PĄCZKI KOKOSOWE BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

AleksandraLCHF

Za miesiąc Tłusty Czwartek, więc mam  przepis na keto pączki w wersji bez laktozy. Są naprawdę pyszne, delikatne, naturalnie słodkawe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealne  dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.

Polecam też obejrzeć filmik który nagrałam przy okazji oponek serowych, ale wskazówki dotyczące temperatury smażenia są uniwersalne dla wszystkich – nie tylko moich pączków – czyli tłuszcz nie może być zbyt gorący a optymalna temperatura to ok 170 stopni, żeby pączki/oponki nie paliły się i nie rozpadały.

Składniki:

  • 100 g śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleka kokosowego
  • 40-45 g mąki kokosowej
  • 1 jajko
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • szczypta wanilii
  • opcjonalnie słodzik np.ksylitol, erytrytol,  stewia (keto, LCHF) lub cukier (DO i osoby nie unikające cukru)
  • 400 g smalcu do smażenia (u mnie z gęsi ale może być też wieprzowy)

Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno miękkie i niezbyt zbite ale takie żeby można formować kuleczki.

Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka (ok 170 stopni) by oponki nie paliły się i nie rozpadały w tłuszczu. Smażyć jednorazowo 2-3 sztuki. W trakcie smażenia należy odwracać je na drugą stronę.

Gdy są złociste wyjmować i smażyć kolejne.

Po usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne pączki bądź zrobić lukier np z ksylitolu bądź mleczka kokosowego i soku z limonki albo polewę czekoladową (olej kokosowy i kakao).

Smacznego!

Tagi: bez cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez mleka krowiego, keto, keto pączki, ketoza, lchf, low carb, low carb high fat, pączki LCHF

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *