Niskokaloryczny sernik na zimno

Paulina Mogilnicka

Uwielbiasz ciasta, ale starasz się liczyć kalorie? Koniecznie przetestuj ten przepis na sernik na zimno. Gwarantuję, że się zakochasz!

SPÓD

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystko razem zblenduj, przelej do silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki, piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

MASA SEROWA

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 400 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek erytrytolu

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku i wystudź. Pozostałe składniki zblenduj, rozpuszczoną żelatynę dodaj na końcu. Masę przelej na upieczony i wystudzony spód. Odstaw do lodówki do stężenia.

MUS OWOCOWY

Składniki:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • pół szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Brzoskwinie obierz i zblenduj. Żelatynę rozpuść w wodzie, wystudź i wymieszaj z musem owocowym, przelej na wierzch ciasta i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Możesz modyfikować ten przepis i przygotować sernik taki, jaki lubisz najbardziej! Na przykład zrezygnuj ze spodu, do masy serowej dodaj owoce, albo mus owocowy zastąp galaretką bez cukru (kupisz ją w każdym większym sklepie na dziale ze zdrową żywnością).

2 komentarze

  1. Avatar

    Sernik na zimno jest idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni. Zawsze przygotowywała go dla mnie moja babcia, ale w takiej wersji jeszcze go nie jadłem – muszę spróbować!

  2. Avatar

    na jaki wymiar formy ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *