje, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) odgrywają ważną rolę w zapobieganiu wielu chorób przewlekłych, w tym głównie schorzeń układu krążenia. Ponadto, wiadomo również, że GLA pełni istotną funkcję w prewencji chorób alergicznych oraz schorzeń przebiegających ze stanami zapalnymi. To jednak nie jedyne zalety prozdrowotne tego oleju. Dzięki zawartości karotenoidów, flawonoidów, fitosteroli, tokochromanoli i kwasów fenolowych wykazuje on właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Wpływ oleju z nasion czarnej porzeczki na ludzki organizm
W badaniu na zwierzętach laboratoryjnych karmionych dietą wysokotłuszczową i niskobłonnikową, którym podawano ONCP, obniżyło się stężenie trójglicerydów, wzrosło stężenie cholesterolu HDL oraz zmniejszyły się depozyty tłuszczu wątrobowego. Wyniki te zostały częściowo potwierdzone w badaniu na kobietach, w którym porównywano wpływ oleju rybiego i oleju z nasion czarnej porzeczki na gospodarkę lipidową. Okazało się, że podawanie ONCP w większym stopniu podniosło stężenie GLA trójglicerydów oraz estrów cholesterolu, a także zredukowało poziom cholesterolu LDL.

Polifenole obecne w tym oleju redukują stężenie IL-4 oraz IL-13, które stymulują produkcję eotaksyny-3 – białka mającego wpływ na niekorzystne zmiany i niszczenie nabłonka dróg oddechowych.

Przypuszcza się, że ze względu na zawartość GLA o działaniu przeciwzapalnym, podawanie ONCP może znaleźć uzasadnienie w terapii chorób skórnych, takich jak łuszczyca i trądzik. Okazuje się, że podawanie ONCP w terapii RZS skutkuje znaczną poprawą stanu pacjentów, u których obserwuje się redukcję bólu i tkliwości stawów. Na uwagę zasługuje fakt, że przy okazji nie obserwuje się skutków ubocznych takiej interwencji.

Sądzi się, że duża częstość występowania AZS u młodszych dzieci, może mieć związek z niedostatecznym spożyciem NNKT. Dzięki tej obserwacji, ONCP może zostać użyty  profilaktyce i terapii AZS. U niemowląt cierpiących na te schorzenie, w porównaniu do zdrowych dzieci obserwuje się mniejsze stężenia NNKT w surowicy oraz niekorzystny stosunek kwasów n-3 do n-6 i obniżoną ilość GLA. Dodatkowo, suplementacja ONCP zwiększa zdolność organizmu do produkcji przeciwzapalnych eikozanoidów – tromboksanów, leukotrienów i prostaglandyn, które pełnią istotną funkcję w regulacji zapalenia skóry oraz reakcji odpornościowych.

W okresie płodowym dochodzi do kształtowania się układu immunologicznego, a NNKT są niezbędne w tym procesie. Dostarczanie kwasów tłuszczowych PUFA podczas ciąży powoduje działanie immunomodulujące, ponieważ wpływa ono redukcję stężenia IL-4 zaangażowanej w tworzenie ognisk zapalnych oraz wzrostu stężenia IFN-γ (interferonu) w mleku matki. Ilości interferonu – białko uruchamiające mechanizmy obronne systemu odpornościowego,  u matek dzieci z AZS są niższe niż u kobiet posiadających zdrowe potomstwo.

Podsumowując, Now Foods Black Currant Oil to naturalny suplement diety, którego przyjmowanie nie wiąże się z występowaniem żadnych skutków ubocznych. Stanowi świetne źródło NNKT, które posiadają ogromny wachlarz zastosowań profilaktycznych i prozdrowotnych. Preparat polecany szczególnie w celu wzmocnienia pracy układu immunologicznego, terapii przewlekłych stanów zapalnych oraz jako środek wspomagający zachowanie zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Black Currant Oil Black Currant Oil 500mg 100 kaps.
Now Foods
49,00 zł

Black Currant Oil 500mg 100 kaps.

Inne formy

500mg 100 kaps.
49,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
1000mg 100 kaps.
89,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
49,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,43 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Posiada szerokie działanie prozdrowotne
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne
  • Wzmacnia układ immunologiczny
  • Wspomaga terapię chorób RZS i AZS
  • Reguluje gospodarkę lipidową
  • Poprawia zdrowie układu krążenia

Black Currant Oil to suplement diety, którego składnikiem jest olej z nasion czarnej porzeczki, który zawiera w swoim składzie dwa kwasy tłuszczowe – kwas gamma-linolenowy (GLA) i kwas alfa-linolenowy (ALA). Obecność tych dwóch cennych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) decyduje o sile działania produktu, ponieważ  wykazują one ogromny wachlarz zastosowań profilaktycznych i prozdrowotnych.

Ze względu na dużą zawartość polifenoli i witaminy C, owoce Czarnej porzeczki (Ribes nigrum) charakteryzują się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Wykazano, że roślina ta posiada działanie antynowotworowe, normalizuje glikemię, redukuje poziom cholesterolu we krwi, ogranicza namnażanie wirusa grypy oraz wzrost bakterii Helicobacter pylori. Antocyjany – flawonoidy zawarte w czarnej porzeczce, można wykorzystać we wspomaganiu leczenia jaskry i krótkowzroczności, ponieważ pozytywnie wpływają na ostrość widzenia.

Ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej z nasion czarnej porzeczki (ONCP) uważa się za produkt o niezwykłej wartości prozdrowotnej i używa w terapii chorób układu krwionośnego, RZS (reumatoidalnego zapalenia stawów), łuszczycy oraz zapobieganiu i leczeniu atopowego zapalenia skóry (AZS).

Nasiona czarnej porzeczki mają w składzie istotne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a są to głównie: kwas linolowy (LA) i α-linolenowy (ALA). Oba kwasy tłuszczowe muszą być dostarczone z dietą, ponieważ ludzki organizm nie może ich syntetyzować. Na uwagę zasługuje fakt, że w oleju z nasion czarnej porzeczki wzajemna proporcja pomiędzy kwasami n-6 i n-3 jest całkiem korzystna i wynosi 4:1. Zawartość kwasów PUFA n-3: ALA i stearydynowego wynosi 15%, a więc olej ten dorównuje pod tym względem olejom rybim. Warto dodać, że zawartość witaminy E w ONCP jest 2 x większa niż w oleju rzepakowym, a ponadto zawiera on również znaczące ilości steroli (nawet 82%).

LA jest prekursorem kwasu γ-linolenowego (GLA). Mnóstwo badań pokazuje, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) odgrywają ważną rolę w zapobieganiu wielu chorób przewlekłych, w tym głównie schorzeń układu krążenia. Ponadto, wiadomo również, że GLA pełni istotną funkcję w prewencji chorób alergicznych oraz schorzeń przebiegających ze stanami zapalnymi. To jednak nie jedyne zalety prozdrowotne tego oleju. Dzięki zawartości karotenoidów, flawonoidów, fitosteroli, tokochromanoli i kwasów fenolowych wykazuje on właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Wpływ oleju z nasion czarnej porzeczki na ludzki organizm
W badaniu na zwierzętach laboratoryjnych karmionych dietą wysokotłuszczową i niskobłonnikową, którym podawano ONCP, obniżyło się stężenie trójglicerydów, wzrosło stężenie cholesterolu HDL oraz zmniejszyły się depozyty tłuszczu wątrobowego. Wyniki te zostały częściowo potwierdzone w badaniu na kobietach, w którym porównywano wpływ oleju rybiego i oleju z nasion czarnej porzeczki na gospodarkę lipidową. Okazało się, że podawanie ONCP w większym stopniu podniosło stężenie GLA trójglicerydów oraz estrów cholesterolu, a także zredukowało poziom cholesterolu LDL.

Polifenole obecne w tym oleju redukują stężenie IL-4 oraz IL-13, które stymulują produkcję eotaksyny-3 – białka mającego wpływ na niekorzystne zmiany i niszczenie nabłonka dróg oddechowych.

Przypuszcza się, że ze względu na zawartość GLA o działaniu przeciwzapalnym, podawanie ONCP może znaleźć uzasadnienie w terapii chorób skórnych, takich jak łuszczyca i trądzik. Okazuje się, że podawanie ONCP w terapii RZS skutkuje znaczną poprawą stanu pacjentów, u których obserwuje się redukcję bólu i tkliwości stawów. Na uwagę zasługuje fakt, że przy okazji nie obserwuje się skutków ubocznych takiej interwencji.

Sądzi się, że duża częstość występowania AZS u młodszych dzieci, może mieć związek z niedostatecznym spożyciem NNKT. Dzięki tej obserwacji, ONCP może zostać użyty  profilaktyce i terapii AZS. U niemowląt cierpiących na te schorzenie, w porównaniu do zdrowych dzieci obserwuje się mniejsze stężenia NNKT w surowicy oraz niekorzystny stosunek kwasów n-3 do n-6 i obniżoną ilość GLA. Dodatkowo, suplementacja ONCP zwiększa zdolność organizmu do produkcji przeciwzapalnych eikozanoidów – tromboksanów, leukotrienów i prostaglandyn, które pełnią istotną funkcję w regulacji zapalenia skóry oraz reakcji odpornościowych.

W okresie płodowym dochodzi do kształtowania się układu immunologicznego, a NNKT są niezbędne w tym procesie. Dostarczanie kwasów tłuszczowych PUFA podczas ciąży powoduje działanie immunomodulujące, ponieważ wpływa ono redukcję stężenia IL-4 zaangażowanej w tworzenie ognisk zapalnych oraz wzrostu stężenia IFN-γ (interferonu) w mleku matki. Ilości interferonu – białko uruchamiające mechanizmy obronne systemu odpornościowego,  u matek dzieci z AZS są niższe niż u kobiet posiadających zdrowe potomstwo.

Podsumowując, Now Foods Black Currant Oil to naturalny suplement diety, którego przyjmowanie nie wiąże się z występowaniem żadnych skutków ubocznych. Stanowi świetne źródło NNKT, które posiadają ogromny wachlarz zastosowań profilaktycznych i prozdrowotnych. Preparat polecany szczególnie w celu wzmocnienia pracy układu immunologicznego, terapii przewlekłych stanów zapalnych oraz jako środek wspomagający zachowanie zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Kalorie5
Kalorie z tłuszczu5
Całkowita zawartość tłuszczu 0,5 g1%*
Olej z czarnej porzeczki (Ribes nigrum) (Nasiona)500 mg-
Kwas gamma-linolenowy (GLA)70 mg-
Kwas alfa-linolenowy (ALA) 52 mg-

Pozostałe składniki

Składniki kapsułki (żelatyna wołowa, gliceryna, woda)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Scivation
89,00 zł
(3)

Suplement aminokwasowy. Wspomaga regenerację, ogranicza poziom kortyzolu i hamuje katabolizm.

Kupuję
Jarrow Formulas
99,00 zł

Naturalna żywica mastyksowa o działaniu pomagającym utrzymać zdrowie jamy ustnej, żołądka i dwunastnicy.

Kupuję
Hi-tec
79,00 zł

Suplement zwiększający produkcję tlenku azotu. Poprawia ukrwienie mięśni, zapewnia efekt pompy, zwiększa siłę.

Kupuję
Olympus Labs
149,00 zł

Bogato składnikowa przedtreningówka o szerokim spektrum działania z dużą dawką BCAA i L-glutaminy.

Kupuję
Bsn
109,00 zł
(1)

Wieloskładnikowa odżywka do stosowania przed treningami. Zwiększa siłę oraz wytrzymałość.

Kupuję
Now Foods
32,00 zł

Witamina D w kapsułkach. Wzmacnia kości i zęby oraz ułatwia wchłanianie wapnia.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwas gamma-linolenowy

Informacja

 Kwas gamma-linolenowy (GLA – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6), występujący w żywności pochodzenia roślinnego a także jest syntezowany w organizmie ludzkim z kwasu linolowego. Uczestniczy w syntezie eikozanoidów. Podnosi odporność organizmu. Niedobór GLA wpływa niekorzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Jest składnikiem dodatkowym z suplementach zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) uzupełnione o witaminę E posiadającą właściwości przeciwutleniające, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zachowanie proporcji między kwasami Omega 3 i Omega 6 w stosunku 1 : 1 do 1 :5 pozwala na dowolność dawkowania.

Kwas alfa linolenowy (ALA)

Informacja

Kwas alfa linolenowy (ALA) zaliczany jest do kwasów typu omega-3 i należy do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz do tłuszczów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

Według badań, ALA może wspomagać pracę trzustki, a dokładniej - mieć wpływ na wrażliwość insulinową, dzięki czemu obniża się poziom insuliny, czynników zapalnych, triglicerydów oraz wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) we krwi. Na tej podstawie możemy wywnioskować również, że wprowadzenie do diety kwasu linolenowego częściowo zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Dzięki swoim właściwościom, ALA wykazuje również działanie antyoksydacyjne, a więc przyczynia się do usuwania nadmiaru wolnych rodników z organizmu, a także, co istotne w sporcie - zwiększa ilość glikogenu w wątrobie i mięśniach oraz wspomaga wydolność tlenową mięśni.

Wprowadzenie do diety tego tłuszczu poprawi koncentrację oraz zwiększy odporność na stres. Bardzo możliwe, że zauważyć będzie można także poprawienie wyglądu skóry.

Ostatnio na blogu

bareczkii

bareczkii

DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo,  VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie...

czytaj więcej
#5 Badania suplementów diety – SARM LGD

#5 Badania suplementów diety – SARM LGD

Kupno SARM’ów nabrało już nieomal status kupna sterydów, czyli ogromnej losowości dotyczącej jakości ostatecznego produktu. Pytanie „czy SARM X...

czytaj więcej
Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Na Okinawie ludzie mają się dobrze, nawet bardzo. To jedna z 7 stref świata, gdzie spotyka się „stulatków”. Cudowne suplementy i nowatorskie...

czytaj więcej
niby jest zimno/klata

niby jest zimno/klata

wiekszosc ludzie poubieranych w ziomowe/wiosenne ciuchy, a ja od 11 godziny latam w krotkich spodenkach i koszulce wiec NEAT wysokie 🙂 DIETA + suplementy...

czytaj więcej
Czy efektywność diety bezglutenowej bywa przeceniana przez wielu sportowców?

Czy efektywność diety bezglutenowej bywa przeceniana przez wielu sportowców?

Wstęp W ostatnich latach moda na dietę bezglutenową upowszechniła się nie tylko pośród entuzjastów zdrowego stylu życia, lecz również w środowisku...

czytaj więcej
Omega-6 – prozdrowotne kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia?

Omega-6 – prozdrowotne kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia?

W obiegowych przeświadczeniach, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 uchodzą za te korzystne dla szeroko pojętego zdrowia, natomiast z grupy omega-6 –...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027