PULPECIKI RYBNE

AleksandraLCHF
Pulpeciki rybne to posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Znakomicie sprawdzają się jako codzienny obiad, ale id świąteczne danie. Przygotowuję je w różnych wariantach smakowych i lubię kombinować ze składnikami. Tym razem wersja podstawowa pulpecików przygotowanych z brzuszków z dorsza, które są nieco bardziej tłuste. Możecie do nich dodać jakikolwiek tłusty sos. Jeśli nie unikacie laktozy to polecam koperkowy na bazie śmietany. Dla mnie to połączenie idealne i znakomicie podbija makro! Idealne  dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu.

Składniki na 12 pulpecików:

  • 500 g filetów z ryby (u mnie brzuszki z dorsza)
  • 70 g cebuli (1 średnia)
  • 1 jajko
  • 50 g tłuszczu np masła klarowanego, oleju koksowego
  • 60 g marchewki
  • 60 g pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • sól himalajska lub kłodawska

Rybę pozbawić ości.

Z ości, 700 ml wody, włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego przygotować wywar, gotując go około 40 minut. Jeśli nie ma ości to przygotować wywar warzywny. Gotowy wywar osolić i odcedzić.

Mięso ryby zmiksować z dodatkiem jajka, przypraw i posiekanej natki pietruszki.

Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu.

Do masy rybnej dodać cebulę, wymieszać a następnie formować małe kuleczki, które można dodatkowo obtoczyć w mące kokosowej.  Wkładać po kilka pulpecików na wrzący wywar, gotować 10-15 minut na małym ogniu (w zależności od wielkości) tak by się nie rozpadły.

Gotowe pulpety wyłowić i odcedzić.

Pozostały wywar zredukować do 400-500 ml.

Do wywaru dodać masło klarowane i odrobinę mąki kokosowej do zagęszczenia, sól, pieprz oraz posiekany drobno koperek. W wersji z nabiałem dodać 200 ml śmietany i można pominąć mąkę kokosową.

Do gotowego sosu można dodać pulpety i dusić całość przez kilka minut lub polewać sosem bezpośrednio na talerzu.

Smacznego!

Jako, że ryba nie jest zbyt tłusta w zależności od makro jakie chcemy osiągnąć należy dodać odpowiednią ilość tłuszczu do sosu czy warzyw z jakimi są serwowane pulpety, w ten sposób podbijając makro.Przyjęłam makro dla dorsza atlantyckiego, ale użyłam brzuszków, które są bardziej tłuste więc na pewno makro jest nieco inne na plus dla tłuszczu ?

BTW całości (same pulpety): 570 g, 498 kcal, B 97 g, T 8 g, W 1 g. W 100 g: 87 kcal, B 17 g, T 1, W 0,2 g.

Tagi: bez glutenu, bez laktozy, bez maki, bez mleka krowiego, bezglutenowe, Boże Narodzenie, dieta, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta odchudzająca, dieta optymalna, dieta paleo, fit, gluten free, gotowanie, high fat, keto, keto przepis, ketoza, kuchnia, lchf, low carb, low carb high fat, lunch, lunch niskowęglowodanowy, nadwaga, niskowęglowodanowa dieta, otyłość, pulpeciki, pulpeciki rybne, pulpety, pulpety rybne, ryba, ryby, schudnij, święta, Święta Wielkanocne, węglowodany, wielkanoc, zdrowe odżywianie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *