Stewia, a przynajmniej jedna z jej blisko dwustu odmian (Stevia rebaudiana) znana jest na całym świecie. Powodem tej popularności jest jej niebywale słodki smak za który odpowiadają składniki jej liści a dokładniej glikozydy stewiolowe. Największe znaczenie mają dwa spośród nich: stewiozyd i rebaudiozyd A. Występują one przede wszystkim w liściach stewii ale ich śladowe ilości można znaleźć również w kwiatach, łodygach oraz nasionach. Nie występują za to w ogóle w korzeniu tej słodkiej rośliny.
Oprócz zawartości glikozydów stewia to również bogate źródło cennych minerałów i mikroelementów takich jak: wapń, potas, magnez, żelazo, chrom , mangan, selen, krzem , kobalt, cynk. W jej skład wchodzi również szereg witamin z grupy B, witamina C, beta - caroten itd. Zdaniem naukowców stewia posiada jeszcze kilkaset innych substancji biologicznie czynnych, których dotąd nie udało się zidentyfikować.
Stewia już od dłuższego czasu dostępna jest w sklepach zielarskich oraz w sklepach ze zdrową żywnością. W produktach spożywczych skierowanych na szerszy rynek pojawiła się dopiero w roku 2008, po zaakceptowaniu jej przez FDA jako dodatek do żywności. Dziś możemy znaleźć ją w odżywkach dla sportowców, kolorowych słodkich napojach w wersji „light” a także w dietetycznych deserach. Znana bardzo dobrze w Azji na rynek europejski trafiła dopiero w 2011 roku, po udowodnieniu, że w żaden sposób nie szkodzi ludziom. Najprawdopodobniej jej wejście do obiegu starały się opóźnić koncerny cukrownicze, z obawy przed tak silną i nie szkodliwą dla zdrowia konkurencją.
Stewia podobnie jak większość słodzików dostępna jest w postaci proszku, tabletek oraz jako stewia w płynie. Można oczywiście zakupić suszone liście stewii i tworzyć z nich wywar własnoręcznie lub stosować jako dodatek do herbaty. Słodycz tej wyjątkowej rośliny porównuje się zestawiając obok siebie jedną łyżeczkę stewie w proszku obok szklanki pełnej białego cukru. Co najważniejsze – stewia nie zawiera przy tym żadnych kalorii.
Jak już wspomniałem stewia stosowana jest przede wszystkim jako słodzik ale z powodzeniem można ją wykorzystywać również w medycynie oraz przemyśle kosmetycznym (środek antyseptyczny). Ma działanie bakteriobójcze, dlatego też może zdezynfekować zabrudzoną skórę, zamykać poszerzone pory na twarzy, a nawet przyspieszyć proces gojenia.
Do pozostałych zalet stewii zaliczyć można:
- Bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie i odporność na obróbkę termiczną
- działanie dezynfekujące i bakteriobójcze wykorzystywane również w kosmetyce np. w produkcji m.in. past do zębów;
- usprawnia pracę trzustki i wspomaga proces trawienia;
- obniża ciśnienie krwi;
- przyspiesza gojenie ran.
4 komentarze