Popularne artykuły

Miód – poznaj jego właściwości! Właściwości zdrowotne miodu
Healthy Lifestyle

Miód – poznaj jego właściwości! Właściwości zdrowotne miodu 

Miód od najdawniejszych czasów był używany nie tylko jako produkt spożywczy, ale również jako lekarstwo.

Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca.

Charakterystyka miodu

Jest on bardzo bogaty w roślinne składniki odżywcze.

Produkcja miodu z nektaru odbywa się w ulu. Jest to praca grupowa polegająca na wielokrotnym spożywaniu, trawieniu oraz wydalaniu.

Produkują go nie tylko pszczoły, ale również nieliczne błonkówki oraz co ciekawe, również osy. Miody pochodzące od pszczół różnią się składem od miodu wytwarzanego przez inne owady.


Miód czy cukier?

Miód jest szczególnie korzystny dla zdrowia jeżeli stosuje się go jako substytut cukru rafinowanego. W 1 kilogramie cukru jest aż 3860 kcal, czyli w jednej łyżeczce - około 19 kcal.

Ten słodki płyn jest cięższy i bardziej skoncentrowany, ponieważ łyżeczka miodu waży 12 gramów, a cukru 5 g. W łyżeczce miodu może znaleźć 39 kalorii.

Pomimo tego, że obie substancje słodzące mają podobny skład kaloryczny, miód zawiera  szereg korzyści dla zdrowia. Warto również wspomnieć, że cukier to w 100% puste kalorie.

W przeciwieństwie do cukru, miód zawiera witaminy, białko oraz składniki mineralne.

Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki.


Miód sztuczny

Upewnij się, że wybierasz wysokiej jakości miody, ponieważ niektóre z nich, są niskiej jakości i mogą być mieszane z syropem.

Na Polskim rynku dostępne są również zamienniki miodu prawdziwego tzw. miód sztuczny. W rzeczywistości poza kolorem i konsystencją, nie ma on nic wspólnego z prawdziwym miodem.

Podczas produkcji dodaje się do niego barwniki, aromaty oraz esencje smakowe.

Sztuczny miód nie zawiera unikatowych składników obecnych w miodzie naturalnym. Dlatego nie posiada właściwości leczniczych, smakowych i zapachowych charakterystycznych dla naturalnego miodu.

miód


Przeciwutleniacze

Miód wysokiej jakości zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy. Należą do nich kwasy organiczne i związki fenolowe, takie jak flawonoidy.

Naukowcy są przekonani, że połączenie tych związków daje miodowi jego siłę, jaką są przeciwutleniacze.

Co ciekawe, dwa badania wykazały, że miód gryczany zwiększa wartość przeciwutleniaczy we krwi. Ma on bardzo charakterystyczny wygląd i to właśnie dzięki kolorze ciemnej, mocnej herbaty potrafimy go rozpoznać.

Ponadto, przeciwutleniacze są ściśle związane ze zmniejszonym ryzykiem zawałów serca, udarów i niektórych rodzajów raka.  Miód bardzo dobrze wpływa również na nasz wzrok.


Czy miód jest lepszy dla cukrzyków niż cukier?

Badania dotyczące spożywania miodu zamiast cukru, podczas gdy jesteśmy chorzy na cukrzyce dają mieszane wyniki.

Z jednej strony może zmniejszyć kilka czynników ryzyka chorób serca u osób z cukrzycą typu 2.

Na przykład może on obniżyć poziom "złego" cholesterolu, trójglicerydów oraz zmniejszyć ryzyko powstawania stanów zapalnych, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu we krwi.

Jednak, z drugiej strony, jak sami się domyślamy, co potwierdzają również badania, miód podnosi poziom cukru we krwi, z tym że, nieco mniej niż cukier rafinowany.

O ile może być lepszy od cukru rafinowanego dla osób chorych na cukrzycę, to należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Należy jednak pamiętać, że niektóre miody dostępne w sklepach mogą okazać się tymi, mającymi niewiele wspólnego z prawdziwym miodem.


Miód -  jakie ma właściwości?

Wyżej wspomniany "prawdziwy" miód wykazuje szereg korzyści zdrowotnych.

Przyspiesza gojenie ran

Miejscowe leczenie skaleczeń, ran oraz poparzeń miodem było wykorzystywane już przez starożytnych Egipcjan i stosuje się ten sposób aż do teraz.

Przeprowadzono 26 badań dotyczących gojenia się ran po zastosowaniu miodu. Okazało się, że miód najbardziej sprawdza się w gojeniu oparzeń średniego stopnia oraz ran pooperacyjnych, do których wdało się zakażenie.

Miód sprawdza się również jako lek, podczas gdy występują takie objawy cukrzycy jak wrzody stóp, które nieleczone mogą prowadzić nawet do amputacji. Jedno z badań wykazało aż 97% skuteczność w leczeniu tego typu schorzenia.

Ponadto badania wykazały, że leczenie ran przy pomocy miodu odbywa się z prawie 44 procentową skutecznością.

Naukowcy są przekonani, że uzdrawiające moce miodu wywodzą się z jego właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych, a także z zdolności do odżywiania tkanek.

Co więcej, może pomóc w leczeniu innych schorzeń skóry, w tym łuszczycy i opryszczki.

Uważa się, że ten, który pochodzi z nowozelandzkiego krzewu Manuka, tzw. miód Manuka, jest szczególnie skuteczny w leczeniu ran oparzeniowych.

Jest on niestety bardzo drogi, ponieważ kilogram takiego miodu to koszt rzędu 300 złotych.


Łagodzi kaszel u dzieci

Kaszel to częsty problem u dzieci z infekcją górnych dróg oddechowych. Może to negatywnie wpływać na sen i jakość życia zarówno dzieci, jak i rodziców.

Jednak leki na kaszel nie zawsze są skuteczne i mogą powodować działania niepożądane.

Co ciekawe, miód może być lepszym wyborem, a badania wskazują, że jest bardzo skuteczny w łagodzeniu kaszlu.

Jedno z badań wykazało, że miód zadziałał lepiej niż dwa powszechnie stosowane leki na kaszel.

Inne zaś badanie potwierdziło teorie, że miód zmniejsza objawy infekcji górnych dróg oddechowych oraz poprawia jakość snu, lepiej niż leki na kaszl dostępne w aptekach.

Niemniej jednak nigdy nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia, ponieważ grozi to zatruciem jadem kiełbasianym.

Miód łagodzi kaszel


Czy rzeczywiście miód zwiększa płodność?

Miód jest chwalony za swój potencjał zwiększenia płodności zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, ale wyniki badań są niejednoznaczne.

Dwa odrębne badania na szczurach przeprowadzone w Nigerii w 2013 r. dają bardzo różne wyniki.

Podczas gdy jedno wykazało, że miód zwiększa liczbę plemników samców szczurów, drugie zaś, że zbyt dużo miodu może mieć negatywny wpływ na płodność u szczurów. Konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań na ten temat.


Wspomaga leczenie łuszczycy

Łuszczyca jest powszechną chorobą skóry, która powoduje zaczerwienienie, pęcherze oraz swędzenie.

Jest zwykle leczona miejscowo, kremami zawierającymi kortykosteroidy lub witaminę D, ale miód może okazać się trafniejszym i skuteczniejszym wyborem.

Przeprowadzono badanie w którym zastosowano mieszaninę miodu, oliwy z oliwek i wosku pszczelego, stwierdzając, że u większości osób cierpiących na łuszczycę wystąpiło zmniejszenie zaczerwienienia, łuszczenia się oraz swędzenia.


Polepsza pamięć

Niektórzy twierdzą, że miód może poprawić pamięć krótkotrwałą oraz długotrwałą , szczególnie u kobiet w okresie menopauzy i po menopauzie.

W jednym z przeprowadzonych badań dotyczących kobiet po menopauzie, którym podawano miód tualang przez kilka tygodni, zauważono znaczną poprawę w ich pamięci.


Podsumowanie

Prawdziwy miód zawiera mnóstwo składników odżywczych oraz enzymów, które mają wiele korzyści zdrowotnych i zastosowań medycznych.

Zawsze jednak należy zwrócić uwagę na to, jaki miód wybieramy. Te sztuczne miody nie zawierają niestety żadnych dobroczynnych składników.

Miód może pomagać w leczeniu wielu chorób, a co najważniejsze jest bardzo skuteczny podczas leczenia oparzeń oraz podczas gojenia się ran.


Źródła:

http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e04.htm

http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5568/2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583289/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608013733

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12358452

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12590505

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12617614

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC3005390

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23256446

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19817641

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15117561

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28527183

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25742878

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18702435

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20646771

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216698

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/4012670

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25860226

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28901255

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18056558

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20618098

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399406/

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *