Popularne artykuły

Bulletproof coffee to kit?
Suplementacja

Bulletproof coffee to kit? 

Bulletproof Coffee to wysokokaloryczny napój kawowy, który ma zastąpić śniadanie. Składa się z 1 lub 2 porcji kawy, 2 łyżek (20-30 gramów) masła i 1-2 łyżek (15-30 ml) oleju MCT, wymieszanych w blenderze. Kuloodporna kawa staje się coraz bardziej popularna, zwłaszcza wśród osób na diecie keto (ketoza/dieta ketogeniczna) i niskowęglowodanowej. Chociaż picie kuloodpornej kawy od czasu do czasu może być nieszkodliwe, nie zaleca się robienia z tego rutyny.

Wady kawy kuloodpornej

Bogactwo tłuszczy nasyconych

Chociaż skutki zdrowotne tłuszczów nasyconych są kontrowersyjne, wielu pracowników służby zdrowia uważa, że ​​wysokie spożycie jest głównym czynnikiem ryzyka wielu chorób i należy go unikać. Podczas gdy niektóre badania łączą wysokie spożycie tłuszczów nasyconych ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, inne nie znajdują żadnego znaczącego związku. Mimo to większość oficjalnych wytycznych żywieniowych i organów ds. zdrowia zaleca, aby ludzie ograniczali ich spożycie.

Tłuszcze nasycone mogą być częścią zdrowej diety, ale w odpowiednich ilościach i dużych dawkach mogą być szkodliwe.

Kawa kuloodporna może podnosić poziom cholesterolu

Przeprowadzono wiele badań nad dietami niskowęglowodanowymi i ketogenicznymi, które często zawierają dużo tłuszczu – jako składnik tych diet często włacza się kuloodporną kawę. Większość z tych badań potwierdza, że ​​diety te nie zwiększają poziomu cholesterolu całkowitego i LDL (złego) - przynajmniej średnio. Wśród innych korzyści - trójglicerydy i waga spadają, podczas gdy twój poziom cholesterolu HDL (dobrego) wzrasta.

Jednak masło wydaje się być szczególnie skuteczne w zwiększaniu poziomu cholesterolu LDL. Badanie 94 dorosłych Brytyjczyków wykazało, że spożywanie 50 gramów masła dziennie przez 4 tygodnie podniosło poziom cholesterolu LDL bardziej niż spożywanie równych ilości oleju kokosowego lub oliwy z oliwek.

Inne 8-tygodniowe badanie szwedzkich mężczyzn i kobiet z nadwagą wykazało, że masło zwiększa poziom cholesterolu LDL o 13% w porównaniu z bitą śmietaną. Naukowcy postawili hipotezę, że może to mieć coś wspólnego ze swoją strukturą tłuszczu.

Należy pamiętać, że nie każdy reaguje jednakowo na dietę wysokotłuszczową. Niektórzy ludzie widzą dramatyczny wzrost cholesterolu całkowitego i LDL, a także innych markerów ryzyka chorób serca. Dla osób, które mają problemy z cholesterolem na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej, pierwszą rzeczą, której należy unikać w większych ilościach jest masło.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *