Dieta LCHF to nie tylko tłuste mięsa, ale i ryby, które także powinny pojawiać się w menu osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej. Sama uwielbiam zarówno te świeże, jak i wędzone i pojawiają się u mnie minimum raz w tygodniu. Łosoś jest tłustą rybą i pasuje tu idealnie, ale trzeba pamiętać by wybierać tego nie z hodowli. Dzisiaj przepis na łososia zapiekanego w maśle czosnkowo- ziołowym. Soczysty i aromatyczny, pływający pływający w pysznym masełku.
Składniki:
- 400 g fileta z łososia
- 100 g masła extra o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- ½ cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Rybę skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą i pieprzem.
Przygotować masło o temperaturze pokojowej.
Posiekać drobno koperek oraz rozmaryn.
Wycisnąć 3 ząbki czosnku.
Zioła oraz czosnek wymieszać z miękkim masłem.
Łososia pokroić na odpowiednie kawałki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego skóra do dołu.
Na wierzchu posmarować przygotowanym masłem ziołowym.
Piec pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 20-30 minut. Nie należy ryby piec zbyt długo aby nie była wysuszona.
Podawać z ulubionymi warzywami świeżymi, gotowanymi lub grillowanymi.
—
BTW całości: 515 g, 1330 kcal, B 80 g, W 3 g, T 109 g. W 100g: 258 kcal, B 15 g, W 0,5 g, T 21 g.
Jeden komentarz