Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
FireStart Energy Gel + BCAA FireStart Energy Gel + BCAA

Olimp FireStart Energy Gel + BCAA to wysokiej jakości suplement w postaci żelu energetycznego, który jest źródłem szybkoprzyswajalnej energii i mikroelementów, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania mięśni podczas wymagających sesji treningowych. Dodatkowo obecność aminokwasów rozgałęzionych wykazuje silne działanie antykataboliczne i pozwala ochronić tkankę mięśniową.

Produkt nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach i nie przyczynia się do powstania uczucia dyskomfortu. Wygodne opakowanie pozwala na jego swobodne spożywanie podczas treningów.

Witamina B1 zwana inaczej tiaminą to istotna dla ustroju witamina, która uczestniczy w koordynacji procesów metabolicznych. Dzięki niej powstający w mięśniach mleczan, odpowiadający za uczucie zakwasów jest sprawnie usuwany z komórek, co odzwierciedla się w zmniejszeniu dolegliwości bólowych, a także zwiększeniu wydolności mięśni.

Co więcej, usuwanie mleczanów wiąże się z nasileniem procesów wytwarzania ATP, czyli molekuły, która jest nośnikiem energii wewnątrzkomórkowej, która jest wykorzystywana m.in. do wykonywania pracy mięśni. Oba wymienione wyżej efekty przyczyniają się do widocznego wzrostu wytrzymałości podczas sesji treningowych.

Potas – ważny mikroelement, który „przebywa” wewnątrz komórek naszego organizmu i wraz z sodem koordynują prawidłową pracę wielu układów. Prawidłowe stężenie kationów potasu jest niezbędne do zachowania homeostazy układu nerwowego, bowiem uczestniczy on w przesyłaniu impulsów nerwowych, co umożliwia prawidłowe funkcjonowanie m.in. płytki nerwowo-mięśniowej, której działanie jest niezbędne do wykonywania pracy mięśni i ich ciągłego wzrostu.

Organem równie mocno zależnym od jonów potasowych jest potocznie zwany „silnik organizmu”, czyli serce. Ich niedobór skutkuje zaburzeniem pracy pompy, tym samym do naszych mięśni nie dopływa odpowiednia ilość utlenowanej krwi z niezbędnymi składnikami odżywczymi, bez których ich efektywna praca nie jest możliwa.

Magnez to kolejny elektrolit, który działa w obrębie płytki nerwowo-mięśniowej, jednak jego zadanie opiera się na hamowaniu nadmiernego pobudzenia mięśni. Na poziomie molekularnym magnez „konkuruje” z wapniem – ten drugi jest inicjatorem skurczu i jego nadmierna ilość może skutkować popularnymi skurczami mięśni łydek podczas wykonywania wysiłku jak i w spoczynku. Spożywanie magnezu skutecznie pomaga w wymienionym stanie, gdyż blokuje on szkodliwe działanie wapnia i skurcze ustępują.

Również podobnie jak tiamina, magnez jest jednym z tych mikroelementów, które pomagają w wytwarzaniu energii metabolicznej w komórkach, która zużywana podczas treningu podnosi wytrzymałość, a w dłuższym aspekcie pozwala na ciągłą rozbudowę tkanki mięśniowej. Obecna w preparacie organiczna postać magnezu – cytrynian, jest formą najlepiej przyswajaną na rynku i działa znacznie skuteczniej od popularnych suplementów opartych na formach węglanowych.

Sód, czyli kation płynu zewnątrzkomórkowego, poza tym iż uczestniczy w utrzymaniu odpowiedniej objętości osocza krwi i nawodnieniu komórek, a tym samym gospodarki wodno-elektrolitowej, koordynuje także prawidłową pracę układu nerwowego. Jego niedobór manifestuje się zaburzeniami w transmisji zarówno w nerwach obwodowych, jak i w drogach ośrodkowego układu nerwowego, co ma odzwierciedlenie w osłabieniu siły mięśniowej, a w skrajnych przypadkach w problemach ze świadomością.

Jego rozważna suplementacja wraz z odpowiednim spożywaniem płynów jest dla sportowca niezwykle istotna, gdyż jako elektrolit najsilniej wpływa na ciśnienie krwi tętniczej, tym samym zapewniając odpowiednią perfuzję narządów i tkanek ważnych dla sportowca.

Tauryna jest niespecyficznym aminokwasem, który nie buduje białek mięśniowych, jednak głównie uczestniczy w procesach oczyszczania organizmu z toksyn, które wydalane są wraz z kwasami żółciowymi sprzężonymi właśnie z tauryną.

Co ciekawe, molekuła ta uczestniczy również w stabilizacji glikemii, tym samym zapobiega „zjazdom energetycznym”, które mogą być szczególnie niebezpieczne podczas intensywnych treningów, gdzie glukoza jako materiał energetyczny dla mięśni jest spalana w zawrotnym tempie. Wynikające z tego dobre samopoczucie przekłada się na odpowiednią motywację i koncentrację przed i podczas sesji treningowych.

BCAA, ich pełna nazwa brzmi aminokwasy rozgałęzione, to grupa trzech aminokwasów (leucyna, izoleucyna i walina), których struktura chemiczna w porównaniu do innych aminokwasów przypomina „gałązki”, czemu zawdzięczają swą nazwę. Należą one do znacznie szerszego grona aminokwasów egzogennych (EAA), czyli takich, które są niezbędne do budowy m.in. tkanki mięśniowej, a nie mogą być wytwarzane w naszym organizmie i koniecznie muszą być dostarczone ze źródeł zewnętrznych (pokarmu).

Najważniejszym spośród BCAA jest leucyna, która posiada bardzo „przydatną” właściwość, gdyż sama jest w stanie „uruchomić” najważniejszy proces dla tkanki mięśniowej – biosyntezę białka, dzięki której powstają nowe, silniejsze włókna. Tym samym BCAA to przydatny dodatek, który pozwoli zaopatrzyć mięśnie w przydatne aminokwasy, które zapobiegną również katabolizmowi białek podczas wymagających treningów.

Podsumowując, Olimp FireStart Energy Gel + BCAA to wysokiej jakości żel energetyczny przygotowany z myślą o najbardziej wymagających sportowcach, którzy szczególnie cenią sobie wygodę w stosowaniu i możliwość szybkiego „naładowania akumulatorów” w celu przeprowadzenia ciężkich i efektywnych treningów.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
FireStart Energy Gel + BCAA FireStart Energy Gel + BCAA 36g
OLIMP
4,49 zł

FireStart Energy Gel + BCAA 36g

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Poprawia przewodzenie impulsów nerwowych między tkanką nerwową i mięśniową
  • Zwiększa ilość dostępnej energii wykorzystywanej przez mięśnie
  • Zawiera aminokwasy niezbędne do budowy silnych mięśni
  • Wspiera proces biosyntezy nowych białek mięśniowych
  • Zwalcza nieprzyjemne odczucia związane z zakwasami
  • Dba o prawidłową homeostazę energetyczną ustroju
  • Zapobiega nadmiernym skurczom mięśni
  • Chroni przed „zjazdami energetycznymi”
  • Stabilizuje poziom glukozy we krwi
  • Silne działanie antykataboliczne

Olimp FireStart Energy Gel + BCAA to wysokiej jakości suplement w postaci żelu energetycznego, który jest źródłem szybkoprzyswajalnej energii i mikroelementów, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania mięśni podczas wymagających sesji treningowych. Dodatkowo obecność aminokwasów rozgałęzionych wykazuje silne działanie antykataboliczne i pozwala ochronić tkankę mięśniową.

Produkt nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach i nie przyczynia się do powstania uczucia dyskomfortu. Wygodne opakowanie pozwala na jego swobodne spożywanie podczas treningów.

Witamina B1 zwana inaczej tiaminą to istotna dla ustroju witamina, która uczestniczy w koordynacji procesów metabolicznych. Dzięki niej powstający w mięśniach mleczan, odpowiadający za uczucie zakwasów jest sprawnie usuwany z komórek, co odzwierciedla się w zmniejszeniu dolegliwości bólowych, a także zwiększeniu wydolności mięśni.

Co więcej, usuwanie mleczanów wiąże się z nasileniem procesów wytwarzania ATP, czyli molekuły, która jest nośnikiem energii wewnątrzkomórkowej, która jest wykorzystywana m.in. do wykonywania pracy mięśni. Oba wymienione wyżej efekty przyczyniają się do widocznego wzrostu wytrzymałości podczas sesji treningowych.

Potas – ważny mikroelement, który „przebywa” wewnątrz komórek naszego organizmu i wraz z sodem koordynują prawidłową pracę wielu układów. Prawidłowe stężenie kationów potasu jest niezbędne do zachowania homeostazy układu nerwowego, bowiem uczestniczy on w przesyłaniu impulsów nerwowych, co umożliwia prawidłowe funkcjonowanie m.in. płytki nerwowo-mięśniowej, której działanie jest niezbędne do wykonywania pracy mięśni i ich ciągłego wzrostu.

Organem równie mocno zależnym od jonów potasowych jest potocznie zwany „silnik organizmu”, czyli serce. Ich niedobór skutkuje zaburzeniem pracy pompy, tym samym do naszych mięśni nie dopływa odpowiednia ilość utlenowanej krwi z niezbędnymi składnikami odżywczymi, bez których ich efektywna praca nie jest możliwa.

Magnez to kolejny elektrolit, który działa w obrębie płytki nerwowo-mięśniowej, jednak jego zadanie opiera się na hamowaniu nadmiernego pobudzenia mięśni. Na poziomie molekularnym magnez „konkuruje” z wapniem – ten drugi jest inicjatorem skurczu i jego nadmierna ilość może skutkować popularnymi skurczami mięśni łydek podczas wykonywania wysiłku jak i w spoczynku. Spożywanie magnezu skutecznie pomaga w wymienionym stanie, gdyż blokuje on szkodliwe działanie wapnia i skurcze ustępują.

Również podobnie jak tiamina, magnez jest jednym z tych mikroelementów, które pomagają w wytwarzaniu energii metabolicznej w komórkach, która zużywana podczas treningu podnosi wytrzymałość, a w dłuższym aspekcie pozwala na ciągłą rozbudowę tkanki mięśniowej. Obecna w preparacie organiczna postać magnezu – cytrynian, jest formą najlepiej przyswajaną na rynku i działa znacznie skuteczniej od popularnych suplementów opartych na formach węglanowych.

Sód, czyli kation płynu zewnątrzkomórkowego, poza tym iż uczestniczy w utrzymaniu odpowiedniej objętości osocza krwi i nawodnieniu komórek, a tym samym gospodarki wodno-elektrolitowej, koordynuje także prawidłową pracę układu nerwowego. Jego niedobór manifestuje się zaburzeniami w transmisji zarówno w nerwach obwodowych, jak i w drogach ośrodkowego układu nerwowego, co ma odzwierciedlenie w osłabieniu siły mięśniowej, a w skrajnych przypadkach w problemach ze świadomością.

Jego rozważna suplementacja wraz z odpowiednim spożywaniem płynów jest dla sportowca niezwykle istotna, gdyż jako elektrolit najsilniej wpływa na ciśnienie krwi tętniczej, tym samym zapewniając odpowiednią perfuzję narządów i tkanek ważnych dla sportowca.

Tauryna jest niespecyficznym aminokwasem, który nie buduje białek mięśniowych, jednak głównie uczestniczy w procesach oczyszczania organizmu z toksyn, które wydalane są wraz z kwasami żółciowymi sprzężonymi właśnie z tauryną.

Co ciekawe, molekuła ta uczestniczy również w stabilizacji glikemii, tym samym zapobiega „zjazdom energetycznym”, które mogą być szczególnie niebezpieczne podczas intensywnych treningów, gdzie glukoza jako materiał energetyczny dla mięśni jest spalana w zawrotnym tempie. Wynikające z tego dobre samopoczucie przekłada się na odpowiednią motywację i koncentrację przed i podczas sesji treningowych.

BCAA, ich pełna nazwa brzmi aminokwasy rozgałęzione, to grupa trzech aminokwasów (leucyna, izoleucyna i walina), których struktura chemiczna w porównaniu do innych aminokwasów przypomina „gałązki”, czemu zawdzięczają swą nazwę. Należą one do znacznie szerszego grona aminokwasów egzogennych (EAA), czyli takich, które są niezbędne do budowy m.in. tkanki mięśniowej, a nie mogą być wytwarzane w naszym organizmie i koniecznie muszą być dostarczone ze źródeł zewnętrznych (pokarmu).

Najważniejszym spośród BCAA jest leucyna, która posiada bardzo „przydatną” właściwość, gdyż sama jest w stanie „uruchomić” najważniejszy proces dla tkanki mięśniowej – biosyntezę białka, dzięki której powstają nowe, silniejsze włókna. Tym samym BCAA to przydatny dodatek, który pozwoli zaopatrzyć mięśnie w przydatne aminokwasy, które zapobiegną również katabolizmowi białek podczas wymagających treningów.

Podsumowując, Olimp FireStart Energy Gel + BCAA to wysokiej jakości żel energetyczny przygotowany z myślą o najbardziej wymagających sportowcach, którzy szczególnie cenią sobie wygodę w stosowaniu i możliwość szybkiego „naładowania akumulatorów” w celu przeprowadzenia ciężkich i efektywnych treningów.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 36 gIlość porcji w opakowaniu: 1
w porcji (36 g)amount%RDA
Wartość energetyczna385 kJ/92 kcal-
Tłuszcz-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone-
Węglowodany22 g-
w tym cukry10 g-
Białko0.9 g-
Sól0.25 g-
Witamina B1(jako chlorowodorek)0.17 mg15%
Potas (jako chlorek)75 mg-
Magnez (jako sole kwasu cytrynowego)57 mg15%
Sód (jako chlorek)100 mg-
Tauryna500 mg-
BCAA1000 mg-
L-leucyna500 mg-
L-walina250 mg-
L-izoleucyna250 mg-

Pozostałe składniki

41% maltodekstryny, woda, 20,5% fruktoza, regulator kwasowości – kwas cytrynowy; aromaty, emulgator lecytyny (z soi), substancja konserwująca – kwas sorbowy.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Night Recovery P.M. PAK
Night Recovery P.M. PAK
SCITEC
99,00 zł
więcej
Ultra Amino
Ultra Amino Promocja
SCITEC
119,00 zł 109,00 zł
więcej
Dextrex Juice
Dextrex Juice
OLIMP
20,00 zł
więcej
CM3
CM3
TREC
22,00 zł
więcej
AminoMax 6800
AminoMax 6800 Promocja
TREC
76,00 zł 65,00 zł
więcej
Amino Complex
Amino Complex
ACTIVLAB
55,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Kwas cytrynowy

Informacja

Kwas cytrynowy (citric acid, E330), jest składnikiem niemal każdej komórki roślinnej i zwierzęcej, szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze regulatora kwasowości, emulgatora i stabilizatora, ze względu na zapobieganie utlenianiu i przeciwdziałanie przebarwieniem produktu. W procesach życiowych Bierzę czynny udział w cyklu Krebsa, jest katalizatorem ujemnym fosforofruktokinazy, enzymu przyspieszającego tempo glikolizy. W suplementacji sportowej stosowany w połączeniu z kreatyną. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>