Sól składa się z około 40% sodu i 60% chlorku. Jest to produkt dostępny w każdym domu, lecz ma ostatnio bardzo słaby PR. Biała śmierć i cichy zabójca to jedynie dwa z licznych negatywnych określeń pod jakim znamy te pozornie niewinne kryształki. Czy sól jest aż tak niebezpieczna? Czy spożywanie […]
Odżywianie
Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1
Na temat wspomnianych w tytule „słodzideł” mówi się bardzo wiele. Często w ferworze walki dyskutantów padają różne określenia pod ich adresem (zazwyczaj negatywne), rzadko jednak ktokolwiek opowiada się zdecydowanie po „jednej ze stron barykady”. Dziś postanowiłem napisać parę słów zarówno na temat cukru, jak również syropu wysokofruktozowego i spróbować odpowiedzieć […]
Masło orzechowe, nie takie straszne jak je malują
Masło orzechowe jest zdecydowanie lubianą potrawą zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Chociaż smaczne, wiele osób zastanawia się nad korzyściami zdrowotnymi masła orzechowego. Okazuje się że orzeszki ziemne i masło orzechowe zawierają składniki odżywcze, które mogą poprawić zdrowie serca i pomóc w utrzymaniu zdrowej masy ciała! Różne twarze masła orzechowegoUtratę […]
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny. Coraz większa liczba badań naukowych wskazuje, że częste i długotrwałe wysiłki o charakterze wytrzymałościowym mogą przyczyniać się znaczącego niekorzystnego wpływu na męską gospodarkę hormonalną. W szczególności, mężczyźni regularnie podejmujący taki […]
Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!
Kiedy nasze kubki smakowe domagają się czekolady – mamy wiele możliwości, aby je zaspokoić. Czekoladę możemy dostać pod setkami (jeśli nie tysiącami!) różnych smaków, form i rodzajów. Jest ona dostępna w postaci cukierków, napojów, batoników, pralinek. Może mieć formę płynną lub stałą. Bywa słodka, słona, gorzka, a nawet ostra! Dzisiaj […]
Probiotyki i ich wpływ na nasz mózg!
Często się zdarza, że stare powiedzenia zawierają w sobie mądrość, którą po latach naukowcy potwierdzają w laboratoriach. Nie inaczej jest z „jesteś tym, co jesz”. Wszystko co zjemy wpływa na całe nasze ciało. Serce, wątrobę, układ krwionośny, ale przede wszystkim mózg. Tak jest, cały pokarm w przerobionej formie trafia ostatecznie […]
Wskazówki dietetyczne dotyczące diety dla osób z insulioopornością
Insulinooporność zwiększa ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2. Ale diagnoza insulinooporności jest tylko znakiem ostrzegawczym, nie wyrokiem. Możesz zapobiec cukrzycy jeśli zaprzyjaźnisz się ze zdrowym stylem życia, zaczniesz regularnie ćwiczyć oraz zmienisz swoje nawyki żywieniowe. W poniższym artykule postaramy się przekazać wam podstawowe informacje o tym co jeść […]
PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?
Niezależnie od tego, czy jesteś świeżo po diagnozie PCOS, czy cierpisz na to schorzenie od dawna, ważne jest, aby zrozumieć, co to właściwie jest i jak wpływa na Twoje zdrowie i samopoczucie. Tylko wtedy, gdy będziesz wiedziała, z czym masz do czynienia, będziesz w stanie dokładnie radzić sobie z PCOS […]
Czy kolejność spożycia makroskładników podczas posiłku ma znaczenie?
Uważa się, że poposiłkowe wyrzuty glukozy i insuliny są wczesnymi oznakami rozwoju cukrzycy oraz są silniej związane z poziomem hemoglobiny glikowanej (HbA1c), który odgrywa istotną rolę w monitorowaniu kontroli glikemii u pacjentów z cukrzycą, niż stężenie glukozy w osoczu na czczo. Warto również podkreślić, że poposiłkowy poziom glukozy we krwi […]
Czy stosowanie okresowych przerw od diety jest dobrym rozwiązaniem w przypadku sportowców?
Jak wiadomo, sportowcy stosunkowo często podejmują się okresowej utraty masy ciała, próbując zmniejszyć zawartość zapasowej tkanki tłuszczowej oraz nierzadko wody ustrojowej i jednocześnie zachować jak największą ilość masy mięśniowej. Z całą pewnością, bardzo ważne jest, aby stosowana przez sportowców strategia mająca na celu ubytek masy ciała minimalizowała straty beztłuszczowej masy […]
Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?
Ostatnimi czasy diety obniżające podaż węglowodanów cieszą się wysoką popularnością. Ich powszechność wynika głównie z rozpowszechnianego w społeczeństwie twierdzenia, jakoby to węglowodany były przyczyną otyłości, a co za tym idzie – dopiero obniżenie ich spożycia umożliwiałoby redukcje tkanki tłuszczowej. Entuzjaści diet niskowęglowodanowych uważają także, że na owej diecie jest dużo […]
Herbaty i ich wpływ na wchłanianie żelaza z posiłków – prawda czy mit?
Pewnego rodzaju zwyczajem pośród społeczeństwa jest picie herbat do posiłków lub też na krótko po konsumpcji dań. Herbaty zawierają w sobie garbniki – taniny, które rzutują na wchłanianie składników pokarmowych, np. żelazo. Jak taniny wpływają na absorpcję elementów pokarmowych oraz kiedy około posiłkowe wypijanie herbat jest wskazane, a kiedy nie […]
Refeed węglowodanów i utrata masy ciała
Ideą refeedu jest teza, że spożywanie dużej ilości węglowodanów spowoduje podwyższenie poziomu hormonu leptyny, a tym samym podkręcenie metabolizmu. Tak więc, jeśli w okresie redukcji zdarzy się, że waga przestanie spadać – warto rozważyć refeed w celu przełamania tej pauzy. Mechanizm ten jest ponoć tak potężny, że napisano całą książkę […]
REDUKCJA TKANKI TŁUSZCZOWEJ NA DIECIE LCHF
Wiele osób wybiera diety LCHF, czyli niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe w celach redukcyjnych. Owszem sama schudłam na tym modelu 30 kg, ale stał się to mój styl życia i w zależności od etapu i celu jaki mi przyświecał mój talerz wyglądał inaczej. I tak osoby, które przez długi czas utrzymują wysoką […]
Dlaczego 500 kcal deficytu to nigdy nie jest 500 kcal deficytu?
Wszyscy dziś chyba zdają sobie sprawę, że aby zmusić organizm do uruchamiania rezerw tłuszczowych potrzebny jest deficyt kaloryczny. W praktyce jednak jego wprowadzanie okazuje się problematyczne i to nie tylko ze względu na brak konsekwencji w realizacji żywieniowego planu. Figle płata nam już na wstępie sama arytmetyka. Przykładowo większość osób […]
Suplementy na koronawirusa czyli słów kilka o wciskaniu… kitu
Epidemiczna sytuacja, w której się znaleźliśmy w sposób wielopłaszyznowy odciska brzemię na naszej egzystencji nie omijając przy tym spraw gospodarczych. Powyższy fakt wymusza w naturalny sposób rewizję stosowanych dotychczas praktyk biznesowych ukierunkowanych na sprzedaż towarów i usług. Jak się okazuje jednak, niekiedy prowadzić to może nie tylko do uruchomienia najgłębszych […]
Czy smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe?
Ostatnimi czasy wokół aspektu smażenia było wiele szumu, a przekonanie, iż poddawać obróbce termicznej należy wyłącznie tłuszcze nasycone utwierdziło się zdecydowanie dobitnie. Argumentem stojącym za takim przekonaniem jest twierdzenie jakoby tłuszcze nienasycone pod wpływem obróbki cieplnej ulegały niekorzystnym przemianom do wysoce szkodliwych związków. Czy takie przekonanie ma jednak swoje potwierdzenie […]
Inozytol – pomoc w PCOS
Witamina B8 zwana jest izytolem i stanowi jedną z tych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Rozpuszczalna jest ona w wodzie i produkowana przez organizm, przez co nie do końca zaliczana do grupy witamin. Krąży ona we krwi, jest w mózgu, w nerkach i w wątrobie. DziałanieDawkowanieNiedobórNadmiarPolecany […]
Odchudzanie – kompendium
Wokół odchudzania narosło wiele mitów. Sprzecznych informacji na temat spalania tłuszczu jest tak wiele, że trudno się w tym wszystkim połapać. Aby Ci to ułatwić, przygotowaliśmy dla Ciebie kompendium wiedzy, które wdroży Cię w tematykę odchudzania. Jak wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?Jakie produkty wybierać na diecie?Odchudzanie a insulinoopornośćKetoza – warto?Nietolerancje pokarmowe – […]
Wysokobiałkowe posiłki w kilka minut
Hej! Pewnie nieraz zastanawiałeś się co zjeść, aby uzupełnić ilość białka, ile razy kończyło się na proteinowym shake’u czy kurczaku z ryżem czy batonach proteinowych, by nie tracić czasu na gotowanie? Jednak przygotowanie proteinowego śniadania, obiadu czy innego posiłku wcale nie musi zajmować nam pół dnia, a nawet nie musi […]
JAK PRZEMYCIĆ WARZYWA W POSIŁKU
Zauważyłam, że niektórzy mają problem ze spożywaniem wystarczającej ilości warzyw albo zwyczajnie ich nie lubią jeść. Warzywa w formie sałatki czy jako dodatek do kanapki wydaje się im być absolutnie niezjadliwy – no, ale spoko, jest z tego wyjście 😉 Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na to jak można przemycić warzywo […]
DIETA KETOGENICZNA CZY KETOZA?
Modele LCHF, czyli niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe mają wielu zwolenników, ale i przeciwników. Krąży wiele mitów i przekłamań na temat diety ketogenicznej, która wbrew pozorom nie wymaga wielu poświęceń a po prostu jest zmianą nie tylko sposobu odżywiania, ale i stylu życia. Po pierwsze samo przejście na dietę ketogeniczną nie oznacza […]
Dopamina – czyli jak skutecznie poprawić nastrój. Jak podnieść dopaminę?
Dopamina często kojarzona jest z neuroprzekaźnikiem odpowiadającym za motywację. Nie każdy jednak wie, że odpowiada ona w dużym stopniu za nasz nastrój. W tym artykule przyjrzymy się kilku sposobom, jak podnieść dopaminę.
Wpływ żywienia na zdrowie seksualne mężczyzn
Nie ulega wątpliwości, że dysfunkcje seksualne mężczyzn stają się coraz bardziej rozpowszechnione wraz z wiekiem. Ze względu na rosnącą liczbę doniesień sugerujących korzystny wpływ odpowiedniego i nierzadko zindywidualizowanego sposobu odżywiania na różnorodne choroby przewlekłe, wzrasta także zainteresowanie związkiem pomiędzy dietą oraz dostępnymi substancjami aktywnymi zawartymi w suplementach diety na zaburzenia […]
Dieta przeciwzapalna w chorobie Hashimoto
Hashmioto jest chorobą układu immunologicznego. Tarczyca jest tylko obiektem ataku. Choroba Hashimoto przebiega z powstawaniem stanu zapalnego. Choruje na nią około 10-20 krotnie, więcej kobiet niż mężczyzn. Choroba ta dotyka coraz młodsze kobiety, co widzimy w naszym gabinecie. Jak leczyć tą chorobę i jak to jest, że tarczyca jest niszczona […]
Śniadanie białkowo-tłuszczowe – hit czy kit?
Ostatnimi czasy śniadania w formie białkowo-tłuszczowej stały się nieodłącznym elementem sporej części osób zainteresowanej żywieniem. Czy ich renoma ma jednak jakiekolwiek poparcie i warto je wprowadzić do jadłospisu? Przedstawione śniadanie zyskało popularność na podstawie przypuszczeń, selektywnie wybranych zależności fizjologicznych i ograniczonych dowodów naukowych. Pierwszy argument dotyczył antagonizmu insuliny i kortyzolu. […]
Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu?
Alkohol w świetle szeroko pojętego zdrowego stylu życia bywa tematem szczególnie kontrowersyjnym. Popularnym przekonaniem bywa stanowisko, iż istnieje pewna bezpieczna ilość alkoholu, którego konsumpcja w umiarkowanym zakresie niesie za sobą nawet korzyści w sferze zdrowia. Jego właściwości prozdrowotne mają odnosić się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, czy nawet śmierci. […]
Czy warto stosować sztuczne słodziki jako alternatywę dla tradycyjnego cukru stołowego?
Obserwuje się w ostatnich latach wzrost zarówno dostępności na rynku, jak i powszechności stosowania produktów spożywczych zawierających bezkaloryczne lub niskokaloryczne substancje słodzące, które stanowią alternatywę dla tradycyjnego białego cukru stołowego, gwarantującą równie słodki smak spożywanych w ciągu dnia posiłków oraz napojów, jednak bez niepotrzebnego narażenia na pobór dodatkowej energii [1]. […]
Wzdęcia – jak je zmniejszyć? Co jeść, by nie mieć wzdęć?
Wzdęcia odczuwane są jako uczucie ciężkości po posiłku. Brzuch jest napuchnięty i może sprawiać ból lub dyskomfort. Zazwyczaj są one spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazów lub zaburzoną pracą jelit. Jest to powszechny problem, ponieważ aż 16-30% osób zgłasza regularne wzdęcia. Choć mogą one wynikać z poważnych schorzeń, w większości przypadków są […]
Mit niezdrowej margaryny
To naprawdę zaskakujące, że obiegowa POP-dietetyka dobrnęła do tej strefy absurdu, w której zjedzenie dwóch burgerów w ramach tzw. „cheat meal” uchodzi za najnormalniejsze uwieńczenie zdrowego stylu życia, a w zamian posmarowanie kromki chleba kilkugramową porcją margaryny traktowane jest jako kardynalny grzech przeciwko zdrowiu. Mało tego, osoby, które uważają, że […]
Wszystko, o czym powinieneś wiedzieć w temacie wyczerpania nadnerczy
W dzisiejszych czasach wyczerpanie nadnerczy zdaje się być niezwykle nośnym tematem. Co to właściwie jest? Jeśli nie wiesz, to warto, abyś zapoznał się z poniższym artykułem. Pamiętaj, ze nawet jeśli nie masz świadomości jakiegoś problemu zdrowotnego, to nie znaczy, że on Cię nie dotyczy! Tak jak wspomnieliśmy, wyczerpanie nadnerczy jest […]
Spożycie wody a proces redukcji masy ciała
Woda jest związkiem niezbędnym do życia i właściwego funkcjonowania każdego organizmu. Wchodzi ona w skład wszystkich komórek, dlatego u osób dorosłych stanowi blisko 60 % masy ciała (u kobiet 54 %), przy czym 34 % to woda wewnątrzkomórkowa, a pozostałe 26 % woda zewnątrzkomórkowa. Prawidłowa zawartość wody w organizmie zapewnia […]
W jaki sposób dieta może wpływać na płodność?
Niepłodność została uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za globalny problem zdrowia publicznego, który dotyka 15 % wszystkich par w wieku reprodukcyjnym, podczas gdy uważa się, iż czynniki dotyczące mężczyzn, w tym obniżona jakość nasienia, odpowiadają za blisko 25 % tych przypadków [1, 3, 5]. Dieta a płodność Niewątpliwie, rosnąca […]
Czy suplementacja żelazem może poprawiać zdolności wysiłkowe?
Obserwuje się, że niedobór żelaza występuje stosunkowo często wśród sportowców wyczynowych, co z kolei może prowadzić do wyraźnego obniżenia ich wydolności fizycznej i dlatego nie należy go bagatelizować, lecz podjąć właściwe strategie mające na celu poprawę stanu gospodarki żelazowej organizmu. Do głównych mechanizmów za pośrednictwem których regularne uprawianie sportu może […]
Dieta ketogeniczna a budowanie masy mięśniowej
Wydaje się, że wielokrotnie omawiany temat diety ketogenicznej jest już wyczerpany, zwłaszcza w obszarze redukcji nadmiernych kilogramów. Prawdopodobnie znajdą się jednak osoby, które szukają zastosowań tej diety w innych celach. Może zastanawiałeś się co dzieje się z mięśniami podczas ketozy, albo czy można z sukcesem zwiększać masę mięśniową spożywając niemal […]
Detoksem w koronawirusa
We współczesnych realiach epidemicznych nikogo nie powinien dziwić niemal globalny wzrost zainteresowania wszelkimi metodami wspierania odporności na infekcje. Owo zainteresowanie oczywiście nie jest w swojej istocie szkodliwe, ale biorąc pod uwagę wątpliwą rzetelność pojawiających się ostatnio w zasobach internetowych informacji należy podkreślić, że „wyprawa po wiedzę” może okazać się równie […]
Wzrost syntezy kolagenu
Niedostateczna ilość kolagenu leży u źródła wielu mięśniowo-szkieletowych urazów. Ponad 50% wszystkich sportowych kontuzji można zakwalifikować jako zwichnięcia, skręcenia, naderwania, czy złamania w obrębie mięśniowo-szkieletowych tkanek. Jak wskazują autorzy nowej publikacji w amerykańskim czasopiśmie The American Journal of Clinical Nutrition, jest nadzieja, że „interwencje w żywienie lub plan treningowy, które […]
Witamina A – wszystko co musisz o niej wiedzieć
Witamina A to niezbędny składnik pokarmowy, pełniący w naszym organizmie bardzo ważną role. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Stres i jego wpływ na odchudzanie
Stres powoduje, że szybciej tyjemy. Nie tylko dlatego, że osoby będące pod wpływem stresu chętniej spożywają dodatkowe ilości pokarmów, ale również z tego tytułu, iż stres ogranicza zdolność organizmu do produkcji energii. Problemy związkowe, kłopoty w pracy – wszystko to i tym podobne może obniżyć dzienne wydatkowanie energetyczne organizmu o […]
Kwas foliowy – nie tylko dla ciężarnych
Witamina B9 znana jest każdemu bardzo dobrze jako kwas foliowy. Jest ona niezbędna organizmowi do życia, jest potrzebna każdej komórce ciała od urodzenia, aż do śmierci. Rozpuszcza się w wodzie i ma jasnożółtą barwę. Tworzy grupę kilkunastu pochodnych pteryny. Ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych, wysokiej temperatury i nieodpowiedniego pH. […]
Czy soja ma wpływ na obniżenie testosteronu?
Produkty sojowe odgrywają ważną rolę m.in. w dietach populacji zamieszkujących tereny Azji wschodniej, czy u osób eliminujących mięso lub produkty odzwierzęce ze swojego jadłospisu. Są one szczególnie cenione ze względu na liczne walory prozdrowotne [1]. Od pewnego czasu zaczął jednak krążyć pogląd jakoby w owej soi zawarte były substancje mające […]
Napoje light vs. z cukrem – które zdrowsze?
Sięgając po ulubiony napój na półce sklepowej nie raz zastanawiać się mogłeś/aś, który wariant jest zdrowszy dla Ciebie – ten słodzony cukrem czy na sztucznym, ale bezkalorycznym słodziku? Ten pierwszy zawiera wysoki ładunek energetyczny, sprzyjający tyciu, ale za to pozbawiony jest substancji dla nas sztucznych. Ten opierający się zaś na […]
Eliminacja nabiału to błąd?
Ostatnimi czasy, dieta wykluczająca produkty mleczne znajduje coraz większe grono wyznawców. Argumentami, którymi posługują się entuzjaści wspomnianego systemu nierzadko są kiepskiej jakości, a samo bezpodstawne odrzucenie tego typu produktów może wiązać się z nieciekawymi konsekwencjami w ujęciu długoterminowym. Rzeczywiście jednak, niekiedy eliminacja produktów mlecznych jest konieczna, czego przyczyną jest m.in. […]
Czy zielona herbata wspomaga odchudzanie?
Zielona herbata w obiegowych przekonaniach uchodzi za produkt o nieprzeciętnych właściwościach na tle zarówno zdrowotnym, jak i metabolicznym. O ile nie można odmówić jej nietuzinkowych walorów smakowych, to twierdzenie jakoby m.in. wspomagała utratę zbędnych kilogramów jest nieco wątpliwe i wymagałoby weryfikacji w świetle dowodów naukowych. Czy zatem przeświadczenie o zielonej […]
Czy pokarmy mogą obniżać wytrzymałość sportowca?
Produkty powszechnie uznawane za zdrowe, nie zawsze muszą iść w parze z lepszymi wynikami w sporcie. I choć za zdrowe produkty uznaje się te, które obfitują w związki dla nas niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, jak np. kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA czy mikroelementy, to matka natura wyposażyła żywność również […]
Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?
Obserwuje się, że wiele osób rezygnuje z częstego spożywania suszonych owoców w swojej diecie ze względu na relatywnie wysoką zawartość kalorii oraz cukrów prostych, zwłaszcza glukozy i fruktozy, co wzbudza niejednokrotnie obawy przed wzrostem ryzyka przyrostu masy ciała. Wyniki badań potwierdzają, że konsumpcja suszonych owoców w populacji jest wyraźnie mniejsza, […]
Colostrum bovinum – co warto wiedzieć?
Colostrum bovinum, czyli inaczej siara bydlęca, która stanowi początkowe mleko wyprodukowane przez krowę w ciągu pierwszych kilku dni po porodzie. W przeciwieństwie do mleka dojrzałego, siara bydlęca jest zasobna w bioaktywne komponenty pośród których możemy wyróżnić m.in. czynniki wzrostu (np. naskórkowy czynnik wzrostu), mediatory immunologiczne (np. immunoglobuliny), a także peptydy […]
Czy od fruktozy rzeczywiście się tyje?
W niektórych kręgach dość powszechnie unika się pewnego składnika odżywczego – fruktozy, która rzekomo ma być przyczyną odkładania się tłuszczu zapasowego (stąd i w konsekwencji – nadmiernej masy ciała). Co ciekawe, takie przeświadczenie nie wzięło się znikąd, lecz znajduje pewne podłoże fizjologiczne i swego czasu było popularne nawet w środowisku […]
Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część II
W pierwszej części artykułu omówione zostały właściwości prozdrowotne kwercetyny oraz wpływ jej dodatkowej suplementacji na biomarkery stanu zapalnego, ciśnienie tętnicze krwi oraz funkcje śródbłonka naczyniowego. W niniejszej odsłonie poruszony zostanie aspekt wpływu stosowania kwercetyny na parametry lipidogramu krwi, masę ciała oraz kontrolę glikemii. Kwercetyna a profil lipidowy krwi W 2017 […]
Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część I
Kwercetyna jest niewątpliwie wyróżniającym się związkiem flawonoidowym ze względu na swoje szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych, a także wszechobecność w żywności pochodzenia roślinnego, w tym zwłaszcza wysoką zawartość w owocach oraz warzywach [1 – 5]. Dobrym źródłem kwercetyny w diecie są jabłka, kapary, ciemne kakao, owoce jagodowe, winogrona, czerwone wino, owoce […]