Odżywianie

Dieta przeciwzapalna w chorobie Hashimoto

Dieta przeciwzapalna w chorobie Hashimoto

Hashmioto jest chorobą układu immunologicznego. Tarczyca jest tylko obiektem ataku. Choroba Hashimoto przebiega z powstawaniem stanu zapalnego. Choruje na nią około 10-20 krotnie, więcej kobiet niż mężczyzn. Choroba ta dotyka coraz młodsze kobiety, co widzimy w naszym gabinecie. Jak leczyć tą chorobę i jak to jest, że tarczyca jest niszczona […]

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – hit czy kit?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – hit czy kit?

Ostatnimi czasy śniadania w formie białkowo-tłuszczowej stały się nieodłącznym elementem sporej części osób zainteresowanej żywieniem. Czy ich renoma ma jednak jakiekolwiek poparcie i warto je wprowadzić do jadłospisu? Przedstawione śniadanie zyskało popularność na podstawie przypuszczeń, selektywnie wybranych zależności fizjologicznych i ograniczonych dowodów naukowych. Pierwszy argument dotyczył antagonizmu insuliny i kortyzolu. […]

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu?

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu?

Alkohol w świetle szeroko pojętego zdrowego stylu życia bywa tematem szczególnie kontrowersyjnym. Popularnym przekonaniem bywa stanowisko, iż istnieje pewna bezpieczna ilość alkoholu, którego konsumpcja w umiarkowanym zakresie niesie za sobą nawet korzyści w sferze zdrowia. Jego właściwości prozdrowotne mają odnosić się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, czy nawet śmierci. […]

Sweetener tablet and sugar on wooden background

Czy warto stosować sztuczne słodziki jako alternatywę dla tradycyjnego cukru stołowego?

Obserwuje się w ostatnich latach wzrost zarówno dostępności na rynku, jak i powszechności stosowania produktów spożywczych zawierających bezkaloryczne lub niskokaloryczne substancje słodzące, które stanowią alternatywę dla tradycyjnego białego cukru stołowego, gwarantującą równie słodki smak spożywanych w ciągu dnia posiłków oraz napojów, jednak bez niepotrzebnego narażenia na pobór dodatkowej energii [1]. […]

Wzdęcia – jak je zmniejszyć? Co jeść, by nie mieć wzdęć?

Wzdęcia – jak je zmniejszyć? Co jeść, by nie mieć wzdęć?

Wzdęcia odczuwane są jako uczucie ciężkości po posiłku. Brzuch jest napuchnięty i może sprawiać ból lub dyskomfort. Zazwyczaj są one spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazów lub zaburzoną pracą jelit. Jest to powszechny problem, ponieważ aż 16-30% osób zgłasza regularne wzdęcia. Choć mogą one wynikać z poważnych schorzeń, w większości przypadków są […]

Mit niezdrowej margaryny

Mit niezdrowej margaryny

To naprawdę zaskakujące, że obiegowa POP-dietetyka dobrnęła do tej strefy absurdu, w której zjedzenie dwóch burgerów w ramach tzw. „cheat meal” uchodzi za najnormalniejsze uwieńczenie zdrowego stylu życia, a w zamian posmarowanie kromki chleba kilkugramową porcją margaryny traktowane jest jako kardynalny grzech przeciwko zdrowiu. Mało tego, osoby, które uważają, że […]

Wszystko, o czym powinieneś wiedzieć w temacie wyczerpania nadnerczy

Wszystko, o czym powinieneś wiedzieć w temacie wyczerpania nadnerczy

W dzisiejszych czasach wyczerpanie nadnerczy zdaje się być niezwykle nośnym tematem. Co to właściwie jest? Jeśli nie wiesz, to warto, abyś zapoznał się z poniższym artykułem. Pamiętaj, ze nawet jeśli nie masz świadomości jakiegoś problemu zdrowotnego, to nie znaczy, że on Cię nie dotyczy! Tak jak wspomnieliśmy, wyczerpanie nadnerczy jest […]

A glass of water against the background of the sea. A woman's hand pours water into a glass. Healthy lifestyle. Wellness.

Spożycie wody a proces redukcji masy ciała

Woda jest związkiem niezbędnym do życia i właściwego funkcjonowania każdego organizmu. Wchodzi ona w skład wszystkich komórek, dlatego u osób dorosłych stanowi blisko 60 % masy ciała (u kobiet 54 %), przy czym 34 % to woda wewnątrzkomórkowa, a pozostałe 26 % woda zewnątrzkomórkowa. Prawidłowa zawartość wody w organizmie zapewnia […]

Detox green smoothies concept, two glasses of green diet detox drink  and various fresh green vegetables around them, view from above composition

W jaki sposób dieta może wpływać na płodność?

Niepłodność została uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za globalny problem zdrowia publicznego, który dotyka 15 % wszystkich par w wieku reprodukcyjnym, podczas gdy uważa się, iż czynniki dotyczące mężczyzn, w tym obniżona jakość nasienia, odpowiadają za blisko 25 % tych przypadków [1, 3, 5]. Dieta a płodność Niewątpliwie, rosnąca […]

Czy suplementacja żelazem może poprawiać zdolności wysiłkowe?

Czy suplementacja żelazem może poprawiać zdolności wysiłkowe?

Obserwuje się, że niedobór żelaza występuje stosunkowo często wśród sportowców wyczynowych, co z kolei może prowadzić do wyraźnego obniżenia ich wydolności fizycznej i dlatego nie należy go bagatelizować, lecz podjąć właściwe strategie mające na celu poprawę stanu gospodarki żelazowej organizmu. Do głównych mechanizmów za pośrednictwem których regularne uprawianie sportu może […]

Food recomended on low carb diet or ketogenic diet

Dieta ketogeniczna a budowanie masy mięśniowej

Wydaje się, że wielokrotnie omawiany temat diety ketogenicznej jest już wyczerpany, zwłaszcza w obszarze redukcji nadmiernych kilogramów. Prawdopodobnie znajdą się jednak osoby, które szukają zastosowań tej diety w innych celach. Może zastanawiałeś się co dzieje się z mięśniami podczas ketozy, albo czy można z sukcesem zwiększać masę mięśniową spożywając niemal […]

Detoksem w koronawirusa

Detoksem w koronawirusa

We współczesnych realiach epidemicznych nikogo nie powinien dziwić niemal globalny wzrost zainteresowania wszelkimi metodami wspierania odporności na infekcje. Owo zainteresowanie oczywiście nie jest w swojej istocie szkodliwe, ale biorąc pod uwagę wątpliwą rzetelność pojawiających się ostatnio w zasobach internetowych informacji należy podkreślić, że „wyprawa po wiedzę” może okazać się równie […]

Wzrost syntezy kolagenu

Wzrost syntezy kolagenu

Niedostateczna ilość kolagenu leży u źródła wielu mięśniowo-szkieletowych urazów. Ponad 50% wszystkich sportowych kontuzji można zakwalifikować jako zwichnięcia, skręcenia, naderwania, czy złamania w obrębie mięśniowo-szkieletowych tkanek. Jak wskazują autorzy nowej publikacji w amerykańskim czasopiśmie The American Journal of Clinical Nutrition, jest nadzieja, że „interwencje w żywienie lub plan treningowy, które  […]

Stres i jego wpływ na odchudzanie

Stres i jego wpływ na odchudzanie

Stres powoduje, że szybciej tyjemy. Nie tylko dlatego, że osoby będące pod wpływem stresu chętniej spożywają dodatkowe ilości pokarmów, ale również z tego tytułu, iż stres ogranicza zdolność organizmu do produkcji energii. Problemy związkowe, kłopoty w pracy – wszystko to i tym podobne może obniżyć dzienne wydatkowanie energetyczne organizmu o […]

Nutritious different ingredients containing vitamin B9, dietary fiber, natural minerals and folic acid, healthy nutrition concept

Kwas foliowy – nie tylko dla ciężarnych

Witamina B9 znana jest każdemu bardzo dobrze jako kwas foliowy. Jest ona niezbędna organizmowi do życia, jest potrzebna każdej komórce ciała od urodzenia, aż do śmierci. Rozpuszcza się w wodzie i ma jasnożółtą barwę. Tworzy grupę kilkunastu pochodnych pteryny. Ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych, wysokiej temperatury i nieodpowiedniego pH. […]

Czy soja ma wpływ na obniżenie testosteronu?

Czy soja ma wpływ na obniżenie testosteronu?

Produkty sojowe odgrywają ważną rolę m.in. w dietach populacji zamieszkujących tereny Azji wschodniej, czy u osób eliminujących mięso lub produkty odzwierzęce ze swojego jadłospisu. Są one szczególnie cenione ze względu na liczne walory prozdrowotne [1]. Od pewnego czasu zaczął jednak krążyć pogląd jakoby w owej soi zawarte były substancje mające […]

Napoje light vs. z cukrem – które zdrowsze?

Napoje light vs. z cukrem – które zdrowsze?

Sięgając po ulubiony napój na półce sklepowej nie raz zastanawiać się mogłeś/aś, który wariant jest zdrowszy dla Ciebie – ten słodzony cukrem czy na sztucznym, ale bezkalorycznym słodziku? Ten pierwszy zawiera wysoki ładunek energetyczny, sprzyjający tyciu, ale za to pozbawiony jest substancji dla nas sztucznych. Ten opierający się zaś na […]

Eliminacja nabiału to błąd?

Eliminacja nabiału to błąd?

Ostatnimi czasy, dieta wykluczająca produkty mleczne znajduje coraz większe grono wyznawców. Argumentami, którymi posługują się entuzjaści wspomnianego systemu nierzadko są kiepskiej jakości, a samo bezpodstawne odrzucenie tego typu produktów może wiązać się z nieciekawymi konsekwencjami w ujęciu długoterminowym. Rzeczywiście jednak, niekiedy eliminacja produktów mlecznych jest konieczna, czego przyczyną jest m.in. […]

Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?

Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?

Zielona herbata w obiegowych przekonaniach uchodzi za produkt o nieprzeciętnych właściwościach na tle zarówno zdrowotnym, jak i metabolicznym. O ile nie można odmówić jej nietuzinkowych walorów smakowych, to twierdzenie jakoby m.in. wspomagała utratę zbędnych kilogramów jest nieco wątpliwe i wymagałoby weryfikacji w świetle dowodów naukowych. Czy zatem przeświadczenie o zielonej […]

Czy pokarmy mogą obniżać wytrzymałość sportowca?

Czy pokarmy mogą obniżać wytrzymałość sportowca?

Produkty powszechnie uznawane za zdrowe, nie zawsze muszą iść w parze z lepszymi wynikami w sporcie. I choć za zdrowe produkty uznaje się te, które obfitują w związki dla nas niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, jak np. kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA czy mikroelementy, to matka natura wyposażyła żywność również […]

Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Obserwuje się, że wiele osób rezygnuje z częstego spożywania suszonych owoców w swojej diecie ze względu na relatywnie wysoką zawartość kalorii oraz cukrów prostych, zwłaszcza glukozy i fruktozy, co wzbudza niejednokrotnie obawy przed wzrostem ryzyka przyrostu masy ciała. Wyniki badań potwierdzają, że konsumpcja suszonych owoców w populacji jest wyraźnie mniejsza, […]

Colostrum bovinum – co warto wiedzieć?

Colostrum bovinum – co warto wiedzieć?

Colostrum bovinum, czyli inaczej siara bydlęca, która stanowi początkowe mleko wyprodukowane przez krowę w ciągu pierwszych kilku dni po porodzie. W przeciwieństwie do mleka dojrzałego, siara bydlęca jest zasobna w bioaktywne komponenty pośród których możemy wyróżnić m.in. czynniki wzrostu (np. naskórkowy czynnik wzrostu), mediatory immunologiczne (np. immunoglobuliny), a także peptydy […]

Czy od fruktozy rzeczywiście się tyje?

Czy od fruktozy rzeczywiście się tyje?

W niektórych kręgach dość powszechnie unika się pewnego składnika odżywczego – fruktozy, która rzekomo ma być przyczyną odkładania się tłuszczu zapasowego (stąd i w konsekwencji – nadmiernej masy ciała). Co ciekawe, takie przeświadczenie nie wzięło się znikąd, lecz znajduje pewne podłoże fizjologiczne i swego czasu było popularne nawet w środowisku […]

Background healthy food for heart. Healthy food, diet and life. Fresh fruits and vegetables, berries and nuts. Healthy heart concept

Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część II

W pierwszej części artykułu omówione zostały właściwości prozdrowotne kwercetyny oraz wpływ jej dodatkowej suplementacji na biomarkery stanu zapalnego, ciśnienie tętnicze krwi oraz funkcje śródbłonka naczyniowego. W niniejszej odsłonie poruszony zostanie aspekt wpływu stosowania kwercetyny na parametry lipidogramu krwi, masę ciała oraz kontrolę glikemii. Kwercetyna a profil lipidowy krwi W 2017 […]

Health food concept for a high fiber diet with fruit, vegetables, cereals, whole wheat pasta, grains, legumes and herbs. Foods high in anthocyanins, antioxidants, smart carbohydrates and vitamins.

Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część I

Kwercetyna jest niewątpliwie wyróżniającym się związkiem flawonoidowym ze względu na swoje szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych, a także wszechobecność w żywności pochodzenia roślinnego, w tym zwłaszcza wysoką zawartość w owocach oraz warzywach [1 – 5]. Dobrym źródłem kwercetyny w diecie są jabłka, kapary, ciemne kakao, owoce jagodowe, winogrona, czerwone wino, owoce […]

Tłuszcze – sprawdź które wybierać, a których należy unikać!

Tłuszcze – sprawdź które wybierać, a których należy unikać!

Tłuszcze stanowią istotną część naszej diety. Dzięki nim dostarczamy do naszego organizmu nie tylko witaminy A, D, E oraz K, ale także mają one wiele innych korzyści dla naszego zdrowia. W dzisiejszych czasach bardzo często mówi się o tym, aby starać się unikać tłuszczu. Jeżeli jednak będziemy spożywać dobre tłuszcze, […]

Beautiful young woman hugging Burger. Pop art retro vector vintage illustration. Fast food restaurant, diet and hunger

Tak jak żywienie wspiera sen, tak również sen wspiera żywienie!

Masło maślane? Niekoniecznie. W ostatnich tekstach skupiałem Waszą uwagę na żywieniowych i suplementacyjnych możliwościach poprawy jakości snu. Dziś spróbujemy zerknąć na sytuację z innej perspektywy – nie skupimy się na poprawie snu dzięki żywieniu, ale na tym jak sen może wpływać na wybory żywieniowe, a w perspektywie masę ciała i […]

Czosnek i jego zdrowotne właściwości

Czosnek i jego zdrowotne właściwości

Na temat czosnku i jego prozdrowotnych właściwości można byłoby powiedzieć wiele. Od dziesiątek lat to właśnie czosnek uznawany był za lekarstwo na przeziębienia, złe samopoczucie i wszelkie objawy grypowe. Jak pokazuje wiele badań, czosnek działa jednak i w innych aspektach życia człowieka, wpływając na funkcjonowanie organizmu. Co więc daje nam […]

Czy „odstępstwa dietetyczne” działają?

Czy „odstępstwa dietetyczne” działają?

Jeszcze parę lat temu sposób na uzyskanie wymarzonej sylwetki był jeden (a przynajmniej ten uznawany przez większość). Masa przez większość roku, następnie przedwakacyjna paro- lub kilkunastotygodniowa redukcja, krótka przerwa na wczasy all-in, a następnie zapętlenie i wracamy do masowania. No, chyba że na wczasach ktoś zabawił dłużej albo nieco „popłynął” […]

Czosnek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne

Czosnek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne

Wyniki badań, które zostały opublikowane 29 sierpnia 2017 r. w czasopiśmie Scientific Reports potwierdzają zdolność czosnku do zwalczania niepożądanych i szkodliwych bakterii. Profesor Michael Givskov z Uniwersytetu w Kopenhadze oraz jego współpracownicy stwierdzili, że ajoeny (organiczny związek chemiczny występujący w czosnku, stanowiący bezwonny produkt rozpadu alliiny) zawarte w czosnku zakłócają […]

SŁODKO I ZDROWO – KOLEJNE FIT PYSZNOŚCI!

SŁODKO I ZDROWO – KOLEJNE FIT PYSZNOŚCI!

Jak już wspominałam w moich wcześniejszych postach – dieta nie musi być nudna i mało słodka, dlatego też wstawiam Wam moje trzy kolejne pomysły na zdrowe i słodkie posiłki (a może tylko przekąski?;)). Pamiętajcie, że ilość składników możecie podwoić lub zrobić je tylko z połowy sugerowanych porcji, także DO ROBOTY! […]

10 warzyw bogatych w białko, które warto włączyć do swojej diety

10 warzyw bogatych w białko, które warto włączyć do swojej diety

Jesteś wegetarianinem na redukcji? Znudziła Ci się dieta oparta na gotowanych jajkach i grillowanym kurczaku? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedziałeś „tak”, koniecznie musisz poznać 10 wysokobiałkowych warzyw! Warto rozważyć włączenie ich do swoich codziennych posiłków, ponieważ są łatwo dostępne, a ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Oto lista […]

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Cynk jest kluczowym pierwiastkiem śladowym dla wszystkich żywych organizmów i zachodzących w nich procesów biologicznych. Mikroskładnik ten wchodzi w skład ponad 300 enzymów, w tym również tych odpowiedzialnych za biosyntezę białek, w których pełni funkcje strukturalne, regulacyjne oraz katalityczne, a także bierze udział w komunikacji międzykomórkowej, proliferacji, różnicowaniu i przeżyciu […]

Products containing magnesium. Healthy food concept. Top view

Glicynian magnezu – wszystko co musisz o nim wiedzieć!

Dwie cząsteczki aminokwasu glicyny wraz z jedną cząsteczką magnezu tworzy chelat aminokwasu glicynian magnezu. Możemy go spotkać również pod nazwą diglicynian magnezu lub bisglicynian magnezu i jest stosowany w celu uzupełnienia niedoborów magnezu. Jest on dobrze tolerowany w wysokich dawkach, dlatego warto poznać, w jakich sytuacjach będzie polecany. Charakterystyka formy […]

Co jeść by żyć dłużej i dłużej cieszyć się zdrowiem?

Co jeść by żyć dłużej i dłużej cieszyć się zdrowiem?

Tytuł nie ma być clickbaitem – w aktualnej sytuacji epidemiologicznej byłoby to zwyczajnie niesmaczne. Nie mam w zamiarze ani odwoływać się do aktualnej sytuacji ani do samego wirusa. Po prostu pragnę przedstawić Wam garść naukowych informacji dotyczących produktów żywnościowych, które to mogą przyczynić się do wydłużenia (a zazwyczaj również poprawy […]

Witamina C – czy rzeczywiście wspomaga naszą odporność?

Witamina C – czy rzeczywiście wspomaga naszą odporność?

Witamina C inaczej nazywana jest kwasem askorbinowym. Bierze udział w wielu ważnych procesach w naszym organizmie i dlatego dbanie o jej prawidłowi poziom jest dla naszego zdrowia bardzo ważne. Obecnie cieszy się dużą popularnością jako dodatek do kosmetyków, ale także jest wykorzystywana do leczenia oraz zapobiegania wielu chorobom. Ze względu […]

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Znacie czarne, skandynawskie żelki? Ze względu na swój specyficzny smak „słodycz“ ta ma chyba tyle samo zwolenników, co wrogów. Wszystko za sprawą lukrecji, która jak się okazuje ma bardzo istotne działanie zdrowotne. Kilka lat temu niespodzianką okazał się fakt jej znakomitego działania między innymi w kontekście spalania tłuszczu i ochrony […]

Vitamin c symbol made of sliced orange, grapefruit, mandarin and lemon on the bright wooden background

Czy cytrusy są najlepszym źródłem witaminy C?

Dość popularnym przekonaniem wśród osób choć trochę interesujących się zdrowym stylem życia, a konkretniej żywieniem jest twierdzenie, że cytrusy są najlepszym źródłem witaminy C. Takie przeświadczenie wydaje się na pozór logiczne przez ich kwaśny smak, bo przecież sam kwas askorbinowy (witamina C) kojarzy nam się z czymś cierpkim. Czy jednak […]

Sick Man lay Under Blanket. Watch at Thermometer. Attractive Iil Boy. Treatment at Home. Flu and Cold. Measure Temperature. . Man on Sofa. Sad People. Virus Symptom. Diseases and Fever.

Wpływ ćwiczeń na funkcje odpornościowe i ryzyko infekcji

Wszy­scy, od czasu do czasu, cier­pimy na prze­zię­bie­nia. Ostat­nie bada­nia wska­zują, że poziom aktyw­no­ści fizycz­nej czło­wieka wpływa na ryzyko infek­cji dróg odde­cho­wych, takich jak prze­zię­bie­nie, naj­praw­do­po­dob­niej przez wpływ na funk­cję odpor­no­ściową. Umiar­ko­wane poziomy regu­lar­nych ćwi­czeń wydają się zmniej­szać naszą podat­ność na cho­roby w porów­na­niu z nie­ak­tyw­nym try­bem życia. Nato­miast dłu­gie, cięż­kie akty […]

Naturalne probiotyki – oto lista 5 najlepszych probiotyków w diecie

Naturalne probiotyki – oto lista 5 najlepszych probiotyków w diecie

Naturalne probiotyki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Są to żywe mikroorganizmy, czyli zespół bakterii, które w układzie pokarmowym tworzą złożony ekosystem. Dzięki nim budujemy naszą własną mikroflorę jelitową. Wpływ probiotyków na zdrowieKiszona kapustaOgórki kiszoneJogurt naturalnyMaślankaKefirPodsumowanie Wpływ probiotyków na zdrowie Co więcej, mają one również również korzystny wpływ na nasz […]

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czy wiecie, że czosnek od stuleci jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu? Pomimo tego, że nie wszystkim odpowiada jego intensywny zapach, czosnek jest wspaniałym lekiem na niezliczoną ilość dolegliwości zdrowotnych. Jeśli jeszcze nie jesteś jego fanem, to poniższy artykuł na pewno przekona Cię, że warto spojrzeć łaskawie w jego […]

Beautiful Spa Model Woman with splashes of water and rose in her hands. Beautiful Smiling girl with splash of water with fresh skin over blue background. Skin care Cleansing and moisturizing concept

Jak pozbyć się nadmiaru wody z organizmu

Zatrzymywanie wody (lub retencja płynów) jest to sytuacja, gdy w naszym organizmie dochodzi do nadmiernego magazynowania wody. Zarówno pod skórą, w układzie krążenia jak i w poszczególnych organach. Bardzo często woda odkłada się w okolicach brzucha i bioder. Obwody w tych miejscach nie zmniejszają się pomimo ćwiczeń. Jak sobie z […]

6 produktów spożywczych, które podnoszą poziom testosteronu.

6 produktów spożywczych, które podnoszą poziom testosteronu.

Jeżeli szukasz naturalnych sposobów na podniesienie poziomu testosteronu, a co za tym idzie zwiększenia masy mięśniowej, musisz zacząć przykładać większą wagę do tego, co jesz w ciągu dnia. Sprawą oczywistą jest to, że spożycie odpowiedniej ilość kalorii, białek, węglowodanów i zdrowych tłuszczów jest absolutnie niezbędna do wspierania prawidłowego budowania masy […]

Diety wysokotłuszczowe i ich korzystny wpływ na zdrowie

Diety wysokotłuszczowe i ich korzystny wpływ na zdrowie

Jedzenie tłuszczu jest złe, tak? Jesteś w błędzie! Zdrowe tłuszcze są niezbędnym komponentem zrównoważonej diety. W poniższym artykule znajdziesz wiele cennych informacji na ten temat, włączając szczegółowe dane o potencjalnych korzyściach zdrowotnych. Od dziesięcioleci diety o wysokiej zawartości tłuszczu były uznawana ze niezwykle kontrowersyjne. Tłuszczofobia w mediach i wśród osób […]

lactobacillus. Probiotic. Lactobacillus plantarum. Infographics. Vector illustration on isolated background.

Wpływ szczepu probiotycznego Lactobacillus plantarum 299v na stan gospodarki żelazowej

Nie ulega wątpliwości, że niskie stężenie hemoglobiny oraz niedokrwistość są ważnymi czynnikami ryzyka dla zdrowia, jak również rozwoju kobiet i dzieci. Jak wykazano w danych pochodzących z 107 krajów na świecie, opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma medycznego „The Lancet Global Health”, blisko połowa wszystkich zdiagnozowanych przypadków anemii w latach 1995 […]

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne

Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO); wykazano, że przeciwutleniacze te odwracają degradację procesu uczenia się związaną z wiekiem i chorobą oraz redukują deficyty pamięci. Naukowcy zbadali wpływ EVOO (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia) na uczenie się i pamięć u myszy SAMP8 […]

Natural herb food supplement turmeric veggie capsules and spoon with orange curcumin powder on clay plate.  Organic Turmeric extract, Curry Extract, Diferuloylmethane, JiangHuang, Curcuma Longa

Czy kurkumina może wspomagać utratę masy ciała?

Ostryż długi popularnie zwany kurkumą (Curcuma longa L.) to rodzaj rośliny przyprawowej, należącej do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), która jest powszechnie uprawiana w tropikalnym regionie południowej i południowo-zachodniej Azji. Od wielu lat kurkuma odgrywa ważną rolę w kuchniach narodowych takich krajów, jak: Indie, Malezja, Iran, Chiny, Tajlandia oraz Polinezja Francuska, w […]

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Ostatnimi laty dość popularnym systemem żywienia bywa „carb back loading”. O ile niegdyś zakładano (zresztą błędnie), że to ilość węglowodanów w ciągu dnia jest najistotniejszym aspektem w kontekście redukcji tłuszczu zapasowego, o tyle propagatorzy tytułowej diety sądzą inaczej – sugerują oni, że to nie ogólna podaż węglowodanów, lecz czas kiedy […]