Odżywianie

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym stanowi czerwony barwnik tradycyjny dla wielu gatunków zwierząt morskich, takich jak choćby ryby łososiowate, krewetki, homary i raki, przyczyniając się do różowoczerwonego koloru ich mięsa. Uważa się również, że astaksantyna jest […]

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

W ostatniej części artykułu przedstawione zostaną kolejne wybrane kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono do chwili obecnej u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz podsumowany zostanie na końcu cały aspekt żywieniowy w nieswoistych zapaleniach jelit. Eliminacja mleka krowiego i jego przetworów W trwającym 12 miesięcy, randomizowanym, kontrolowanym badaniu […]

Proteinowa pieczona owsianka

Proteinowa pieczona owsianka

Hej! Owsianki są dobre na każdą porę roku, ale zimą czy jesienią najlepsze są zdecydowanie pieczone. Super sprawdzą się oczywiście na śniadanie, ale też na deser jako zdrowsza alternatywa ciacha. Łapcie przepis na czekoladową pieczoną owsiankę i wypróbujcie ją sami! Przepis składa się z dwóch porcji   SKŁADNIKI: 80g płatków […]

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Podwyższony poziom prolaktyny (PRL) może w sposób wielopłaszczyznowy odciskać swoje piętno zarówno na zdrowiu jak i na ogólnie pojętym komforcie życia. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, iżhiperprolaktynemia może potencjalnie sprzyjać nasileniu objawów charakterystycznych dla zespołu jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome). Mechanizm powyższej zależności jest dość […]

Background healthy food for heart. Healthy food, diet and life. Fresh fruits and vegetables, berries and nuts. Healthy heart concept

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część II

W pierwszej części artykułu dokonano przeglądu potencjalnych mechanizmów odpowiedzialnych za związek między sposobem odżywiania a patogenezą wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Z kolei, w niniejszej odsłonie omówione zostaną pokrótce poszczególne kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono dotychczas u chorych z colitis ulcerosa. Chociaż wielu pacjentów cierpiących na wrzodziejące zapalenie jelita […]

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część I

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część I

Wyniki dotychczas przeprowadzonych badań epidemiologicznych i eksperymentalnych sugerują, że sposób odżywiania jest jednym z kluczowych czynników środowiskowych, które przyczyniają się do rozwoju wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) oraz nasilenia zmian patofizjologicznych u pacjentów cierpiących z powodu tej nieswoistej choroby zapalnej jelit [1]. Jak się bowiem okazuje, znaczące zmiany […]

Kiwi na lepszy sen

Kiwi na lepszy sen

Kiwi jakie jest niby każdy widzi: smaczne, włochate i idealne by jeść je… ze skórką*. W praktyce jednak poza wspomnianymi walorami posiada jeszcze co najmniej kilka innych zalet, w tym między innymi – może sprzyjać poprawie jakości snu. Co szczególnie istotne powyższe twierdzenie wspierają nie tyle ludowe mądrości co dane […]

Dlaczego gotowanie w żeliwnych naczyniach może być niebezpieczne?

Dlaczego gotowanie w żeliwnych naczyniach może być niebezpieczne?

Obróbka termiczna i przygotowanie posiłków to czynności, które właściwie większość z nas wykonuje na codzień. Używamy do tego różnego rodzaju patelni, garnków, naczyń, czy przyrządów kuchennych. Dość popularnym naczyniem bywa przykładowo żeliwny garnek, w którym szykowane są potrawy wieloskładnikowe, zupy i tym podobne. Co ciekawe, okazuje się, że taka praktyka […]

Structural chemical molecular formula and model of Lipoic acid. Atoms are represented as spheres with color coding isolated on background. 2d and 3d visualization and skeletal formula. Vector formula

Czy kwas alfa-liponowy wpływa na profil lipidowy krwi?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że przewlekłe choroby niezakaźne, takie jak chociażby schorzenia układu sercowo-naczyniowego są głównymi czynnikami przyczyniającymi się w ostatnich latach do wzrostu śmiertelności na całym świecie [1]. Dane obejmujące całkowitą liczbę zgonów spowodowanych chorobami sercowo-naczyniowymi wskazują na jej globalny wzrost z 14,4 miliona w roku 1990 do 17,5 […]

Alkohol a nadmiar żelaza

Alkohol a nadmiar żelaza

Regularna konsumpcja alkoholu definitywnie nie należy do praktyk sprzyjających szeroko rozumianemu zdrowiu. Już minimalne jego ilości mogą przyczyniać się do wzrostu ryzyka niektórych chorób i powszechnie wiadomo, iż należy on do czynników rakotwórczych dla ludzi. W szczególności udokumentowany jest związek przyczynowy między spożyciem alkoholu a rakiem jamy ustnej, gardła, krtani, […]

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym przekonaniu, rzekomym czynnikiem żywieniowym doprowadzającym do zaniku miesiączki ma być… niskie spożycie tłuszczu. W rzeczywistości jednak brakuje przekonujących dowodów, które wskazywałyby że to tłuszcz sam w sobie jest kluczowym […]

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach jagodowych, winogronach i czerwonym winie, a także orzechach arachidowych, nasionach soi oraz azjatyckiej herbacie Itadori [1]. Ten dobrze znany związek polifenolowy jest również zaliczany do fitoaleksyn, czyli substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, które wytwarzane są […]

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie uważa się, że wykluczają się one nawzajem. Spożycie trunków wyskokowych w niektórych kręgach uchodzi za praktykę, która wiąże się z destrukcyjnym wpływem na nasze osiągi sportowe, efektywność treningów, tempo budowania masy […]

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne, to okazuje się, że wiele osób (nawet na swój sposób doświadczonych i wykształconych) zwyczajnie nie wie lub się myli. Jaka jest więc prawidłowa odpowiedź? W 2014 […]

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

W obrębie naszych jelit istnieje mikrokosmos zamieszkiwany przez istoty o wyjątkowo prymitywnej budowie oraz zarazem – pełniące wyjątkowo doniosłą rolę w utrzymywaniu homeostazy naszego organizmu. Pomimo, iż dzielą nas lata świetlne rozwoju ewolucyjnego to jedno jest pewne: w jednostkowo rozpatrywanym ludzkim bycie nie jesteśmy sami, a gdybyśmy nawet kiedyś sami […]

Health food concept for a high fiber diet with fruit, vegetables, cereals, whole wheat pasta, grains, legumes and herbs. Foods high in anthocyanins, antioxidants, smart carbohydrates and vitamins.

Zastosowanie diety DASH u kobiet z zespołem policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników (PCOS) dotyka od 8 % do nawet 13 % kobiet w wieku rozrodczym i jest związany z zaburzeniami funkcji reprodukcyjnych oraz metabolicznych [1]. Zaobserwowano, że nadmierny stopień otłuszczenia ciała przyczynia się do pogorszenia wszystkich objawów klinicznych choroby, które obejmują m.in.: zmniejszoną częstotliwość owulacji, nieregularne cykle miesiączkowe, obniżoną […]

Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

To co spożywamy ma znaczenie na to, jak wygląda nasza flora jelitowa. Nie tylko rzutuje na to dobór produktów, ale również i sposób ich obróbki. Coraz więcej badań to udowadnia, gdzie przykładem jest kolejny, cytowany eksperyment. W owym badaniu naukowcy doprowadzili do zmiany składu flory jelitowej poprzez samo podawanie pokarmów […]

Czy prażenie orzechów niweczy ich prozdrowotne właściwości?

Czy prażenie orzechów niweczy ich prozdrowotne właściwości?

Regularna konsumpcja orzechów zdecydowanie jest nawykiem prozdrowotnym, co nie ulega szczególnej wątpliwości. Obserwuje się istotnie niższe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, czy przedwczesnej śmierci. Co warto zaznaczyć – dotyczy to wszystkich pokarmów zaliczanych do orzechów (wbrew obiegowym opiniom – nawet orzechów ziemnych). Dyskusji podlega jednak kwestia związana z ich obróbką termiczną. […]

Konsumpcja herbaty a zdrowie

Konsumpcja herbaty a zdrowie

Nie ulega wątpliwości, że herbata jest najczęściej wypijanym napojem na świecie [1]. Światowe spożycie herbaty jest największe w przypadku czarnej herbaty, a następnie zielonej herbaty, herbaty oolong i białej herbaty. Napar z liści herbaty zawiera śladowe ilości białek, węglowodanów, lipidów, aminokwasów, witamin i składników mineralnych, lecz to głównie związki polifenolowe […]

Właściwości ergogeniczne soku z buraka

Właściwości ergogeniczne soku z buraka

Sok z buraków figuruje w klasyfikacji suplementów diety, stworzonej przez Australijski Instytut Sportu w kategorii A, czyli jednym słowem należy do produktów posiadających wysoki poziom dowodów naukowych na faktyczną poprawę możliwości wysiłkowych sportowców przy założeniu, że suplementacja zrealizowana zostanie zgodnie z dobrze udokumentowanym w badaniach protokołem stosowania. Sok z buraków […]

Korzyści zdrowotne wynikające z regularnej konsumpcji buraków i ich przetworów

Korzyści zdrowotne wynikające z regularnej konsumpcji buraków i ich przetworów

W ostatnich latach obserwuje się wyraźny ogólnoświatowy wzrost zainteresowania prozdrowotnymi i ergogenicznymi właściwościami buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) [1]. Czerwony burak jest jednym z najbardziej popularnych warzyw korzeniowych w naszym kraju, niemniej jednak według danych przedstawionych przez Główny Urząd Statystyczny w 2015 roku jego konsumpcja wśród społeczeństwa w ostatniej dekadzie […]

Właściwości zdrowotne daktyli

Właściwości zdrowotne daktyli

Owoce daktylowca właściwego (Phoenix dactylifera L.) były w tradycyjnej medycynie stosowane w wielu kulturach jako medykament służący do leczenia szerokiego spektrum rozmaitych dolegliwości, takich jak chociażby zaburzenia żołądkowo-jelitowe, gorączka, obrzęki, zapalenie oskrzeli czy trudno gojące się rany [1]. Obecnie palma daktylowa jest powszechnie uprawiana nie tylko w Azji i Afryce, […]

Carb back-loading okiem sceptyka

Carb back-loading okiem sceptyka

W jednym z poprzednich artykułów przybliżyłem założenia bazowe koncepcji żywieniowej zwanej „Carb back-loading” (w skrócie: „CBL”) , odnosząc je do wyników kilku ciekawych badań naukowych wskazując jednocześnie na ich realne ograniczenia. Z racji tego, iż temat nie został wyczerpany, niniejsze opracowanie stanowić będzie kontynuację tychyże rozważań z uwzględnieniem kolejnych danych […]

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak zaznaczyć że pomimo owego przyspieszenia metabolizmu podstawowego, wcale nie musi sprzyjać to odchudzaniu, a wręcz łatwiej w tym czasie przytyć! Chociaż wygląda na to, iż w powyższym stwierdzeniu kryje się wewnętrzna […]

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z popularnymi przekonaniami nieść ma za sobą wiele benefitów mogących skutkować przede wszystkim poprawę wydolności, ale też – polepszeniem kompozycji sylwetki. Manipulacje węglowodanowe dotyczą bądź to różnicowania ich spożycia w poszczególne dni […]

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Temat spożywania lub też – omijania śniadań od dłuższego czasu budzi wiele kontrowersji i… emocji. Z jednej strony często podkreśla się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a z drugiej – pojawiają się też głosy wskazujące, że rezygnacja z jego konsumpcji nieść ma za sobą szereg korzyści. Mając […]

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Metformina jest obecnie najczęściej stosowanym lekiem przeciwcukrzycowym, bowiem niemal wszystkie wytyczne towarzystw naukowych w dziedzinie diabetologii na całym świecie zalecają jej przyjmowanie jako leku pierwszego rzutu w leczeniu pacjentów z cukrzycą typu 2 [1]. Ponadto, metformina jest także często wykorzystywana w leczeniu innych stanów związanych z występowaniem oporności na insulinę, […]

Konsumpcja kofeiny a stężenie kortyzolu

Konsumpcja kofeiny a stężenie kortyzolu

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie, jak również stanowi główne źródło kofeiny dla większości populacji [1]. Pomimo, iż kawa jest przede wszystkim kojarzona z zawartością kofeiny to jednak jest to złożona mieszanina ponad 1000 różnych bioaktywnych związków, które wykazują szerokie spektrum […]

Borelioza – pomoc w leczeniu

Borelioza – pomoc w leczeniu

Ostatnimi czasy choroby odkleszczowe znacząco zyskują na popularności; świadomość ludzi w kwestii badania się i kontroli własnego zdrowia również rośnie. Stąd też właśnie taka duża ilość osób, u których wykrywana jest borelioza – oczywiście w różnym stadium. Choroby odkleszczowe przenoszone są przez kleszcze, które żywiąc się krwią przenoszą patogeny tych […]

Food with calcium. Products rich in calcium. The view from above, flat lay

Czy wysoka podaż wapnia wspomaga redukcję masy ciała?

Otyłość stała się jednym z najważniejszych problemów zdrowia publicznego na świecie i jest niewątpliwie ściśle związana z występowaniem wielu przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe czy cukrzyca typu 2 [1, 2]. Jak się bowiem okazuje, nawet niewielkie zmniejszenie masy ciała o 5 % (np. około 2,5 kg przy […]

Rola witaminy D w nieswoistych chorobach zapalnych jelit

Rola witaminy D w nieswoistych chorobach zapalnych jelit

Do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit zalicza się wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Crohna [1]. Nieswoiste zapalenia jelit są najbardziej rozpowszechnione w rozwiniętych krajach zachodnich Europy i w Ameryce Północnej, bowiem charakteryzują się one najwyższym wskaźnikiem chorobowości. Ponadto zaobserwowano, że zapadalność na nieswoiste choroby zapalne jelit gwałtownie wzrasta w  […]

Czy głodówki są lepszym wyborem od typowej diety redukcyjnej?

Czy głodówki są lepszym wyborem od typowej diety redukcyjnej?

Czy głodówki całodniowe są lepszą alternatywą dla ujemnego bilansu kalorycznego utrzymywanego na co dzień? W ostatnich latach badania powstała masa badań naukowych na temat wpływu różnego rodzaju modeli diet z ujemnym bilansem energetycznym i korzyściami związanymi z nimi. Badania te głównie obejmowały model ciągłej restrykcji kalorycznej, tzw. IF (czyli okno żywieniowe […]

Poród przedwczesny a wybrane substancje ziołowe – mit czy fakt? Cz. 2

Poród przedwczesny a wybrane substancje ziołowe – mit czy fakt? Cz. 2

Zgodnie z obietnicą, w tym tygodniu biorę pod lupę kwestię związane z tym czy rzeczywiście mamy się obawiać niektórych preparatów ziołowych/różnego rodzaju substancji naturalnych, które w obiegowej opinii i według Doktor GOOGLE noszą miano tych, które zwiększają ryzyko porodu przedwczesnego poprzez np. wywoływania skurczy macicy i wędrują w internecie pod […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 4

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 4

Pozostajemy w kręgu zainteresowania węglowodanami. Dziś, zgodnie z obietnicą złożoną w części 3, chciałbym skupić się na zastosowaniu węglowodanów w żywieniu sportowców. Dziś mniejsza uwagę przyłożymy do typowego przedstawiciela populacji Polski, większa natomiast – aktywnym. Wspomniałem ostatnio o tym, że zapotrzebowanie na węglowodany wśród sportowców zazwyczaj podaje się w ilości […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 3

Definicje i podziały węglowodanów już za nami, omówiliśmy tez temat błonnika pokarmowego. Dziś nadeszła pora na rozprawienie się z tematyką węglowodanów – zapotrzebowaniem „Kowalskiego” i osoby aktywnej, a także źródłami pokarmowymi. Jakie mamy źródła węglowodanów i z których warto korzystać na co dzień? Jak padło w poprzednich częściach – węglowodany […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części przybliżyłem Wam czym są cukrowce, jakie są ich inne nazwy, a także w jaki sposób możemy dokonać podziału węglowodanów. Wiecie już także, że błonnik również należy do grupy węglowodanów, a produkty zasobne w cukrowce są jego znakomitym źródłem. Warto więc wiedzę na temat błonnika nieco poszerzyć i […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 1

Węglowodany są makroskładnikiem, który ostatnimi laty bardzo często pojawiał się na ustach (nie z mylić z „w ustach”!) osób zainteresowanych zdrowym żywieniem, szczególnie odżywianiem osób aktywnych. Proponowano zastosowanie diety ketogennej, paleo, samuraja i rozmaitych innych protokołów mających w zwyczaju ograniczać konsumpcję cukrowców na rzecz innych makroskładników, najczęściej tłuszczów. Aktualnie węglowodany […]

Zwyrodnienie plamki żółtej – żywienie i suplementacja

Zwyrodnienie plamki żółtej – żywienie i suplementacja

Zwyrodnienie plamki żółtej jest jedną z najczęstszych przyczyn powodujących zaburzenie widzenia. Dotyka ono około 1 osoby na 10 po 50 roku życia [1] i polega na zwyrodnieniu obszaru siatkówki oka kontrolującego ostrość widzenia, czego efektem jest to, że obiekty przestają być ostre, a proste linie odbierane są jako krzywe. Stan […]

Proteinowe tiramisu

Proteinowe tiramisu

Tiramisu to idealne ciasto dla osób kochających kawę. Szybki przepis na pyszne, PROTEINOWE ciasto to coś, na co każdy ma ochotę!  Składniki: ✔100 ml espresso ✔biszkopty ✔gorzkie kakao ✔400 g ricotty ✔30 g odżywki białkowej waniliowej  ✔3 łyżki erytrytolu Przygotowanie: ➡️Ricottę zblendować z odżywką i erytrytolem. Biszkopty namoczyć w kawie […]

Tłuszcze – sprawdź które wybierać, a których należy unikać!

Tłuszcze – sprawdź które wybierać, a których należy unikać!

Tłuszcze stanowią istotną część naszej diety. Dzięki nim dostarczamy do naszego organizmu nie tylko witaminy A, D, E oraz K, ale także mają one wiele innych korzyści dla naszego zdrowia. W dzisiejszych czasach bardzo często mówi się o tym, aby starać się unikać tłuszczu. Jeżeli jednak będziemy spożywać dobre tłuszcze, […]

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Cynk jest kluczowym pierwiastkiem śladowym dla wszystkich żywych organizmów i zachodzących w nich procesów biologicznych. Mikroskładnik ten wchodzi w skład ponad 300 enzymów, w tym również tych odpowiedzialnych za biosyntezę białek, w których pełni funkcje strukturalne, regulacyjne oraz katalityczne, a także bierze udział w komunikacji międzykomórkowej, proliferacji, różnicowaniu i przeżyciu […]

Wapń – jaką pełni role w naszym organizmie?

Wapń – jaką pełni role w naszym organizmie?

Wapń jest pierwiastkiem, którego każdy z nas potrzebuje. Organizm sam go nie wytwarza, dlatego należy codziennie dostarczać odpowiednią ilość wraz z pożywieniem. Odpowiada on za wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie. Można go uzyskać poprzez spożywanie odpowiednich produktów, ale także dostarczać go w postaci suplementów diety.

Wegańskie babeczki Twix

Wegańskie babeczki Twix

Twix to ulubiony batonik wielu osób. Jak zrobić go w wersji fit? Sprawdź propozycję na zdrowe babeczki Twix! 👉spód: ✔80 g daktyli suszonych ✔50 g pestek słonecznika ✔50 g płatków jaglanych ✔1 łyżka kakao ➡️Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, a następnie odlać wodę. Zblendować owoce z resztą składników […]

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka to zawsze świetny dodatek do herbaty. To też dobry wybór na przekąskę, zwłaszcza taką, którą można zabrać ze sobą np. na wyjazd. Spróbuj przepisu na zdrowe ciasteczka!  Składniki: ✔10 ml sosu karmelowego  ✔100 g masła orzechowego ✔3 łyżki ksylitolu  ✔50 g odżywki białkowej ✔50 g mąki kokosowej ✔100 g mąki jaglanej […]

Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno kawowo-kokosowy

Sernik na zimno to doskonała propozycja, jeśli obawiamy się nieudanego przepisu lub mamy mało czasu albo… po prostu nie mamy piekarnika! Spód: ✔80 g pestek słonecznika ✔100 g płatków owsianych ✔łyżka kakao ✔2 banany ➡️Rozgnieść banana i wymieszać z płatkami oraz słonecznikiem (Można zblendować). Na koniec wymieszać z kakao i przełożyć […]

Tofu – jakie korzyści zdrowotne wiążą się z jego spożywaniem?

Tofu – jakie korzyści zdrowotne wiążą się z jego spożywaniem?

Tofu zyskało na popularności jako dobre źródło białka dla wegan oraz wegetarian. Jest to sojowy twarożek otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Nastawienie ludzi do tofu bywa różne. Niektórzy zachwycają się jego smakiem oraz korzyściami zdrowotnymi, podczas gdy inni twierdzą, że jest ono modyfikowane genetycznie i należy unikać jego spożywania. […]

Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i masłem orzechowym

Sernik, w którym połączyłem same dobre rzeczy… – solony karmel – masło orzechowe – czekoladowe brownie Czy można wymyślić lepsze połączenie?! Wszystkie osoby, które miały okazję przetestować stwierdziły jednogłośnie: 10/10! Zatem i ja polecam osobiście, zdecydowanie warto! Składniki na spód: – 300g ugotowanego batata – 3 jaja (rozmiar M) – […]

Background healthy food for heart. Healthy food, diet and life. Fresh fruits and vegetables, berries and nuts. Healthy heart concept

Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część II

W pierwszej części artykułu omówione zostały właściwości prozdrowotne kwercetyny oraz wpływ jej dodatkowej suplementacji na biomarkery stanu zapalnego, ciśnienie tętnicze krwi oraz funkcje śródbłonka naczyniowego. W niniejszej odsłonie poruszony zostanie aspekt wpływu stosowania kwercetyny na parametry lipidogramu krwi, masę ciała oraz kontrolę glikemii. Kwercetyna a profil lipidowy krwi W 2017 […]

Health food concept for a high fiber diet with fruit, vegetables, cereals, whole wheat pasta, grains, legumes and herbs. Foods high in anthocyanins, antioxidants, smart carbohydrates and vitamins.

Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część I

Kwercetyna jest niewątpliwie wyróżniającym się związkiem flawonoidowym ze względu na swoje szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych, a także wszechobecność w żywności pochodzenia roślinnego, w tym zwłaszcza wysoką zawartość w owocach oraz warzywach [1 – 5]. Dobrym źródłem kwercetyny w diecie są jabłka, kapary, ciemne kakao, owoce jagodowe, winogrona, czerwone wino, owoce […]

Tarczyca a ciąża – o czym musisz wiedzieć

Tarczyca a ciąża – o czym musisz wiedzieć

Tak jak pisałam jeszcze w pierwszym artykule projektu Julia Radzi – ocena zdrowia tarczycy jest jednym z podstawowych oraz najważniejszych parametrów zarówno przed ciążą jak i w trakcie jej trwania, gdyż hormony tarczycy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka (szczególnie w pierwszej połowie ciąży, kiedy ich głównym źródłem jest organizm […]