Stewia – najsłodsza roślina świata i zero kalorii

fitness-food
stewia

Stewia, a przynajmniej jedna z jej blisko dwustu odmian (Stevia rebaudiana) znana jest na całym świecie. Powodem tej popularności jest jej niebywale słodki smak za który odpowiadają składniki jej liści a dokładniej glikozydy stewiolowe. Największe znaczenie mają dwa spośród nich: stewiozyd i rebaudiozyd A. Występują one przede wszystkim w liściach stewii ale ich śladowe ilości można znaleźć również w kwiatach, łodygach oraz nasionach. Nie występują za to w ogóle w korzeniu tej słodkiej rośliny.

Oprócz zawartości glikozydów stewia to również bogate źródło cennych minerałów i mikroelementów takich jak: wapń, potas, magnez, żelazo, chrom , mangan, selen, krzem , kobalt, cynk. W jej skład wchodzi również szereg witamin z grupy B, witamina C, beta - caroten itd. Zdaniem  naukowców stewia posiada jeszcze kilkaset innych substancji biologicznie czynnych, których dotąd nie udało się zidentyfikować.

Stewia już od dłuższego czasu dostępna jest w sklepach zielarskich oraz w sklepach ze zdrową żywnością. W produktach spożywczych skierowanych na szerszy rynek pojawiła się dopiero w roku 2008, po zaakceptowaniu jej przez FDA jako dodatek do żywności. Dziś możemy znaleźć ją w odżywkach dla sportowców, kolorowych słodkich napojach w wersji „light” a także w dietetycznych deserach. Znana bardzo dobrze w Azji na rynek europejski trafiła dopiero w 2011 roku, po udowodnieniu, że w żaden sposób nie szkodzi ludziom. Najprawdopodobniej jej wejście do obiegu starały się opóźnić koncerny cukrownicze, z obawy przed tak silną i nie szkodliwą dla zdrowia konkurencją.

Stewia podobnie jak większość słodzików dostępna jest w postaci proszku, tabletek oraz jako stewia w płynie. Można oczywiście zakupić suszone liście stewii i tworzyć z nich wywar własnoręcznie lub stosować jako dodatek do herbaty. Słodycz tej wyjątkowej rośliny porównuje się zestawiając obok siebie jedną łyżeczkę stewie w proszku obok szklanki pełnej białego cukru. Co najważniejsze – stewia nie zawiera przy tym żadnych kalorii.

Jak już wspomniałem stewia stosowana jest przede wszystkim jako słodzik ale z powodzeniem można ją wykorzystywać również w medycynie oraz przemyśle kosmetycznym (środek antyseptyczny). Ma działanie bakteriobójcze, dlatego też może zdezynfekować zabrudzoną skórę, zamykać poszerzone pory na twarzy, a nawet przyspieszyć proces gojenia.

Do pozostałych zalet stewii zaliczyć można:

  • Bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie i odporność na obróbkę termiczną
  • działanie dezynfekujące i bakteriobójcze wykorzystywane również w kosmetyce np. w produkcji m.in. past do zębów;
  • usprawnia pracę trzustki i wspomaga proces trawienia;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • przyspiesza gojenie ran.

Przeczytaj więcej o stewii 

Tagi: słodziki, stewia, zamienniki cukru

4 komentarze

  1. Avatar

    Badania m.in. w Północnej Karolinie potwierdziły, że jedzenie stewi pobudza nasze łaknienie, przez co w ciągu dnia zjadamy więcej kalorii.

    Nie wydaje mi się, że fakt pakowania stewi do suplementów dla ludzi dbających o sylwetkę to dobry pomysł.

  2. Avatar

    Właśnie zaczynam dietę i staram się ograniczyć cukier, powoli zamieniam go na różne słodziki. Próbuję jednak ich smaki, ponieważ nie każdy mi pasuje. Wiele osób poleca właśnie stewię, więc muszę to sprawdzić.

  3. Avatar

    Stevia, erytrol, munk fruit – w te trzy slodziki bym celowal w twoim przypadku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *