Odżywianie

Czosnek i jego zdrowotne właściwości

Czosnek i jego zdrowotne właściwości

Na temat czosnku i jego prozdrowotnych właściwości można byłoby powiedzieć wiele. Od dziesiątek lat to właśnie czosnek uznawany był za lekarstwo na przeziębienia, złe samopoczucie i wszelkie objawy grypowe. Jak pokazuje wiele badań, czosnek działa jednak i w innych aspektach życia człowieka, wpływając na funkcjonowanie organizmu. Co więc daje nam […]

Czy „odstępstwa dietetyczne” działają?

Czy „odstępstwa dietetyczne” działają?

Jeszcze parę lat temu sposób na uzyskanie wymarzonej sylwetki był jeden (a przynajmniej ten uznawany przez większość). Masa przez większość roku, następnie przedwakacyjna paro- lub kilkunastotygodniowa redukcja, krótka przerwa na wczasy all-in, a następnie zapętlenie i wracamy do masowania. No, chyba że na wczasach ktoś zabawił dłużej albo nieco „popłynął” […]

Czosnek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne

Czosnek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne

Wyniki badań, które zostały opublikowane 29 sierpnia 2017 r. w czasopiśmie Scientific Reports potwierdzają zdolność czosnku do zwalczania niepożądanych i szkodliwych bakterii. Profesor Michael Givskov z Uniwersytetu w Kopenhadze oraz jego współpracownicy stwierdzili, że ajoeny (organiczny związek chemiczny występujący w czosnku, stanowiący bezwonny produkt rozpadu alliiny) zawarte w czosnku zakłócają […]

SŁODKO I ZDROWO – KOLEJNE FIT PYSZNOŚCI!

SŁODKO I ZDROWO – KOLEJNE FIT PYSZNOŚCI!

Jak już wspominałam w moich wcześniejszych postach – dieta nie musi być nudna i mało słodka, dlatego też wstawiam Wam moje trzy kolejne pomysły na zdrowe i słodkie posiłki (a może tylko przekąski?;)). Pamiętajcie, że ilość składników możecie podwoić lub zrobić je tylko z połowy sugerowanych porcji, także DO ROBOTY! […]

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Cynk jest kluczowym pierwiastkiem śladowym dla wszystkich żywych organizmów i zachodzących w nich procesów biologicznych. Mikroskładnik ten wchodzi w skład ponad 300 enzymów, w tym również tych odpowiedzialnych za biosyntezę białek, w których pełni funkcje strukturalne, regulacyjne oraz katalityczne, a także bierze udział w komunikacji międzykomórkowej, proliferacji, różnicowaniu i przeżyciu […]

Co jeść by żyć dłużej i dłużej cieszyć się zdrowiem?

Co jeść by żyć dłużej i dłużej cieszyć się zdrowiem?

Tytuł nie ma być clickbaitem – w aktualnej sytuacji epidemiologicznej byłoby to zwyczajnie niesmaczne. Nie mam w zamiarze ani odwoływać się do aktualnej sytuacji ani do samego wirusa. Po prostu pragnę przedstawić Wam garść naukowych informacji dotyczących produktów żywnościowych, które to mogą przyczynić się do wydłużenia (a zazwyczaj również poprawy […]

Witamina C – czy rzeczywiście wspomaga naszą odporność?

Witamina C – czy rzeczywiście wspomaga naszą odporność?

Witamina C inaczej nazywana jest kwasem askorbinowym. Bierze udział w wielu ważnych procesach w naszym organizmie i dlatego dbanie o jej prawidłowi poziom jest dla naszego zdrowia bardzo ważne. Obecnie cieszy się dużą popularnością jako dodatek do kosmetyków, ale także jest wykorzystywana do leczenia oraz zapobiegania wielu chorobom. Ze względu […]

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Znacie czarne, skandynawskie żelki? Ze względu na swój specyficzny smak „słodycz“ ta ma chyba tyle samo zwolenników, co wrogów. Wszystko za sprawą lukrecji, która jak się okazuje ma bardzo istotne działanie zdrowotne. Kilka lat temu niespodzianką okazał się fakt jej znakomitego działania między innymi w kontekście spalania tłuszczu i ochrony […]

Vitamin c symbol made of sliced orange, grapefruit, mandarin and lemon on the bright wooden background

Czy cytrusy są najlepszym źródłem witaminy C?

Dość popularnym przekonaniem wśród osób choć trochę interesujących się zdrowym stylem życia, a konkretniej żywieniem jest twierdzenie, że cytrusy są najlepszym źródłem witaminy C. Takie przeświadczenie wydaje się na pozór logiczne przez ich kwaśny smak, bo przecież sam kwas askorbinowy (witamina C) kojarzy nam się z czymś cierpkim. Czy jednak […]

Sick Man lay Under Blanket. Watch at Thermometer. Attractive Iil Boy. Treatment at Home. Flu and Cold. Measure Temperature. . Man on Sofa. Sad People. Virus Symptom. Diseases and Fever.

Wpływ ćwiczeń na funkcje odpornościowe i ryzyko infekcji

Wszy­scy, od czasu do czasu, cier­pimy na prze­zię­bie­nia. Ostat­nie bada­nia wska­zują, że poziom aktyw­no­ści fizycz­nej czło­wieka wpływa na ryzyko infek­cji dróg odde­cho­wych, takich jak prze­zię­bie­nie, naj­praw­do­po­dob­niej przez wpływ na funk­cję odpor­no­ściową. Umiar­ko­wane poziomy regu­lar­nych ćwi­czeń wydają się zmniej­szać naszą podat­ność na cho­roby w porów­na­niu z nie­ak­tyw­nym try­bem życia. Nato­miast dłu­gie, cięż­kie akty […]

Naturalne probiotyki – oto lista 5 najlepszych probiotyków w diecie

Naturalne probiotyki – oto lista 5 najlepszych probiotyków w diecie

Naturalne probiotyki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Są to żywe mikroorganizmy, czyli zespół bakterii, które w układzie pokarmowym tworzą złożony ekosystem. Dzięki nim budujemy naszą własną mikroflorę jelitową. Wpływ probiotyków na zdrowieKiszona kapustaOgórki kiszoneJogurt naturalnyMaślankaKefirPodsumowanie Wpływ probiotyków na zdrowie Co więcej, mają one również również korzystny wpływ na nasz […]

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czy wiecie, że czosnek od stuleci jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu? Pomimo tego, że nie wszystkim odpowiada jego intensywny zapach, czosnek jest wspaniałym lekiem na niezliczoną ilość dolegliwości zdrowotnych. Jeśli jeszcze nie jesteś jego fanem, to poniższy artykuł na pewno przekona Cię, że warto spojrzeć łaskawie w jego […]

Beautiful Spa Model Woman with splashes of water and rose in her hands. Beautiful Smiling girl with splash of water with fresh skin over blue background. Skin care Cleansing and moisturizing concept

Jak pozbyć się nadmiaru wody z organizmu

Zatrzymywanie wody (lub retencja płynów) jest to sytuacja, gdy w naszym organizmie dochodzi do nadmiernego magazynowania wody. Zarówno pod skórą, w układzie krążenia jak i w poszczególnych organach. Bardzo często woda odkłada się w okolicach brzucha i bioder. Obwody w tych miejscach nie zmniejszają się pomimo ćwiczeń. Jak sobie z […]

Napoje energetyczne – czy aby na pewno są bezpieczne dla zdrowia?

Napoje energetyczne – czy aby na pewno są bezpieczne dla zdrowia?

Obawy o potencjalnie szkodliwy wpływ napojów energetycznych na zdrowie, zwłaszcza gdy są one łączone z alkoholem, nasilają się w ostatnich latach. Poniżej znajdziecie listę pięciu problemów zdrowotnych, które są przez naukowców łączone z efektem pobudzenia wywoływanym przez energetyki. Problemy z sercem Według doniesień NY Times, w ostatnich latach firma, która […]

6 produktów spożywczych, które podnoszą poziom testosteronu.

6 produktów spożywczych, które podnoszą poziom testosteronu.

Jeżeli szukasz naturalnych sposobów na podniesienie poziomu testosteronu, a co za tym idzie zwiększenia masy mięśniowej, musisz zacząć przykładać większą wagę do tego, co jesz w ciągu dnia. Sprawą oczywistą jest to, że spożycie odpowiedniej ilość kalorii, białek, węglowodanów i zdrowych tłuszczów jest absolutnie niezbędna do wspierania prawidłowego budowania masy […]

Diety wysokotłuszczowe i ich korzystny wpływ na zdrowie

Diety wysokotłuszczowe i ich korzystny wpływ na zdrowie

Jedzenie tłuszczu jest złe, tak? Jesteś w błędzie! Zdrowe tłuszcze są niezbędnym komponentem zrównoważonej diety. W poniższym artykule znajdziesz wiele cennych informacji na ten temat, włączając szczegółowe dane o potencjalnych korzyściach zdrowotnych. Od dziesięcioleci diety o wysokiej zawartości tłuszczu były uznawana ze niezwykle kontrowersyjne. Tłuszczofobia w mediach i wśród osób […]

lactobacillus. Probiotic. Lactobacillus plantarum. Infographics. Vector illustration on isolated background.

Wpływ szczepu probiotycznego Lactobacillus plantarum 299v na stan gospodarki żelazowej

Nie ulega wątpliwości, że niskie stężenie hemoglobiny oraz niedokrwistość są ważnymi czynnikami ryzyka dla zdrowia, jak również rozwoju kobiet i dzieci. Jak wykazano w danych pochodzących z 107 krajów na świecie, opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma medycznego „The Lancet Global Health”, blisko połowa wszystkich zdiagnozowanych przypadków anemii w latach 1995 […]

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne

Oliwa z oliwek może poprawić pamięć osób cierpiących na choroby neurodegradacyjne

Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami znajdującymi się w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO); wykazano, że przeciwutleniacze te odwracają degradację procesu uczenia się związaną z wiekiem i chorobą oraz redukują deficyty pamięci. Naukowcy zbadali wpływ EVOO (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia) na uczenie się i pamięć u myszy SAMP8 […]

Natural herb food supplement turmeric veggie capsules and spoon with orange curcumin powder on clay plate.  Organic Turmeric extract, Curry Extract, Diferuloylmethane, JiangHuang, Curcuma Longa

Czy kurkumina może wspomagać utratę masy ciała?

Ostryż długi popularnie zwany kurkumą (Curcuma longa L.) to rodzaj rośliny przyprawowej, należącej do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), która jest powszechnie uprawiana w tropikalnym regionie południowej i południowo-zachodniej Azji. Od wielu lat kurkuma odgrywa ważną rolę w kuchniach narodowych takich krajów, jak: Indie, Malezja, Iran, Chiny, Tajlandia oraz Polinezja Francuska, w […]

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Ostatnimi laty dość popularnym systemem żywienia bywa „carb back loading”. O ile niegdyś zakładano (zresztą błędnie), że to ilość węglowodanów w ciągu dnia jest najistotniejszym aspektem w kontekście redukcji tłuszczu zapasowego, o tyle propagatorzy tytułowej diety sądzą inaczej – sugerują oni, że to nie ogólna podaż węglowodanów, lecz czas kiedy […]

Obróbka termiczna ryb a kwasy omega-3 (EPA i DHA)

Obróbka termiczna ryb a kwasy omega-3 (EPA i DHA)

Według norm Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA dla osoby dorosłej wynosi min. 250 mg [1]. Takie rekomendacje można spełnić spożywając 2 razy w tygodniu tłustą rybę. Niestety w niektórych kręgach utarły się rozmaite przeświadczenia skłaniające do rezygnacji z ich konsumpcji. Jednym z nich jest […]

letters made up by low carb food stuffs

Czy diety niskotłuszczowe obniżają poziom testosteronu?

Popularnym bywa przekonanie, że to tłuszcz pokarmowy jest kluczowym składnikiem w kontekście zmian w poziomie testosteronu. Niedostateczna podaż tego składnika prędzej kojarzy się z obniżeniem wspomnianego parametru niż odwrotnie. To m.in. na podstawie przytoczonego przeświadczenia diety wysokotłuszczowe zyskały nie lada renomę i zaczęły być w masowej skali praktykowane przez kulturystów. […]

Olive Leaf – wyciąg z liścia drzewa oliwnego.

Olive Leaf – wyciąg z liścia drzewa oliwnego.

Związki fenolowe znajdujące się w liściach drzewa oliwnego, zwłaszcza oleuropeina ma udowodniony efekt terapeutyczny w stosunku do wielu stanów chorobowych takich jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, otyłość, choroba Alzheimera czy choroby serca. Oleuropeina znana jest nawet z zapobiegania uszkodzeniom generycznym czy rozwojowi raka. Jeśli cierpisz na którąkolwiek z tych dolegliwości, […]

Graviola – czym jest i dlaczego warto ją stosować?

Graviola – czym jest i dlaczego warto ją stosować?

Amazonia jest jednym z najbardziej różnorodnych regionów świata, gdzie znajdziemy nieograniczoną ilość gatunków roślin, z której większość posiada właściwości lecznicze. Jedną z nich jest drzewo Graviola (flaszowiec miękkociernisty, Annona muricata), która rodzi małe, kolczaste, zielone owoce, od dawna cenione za ich wiele korzyści zdrowotnych. Mogłeś nawet nie słyszeć o gravioli, […]

Black Currant Oil – zdrowie dzięki porzeczkom!

Black Currant Oil – zdrowie dzięki porzeczkom!

Stosowanie Black Currant Oil (oleju z czarnej porzeczki) niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, z których większość jest związana z wysoką zawartością kwasu gamma-linolowego (GLA). Przeciwzapalny charakter GLA nie tylko zwiększa odporność układu immunologicznego, ale również pomaga obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zażywając zaledwie 6 gramów oleju z czarnej […]

Nasiona chia: wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Nasiona chia: wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Nasiona chia są maleńkimi, czarnymi nasionami rośliny chia, zwanej też salvia hispanica (szałwia hiszpańska). Roślina ta pierwotnie była uprawiana i wykorzystywana przez Majów i Azteków na terenie Meksyku i Gwatemali.  Nazwa „chia” pochodzi ze słownika starożytnych Majów i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „siłę”. Co zawierają nasiona chia?Właściwości odżywczeInne związki roślinneKorzyści […]

Siemię lniane i jego walory prozdrowotne  – część II

Siemię lniane i jego walory prozdrowotne – część II

W pierwszej części artykułu dokładnie omówiony został skład nasion lnu oleistego oraz ich wpływ na profil lipidowy krwi, masę oraz skład ciała, a także gospodarkę węglowodanową organizmu. Z kolei w tej części przedstawione zostaną pozostałe udokumentowane w badaniach naukowych walory prozdrowotne, którymi charakteryzuje się siemię lniane. Siemię lniane a ciśnienie […]

Mit magicznej proporcji omega 3 do omega 6

Mit magicznej proporcji omega 3 do omega 6

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, jak i te z rodziny omega 6 stanowią bardzo ważny element zdrowej diety. Ich obecność w codziennym menu warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego, stąd też wybrane z nich klasyfikowane są jako niezbędne składniki odżywcze. O ile w przypadku witamin i składników mineralnych stawia […]

Wegańska pieczona owsianka

Wegańska pieczona owsianka

Hej! Dzisiaj przychodzę z pysznym i wegańskim pomysłem na zdrowe śniadanie. Co powiecie na pieczoną owsiankę, a może jeszcze nigdy nie próbowaliście jej w takiej wersji? Jeśli nie to zachęcam Was od razu do wypróbowania tego przepisu!   SKŁADNIKI: 35g płatków owsianych błyskawicznych 50 ml mleka kokosowego 10g wegańskiej odżywki […]

Wpływ regularnej konsumpcji migdałów na zdrowie

Wpływ regularnej konsumpcji migdałów na zdrowie

Migdały niewątpliwie należą do żywności o wysokiej gęstości odżywczej. Według danych przedstawionych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (ang. United States Department of Agriculture – USDA) 100 gram surowych i nieprażonych migdałów dostarcza 579 kcal, 50 gram tłuszczu, 21 gram białka oraz 22 gramy węglowodanów, w tym 13 gram nierozpuszczalnej frakcji […]

Czy głodówki są lepszym wyborem od typowej diety redukcyjnej?

Czy głodówki są lepszym wyborem od typowej diety redukcyjnej?

Czy głodówki całodniowe są lepszą alternatywą dla ujemnego bilansu kalorycznego utrzymywanego na co dzień? W ostatnich latach badania powstała masa badań naukowych na temat wpływu różnego rodzaju modeli diet z ujemnym bilansem energetycznym i korzyściami związanymi z nimi. Badania te głównie obejmowały model ciągłej restrykcji kalorycznej, tzw. IF (czyli okno żywieniowe […]

Tłuszcze w diecie – czy powinniśmy ich unikać?

Tłuszcze w diecie – czy powinniśmy ich unikać?

Jeżeli zapoznamy się z różnymi poradnikami zdrowego odżywiania to odkryjemy, że tłuszcz jest rodzajem absolutnego i ostatecznego zła świata kuchni. Ten Mroczny Władca, który zatyka żyły i zwiększa obwód pasa, bije o kilka długości takich nieprzyjaciół ludzkości jak cukier i sól. W sklepach można dostać niemal wszystko bez tłuszczu, lub […]

Kwasami tłuszczowymi w raka!

Kwasami tłuszczowymi w raka!

Stali czytelnicy na pewno pamiętają, że kwasy omega-3 są bardzo korzystne dla naszego organizmu. Przed rokiem odkryto istnienie szlaku enzymatycznego, który przekształca endokannabinoidy (produkowane z kwasów tłuszczowych omega-3) w silne związki o właściwościach przeciwzapalnych. Z radością donoszę, że ten sam zespół odkrył kolejną wspaniałą właściwość omawianego kwasu. Dostrzegli, że epoksydy […]

Wpływ suplementacji ekstraktem z zielonej kawy na zdrowie kardiometaboliczne

Wpływ suplementacji ekstraktem z zielonej kawy na zdrowie kardiometaboliczne

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Kawa jest bogata w liczne związki fenolowe, które wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu mogą obniżać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 oraz zespołu metabolicznego. Głównymi związkami fenolowymi zawartymi w kawie są kwasy […]

Znaczenie żywienia i stylu życia w łuszczycy

Znaczenie żywienia i stylu życia w łuszczycy

Łuszczyca jest jedną z najczęściej występujących przewlekłych chorób zapalnych skóry, która może pojawić się w każdym wieku. Wyniki badań epidemiologicznych wykazały, że łuszczyca dotyka około 2 % ogólnej populacji na całym świecie. Uważa się, że uwarunkowania genetyczne oraz czynniki środowiskowe, jak również pochodzenie etniczne odgrywają znaczącą rolę w patogenezie schorzenia. […]

Cynamon – dlaczego warto dodać go do codziennej diety?

Cynamon – dlaczego warto dodać go do codziennej diety?

Cynamon niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Dawniej wykorzystywano go jako środek leczniczy w przypadku chorób takich jak choroby układu oddechowego, problemy z trawieniem, a nawet problemy ginekologiczne. Dzisiaj wiadomo już, że jego niesamowite właściwości lecznicze zawdzięcza się przede wszystkim przeciwzapalnemu działaniu cynamonu.

Cynk – jaką rolę pełni w naszym organizmie i gdzie go szukać?

Cynk – jaką rolę pełni w naszym organizmie i gdzie go szukać?

Cynk jest składnikiem mineralnym, którego nasz organizm bardzo potrzebuje. Wykorzystuje go między innymi do zwalczania infekcji i wytwarzania komórek, ale także do leczenia ran. Niedobór cynku jest dość częsty, a jest on niezbędny do zachowania dobrego zdrowia. Jeśli jest go zbyt mało, może skutkować zaburzeniem wielu procesów w organizmie, ponieważ […]

Hands of a doctor holding a blackboard with the workds Vitamin D written on it

Rola witaminy D w zespole policystycznych jajników

Niedobór witaminy D u kobiet z PCOSWitamina D a stężenie androgenówWitamina D a stan zapalny i stres oksydacyjnyWitamina D a insulinoopornośćPodsumowaniePiśmiennictwo Niedobór witaminy D u kobiet z PCOS Zespół policystycznych jajników (ang. The Polycystic Ovary Syndrome, PCOS) jest obecnie jednym z najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych i dysfunkcji układu rozrodczego wśród […]

Już nie tylko witamina K2? Magnez może być  kluczowym pierwiastkiem dla prawidłowego wykorzystania witaminy D

Już nie tylko witamina K2? Magnez może być kluczowym pierwiastkiem dla prawidłowego wykorzystania witaminy D

Witamina D to grupa związków chemicznych: witaminy D1 (kalcyferolu), witaminy D2 (ergokalcyferolu) i witaminy D3 (cholekalcyferolu). Stanowią grupę związków, które są rozpuszczalne w tłuszczach i wymagają go także do prawidłowego wchłaniania (podobnie jak witaminy A, E oraz K). Powszechnie znane są jako witaminy, jednak ze względu na szereg pełnionych w ustroju […]

Najlepsza dieta dla insulinoopornych

Najlepsza dieta dla insulinoopornych

We współzależnościach pomiędzy zdrowiem a żywieniem, wielokrotnie poruszany jest temat chorób metabolicznych i niskiej świadomości żywieniowej.  Nieleczona insulinooporność jest prostą drogą do cukrzycy typu drugiego. Chociaż typowa dieta cukrzycowa opiera się na kontroli podaży węglowodanów1, to nie zawsze jest ona preferowana przez chorych. Czasami okazuje się, że większe korzyści mogą […]

Wegańskie babeczki snickers

Wegańskie babeczki snickers

Hej! Dzisiaj przychodzę z kolejnym przepisem na coś słodkiego, ale tym razem ten deser jest również w 100% roślinny. Wegańskie babeczki snickers na zimno! Co powiecie na to? Czekolada, karmel, masło orzechowe i chrupiące orzeszki, to brzmi obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej!   SKŁADNIKI: (proporcje na 6 babeczek) 120g suszonych […]

Czy na oliwie można smażyć?

Czy na oliwie można smażyć?

W ostatnim czasie, w obiegowym przekonaniu upowszechniło się twierdzenie, które głosi, iż oliwa pod żadnym pozorem nie nadaje się do smażenia. Entuzjaści tej „teorii” na jej potwierdzenie mają podobno mocne argumenty i przekonują, iż obecne w oliwnym oleju nienasycone kwasy tłuszczowe, ze względu na obecność wiązań podwójnych, pod wpływem wysokiej […]

Przeceniany jak… indeks glikemiczny

Przeceniany jak… indeks glikemiczny

Koncepcja indeksu glikemicznego (IG), jak tylko powstała, niemal natychmiast urosła do rangi „systemu rankingowego” używanego w dietetyce, tak tej obiegowej, jak również – akademickiej. Pomimo iż formuła tejże koncepcji została opracowana pod kątem potrzeb osób borykających się z zaburzeniami gospodarki glukozowej, to szybko zaczęto przypisywać jej także inne właściwości. I […]

Vitamin B8 capsule. Dietary supplements. 3d illustration

Inozytol – pomoc w PCOS

Witamina B8 zwana jest izytolem i stanowi jedną z tych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Rozpuszczalna jest ona w wodzie i produkowana przez organizm, przez co nie do końca zaliczana do grupy witamin. Krąży ona we krwi, jest w mózgu, w nerkach i w wątrobie. DziałanieDawkowanieNiedobórNadmiarPolecany […]

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Podwyższony poziom prolaktyny (PRL) może w sposób wielopłaszczyznowy odciskać swoje piętno zarówno na zdrowiu jak i na ogólnie pojętym komforcie życia. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, iżhiperprolaktynemia może potencjalnie sprzyjać nasileniu objawów charakterystycznych dla zespołu jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome). Mechanizm powyższej zależności jest dość […]