
Składniki na 12 pulpecików:
- 500 g filetów z ryby (u mnie brzuszki z dorsza)
- 70 g cebuli (1 średnia)
- 1 jajko
- 50 g tłuszczu np masła klarowanego, oleju koksowego
- 60 g marchewki
- 60 g pietruszki
- kawałek pora
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz czarny
- sól himalajska lub kłodawska
Rybę pozbawić ości.
Z ości, 700 ml wody, włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego przygotować wywar, gotując go około 40 minut. Jeśli nie ma ości to przygotować wywar warzywny. Gotowy wywar osolić i odcedzić.
Mięso ryby zmiksować z dodatkiem jajka, przypraw i posiekanej natki pietruszki.
Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu.
Do masy rybnej dodać cebulę, wymieszać a następnie formować małe kuleczki, które można dodatkowo obtoczyć w mące kokosowej. Wkładać po kilka pulpecików na wrzący wywar, gotować 10-15 minut na małym ogniu (w zależności od wielkości) tak by się nie rozpadły.
Gotowe pulpety wyłowić i odcedzić.
Pozostały wywar zredukować do 400-500 ml.
Do wywaru dodać masło klarowane i odrobinę mąki kokosowej do zagęszczenia, sól, pieprz oraz posiekany drobno koperek. W wersji z nabiałem dodać 200 ml śmietany i można pominąć mąkę kokosową.
Do gotowego sosu można dodać pulpety i dusić całość przez kilka minut lub polewać sosem bezpośrednio na talerzu.
Smacznego!
—
Jako, że ryba nie jest zbyt tłusta w zależności od makro jakie chcemy osiągnąć należy dodać odpowiednią ilość tłuszczu do sosu czy warzyw z jakimi są serwowane pulpety, w ten sposób podbijając makro.Przyjęłam makro dla dorsza atlantyckiego, ale użyłam brzuszków, które są bardziej tłuste więc na pewno makro jest nieco inne na plus dla tłuszczu ?
BTW całości (same pulpety): 570 g, 498 kcal, B 97 g, T 8 g, W 1 g. W 100 g: 87 kcal, B 17 g, T 1, W 0,2 g.