Białko sojowe jest to najlepsza proteina wśród dostępnych form białka pochodzenia roślinnego. Ma niezwykle bogaty aminogram i dużą zawartość argininy. Same ziarna soi zawierają duże dawki witaminy grupy B, takie pierwiastki, jak fosfor, magnez, wapń, żelazo i potas. Ze względu na dużą ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych jest doskonała na walkę z cholesterolem.
Dla wszystkich sportowców będących wegetarianami to właśnie białko sojowe stanowi podstawę uzupełniającą dietę. Podobnie jak serwatka zawiera komplet aminokwasów egzogennych. A czym się różni to białko roślinne od zwierzęcego? Wartością biologiczną związaną z ilością pobranego azotu i zapewnienia równowagi azotowej. Dla serwatki jest to BC- 104, dla izolatu sojowego-74. Wydajność wzrostowa, a więc przyrost masy ciała w stosunku do ilości spożywanego białka. Białko serwatkowe-3,2, sojowe 2,2. Jeśli chodzi o NPU czyli wykorzystane białka netto dla serwatki jest to 92, dla proteiny sojowej 61. I na końcu strawność białka, serwatka 99%, sojowe białko 95%.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Działanie, dawkowanie, zalety
Białko sojowe ma niezwykle szerokie zastosowanie zdrowotne. Liczne prowadzone badania potwierdziły, iż spożywanie go obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych, wykazuje działanie antykancerogenne, a także minimalizuje objawy menopauzy. Białko sojowe wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, a także ma wpływ na budowanie masy mięśniowej.
Nie ma jednej określonej dawki, jaką dana osoba powinna przyjąć, dlatego że zależne jest to przede wszystkim od zapotrzebowania na białko, a więc tego ile dana osoba waży, jakie treningi wykonuje, co chce osiągnąć. Maksymalna dawka na bazie soi wynosi 50 g na dobę. Jeśli stosujemy jej zbyt dużo, mogą pojawić się wole tarczycowe.
Do głównych zalet stosowania białka sojowego zalicza się między innymi stosunkowo niską cenę, bardzo dobrą wchłanialność w szybkim czasie, wysoką zawartość l-argininy, której jest dwa razy więcej, niż w białkach serwatkowych. Co więcej białko soi jest pełnowartościowym białkiem, który zmniejsza katabolizm mięśniowy, nawet o 40%, walczy z cholesterolem, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Jest szczególnie polecany przeciwko wystąpieniu nowotworów, szczególnie damskich narządów. Białko soi zwiększa poziom hormonów tarczycy, wpływa pozytywnie na redukcję tkanki tłuszczowej i zwiększa wrażliwość mięśni na insulinę. Bez wątpienia jest najlepszym białkiem dla wegetarian.
Dla kogo białko sojowe?
Stosowanie białka sojowego sprawdza się przede wszystkim u osób trenujących, którzy są wegetarianami. Nie mogą ona spożywać białka w postaci serwatki dlatego też soja jest idealnym zamiennikiem pochodzenia roślinnego. Suplement ten sprawdza się także w przypadku osób wykazujących nietolerancję na laktozę. Jest to dobre rozwiązanie dla ludzi chcących zredukować tkankę tłuszczową, pozbyć się wysokiego stężenia cholesterolu we krwi, dla tych, którzy pragną postawić na zdrowie i dobre samopoczucie. Choć nie można w żaden sposób zyskać takich właściwości w tym białku, jak w przypadku tego pochodzenia zwierzęcego, to mimo wszystko ten produkt jest wartą uwagi opcją, jeśli białka serwatkowego zażywać nie możemy.
Białko sojowe - redukcja
Jak wspomnieliśmy powyżej, to właśnie białko sojowe jest doskonałym suplementem w walce z redukcją nadmiaru kilogramów. W przypadku białka pochodzenia zwierzęcego, ma ono zdecydowanie więcej kalorii, niż to, które nie posiada laktozy. Wybierając taki suplement uzupełniamy brak białka, ale jednocześnie prowadzimy do redukowania tkanki tłuszczowej. A w jaki sposób? Nie ma ono laktozy i glutenu, ma niski IG, a więc zażywając go mamy mniejsze uczucie głodu i chęci podjadania. Poprzez zażywanie tego suplementu zwiększamy wrażliwość na insulinę, otrzymujemy zdecydowanie większą ilość l-argininy, a do tego zmniejszamy katabolizm w mięśniach i trenując w celu redukcji, szybciej możemy wrócić do treningu.
Powiązane artykuły
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….