Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Pet Active One Pet Active One

Swanson Pet, Active One to wysokospecjalistyczny suplement diety przeznaczony dla zwierząt. Kompleks składników mineralnych, witamin, enzymów i innych substancji odżywczych, został przygotowany w formie przepysznych pastylek do żucia o smaku kurczaka, z łatwością przekonujących czworonoga do ich spożycia.

Potężna dawka antyoksydantów i substancji przeciwzapalnych
Wolne rodniki to wysokoreaktywne molekuły powstające w przebiegu procesów metabolicznych lub produkowane przez komórki układu odpornościowego. Ich szkodliwość polega na tym, iż odpowiadają za inicjację procesu zapalnego i możliwą dysfunkcję narządów ukochanego pupila. W celu zapobieżenia takim zdarzeniom, producent umieścił w preparacie sporą dawkę substancji o potencjale antyoksydacyjnym, do których należą miedź, kwas askorbinowy i współpracująca z nim witamina E, a także kwas linolowy, czy kwasy omega-3.

Nie bez powodu w suplemencie umieszczono także bromelainę. Substancja ta wyizolowana jest z ananasa i cechuje się wyraźnym działaniem przeciwzapalnym oraz przeciwobrzękowym. Zaliczana jest do grupy enzymów proteolitycznych, do których należy rozkład białek takich jak m.in. fibryna i kininy. Tym samym przyczynia się do lepszego ukrwienia tkanek i neutralizacji stanu zapalnego.

W trosce o układ ruchu
W uproszczeniu można rzec, iż ruch jest sensem życia czworonogów. Przy jego pomocy mogą poznawać otaczający je świat. Jak nietrudno się domyślić, najczęstszym problemem są złamania kości. Aby im zapobiec, konieczne jest wzmocnienie ich struktury, co może zapewnić regularna podaż wapniawitaminy D3

Okazuje się, iż ostatni ze związków produkowany jest w organizmach zarówno ludzkich, jak i zwierzęcych. Dzieje się to przy odpowiednio długiej ekspozycji na promienie słoneczne. Wśród zwierząt jest to niestety mocno ograniczone, gdyż skóra zasłonięta jest nieraz grubą warstwą sierści.

Witamina D potrzebna jest do prawidłowego wchłaniania dostarczonego wraz z pożywieniem wapnia i jego wbudowania w strukturę tkanki kostnej. Dzięki temu kości stają się mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne, co skutkuje wyraźnym ograniczeniem występowania złamań.

Mając na uwadze funkcje stawów, producent umieścił w preparacie najlepiej przyswajalną formę manganu. Zauważono, iż związek ten zwiększa produkcję substancji wchodzących w skład mazi stawowej i tym samym chroni chrząstkę przed degeneracją oraz zapobiega odczuciom bólowym podczas wykonywania ruchów.

Układ nerwowy pod kontrolą
Poprawna budowa i funkcja układu nerwowego jest niezbędna do zachowania homeostazy człowieka, jak i czworonożnego przyjaciela. Neurony komunikują się ze sobą za pomocą impulsów elektrycznych bądź chemicznych. Do drugich zaliczyć można m.in. neuroprzekaźniki. Jednym z nich jest acetylocholina, powstała w obecności choliny. Występuje ona szczególnie obficie w rejonach odpowiedzialnych za pamięć zwierzęcia, a jej dostarczanie chroni przed procesami degeneracyjnymi związanymi z wiekiem. Może również uczestniczyć w procesie odnowy połączeń nerwowych.

Kobaltwitamina B12 promują różnicowanie i prawidłowe dojrzewanie komórek układu nerwowego. Ich działanie wspiera zawarty w pastylkach kwas foliowy i jego pochodna, kwas p-aminobenzoesowy.

Impulsy elektryczne powstają dzięki przemieszczaniu się ładunków elektrycznych, a więc m.in. elektrolitów w komórkach lub płynie zewnątrzkomórkowym. Obecność kationów magnezu ma wpływ na prąd wapniowy, odpowiedzialny za zjawisko tzw. ekscytotoksyczności. Mówiąc bardziej ogólnie, mogą mieć właściwości protekcyjne, chroniąc przed obumieraniem struktur nerwowych.

Z racji tego, iż neurony to jedne z najbardziej wrażliwych na uszkodzenia komórek ustroju zwierzęcia, bezwzględnie należy zadbać o zachowanie ich prawidłowej struktury. Jednym z ważniejszych parametrów, które warunkują odporność na czynniki zewnętrzne jest płynność błony komórkowej. Jest ona zagwarantowana, dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwas eikozapentaenowydokozaheksaenowy. Ponadto zauważono, iż ich odpowiednia ilość w diecie może redukować występowanie agresywnych zachowań wśród zwierząt.

Zdrowa tarczyca, serce i układ krążenia
Hormony są substancjami, które regulują pracę komórek niedostępnych kontroli układu nerwowego. Bardzo ważnym narządem odpowiadającym za funkcje metaboliczne jest z pozoru niewielka tarczyca. Aby mogła pracować prawidłowo, a wydzielane przez nią substancje były odpowiednio wykorzystane przez komórki, w diecie pupila muszą znajdować się jodselen. To dzięki ich dostępności możliwe jest uniknięcie takich objawów jak: nagły wzrost masy ciała, osowiałość czworonoga, czy wolniejsze bicie serca i inne problemy kardiologiczne.

Warto również dodać, iż mikroelementem, który bardzo silnie oddziałuje na serce jest potas. Jego niedobór w codziennej diecie czworonoga może przyczyniać się do groźnych zaburzeń przewodzenia impulsów w mięśniu sercowym, a tym samym występowaniu arytmii.

Sprawne przemiany metaboliczne
Każdy właściciel cieszy się z pupila przejawiającego chęć do zabaw i podejmującego codzienne aktywności. Energia potrzebna do zachowania sił witalnych produkowana jest w każdej z komórek organizmu w formie ATP. Dzieje się to dzięki przemianom związków wysokoenergetycznych, które zwierzę spożywa wraz z pokarmem.

Przemiany wewnątrzkomórkowe nie mogą zachodzić bez udziału witamin – niacynyryboflawiny, które pośredniczą w utlenianiu glukozy, a w końcowym etapie oddychania, warunkują uzyskanie znacznie większej ilości ATP.

Podczas intensywnego wysiłku czworonoga, podobnie jak u ludzi, w wyniku procesów beztlenowych w mięśniach zaczyna gromadzić się kwas mlekowy, który może ograniczać ich wydolność fizyczną. Kwas pantotenowy i współgrająca z nim tiamina, ułatwia płynne przejście w kierunku przemian tlenowych, umożliwiając usunięcie mleczanów.

Prawidłowe funkcje trawienne pupila
Wzrost i rozwój czworonoga nie jest możliwy bez odpowiedniego zaopatrzenia go w substancje energetyczne i budulcowe, pochodzące z pokarmu. Niektóre jednostki chorobowe dotykające przewód pokarmowy lub poważne zabiegi ograniczają możliwości  żywieniowe, ponadto wyjaławiając go. Aby zwiększyć dostępność makroskładników i wspomóc zwierzę w osiągnięciu prawidłowej wagi wraz z kondycją zdrowotną, w suplemencie znajduje się kompleks enzymów trawiennych, bakterii probiotycznych i prebiotyków.

Proteaza, pepsyna i bromelaina ułatwiają trawienie białek, wspierając wraz z popularnym dodatkiem pasz - betainą - odbudowę mięśni, aparatu enzymatycznego komórek, a także funkcji odpornościowych.  Lipaza pozwala z kolei uniknąć obciążenia tłuszczami, które rozłożone do prostszych związków są substratami energetycznymi w procesie uzyskiwania wspomnianego ATP.

Od dłuższego czasu prowadzone są badania dotyczące składu mikroflory przewodu pokarmowego. Zachowanie równowagi mikrobiologicznej pozwala ochronić przed infekcjami ogólnoustrojowymi, czy po prostu wspomóc trawienie.  Jednym z symbiontów są m.in. bakterie Lactobacillus acidophilus. Często preparaty, w przeciwieństwie do oferowanego suplementu, nie są dodatkowo wzbogacone w substancje prebiotyczne, których zadaniem jest dostarczenie substancji odżywczych dla mikroorganizmów.

Piękna sierść, skóra i pazury
Wygląd zewnętrzny może wiele powiedzieć o tym jak właściciel dba o stan zdrowia swojego pupila. Warto pamiętać, iż pielęgnacja skóry i sierści polega nie tylko na dokładnym myciu wraz z zabiegami kosmetycznymi, ale także na wsparciu dietetycznym.

Głównym białkiem, które buduje twarde przydatki skóry, a więc sierść, pazury i zewnętrzne warstwy naskórka jest keratyna. Należy ona do protein o wysokiej zawartości siarki. Zauważono, iż niedobór cynkumetioniny jako donora siarki, może skutkować łamliwością pazurów, łuszczeniem naskórka, czy wypadaniem sierści. Aby nie dopuścić do tego typu zdarzeń i nasilić działanie aminokwasu, suplement jest także źródłem biotynywitaminy A. Do ich zadań należy kontrola różnicowania się i spajanie keratynocytów.

Podsumowując, Swanson Pet Active One to kompleks składników aktywnych pozyskanych wprost z lnu, owoców i warzyw, niezbędnych w diecie każdego czworonoga. Preparat pozwoli zachować pełnię zdrowia, a także uzupełnić niedobory i wesprzeć funkcje trawienne.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Pet Active One Pet Active One 45 tab.
Swanson
89,00 zł

Pet Active One 45 tab.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,35 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Krótki termin ważności:

2019-09-30
Stara cena: 99,00 zł
89,00 zł
1 szt.

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,35 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zestaw witamin i mikroelementów stworzony specjalnie dla zwierząt
  • Ułatwia regenerację i odbudowę elementów kostno-stawowych
  • Chroni przed rozwojem chorób układu krążenia
  • Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego
  • Zwiększa wydajność procesów metabolicznych
  • Promuje zachowanie równowagi hormonalnej
  • Ogranicza występowanie stanów zapalnych
  • Usprawnia trawienie białek i tłuszczów
  • Poprawia wygląd skóry i sierści

Swanson Pet, Active One to wysokospecjalistyczny suplement diety przeznaczony dla zwierząt. Kompleks składników mineralnych, witamin, enzymów i innych substancji odżywczych, został przygotowany w formie przepysznych pastylek do żucia o smaku kurczaka, z łatwością przekonujących czworonoga do ich spożycia.

Potężna dawka antyoksydantów i substancji przeciwzapalnych
Wolne rodniki to wysokoreaktywne molekuły powstające w przebiegu procesów metabolicznych lub produkowane przez komórki układu odpornościowego. Ich szkodliwość polega na tym, iż odpowiadają za inicjację procesu zapalnego i możliwą dysfunkcję narządów ukochanego pupila. W celu zapobieżenia takim zdarzeniom, producent umieścił w preparacie sporą dawkę substancji o potencjale antyoksydacyjnym, do których należą miedź, kwas askorbinowy i współpracująca z nim witamina E, a także kwas linolowy, czy kwasy omega-3.

Nie bez powodu w suplemencie umieszczono także bromelainę. Substancja ta wyizolowana jest z ananasa i cechuje się wyraźnym działaniem przeciwzapalnym oraz przeciwobrzękowym. Zaliczana jest do grupy enzymów proteolitycznych, do których należy rozkład białek takich jak m.in. fibryna i kininy. Tym samym przyczynia się do lepszego ukrwienia tkanek i neutralizacji stanu zapalnego.

W trosce o układ ruchu
W uproszczeniu można rzec, iż ruch jest sensem życia czworonogów. Przy jego pomocy mogą poznawać otaczający je świat. Jak nietrudno się domyślić, najczęstszym problemem są złamania kości. Aby im zapobiec, konieczne jest wzmocnienie ich struktury, co może zapewnić regularna podaż wapniawitaminy D3

Okazuje się, iż ostatni ze związków produkowany jest w organizmach zarówno ludzkich, jak i zwierzęcych. Dzieje się to przy odpowiednio długiej ekspozycji na promienie słoneczne. Wśród zwierząt jest to niestety mocno ograniczone, gdyż skóra zasłonięta jest nieraz grubą warstwą sierści.

Witamina D potrzebna jest do prawidłowego wchłaniania dostarczonego wraz z pożywieniem wapnia i jego wbudowania w strukturę tkanki kostnej. Dzięki temu kości stają się mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne, co skutkuje wyraźnym ograniczeniem występowania złamań.

Mając na uwadze funkcje stawów, producent umieścił w preparacie najlepiej przyswajalną formę manganu. Zauważono, iż związek ten zwiększa produkcję substancji wchodzących w skład mazi stawowej i tym samym chroni chrząstkę przed degeneracją oraz zapobiega odczuciom bólowym podczas wykonywania ruchów.

Układ nerwowy pod kontrolą
Poprawna budowa i funkcja układu nerwowego jest niezbędna do zachowania homeostazy człowieka, jak i czworonożnego przyjaciela. Neurony komunikują się ze sobą za pomocą impulsów elektrycznych bądź chemicznych. Do drugich zaliczyć można m.in. neuroprzekaźniki. Jednym z nich jest acetylocholina, powstała w obecności choliny. Występuje ona szczególnie obficie w rejonach odpowiedzialnych za pamięć zwierzęcia, a jej dostarczanie chroni przed procesami degeneracyjnymi związanymi z wiekiem. Może również uczestniczyć w procesie odnowy połączeń nerwowych.

Kobaltwitamina B12 promują różnicowanie i prawidłowe dojrzewanie komórek układu nerwowego. Ich działanie wspiera zawarty w pastylkach kwas foliowy i jego pochodna, kwas p-aminobenzoesowy.

Impulsy elektryczne powstają dzięki przemieszczaniu się ładunków elektrycznych, a więc m.in. elektrolitów w komórkach lub płynie zewnątrzkomórkowym. Obecność kationów magnezu ma wpływ na prąd wapniowy, odpowiedzialny za zjawisko tzw. ekscytotoksyczności. Mówiąc bardziej ogólnie, mogą mieć właściwości protekcyjne, chroniąc przed obumieraniem struktur nerwowych.

Z racji tego, iż neurony to jedne z najbardziej wrażliwych na uszkodzenia komórek ustroju zwierzęcia, bezwzględnie należy zadbać o zachowanie ich prawidłowej struktury. Jednym z ważniejszych parametrów, które warunkują odporność na czynniki zewnętrzne jest płynność błony komórkowej. Jest ona zagwarantowana, dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwas eikozapentaenowydokozaheksaenowy. Ponadto zauważono, iż ich odpowiednia ilość w diecie może redukować występowanie agresywnych zachowań wśród zwierząt.

Zdrowa tarczyca, serce i układ krążenia
Hormony są substancjami, które regulują pracę komórek niedostępnych kontroli układu nerwowego. Bardzo ważnym narządem odpowiadającym za funkcje metaboliczne jest z pozoru niewielka tarczyca. Aby mogła pracować prawidłowo, a wydzielane przez nią substancje były odpowiednio wykorzystane przez komórki, w diecie pupila muszą znajdować się jodselen. To dzięki ich dostępności możliwe jest uniknięcie takich objawów jak: nagły wzrost masy ciała, osowiałość czworonoga, czy wolniejsze bicie serca i inne problemy kardiologiczne.

Warto również dodać, iż mikroelementem, który bardzo silnie oddziałuje na serce jest potas. Jego niedobór w codziennej diecie czworonoga może przyczyniać się do groźnych zaburzeń przewodzenia impulsów w mięśniu sercowym, a tym samym występowaniu arytmii.

Sprawne przemiany metaboliczne
Każdy właściciel cieszy się z pupila przejawiającego chęć do zabaw i podejmującego codzienne aktywności. Energia potrzebna do zachowania sił witalnych produkowana jest w każdej z komórek organizmu w formie ATP. Dzieje się to dzięki przemianom związków wysokoenergetycznych, które zwierzę spożywa wraz z pokarmem.

Przemiany wewnątrzkomórkowe nie mogą zachodzić bez udziału witamin – niacynyryboflawiny, które pośredniczą w utlenianiu glukozy, a w końcowym etapie oddychania, warunkują uzyskanie znacznie większej ilości ATP.

Podczas intensywnego wysiłku czworonoga, podobnie jak u ludzi, w wyniku procesów beztlenowych w mięśniach zaczyna gromadzić się kwas mlekowy, który może ograniczać ich wydolność fizyczną. Kwas pantotenowy i współgrająca z nim tiamina, ułatwia płynne przejście w kierunku przemian tlenowych, umożliwiając usunięcie mleczanów.

Prawidłowe funkcje trawienne pupila
Wzrost i rozwój czworonoga nie jest możliwy bez odpowiedniego zaopatrzenia go w substancje energetyczne i budulcowe, pochodzące z pokarmu. Niektóre jednostki chorobowe dotykające przewód pokarmowy lub poważne zabiegi ograniczają możliwości  żywieniowe, ponadto wyjaławiając go. Aby zwiększyć dostępność makroskładników i wspomóc zwierzę w osiągnięciu prawidłowej wagi wraz z kondycją zdrowotną, w suplemencie znajduje się kompleks enzymów trawiennych, bakterii probiotycznych i prebiotyków.

Proteaza, pepsyna i bromelaina ułatwiają trawienie białek, wspierając wraz z popularnym dodatkiem pasz - betainą - odbudowę mięśni, aparatu enzymatycznego komórek, a także funkcji odpornościowych.  Lipaza pozwala z kolei uniknąć obciążenia tłuszczami, które rozłożone do prostszych związków są substratami energetycznymi w procesie uzyskiwania wspomnianego ATP.

Od dłuższego czasu prowadzone są badania dotyczące składu mikroflory przewodu pokarmowego. Zachowanie równowagi mikrobiologicznej pozwala ochronić przed infekcjami ogólnoustrojowymi, czy po prostu wspomóc trawienie.  Jednym z symbiontów są m.in. bakterie Lactobacillus acidophilus. Często preparaty, w przeciwieństwie do oferowanego suplementu, nie są dodatkowo wzbogacone w substancje prebiotyczne, których zadaniem jest dostarczenie substancji odżywczych dla mikroorganizmów.

Piękna sierść, skóra i pazury
Wygląd zewnętrzny może wiele powiedzieć o tym jak właściciel dba o stan zdrowia swojego pupila. Warto pamiętać, iż pielęgnacja skóry i sierści polega nie tylko na dokładnym myciu wraz z zabiegami kosmetycznymi, ale także na wsparciu dietetycznym.

Głównym białkiem, które buduje twarde przydatki skóry, a więc sierść, pazury i zewnętrzne warstwy naskórka jest keratyna. Należy ona do protein o wysokiej zawartości siarki. Zauważono, iż niedobór cynkumetioniny jako donora siarki, może skutkować łamliwością pazurów, łuszczeniem naskórka, czy wypadaniem sierści. Aby nie dopuścić do tego typu zdarzeń i nasilić działanie aminokwasu, suplement jest także źródłem biotynywitaminy A. Do ich zadań należy kontrola różnicowania się i spajanie keratynocytów.

Podsumowując, Swanson Pet Active One to kompleks składników aktywnych pozyskanych wprost z lnu, owoców i warzyw, niezbędnych w diecie każdego czworonoga. Preparat pozwoli zachować pełnię zdrowia, a także uzupełnić niedobory i wesprzeć funkcje trawienne.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 45 tabletek do żuciaPorcja jednorazowa: 2 tabletki do żuciaIlość porcji w opakowaniu: 22.5
w porcji (2 tabletki)zawartość%ZDS
Surowe białko(min) 21%**
Tłuszcz surowy(min) 13%**
Włókno surowe(max) 1%**
Wilgotność(max) 6%**
Metionina (dl-metionina)15 mg**
Kwas linolowy (min) 7 mg**
Wapń (jako siarczan wapnia, fosforan wapnia, pantotenian wapnia, węglan wapnia)(2.5%) 150 mg**
Potas (jako cytrynian potasu)(0.01%) 0.76 mg**
Magnez (jako tlenek magnezu) (1.3%) 75 mg**
Miedź (jako glukonian miedzi) (0.02 ppm) 0.01 mg**
Mangan (jako glukonian manganu)(5 ppm) 3 mg**
Cynk (jako proteinian cynku)(5 ppm) 3 mg**
Jod (jodan wapnia)(0.2 ppm) 0.12 mg**
Selen (jako selenian sodu)(0.02 ppm) 0.01 mg**
Witamina A (jako octan retinylu)1,800 IU**
Witamina D3 150 IU**
Witamina E 15 IU**
Tiamina (witamina B1) (w postaci monoazotanu tiaminy)15 mg**
Ryboflawina (witamina B2)7.5 mg**
Kwas pantotenowy (jako pantotenian wapnia)15 mg**
Niacynamid15 mg**
Pirydoksyna (witamina B6) (jako chlorowodorek pirydoksyny)7.5 mg**
Kwas foliowy0.06 mg**
Witamina B120.006 mg**
Cholina (w postaci chlorku)15 mg**
*Biotyna0.006 mg**
*Betaina bezwodna15 mg**
* Kwas askorbinowy (witamina C) (jako l-askorbylo-2-polifosforan)37.5 mg**
* Kobalt (w postaci proteinianu kobaltu)0.12 mg**
* Kwas P-aminobenzoesowy7.5 mg**
* Kwas eikozapentaenowy (EPA) (z oleju rybnego)33 mg**
* Kwas dokozaheksaenowy (DHA) (z oleju rybnego)22 mg**
* Bromelaina (z ananasa)(min) 2.7 GDU¹**
* Lipaza (z trzustki wieprzowej)(min) 14.2 USP Units²**
* Proteaza (z trzustki wieprzowej)(min) 104 USP Units³**
* Pepsyna (wieprzowa)(min) 60 NF Units⁴**
*Nieuważany przez AAFCO jako podstawowy składnik odżywczy dla psów.
¹ Jedna jednostka aktywności (GD) bromelainy uwolnia około 8,4 mg aminokwasów (z żelatyny) /20 min/mg enzymu w warunkach 45°C i pH=4,5.
² Jedna jednostka USP lipazy uwalnia jeden mikro-równoważnik kwasu tłuszczowego w standardowych warunkach.
³ Jedna jednostka USP proteazy jest zawarta w takiej ilości proteazy, która trawi 1,0 mg kazeiny w standardowych warunkach.
⁴ Jedna jednostka NF pepsyny trawi 3000 razy większą masę od skoagulowanej albuminy jaja w standardowych warunkach. Ten produkt jest źródłem pepsyny, bromelainy, papainy (hydrolizuje białka) i lipazy (hydrolizuje triglicerydy).

Pozostałe składniki

Suszone drożdże piwne, naturalny aromat wątróbki drobiowej, gliceryna, ekologiczna mączka z siemienia lnianego, olej rzepakowy, lecytyna sojowa, suszony zielony małż nowozelandzki, fruktooligosacharydy, maltodekstryna, alginian sodu, koncentrat oleju rybiego, organiczny suszony szpinak w proszku, organiczna suszona marchewka w proszku, organiczne suszone jabłko w proszku, organiczny suszony banan w proszku, naturalne mieszane tokoferole (konserwant), suszony produkt fermentacji Lactobacillus acidophilus, organiczna suszona borówka amerykańska w proszku, olej szafranowy, kwas propionowy (konserwant), inozytol.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Kwas linolowy

Informacja

Kwas linolowy, nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, nie podlega syntezie wewnątrzustrojowej, jest dostarczany w pokarmach pochodzenia roślinnego (m.in. w ziarnach słonecznika, sezamie, soi, orzechach laskowych, pestkach winogron itd) oraz w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w procesie biosyntezy kwasu arachidonowego niezbędnego do wytwarzania prostaglandyn. W normalnej diecie przy użyciu podanych powyżej składników pożywienia jest wystarczający i nie wymaga wspomagania suplementacją. Rzadko stosowany w suplementach diety, najczęściej połączony z EPA, DHA i ALA; jest składnikiem suplementów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) często we połączeniu z witaminą E chroniącą kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Wskazane jest spożycie kwasu linolowego w odpowiedniej proporcji do kwasów z grupy Omega 3 (w przedziałach 1 : 1 do 1 : 5). Jako składnik błon komórkowych odpowiada za stan skóry, wypadanie włosów, gojenie się zadrapań i małych ran. Badania potwierdzają jego wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:  w dawkowaniu najważniejsze jest zachowanie proporcji między kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6,. Ilość przy zachowaniu proporcji nie odgrywa większego znaczenia

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Węglan wapnia

Informacja

Węglan wapnia - sól kwasu węglowego i wapnia stosowana w suplementach jako jedna z form wapnia ze względu na swoją wysoką biodostępność. Ma charakter alkaliczny, w związku z czym może być używany do zobojętniania środowiska panującego w żołądku.

Wapń jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym dla kości i zębów, warunkuje ich wytrzymałość mechaniczną. Odpowiednia podaż wapnia zapobiega osteoporozie u osób starszych oraz umożliwia prawidłowy rozwój układu kostnego u dzieci. Jest aktywatorem wielu enzymów, bierze udział w procesach zapalnych, reguluje sekrecję niektórych hormonów. Jest również niezbędny do powstania skurczu mięśnia, warunkuje także proces krzepnięcia krwi. Ponadto, jony wapnia umożliwiają przekazywanie impulsu nerwowego przez synapsy, regulując w ten sposób prawidłowe neuroprzewodnictwo.

Zapotrzebowanie na wapń zwiększa się wraz z rosnącym obciążeniem treningowym organizmu, w związku z czym zalecana jest zwiększona podaż wapnia u sportowców. Zwiększony ubytek wapnia może też być spowodowany stosowaniem diety wysoko proteinowej.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cytrynian potasu

Informacja

Cytrynian potasu jest organiczną formą potasu, która cechuje się wysokim stopniem wchłaniania. Pierwiastek ten ma kluczowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Reguluje on bowiem gospodarkę wodną ustroju, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie homeostazy.

Potas pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy serca. Bierze udział we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego - ma udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz wspomaga pracę mózgu, a mianowicie jego dotlenienie.

Wprowadzenie potasu do diety jest niezwykle ważne w przypadku sportowców, ponieważ podczas wysiłku długotrwałego zmniejsza on ryzyko odwodnienia organizmu. Zapewnia też prawidłową pracę mięśni. Pierwiastek ten jest niezbędny także w procesie syntezy białek.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Tlenek magnezu

Informacja

Tlenek magnezu – najpowszechniejsza w suplementacji forma tego niezbędnego człowiekowi makroelementu. Należy do grupy kluczowych kationów wewnątrzkomórkowych, przez co odpowiednie jego stężenie warunkuje zachowanie homeostazy ustrojowej. Aktywny tryb życia zwiększa zapotrzebowanie na magnez, w związku z czym wskazuje się na istotną potrzebę jego suplementacji wśród sportowców.

Najpowszechniejszą sytuacją kojarzoną z niedoborami magnezu są skurcze mięśni oraz drganie powiek. Związane jest to z istotną funkcją jonów magnezu wobec sprawności układu nerwowego. Jego odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu sprawności neuromotorycznej. Wskazuje się też, że niedobory tego pierwiastka sprzyjają nasileniu objawów depresji.

Poza tym, suplementacja magnezem sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego. Wskazuje się, że jego niedobory promują rozwój zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia. Zbyt niska ilość magnezu w diecie wiązana jest też z zaburzeniami rytmu pracy serca oraz zwiększonym ryzykiem zawału.

Suplementację magnezem poleca się również osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz uczącym się. Jego odpowiednia podaż sprzyja koncentracji uwagi oraz może ułatwiać naukę. Wpływa też korzystnie na jakość snu.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kobalt

Informacja

Kobalt (pierwiastek chem., symbol Co, la 27, z triady żelazowców). Jego działanie na organizm człowieka nie jest do końca rozeznane. Jest składnikiem witaminy B­12 ­ (cyjanokobalaminy), regulującej proces tworzenia się erytrocytów (czerwonych ciałek krwi).  Ponieważ nie jest magazynowany w organizmie, musi być dostarczany w pożywieniu. Źródłem jego pozyskiwania są produkty roślinne: cebula, fasola, kapusta,  kasza gryczana oraz produkty pochodzenia zwierzęcego: mięczaki, ostrygi, smalec i wątroba. W suplementacji sportowej pozyskiwany jest ze związków zawierających  witaminę B­12­ i jej koenzym (dibencozide), wpływających na zwiększenie zdolności wysiłkowych, może wpływać na procesy wzrostowe tkanki mięśniowej.

Niedobór objawia się anemią, osłabieniami mięśni i zaparciami. Brak dostatecznej ilości chromu stanowi zagrożenie dla osób nie spożywających mięsa (wegetarianów i weganów).

Dawkowanie: brak określonych norm dziennego zapotrzebowania 

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Pepsyna

Informacja

Pepsyna – proteolityczny enzym soku żołądkowego, powstający z wytwarzanego w błonie śluzowej żołądka pepsynogenu. Reakcja ta zachodzi tylko w kwaśnym środowisku. Pepsyna odpowiedzialna jest za początkowy etap trawienia białek, a więc rozbijanie ich na mniejsze cząsteczki – polipeptydy i oligopeptydy, które to w dalszej części procesów trawiennych zostają rozłożone na poszczególneaminokwasy. Brak dostatecznej ilości enzymu prowadzi do zaburzenia procesu trawienia białek. Suplementacja pepsyną nie tylko doprowadza do prawidłowej ilości tego składnika, ale także bezpośrednio pobudza proces przekształcania endogennego pepsynogenu w pepsynę, a więc działa dwoma odrębnymi szlakami.

Ostatnio na blogu

Czy stosowanie mentolu może poprawić wydolność podczas wysiłku w wysokiej temperaturze?

Czy stosowanie mentolu może poprawić wydolność podczas wysiłku w wysokiej temperaturze?

Niewątpliwie, rola mózgu w regulacji wydolności wysiłkowej zyskała coraz większą uwagę naukowców w ciągu ostatniej dekady [1]. Wykazano dotychczas, że...

czytaj więcej
Terminarz Gal MMA 2020

Terminarz Gal MMA 2020

Witajcie drodzy fani Mieszanych Sztuk Walki. Jest czerwiec 2019, a ja już muszę stworzyć terminarz gal na 2020 rok. Wszystko dzięki organizacji FSC –...

czytaj więcej
Brokuły – ważny składnik diety w nowotworach

Brokuły – ważny składnik diety w nowotworach

Być może nie jesteś fanem brokuła i jego specyficznego smaku, ale nie można mu odmówić pewnych własności, jakie posiadanie w kontekście wpływu na...

czytaj więcej
plecy z dobrym znajomym :)

plecy z dobrym znajomym :)

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie...

czytaj więcej
Aktywność fizyczna w przebiegu ciąży

Aktywność fizyczna w przebiegu ciąży

W poprzednich dwóch artykułach wyjaśniliśmy sobie: – na czym polega właściwie zbilansowane żywienie w ciąży oraz czego warto w diecie prenatalnej...

czytaj więcej
Mocno czekoladowe brownie z batata

Mocno czekoladowe brownie z batata

Witajcie, dziś przygotowałem dla Was przepis na pyszne brownie. Kluczowym składnikiem jest batat – produkt posiadający wielu zwolenników oraz...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027