Wśród wszystkich makroskładników obecnych w diecie osoby aktywnej fizycznie to właśnie białko obrosło największą liczbą legend. Nadal można spotkać się z poglądami, że to dzięki proteinom kulturyści budują masę mięśniową, więc warto go jeść jak najwięcej. Za co tak naprawdę odpowiada białko w diecie sportowca i ile powinno się go […]
Diety
Dieta IIFYM – czy może być korzystna dla naszego organizmu?
Wiele osób chciałoby być na takiej diecie, gdzie może jeść swoje ulubione posiłki. Ciekawym rozwiązaniem dla nich może być przejście na dietę IIFYM podczas, której można jeść swoje ulubione potrawy, ale trzeba przede wszystkim pilnować określoną ilość kalorii, którą możemy jeść. W przypadku tej metody żywieniowej nie trzeba patrzeć na […]
8 najczęstszych nietolerancji pokarmowych
W przeciwieństwie do niektórych alergii, nietolerancje pokarmowe w większym stopniu nie zagrażają życiu. Mogą one jednak stanowić problem i być źródłem dyskomfortu dla osób, które się z nimi borykają. Nietolerancja pokarmowa i wrażliwość są niezwykle powszechne, a liczba ludzi, których dotykają wydaje się stale rosnąć (1). Szacuje się, że do […]
Węglowodany w diecie ketogenicznej
Wiele osób pyta mnie o to ile węglowodanów mogą jeść na diecie ketogenicznej oraz LCHF. Oczywiście jak zawsze odpowiedź nie jest jednoznaczna i zależy od wielu rozmaitych czynników jak zapotrzebowanie kaloryczne, na które wpływ mają płeć, wiek, waga, wzrost, aktywność fizyczna, ale i stopień adaptacji, wrażliwość insulinowa itp. O ile […]
7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik
Trądzik jest często występującą chorobą skóry, która dotyka około 10% populacji naszej planety (1). Wiele czynników przyczynia się do wywołania trądziku, w tym nadmierna produkcja łoju i keratyny, bakterie powodujących trądzik, hormony, zablokowane pory i stany zapalne (2). Związek między dietą a trądzikiem jest kontrowersyjny, ale ostatnie badania pokazują, że […]
10 warzyw bogatych w białko, które warto włączyć do swojej diety
Jesteś wegetarianinem na redukcji? Znudziła Ci się dieta oparta na gotowanych jajkach i grillowanym kurczaku? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedziałeś „tak”, koniecznie musisz poznać 10 wysokobiałkowych warzyw! Warto rozważyć włączenie ich do swoich codziennych posiłków, ponieważ są łatwo dostępne, a ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Jakie jest […]
Niskotłuszczowe produkty bogate w białko – 7 źródeł białka
Niskotłuszczowe produkty bogate w białko to dobry sposób na syty posiłek bez spożycia dużej ilości kalorii. Wszyscy wiemy, że białko jest istotną częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Często jednak bywa tak, że produkty z dużą zawartością białka nie idą w parze z redukcją, ze względu na sporą zawartość tłuszczu, a […]
20 produktów spożywczych, które pomogą Ci schudnąć!
Nie wszystkie kalorie są sobie równe. Różne pokarmy muszą przejść przez różne szlaki metaboliczne w naszym organizmie. Mogą one także mieć odmienny wpływ na głód, hormony i ilość spalanych kalorii. Oto 20 największych sprzymierzeńców odchudzania na ziemi. Dobroczynny wpływ tych produktów spożywczych na utratę kilogramów został niejednokrotnie potwierdzony naukowo. Całe […]
Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?
Bycie na diecie typu śródziemnomorskiego może zmniejszyć utratę masy kostnej u osób z osteoporozą – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez University of East Anglia. Nowe, opublikowane niedawno, wyniki pokazują, że trzymanie się diety bogatej w owoce, warzywa, orzechy, nierafinowane zboża, oliwę z oliwek i ryby może zmniejszyć utratę gęstości […]
Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!
Picie piwa ma wiele zdrowotnych zalet, takich jak właściwości antynowotworowe, mniejsze ryzyko chorób krążeniowych, większa gęstość kości, zapobieganie demencji i choroby wieńcowej, wspomaganie systemu trawiennego, właściwości przeciwstarzeniowe, jak również leczenie cukrzycy, kamieni żółciowych, kamicy nerkowej, osteoporozy i nadciśnienia tętniczego. Piwo działa również jak silny pogromca stresu i środek moczopędny. Piwo […]
Dlaczego w żołądku musi być kwaśno?
Pomimo wciąż świetnie mającego się trendu na „odkwaszanie, odtruwanie i eliminowanie”, chciałabym dziś podnieść niezwykle ważną kwestię kwaśnego pH dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Odpowiedni, kwaśny odczyn żołądka jest bowiem istotnym elementem utrzymania zdrowia (niezwykle często bagatelizowanym…), a jego niedokwaszenie to nieprawidłowość coraz częściej łączona na przykład z występowaniem chorób z […]
Objawy IBS mogą być spowodowane przez SIBO! Warto to sprawdzić!
Od lat borykasz się gazami, wzdęciami, biegunką lub innymi podobnymi problemami żołądkowymi? Próbowałeś już każdej diety i wszystkich lekarstw na IBS (zespół jelita wrażliwego), z minimalnym lub żadnym sukcesem? Badania sugerują obecnie, że SIBO (znane również jako przerost bakterii jelita cienkiego) może odpowiadać za aż 78% przypadków IBS. [1] Ponieważ […]
Naturalne probiotyki – oto lista 5 najlepszych probiotyków w diecie
Naturalne probiotyki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Są to żywe mikroorganizmy, czyli zespół bakterii, które w układzie pokarmowym tworzą złożony ekosystem. Dzięki nim budujemy naszą własną mikroflorę jelitową. Wpływ probiotyków na zdrowieKiszona kapustaOgórki kiszoneJogurt naturalnyMaślankaKefirPodsumowanie Wpływ probiotyków na zdrowie Co więcej, mają one również również korzystny wpływ na nasz […]
PCOS – co to, objawy oraz leczenie
Na początku musimy przypomnieć sobie pewną bardzo istotną lekcję biologii, a mianowicie lekcję o owulacji. Jak to działa? Kobiecą przysadkę mózgową łączy z podwzgórzem swoista autostrada zbudowana z naczyń krwionośnych, która pozwala na transport hormonów. Gdy podwzgórze wydzieli GnRH (gonadoliberyna) przysadka wydzieli dwie gonadotropiny, czyli FSH (folikulotropina) i LH (lutropina). […]
Orzechy a odchudzanie – co na ten temat mówią badania naukowe?
Orzechy a odchudzanie to coraz mniej sporna kwestia w nurcie zdrowego odżywiania. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu wszyscy przyjęliśmy do świadomości, że ten prozdrowotny dar natury niesie ze sobą korzyści zdrowotne. Co ważne, jest to jeden z najbardziej uniwersalnych pokarmów, bowiem wpasowuje się niemal we wszystkie diety – od wegańskich po […]
Dieta Pegan – czy wpływa korzystnie na nasze zdrowie? Sprawdź!
Dieta Pegan jest połączeniem dwóch popularnych sposobów żywienia – diety wegańskiej oraz paleo.Według założeń twórcy dr. Marka Hymana, korzyści płynące z takiego odżywiania obejmują redukcję stanu zapalnego oraz regulację gospodarki cukrowej.Ale czy teoria przeradza się w praktykę? Przyjrzyjmy się badaniom i sprawdźmy, jakie korzystne (i niekorzystne) efekty niesie ze sobą […]
Miód pitny – zdrowy trunek czy zwykły alkohol? Wpływ na zdrowie
Miód pitny to sfermentowany napój tradycyjnie wytwarzanym z miodu, wody oraz drożdży. Spożywany jest na całym świecie od tysięcy lat. Dlatego w tym artykule sprawdzimy, co nauka mówi na temat jego wpływu na zdrowie.
Jak sprawdzić czy jesteś w ketozie? Pomiar ciał ketonowych
Dieta ketogeniczna to jedna z najciekawszych opcji dietetycznych, która kusi nie jednego z nas. Korzyści, które wiążą się tym rodzajem odżywiania się, są bardzo zachęcające, a wygoda jedzenia mniejszej ilości posiłków dziennie to duży plus w zabieganym życiu. Poziom ciał ketonowych budzi często niepokój, a zamartwianie się „czy jestem w […]
Co jeść na ketozie?
Co jeść na diecie keto? To pytanie zadaje sobie każdy początkujący adept. Ciężko wymyślić zupełnie nowe potrawy, gdy do tej pory jedliśmy w zupełnie inny sposób. Jakie produkty wybierać? Co to znaczy clean keto? To wszystko omówimy w poniższym artykule. Sprawdź kompendium wiedzy o ketozie. Przede wszystkim warto pamiętać, że […]
Adaptacja do ketozy – jak zrobić to najlepiej?
Adaptacja do ketozy budzi wiele kontrowersji i bardzo często zniechęca wielu keto-początkujących. Zdecydowanie nie jest to przyjemny proces, ba! Niestety bardzo łatwo również przerwać tę adaptację i wtedy pojawi się konieczność zaczynania starań od początku. Jak zrobić to z głową, nie popełniając błędów? Na co powinniśmy być przygotowani? Sprawdź kompendium […]
Korzyści Diety Ketogenicznej
Decyzja o przejściu na dietę ketogeniczną może wiązać się z olbrzymią ilością korzyści zdrowotnych. Odczują je zwłaszcza osoby chore na cukrzycę. Badania pokazują, że bycie w stanie ketozy odżywczej prowadzi do znacznej poprawy kontroli poziomu glukozy we krwi i jednocześnie do utraty masy ciała. Inne, często obserwowane, korzyści obejmują: Zmniejszona […]
Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe
Hiszpańscy naukowcy dowiedli, na podstawie złożonych badań, że geny będące odpowiedzialne za nasze cechy psychiczne oraz zachowanie mają niebagatelny wpływ na to, jak kształtują się nasze nawyki żywieniowe i jakiego rodzaju pokarmy preferujemy. Wcześniejsze badania, przeprowadzone przez tę samą grupę naukowców wskazały, że geny odgrywają bardzo dużą rolę w procesie […]
6 prostych, potwierdzonych naukowo metod na zrzucenie tłuszczu z brzucha!
Nadwaga niekoniecznie musi oznaczać problemy zdrowotne. Istnieje wiele osób z nadwagą, które cieszą się doskonałym zdrowiem i kondycją (1). Z drugiej strony natomiast, jest wielu ludzi o normalnej masie ciała, którzy mają schorzenia metaboliczne związane z otyłością (2). Jest to spowodowane faktem, że tłuszcz pod skórą w rzeczywistości nie jest […]
Dlaczego diety odchudzające nie działają? W szczególności te drastyczne
Gdyby wszechobecne, popularne diety odchudzające działały – znakomita większość ludzi byłaby szczupła. Znaczna część osób borykająca się znadmierną masą ciała conajmniej raz w życiu poddała się działaniu jakiejś diety. Najczęściejjednak krótkotrwałe efekty niosą za sobą powrót do poprzedniej masy ciała, niestety bardzo często znawiązką. Mówi się, że tylko około 20% […]
Sok pomarańczowy – cukier w płynie czy samo zdrowie?
Sok pomarańczowy kojarzy się z rześkim, zdrowym śniadaniem. Telewizyjne reklamy przedstawiają go jako naturalny napój, który dostarcza witamin oraz zapewnia szczupłą sylwetkę. Jednak inaczej podchodzą do tego naukowcy – którzy kwestionują zalety najpopularniejszego soku owocowego świata. Dlatego w tym artykule omówimy, jak sok pomarańczowy wpływa na nasze zdrowie.
Sportowcy kontra sól
Sól składa się z około 40% sodu i 60% chlorku. Jest to produkt dostępny w każdym domu, lecz ma ostatnio bardzo słaby PR. Biała śmierć i cichy zabójca to jedynie dwa z licznych negatywnych określeń pod jakim znamy te pozornie niewinne kryształki. Czy sól jest aż tak niebezpieczna? Czy spożywanie […]
Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!
Kiedy nasze kubki smakowe domagają się czekolady – mamy wiele możliwości, aby je zaspokoić. Czekoladę możemy dostać pod setkami (jeśli nie tysiącami!) różnych smaków, form i rodzajów. Jest ona dostępna w postaci cukierków, napojów, batoników, pralinek. Może mieć formę płynną lub stałą. Bywa słodka, słona, gorzka, a nawet ostra! Dzisiaj […]
PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?
Niezależnie od tego, czy jesteś świeżo po diagnozie PCOS, czy cierpisz na to schorzenie od dawna, ważne jest, aby zrozumieć, co to właściwie jest i jak wpływa na Twoje zdrowie i samopoczucie. Tylko wtedy, gdy będziesz wiedziała, z czym masz do czynienia, będziesz w stanie dokładnie radzić sobie z PCOS […]
Refeed węglowodanów i utrata masy ciała
Ideą refeedu jest teza, że spożywanie dużej ilości węglowodanów spowoduje podwyższenie poziomu hormonu leptyny, a tym samym podkręcenie metabolizmu. Tak więc, jeśli w okresie redukcji zdarzy się, że waga przestanie spadać – warto rozważyć refeed w celu przełamania tej pauzy. Mechanizm ten jest ponoć tak potężny, że napisano całą książkę […]
REDUKCJA TKANKI TŁUSZCZOWEJ NA DIECIE LCHF
Wiele osób wybiera diety LCHF, czyli niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe w celach redukcyjnych. Owszem sama schudłam na tym modelu 30 kg, ale stał się to mój styl życia i w zależności od etapu i celu jaki mi przyświecał mój talerz wyglądał inaczej. I tak osoby, które przez długi czas utrzymują wysoką […]
DIETA KETOGENICZNA CZY KETOZA?
Modele LCHF, czyli niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe mają wielu zwolenników, ale i przeciwników. Krąży wiele mitów i przekłamań na temat diety ketogenicznej, która wbrew pozorom nie wymaga wielu poświęceń a po prostu jest zmianą nie tylko sposobu odżywiania, ale i stylu życia. Po pierwsze samo przejście na dietę ketogeniczną nie oznacza […]
Dopamina – czyli jak skutecznie poprawić nastrój. Jak podnieść dopaminę?
Dopamina często kojarzona jest z neuroprzekaźnikiem odpowiadającym za motywację. Nie każdy jednak wie, że odpowiada ona w dużym stopniu za nasz nastrój. W tym artykule przyjrzymy się kilku sposobom, jak podnieść dopaminę.
Wpływ żywienia na zdrowie seksualne mężczyzn
Nie ulega wątpliwości, że dysfunkcje seksualne mężczyzn stają się coraz bardziej rozpowszechnione wraz z wiekiem. Ze względu na rosnącą liczbę doniesień sugerujących korzystny wpływ odpowiedniego i nierzadko zindywidualizowanego sposobu odżywiania na różnorodne choroby przewlekłe, wzrasta także zainteresowanie związkiem pomiędzy dietą oraz dostępnymi substancjami aktywnymi zawartymi w suplementach diety na zaburzenia […]
Dieta przeciwzapalna w chorobie Hashimoto
Hashmioto jest chorobą układu immunologicznego. Tarczyca jest tylko obiektem ataku. Choroba Hashimoto przebiega z powstawaniem stanu zapalnego. Choruje na nią około 10-20 krotnie, więcej kobiet niż mężczyzn. Choroba ta dotyka coraz młodsze kobiety, co widzimy w naszym gabinecie. Jak leczyć tą chorobę i jak to jest, że tarczyca jest niszczona […]
Wzdęcia – jak je zmniejszyć? Co jeść, by nie mieć wzdęć?
Wzdęcia odczuwane są jako uczucie ciężkości po posiłku. Brzuch jest napuchnięty i może sprawiać ból lub dyskomfort. Zazwyczaj są one spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazów lub zaburzoną pracą jelit. Jest to powszechny problem, ponieważ aż 16-30% osób zgłasza regularne wzdęcia. Choć mogą one wynikać z poważnych schorzeń, w większości przypadków są […]
Wszystko, o czym powinieneś wiedzieć w temacie wyczerpania nadnerczy
W dzisiejszych czasach wyczerpanie nadnerczy zdaje się być niezwykle nośnym tematem. Co to właściwie jest? Jeśli nie wiesz, to warto, abyś zapoznał się z poniższym artykułem. Pamiętaj, ze nawet jeśli nie masz świadomości jakiegoś problemu zdrowotnego, to nie znaczy, że on Cię nie dotyczy! Tak jak wspomnieliśmy, wyczerpanie nadnerczy jest […]
Detoksem w koronawirusa
We współczesnych realiach epidemicznych nikogo nie powinien dziwić niemal globalny wzrost zainteresowania wszelkimi metodami wspierania odporności na infekcje. Owo zainteresowanie oczywiście nie jest w swojej istocie szkodliwe, ale biorąc pod uwagę wątpliwą rzetelność pojawiających się ostatnio w zasobach internetowych informacji należy podkreślić, że „wyprawa po wiedzę” może okazać się równie […]
Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych
Cynk jest kluczowym pierwiastkiem śladowym dla wszystkich żywych organizmów i zachodzących w nich procesów biologicznych. Mikroskładnik ten wchodzi w skład ponad 300 enzymów, w tym również tych odpowiedzialnych za biosyntezę białek, w których pełni funkcje strukturalne, regulacyjne oraz katalityczne, a także bierze udział w komunikacji międzykomórkowej, proliferacji, różnicowaniu i przeżyciu […]
Diety wysokotłuszczowe i ich korzystny wpływ na zdrowie
Jedzenie tłuszczu jest złe, tak? Jesteś w błędzie! Zdrowe tłuszcze są niezbędnym komponentem zrównoważonej diety. W poniższym artykule znajdziesz wiele cennych informacji na ten temat, włączając szczegółowe dane o potencjalnych korzyściach zdrowotnych. Od dziesięcioleci diety o wysokiej zawartości tłuszczu były uznawana ze niezwykle kontrowersyjne. Tłuszczofobia w mediach i wśród osób […]
POMYSŁY NA ZDROWE I PYSZNE ŚNIADANIA
Śniadanie to bardzo ważny posiłek, jedni potrafią jednak obyć się bez niego, ale są też osoby, które nie ruszą się bez śniadania z domu! Jednak są to pomysły nie tylko dla tych drugich, bo poniższe przepisy tak na prawdę idealnie nadają się na każdy posiłek dnia 😉 Są mega proste […]
Już nie tylko witamina K2? Magnez może być kluczowym pierwiastkiem dla prawidłowego wykorzystania witaminy D
Witamina D to grupa związków chemicznych: witaminy D1 (kalcyferolu), witaminy D2 (ergokalcyferolu) i witaminy D3 (cholekalcyferolu). Stanowią grupę związków, które są rozpuszczalne w tłuszczach i wymagają go także do prawidłowego wchłaniania (podobnie jak witaminy A, E oraz K). Powszechnie znane są jako witaminy, jednak ze względu na szereg pełnionych w ustroju […]
Cholesterol – jak obniżyć wysoki poziom?
Cholesterol odgrywa kluczową rolę w organizmie, pomagając w produkcji niezbędnych hormonów i enzymów. Ale zbyt wysoki cholesterol może powodować mnogość problemów, takich jak zablokowanie tętnic, co, w wyniku braku leczenia może prowadzić, do zawału serca lub udaru mózgu. W poniższym artykule postaramy się przedstawić wam sprawdzone metody na obniżenie cholesterolu […]
Przepis na: KETO GOFRY KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru)
Tradycyjne gofry mają w swoim składzie mleko i mąkę czyli to, co na dietach niskowęglowodanowych jest zakazane. Ale istnieje cała masa zamienników i dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na gofry z wersji LCHF na bazie mąki kokosowej. Gofry które można jeść na ketozie! Składniki na 6 sztuk: 6 jajek […]
Śniadanie – jeść czy nie jeść?
Temat spożywania lub też – omijania śniadań od dłuższego czasu budzi wiele kontrowersji i… emocji. Z jednej strony często podkreśla się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a z drugiej – pojawiają się też głosy wskazujące, że rezygnacja z jego konsumpcji nieść ma za sobą szereg korzyści. Mając […]
Węglowodany czy tłuszcze?
Podczas pobytu na miejskiej siłowni, kiedy kończyłeś sznurować buty przed wyjściem z szatni, z pewnością usłyszałeś niejedną dyskusję na temat odżywiania w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Zdania praktyków, którzy nie rozwijają swojej wiedzy teoretycznej są mocno podzielone – jedni nakłaniają do obniżonej konsumpcji tłuszczów podczas „rzeźby”, a inni podczas wycinki […]
Podkręć swój metabolizm naturalnie
Z czasem twój naturalny poziom metabolizmu zaczyna zwalniać, powodując wzrost wagi i trudności w zrzuceniu zbędnych kilogramów pomimo diety. To może doprowadzić do wzrostu wagi o 0,5 – 1 kg rocznie u przeciętnego mężczyzny lub kobiety. Na szczęście, istnieje wiele naturalnych sposobów, by podkręcić metabolizm, aby Twój organizm prawidłowo funkcjonował. […]
Zgaga w ciąży – przyczyny – jak sobie poradzić?
Okres ciąży to magiczny czas dla kobiety. Jednak wiele kobiet odczuwa nieprzyjemne dolegliwości, takie jak zgaga, pieczenie w przełyku, kwaśne lub gorzkie odbijanie się, wymioty, które utrudniają cieszenie się tym czasem. Nieprzyjemne odczucie pieczenia w przełyku, niestrawności to najczęstsze objawy ciążowej zgagi. Do tego często dochodzą objawy refluksu, czyli zwracania […]
I Trymestr –Zapotrzebowanie na energie oraz przyrost masy ciała w ciąży
W poprzednim artykule wyjaśniliśmy sobie, na czym polega właściwie zbilansowane żywienie w ciąży oraz czego warto w diecie prenatalnej unikać. Rozmawialiśmy o tym, że głównym lub nawet jedynym fundamentem motywacyjnym do właściwego odżywiania ma być zdrowie potomka. Wspomniałam również o tym, że dieta prenatalna nie służy temu, aby uniknąć przyrostu […]
Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 6 – czym jest dieta bezglutenowa i celiakia i co wiąże je z dysfunkcją tarczycy?
Podobnie jak w przypadku opisywanej w pierwszych częściach cyklu diety ketogennej – również sposób żywienia wykluczający gluten zdobył ostatnimi laty rzesze zwolenników. Diecie bezglutenowego przypisywano wszelkie możliwe do wymyślenia zalety – od poprawy stanu skóry, po wzrost funkcji kognitywnych, kończąc na maksymalizacji osiągów sportowych. Z „ustnych doniesień” – spotkałem wręcz […]
Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 5 – weganizm i białko soi a funkcjonowanie tarczycy
Weganizm zdobywa ostatnimi laty rzesze zwolenników. Część sięga po pokarmy roślinne ze względów etycznych, część decyzji pokierowana jest dbałością o zdrowie (coraz więcej doniesień naukowych wspiera przekonanie o dobroczynnym wpływie diet opartych o pokarmy roślinne z minimalizacją bądź wykluczeniem mięsa i produktów odzwierzęcych), jeszcze inni natomiast decydują się na rośliny […]