KETO CZEKOLADKI ORZECHOWE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez cukru, nabiału i glutenu, fat bombs)

AleksandraLCHF

Jutro Walentynki - święto zakochanych. Sklepy, reklamy w gazetach i telewizji zalane czekoladkami, lizakami, ciasteczkami i innymi słodyczami w kształcie serduszek 😉 Mam zatem pomysł dla tych, którzy nie chcą rezygnować z diety LCHF. Z tym przepisem możecie zaskoczyć swoją drugą połówkę czekoladowymi serduszkami z nadzieniem orzechowym, które są w pełni zgodne z modelem niskowęglowodanowym i wysokotłuszczowym  🙂

Składniki na ok 16 małych czekoladek:

  • 40g oleju kokosowego
  • 30g kakao bez cukru
  • 20 g masła z orzechów laskowych (100% orzechów bez soli i cukru)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii/chilli/cynamon – co kto lubi ?
  • opcjonalnie słodzik np erytrol, ksylitol, stewia

Olej kokosowy, kakao i ewentualny słodzik rozpuścić w rondelku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Masę należy ciągle mieszać by nie przywarła do dna.

Do silikonowych foremek wylać na dno połowę masy czekoladowej i rozprowadzić dokładnie na ściankach. Następnie wstawić foremki na około 30 minut do lodówki tak aby masa nieco zastygła.

Wyjąc foremki z lodówki i wyłożyć po odrobinie masła orzechowego. Całość zalać resztą płynnej czekolady tak aby zakryła nadzienie. Jeśli w tym czasie czekolada zgęstniała to należy ją  ponownie podgrzać i rozpuścić.

Całość schłodzić ponownie w lodówce przez ok 1 godzinę.

Smacznych Walentynek! ?

BTW całości z masłem orzechowym bez słodzików: waga 70 g, 573 kcal, B 10g, T 57g, W 5g. Przy 16 czekoladkach 1 sztuka: waga 4,4 g, 36 kcal, B 0,63g, T 3,6g, 0,3 g.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *