Jako, że trwa sezon na fasolkę szparagową zachęcam do tego by jak najczęściej gościła na Waszych talerzach ponieważ poza walorami smakowymi jest niskowęglowodanowa i zawiera zaledwie 6 g węglowodanów na 100 g. Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za frytkami a będąc na LCHF wyeliminowali ziemniaki, które z kolei w 100 g zawierają 17 g węglowodanów. Zamienników frytek ziemniaczanych jest mnóstwo i sama próbowałam już zastąpić je dynią, kalarepką czy marchewką jednak najbardziej smakują nam te z fasolki szparagowej a do tego są łudzaco podobne do tych z barów z fast foodami 😉
Składniki:
- 200g żółtej fasolki szparagowej
- sól
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej kokosowy, masło klarowane)
Fasolkę umyć i obciąć końce.
Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 4-5 minut.
Podgotowaną fasolkę osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złocistego koloru.
Frytki znakomicie sprawdzają się jako samodzielnie danie z rożnego rodzaju sosami, ketchupem, jak i jako dodatek do mięs czy ryb ?
Powiązane artykuły
Ciekawostki
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Arabinogalaktan na poprawę odporności. Co warto o nim wiedzieć?
Naturalne immunostymulatory to środki pochodzące z bakterii, grzybów lub roślin, które wspomagają prewencję oraz leczenie chorób zakaźnych, pomagają w niedoborach…
Kuloodporna kawa – sprawdź czy robisz ją dobrze
Kawę często kojarzymy z porannym rytuałem, który rozpoczyna nasz dzień. Dla wielu osób jest to niezbędny element codziennej rutyny. Jednak…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….