Odżywianie

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Metformina jest obecnie najczęściej stosowanym lekiem przeciwcukrzycowym, bowiem niemal wszystkie wytyczne towarzystw naukowych w dziedzinie diabetologii na całym świecie zalecają jej przyjmowanie jako leku pierwszego rzutu w leczeniu pacjentów z cukrzycą typu 2 [1]. Ponadto, metformina jest także często wykorzystywana w leczeniu innych stanów związanych z występowaniem oporności na insulinę, […]

Próg leucynowy – czyli jak budować mięśnie!

Próg leucynowy – czyli jak budować mięśnie!

W celu maksymalizowania syntezy białek mięśniowych musimy pamiętać o prawidłowej podaży protein (polecamy lekturę: proteiny). Białka zbudowane są z aminokwasów. Najważniejszymi z punktu patrzenia masy mięśniowej są aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie jest w stanie syntezować i musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Śmiało można stwierdzić, że na […]

Czym się różni folian od kwasu foliowego?!

Czym się różni folian od kwasu foliowego?!

Gdybym zapytał cię, która z tych witamin została znaleziona naturalnie w żywności, folian czy kwas foliowy, znałbyś prawidłową odpowiedź? Jeśli nie, to znalazłeś się w doborowym gronie i absolutnie nie masz powodu, aby wstydzić się swojej niewiedzy. Specjaliści medyczni, lekarze, eksperci żywieniowi i specjaliści w dziedzinie zdrowia mylą te dwie […]

Korzyści Diety Ketogenicznej

Korzyści Diety Ketogenicznej

Decyzja o przejściu na dietę ketogeniczną może wiązać się z olbrzymią ilością korzyści zdrowotnych. Odczują je zwłaszcza osoby chore na cukrzycę. Badania pokazują, że bycie w stanie ketozy odżywczej prowadzi do znacznej poprawy kontroli poziomu glukozy we krwi i jednocześnie do utraty masy ciała. Inne, często obserwowane, korzyści obejmują: Zmniejszona […]

SONY DSC

Odżywki proteinowe – kiedy po nie sięgać?

Lwią część przemysłu suplementacyjnego stanowią odżywki białkowe. Mamy do wyboru odżywki różniące się od siebie źródłem pozyskiwania białka, smakiem, a także formą. Osoby sięgające po tego rodzaju dodatek do diety często mają w stosunku do niego wiele oczekiwań. Dzisiaj postaramy się przybliżyć Wam temat możliwie jak najbardziej optymalnego wykorzystania potencjału, […]

BHB i jego przydatność w trakcie diety ketogenicznej – opinia

BHB i jego przydatność w trakcie diety ketogenicznej – opinia

Za zgodą autora (Sebastian Kilichowski – Dieta to nie wszystko), postanowliliśmy opublikować bardzo ciekawą recenzję dotyczącą produktu BHB firmy Apollo’s Hegemony. Sebastian jest specjalistą w dziedzinie odżywiania i jest ekspertem w kwestii diety ketogenicznej tzw. „ketozy”. Całą opinie zamieszczamy poniżej.  Jakiś czas temu dostałem do testów od Muscle-Zone.pl egzogenne ciała ketonowe marki […]

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale oczywiście nie byle jakiego tłuszczu 😉 Szczególnie chętnie sięgają po nią osoby na dietach  niskowęglowodanowych jak LCHF czy ketogeniczna, u których zastępuje ona czasem posiłek albo stosowana jest jako przedtreningówka.   […]

Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe

Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe

Hiszpańscy naukowcy dowiedli, na podstawie złożonych badań, że geny będące odpowiedzialne za nasze cechy psychiczne oraz zachowanie mają niebagatelny wpływ na to, jak kształtują się nasze nawyki żywieniowe i jakiego rodzaju pokarmy preferujemy. Wcześniejsze badania, przeprowadzone przez tę samą grupę naukowców wskazały, że geny odgrywają bardzo dużą rolę w procesie […]

6 prostych, potwierdzonych naukowo metod na zrzucenie tłuszczu z brzucha!

6 prostych, potwierdzonych naukowo metod na zrzucenie tłuszczu z brzucha!

Nadwaga niekoniecznie musi oznaczać problemy zdrowotne. Istnieje wiele osób z nadwagą, które cieszą się doskonałym zdrowiem i kondycją (1). Z drugiej strony natomiast, jest wielu ludzi o normalnej masie ciała, którzy mają schorzenia metaboliczne związane z otyłością (2). Jest to spowodowane faktem, że tłuszcz pod skórą w rzeczywistości nie jest […]

Odchudzanie po 40stce, czyli jak poprawić metabolizm tłuszczu u mężczyzn w średnim wieku

Odchudzanie po 40stce, czyli jak poprawić metabolizm tłuszczu u mężczyzn w średnim wieku

Sflaczałe, ociężałe ciało? Nie możesz schudnąć, stosując te same metody, które sprawdzały się rewelacyjnie, kiedy miałeś w 20, 30 lat? Nadszedł czas, aby stawić czoło rzeczywistości i wziąć się za rzucanie tłuszczu we właściwy, dla swojego wieku, sposób. Jeśli jesteś mężczyzną w wieku 40 lat (lub starszym) nastał moment, aby […]

Fit Nutella

Fit Nutella

Fit Nutella Składniki Banan Pół Awokado Łyżka miodu lub syropu z daktyli Łyżka kakao Zmielone lub posiekane orzechy  Szczypta cynamonu Jak zrobić? Obieramy banana, kromiy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Awokado dzielimy na pół – jedną połówkę kroimy i wrzucamy do banana, a drugą chowamy do lodówki (najlepiej […]

Berberyna i jej korzyści zdrowotne

Berberyna i jej korzyści zdrowotne

Berberyna jest znakomitym suplementem dla wielu osób. Przeczytaj ten całkiem obszerny post i dowiedz się czym jest berberyna oraz jakie ma działanie na nasz organizm. Czym jest Berberyna?Jakie działanie ma berberyna?Benefity stosowania berberynyJak dawkować berberynę?Kiedy stosować berberynę?Jak długo stosować berberynę?Z czym łączyć berberynę?Jakiej marki berberynę wybrać?Wpływ berberyny na łagodzenie trądzikuBerberyna niweluje negatywne […]

Grzybek tybetański  – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Grzybek tybetański – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Nazwa brzmi dość tajemniczo, muszę Was jednak rozczarować. Grzybek tybetański, nie ma nic wspólnego z grzybami (oczywiście oprócz obecnych w swojej strukturze drożdży) –  to po prostu ziarna kefirowe, zwane też grzybkami jogów hinduskich. Charakteryzuje je biały kolor, a wyglądem przypominają rozgotowany ryż lub różyczki kalafiora. Te granulowate struktury mają niewielkie […]

Dlaczego w żołądku musi być kwaśno?

Dlaczego w żołądku musi być kwaśno?

Pomimo wciąż świetnie mającego się trendu na „odkwaszanie, odtruwanie i eliminowanie”, chciałabym dziś podnieść niezwykle ważną kwestię kwaśnego pH dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Odpowiedni, kwaśny odczyn żołądka jest bowiem istotnym elementem utrzymania zdrowia (niezwykle często bagatelizowanym…), a jego niedokwaszenie to nieprawidłowość coraz częściej łączona na przykład z występowaniem chorób z […]

Czy warto spożywać większe ilości białka na noc w celu zwiększenia masy mięśniowej?

Czy warto spożywać większe ilości białka na noc w celu zwiększenia masy mięśniowej?

W obiegowych przekonaniach sugeruje się, że spożycie wysokiej porcji białka na noc u osób, których celem jest szeroko pojęte kształtowanie sylwetki uznać można na zabieg wręcz konieczny. Taka strategia ma pozwolić zarówno na ochronę mięśni przed rzekomym katabolizmem, jak i nasilać syntezę białek mięśniowych przez dłuższy okres. Swego czasu dość […]

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej częściowo ograniczać, to za swego rodzaju wyjątek niekiedy uznaje się czekoladę. Oczywiście chodzi o jej gorzką, tzw. wysokoprocentową wersje, bo mimo że tytułowy produkt z definicji jest wyrobem cukierniczym sporządzonym […]

Czy pozostajemy szczupli głównie dzięki genom?

Czy pozostajemy szczupli głównie dzięki genom?

Z całą pewnością, rosnąca w ostatnich latach częstość występowania otyłości na całym świecie wynika z istotnych zmian w środowisku, które obejmują zarówno zwiększone spożycie wysokokalorycznej oraz niejednokrotnie przetworzonej żywności, jak i obniżenie poziomu aktywności fizycznej. Niewątpliwie, nadmierna masa ciała i jej niekorzystne konsekwencje zdrowotne są w dzisiejszych czasach globalnym problemem […]

Czy wysoka konsumpcja białka negatywnie wpływa na kości?

Czy wysoka konsumpcja białka negatywnie wpływa na kości?

Z całą pewnością, związek między spożyciem białka w diecie a zdrowiem kości był przedmiotem wielu dyskusji i kontrowersji w ciągu ostatnich kilku dekad. Wciąż stosunkowo często można spotkać się z twierdzeniem, iż wysoka konsumpcja białka, a więc z reguły powyżej zalecanego dziennego spożycia (ang. Recommended Dietary Allowance – RDA) dla […]

Raw green peas in glass jar over wooden background, close-up, selective focus. Some copy space for your inscription. Organic protein. Perfect ingredient for vegan cuisine. Healthy food concept. Healthy eating, dieting.

Białko grochu a masa mięśniowa

Nie jest tajemnicą, że białko jest składnikiem niezbędnym do wzrostu i regeneracji  mięśni. Wszyscy doskonale zdajemy sobie z tego sprawę. Ale jednocześnie byliśmy karmieni pewnymi mitami dotyczącymi białka. Jednym z dawnych mitów jest to, że wartościowe białko może pochodzić tylko z mięsa lub innych produktów odzwierzęcych. Co dzieje się z […]

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc w tym, że temat wrażliwości insulinowej stał się dość popularny wśród osób zainteresowanych szeroko pojętym „fit lifestylem”. Niestety wraz ze wzrostem renomy omawianego zagadnienia, zaczęto zapominać o aspektach […]

Luźne podejście do diety a zaburzenia miesiączkowania

Luźne podejście do diety a zaburzenia miesiączkowania

Nie od dziś wiadomo, że podstawą diety winny być produkty niskoprzetworzone technologicznie, które charakteryzują się umiarkowaną lub najlepiej niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką gęstością odżywczą. Stąd też zaleca się, by codzienne menu opierać na pokarmach, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, świeże mięso, jaja, ryby, a […]

Uczucie głodu a katabolizm mięśniowy

Uczucie głodu a katabolizm mięśniowy

W świecie fitness upowszechniło się niepisane przekonanie, zgodnie z którym uczucie głodu wiąże się w pewnym stopniu ze wzmożonym katabolizmem mięśniowym. Owa obawa nierzadko prowadzi do podporządkowywania wszystkich innych sfer związanych z realiami dnia codziennego kwestii realizacji założeń „kulturystycznej diety”. O ile skrupulatność sama w sobie jest cnotą, to niektóre […]

Young hungry man with cutlery eating huge burger on black background

Czy obfite wieczorne posiłki utrudniają ubytek masy ciała?

Wciąż stosunkowo często można spotkać się z twierdzeniem, że nie należy jeść posiłków po godzinie 18:00, bowiem uważa się, że metabolizm człowieka spowalnia w godzinach wieczornych i co za tym idzie spożywanie obfitych wieczornych kolacji może skutkować przyrostem masy ciała, bądź znacząco utrudniać proces odchudzania. Niewątpliwie, rosnąca liczba dowodów naukowych, […]

Skuteczność berberyny w walce z PCOS!

Skuteczność berberyny w walce z PCOS!

Berberyna jest alkaloidem izochinolinowym pozyskiwanym z berberysu (Berberis vulgaris). Związek ten wykazuje potwierdzone wieloma badaniami klinicznymi właściwości zmniejszające insulinooporność, obniżające poziom glukozy we krwi oraz normalizujące profil lipidowy. Mówi się także o antynowotworowym i przeciwdepresyjnym działaniu berberyny. Z tego powodu berberyna jest szczególnie polecana wspomagająco w terapii zespołu metabolicznego, cukrzycy […]

Czy jajka są zdrowe?

Czy jajka są zdrowe?

Od wielu lat temat jaj kurzych i ich wpływu na zdrowie człowieka jest przedmiotem setek badań i dyskusji. Reputacja jajek jako „dobrego” pożywienia została pogrzebana w latach 60-tych, gdy naukowcy pierwszy raz ustalili związek pomiędzy chorobami serca, a wysokim stężeniem cholesterolu we krwi. Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne ograniczyło zalecany limit dziennego spożycia cholesterolu […]

Inscription folic acid with nutritious products containing vitamin B9, natural sources of minerals and folic acid, healthy nutrition concept

Folian, kwas folinowy i 5-MTHF – dobór suplementów przy MTHFR

Warto wiedzieć, że nasza naukowa wiedza dotycząca folianu witaminy B przeszła znaczne zmiany w ciągu ostatnich 10 lat na podstawie pewnych zdumiewających badań naukowych. Dowiedzieliśmy się że biologicznie aktywne i naturalnie występujące formy folianu – L-5-metylotetrahydrofolian (5-MTHF) oraz 5- formylotetrahydrofolian (kwas folinowy) są znacznie bardziej efektywne niż kwas foliowy, który […]

Saw palmetto – dla zdrowych i silnych włosów

Saw palmetto – dla zdrowych i silnych włosów

Łysienie, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, najczęściej spowodowane jest zwiększonym poziomem męskiego hormonu znanego jako dihydrotestosteron (DHT). Wyciąg z jagód Saw palmetto (bocznia piłkowana) może blokować aktywnosć 5α-reduktazy, enzymu, który przekształca testosteron w DHT, a badania wykazały, że doustne i miejscowe zastosowanie tego środka może hamować wypadanie włosów. […]

Korzyści płynące ze stosowania PQQ

Korzyści płynące ze stosowania PQQ

PQQ jest “kofaktorem”, co oznacza, że pomaga enzymom wykonać ich zadania. Istnieje klasa takich cząsteczek kofaktorowych, które przenoszą elektrony, co jest ważne dla naszych mitochondriów do produkcji energii. Główne kofaktory, które przenoszą elektrony i o których możesz wiedzieć to glutation (NAC wzrasta), CoQ10, witamina C oraz NAD (Niagen NAD+). Mają […]

Czy warto dążyć do jak najszybszej utraty masy ciała?

Czy warto dążyć do jak najszybszej utraty masy ciała?

Liczna grupa osób, która nieustannie od wielu lat zmaga się nadmierną ilością zapasowej tkanki tłuszczowej w organizmie stale poszukuje odpowiedniego dla siebie rozwiązania w postaci chociażby kolejnego specjalistycznego treningu nasilającego utratę zasobów tłuszczu, aktualnie modnego systemu żywieniowego czy w końcu innowacyjnego suplementu diety skutecznie wspomagającego proces odchudzania. Kiedy wspomniane wcześniej […]

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

W obiegowych przekonaniach (przynajmniej tych siłownianych) sugeruje się, że należy bezwzględnie unikać spożycia tłuszczu w okresie powysiłkowym. Kultowym posiłkiem po treningu jest natomiast banan z odżywką białkową lub ryż z kurczakiem, a więc przeważnie źródło białka i węglowodanów. Praktyka związana z eliminacją lub przynajmniej ograniczeniem konsumpcji tłuszczu jest tłumaczona przeświadczeniem […]

Długofalowe skutki przetrenowania

Długofalowe skutki przetrenowania

 W wielu środowiskach istnieje przekonanie, że skoro coś jest zdrowe, to można korzystać z tego bez żadnych limitów. Wielokrotnie jednak okazuje się, że zachowania, które są praktykowane w nadmiarze, mogą przynosić odwrotny skutek do zamierzonego. Podobnie jest w przypadku aktywności fizycznej. Wiadomo, że brak ruchu zwiększa stan zapalny w organizmie. […]

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

W niektórych kręgach stosunkowo popularne bywa przekonanie, że pewnych grup pokarmów, a właściwie składników odżywczych, nie należy ze sobą łączyć. Ma to być konsekwencją różnic w trawieniu i wchłanianiu konkretnych substratów. Bowiem przykładowo węglowodany oraz białka wymagają skrajnie innego pH. Proteiny zaczynają być rozkładane w środowisku kwaśnym, natomiast węglowodany – […]

Jaka jest maksymalna ilość białka w jednym posiłku, która może zostać wykorzystana do budowy masy mięśniowej?

Jaka jest maksymalna ilość białka w jednym posiłku, która może zostać wykorzystana do budowy masy mięśniowej?

Z całą pewnością zarówno całkowite dzienne spożycie białka, jak i jego podaż w poszczególnych posiłkach zjadanych w ciągu dnia przez sportowców wyczynowych i osoby aktywne fizycznie jest tematem będącym przedmiotem licznych toczących się dyskusji wśród miłośników sportów sylwetkowych i fitness, a także pośród specjalistów takich jak kadra akademicka, dietetycy sportowi, […]

Dlaczego diety odchudzające nie działają? W szczególności te drastyczne

Dlaczego diety odchudzające nie działają? W szczególności te drastyczne

Gdyby wszechobecne, popularne diety odchudzające działały – znakomita większość ludzi byłaby szczupła. Znaczna część osób borykająca się z nadmierną masą ciała conajmniej raz w życiu poddała się działaniu jakiejś diety. Najczęściej jednak krótkotrwałe efekty niosą za sobą powrót do poprzedniej masy ciała, niestety bardzo często z nawiązką. Mówi się, że tylko około 20% […]

NEAT – Część 1. Wprowadzenie.

NEAT – Część 1. Wprowadzenie.

NEAT jest ostatnio tematem bardzo gorący i na czasie. Można zauważyć jak masa ludzi na instagramie, czy facebooku wrzuca zdjęcia i pisze „Na spacerze, podbijamy NEAT!”. O co tutaj w ogóle chodzi? Czym jest NEAT? Jak go zmierzyć? Jak go zwiększyć? Czemu jest on tak ważny? Chciałbym jednak zacząć od […]

Female feet standing on electronic scales for weight control dumbbells and measuring tape on wooden background. The concept of sports training slimming and weight loss

Leptynooporność – czyli dlaczego tak trudno nam schudnąć?

O insulinooporności i jej wpływie na wzrost fali nadwagi i otyłości mówi się już wiele. Często uważa się, że insulina jest kluczowym czynnikiem, który wpływa na nieprawidłową masę ciała i inne problemy metaboliczne. Niestety nie jest to takie proste, jakby się wydawało. Okazuje się, że na naszą wagę ma wpływ […]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 2/2]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 2/2]

Dieta bezmięsna oraz całkowicie roślinna ostatnimi czasy zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Choć taki zabieg może nieść za sobą wiele korzyści na tle zdrowotnym, to niestety u entuzjastów wspomnianego modelu żywienia dość często dochodzi do niedoborów pokarmowych przez niewłaściwie zbilansowaną dietę. Obserwując styl żywienia osobników na diecie wegańskiej, można dość […]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 1/2]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 1/2]

Dieta bezmięsna oraz całkowicie roślinna ostatnimi czasy zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Choć taki zabieg może nieść za sobą wiele korzyści na tle zdrowotnym, to niestety u entuzjastów wspomnianego modelu żywienia dość często dochodzi do niedoborów pokarmowych przez niewłaściwie zbilansowaną dietę. Obserwując styl żywienia osobników na diecie wegańskiej, można dość […]

Foods Highest in Carbohydrates. Healthy diet concept. Top view

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym wszystkim istnieje pewna magia, która pozwala na uniknięcie przyrostu tkanki tłuszczowej, a do tego mięśnie rosną lepiej i szybciej…  Jaka jest prawda?  Czy węglowodany są naprawdę niezbędne do budowania masy mięśniowej? […]

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Istnieje taki odłam POP-dietetyki, który od lat usilnie zajmuje się przestrzeganiem przed łączeniem ze sobą rozmaitych pokarmów. Istnieje wiele na pozór logicznych koncepcji przestrzegających przed łączeniem ogórka z pomidorem, ryb z brokułami czy też produktów tłuszczowych z węglowodanami. Jakiś czas do długiej listy zakazów dołączyła jeszcze jedna żelazna zasada, która […]

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Drastyczne zmiany w stężeniach estrogenów i progesteronu (oraz wielu innych hormonów) w przebiegu ciąży powodują wiele zmian strukturalnych w przewodzie pokarmowym. Zmiany te szczególnie mocno wpływają na pojawiające się nieprawidłowości w aktywności nerwowej żołądka i czynności tkanki mięśniowej gładkiej, co się przekłada na wiele przykrych objawów, jak np.: refluks żołądkowo-przełykowy […]

PCOS – czym jest?

PCOS – czym jest?

Na początku musimy przypomnieć sobie pewną bardzo istotną lekcję biologii, a mianowicie lekcję o owulacji. Jak to działa? Kobiecą przysadkę mózgową łączy z podwzgórzem swoista autostrada zbudowana z naczyń krwionośnych, która pozwala na transport hormonów. Gdy podwzgórze wydzieli GnRH (gonadoliberyna) przysadka wydzieli dwie gonadotropiny, czyli FSH (folikulotropina) i LH (lutropina). […]

Biotyna – czy rzeczywiście dobrze działa na włosy?

Biotyna – czy rzeczywiście dobrze działa na włosy?

Biotyna jest znana również pod nazwą witaminy B7 oraz H. Należy do tych rozpuszczalnych w wodzie. Nasz organizm sam ją wytwarza, dlatego jest ona wyjątkowa na tle innych witamin z grupy B. Potrzebujemy biotyny, aby móc przekształcić niektóre składniki odżywcze w energię. Witamina B7 pomaga organizmowi w metabolizowaniu węglowodanów, tłuszczów […]

Erytrytol – co warto o nim wiedzieć?

Erytrytol – co warto o nim wiedzieć?

Erytrytol jest rodzajem słodzika i choć zaliczany jest do grupy polioli, tak jak ksylitol czy maltitol, to stanowi pewien wyjątek, ponieważ zaliczany jest jako produkt „low-FODMAP”, czyli z niską tendencją do fermentacji. Ten cukier alkoholowy jest łatwo wchłaniany na etapie jelita cienkiego [1], co oznacza, że większość osób z IBS […]

Nutritional supplements and vitamins for brain in three wooden spoons on a dark background. Variety of dietary supplements including gel capsules and Veggie Caps of Omega 3 Fish Oil lecithin ginkgo biloba. Selective focus

Suplementacja w stwardnieniu rozsianym

Badania z udziałem pacjentów ze stwardnieniem rozsianym wskazują, że większość z nich jest zainteresowana modyfikacją swojej diety oraz stosowaniem różnorodnych suplementów diety, aby potencjalnie zmniejszyć nasilenie i symptomy towarzyszące chorobie [1]. Witamina D a stwardnienie rozsiane Niedobór witaminy D jest powszechnie uważany za środowiskowy czynnik ryzyka rozwoju stwardnienia rozsianego, bowiem […]

Sok pomarańczowy – cukier w płynie czy samo zdrowie?

Sok pomarańczowy – cukier w płynie czy samo zdrowie?

Sok pomarańczowy kojarzy się z rześkim, zdrowym śniadaniem. Telewizyjne reklamy przedstawiają go jako naturalny napój, który dostarcza witamin oraz zapewnia szczupłą sylwetkę. Jednak inaczej podchodzą do tego naukowcy – którzy kwestionują zalety najpopularniejszego soku owocowego świata. Dlatego w tym artykule omówimy, jak sok pomarańczowy wpływa na nasze zdrowie.

Chili, fruktoza oraz fruktany w chorobie zespołu jelita nadwrażliwego

Chili, fruktoza oraz fruktany w chorobie zespołu jelita nadwrażliwego

Okazuje się że duża część cierpiących na IBS jest wrażliwa na składnik papryki ostrej, fruktozę oraz fruktany. Może za któreś z występujących dolegliwości u ciebie odpowiada jakiś z produktów występujących w twojej diecie bogatych w fruktany albo fruktozę? Przypomina to nieco sytuację z aminami biogennymi występującymi w żywności a migrenami […]