Odżywianie

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Istnieje taki odłam POP-dietetyki, który od lat usilnie zajmuje się przestrzeganiem przed łączeniem ze sobą rozmaitych pokarmów. Istnieje wiele na pozór logicznych koncepcji przestrzegających przed łączeniem ogórka z pomidorem, ryb z brokułami czy też produktów tłuszczowych z węglowodanami. Jakiś czas do długiej listy zakazów dołączyła jeszcze jedna żelazna zasada, która […]

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Drastyczne zmiany w stężeniach estrogenów i progesteronu (oraz wielu innych hormonów) w przebiegu ciąży powodują wiele zmian strukturalnych w przewodzie pokarmowym. Zmiany te szczególnie mocno wpływają na pojawiające się nieprawidłowości w aktywności nerwowej żołądka i czynności tkanki mięśniowej gładkiej, co się przekłada na wiele przykrych objawów, jak np.: refluks żołądkowo-przełykowy […]

PCOS – czym jest?

PCOS – czym jest?

Na początku musimy przypomnieć sobie pewną bardzo istotną lekcję biologii, a mianowicie lekcję o owulacji. Jak to działa? Kobiecą przysadkę mózgową łączy z podwzgórzem swoista autostrada zbudowana z naczyń krwionośnych, która pozwala na transport hormonów. Gdy podwzgórze wydzieli GnRH (gonadoliberyna) przysadka wydzieli dwie gonadotropiny, czyli FSH (folikulotropina) i LH (lutropina). […]

Erytrytol – co warto o nim wiedzieć?

Erytrytol – co warto o nim wiedzieć?

Erytrytol jest rodzajem słodzika i choć zaliczany jest do grupy polioli, tak jak ksylitol czy maltitol, to stanowi pewien wyjątek, ponieważ zaliczany jest jako produkt „low-FODMAP”, czyli z niską tendencją do fermentacji. Ten cukier alkoholowy jest łatwo wchłaniany na etapie jelita cienkiego [1], co oznacza, że większość osób z IBS […]

Nutritional supplements and vitamins for brain in three wooden spoons on a dark background. Variety of dietary supplements including gel capsules and Veggie Caps of Omega 3 Fish Oil lecithin ginkgo biloba. Selective focus

Suplementacja w stwardnieniu rozsianym

Badania z udziałem pacjentów ze stwardnieniem rozsianym wskazują, że większość z nich jest zainteresowana modyfikacją swojej diety oraz stosowaniem różnorodnych suplementów diety, aby potencjalnie zmniejszyć nasilenie i symptomy towarzyszące chorobie [1]. Witamina D a stwardnienie rozsiane Niedobór witaminy D jest powszechnie uważany za środowiskowy czynnik ryzyka rozwoju stwardnienia rozsianego, bowiem […]

Sok pomarańczowy – cukier w płynie czy samo zdrowie?

Sok pomarańczowy – cukier w płynie czy samo zdrowie?

Sok pomarańczowy kojarzy się z rześkim, zdrowym śniadaniem. Telewizyjne reklamy przedstawiają go jako naturalny napój, który dostarcza witamin oraz zapewnia szczupłą sylwetkę. Jednak inaczej podchodzą do tego naukowcy – którzy kwestionują zalety najpopularniejszego soku owocowego świata. Dlatego w tym artykule omówimy, jak sok pomarańczowy wpływa na nasze zdrowie.

Chili, fruktoza oraz fruktany w chorobie zespołu jelita nadwrażliwego

Chili, fruktoza oraz fruktany w chorobie zespołu jelita nadwrażliwego

Okazuje się że duża część cierpiących na IBS jest wrażliwa na składnik papryki ostrej, fruktozę oraz fruktany. Może za któreś z występujących dolegliwości u ciebie odpowiada jakiś z produktów występujących w twojej diecie bogatych w fruktany albo fruktozę? Przypomina to nieco sytuację z aminami biogennymi występującymi w żywności a migrenami […]

Czy kawa z rana zmniejsza apetyt?

Czy kawa z rana zmniejsza apetyt?

Tak i nie. Popularna teoria głosi, że kofeina zmniejsza apetyt, a wypita rano pomaga nam się odchudzić. Zespół badaczy dr Leah M. Penek-Shirley z Uniwersytetu Stanu Nowy Jork w Buffalo postanowił sprawdzić tę teorię. Zaobserwowali, że badani po spożyciu niewielkiej ilości kofeiny zjadali 10% mniej z bufetu na śniadanie. I […]

Sportowcy kontra sól

Sportowcy kontra sól

Sól składa się z około 40% sodu i 60% chlorku. Jest to produkt dostępny w każdym domu, lecz ma ostatnio bardzo słaby PR. Biała śmierć i cichy zabójca to jedynie dwa z licznych negatywnych określeń pod jakim znamy te pozornie niewinne kryształki. Czy sól jest aż tak niebezpieczna? Czy spożywanie […]

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich walory zdrowotne, to ta optymistyczna zmiana powszechnego trendu bezlitośnie ominęła fistaszki. O ile przykładowo migdały przedstawiane są jako obfite źródło witaminy E i magnezu, a orzechy brazylijskie – […]

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Na temat wspomnianych w tytule „słodzideł” mówi się bardzo wiele. Często w ferworze walki dyskutantów padają różne określenia pod ich adresem (zazwyczaj negatywne), rzadko jednak ktokolwiek opowiada się zdecydowanie po „jednej ze stron barykady”. Dziś postanowiłem napisać parę słów zarówno na temat cukru, jak również syropu wysokofruktozowego i spróbować odpowiedzieć […]

Masło orzechowe, nie takie straszne jak je malują

Masło orzechowe, nie takie straszne jak je malują

Masło orzechowe jest zdecydowanie lubianą potrawą zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Chociaż smaczne, wiele osób zastanawia się nad korzyściami zdrowotnymi masła orzechowego. Okazuje się że orzeszki ziemne i masło orzechowe zawierają składniki odżywcze, które mogą poprawić zdrowie serca i pomóc w utrzymaniu zdrowej masy ciała! Różne twarze masła orzechowegoUtratę […]

Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn

Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn

Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny. Coraz większa liczba badań naukowych wskazuje, że częste i długotrwałe wysiłki o charakterze wytrzymałościowym mogą przyczyniać się znaczącego niekorzystnego wpływu na męską gospodarkę hormonalną. W szczególności, mężczyźni regularnie podejmujący taki […]

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Kiedy nasze kubki smakowe domagają się czekolady – mamy wiele możliwości, aby je zaspokoić. Czekoladę możemy dostać pod setkami (jeśli nie tysiącami!) różnych smaków, form i rodzajów. Jest ona dostępna w postaci cukierków, napojów, batoników, pralinek. Może mieć formę płynną lub stałą. Bywa słodka, słona, gorzka, a nawet ostra! Dzisiaj […]

Wskazówki dietetyczne dotyczące diety dla osób z insulioopornością

Wskazówki dietetyczne dotyczące diety dla osób z insulioopornością

Insulinooporność zwiększa ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2. Ale diagnoza insulinooporności jest tylko znakiem ostrzegawczym, nie wyrokiem. Możesz zapobiec cukrzycy jeśli zaprzyjaźnisz się ze zdrowym stylem życia, zaczniesz regularnie ćwiczyć oraz zmienisz swoje nawyki żywieniowe. W poniższym artykule postaramy się przekazać wam podstawowe informacje o tym co jeść […]

PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?

PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?

Niezależnie od tego, czy jesteś świeżo po diagnozie PCOS, czy cierpisz na to schorzenie od dawna, ważne jest, aby zrozumieć, co to właściwie jest i jak wpływa na Twoje zdrowie i samopoczucie. Tylko wtedy, gdy będziesz wiedziała, z czym masz do czynienia, będziesz w stanie dokładnie radzić sobie z PCOS […]

World diabetes day, National American diabetic awareness month concept with blood drop examination tool kit, blood sugar tracker record and heart with doctor's stethoscope

Czy kolejność spożycia makroskładników podczas posiłku ma znaczenie?

Uważa się, że poposiłkowe wyrzuty glukozy i insuliny są wczesnymi oznakami rozwoju cukrzycy oraz są silniej związane z poziomem hemoglobiny glikowanej (HbA1c), który odgrywa istotną rolę w monitorowaniu kontroli glikemii u pacjentów z cukrzycą, niż stężenie glukozy w osoczu na czczo. Warto również podkreślić, że poposiłkowy poziom glukozy we krwi […]

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Wokół zagadnienia konsumpcji mleka, czy ogólnie produktów mlecznych od lat krąży wiele nieporozumień. W czeluściach internetu znaleźć można rozmaite, czasem wręcz zaskakujące argumenty mające przekonać nas, że spożycie nabiału jest praktyką niezdrową, nieetyczną i wręcz niedopuszczalną. Wspomina się o rzekomym „zaśluzowieniu” organizmu, zwiększeniu ryzyka różnych chorób, a nierzadko rzucany bywa […]

Salty snacks. Pretzels, chips, crackers in wooden bowls. Unhealthy products. food bad for figure, skin, heart and teeth. Assortment of fast carbohydrates food.

Czy stosowanie okresowych przerw od diety jest dobrym rozwiązaniem w przypadku sportowców?

Jak wiadomo, sportowcy stosunkowo często podejmują się okresowej utraty masy ciała, próbując zmniejszyć zawartość zapasowej tkanki tłuszczowej oraz nierzadko wody ustrojowej i jednocześnie zachować jak największą ilość masy mięśniowej. Z całą pewnością, bardzo ważne jest, aby stosowana przez sportowców strategia mająca na celu ubytek masy ciała minimalizowała straty beztłuszczowej masy […]

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Ostatnimi czasy diety obniżające podaż węglowodanów cieszą się wysoką popularnością. Ich powszechność wynika głównie z rozpowszechnianego w społeczeństwie twierdzenia, jakoby to węglowodany były przyczyną otyłości, a co za tym idzie – dopiero obniżenie ich spożycia umożliwiałoby redukcje tkanki tłuszczowej. Entuzjaści diet niskowęglowodanowych uważają także, że na owej diecie jest dużo […]

Herbaty i ich wpływ na wchłanianie żelaza z posiłków – prawda czy mit?

Herbaty i ich wpływ na wchłanianie żelaza z posiłków – prawda czy mit?

Pewnego rodzaju zwyczajem pośród społeczeństwa jest picie herbat do posiłków lub też na krótko po konsumpcji dań. Herbaty zawierają w sobie garbniki – taniny, które rzutują na wchłanianie składników pokarmowych, np. żelazo. Jak taniny wpływają na absorpcję elementów pokarmowych oraz kiedy około posiłkowe wypijanie herbat jest wskazane, a kiedy nie […]

Refeed węglowodanów i utrata masy ciała

Refeed węglowodanów i utrata masy ciała

Ideą refeedu jest teza, że spożywanie dużej ilości węglowodanów spowoduje podwyższenie poziomu hormonu leptyny, a tym samym podkręcenie metabolizmu. Tak więc, jeśli w okresie redukcji zdarzy się, że waga przestanie spadać – warto rozważyć refeed w celu przełamania tej pauzy. Mechanizm ten jest ponoć tak potężny, że ​​napisano całą książkę […]

Dlaczego 500 kcal deficytu to nigdy nie jest 500 kcal deficytu?

Dlaczego 500 kcal deficytu to nigdy nie jest 500 kcal deficytu?

Wszyscy dziś chyba zdają sobie sprawę, że aby zmusić organizm do uruchamiania rezerw tłuszczowych potrzebny jest deficyt kaloryczny. W praktyce jednak jego wprowadzanie okazuje się problematyczne i to nie tylko ze względu na brak konsekwencji w realizacji żywieniowego planu. Figle płata nam już na wstępie sama arytmetyka. Przykładowo większość osób […]

Suplementy na koronawirusa czyli słów kilka o wciskaniu… kitu

Suplementy na koronawirusa czyli słów kilka o wciskaniu… kitu

Epidemiczna sytuacja, w której się znaleźliśmy w sposób wielopłaszyznowy odciska brzemię na naszej egzystencji nie omijając przy tym spraw gospodarczych. Powyższy fakt wymusza w naturalny sposób rewizję stosowanych dotychczas praktyk biznesowych ukierunkowanych na sprzedaż towarów i usług. Jak się okazuje jednak, niekiedy prowadzić to może nie tylko do uruchomienia najgłębszych […]

Czy smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe?

Czy smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe?

Ostatnimi czasy wokół aspektu smażenia było wiele szumu, a przekonanie, iż poddawać obróbce termicznej należy wyłącznie tłuszcze nasycone utwierdziło się zdecydowanie dobitnie. Argumentem stojącym za takim przekonaniem jest twierdzenie jakoby tłuszcze nienasycone pod wpływem obróbki cieplnej ulegały niekorzystnym przemianom do wysoce szkodliwych związków. Czy takie przekonanie ma jednak swoje potwierdzenie […]

tape measure and diet pills. weightloss slimming and addiction. drugs on white background

Odchudzanie – kompendium

Wokół odchudzania narosło wiele mitów. Sprzecznych informacji na temat spalania tłuszczu jest tak wiele, że trudno się w tym wszystkim połapać. Aby Ci to ułatwić, przygotowaliśmy dla Ciebie kompendium wiedzy, które wdroży Cię w tematykę odchudzania. Jak wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?Jakie produkty wybierać na diecie?Odchudzanie a insulinoopornośćKetoza – warto?Nietolerancje pokarmowe – […]

Wysokobiałkowe posiłki w kilka minut

Wysokobiałkowe posiłki w kilka minut

Hej! Pewnie nieraz zastanawiałeś się co zjeść, aby uzupełnić ilość białka, ile razy kończyło się na proteinowym shake’u czy kurczaku z ryżem czy batonach proteinowych, by nie tracić czasu na gotowanie?  Jednak przygotowanie proteinowego śniadania, obiadu czy innego posiłku wcale nie musi zajmować nam pół dnia, a nawet nie musi […]

Top 7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik

Top 7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik

Trądzik jest często występującą chorobą skóry, która dotyka blisko 10% światowej populacji (1). Wiele czynników przyczynia się do rozwoju trądziku, w tym nadmierna produkcja łoju i keratyny, bakterie powodujących trądzik, hormony, zablokowane pory i stany zapalne (2). Związek między dietą a trądzikiem jest kontrowersyjny, ale ostatnie badania pokazują, że dieta […]

JAK PRZEMYCIĆ WARZYWA W POSIŁKU

JAK PRZEMYCIĆ WARZYWA W POSIŁKU

Zauważyłam, że niektórzy mają problem ze spożywaniem wystarczającej ilości warzyw albo zwyczajnie ich nie lubią jeść. Warzywa w formie sałatki czy jako dodatek do kanapki wydaje się im być absolutnie niezjadliwy – no, ale spoko, jest z tego wyjście 😉 Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na to jak można przemycić warzywo […]

DIETA KETOGENICZNA CZY KETOZA?

DIETA KETOGENICZNA CZY KETOZA?

Modele LCHF, czyli niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe mają wielu zwolenników, ale i przeciwników. Krąży wiele mitów i przekłamań na temat diety ketogenicznej, która wbrew pozorom nie wymaga wielu poświęceń a po prostu jest zmianą nie tylko sposobu odżywiania, ale i stylu życia. Po pierwsze samo przejście na dietę ketogeniczną nie oznacza […]

Wpływ żywienia na zdrowie seksualne mężczyzn

Wpływ żywienia na zdrowie seksualne mężczyzn

Nie ulega wątpliwości, że dysfunkcje seksualne mężczyzn stają się coraz bardziej rozpowszechnione wraz z wiekiem. Ze względu na rosnącą liczbę doniesień sugerujących korzystny wpływ odpowiedniego i nierzadko zindywidualizowanego sposobu odżywiania na różnorodne choroby przewlekłe, wzrasta także zainteresowanie związkiem pomiędzy dietą oraz dostępnymi substancjami aktywnymi zawartymi w suplementach diety na zaburzenia […]

Dieta przeciwzapalna w chorobie Hashimoto

Dieta przeciwzapalna w chorobie Hashimoto

Hashmioto jest chorobą układu immunologicznego. Tarczyca jest tylko obiektem ataku. Choroba Hashimoto przebiega z powstawaniem stanu zapalnego. Choruje na nią około 10-20 krotnie, więcej kobiet niż mężczyzn. Choroba ta dotyka coraz młodsze kobiety, co widzimy w naszym gabinecie. Jak leczyć tą chorobę i jak to jest, że tarczyca jest niszczona […]

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – hit czy kit?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – hit czy kit?

Ostatnimi czasy śniadania w formie białkowo-tłuszczowej stały się nieodłącznym elementem sporej części osób zainteresowanej żywieniem. Czy ich renoma ma jednak jakiekolwiek poparcie i warto je wprowadzić do jadłospisu? Przedstawione śniadanie zyskało popularność na podstawie przypuszczeń, selektywnie wybranych zależności fizjologicznych i ograniczonych dowodów naukowych. Pierwszy argument dotyczył antagonizmu insuliny i kortyzolu. […]

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu?

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu?

Alkohol w świetle szeroko pojętego zdrowego stylu życia bywa tematem szczególnie kontrowersyjnym. Popularnym przekonaniem bywa stanowisko, iż istnieje pewna bezpieczna ilość alkoholu, którego konsumpcja w umiarkowanym zakresie niesie za sobą nawet korzyści w sferze zdrowia. Jego właściwości prozdrowotne mają odnosić się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, czy nawet śmierci. […]

Sweetener tablet and sugar on wooden background

Czy warto stosować sztuczne słodziki jako alternatywę dla tradycyjnego cukru stołowego?

Obserwuje się w ostatnich latach wzrost zarówno dostępności na rynku, jak i powszechności stosowania produktów spożywczych zawierających bezkaloryczne lub niskokaloryczne substancje słodzące, które stanowią alternatywę dla tradycyjnego białego cukru stołowego, gwarantującą równie słodki smak spożywanych w ciągu dnia posiłków oraz napojów, jednak bez niepotrzebnego narażenia na pobór dodatkowej energii [1]. […]

Wzdęcia – jak je zmniejszyć? Co jeść, by nie mieć wzdęć?

Wzdęcia – jak je zmniejszyć? Co jeść, by nie mieć wzdęć?

Wzdęcia odczuwane są jako uczucie ciężkości po posiłku. Brzuch jest napuchnięty i może sprawiać ból lub dyskomfort. Zazwyczaj są one spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazów lub zaburzoną pracą jelit. Jest to powszechny problem, ponieważ aż 16-30% osób zgłasza regularne wzdęcia. Choć mogą one wynikać z poważnych schorzeń, w większości przypadków są […]

Mit niezdrowej margaryny

Mit niezdrowej margaryny

To naprawdę zaskakujące, że obiegowa POP-dietetyka dobrnęła do tej strefy absurdu, w której zjedzenie dwóch burgerów w ramach tzw. „cheat meal” uchodzi za najnormalniejsze uwieńczenie zdrowego stylu życia, a w zamian posmarowanie kromki chleba kilkugramową porcją margaryny traktowane jest jako kardynalny grzech przeciwko zdrowiu. Mało tego, osoby, które uważają, że […]

Wszystko, o czym powinieneś wiedzieć w temacie wyczerpania nadnerczy

Wszystko, o czym powinieneś wiedzieć w temacie wyczerpania nadnerczy

W dzisiejszych czasach wyczerpanie nadnerczy zdaje się być niezwykle nośnym tematem. Co to właściwie jest? Jeśli nie wiesz, to warto, abyś zapoznał się z poniższym artykułem. Pamiętaj, ze nawet jeśli nie masz świadomości jakiegoś problemu zdrowotnego, to nie znaczy, że on Cię nie dotyczy! Tak jak wspomnieliśmy, wyczerpanie nadnerczy jest […]

A glass of water against the background of the sea. A woman's hand pours water into a glass. Healthy lifestyle. Wellness.

Spożycie wody a proces redukcji masy ciała

Woda jest związkiem niezbędnym do życia i właściwego funkcjonowania każdego organizmu. Wchodzi ona w skład wszystkich komórek, dlatego u osób dorosłych stanowi blisko 60 % masy ciała (u kobiet 54 %), przy czym 34 % to woda wewnątrzkomórkowa, a pozostałe 26 % woda zewnątrzkomórkowa. Prawidłowa zawartość wody w organizmie zapewnia […]

Detox green smoothies concept, two glasses of green diet detox drink  and various fresh green vegetables around them, view from above composition

W jaki sposób dieta może wpływać na płodność?

Niepłodność została uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za globalny problem zdrowia publicznego, który dotyka 15 % wszystkich par w wieku reprodukcyjnym, podczas gdy uważa się, iż czynniki dotyczące mężczyzn, w tym obniżona jakość nasienia, odpowiadają za blisko 25 % tych przypadków [1, 3, 5]. Dieta a płodność Niewątpliwie, rosnąca […]

Czy suplementacja żelazem może poprawiać zdolności wysiłkowe?

Czy suplementacja żelazem może poprawiać zdolności wysiłkowe?

Obserwuje się, że niedobór żelaza występuje stosunkowo często wśród sportowców wyczynowych, co z kolei może prowadzić do wyraźnego obniżenia ich wydolności fizycznej i dlatego nie należy go bagatelizować, lecz podjąć właściwe strategie mające na celu poprawę stanu gospodarki żelazowej organizmu. Do głównych mechanizmów za pośrednictwem których regularne uprawianie sportu może […]

Skuteczność berberyny w walce z PCOS!

Skuteczność berberyny w walce z PCOS!

Berberyna jest alkaloidem izochinolinowym pozyskiwanym z berberysu (Berberis vulgaris). Związek ten wykazuje potwierdzone wieloma badaniami klinicznymi właściwości zmniejszające insulinooporność, obniżające poziom glukozy we krwi oraz normalizujące profil lipidowy. Mówi się także o antynowotworowym i przeciwdepresyjnym działaniu berberyny. Z tego powodu berberyna jest szczególnie polecana wspomagająco w terapii zespołu metabolicznego, cukrzycy […]

Food recomended on low carb diet or ketogenic diet

Dieta ketogeniczna a budowanie masy mięśniowej

Wydaje się, że wielokrotnie omawiany temat diety ketogenicznej jest już wyczerpany, zwłaszcza w obszarze redukcji nadmiernych kilogramów. Prawdopodobnie znajdą się jednak osoby, które szukają zastosowań tej diety w innych celach. Może zastanawiałeś się co dzieje się z mięśniami podczas ketozy, albo czy można z sukcesem zwiększać masę mięśniową spożywając niemal […]

Detoksem w koronawirusa

Detoksem w koronawirusa

We współczesnych realiach epidemicznych nikogo nie powinien dziwić niemal globalny wzrost zainteresowania wszelkimi metodami wspierania odporności na infekcje. Owo zainteresowanie oczywiście nie jest w swojej istocie szkodliwe, ale biorąc pod uwagę wątpliwą rzetelność pojawiających się ostatnio w zasobach internetowych informacji należy podkreślić, że „wyprawa po wiedzę” może okazać się równie […]

Wzrost syntezy kolagenu

Wzrost syntezy kolagenu

Niedostateczna ilość kolagenu leży u źródła wielu mięśniowo-szkieletowych urazów. Ponad 50% wszystkich sportowych kontuzji można zakwalifikować jako zwichnięcia, skręcenia, naderwania, czy złamania w obrębie mięśniowo-szkieletowych tkanek. Jak wskazują autorzy nowej publikacji w amerykańskim czasopiśmie The American Journal of Clinical Nutrition, jest nadzieja, że „interwencje w żywienie lub plan treningowy, które  […]

Wapń – jaką pełni rolę w naszym organizmie?

Wapń – jaką pełni rolę w naszym organizmie?

Wapń jest pierwiastkiem, którego każdy z nas potrzebuje. Organizm sam go nie wytwarza, dlatego należy codziennie dostarczać odpowiednią ilość wraz z pożywieniem. Odpowiada on za wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie. Można go uzyskać poprzez spożywanie odpowiednich produktów, ale także dostarczać go w postaci suplementów diety.

Stres i jego wpływ na odchudzanie

Stres i jego wpływ na odchudzanie

Stres powoduje, że szybciej tyjemy. Nie tylko dlatego, że osoby będące pod wpływem stresu chętniej spożywają dodatkowe ilości pokarmów, ale również z tego tytułu, iż stres ogranicza zdolność organizmu do produkcji energii. Problemy związkowe, kłopoty w pracy – wszystko to i tym podobne może obniżyć dzienne wydatkowanie energetyczne organizmu o […]