Hej! Pewnie nieraz zastanawiałeś się co zjeść, aby uzupełnić ilość białka, ile razy kończyło się na proteinowym shake'u czy kurczaku z ryżem czy batonach proteinowych, by nie tracić czasu na gotowanie? Jednak przygotowanie proteinowego śniadania, obiadu czy innego posiłku wcale nie musi zajmować nam pół dnia, a nawet nie musi zajmować 10 minut! Poniżej znajdziesz kilka przepisów na zdrowe posiłki będące dobrym źródłem białka 😉
PROTEINOWE FIT MONTE

Składniki:
-150g twarogu chudego
-80ml mleka 1,5%
-30g odżywki białkowej o smaku waniliowym
-50g płatków owsianych
-100ml wody
-łyżeczka ciemnego kakao
-2 łyżeczki erytrolu bądź innego słodzidła
-10g masła orzechowego (najlepiej sprawdzi się z orzechów laskowych)
Przygotowanie:
Twaróg blendujemy z mlekiem i odżywką białkową. Płatki owsiane gotujemy na wodzie z dodatkiem kakao i erytrolu, gdy płatki zgęstnieją dodajemy także masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Przekładamy obie warstwy do miseczki i możemy cieszyć się naszą zdrowszą wersją monte 😉
WARTOŚCI ODŻYWCZE całego posiłku
OMLET ZE SKYREM I MALINAMI
Składniki:
-2 jajka
-60g mąki orkiszowej jasnej*
-150g skyru naturalnego
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-50g mrożonych malin
-aromat o smaku sernika lub inny dowolny
-sos zero czekoladowy
Przygotowanie:
Jajko, mąkę oraz 50g skyru i proszek do pieczenia i aromat dokładnie mieszamy lub miksujemy. Taką jednolitą masę wlewamy na rozgrzaną patelnię**. Smażymy omleta z obu stron pod przykryciem. Gotowego przekładamy na talerz, smarujemy resztą skyra i rozmrożonymi malinami, całość polewamy sosem zero.
*Można zamiennie użyć mąki owsianej, orkiszowej razowej, a także pszennej.
**Polecam wybierać patelnię z nieprzywierającą powłoką, takie idealnie nadają się do smażenia omletów, naleśników i tym podobnych, ponieważ nie potrzebujemy dodawać tłuszczu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE całego posiłku
MAKARON Z ŁOSOSIEM

Składniki:
-80g makaronu spaghetti orkiszowego*
-120g łososia
-100g warzyw na patelnię
-5g masła
-przyprawa cytrynowa do łososia, sól, pieprz
-sok z cytryny
Przygotowanie:
Łososia myjemy i kroimy na mniejsze kostki, razem z mieszanką warzyw wrzucamy na rozgrzaną patelnie z dodatkiem masła. Doprawiamy przyprawą oraz solą i pieprzem, smażymy do czasu gdy warzywa i łosoś będą gotowe. Makaron gotujemy. Gotowy makaron podajemy z gotową mieszanką i rybą, całość skrapiamy cytryną.
*można także użyć klasycznego spaghetti, jednak makaron orkiszowy jest bardziej wartościowy.
WARTOŚCI ODŻYWCZE całego posiłku