Nasionka chia (szałwii argentyńskiej) to tzw. superfood stosowane w wielu modelach diet. Zawierają one kwasy omega-3, wapń, żelazo. Są źródłem pełnowartościowego białka, antyoksydantów, potasu, błonnika, magnezu, fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji. Poza swoimi zdrowotnymi właściwościami mają również wyjątkową zdolność żelowania płynów, dzięki czemu znajdują zastosowanie w przeróżnych przepisach jak np. w tym na przepyszny kokosowy pudding chia. Tym razem podany z musem z truskawek, na który trwa sezon więc korzystajmy bo truskawki mają mało węgli i doskonale sprawdzają się na na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej. Jest to także idealne śniadanie lub deser dla dzieci zamiast sklepowych serków i jogurtów ?
Składniki na 4 porcje:
- 400 ml mleka kokosowego
- 40 g nasion chia
- truskawki – ilość wedle uznania i ograniczeń co do węglowodanów ( u mnie 300 g na mus i do dekoracji)
- borówki do dekoracji – ilość j.w.
- opcjonalnie słodzik np. stevia (keto/LCHF, ksylitol (LCHF) lub cukier
Mleko kokosowe wymieszać ze słodzikiem lub cukrem, jeśli stosujemy. Dla nas wystarczająca jest słodycz samego mleka kokoswego i owoców więc pomijam słodkie dodatki.
Do mleka dodać nasiona chia, wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny lub po prostu na noc.
Truskawki zmiksować i napełnić nimi pucharki, w których będzie podawany deser.
Dodać warstwę puddingu a na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce. U mnie truskawki i borówki.
Smacznego! ?
—
BTW samego puddingu bez owoców: całość – 440 g, 916 kcal, B 12g, W 17 g, T 82 g. W 100 g: 208 kcal, B 3 g, W 4 g, T 19 g.