Jesień za oknem, więc zapach jabłek z cynamonem w domu bardzo pożądany 🙂
Najlepszy jabłecznik robi moja mama i to jest fakt, ale spróbowałam go odchudzić i wyszło super ciasto.
Jabłecznik z dużą ilością jabłek z cynamonem na kruchym spodzie kokosowym z kruszonką.
Przepis:
Spód oraz kruszonka
- szklanka mąki kokosowej
- 3 jajka (jeśli chcecie aby było wegańskie to dodajcie więcej oleju bez jaj)
- 4 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- erytrol/ksylitol i cynamon
Do mąki należy dodać jaja, olej i zacząć zagniatać ciasto. Składniki łatwo się łączą i otrzymujemy ciasto konsystencji kruchego. Dzielimy na 2 porcje, jedna to 2/3 ciasta na spód, druga 1/3 ciasta na kruszonkę i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciastem wykładamy formę na dnie oraz na bokach, nakłuwamy widelcem spód i wsadzamy do piekarnika na 15-20 min, 180 stopni, powinno delikatnie się przyrumienić. Gotowe ciasto, wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Do ciasta na kruszonkę dodałam trochę cynamonu oraz erytrolu aby była bardziej słodka.
Jabłka
- 5 średnich jabłek
- łyżka cynamonu
- łyżka erytrolu
- łyżka masła/oleju kokosowego
Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, następnie roztapiamy masło/olej i prażymy jabłka do miękkości z dodatkiem cynamonu i słodzika, ale nie mogą się rozpadać (unikamy powstania musu). Studzimy i nakładamy na kruchy spód.
Ciasto na kruszonkę rozdrabniamy w palcach i posypujemy ciasto, następnie wsadzamy całość do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i trzymamy około 30 min do czasu zarumienienia się kruszonki.
Smacznego
Powiązane wpisy
LODY BORÓWKOWE LCHF
Soja na piękną cerę
Gorzki smak ksylitolu
Fit michałki
16 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
A jakbym starła jabłka? Pewnie też by wyszło ok 🙂
Oczywiście że można 😉
Ale radzę wtedy odcisnąć z nich sok, bo może puścić i z pysznej szarlotki zrobi się papka ?
jasne, ale szczerze to takie większe kawałki smakują lepiej i rozpływają się w ustach.
No to na weekend pichcę 😉
daj koniecznie znać jak wyszło 🙂
Jakiej średnicy jest forma?
Uwielbiam jabłeczniki w każdym wydaniu 🙂 pychota!!
Na jaki wymiar blaszki jest przepis?
Witaj, blaszka okragła tortownica średnica 16 cm 🙂
Super są te przepisy tutaj publikowane – na większość z nich mam niesamowitą ochotę! Muszę zacząć je przyrządzać i testować :-D.
Można zastąpić inną mąką? 🙂
Nie wiem jak to zrobiłaś ale mnie się nie udało zagnieść ciasta w jedną kulę,mimo że dodałam jeszcze oleju i jedno dodatkowe jajko. Musiałam dolać mleka ale to nicnie pomogło. Wszystko bardzo się kruszy.
Ile ww może mieć jedna porcja? Hmmm☺️
Ja robię już 4 raz z tego przepisu i mi się zawsze udaje zagnieść to ciasto, dodaje jeszcze bezę na gorę i wychodzi rewelacja:)
Bardzo optymistycznie podaeszlam do tego przepisu zwlaszcza ze mialam ogromna ochote na jablecznik. Przepis sam w sobie nie jest zly ale niestety ciasto jest strasznie suche bez popicia nie da sie go zjesc. Zastanawiam sie czy komus tez tak wyszedl I czy moze lepiej zeby jednak jablka byly bardziej w formie musu zeby jednak puscily sok na tarte
Pozdrawiam seedecznie