Świetny przepis na pyszne bułeczki, których bazę stanowi kalafior zawierający tylko 5 g węgli (w 100 g). Jest to pieczywo idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla osób unikających glutenu i laktozy.
Składniki na 6 bułek:
- 350 g startego kalafiora
- 5 jajek
- 100 g mąki kokosowej
- opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników. Ja robię bez łupin i wychodzą jak widać na zdjęciu ? )
- szczypta soli himalajskiej
- ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego
- opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie
Kalafiora obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki.
Kalafiora zblendować na gładką masę.
Do masy z kalafiora dołożyć, jajka, mąkę kokosową, proszek do pieczenia lub sodę, sól oraz opcjonalnie przyprawy typu suszony czosnek, cebula, tymianek, zioła prowansalskie itp.
Całość dokładnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która pozwoli formować bułeczki. Sugeruję niezbyt duże. U mnie z tych proporcji powstaje 6 sztuk.
Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły.
Gotowe bułeczki wystudzić i jeść z masłem, smalcem, pastami i innymi ulubionymi dodatkami jak pieczone mięsa i warzywa. Sprawdzą się także jako bułki do hamburgerów.
—
BTW całości bez łupin i dodatków: 750 g, 817 kcal, B 61 g, T 41 g, W 24 g. W 100 g: 109 kcal, B 8 g, T 5 g, W 3 g.
Powiązane artykuły
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Arabinogalaktan na poprawę odporności. Co warto o nim wiedzieć?
Naturalne immunostymulatory to środki pochodzące z bakterii, grzybów lub roślin, które wspomagają prewencję oraz leczenie chorób zakaźnych, pomagają w niedoborach…
Kuloodporna kawa – sprawdź czy robisz ją dobrze
Kawę często kojarzymy z porannym rytuałem, który rozpoczyna nasz dzień. Dla wielu osób jest to niezbędny element codziennej rutyny. Jednak…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Pyyychoootka, z czystym sercem mogę je polecić, to taka miła alternatywa dla normalnego pieczywa. I jako dodatek do diety jak znalazł, bo mają o wiele mniej kcal niż zwykłe pieczywo, do tego spalacz trochę ruchu i waga leci w dół.
Cieszę się, że smakowały 🙂 Takie bułeczki można jeść na legalu i nadal redukować wagę 😉